Skočiť na obsah

Rodinné domy - novostavby, prestavby


secretka

Odporúčané príspevky

Tento domček je už niečo iné ako dom s vysúvaním "izieb".

Tu sa pán architekt "vyřádil", ale zas je to jeho vkus, je to iná krajina, "iný pohľad" na dom a bývanie.

Páči sa mi ako vyriešil možnosť výhľadu na mesto, a teda zaujímavý je ten nočný výhľad. Ťažko posúdiť ako dochádzajú do zamestnania, ako deti do školy, ale snáď pán architekt všetko dôkladne zvážil a keď sú spokojní aj ostatní členovia rodiny, tak je pre nich všetko OK.

Samotný dom, ani jeho umiestnenie by mne snáď až tak nevadil, ono to nie je zas až také "krkolomné" riešenie, ale čierna farba obkladačiek kúpeľne by mi vadila určite, s tým by som sa akosi nevedela "spriateliť".
 

Mladý tasmánský architekt a designér Philip M. Dingemanse koupil levnou parcelu ve svahu a sám na ní postavil dům. Trvalo mu to tři roky a padly na to všechny víkendy, svátky a dovolené. Nyní má spolu s manželkou a třemi dětmi konečně vlastní domov.

Pozemek v prudké stráni nad tasmánským přístavním městem Launceston dvacet let nikoho nelákal. Z jedná strany je totiž parcela ohraničená velmi rušnou dálnicí. Nakonec ji realitní kancelář nabídla pod cenou a na to Philip M. Dingemanse čekal. Pozemek ihned koupil.  

Stavbu na klíč si ale mladá rodina dovolit nemohla.

Architekt se tedy pustil do stavby svépomocí.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/stavba-domu-svepomoci-0uy-/architektura.aspx?c=A140910_130847_architektura_web

 

post-88-0-08992600-1410430083.png

 

post-88-0-56348700-1410430102.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved tam su 4 podlazia a je tam aj fotka obyvacej haly. Priestoru je tam az-az. Na ten sa stazovat neda. Ta rozloha tam bude dost velka.

A ta cena je za jedinecnost a technologicke riesenie takze ju musis brat hlavne z tohto pohladu.

 

priestoru v dome je až až, pretože budova nekončí a nezačína otočnými kvádrami ... tie veľké priestory v dome sú mimo kvádrov.

takže priestoru za štyri milióny tam teda je.

kvádre naďalej nedostávajú slnečného svetla, aj keď sa za ním otáčajú - mimochodom tých fotiek zvnútra kvádrov tam veľa nie je. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to nie je na inú tému, už som to spomenula v tejto diskusii aj predtým, pre jediný dôvod - ide o tento jeden špeciálny dom, o nezvyčajné riešenie a zdôvodnenie tých otočných kvádrov:

 ten dom je  stavaný aj s tými otočnými kvádrami špeciálne tak, že sa kvádre natáčajú k slnku ... dom dostáva svetlo a slnko zo svetlíka, átria, ktorý prechádza zvyškom domu do výšky ... miestnosti v tých kvádroch sa otáčajú za slnkom, okná majú priveľmi hlboko, zatienené drevom kvádra, slnka sa tam do tých zasunutých miestností nedostáva ...

a to stále hovoríme o architektonickom riešení tohto konkrétneho domu, ktorý má novátorské riešenie, čakajúce na ocenie, super. ok. ale do tých kamrlíkov sa slnko nedostáva. to je stále na túto istú tému - funkčnosť tých kvádrov v tejto budove.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to nie je na inú tému, už som to spomenula v tejto diskusii aj predtým, pre jediný dôvod - ide o tento jeden špeciálny dom

Ja som ale na toto nereagoval, iba na ten priestor. Takže pre mňa to ina tema je.

 

Mimochodom, nepozname presny zamer autora. To že tam pišu že sa tam ma akože dostavať slnko, neznamena že to autor tak chcel. Len to tak mohol sformulovať autor članku resp. zle preložiť z cudzieho jazyka. Zrejme sa to ma otačať len za dennym svetlom, nie priamo aby tam svietilo slnko. A ak priamo za slnkom, tak nepozname z fotky orentaciu toho domu a v istom momente to tam svietiť priamo môže.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Ahoj čučoriedôčka ;) tu to bude hádam lepšie pasovať, aby sme v BA téme noboli príliš offtopikózny :lol:

Ahoj človiečik.... ja plánujem postaviť nízkoenergetický domček  vo veľkosti cca 3 izbáku a hlavné kúrenie chcem velikánske akumulačné kachle, je to veľké, ako ruská skriňa  :-)))  Vykúri to celý dom, nechcem veľkú vilu, cca 80-100 m2 mi v pohodke stačí, kúrenie drevom je najlacnejšie, ako doplnkové kúrenie chcem infrakúrenie, to je lacnejšie, ako plyn, ale len keď sa mi nebude chcieť kúriť tými veľkými kachlami, čiže to bude ojedinelé no a solárne panely na teplú vodu na sprchovanie. Že vraj vtedy platíš málo, lebo pri nízkoenergetickom domčoku máš malé úniky tepla, ale poviem ti to na isto až vtedy, keď ho postavím.   :-) 

 

kúrenie drevom je asi najlacnejšia možnosť, preto keď budeš hľadať vhodný pozemok tak si radšej vyber nejaký v blízkosti lesa :lol:

ja mám dom s podobnou obytnou plochou ako plánuješ ty, a mesačné platby sú: elektrina cca 40€, plyn niečo cez 90€. dom má vymenené okná, je zateplený, do systému mám zapojený aj kotol na tuhé palivo, ktorým občas prikurujem...

v nízkoenergetickom alebo pasívnom dome, vykurovanom drevom + solárne panely, budeš mať iste nižšie platby za energie ako ja, ale určite to bude viac ako tvojich vysnívaných 50€.

 

inak aj mňa v robote stále šéf buzeruje že som pasívny, a pritom mne ide len o blaho firmy - energiu ušetriť :zubiska:

 

Práveže pozerám na pozemky a niekde nie je ani možnosť napojenia na verejný vodovod, ten by som prijala len na jedno umývadlo, kvôli pitnej vode, úžitková voda, ako pranie, splachovanie WC a umývačka riadu, polievanie záhrady chcem zo studne.

 

A to Ťa predsa nemôžu prinútiť napojiť sa na vodovod, keď nechceš a či?

 

nie, na vodovod sa pripojiť nemusíš. ale s novo budovanými vodovodmi sa teraz zvyčajne buduje zároveň aj kanalizácia, a na tú už sa pripojiť musíš. ja teda budem hľadať legálne možnosti ako sa nepripojiť ani na tú, ale to už je na inú debatu. no a ak nemáš vodovodnú prípojku, potom objem odkanalizovanej vody sa nemeria, ale stanovuje podľa nejakej tabuľky - sú to nejaké šialené litre vody na človekodeň, totálne odtrhnuté od reality...

inak v niektorých obciach takto vypočítavajú odkanalizovanú vodu aj tým čo sú na vodovod pripojení. jednak môžu naučtovať vyšší objem odkanalizovanej vody ako by bol ten skutočný, a sčasti je to aj kvôli tomu čo plánuješ ty - niektorí ľudia majú aj vlastný zdroj vody.

 

čo sa mňa týka, nátlak od obce očakávam z dôvodu že ak sa na plánovaný vodovod nepripojí minimálne 80% domov, potom bude vodárenská spoločnosť vymáhať od obce prostriedky ktoré do výstavby vodovodu vložila. pretože vo vodárňach si tiež veľmi dobre uvedomujú že idú stavať vodovod na území ktoré "pláva" na vode, u nás totiž stačí na ľubovolnom mieste zaraziť trubku do zeme a bude v nej pitná voda :thumbsup:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 2 mesiacmi...

Bydlení v Malé Lečici nedaleko Prahy si Honza s Mariannou vybrali kvůli pěknému pozemku. Dům, který na něm stojí, byl původně hospodářským stavením, proto je zde málo oken.

Přáli si zařídit velký obytný prostor sloužící jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj zároveň. Jediné, co chtěli od architektů Kamily Douděrové a Františka Kobližka v interiéru zachovat, byly klenby.

„Poodhalili jsme fragmenty kamene zdí a cihel kleneb původní maštale. Rozhodně prospělo vybourání nového okna a obnažení kleneb a části kamenných zdí, dále funkční a praktická kuchyň či nová kamna,“ říká architekt Kobližka.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/jak-se-stavi-sen-0i9-/rekonstrukce.aspx?c=A150416_172126_rekonstrukce_rez

 

post-88-0-88372900-1429272212.png

 

post-88-0-60395300-1429272232.png

 

post-88-0-27677400-1429272242.png

 

Na rozdiel od majiteľov domu či architektov ja sa nejako neviem nadchnúť neomietnutým murivom ...

... či už časťami kamenného muriva, ale ani podhľadu stropu.

 

Ani keby sa jednalo o stavbu, ktorá pôvodne slúžila inému účelu, ale v tomto prípade jednoznačne. Aj keby tam naliali litre sava ...

predsa len, bývalá maštaľ či chliev už niečo "zažili", a teraz to má byť obytný priestor pre rodinu s malými deťmi?!?

No neviem, určite to nie je „môj šialok kávy“ ... :neviem:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tou bývalou maštaľou - byty sa dnes robia všade a z kdečoho, neprekážalo by mi asi to, že to nie je dostatočne vydezinfikované. myslím, že s tým pri tých nákladoch urobili všetko, čo sa dalo ...

 

ten strop je skvelý - tak, ako je, je skvelý.

nepozdávajú sa mi tie na kúskoch a čiastočne odkryté fliačky kamenného muriva, to je tam také ... násilné, nepatričné, bielo vylíčené steny by mi tam pasovali lepšie - alebo by to prijalo aj odokrytú celú stenu, sem-tam.

 

na porovnanie je tu jedno podobne upravené obydlie http://www.editca.com/amazing-house-of-rough-wood-and-stone/

 

tu je to naopak:

tu mi ten kus kamenného stropu nesmierne prekáža - pripadá mi nechutný, je mi z neho až nevoľno - ale to bude tým, že mne prekážajú podobné bublavé a takéto klkovité útvary, a veľmi.

na druhej strane je všetko ostatné perfektné: vybielené, ponechané v pôvodnom nedokonalom tvare, a kamenné steny nielen kúsky čohosi, ale priznané kamenné steny.

 

post-3-0-97913000-1429279443.jpg

post-3-0-66607200-1429279445.jpg

post-3-0-01636600-1429279447.jpg

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Majitelé pozemku o rozloze 1 000 metrů čtverečních oslovili dvojici mladých architektů ...  kteří přišli s praktickým nápadem.

Postavit dům téměř na samé hranici pozemku, který z obou stran svírá silnice.

Rodina chtěla, aby z domu vedl praktický výjezd přímo na státní komunikaci. Architekti problém vyřešili domem ve tvaru velkolepé brány, jejímž středem vede cesta. Každý z rodiny si tak díky promyšlené architektuře může užívat soukromí, stejně jako společně pobývat na zahradě. Loni dokončený dům má celkovou rozlohu 240 metrů čtverečních.

Majitelé prakticky vyřešili i právní otázku stavby. K tomu, aby dům byl veden v katastru jako dvě samostatně stojící novostavby, stačila symbolická několikacentimetrová mezera na vrcholku brány.    

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/dvougeneracni-dum-japonsko-tokio-dq9-/stavba.aspx?c=A150420_133458_stavba_web

 

 

post-88-0-06380400-1430031696.png

 

post-88-0-82038000-1430031716.png

 

post-88-0-88989900-1430031740.png

 

post-88-0-77091100-1430031756.png

 

Aj keď rodina bola vlastníkom pozemku, cesta spájajúca obe pozdĺžne komunikácie pravdepodobne pozemkom viedla, a preto ju rodina pri stavbe domov rešpektovať musela. Nie je nič príjemné mať obydlie v bezprostrednej blízkosti /vlastne po oboch stranách/ komunikácie, ktorá slúži nielen pre prechod peších, ale aj pre motorové vozidlá, ale asi platí iný kraj, iný mrav a vlastníci boli vlastne radi, že si mohli vyriešiť vlastné bývanie a dokonca na vlastnom pozemku. A na relax, ale aj tak možno iba na potechu oka im ešte ostala aj neporušená záhrada.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Ve 20. letech minulého století si manželé Edwin a Alice Brockbankovi postavili krásné letní sídlo v poetické krajině největšího anglického národního parku Lake District. Jejich vnuk David o 90 let později dům odkoupil od nových majitelů a rekonstrukcí z něj vytvořil dokonalé místo pro odpočinek.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-domu-0nf-/stavba.aspx?c=A150818_123114_stavba_web

 

post-88-0-09147100-1440312983.png

 

post-88-0-79898700-1440313000.png

 

post-88-0-19290300-1440313018.png

 

post-88-0-60889700-1440313032.png

 

post-88-0-12183000-1440313046.png

 

post-88-0-69895200-1440313062.png

 

Aký je zvláštny ten kolobeh života ... starí rodičia dom postavia, syn ho po ich smrti predá, prejde pár rokov a kúpi ho vnuk.

 

Nemohol však mať až tak hlboko do kapsy, keď okrem kúpy vrazil ešte do rekonštrukcie sumu mierne sa približujúcu k cene stavby.

Celá zrekonštruovaná stavba mi taká všehochuť ...

... aj snaha zachovať čo-to z minulosti, ale pridať k tomu veľké presklené plochy a veľa, veľmi veľa bielej farby v interiéri.

Ja mám bielu farbu rada, oveľa radšej ako drevenými palubkami obkladané interiéry, ale tu mi jej je už príliš veľa.

Nie je to škaredé, nie je to zlé, ale na to, že sa v dome bežne nezdržiavajú je to dosť luxus.

Toto nie je obyčajný víkendový domček ...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to pekný víkendový domeček, a biely interiér je nielen moderný, ale konkrétne mne sa aj páči ... len na hlbokom anglickom vidieku, kde najviac obdivujem kamenné a drevom prekladané nádherné staré stavby s minulosťou, by som ja nechala aj v interiéri niečo z deduškovských čias.
takto je to hodne vypulírované a rovnaké, ako celá plejáda nových stavieb a nových prestavieb, ten interiér mohol byť takýto kdekoľvek ...

nuž ale čo už. je to pekné, parádne, nákladné, vyblýskané, ale nemá to priveľmi ...dušu. to, čo je na anglickom vidieku to, čo robí starý kameň a zostarnuté drevo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte jedna prestavba starého kamenného do novej podoby - architekti dostali za úlohu citlivo rekonštruovať, ale pri prísnych miestnych zákonoch zachovať a vrátiť na miesto všetko, čo sa vrátiť malo. demontovali aj fasádu, a vrátili kameň po kameni, s využitím miestnych zdrojov zrekonštruovali drevené trámy, podlahy, do interiéru je vsadené pôvodné kamenné murivo, mali povolenie demontovať jedinú vec - odstránili vonkajšie točité schodisko.

 

vila Motelparo Toscana

 

post-3-0-96386600-1440495139.jpg

post-3-0-45676000-1440495142.jpg

post-3-0-30601400-1440495147.jpg

post-3-0-04257000-1440495151.jpg

http://inhabitat.com/historic-stone-stable-in-tuscany-hides-a-mind-blowing-contemporary-interior/motelparo-villa-by-roy-david-studio-5/?extend=1

 

 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

celkom pekný perníkhaus sme videli počas prechádzky... celkový vzhľad trochu kazia solárne panely na streche, ale inak sa mi páči :thumbsup:

post-2793-0-61618600-1476570384_thumb.jpg

 

aj keď jedna vec mi nie je celkom jasná, čo za blbá móda sa tu objavila posledné roky - stavať domy bez pivníc :o

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to zrejme nebude len miestna móda, to je všemiestna móda... posledných cca dvadsať rokov sa aj tu stavajú domy bez pivníc - tak sú povolené: akokoľvek hrubá betónová platňa, na nej dom a garáž a zvýšené poschodie či čokoľvek, ale žiadne pivnice.

pokiaľ si dobre pamätám, ale nie je isté, že si dobre pamätám, zdôvodňuje sa to konkrétne tu spodnou vodou.

našla som jeden článok o tom, prečo stavať, a prečo dnes nestavať pivnicu http://www.domypremladych.sk/stavba-pivnice-v-montovanych-domoch/

 

ale to viem, že tu v posledných desaťročiach nie sú pivnice povolené - posledná podpivničená záležitosť bola stavba budovy novej banky, dokončená roku 1995, obrovské pivničné priestory s obrovským archívom a trezorom a kotoľňou . v mieste, kde sa hĺbila jama, bolo vidno prastaré klenby dávno zavalených pivníc.

ďalšia nová budova inej banky už má pivnice len také polopodzemné, rodinné domy, a výstavba je skutočne mohutná, už len bez pivníc.

/dnes už tam banka nie, je to detské centrum, keby si niekto brúsil zuby na ten trezor : ) /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž neviem, spodná voda obvykle v tunajších podmienkach nie je problém, je tam kde má byť - 4-5 metrov pod zemou, takú hlbokú pivnicu nikto nerobí :D tu nie sme v Rakúsku :P

dvaja kolegovia stavajú domy, a obaja ich podpivničili, s tým že pivnica sa vždy zíde, a že náklady navyše nie sú zas až také strašné...

 

tuto oproti, stavali takí mladí tiež svoj preníkhaus. otec "staviteľa" sa im snažil naliať rozum do hláv, že nech tam urobia aj pivnicu. dozvedel sa od mladých aký je staromódny /a vlastne blbý/, ako sa pivnice dnes už nerobia, lebo je to zbytočné, drahé, a nemoderné... potom, keď sa išli sťahovať, prišli za ním, že či by si dočasne nemohli zložiť nejaké veci v pivnici u nich... a tatko im, celkom správne, poradil nech si to dajú do tej svojej - modernej :P

aj sused, ešte keď to stavali, sa ich pýtal prečo nerobia aj pivnicu. že predsa majú aj nejaký pozemok za domom, a keby tam mali aj len trávu, tak aj kosačku treba niekde "garážovať"... dozvedel sa od mladého, že on si chce časom postaviť za domom takú menšiu dielňu/sklad na náradie...

tak poďme chvíľu nie počítať, ale len uvažovať:

základy mali prakticky do rovnakej hĺbky ako keby robili aj pivnicu, stačilo vybagrovať pár kubíkov hliny navyše... namiesto toho tam navozili x tatroviek šutru /zadarmo to nebolo/, ktorý im tam rozhŕňalo UNCčko /tiež asi nie zadarmo/, a potom tam celý deň behali so "žabou" dvaja maníci - nemali napísané Katolícka Charita na chrbtoch, čiže tiež asi nerobili grátis... keď k tomu pripočítame náklady na výstavbu dielne vo dvore, tak sa dostaneme k tomu, že pivnica by možno vyšla aj lacnejšie. a ako príjemný bonus do budúcnosti sa javí pohodlný prístup ku všetkým rozvodom - voda, odpady, kúrenie, plyn - pre prípad údržby, opráv, havárie, prerábky...

 

tak neviem, je pivnica naozaj taká zbytočná?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 3 mesiacmi...

neviem, ci sem, no ale je to novostavba...

 

 

Stavebný materiál z plastových fliaš? Veru áno, je ťažké predstaviť si, že by sa fľaša z odpadu vyrovnala starej dobrej tehle, ak je však fľaša naplnená zmesou hliny a slamy, alebo pieskom, je rovnako pevná ako tehla a môžeme ju smelo používať. Navyše so sebou prináša zopár nečakaných výhod. Projekt stavby z „odpadu“ bol uskutočnený ako vypracovanie zadania v rámci vysokoškolských seminárov. Autor tejto inovatívnej idey je Nemec Andreas Froese, zakladateľ ECO-TECu, ktorý rozbehol viac ako 50 ecofriendly projektov v Hondurase, Kolumbii a Bolívii, spolupracuje s Govt, Non-Govt, a vyhral mnoho medzinárodných environmentálnych súťaží. Hlavné novinky, ktoré priniesol do sveta ekológie je využitie plastových fliaš pri stavbách a tiež budovanie vodných nádrží z PET fliaš.

http://www.kreativita.info/dom-z-plastovych-flias/

 

skutocne v nasich zemepisnych sirkach by som mal obavu zo skrehnutia plastu vplyvom marzu, pri vysokych teplotach zasa uvolnvanie chemickych latok... ci je to vobec lacne a ekologicke, to je na debatu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zrejme z nich preto stavia v Hondurase, Kolumbii a Bolívii :)

 

pre tie končiny to zrejme lacné bude.

PET fľaší je toľko, že nás pomaly udupajú a vytlačia zo sveta, stavať z nich domčeky v teplých krajinách si vážne viem predstaviť úplne v pohode...

mám taký matný pocit, že som raz kdesi čítala, že kdesi tu v našich končinách z nich ktosi čosi staval - tiež to mal byť obytný domček, pokiaľ dobre pamätám, pokrytý a  zatretý a izolovaný zvonka aj zvnútra hlinenou omietkou... čo nemusí byť najhoršia varianta ani pre naše podnebie.

 

ale podrobnosti už nepamätám, len viem, že to robil ten človek sám, a mal postavený dom raz dva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem, či toto bola pôvodná správa, tam, kde som to svojho času čítala, bola tuším aj fotka... ale už vážne nepamätám, sú to naše končiny, pár sto km nižšie:

 

16.08.2007 16:19

Dôchodca zo srbského Kragujevca si postavil bývanie z prázdnych plastových fliaš. Na obytnú plochu veľkosti 60 štvorcových metrov spotreboval Tomislav Radovanovič 13 500 PET fliaš. Vonkajšie steny domu tvoria dvojlitrové fľaše, na výstavbu vnútorných priečok využil o niečo menšie.

 

http://spravy.pravda.sk/zaujimavosti/clanok/245814-dochodca-si-postavil-dom-z-13-500-pet-flias/

 

ale mám taký pocit, že takýchto domov už bolo ojedinele kdekade viac. : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169605173-satelity/

 

Dnes boli na sme zamerani na dopravu a v diskusii som nasiel tento link.

 

Ja by som radsej byval v panelaku. Bez rozumu ako si do######at krajinu, zivot. 

 

Niektore zastavby -vlastne vsetko bolo take kde by som nebol sa ochotny ubytovat ani na dovolenke na 4dni. Tie travniky cim kosia a kde to daju? Ved kosacka - jej hodnota a velkost - je nezmyselna.  Ja osobne by som to strihal noznicami. Videl som toto(male zahradky) v anglicku v holandsku. Ale v meste, kde ten travnik mal ten na prizemi. Ale dobrovolne si toto kupit. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

neviem tomu nájsť presnú tému, ale tu tomu bude dobre...

v jednom českom okresnom meste búrajú dom, ktorý bol ešte pred mnohými rokmi pridelený počernejším spoluobčanom,

podarilo sa im ho dokonale vybývať a mesto rozhodlo o zbúraní.

 

dávam to sem preto, lebo mi je ľúto toho domu - masívny teplý tehlový dom, zachraňujú sa aj onakvejšie domy... nebolo by lepšie ho zrekonštruovať a urobiť tam niečo hodnotné, nejakú školu, umeleckú, kultúru, úrady, hodiť tam právnikov či  umeleckú školu ... neviem, samozrejme.

ale ten dom vyzerá zdravo.

 

druhé sú pohľady do tých miestností...

toto je jedna z vecí, ktoré ma vždy fascinovali:

kedysi sa búralo domov hodne... ke´d v mestách robili miesto novým panelákom, obnažili sa vnútorné priestory...

keď sa objavujú povojnové obrázky po zásahoch bômb, či po zemetraseniach, či výbuchu plynu, kde sa zosunie časť domu... sú to veľmi verejné obrázky zo súkromia... vidieť do domu či bytu...

pamätám si jeden povojnový obrázok, kde bomba zobrala v Londýne jeden celý dom, a z toho druhého časť - časť miestností sa zrútila, časť zostala nedotknutá aj s kreslom, aj sporákom, aj s hrncami na sporáku...

 

tento tom je v tejto podobe a farbách takto k videniu naposledy...

 

post-3-0-60320700-1548517523.jpg

FB, Peklo v interiérech

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

spotvorenú chalupu z Chalupárov sme tu pred časom mali...

teraz je na rade stará dobrá socistická krčma, na nerozoznanie v každej dedine :)

 

až na to, že táto bola v Hošticích r. 1983 v čase natáčania Slunce, seno, jahody takáto....

a v roku 2018 na nerozoznanie od rekonštruovaných dedinských reštaurácií so strieškou nad barom z veľkého rekonštrukčného boomu z rokov deväťdesiatych... teraz takto zostane asi tiež pekne dlho :)

 

post-3-0-21561000-1550091580.jpg

https://www.filmovamista.cz/119-Slunce--seno-a-par-facek?zaber=905

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov