Skočiť na obsah
  • 0

Efektívnejšie využívanie pamäte


Sniper

Otázka

V poslednej dobe mám výrazné problémy s pamäťou v PC. Najlepším riešením by bolo po 4 rokoch naformátovať hardisk a nainštalovať všetko nanovo, nech sa to "občerství", ale nemám na to čas. Pokým si ten čas nájdem, tak chcem použiť nejaké alternatívne riešenia.

Problém je, že môj počítač sa výrazne spomaľuje. Mám WinXP SP3 a (len) 1 GB RAM. To už mám dlho, za ten čas sa v mojom softvérovom vybavení veľa toho nezmenilo, takže nepožívam nič náročnejšie, a vždy to bolo relatívne OK. V poslednej dobe mám pamäť akosi zahltenú. Mám spustený Thunderbird, naštartovaný Open Office, v Chrome spustených nejakých 10 tabov a z virtuálnej pamäte mi ukrajuje už takmer 1,4 GB. To je ešte OK, často to býva aj 1,7. Mne sa to proste zdá veľa. Ako keby tie programy sa snažili čo najviac využívať virtuálnu pamäť. RAM je takmer plná. Len samotný Chrome mi z RAMky teraz čerpá 600 MB a z virtuálnej zhruba toľko isto. Firefox keď spustím, tak hneď pri spustení zaberá z RAMky okolo 120 MB a z virtuálnej 150 MB.

Je bežné, keď napr. polhodinu nesurfujem, a prepnem sa potom na Chrome, tak harddisk sa najprv musí minútu vychrčať a až potom mám okno Chrome aktívne. Týka sa to prakticky všetkých programov.

Existuje nejaký software, ktorým by vedel optimalizovať a najmä zrýchliť -nejakým spôsobom- pamäť?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovede 3
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top Posters For This Question

  • Sniper

    2

  • Darkman

    2

Najaktívnejšie dni

Top Posters For This Question

Najaktívnejšie dni

3 odpovede na túto otázku

Odporúčané príspevky

  • 0

Jedine co s tym mozes urobit (mimo kupi dalsej RAM) je pouzivat naraz menej aplikacii/tabov v browseroch. Skusit viac browserov a pouzit ten, ktory ma najmensie naroky na pamat. Virtualna pamat je udaj, ktory ta zaujima - pretoze to je skutocny objem pamate, ktory ma aplikacia alkovany.

To co sa ti stava je uplne normalne, mas 1GB Ram, ale skutocne naroky na pamat (ako pises) su 1.4 az 1.7GB, Takze mas 700MB dat odlozenych na disku. Windows tam odklada data ktore su najmenej pouzivane. Takze ak 30minut nesurfujes, tak vies ktora aplikacia ma pamatove stranky na disku a ked tie data chces pouzit (prepnes sa na browser), tak windows musi zas vybrat najmenej pouzivane data, odlozit ich na disk, a data z browsera nahrat naspat do ramky a kedze diskove operacie su pomale, tak to trva tu minutku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Tá kúpa RAM by bola najlepšie riešenie. Len ja mám 2x 512MB, takže by to chcelo kúpiť 2x 1 GB. Moja doska podporuje myslím, že len klasické DDR, takže keď pozriem do cenníka a vidím, že by ma to stálo okolo 50€, tak to sa mi zdá veľká investícia, keďže 2GB DDR3 vidím aj za 10€. To už radšej by som investoval do fungl nového PC.

 

Ďalšia vec, čo nemôžem pochopiť je to, prečo ten retard Windows mi zakaždým swap rozhádže na 10 kusov a neuloží to na disk v celku. Myslím, že jeden swap súbor v celku by na výkone mohlo poznať. Asi to budem musieť spraviť tak, že naformátujem jeden disk a tam uložím swap.

 

A ďalším riešením bude aj rýchlejší disk, momentálne mám tiež len ATA-133.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov