Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

držím Františkovi palce. ideálne by bolo, keby ten spolok rozpustil, lebo podľa toho, čo (nielen tu) čítam, nejaká reforma nepripadá do úvahy, ani keby neviem ako veľmi a úprimne chcel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz kto ma pochop o com je cirkev, vie, ze reformou bol II. vatikansky koncil, ktory cirkev posunul k idealu...

 

nove reformy ocakavaju len vecni nespokojenci, ktori nechcu menit seba :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už sa tu pletie viacero príspevkov, lepšie povedané z viacerých príspevkov ty vzniká akási zmiešanina. Jeden tvrdí to, druhý mu oponuje, ale berie to z opačného konca.

 

V prvom rade cirkev by nemala byť položená na peniazoch (aj keď je to kontraproduktívne, ale bez nich by niektoré veci asi nefungovali tak ako majú fungovať), pretože samotné kresťanstvo nevzniklo kvôli tomu, aby sa niekto niekomu skladal. Ježiť keď bol krstený v rieke Jordán Jánom, tak to mal zadarmo a Jozef s Máriou nemuseli platiť 200 eur ako dnes pýtajú niektorí farári, doboha! O čom to je potom? V súčasnosti sa v cirkvi (a nielen RKC) točia obrovské peniaze, ale cirkvi nemajú byť o peniazoch, ale čisto o viere. Cirkev by mala žiť prakticky z milodarov a mala by byť cnostná a fungovať tak, ako "fungoval" Ježiť Kristus.

 

Keď som písal o reforme, tak mal som na mysli okrem iného aj to, aby cirkev začala hľadieť na to, že sme v 21. storočí a toto storočie už vníma a vidí veci úplne inak ako storočie 16. v čase inkvizície. Cirkev by zároveň nemala prepierať peniaze a mala by ísť príkladom bežným ľuďom. Zle sa vníma, keď sa cirkev pýši honosnými a bohato zdobenými stavbami, zatiaľ čo kresťania v Afrike zomierajú od hladu a ťažko sa hovorí o potrebe a zmysle rodiny, keď sa cirkev otriasa jedným škandálom za druhým kvôli pedofilným kňazom a podozrivým finančným machináciám. Reforma by ale v podstate mala byť aj akýmsi návratom k tomu, keď vznikla. Biznis sa z nej stal až neskôr. Ďalej by sa kresťanstvo malo zjednotiť, o čo sa snažilo už viacero pápežov a pre cirkev by to bol obrovský pokrok. A ak by sa cirkvi a vlastne náboženstvá zbavili svojich dogiem, tak by to možno časom viedlo k zjednoteniu všetkých náboženstiev sveta. Ale akú úlohu by také náboženstvo hralo? Stačí viera v Stvoriteľa, sviatkami si pripomenúť pár svätých a to stačí. S tým by nemala problém ani sekulárna spoločnosť. Pápež František, ako "pápež chudobných" či ako bol nazvaný zatiaľ ukazuje aká by mala byť podstata cirkvi a ako by mala fungovať. Je to však príliš skoré posudzovanie, keď pontifikát trvá len pár dní. Ale oproti iným pápežom, ktorí v minulosti žrali jak svine, peňazí mali plné válovy a šukali ostošesť, je to veľký pokrok.

 

Ma prekvapuje, ze ta este nikto nevzal doteraz vazne, ako cirkevneho reformatora 21 storocia :) .....sa tu ale deju veci. Hm hm. Ved ty by si chcel cirkev na svoj obraz (a nielen ty, ako tu sledujem), ako nejaky modny navrhar cico: Co takto sa pozriet aj okolo seba. Mozno zistis, ze to s tym svetom vyzera inak, ako ideal. Vsetko okolo je tu ovladane vseliakymi "zaujimovimi" kruzkami, prebieha tu globalna genocida ludstva a v tomto vsetkom sa mi javi cirkev (hoci s "nedostatkami", co tu opisujes), ako bezpecnejsi pristav, nez tie okolo sa mnoziace mafie. Papez nema co reformovat v cirkvi, ale v mysliach ludi. To ludia sa zmenili. Ich myslenie, ktore sa pohybuje s dobou, sa odvratilo inym smerom. Nespokojenci chcu mat cirkev podla svojich chorych predstav, chcu ju reformovat a pod. nezmysli. Jedna reforma (posledna) umoznila sa dostat do cirvi aj uchylakom a toto je vysledok !!

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vatikánska sedma: Tajomstvo Františkovho biskupského hesla a erbu

 

Tajomstvo hesla

Jeho motto pochádza z kázne anglického mnícha, historika a učiteľa cirkvi, sv. Bédu Ctihodného (lat. Beda Venerabilis), ktorý žil na prelome 7. a 8. storočia. Svätec, ktorý sa preslávil najmä dielom o dejinách Anglicka (lat. Historia ecclesiastica gentis Anglorum), v nej uvažuje nad evanjeliovým textom, v ktorom apoštol Matúš opisuje svoje povolanie Ježišom (Mt 9, 9-13).

Kristus, vidiac na mýtnici sedieť Matúša, vyzval ho: „Poď za mnou!“. Svätý Béda vo svojej kázni vysvetľuje: „Ježiš videl Matúša nie iba v obvyklom zmysle, ale omnoho viac s jeho súcitným pochopením človeka. Videl vyberača mýta a – pretože ho videl očami milosrdenstva a vybral si ho – povedal mu: 'Poď za mnou'. Toto nasledovanie znamená napodobňovanie vzoru jeho života, nie iba prosté kráčanie za ním. Svätý Ján nám hovorí: 'Kto hovorí, že ostáva v ňom, má aj sám žiť, ako žil on' (1 Jn 2,6). Táto mýtnikova konverzia dáva každému človeku (...) príklad pokánia a odpustenia. Všimnime si tiež šťastie a pravú anticipáciu jeho budúceho postavenia apoštola a učiteľa národov.“

 

 

Tajomstvo erbu

V najbližších dňoch možno očakávať podobu nového pápežského erbu. Pri oznámení Františkovej voľby bolo možné všimnúť si, že gobelín s erbom pápeža sa síce na loggii Baziliky sv. Petra objavil, no samotný erb bol prekrytý. Býva zvykom, že okamžite po zvolení sa použije gobelín nesúci erb predchádzajúceho pápeža (tak to bolo aj v roku 2005 po zvolení Josepha Ratzingera, kedy tapiséria niesla erb Jána Pavla II.). Zrejme z dôvodu, že Františkov predchodca ešte žije, sa pristúpilo k prekrytiu samotného erbu bielou látkou.

Coat_of_arms_of_Jorge_Mario_Bergoglio.jp

V každom prípade, štít biskupského erbu niekdajšieho kardinála Bergoglia obsahuje na modrom poli zlaté slnko v strede s červenými písmenami I H S, ktoré sú typické pre jezuitský rád, ktorého je nový pápež členom. Tento kristogram sa zvykne interpretovať slovami: Iesus Hominum Salvator (Ježiš, Spasiteľ človeka). V pravej dolnej časti štítu (v heraldike sa používa tzv. pravidlo pravej a ľavej ruky, kde sa strany neposudzujú z pohľadu pozorovateľa ale z pohľadu erbu) sa nachádza päťcípa strieborná hviezda odkazujúca na scénu narodenia Pána. Vedľa nej je situovaný strieborný viničný strapec pripomínajúci Eucharistiu. Zlaté slnko na modrom poli pripomína aj svojím tvarom vlajku Argentíny, pápežovej rodnej krajiny. Na základe toho stručného opisu možno konštatovať, že ide o „heraldicky čistý erb“, keďže sú na ňom použité relevantné heraldické farby (modrá, červená) a kovy (zlatá, strieborná – heraldika nehovorí o žltej a bielej!) a zároveň je rešpektované pravidlo, že farba je kladená na kov a kov na farbu.

Okrem spomínaných súčastí tvorí erb kardinála Bergoglia červený kardinálsky klobúk s tridsiatimi strapcami (15 po oboch stranách) umiestnený nad štítom a páska so spomínaným mottom „Miserando atque eligendo“ situovaná pod ním. V pozadí štítu je zlatý arcibiskupský kríž s dvoma priečnymi ramenami. Ak si nový pontifik ponechá súčasnú podobu štítu, kardinálsky klobúk v erbe nahradí pápežská koruna (tiara) alebo – ako to bolo v prípade Benedikta XVI. – biskupská mitra. Namiesto arcibiskupského kríža sa v pozadí štítu vyskytnú prekrížené petrovské kľúče (strieborný a zlatý) previazané červenou stuhou. Nie je vylúčené, že pod štítom sa bude vynímať aj pálium, ktoré si do erbu pridal Benedikt XVI. Svoje motto pápeži nezvyknú používať ako súčasť erbu, no býva spravidla zakomponované do úradnej pečate, odtlačok ktorej zdobí oficiálne dokumenty vydané pápežom.

http://www.postoy.sk/tajomstvo_frantiskovho_biskupskeho_hesla_a_erbu

 

Pápež František: skromný i riskujúci zároveň

 

Prsten jen stříbrný

http://www.denik.cz/ze_sveta/papez-frantisek-skromny-i-riskujici-zaroven-20130319.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved ty by si chcel cirkev na svoj obraz (a nielen ty, ako tu sledujem)

A čo konkrétne sa ti na tom obraze nepáči? Moja vízia zahŕňa aj zjednotenie všetkých náboženstiev a cirkví, ty sa zrejme odbavuješ na tom, keď sa veriaci mlátia medzi sebou kvôli bársjakej somarine.

 

 

Papez nema co reformovat v cirkvi, ale v mysliach ludi.

No ty expert, pochvál sa, čo by si ty reformoval v mysliach ľudí? A sakra fest dávaj pozor, čo teraz napíšeš.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

266. pápež  porušil na inaugurácii tradíciu červených topánok, nechal si svoje pohodlné čierne, čo mi je  extra sympatické.

a jeho erb a prsteň : erb zostáva, len pribudli atribúty pápeža - mitra a zlatý a strieborný kľúč, a prsteň je strieborný, potiahnutý zlatom, zobrazuje sv. Petra ako rybára.

 

post-3-0-85177500-1363775706.jpg    post-3-0-52921900-1363775715.jpg

http://www.cas.sk/clanok/246104/co-ste-na-inauguracii-nevideli-frantisek-si-odmietol-obut-tradicne-topanky.html

http://www.sme.sk/c/6738808/pozrite-si-symboly-papeza-frantiska.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A čo konkrétne sa ti na tom obraze nepáči? Moja vízia zahŕňa aj zjednotenie všetkých náboženstiev a cirkví, ty sa zrejme odbavuješ na tom, keď sa veriaci mlátia medzi sebou kvôli bársjakej somarine.

 

 

No ty expert, pochvál sa, čo by si ty reformoval v mysliach ľudí? A sakra fest dávaj pozor, čo teraz napíšeš.

 

Co sa mi na tom nepaci?....narodny front sme tu uz raz mali a bohvieako sa neosvedcil :( .

 

A k tej reforme v mysliach ludi........kedze zijeme v krestanskej (zatial) europe, tak staci, aby ludia v mysliach prehodnotili svoj postoj k svetu a zacali dodrziavat Desatoro a je o 99% menej problemov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A čo má národný front s týmto spoločné?

 

V kresťanskej Európe už ani tak moc nežijeme, skôr post-kresťanskej, aj keď je to ešte dosť odvážny termín. Ja si skôr myslím, že Európa sa nachádza (teraz neberiem na vedomie islam a iné náboženstvá v Európe) niekde medzi kresťanstvom a agnosticizmom. Čo sa týka toho Desatora, bežný človek, žijúci usporiadaným životom nemá problém prikázania dodržiavať. Maximálne tak s Druhým býva často problém, ale vždy lepšie ako mať problém s Piatym, Šiestym a Siedmym. V tomto prípade by sa u niektorých zišla návšteva rovno inkvizítora, nepoviem u koho, lebo zase by to nebolo politicky korektné. Ale kto pozná 5.,6. a 7. prikázanie veľmi ľahko bude vedieť o kom hovorím!!

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 áno, :) Desatoro Božích prikázaní, to je   nastavenie "zrkadla" nám kresťanom, či máme skutočnú pravú vieru v Ježiša Krista, alebo sme sa nechali oklamať svetom, falošnými prorokmi, pohanskými poverami, s okultnými a ezoterickými praktikami, resp. úplným ateizmom ...

 

Božie Slovo hovorí: " Duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha.  To je duch antikrista, o ktorom ste počuli, že príde, a už teraz je na svete/1Jn4,3/

 

 

Desatoro Božích prikázaní: http://www.veriaci.com/prikazania.php

 

vďaka game za doplnenie: erb, prsteň .. :thumbsup:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 áno, :) Desať Božích prikázaní, to je   nastavenie "zrkadla" nám kresťanom, či máme skutočnú pravú vieru v Ježiša Krista, alebo sme sa nechali oklamať svetom, falošnými prorokmi, pohanskými poverami, s okultnými a ezoterickými praktikami, resp. úplným ateizmom ...

 

Božie Slovo hovorí: " Duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha.  To je duch antikrista, o ktorom ste počuli, že príde, a už teraz je na svete/1Jn4,3/

 

 

Desatoro Božích prikázaní: http://www.pre-slovensko.sk/clanky/001-prve-prikazanie.php

ak sa nemýlim, tak Desatoro dal Boh Mojžíšovi na hore Sinaj. pre židov. len kresťania si potom na všetko dolepili svojho mesiáša. a podľa toho citátu, je zrejme celý zvyšok sveta duchom antikrista. ....takže: "chto ňešika s nami, šika proci nam!"   toto je tá vaša kresťanská láska... už som pochopil.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A čo má národný front s týmto spoločné?

 

V kresťanskej Európe už ani tak moc nežijeme, skôr post-kresťanskej, aj keď je to ešte dosť odvážny termín. Ja si skôr myslím, že Európa sa nachádza (teraz neberiem na vedomie islam a iné náboženstvá v Európe) niekde medzi kresťanstvom a agnosticizmom. Čo sa týka toho Desatora, bežný človek, žijúci usporiadaným životom nemá problém prikázania dodržiavať. Maximálne tak s Druhým býva často problém, ale vždy lepšie ako mať problém s Piatym, Šiestym a Siedmym. V tomto prípade by sa u niektorých zišla návšteva rovno inkvizítora, nepoviem u koho, lebo zase by to nebolo politicky korektné. Ale kto pozná 5.,6. a 7. prikázanie veľmi ľahko bude vedieť o kom hovorím!!

 

Vidim, ze mame spolocnu rec....tak v com mas problem s krestanstvom, ako takym?

Narodny front?

No nabozenstva pod jednou strechou si ozaj neviem predstavit :( !

 

 

ak sa nemýlim, tak Desatoro dal Boh Mojžíšovi na hore Sinaj. pre židov. len kresťania si potom na všetko dolepili svojho mesiáša. a podľa toho citátu, je zrejme celý zvyšok sveta duchom antikrista. ....takže: "chto ňešika s nami, šika proci nam!"   toto je tá vaša kresťanská láska... už som pochopil.

Da sa to aj opacne "posikat" .

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak sa nemýlim, tak Desatoro dal Boh Mojžíšovi na hore Sinaj. pre židov. len kresťania si potom na všetko dolepili svojho mesiáša. a podľa toho citátu, je zrejme celý zvyšok sveta duchom antikrista. ....takže: "chto ňešika s nami, šika proci nam!"   toto je tá vaša kresťanská láska... už som pochopil.

áno, na hore Sinaj odovzdal Boh Mojžišovi 10 Božích prikázaní.

to je moja viera, ja ju nikomu nevnucujem,  nech sa sám každý slobodne rozhodne .. ja proste verím, že JK je Boží Syn ..verím v  Nerozdielnu Najsvätejšiu Trojicu: Otec, Syn, Duch Svätý .., tak nebudem písať, iné.. každý  človek, nech si napíše podľa svojej viery  .. názory môžu byť  rozdielne, ale ešte to neznamená, že človek človeka nemá rád ...   :)

 

 

"Kto je luhár, ak nie ten, kto popiera, že Ježiš je Kristus !? To je antikrist, kto popiera Otca i Syna. Kto popiera Syna, nemá Otca. Kto vyznáva Syna, má aj Otca."/1Jn2,22/23/.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

iskra: myslím, že ako židia, tak aj moslimovia by to videli inak. a to je o to väčší paradox, že všetky tri náboženstvá vychádzajú z jedného základu a de facto vyznávajú toho istého Boha. a tým, že tu postuješ citáty o luhároch nerobíš nič iné, než, že niekomu vnucuješ svoju vieru, hoci nepriamo. problém kresťanstva podľa mňa nie je v Kristovi samotnom, ale vo všetkých tých nezmysloch, ktoré na to nabalili všelijakí vykladači, evanjelisti a podobné indivíduá. to, čo skutočne povedal Ježiš sa nikdy nedozvieme, lebo do nového zákona sa dostali len veci, ktoré istým ľuďom vyhovovali (či už časti skutočných Ježišových výrokov, alebo ich vlastné názory). 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Novozvolený pápež František, aký názor by mal na Bibliu - Božie Slovo ...? :)

 

 My kresťania veríme, že Biblia, nie je obyčajná kniha, ľudia, ktorí ju napísali boli inšpirovaní a vedení Svätým Božím Duchom, aby napísali pravdu tak, ako im ju Boh predkladal. Je pravdivá, naplnená Božou mocou a autoritou.

 

 

 

Pápež František je úžasný. :)

 

Telefonát pápeža Františka do Castel Gandolfa

http://sk.radiovaticana.va/news/2013/03/20/telefonát_pápeža_františka_do_castel_gandolfa/slo-675038 

a mnoho ďalších obdivuhodných vecí, ktoré si zaslúžia veľkú úctu ..

 

 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nekriticky obdiv spolu s iracionalnou radstou boli viditelne, ked udiaren vo Vatikane zadymila na bielo. Este ani nevedeli koho kardinali zvolili, ale radovali sa, ako keby Lazio doma vyhralo futbal :)

  • Pridať bod 4
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:D jak sa sladko čertíte ...  my sa tešíme z pápeža Františka ..  a vy aspoň z reputácii :smilieee:

 

 

nuz, pre veriacich je papez pan boh...
 

 

Pápež  je najvyšší predstaviteľ v niektorých kresťanských  cirkvách. Najznámejší je rímsky pápež, ktorý je zároveň najvyšší predstaviteľ Katolíckej cirkvi,rímsky biskup a najvyšší predstaviteľ štátu Vatikán.

 

 

Zvolenie pápeža ohlásil slovenský páter Pavol(52) z Trebišova

 

 

 

 

 

Obrovská radost pro katolické Slovensko! Zvolení papeže Františka světu oznámil páter Pavol Benedikt (52) z Trebišova u Košic. Právě on přikládal do kamen, ze kterých dým stoupal do komína nad Sixtinskou kaplí. Zvolení papeže je vyhlášeno bílým dýmem vycházejícím ze Sixtinské kaple.

 

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/193121/zvoleni-papeze-ohlasil-slovensky-pater-pavol-52-vyrobil-v-kamnech-bily-dym.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No nabozenstva pod jednou strechou si ozaj neviem predstavit :( !

Zo začiatku by stačila jednota kresťanstva o čo sa snažilo už viacero pápežov, medzi nimi aj Ján Pavol II. a Benedikt XVI. A práve tu by mohla nastúpiť tá reforma v myslení nie ľudí, ale cirkvi. Či pravoslávni ešte stále budú odutí za dobytie Konštantínopola počas IV. križiackej výpravy?

 

Čo sa týka ostatných náboženstiev, k pokusom o zjednotenie už bolo viacero, dokonca aj kresťanstva s islamom (Chrislam), ale to bude ešte beh na dlhé trate.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov