Skočiť na obsah

Rodinné domy - novostavby, prestavby


secretka

Odporúčané príspevky

myslíš tým tie staré, alebo tie nové? :)

 

ja viem... okolo roku 95? tak akosi tu bola s týmto interiérom ešte stará krčma - taká typická podlahová IV.cenová menom Srdiečko, dodnes sa tak volá a vraj trochu zmodernizovali, ale odvtedy som tam nešla ani okolo, tak netuším...

kedysi sme na rohu u nás v Šali dvadsať metrov od domu mali takúto krčmu, potom tú časť zbúrali, vystavali kúsok odtiaľ takú papundeklovú, ale vyzerala úplne rovnako...

potom som zistila, po rokoch, že na hornom konci vyhlásená krčma vyzerala ako dvojča,
potom sme bývali  pár rokov na dedine pri Brne, dedinská krčma vyzerala presne tak isto, ako tá filmová.... :)

 

a takúto z deväťdesiatok - boli sme pred rokmi kdesi pri vodnom diele Gabčíkovo, zastavili sme aj v dvoch reštikách, obe vyzerali veľmi podobne, striešky tam boli... pred asi desiatimi rokmi po mnohých rokoch znovu v dedine a na okolí Brna a malé staré krčmy aj novšie reštaurácie vyzerali úplne podobne... škridlová strecha á la bar nikde nechýbala...

boli sme raz pred nejakými rokmi v TN, tuším, ale zastavili sme cestou v nejakej dedine na wecko, strieška nad barom presne rovnaká :)

tu sme mali jednu vyhlásenú krčmu, pre prieťahy s majiteľom prestala pred pár rokmi fungovať, ale starú pôvodnú krčmovú pípu mala, len obnovenú nielen so strieškou, ale ešte aj latkovým plotom :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano staru, ani novu; tu pred Uralom je asi iny vkus

je pravda, ze nejako denne krcmy neobrazam

 

mozno nieco podobne by som nasiel vo velkopriestorovych, rustikalno-folklorne ladenych restikach typu koliba, stodola a pod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ci ste to videli, ci to tu uz nebolo.

 

https://www.idnes.cz/bydleni/architektura/turecko-mesto-duchu-zamky-zamecky-dysney-prazdne-domy-opustene-mesto-luxusni-bydleni-vesnice.A190211_093943_architektura_web

 

Psycho,ale nieco podobne som na dovolenke v Bulharsku videl.

 

https://www.google.com/maps/@42.7072967,27.8100005,3a,75y,342.81h,94.62t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipMAxr6AGRofynXFDKOyZnUxiDnpWhMGO2Em2qa4!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMAxr6AGRofynXFDKOyZnUxiDnpWhMGO2Em2qa4%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya131.81577-ro0-fo100!7i10240!8i5120

 

Su to domceky 500 metrov od plaze. Tam v kazdom druhom,tretom aj niekto bol. Ale prislo mi to divne. Neviem len domienka.

 

Obycajny turista ako ja, byval v hoteli, ci ked uz nemal na hotel,aj ked toto mozno malo rovnaku cenu

 

https://www.google.com/maps/@42.7046804,27.8116058,3a,75y,246.74h,83.92t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipOq054QRpWnCmAZJ-W6bKH7Cowfz18cGu7XXq0e!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOq054QRpWnCmAZJ-W6bKH7Cowfz18cGu7XXq0e%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya313.59354-ro0-fo100!7i9000!8i4500

 

Ale hotel a tieto cuda(tu chapem,ze su to radovky a jedna ako druha) boli max 50 metrov odplaze skor menej aj polovicu. 

 

Ale tie 500 metrov - to uz si asi niekto aj kupil. Lebo potom nechapem - ked to nieje jeho preco sa na takom blbom mieste ubytoval? Lebo aj hotel aj tie male cuda su lepsie.

 

-------------

Mne sa v tom stredisku pacilo. Bulharsko -slnecne pobrezie tiez - s malymi detmi som tam bol dvakrat(maly chalan mal do troch rokov a potom do pat rokov,dcera mala o dvaroky a dva mesiace menej). Pre mna to bola idealna dovolenka. Neviem ako je to dnes. Ake ceny,letenky. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

k slimákovmu príspevku.

 

my sme kedysi tiež bývali v podobnom domčeku, ale ono to bolo niečo ako u nás penzión, bývalo tam niekoľko rodín či skupín. Tiež nie v každom, v tom našom práve nie, ale vo vedľajšom áno, sa dalo aj za lacný peniaz najesť. Na pláž sme to mali menej ako 500m, boli sme vtedy s tou dovolenkou spokojní. pamätám sa, že ten náš sa volal niečo ako Villa Elegance a bolo to za nejakou už som zabudla, akou, dedinkou  nedaleko Nessebaru. Ak sme mali chuť sa prejsť, šli sme na obed do dediny, bolo to asi 1/2 hodiny peši. mali sme tam super kľud.   O pár rokov potom sme si povedali, že zas skúsime niečo iné, tak že Zlaté piesky. tam sme bývali v hoteli, ale tam to bolo inak. V noci z nedalekého podniku do 4 h ráno na plné gule vybľakovalo príšerne falošné karaoke, bolo to tak nahlas, že mi riť drnčala na posteli, a to sme bývali na nejakom 10. poschodí. našťastie som mala štuple do uší, takže som ten hluk menej vnimala, a tie otrasy -na tie som si zvykla. Ale téma je o stavbách. takže mne sa tie penzióny celkom pozdávali a bývať niekde pri mori, asi by som sa živila tým, že by som také niečo spolu s rodinou vybudovala, a potom tam miestnosti prenajímala. Ale určite tu by som taký veľký dom s toľkými izbami  nechcela, načo by mi bol. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem, kde tento dom je - teda je v Česku, to je isté, ale neviem kde.

zaujímavá prestavba starého domu na nový - na prvý pohľad to vyzerá hodne zvláštne, akoby jeden dom utláčal druhý. ono to vlastne aj robí,

ale keď to bude dokončené, a dom aj okná dostanú nejakú príčetnú farbu a okolie bude jemné, aby vynikol dom, môže to byť skutočne pekné.

možno to neuvidíme, ale predstavovať si môžeme :)

 

post-3-0-52639300-1551190954.jpg

zdroj neurčený

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...
Citát

Mystické místo, opředené peruánskými legendami, se na konci 19. století stalo bohatě navštěvovaným archeologickým nalezištěm a badatelé zde objevili rozvaliny inckých chrámů i paláců. Dnes je okolí památky vyhledávanou rekreační lokalitou, ve které se trvale usadil i pár seniorů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/architektura/peru-pyramidy-vila-rekonstrukce-pozemek-zahrada-terasa.A210526_141834_architektura_web

Zaujalo ma tu viac vecí, aj keď porovnať tento domček s domami u nás, je porovnávaním neporovnateľného.

Keď sa u nás po 89-tom v jednej časti mesta pripravovala výstavba rodinných domov ... v prvej fáze si vyberali pozemky iba vyvolení, tam sa plebs k pozemku dostať nemohol.

Ak porovnám pozemok našich vyvolených a pozemok seniorov v Peru, to tí naši vyvolení môžu iba blednúť od závisti. A rovnako je to aj pri pohľade na domčeky našej elity a seniorov za veľkou mlákou.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Citát

Architekt Sam Klopper navrhl pro sebe, manželku a tři malé syny skvělý vzorový rodinný dům na jednom z nejlepších míst v australském Perthu. V žádném z projektů studia Klopper & Davis, které Sam vede, nesmí chybět kromě elegance ani hravost a nadsázka.

Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/architektura/bazen-dum-stavba-domu-plaz-rodinny-dum-pozemek-parcela.A210609_113650_architektura_web

Tento domček by mi mohol hovoriť moja pani. Aj keď nie všetko je také, aby sa mi to iba páčilo ... nemusím betónové podlahy, čierne farby v interiéri /ale tie vlastne ani v exteriéri/, ani zlaté prvky v kuchyni mi akosi nesedia; ale okenný výklenok v spálni rodičov by som určite rada využívala a tiež sa mi páčia niektoré detaily na fasáde domu. Pán architekt sa s návrhom svojho domčeka vyhral ...

- RD Pert -.jpg

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ó, áno. nadsázka tam je, a neprekáža mi ani zlato v kuchyni, ja by som odsávač dala asi čierny :), keď už tam čierna je...
priestory pre život a zábavu skvelé, ale ten čitateľský výklenok by som brala okamžite... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

Mam stary 35 rocny plynovy kotol. Mam dom aky mam. mam aj nejake peniaze a  este niesom stary - teda planujem kurenie na 30 rokov pre seba. Teda musim ho zrekonstruovat.  Dom mam otoceny severo juh, mam aj sikmu strechu, ale nan nedopadnu luce, o 80 stupnov ten dom neotocim. 

Ste tu sikovni ludia. Mate napad? resp chcem mat teplo v dome az kym neumrem - 30 rokov. Mna napadlo tepelne cerpadlo dat do zemy. Vcera som si aj pozrel par videi. Ma to podla vas zmysel v mojom pripade? Ci celkovo, funguje to? Vedla domu mam plochu kde by tie hadice mohli byt - 2nasobok plochy domu. Kde bude len trava.  neviem , kludne by som do toho siel, spravil to narok, aby som mal 30 rokov pokoj. Mne sa nechce srat ci s uhlym, co 30 rokov sme sa ho zbavili ani s drevom.  Pytam sa ,ze aj na nete len kratko som sa na to pozeral, od ludi co by to mali ci diskusie som nezachytil.  Mozno u mna je na to idealne podnebie. 

Mate nazor? Aj blby moze byt pre mna zaujimavy. Budem sa nad nim zamyslat. Ja nepotrebujem aby sa mi to vratilo do 5 rokov. Len ci to ma zmysel. Na 30 rokov.  Ja som nenasiel ani diskusiu o tejto teme,len firemne clanky, ci linky, fungujeto?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 15 minútami, slimak napísal:

Vedla domu mam plochu kde by tie hadice mohli byt - 2nasobok plochy domu. Kde bude len trava.

keď ti nevadí, že ešte v máji tam budeš mať premrznutú pôdu tak nech sa páči.. keď tepelné čerpadlo, tak vzduch-voda, alebo vrt. vzduch-voda je najjednoduchšie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Stúpajúce ceny plynu ma od budúceho roku tiež postihnú, zvlášť keď som už na dôchodku. Kúrim plynom a mesačne mi teraz stŕhajú 130 euro. Prežil by som, aj keby som mal platil 260 euro mesačne. No ceny plynu budú stúpať ďalej a koniec je v nedohľadne.

V robote som mal kolegu, ktorý vykuruje dom tepelným čerpadlom vzduch - vzduch. Podľa neho mu to vychádza o niečo lacnejšie, ako keby kúril plynom. Do toho však nezarátal vyššiu investíciu na nákup tepelného čerpadla, ako keby kupoval plynový kotol. A životnosť tepelneho čerpadla odhadujem na 12 - 18 rokov. Samozrejme to bolo v cenových reláciách plynu a elektriny, v tej dobe. No zásadný rozdiel je v tom, že on má nový dom so zaplatením 18 cm a kvalitnými oknami. 

Nemá zmysel vykurovať dom tepelným čerpadlom, pokiaľ ho nemáš dostatočne izolovaný, vrátane strechy a kvalitných okien. Dnes je už normou tepelná izolácia s hrúbkou aspoň 28 cm. Ani vetrať by si nemal, iba s rekuperáciou. To je už dnes štandard nových domov. Lenže o čo menej energie v nových domoch spotrebujú o to bude ich cena na trhu vyššia. A tých, ktorí na investíciu do takto kvalitného zapletenia nemajú, budúce ceny zruinujú.

Ja mám dilemu, či sa ešte do zapletenia pustiť. Tá investícia sa vráti tak za 10 rokov, čoho sa ja už asi nedožijem. Navyše neláka ma žiť v polystyrénovej termoske. Kde sú tie časy, keď si za feudalizmu mohli nevoľníci v dome zakúriť. Onedlho už zakážu spaľovať aj drevo v bežných kotloch, alebo v krbe. 

Mimochodom sused postavil dom a tento rok sa nasťahovali. Na zateplení nešetril. Hrúbku polystyrénovej izolácie som odhadoval na cca 40 cm. Dom pripomína transformačnú stanicu, iba malé okná. Chválil sa mi, akú malú spotrebu plynu bude mať. A naozaj ju má nulovú, ešte plynom nekúril. Kúri drevom a zamoruje okolie dymom a smradom. Zrejme páli všetko, včetne dreva z neďalekého lesa. Pritom určite patrí k tým solventnejším.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 minútami, tyso napísal:

Inak najlepsie je ak tam spravis vrt a mas tam vodu. 

Ja si to nemyslím. Nestačí jeden vrt a je to obrovská investícia. Oplatí sa to z dlhodobého hľadiska. Ak má niekto teraz dosť financií, je to lepšia investícia, ako úroky v banke. Navyše, keď bude na dôchodku, bude to ako čerpať peniaze z dôchodkových fondov. Najlepšou investíciou je ale neprísť o teplo, teda mať vysoký štadard zapletenia. V takom dome by si mal v zime vyššie náklady na ohrev teplej vody, ako na kúrenie. Potom ti podľa mňa stačí aj tepelné čerpadlo vzduch - vzduch. Všetko má svoju životnosť, aj tie vrty a ich prevádzka, neustále prečerpávanie vody, potrebujú údržbu a servis.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono,  zateplenie je OK,  ma to najvyssiu navratnost.  Ale fyzikalne je ti jasne ze vrt k vode je najlepsi  z pohladu vymeny tepla a v zasade vrt je bezudrzby.   ( netusim odkial mas info ze potrebujes viac vrtov,  co poznam ludi ktori to maju, tak pre bezny vacsi dom maju jeden vrt, cena je par tisic EUR. Ale moze to zavisiet od lokality, neviem).  Vzduch vzduch je fyzikalne asi najhorsi, ale zase je najlacnejsi a lahko sa instaluje.  Ale tiez zalezi kde to je, na madaroch je to ok,  severnejsie skor nie.  Jeho ucinnost velmi rychlo klesa s vonkajsou teplotou ( jednym aj druhym smerom)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, tyso napísal:

 Ale fyzikalne je ti jasne ze vrt k vode je najlepsi  z pohladu vymeny tepla a v zasade vrt je bezudrzby. 

To máš pravdu, ale celoročne ti musí cirkulovať voda a pracovať tepelné čerpadlo. Vzduch-vzduch môžeš ľahko obrátiť a v lete využiť na klimatizáciu. Tých viac vrtov spravil riaditeľ firmy, v ktorej som pracoval. Vraj ho celý systém vyšiel toľko, ako bežný dom. On peniaze šetriť nemusel, skôr mal problém, kde ich investovať. Ale možno je to iba ohováranie a závisť. Najlepšie, keby sa vyjadril niekto, kto má už s tepelným čerpadlom dlhšie skúsenosti.

Ja som skúšal z recesie kúriť klimatizáciou, keď mal solár prebytky. Funguje vzduch-vzduch aj v zime. Lenže v zime je len pár dní, keď svieti slnko. A výkon panelov je maximálny, iba ak je slnko vysoko nad obzorom. To trvá v zime tak 2 hodiny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja platim za plyn 100 euro mesacne, elekrika v minulosti do 40 euro(minuly rok to kvoli jednemu ohrievacu v jednej izbe to vybehlo na 100, tohto roku to uz vykurujem radiatorom). V podstate ani nemam na com usetrit. Ale bolo by zrekonstruovat kurenie, radiatory. Zateplenie.. Toto je drevodom co ma povrch azbestove "dosky". Inak je ta stena hruba max 15 cm. Na ulici je asi 9 rovnakych okalov a zateplenie a zrejme odstranenie tych azbestovych dosiek - to ma rozmer 1,5 x 2,5m. riesil len jeden. 

Neviem ci sa mi chce ist do zateplenia - miestost sa vychladi ak sa nekuri dost rychlo, okna su uz plastove,ale to menil este otec,teda budu asi tie najlacnejsie.

Vrt - je mozne ,ze 15 metrov tu voda nieje, sused kopal studnu a po 15 metrov to zasypali.

Iny sused si namontoval toto,ale to su zrejme len klimatizacie. Kazda,je na ine poschodie.

Ked si robit svojpomocne to myslite, tie vykopove prace na zahrade, ci dieru do domu, nie ze si to mam cele sam urobit. 

klimatizacia.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Mám šialenú myšlienku, ale....

Je tu niekto z fachu?

Mám garáž, nevykurovanú, a tak som rozmýšlal, či by som nevedel urobiť síce slabo výkonné, ale predsa kurenie/ochladzovanie.

V garaži je jama, tak 1,5m hlboká, podlaha nie je vybetonovana. Kupil by som 2ks 6/4 rury 3m dlhé spodok zaslepil, aby sa tam nedostala voda a narazil do hlbky cca tých 7m. Potom by som do tejto rury vložil inú ruru, na spodku z dierami alebo nejakým vykusnutím. Do tejto rury by som ventilatorom fukal vzduch, ktorý by sa ohrial (ochladil) od vonkajšej rury. V zime ,ak by bolo vonku -5, možno by som zdvihol teplotu nad nulu, v lete, ak je vonku 35, možno by som ochladil o 5 stupňov. Teplota vody, ktorú čerpáme na polievanie má ,ak si dobre pamatám 14 stupňov.

Fungovalo by to?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja od fachu niesom, ale nema to nieco spolocne s tvojou myslienkou?

3 diel toho este nieje, druhy len ukazuje ze su technicki zrucni. Teda to nemusite pozerat.

 

Od 7 minuty si to alarm pust, uz maju vykopanu jamu.  a zakladaju tie rury.

Uteba ide o hlbku u nich o ploch a rozdiel teplot. Asi tak to funguje?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov