Skočiť na obsah

Pápež Benedikt XVI. rezignoval


aljak63

Odporúčané príspevky

ja si myslím, že ak chce katolícka cirkev, skutočne upevňovať morálku, mala by začať od seba
napríklad zavedením povinných a pravidelných "telesných cvičení"..
pán Turkson by si napríklad mohol zobrať príklad z tohto čínskeho mnícha
post-624-0-01850400-1360949061.jpg
to je tiež duchovná osoba, a už pri pohľade na ten obrázok treba povedať, že je to osoba s naozaj železnou morálkou
keby si takto povinne cvičili svoju morálku aj katolícky kňazi, dovoľujem si tvrdiť, že prípady pedofílie medzi nimi by klesli na nulu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

z poľska prišla kritika

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/259411-gazeta-wyborcza-ak-je-papez-nastupcom-krista-nemoze-rezignovat/

 

Gazeta Wyborcza: Ak pápež zastupuje Krista, nemôže rezignovať

 

O pápežovej demisii sme sa mohli dočítať, že prišla ako „blesk z jasného neba“, ale „musíme byť vďační“ za „veľkú odvahu“ i „pekné gesto“, pretože pápež „ukázal, ako možno problém úradu, staroby a slabosti vyriešiť“. A „je to normálne, pretože biskupi už polstoročie odchádzajú na penziu,“ a tak „i pápež si môže dovoliť byť unavený“.

...

Za dymovou clonou „bleskov z jasného neba“, emócií a vychvaľovania Benedikta sa skrýva nedostatočné pochopenie i chýbajúca alternatíva. Čo iné by už teraz mali katolíci hlásať? Predsa nemôžu otvorene povedať, že „je to veľmi zlé, že pápež odstúpil“.

...

Katolicizmus predsa nepristupuje k pápežovi ako k úradu. Naopak. Katolíci majú veriť, že sám Duch Svätý povolal kardinála Ratzingera na pápežský stolec, aby ho zastupoval na Zemi. Síce sa len sotva môže hovoriť o empirických faktoch, ale cirkev sa neobmedzuje na empirický či pozemský rozmer.

 

zhrniem článok do Jednoduchej otázky

mohol by Ježiš Kristus, minútu pred tým ako ho pribili na kríž, povedať "toto nie je nič pre mňa.. radšej rezignujem.."?

presne toto, pápež urobil "odmietol niesť kríž"

a "pápežský stolec" tak zdegeneroval, do pozemského úradu, bez akéhokoľvek oparu mystiky a vyššej moci, bez "údelu" neodvolateľne daného priamo Bohom

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Biskup moze odstupit a je to OK.

 

Papez je titularne Biskup Rimsky a historicky nim aj v prvom rade bol. Takze nie je nijaky rozpor, ani problem.

 

Jezisa Krista do toho netreba pliest. On nebol papez, ani nebol sucastou cirkevnej hierarchie. Plus to bol syn bozi, ktory sa obetoval a blabla, nie konklavou zvoleny cirkevny hodnostar. Umucenia na krizi nie je cirkevna hodnost ako papez. Nebolo by vhodne aspon trosku...trosicku...aspon malu trosku...rozmyslat?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

z poľska prišla kritika ...

Táto kritika nie pochádza od poľského kresťanstva.

"Gazeta Wyborcza" to sú noviny levacké a píšú nezmysel.

Kresťania vedia, že pápež je nástupca svätého Petra.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

samozrejme niekto za vsetkym vidi len to negativne: vsetci politici su zli, papez odmieta niest kriz atd.

 

skor sa toto da vnimat ako gesto pokory. v dnesnom svete, ktovie ci bol svet niekedy iny, ale dnesny svet je presyteny pychou, tak je to skor vynimocny prejav pokory a pod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skor sa toto da vnimat ako gesto pokory.

 

Pokora mozno ano, ale skor mam pocit, ze viacej nieco ine... Benedikt XVI. nebol nejaky stredoveky troglodyta a myslim, ze si dost dobre uvedomoval, v akom stave je cirkev (a svet). A asi si tiez uvedomoval, ze papez dnes nemoze byt len ceremoniar, len nejaky xicht s bielej capici na balkone, ktory odbrepta nejaku modlitbu. Aj vramci vatikanskej masinerie, aj voci veriacim je ovela lepsie, ked je to clovek aspon ako-tak aktivny a schopny fungovat ako "frontman". Pokial to zo zdravotnych dovodov nezvladal, ide o pragmaticke rozhodnutie - ze si priznal, ze na funkciu a vyzvy nestaci a je potrebny niekto novy a lepsi.

 

Myslim, ze Vatikan uz nema nijake nabozenske mysteria, o ktore by mohol prist - takze je naozaj lepsie, ak by "sefom" bol niekto, kto to bude zvladat naplno. A nemusi to byt ani cierna lesbicka zenska :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Ale nieee.... Svajciarska garda stale strazi Vatikan aj papeza, pravomoc neodovzdali. Odovzdali akurat "osobu" Ratzingera, ktoreho uz strazit nebudu. Ono asi povodne vazne neuvazovali nad tym, kto bude strazit ex-papeza :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aale nemudruj do vsetkeho, v prenose ukazali Rim (papez uz bol v castel gandolfe), kde svajciarska garda zatvarala urcitu branu a odovzdavala formalne stafetu trom policajtom

je to nastastie docasne, ale momentalne svajciarska garda nestrazi Vatikan aj papeza. papez nie je

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to sice len detail - ale kedze mudrujem len vtedy ked tomu rozumiem :)

 

The Pontifical Swiss Guard (German: Päpstliche Schweizergarde; Italian: Guardia Svizzera Pontificia; Latin: Pontificia Cohors Helvetica or Cohors Pedestris Helvetiorum a Sacra Custodia Pontificis) is something of an exception to the Swiss rulings of 1874 and 1927. It is a small force maintained by the Holy See and is responsible for the safety of the Pope, including the security of the Apostolic Palace. It serves as the de facto military of Vatican City.

http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Guard#Pontifical_Swiss_Guard

 

Svajciarska garda teda:

 

1. Chrani papeza. Tu pravomoc nemohla nikomu predat, pretoze papez momentalne nie je.

2. Chrani apostolsky palac. Tuto pravomoc nikomu nepredala a ulohu ma stale taku istu.

3. De facto je ozbrojenou zlozkou Vatikanu. Tuto pravomoc nikomu nepredala a ulohu ma stale taku istu.

 

Jedine co predali policii je - zodpovednost za ochranu osoby Ratzingera, byvaleho papeza. Tak ako som napisal.

 

Bolo by lepsie si zistit aspon zaklady najprv......a potom kritizovat inych.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dalsiu kritiku mas zato, ze necitas prispevky na ktore reagujes

 

aale nemudruj do vsetkeho, v prenose ukazali Rim (papez uz bol v castel gandolfe), kde svajciarska garda zatvarala urcitu branu a odovzdavala formalne stafetu trom policajtom

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ehm.... a naozaj to je dokelu ako? Su ulohy svajciarskej/vatikanskej gardy vari ine, nez som pisal? Ktore z tychto uloh predali policii? 

 

Predali zodpovednost za ostrahu osoby Ratzingera, pretoze uz nie je papezom a ich zodpovednost je len za papeza. Takze uloha gardy zostala stale taka ista a stale strazia Vatikan. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kardinálske kolégium sa dnes predpoludním zišlo na štvrtej generálnej kongregácii, počas ktorej si vypočulo 18 zhruba päťminútových diskusných príspevkov.

 

Významnou témou je Cirkev v dnešnom svete a potreba hlásať evanjelium, ďalším tematickým okruhom je Svätý stolec a vzťah jeho úradu k biskupom.

 

Dátum začiatku konkláve ani dnes stanovený nebol: Je možné veľmi dobré vnímať, že kardinálske kolégium sa chce pripraviť bez zhonu, s vážnosťou a primeranosťou danej situácii. Preto ešte nebolo navrhnuté hlasovanie o dátume konkláve. Veľká časť zboru by ho považovala uponáhľané, za určité prinútenie v čase reflexie a dozrievania, ktorým kardinálske kolégium prechádza.

 

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20130306038

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

115 kardinálov je už vo Vatikáne, mohli určiť začiatok voľby nového pápeža - konkláve začne v utorok 12.marca.

 

 

V prvý večer budú kardináli volitelia hlasovať raz. A potom doobeda a poobede dvakrát, dokopy štyrikrát denne.

 

To potrvá až dovtedy, kým dvojtretinovou väčšinou - neskôr sa však voľba môže mierne upraviť a vyberať sa bude len z dvoch kandidátov s najväčším počtom hlasov - neurčia nového nástupcu na svätopeterskom stolci.

Predpokladá sa, že voľba bude trvať dlhšie než v prípade zvolenia Josepha Ratzingera.

Počas konkláve budú volitelia odrezaní od okolitého sveta v zabezpečených priestoroch.

Dodržiavanie bezpečnostných pravidiel a tajomstva má na starosti kardinál camerlengo Tarcisio Bertone, ktorý v súčasnosti prakticky Vatikán aj cirkev riadi. Strážiť ich bude vatikánska polícia.

Okolo miesta konania konkláve tiež rozmiestni elektronický štít, aby zabránila prípadným pokusom o odpočúvanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaujal ma tento obrázok - na sixtínsku kaplnku pridávajú slávny komín na šedý či biely dym ... nikdy som nad tým neuvažovala, že ten komín tam nie je furt.
prerobili komplet sixtínsku kaplnku aj s falošnou podlahou, aby sa neničila pôvodná ... konkláve je pracná a drahá záležitosť

 

post-3-0-75825900-1362994842.jpg

http://www.cas.sk/clanok/245382/pripravy-finisuju-sixtinska-kaplnka-je-na-konklave-pripravena.html


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tá deravá stolička a legenda / či skutočnosť alebo nádherná konšpirácia / o pápežke Jane je dosť známa vec ... pápež musí byť proste muž, ženy môžu pánom len posluhovať :)

práve som čítala, že dnes sa znovu valil čierny dym zo slávneho komína, už druhý deň, ale viac zaujala  informácia o tom, ako ho vyrábajú ... a vyrábali kedysi :
 

V minulosti sa biely dym "vyrábal" pomocou mokrej slamy, zatiaľ čo čierny pridaním smoly.

 

V dôsledku početných "falošných poplachov", ktoré v minulosti sprevádzali oznamovanie výsledkov hlasovania v konkláve, si Vatikán zobral na pomoc moderné chemické prostriedky, vďaka ktorým je ľahšie odlíšiť farbu dymu.

 

Čierny dym vzniká vďaka pridaniu zmesi chloristanu draselného, antracénu a síry k hlasovacím lístkom, kým na dosiahnutie bieleho dymu sa spaľuje zmes chlorečnanu draselného, laktózy a kolofónie, čo je prírodná jantárová živica ...

http://www.sme.sk/c/6732310/vatikan-prezradil-cim-prifarbuje-dym-zo-sixtinskej-kaplnky.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov