Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

http://komentare.sme.sk/c/6746715/cyprus-dostane-tri-znicujuce-udery-a-caka-ho-grecka-cesta.html

Nad cyperským bailoutom, ktorý uzrel svetlo dňa včera nadránom, panuje jedna zhoda: použiť preň výraz „záchrana“ hraničí s cynizmom.

bankový sektor, ktorý tvoril podstatnú časť príjmu, je fuč, a čaká ich hospodársky pokles horší ako ten grécky

na krku pôžičky ktoré splatia na sv. Dindy

keby rovno vyhlásili bankrot, mali by to ľahšie

 

celá situácia mi pripomenula, jednu epizódu z dávnovekej histórie "Aténsky námorný spolok", mal slúžiť hlavne na obranu slobody,  Atény ho viedli na vrchole svojej demokracie, zo spolkovej pokladnice financovali stavbu akropoly, a občanov štátov ktorí nevedeli ako zaplatiť spolkové poplatky, predávali do otroctva

kam sa takouto obranou slobody Atény dopracovali, ukazuje to, ako vypadá akropola dnes

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dezintegrácia eurozóny?

hm.. "práve" sa stalo

cyperské euro má inú hodnotu, ako nemecké

a práve preto, aj keď sú banky už "otvorené", platí pre občanov cypru denný limit na výber hotovosti

je treba všemožne zabrániť tomu, aby tie eurá so zníženou hodnotou, obratom ruky nedostali za hranice, kde by sa z nich stali bonitnejšie peniaze, čo by vlastne poškodilo tie krajiny, kam by sa cyperské "papieriky" so zníženou hodnotou dostali

 

samozrejme v momente, keď taká situácia ako na cypre, nastane v taliansku, španielsku alebo nedaj "neviditeľná ruka trhu" dopustiť vo francúzsku (keď odtnete jednu "neviditeľnú ruku" narastú dve nové, vyzbrojené boxermi.. horšie než boj proti hydre), už žiadne takéto náhradkové riešenia nezaberú, a bude sa kolkovať

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 súdružka únia na cypre práve robí zo svojich vlastných zmlúv trhací kalendár

Maastrichtská zmluva :

Článok 73b

 

1. V rámci ustanovení tejto kapitoly sú zakázané všetky obmedzenia pohybu kapitálu medzi členskými štátmi a tretími krajinami.

2. V rámci ustanovení tejto kapitoly sú zakázané všetky obmedzenia platieb medzi členskými štátmi a tretími krajinami.

 

http://www.blogovisko.sk/bez-komentara.html

 

spolok ktorý porušuje vlastné pravidlá sa zákonite musí časom rozpadnúť.

čo ma ale fascinuje zo všetkého najviac je ľahkosť, povedal by som že až nonšalantnosť, s akou únijní činovníci tie zmluvy a pravidlá ignorujú a obchádzajú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Žiadna dezintegrácia sa nedeje, len sa oddeľuje zrno od pliev. Teraz vidieť, ako ekonomika a politika sú úzko prepojené. Spomínam si, ešte na VŠ som mal debatu s jednou profkou, počas ktorej sme sa bavili o pieskovcových ropných poliach v Kanade, a že keby som mal moc a možnosť získať a ťažiť ropu z takých polí či by som ju ťažil? Ja som jej na to povedal, že ťažil, ale iba ak by to bolo ekonomicky rentabilné. Ona ma "zvozila", že musím rozmýšľať ako politik, takže polia treba získať a ropu ťažiť. Ale čo ak by sa ukázalo, že ťažba je nerentabilná?

 

Podobne je to aj s EÚ, Grécko či Cyprus sú politicky dôležité, ale práve ich ekonomická stránka je tým najslabším ohnivkom v reťazi. Prijatie krajín do eurozóny malo posilniť ich väzby (nielen ekonomické a politické) na EÚ, ale ukazuje sa, že spojiť jednou menou krajiny s rozdielnou štruktúrou hospodárstva a bankovým systémom (a to vôbec nespomínam korupciu, o ktorej sa radšej nehovorí) je rovnaký experiment ako narvať tlupy Cigánov do nových bytoviek. Efekt to má rovnaký.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"oddeľovať zrno od pliev"

fasa vec

he.. čo keď sa jedného dňa zobudíme, na banke budeme mať napísané zatvorené (prachy došli, dali sme ich na zachraňovanie EU.. a olimpiádu.. a PPP projekty.. a reklamu na stredné školstvo.. a "informatizáciu".. a diaľnice ku ktorím keď sa budeme chcieť dostať prerazíme si nápravu.. atď)

a následne zistíme že s nás slovákov, zostala hromada pliev?

mne to príde ako veľmi realistický scenár

 

tu je taká rozprávka o "trenýrkovom kráľovstve", varení HDP s DPH, a veľkom ekonomickom vykypení z hrnca

(dosť ma pobavila, aj keď má v sebe aj čosi hororové..)

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/jak-v-trenyrkovem-kralovstvi-varili-dph/

 

Jak v trenýrkovém království vařili HDP

 Jednoho dne napadlo krále, že by obyvatelé mohli úžasně zbohatnout: začnou si prát trenýrky navzájem a účtovat si za to tučné částky. Já za tisíc zlatých vyperu trenýrky tobě a ty za tentýž obnos vypereš trenýrky mně.

..

 Král jezdí po světě a všude vychvaluje svoji Novou Ekonomickou Politiku (NEP), založenou na vzdělanostní společnosti. Růst založený na úsporách a investicích do technologií a inovací se přežil, budoucnost patří trenýrkám. Navíc příjmy z praní trenýrek hned zdaní třicetiprocentní sazbou.

..

Mick říká, že teď už se obyvatelé mají hůř než před trenýrkovou revolucí – předtím si prali trenýrky sami a neplatili nic, teď zaplatí tisíc zlatých za vyprání svých a dostanou jen 700 za vyprání sousedových.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale naše banky nie sú cyperské. U tých cyperských už dlhodobo bolo známe, že "investovali" do gréckych, divím sa, že ich insolventnosť sa prevalila až teraz.

 

Ináč ak by naše banky mali mať manažérov, ktorých ekonomické znalosti sú na podobnej úrovni, ako úroveň tvojej gramatiky, tak by som si začal robiť fakt starosti. Fakt chlape, rob s tým niečo, kto to tu má po tebe stále lúštiť, však to oči kole.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobre..

dám si socialistický záväzok

akonáhle prestane EU przniť ekonomiku, ja prestanem przniť gramatiku

a naučím sa poriadne, aspoň jednu reč.. moju rodnú slovenčinu

:blahblah:

možno sa premením na človeka..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No tak je načase, aby si svoj sľub začal realizovať, lebo neviem akou vylučovacou metódou si prišiel na to, že EÚ przní ekonomiku. Nestoja za tým náhodou štáty, ktoré si z fiškálnej politiky spravili trhací kalendár?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

akonáhle prestane EU przniť ekonomiku, ja prestanem przniť gramatiku

a naučím sa poriadne, aspoň jednu reč.. moju rodnú slovenčinu

tak to sa ešte načakáme :zubiska:

 

neviem akou vylučovacou metódou si prišiel na to, že EÚ przní ekonomiku. Nestoja za tým náhodou štáty, ktoré si z fiškálnej politiky spravili trhací kalendár?

a je to len o fiškálnej politike? alebo je to aj o kvantách zbytočných regulácií, obmedzení, nariadení z bruselu, a nezmyselnom hraní sa na ekológiu (obnoviteľné zdroje, biopalivá...) ktoré tiež len škodia ekonomike a s reálnou ekológiou nemajú spoločné ani zbla.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A prečo každý automaticky hľadá iba nevýhody v členstve? To sme potom nemuseli vstupovať vôbec a podať si ruky s Bieloruskom a Moldavskom. Ktorej postkomunistickej krajine je bez EÚ lepšie?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to že sme vstúpili do EU ešte podľa mňa neznamená že by sme mali iba prikyvovať a všetci sa povinne tváriť že každý exkrement je vlastne chutná torta. to sme tu mali 40 rokov keď poukazovanie na nedostatky bolo tabu. to ani nehovorím o tom že kremeľské politbyro nechávalo satelitným štátom viac suverenity ako to bruselské.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

správne, porovnávam neporovnateľné. ZSSR totiž satelitné štáty nenútil preberať jeho legislatívu ani technické normy, napríklad. takisto sme sa nemuseli skladať na splácanie dlhov iných štátov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

asi sa tu miešajú dohromady, dve rozdielne veci, eurozóna a európska únia

na koľko je to to isté? a na koľko sú to dve rozdielne veci?

..

inak práve sa objavila aktualitka

EU vám prináša nové istoty

 

http://mobil.idnes.cz/eu-zdani-chytre-mobily-0bi-/mob_tech.aspx?c=A130326_231606_mob_tech_jm

 

 

EU potřebuje peníze, chce zdanit chytré telefony. Víme, kolik zaplatíte

Paradoxně nejhůře dopadnou levné přístroje. Za ty se sice bude absolutně platit méně, ale v porovnání s jejich cenou daň vystoupá na desítky procent.

bude sa zdaňovať podľa toho aký je mobil "chytrý"

podľa typu pripojenia, veľkosť pamäte aj rozmery displeja

je tam pekná tabuľka

..

našťastie je dnes prvého apríla

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

právne, porovnávam neporovnateľné. ZSSR totiž satelitné štáty nenútil preberať jeho legislatívu ani technické normy, napríklad. takisto sme sa nemuseli skladať na splácanie dlhov iných štátov.

No a ako toto všetko ovplyvňuje tvoju existenciu? Tuším sme sa tu o tom už bavili. Z kopu vecí robíš vedu. Čo sa týka preberania legislatívy a technickým noriem na to mám jednu otázku: NO A ČO?? Opakujem, keď sa ti nepáči, slobodne môžeš emigrovať do Bieloruska alebo Moldavska, tie v EÚ nie sú a ani dlho nebudú. Ale stále sú pod vplyvom Ruska, teda veľkej časti tvojho milovaného ZSSR.

 

Čo sa týka splácania dlhu iných štátov... nie naozaj, to sme nemuseli. Stačilo, aby to odhlasoval parlament a povedal NIE. To, že sa politické strany rozhodli tak ako sa rozhodli, to nebolo žiadne nariadenie ani smernica od EÚ, Národná rada si to demokraticky odhlasovala. Aj keď o tej demokracii by mohla hovoriť SaS, ale to je už úplne iná téma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a ako toto všetko ovplyvňuje tvoju existenciu?

platím drahšiu elektrinu, benzín...

 

Čo sa týka preberania legislatívy a technickým noriem na to mám jednu otázku: NO A ČO??

1. no a to že to komplikuje a finančne zaťažuje výrobné podniky - stávajú sa menej konkurencieschopní voči svetu.

2. zvyšuje to ceny a náklady pre koncového spotrebiteľa na vnútornom trhu.

 

Opakujem, keď sa ti nepáči, slobodne môžeš emigrovať do Bieloruska alebo Moldavska, tie v EÚ nie sú a ani dlho nebudú. Ale stále sú pod vplyvom Ruska, teda veľkej časti tvojho milovaného ZSSR.

história sa opakuje, zo slovenska už ma vyháňal pred 15 rokmi jeden zúrivý mečiarov fanda keď som mu povedal čo si myslím o demokracii na vladov spôsob. ten ma síce vyháňal smerom na západ, ale princíp zostáva rovnaký: kritici tu nemajú čo pohľadávať, sen o krajších zajtrajškoch si rozvracať zrejme nedáte.

inak aj by som šiel, nie síce do bývalého ZSSR kam ma posielaš, viac by sa mi páčil Nový Zéland alebo Austrália. dokonca som mal pred dvomi rokmi aj výbornú príležitosť, no bohužiaľ nemôžem. nie preto že začínať niekde po štyridsiatke je trochu zložitejšie, v tom by som až tak problém nevidel, ale preto lebo tu mám vážne rodinné záväzky. inak vrelo by som odporúčal každému kto má tú možnosť, zdrhnúť odtiaľto skôr ako sa tento eurosocialistický raj zmení na socialistické peklo - a zmena už začala.

 

ad milovaný ZSSR. vieš odcitovať niektorý môj príspevok v ktorom som prejavil obdiv k ZSSR? to že porovnávam podľa teba neporovnateľné, podľa mňa porovnateľné až príliš, je iná vec ako obdiv.

 

Čo sa týka splácania dlhu iných štátov... nie naozaj, to sme nemuseli. Stačilo, aby to odhlasoval parlament a povedal NIE. To, že sa politické strany rozhodli tak ako sa rozhodli, to nebolo žiadne nariadenie ani smernica od EÚ, Národná rada si to demokraticky odhlasovala.

pravdu máš, a podľa najlepších európskych demokratických tradícií parlament hlasoval opakovane, keďže prvé hlasovanie nedopadlo správne - "pro-európsky"

a pamätám sa aj na ten šok v únii po prvom hlasovaní, že čo si to tí slováci vôbec dovolili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte raz za naposledy: Keď sa vám nepáči, že Slovensko je súčasť EÚ a vidíte v tom len nedostatky, tak si môžete dať smer Bielorusko alebo Moldavsko, príp. Srbsko, len zrejme zažijete pocit deja vu, keďže kolorit týchto krajín vám bude pripomínať Slovensko z polovice 80. rokov. Akože vy dvaja si fakt myslíte, že Slovensko by bez EÚ bolo na tom lepšie? Kedy nastal najväčší prílev investícií, nebolo to náhodou v období, keď sa Slovensko stalo členom EÚ a tým začala rýchlo rásť dôvera u investorov? Koľko pracovných miest vzniklo odvtedy? Keby sme nemali euro, tak myslíte, že s korunou by nám bolo lepšie a určite by ňou nekývalo ako s forintom? A keď budete vyplakávať koľko peňazí "muselo" dať Slovensko na euroval, tak si vygúglite, koľko peňazí získalo z eurofondov (resp. malo možnosť získať, to že politici ich nevedeli efektívne využiť, to nie je problém EÚ). Také veci ako voľný pohyb tovarov, služieb, osôb a kapitálu, vďaka čomu Slovensko začalo ekonomicky rýchlo a zdravo rásť radšej ani spomínať nebudem. Vy dvaja mi už začínate silne pripomínať procigánskych aktivistov z inej témy, ktorých jediný argument na obranu príživníkov je akýsi vymyslený rasizmus. Pre vás dvoch tento blog je celkom vhodným čítaním na dnešné popoludnie.

 

 

 

platím drahšiu elektrinu, benzín...

Uhm. Aj môj starý otec, niekedy krátko po vojne platil za liter benzínu 2 Kčs  a koncom 80. rokov to už bolo 12. Svinská EÚ, fakt. Pojem inflácia ti hovorí niečo? Rastúce náklady na ťažbu ropy počítať nebudem, s týmto fakt EÚ už nemá nič spoločné.

 

 

história sa opakuje, zo slovenska už ma vyháňal pred 15 rokmi jeden zúrivý mečiarov fanda keď som mu povedal čo si myslím o demokracii na vladov spôsob.

Keď EÚ vnímaš iba ako zlo a príťaž, tak počítaj s tým, že vyháňať ťa budú aj iní. Len mi je zvláštne ako sme za socializmu závideli tým na Západe a niektorí tam utekali.

 

 

pravdu máš, a podľa najlepších európskych demokratických tradícií parlament hlasoval opakovane, keďže prvé hlasovanie nedopadlo správne - "pro-európsky" a pamätám sa aj na ten šok v únii po prvom hlasovaní, že čo si to tí slováci vôbec dovolili.

Nie je podstatné či v EÚ boli v šoku alebo nie, aj keď možno boli. Podstatné bolo, že vďaka ctižiadostivosti Fica sa odhlasovalo to, čo chcela vtedajšia vláda odhlasovať.

 

 

 

Axel, keď si si tak istý že je EU (alebo eurozóna) prínosom a zdolá fakt všetko

Ty si tiež ďalší z tých, čo EÚ vníma len ako príťaž? Tak ešte raz si prečítaj úvod môjho príspevku.

 

 

tak mi prosím ťa prezraď, kedy sa skončí táto štrukturálna kríza?

Dobre vieš, že toto nevie nikto, takže otázku beriem len ako čistú provokáciu.

 

 

Fakt s vami dvoma debatovať a politike a ekonomike, to môžeme ísť rovno do krčmy a tam viesť pivné reči  :pivari:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aktualitka
prasklo na cyperského prezidenta Nicosa Anastasiadesa

http://finweb.hnonline.sk/c1-59614700-prezident-cypru-ukryl-pred-zdanenim-21-milionov
Spoločnosť ktorú vlastnia rodinný príslušníci cyperského prezidenta Nicosa Anastasiadesa si pár dní pred hlasovaním o zdanení vkladov v bankách na Cypre previedla z banky Laiki do Londýna 21 miliónov eur.

juj.. to musia byť ľudia, ktorí škriabali drobné k drobným, ale nadšení
..
 

Pre vás dvoch tento blog je celkom vhodným čítaním na dnešné popoludnie.

he.. si robíš prdel?

práve prijatie eura, spôsobilo na cypre nafúknutie bankového sektora, a naštartovalo tam ten rast ktorý teraz spľasol ako bublina..

keby euro neprijali, žiadna bublina by nenarástla, ani nespľasla

v blogu sa ďalej píše, že

Zabudli, že už dávno na svojich účtoch nič nemajú. Jeden známy slovenský "podnikateľ" by im povedal "tvoje už neni nič!". Peniaze vkladateľov zožrali zlé investície bánk. Hnev teda treba obrátiť tam.

no áno..

ale..

cyperský problém, vôbec nie je cyperský, bol tam z veľkej časti importovaný z grécka a EU

cyperčania nakupovali grécke dlhopisy, veď ešte nedávno bolo počuť že "sprostí bankstri nechcú nakupovať štátne dlhopisy a preto sú zlí.." zdá sa že ešte horší sú vtedy keď ich treba splatiť..

ale cyperskí "bankstri" boli predsa "dobrí", liali peniaze tam kam únia chcela, a zato aj tolerovala, prebujnelosť ich "priemyslu"

lenže ukázalo sa že EU má dvojitý meter, jeden pre "bankstrov" z nemecka a francúzska (ktorých zmršené investície zachránila) a druhý pre "bankstrov" z cypru (tých spláchla do AHA)

tak sa stalo to najhoršie, čo sa stať mohlo, máme tu doslova "dve kasty", a pre každú platia iné pravidlá, a to nikdy nebol dobrý základ pre právny štát, ani demokraciu

 

áno cyprus by na tom bol dnes omnoho lepšie, keby nikdy euro neprijal..

a dovtedy kým túto chybu nenapraví, pôjde to s ním dolu vodou

...

ako som si tak tie čísla, čo si cyperský prezident ulial, zrátal

vyšlo mi 40 miliónov..

nejaká čudná matematika..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

he.. si robíš prdel?

práve prijatie eura, spôsobilo na cypre nafúknutie bankového sektora, a naštartovalo tam ten rast ktorý teraz spľasol ako bublina..

Na Cypre si teraz musia búchať hlavu o stenu, že ťa nevyhľadali a nezvolili za ministra financií.

 

A prečo u nás to nespôsobilo nafúknutie bankového sektora??  :blink:

 

 

cyperčania nakupovali grécke dlhopisy, veď ešte nedávno bolo počuť že "sprostí bankstri nechcú nakupovať štátne dlhopisy a preto sú zlí.." zdá sa že ešte horší sú vtedy keď ich treba splatiť..

To, že Cyperčania nakupovali grécke dlhopisy je chyba ich investičných rozhodnutí alebo je to chyba EÚ? To, že u nás dôchodcovia investovali do BMG Invest bola ich chyba alebo chyba štátu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nás bankový sektor nenarástol s celého radu "priaznivých" okolností

nemáme vybudovanú dlhodobú tradíciu krajiny na takéto niečo vhodné

potom predovšetkým máme fakt zlú povesť, ako krajina ptriaca skôr na "východ" európy

cudzinci sa k nám nehrnú, nemáme more, a náš turistický sektor je zameraný tak aby turisti raz skúsili, a zhnusený sa viac nevracali

najprv sme neboli dosť dobrí, lebo sme neboli premiantmi EU, teraz už ani nebudeme dosť dobrí lebo sme v EU

atď..

 

 

BMG a horizont, bola aj chyba tých čo tam vložili peniaze, aj štátu ktorí v tom čase nebol schopný ani len potierať tie najjednoduchšie pyramídové hry

 

a ďakujem za "uznanie".. ale ministrom financií byť nechcem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte raz za naposledy: Keď sa vám nepáči, že Slovensko je súčasť EÚ a vidíte v tom len nedostatky, tak si môžete dať smer Bielorusko alebo Moldavsko, príp. Srbsko, len zrejme zažijete pocit deja vu, keďže kolorit týchto krajín vám bude pripomínať Slovensko z polovice 80. rokov.

Uhm. .

k tomu som sa myslím už vyjadril v predošlom príspevku. zaujímavé je že ma stále posielaš niekam do Bieloruska, prečo nie na Nový Zéland? tam narozdiel od EU nebudujú rozvinutý socializmus bruselského typu.

Aj môj starý otec, niekedy krátko po vojne platil za liter benzínu 2 Kčs  a koncom 80. rokov to už bolo 12. Svinská EÚ, fakt. Pojem inflácia ti hovorí niečo? Rastúce náklady na ťažbu ropy počítať nebudem, s týmto fakt EÚ už nemá nič spoločné

čo sem montuješ infláciu, jej dôsledky si viem zrátať. btw tá pravá inflácia ešte len príde, tie tony ničím nekrytých € čo ECB vrhá do obehu s cieľom "riešiť" krízu sa raz prejavia.

ale späť k cene elektriny. keby si aspoň okrajovo sledoval danú problematiku, dozvedel by si sa že cenu pre spotrebiteľa nezanedbateľne zvyšuje podiel obnoviteľných zdrojov (solár, veterníky) pretože výkupná cena v nich vyrobenej elektriny je podstatne vyššia ako trhová, a niekto (spotrebiteľ) ten rozdiel zaplatiť musí. a s tým už má EU sakramentsky veľa, pretože jej nariadenie núti členské štáty do nezmyselných 20% podielu obnoviteľných zdrojov.

ceny palív detto. povinné primiešavanie biozložiek do benzínu a nafty tiež nezanedbateľne zvyšuje ich cenu. pričom ekologický prínos je prinajmenšom sporný, čo potvrdila aj štúdia ktorú si nechala vypracovať €-komisia. len sa jej výsledkami príliš nechváli, veď ako by to vyzeralo keby si politbyro malo priznať chybu, že.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

u nás bankový sektor nenarástol s celého radu "priaznivých" okolností

nemáme vybudovanú dlhodobú tradíciu krajiny na takéto niečo vhodné

potom predovšetkým máme fakt zlú povesť, ako krajina ptriaca skôr na "východ" európy

cudzinci sa k nám nehrnú, nemáme more, a náš turistický sektor je zameraný tak aby turisti raz skúsili, a zhnusený sa viac nevracali

A teraz mi vysvetli, za čo z tohto je na vine EÚ.

 

 

zaujímavé je že ma stále posielaš niekam do Bieloruska, prečo nie na Nový Zéland?

Pretože považujem za normálne nás porovnávať s krajinou, s ktorou sme si etnicky relatívne blízki, s ktorou sme niekoľko desaťročí zdieľali politické ideológie komunizmu/socializmu a zdieľali rovnaký hospodársky priestor. Po páde východného bloku sme sa vydali na dve rovnaké cesty, v Bielorusku sa chopil moci Lukašenko, u nás Mečiar, vďaka ktorému Slovensko bolo postupne čoraz viac izolované, ale našťastie v roku 1998 zvíťazili prozápadné strany a nastúpili sme na cestu integrácie do európskych štruktúr, Bielorusi to šťastie nemali a nezažili žiadnu politickú zmenu, a preto zamrzli niekde na prelome 80/90 rokov.

 

No a teraz mi ty vysvetli, prečo by som ťa mal posielať do Nového Zélandu, s ktorým Slovensko fakticky nemá nič spoločné.

 

 

čo sem montuješ infláciu, jej dôsledky si viem zrátať. btw tá pravá inflácia ešte len príde, tie tony ničím nekrytých € čo ECB vrhá do obehu s cieľom "riešiť" krízu sa raz prejavia.

Nie, to čo píšeš je hyperinflácia a vzniká vtedy, keď finančný sektor sa stane neovládateľným. Keď nastane správna chvíľa, tak peniaze začne ECB z trhu sťahovať. Je to bežná vec.

 

 

Ináč neviem, čo ty stále máš s tou elektrinou, už som ti vysvetľoval, že nám ceny elektriny znížili, neviem vďaka komu/čomu, ale je nižšia a to je podstatné. Takže si budeš musieť nájsť niečo iné, na čo sa budeš môcť vyhovárať, prečo je to taká veľká katastrofa, že sme v EÚ :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a teraz mi ty vysvetli, prečo by som ťa mal posielať do Nového Zélandu, s ktorým Slovensko fakticky nemá nič spoločné.

lebo severná a južná kórea..

mám to rozvádzať?

 

a čo má EU spoločné s tým, že sme si nevybudovali povesť krajiny "kde sa dobre žije"?

dosť..

stalo sa s toho ďalšie mínus.. kým EU bude existovať po cypre, si každý dvakrát rozmyslí či do nejakej banky v nej uloží svoje peniaze

 

http://ekonomika.etrend.sk/svet/bitcoin-zbiera-eura-vydesenych-cypercanov.html

Od osemnásteho marca, kedy sa na Cypre zatvorili banky, začala cena bitcoinov prudko stúpať a v posledných dňoch presiahla hranicu sto dolárov.

..

Paradoxom celej situácie je, že decentralizované bitcoiny nie sú na rozdiel od zlata či platiny kryté žiadnym fyzickým predmetom ani výkonom ekonomiky, ktorý teoreticky kryje tradičné moderné meny. Jediným zdrojom hodnoty v systéme je dôvera v jeho hodnotu, čo podáva ponuré svedectvo o stave svetovej ekonomiky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lebo severná a južná kórea..

mám to rozvádzať?

Nie nemusíš, lebo vidím, že už tápaš. A pýtal som sa to človeka, čo ty máš s tým spoločné?

 

Keď už tak velice chceš dávať Cyprus za príklad dobre že nie krachu EÚ, tak poďme si podiskutovať o Islande, ktorý mal pred nejakými 4 rokmi navlas podobné problémy a nie je členom EÚ a ani Eurozóny a po krachu bankového systému sa začal zúfalo dovolávať členstva v EÚ, len aby neskolaboval úplne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov