Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

pred 25 minútami, clovek2 napísal:

je zaujímave, že nedávno som čítal rozhovor s nejakým francúzskym filozofom, ktorý tiež tvrdil, že západ už desaťročia žije nad pomery, a bez postupného rozparcelovania Ruska, a následného vydrancovania jeho nerastného bohatstva, ho čaká ekonomický kolaps, lebo kolónie v strednej a východnej Európe už sú vyťažené... skúsim pohľadať link na ten rozhovor, nech odhalíme ďalšieho Putinovho agenta...

No a čo tým chcel autor povedať? Rusko je jadrová veľmoc a nemusí nikomu dovoliť drancovať jeho nerastné bohatstvo. Ak nejakým zahraničným investorom dovolilo Rusko podnikať na jeho území, tak sa rozhodlo samo. Predsa tam nepozvaní investori neprišli drancovať ruské suroviny na tankoch. A je výsostným pravom Ukrajiny, s kým bude investovať. Samozrejme za podmienky, že Ukrajina nepatrí Rusku, ako si to Putin predstavuje.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, tak len  vyberiem z tvojho prispevku, to co dokazuje opak :
1.Letos už Gazprom se Siemensem předvídaly možné problémy kvůli sankcím a tak pro začátek odeslaly do Kanady jenom jednu turbínu.

a teraz realita reuters 3.8:

Turbína bola v servise v Kanade, ale teraz je už v Nemecku. Kancelár Olaf Scholz povedal, že je plne funkčná a môže byť kedykoľvek odoslaná späť do Ruska, ak ju bude Moskva chcieť prevziať. Zariadenie malo byť prepravené do ruskej kompresorovej stanice Portovaja vo Fínskom zálive.

Informovaný zdroj agentúry Reuters tvrdí, že v stanici Portovaja sú štyri náhradné turbíny, ktoré majú zabezpečiť fungovanie, aj keby niektoré zo zariadení muselo opustiť stanicu v dôsledku údržby. Navyše podľa zdroja môžu dve turbíny zostať v nečinnosti bez toho, aby sa znížila kapacita stanice.

Servis má na starosti nemecká spoločnosť Siemens Energy. Scholz dnes navštívil jej závod. Zmyslom návštevy bolo podľa neho ukázať svetu, že turbína existuje, funguje a môže byť dodaná.
A teda nemecko je pripravene turbinu dodat  ale Gazprom tvrdi ze by to porusilo sankcie.  Tato ironia ti neunikla ? 

ergo:  Citujes teda presne tu rusku  verziu , nie realitu.  Tvoj zdroj ktoremu veris klame a nie je zlozite si to zistit.  Ale najdolezitejsie je si nespravil  kontrolu ci sa nieco nezmenilo.  Tvoj clanok je z 29.7 a 3.8 bolo jasne ze to je nezmysel.  Aktualne sa totiz Rusko vyhovara na to ze z turbiny tecie olej, Siemens tvrdi ze to je bezny prevadzkovy problem odstranitelny na mieste ale ze kludne vyrazi to fixnut.   A tak mame zlozite rozhodovanie ci klame Siemens alebo Gazprom.   Teda ako pre koho.


A tak okrem toho ze rusko klame,  tam nic nemas.    Kanada mala asi tyzden problem ci to spada pod sankcie ale do nemecka ju poslala. 

A rozhovor s nejakym sialencom nemusis hladat.  Rusko sa kludne moze rozhodnut ze nic zapadu  nebude predavat ( a zrejme tam smerujeme),   to ze zapad moze za Rusku korupciu, neschopny stat a pod. To je v podstate to iste ako zapad moze za africku korupciu, neschopny stat a pod.   Nie je to nicim nove,  bolo to hlupe pri afrike a je to sialene pri Rusku.

1 hour ago, clovek2 said:

na jar budeme vedieť či sme my prežili zimu lepšie bez ruského plynu, alebo rusi bez kabeliek od Lojza Vutóna, či ako sa ten pako volá, a bez McDonaldu

bez kabeliek to urcite zvladnu, ale bez cipov,  taziarenskej technik, gulockovych lozisk a tisicov dalsich veci ?  vela zdaru.  Ale to je rusky problem,  dolezite je ze po zime uz nas nebudu vydierat. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Tono napísal:

Napadá ma taký príklad. V zmesi je 7% zlata a 93% medi, ktorá je 10 lacnejšia. O koľko % narastie cena zmesi, keď cena zlata vrástla o 1000%. Zdá sa to čudné, ale výsledok na burze je 1000%. Problém nie je v matematike.

Z príkladu, ktorý som uviedol je zrejmé, že za vysokými cenami el. energie nie je Putinove vydieranie s dodávkami plynu pre EU. Príčiny siahajú hlbšie do minulosti. Vojna na Ukrajine len akcelerovala problémy, ktoré tu už roky boli. Hlavné príčiny sú Nemecko a jeho odstavovanie JE, v dôsledku politiky Green Deal, emisné povolenky, technický stav JE vo Francúzku a klimatické zmeny, ktoré znížili výrobu vodných elektrární. Výhrady, že nerozumiem ekonomike a biznisu sú oprávnené, nie som ekonóm. Špekulácie na burze s el. energiou nie sú ekonomickou vedou, ale prirodzeným dôsledkom jednoduchej rovnice. 

Lídri v EU nám chcú nahovoriť, že za bezprecedentný rast cien el. energie je zodpovedný Putin. My Európania, budeme hrdinsky znášať dôsledky jeho agresie, preto, že tým bojujeme za slobodu Ukrajiny. Ja som ochotný priniesť za slobodu Ukrajiny obete, ale nie za stupídnu energetickú politiku, hlavne nemeckých politikov. 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme, že cena el. energie je viazaná na cenu plynu. Ale nie preto, že plyn v EU potrebujeme na výrobu el. energie. Ak s tým chceme niečo v EU urobiť, potom je potrebné definovať príčiny tohoto stavu a nie len zvaľovať vinu na Putina a vojnu na Ukrajine. Závislosť na ruskom plyne ohrozuje dodávky tepla a suroviny, ktorých produkcia je viazaná na plyn. Napríklad umelé hnojivá, alebo chemický priemysel. 

Tie burzové špekulácie, kedy nakúpiť elektrinu, v závislosti od jej cien na burze, na aké obdobie, sú len snahou o to, aby ekonómovia mohli tvrdiť, že biznis je exaktná veda. Nie je to exaktná veda, ale dôsledky takýchto špekulácií majú obrovský finančný dopad na celú spoločnosť. Príčiny tohoto stavu sú ale omnoho racionálnejšie.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tym sa neda nesuhlasit.   Putin je externy faktor a len to treba zobrat do uvahy.  Riesenia musime najst u nas.
Zatial to vyzera na cenove stropy pre elektrinu mimo plynu.   Ale setreniu sa nevyhneme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, tyso napísal:

A teda nemecko je pripravene turbinu dodat  ale Gazprom tvrdi ze by to porusilo sankcie.  Tato ironia ti neunikla ? 

a v akom je to rozpore s tým čo som písal v predposlednom príspevku, že právnici gazpromu musia poučovať Nemcov ako majú dodržiavať vlastné sankcie? čiže skúsim ešte raz ten citát

Citát

Dané turbíny v kompresorech jsou vyrobené jako modifikace nejsilnějších leteckých motorů RollsRoyce, které se mimo jiné používají ve vojenských letadlech. Motory jsou tedy zařazeny do stejné nomenklatury a jako takové patří pod sankce a nesmí se do Ruska vyvážet.

toto si zatiaľ nespochybnil...

ale budíž, povedzme že máš pravdu, a mýli sa citovaná autorka. ako si potom vysvetľuješ, že od 24/02 celá EU svorne vyhlasuje ako sa musí odstrihnúť od ruského plynu, a keď jej to rusi začnú plniť, tak sa jej to nepáči? akože prídem do roboty, poviem šéfovi že dávam výpoveď, a on mi povie: to nemôžeš, lebo vyhodiť som ťa chcel ja! alebo akú analógiu by si k tomu dal ty?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 27 minútami, tyso napísal:

 Riesenia musime najst u nas.
Zatial to vyzera na cenove stropy pre elektrinu mimo plynu.   Ale setreniu sa nevyhneme.

Nárast cien energií má aj pozitívny dopad. Bez neho by sme si neuvedomili nutnosť šetriť s energiou, čo má vplyv aj na životné prostredie. Investície do obnoviteľných zdrojov v Nemecku si zaslúži uznanie. Ale chce to racionálnejší prístup a nie len enviromentálny fanatizmus. Putin nás aspoň varoval, aby sme sa "zobudili". Mohli sme to urobiť skôr a nie za cenu, ktorú musíme teraz platiť.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek,   tak sorry.  mal som za zrejme ze chapes absurdnost situacie.    Sankcie sa tykaju nemeckych firiem,  ak teda nemci tvrdia ze sankcie sa nevztahuju na turbiny a gazprom tvrdi opak, tak  to je absurdna a vtipna scena.
Gazprom by mal tvrdit ze  sankcie sa nevztahuju a nemci by mali branit dodaniu.  Ale opak je tak nezmyselny ako ked sa muz stazuje ze  ma zakazany sex a manzelka mu hovori skoc na mna.  Aj ty by si chapal ze muz nechce a hlada vyhovorky.
A cela EU neprijala ziadne sankcie na plyn ale hovori ze sa musi pripravit na to ze ho Rusi zastavia.   A hlada tak dalsie moznosti. 

A tvoju analogiu nechapem,  snazis sa tu dokazat ze Rusi maju uprimnu snahu dodavat plyn a EU im v tom brani.   Co je tak sialene, ze neverim ze to myslis vazne.  Rusi obmedzili dodavky plynu a hovoria ze ho pustia ak zrusime sankcie.  To je realita,  dalo sa to cakat.  Plyn je ich zbran a teraz z nej vystrelili.   A dosledok je ze EU uz nikdy nebude od Ruska zavisla v energiach,  z bezpecnostnych dovodov budeme plyn brat od roznych dodavatelov  a to bez ohladu aky bude v Rusku rezim.   Od Ruska v buducnosti budeme nakupovat ale len do nejakeho limitu.  A toto poucenie vztiahneme na plno dalsich oblasti ako je Cina.  Bezpecnost bude mat zase svoju cenu, ktoru bude treba platit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tyso

Ja nie som ekonóm, ale jedno nechápem. Ak bude Rusko vyvážať v zvýšenom množstve lacný plyn a ropu do Číny a Indie, na miesto do EU, (čo sa aj v súčasnosti deje), tak Čína a India nebude dovážať toľko plynu od pôvodných dodávateľov. Nárast dovozu plynu z Ruska do do Číny sa zvýšil o 60%. Pochybujem, že spotreba plynu v Číne, po invázii Ruska na Ukrajinu, narástla o 60%. Ak Čína, alebo India, kvôli cene zmenila dodávateľa na Rusko, tak ich pôvodný dodávateľ stratil trh. Dodávateľ by cenu musel buď znížiť, alebo si nájsť nového odberateľa. Svetové ceny, pri približne rovnakej spotrebe, by sa preto nemali podstatne zmeniť a turbulencie v cenách by sa mali ustáliť. Vývozom plynu do Číny a Indie vzrastú pre Rusko iba dopravné náklady, preto že transport cez plynovody a ropovod do EU bol lacnejší. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

za prve cina stale berie od ruska velmi malo, takze narast je v absolutnych cislach maly.  Ale cina ma aj tak viac kontraktov na plyn ako dokaze minut a tak predava plyn do EU. 
Ale informacia o tom ze narastol predaj do ciny je zrejme nepresna,   plynovod je stale rovnako, narastol nakup LNG z ruska.  A to je skutocne malo.
Ale cena plynu uz klesa,  ta turbulencia bola panika kde nemci kupovali cokolvek co sa dalo.    https://www.kurzy.cz/komodity/zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/

Problem je cena v EU, pretoze nie je dost moznosti ako ho tam dostat.  Vo svete je narast o 70 percent, v EU o 400.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak je pravda čo píšeš, tak Gazprom by mal po odstavení dodávok plynu do EU problém. No podľa informácií v médiách, Gazprom tento rok zarobil viac, ako kedykoľvek v minulosti. Komu teda dodáva plyn? 

Zisk Gazpromu strmo vzrástol, minulý rok zarobil 28,5 miliárd eur
Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/167433-zisk-gazpromu-strmo-vzrastol-minuly-rok-zarobil-28-5-miliard-eur?campaignsrc=tn_clipboard 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

minuly rok predsa dodaval do Nemecka,  prestal az teraz v septembri ale panika uz vyhanala ceny hpre.  A tym ze obmedzoval spotove predaje cez svoje dcery tak dvihal ceny od minuleho roku.

Buduci rok bude mat problem. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

TOno poznas geografiu. Som si isty ze ano. Ako rus vie dat plyn indom? Teoreticky by sa to dalo,ale prakticky rus nikomu nic nepreda. Ani do Europy ale ani sebe. Myslis ze tie rury na plyn sa vyrabaju v Rusku?

To pekne video od Gazpromu ako bude Europa mrznut. Tam bolo nejake russke mesto co nema ani plyn-rury. Palia tam uhlie. Bez zapadnych technologii, co je 100% v russku im nepojde nic a nic. Ani vlaky, nikdy nebudu vediet tazit nic. Tam ani psenicu mat nebudu, ci si myslis ze russky muzik to bude kosit(ked sa pokazy kombajn? Oni psenicu nebudu mat ani pre seba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 17 hodinami, tyso napísal:

clovek,   tak sorry.  mal som za zrejme ze chapes absurdnost situacie. 

 

pred 17 hodinami, tyso napísal:

snazis sa tu dokazat ze Rusi maju uprimnu snahu dodavat plyn a EU im v tom brani.   Co je tak sialene, ze neverim ze to myslis vazne.  Rusi obmedzili dodavky plynu a hovoria ze ho pustia ak zrusime sankcie.  To je realita,  dalo sa to cakat.  Plyn je ich zbran a teraz z nej vystrelili. 

absurdnosť situácie chápem veľmi dobre, a rovnako dobre sa na nej aj bavím. je mi jasné že rusi používajú plyn ako páku v štýle - pokiaľ nezrušíte sankcie na zbrojný materiál, tak plyn nebude. skôr sa mi zdá, ako keby si mi chcel vnútiť pozíciu, že si mám vybrať stranu ktorej fandím. lenže toto nie je futbal ani hokej, a ja nefandím nikomu, ja len pozorujem. Merkelovej doktrína obmedzenej suverenity mi je rovnako cudzia ako bola tá Brežnevova, tak ako si mám vybrať stranu? už som to tu písal - platíme si politikov aby riešili, tak nech riešia, a keď sankcie poschvaľovali spôsobom ktorý umožňuje rusom takéto absurdity, tak nech vyriešia sankcie tak, aby to neumožňovali. neviem čo viac dodať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ved ja nechcem aby si si vyberal stranu, len aby si tu nehajil nezmysel.  Ale asi chapes ze keby spravili akekolvek  formulacie sankcii, tak by napriklad rusky inspektorat sledovania komarov zakazal prevadzku pre zly dopad na mnozenie komarov. 
S rusmi sa nedaju spravit zmluvy, ktore budu dodrziavat kedze ich nemas ako donutit ich dodrzat.   Putin sa rozhodol zastavit plyn a je mu jedno ake to bude mat finacne dopady.   Keby ho trapili peniaze, tak by nikdy nezacal vojnu.   A kedze v zmluvach mas len finacne sankcie tak to musime brat do uvahy.  Zlate 19 storocie, ked velmoci poslali armady vymahat zmluvy :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, tyso napísal:

slimak,    trochu realizmu.  Mnozstvo veci dokazu nahradit, len nie okamzite.  Urcite pomalsie ako sa EU prisposobi. 

Nic nevedia nahradit, inak by to davno postupne robili. Oni ani plyn nebudu mat,kde mali. Myaju vacsie rury, boli urobene aj pre europu a cena v europe v minulosti bola cca 50-100 euro za nieco a rusi platili 6. Teda sme ich dotovali. Co je normalne. Ale za cenu 6 to nevies vytazit ani za normalnych podmienok a to nie embarrga. Technicky problem bude ten tlak v tych rurach. Oni to nevedia zaplatit,ale ak to chcu to budu musiet palit.

Som si isty ze Putin je pod ovela vacsim tlakom aj 10 nasobne ako Zelnsky. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"Šialenosti" trhovej ekonomiky.

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96040231-po-zdrazeni-plynu-mu-pri-kureni-konkuruje-uz-aj-nafta-doplacaju-na-to-majitelia-dieslov

Pri súčasných cenách nafty vraj výroba 1 MWh elektrickej energie, pomocou diesel - elektro generátoru, vychádza cca 186 eur. Maximálna cena 1 MWh elektrickej energie na burze dosiahla nedávno 1000 eur, momentálne je cca 500 eur. To je ale len cena energie, bez distribučných poplatkov, strát a odvodov, ktoré navyše platí odberateľ. Cena el. energie na Slovensku tvorí len 42%.

image.thumb.png.e0d899026fad313b061cf18a670ca7c3.png

Kúpime si radšej elektro centrály? Čo tam po životnom prostredí, nie? Biznis je biznis.

Je to zrejme hoax, alebo sa to počítalo bez DPH. Pri malej benzínovej elektrocentrále 

https://elektrocentraly.heureka.sk/gude-40657-isg-1200-eco/#prehlad/

mi vychádza (s DPH na benzín) 1 MWh na cca 1250 eur. Pri dieselovej asi 500 eur, no tá má zas vyššiu cenu.  

Koľko by asi vyšlo vykurovanie naftou? V minulosti to bolo bežné. Niečo tu "smrdí", ale nafta to nie je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie je to hoax... kdesi som dnes pocuvala o to bruselskom sialenstve s elektroautami... chytilo sa toho uceni technicke a vysli im neuveritelne veci... cisla si nepamatam, zrejme kdesi na nete budu.

Okrem toho sa temy chytil Tucker Carson a svojimi neznymi slovami moderatora povedal nielen to iste, ale ovela viac vratane skutocneho dopadu zivotne prostredie, litiove bane, likvidaciu odpadu a noeco o tom, ze ttakito uradnicki cvoci nesedia ani v D.C..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 8. 9. 2022 at 23:40, Tono napísal:

Ak je pravda čo píšeš, tak Gazprom by mal po odstavení dodávok plynu do EU problém. No podľa informácií v médiách, Gazprom tento rok zarobil viac, ako kedykoľvek v minulosti. Komu teda dodáva plyn? 

Zisk Gazpromu strmo vzrástol, minulý rok zarobil 28,5 miliárd eur
Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/167433-zisk-gazpromu-strmo-vzrastol-minuly-rok-zarobil-28-5-miliard-eur?campaignsrc=tn_clipboard 

Hlinikaren v ziary zarobila, kuerva ma najvacsi zisk.

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Cena vzrastie, ale maximalne  o male percenta. Dvojnasobok uz trh neprezije. Tie ceny elektriny, nikto nezaplati a teda mozu vypnut tu jadrovu elektraren.

Aj ja uctovnictvo mozem ponuknut, ci nadiktovat namiesto 20 na 2000. Nik mi to nezaplati.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Čoraz častejšie počúvam odpor proti Ukrajinskému systému, že vraj sa mali  podvoliť ruským požiadavkám. Považujú UK ako primitívny štát. Podľa mňa je to z dôvodu prudkého zdražovania, prepúšťania a neistoty do budúcna. Tak niečo objektívne z histórie:

https://dennikn.sk/blog/2756708/hovorme-otvorene-ukrajina-skutocne-ma-svoje-problemy-s-neonacizmom-ale-od-krajiny-ktoru-je-potrebne-vojensky-denacifikovat-ma-t

 

Škoda, nepodarilo sa :angry:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://dennikn.sk/blog/2756708/hovorme-otvorene-ukrajina-skutocne-ma-svoje-problemy-s-neonacizmom-ale-od-krajiny-ktoru-je-potrebne-vojensky-denacifikovat-ma-tiez-velmi-daleko/

Tu mas clanok. Je to slaby clanok. Ma Slovensko vacsi problem s nacistami, ci stym maju problem ako Ukrajinci(boli nacisti ,ci nacionalisti)? Historicky napocet slovenskych nacistov vyviezli do koncentraku Zidov a Ciganov? Mame mensi problem ako Ukrajina ci Rusko? Dobre toto sa stalo pred 80 rokmi. Co robia dnes russisti? Co znamena denacifikacia?  To znamena vyzabijat Ukrajincov(ide im o nacistov, ci nacionalistov,podla mna to druhe). Ci im rozbit krajinu aby aspon usli, vojakov co proti nim boju  - nie zabit v boji,to ani nevedia, obesit civilistov, ci vojenskych zajatcov, to tito hrdinovia denacifikacie robia, znasilnit zeny ukrajinskym vojakom(na to kto je ich v obchode hned upozorni russka spoluobcianka), to robili hned prvy den ako prisli do Chersonu. Zamerne a umyselne to mali nakazane od velitelov, bez rozkazu velitelia ta tlupa sprostych hlav ani bojovu techniku nezneskodni. Preco? Lebo na to nemal rozkaz. 

Citát

Zdravím Vás všetkých.

Ako novoregistrovaný člen by som sa chcel v prvom rade poďakovať za túto výživnú diskusiu, ktorú sledujem už od začiatku vojny.
Rád by som do nej prispel svojou troškou aj ja, konkrétne o situácii v Maďarsku, keďže sa to tu z času načas preberá.
Som z južného Slovenska, takže maďarčinu ovládam a sledujem aj ich médiá.

Mám pocit, že tunajšie publikum nie je celkom v obraze o tom, aká je tam v skutočnosti situácia zlá.
Tunajší trollovia to celkom schytávajú za oveľa miernejšie prejavy, než aké odznievajú v maďarských médiách.
Sledovanie provládnych televízií by bolo pre tunajšie osadenstvo riadnou šokovou terapiou :D

Hlavné spravodajstvo:
To podávanie informácií je extrémne protiukrajinské, usudzuje sa jej len a len ten najhorší úmysel.
Pri každom vojnovom zločine sa lamentuje, že kto to vlastne naozaj mohol spraviť.
No a vierohodnosť informácii západných spravodajských služieb/médií a ruských služieb/médií je samozrejme rovnaká.

Diskusné relácie:
Úplne iná liga, s násobne väčším priestorom, tou sú rôzne diskusné relácie moderátorov s komentátormi, resp. odborníkmi.
Tam sa potom doslova griluje Ukrajina a samozrejme aj maďarská opozícia. Na nejakú polemiku s konaním vládnej garnitúry zabudnite.

Väčšina vecí, ktoré tu spomeniem, "letí" aj na našich dezinfo weboch.
Lenže tu si treba uvedomiť, že v Maďarsku tieto veci bežia na hlavných spravodajských médiách (napr. HírTV (také ČT24), M1 (hlavná štátna televízia)).

Tak mi dovoľte v zopár bodoch zhrnúť argumentačný naratív štátnej propagandy (nie, žiaľ to už naozaj nie je silné slovo v prípade Maďarska)

- Vojenská pomoc Ukrajine - iba predlžuje vojnu, nič nezmení, Rusko nemôže prehrať (doslovný preklad), Rusko ešte ani nepohlo malíčkom z vojenského hľadiska (opäť doslovne takto to komentátor zfromuloval). Ak by Maďarsko dodávalo zbrane Ukrajine, tak by hrozilo, že v budúcnosti by nacionalistická a extrémistická vláda Ukrajiny použila tieto zbrane proti svojim menšinám (maďarom). Jeden z analytikov neustále opakuje, že sami Američania tvrdia, že Ukrajinci 70% (áno, žiaden preklep) dodaných zbraní rozkradnú/rozpredajú.
- Masaker v Buči - nedôveryhodné, vykonávatelia neboli dôveryhodne identifikovaní. Navyše je okolo toho v poslednej dobe podozrivé ticho.
- Poľsko - ešte donedávna najväčší spojenci - ich paranoidná rusofóbia im zatemňuje myseľ, ohrozujú európsky mier.
- Sankcie - poškodzujú iba nás samotných, Rusi sa majú (opäť doslovný preklad) báječne (sú to slová Orbánovho hlavného propagandistu Bayera Zsolta). Oligarchom sa protizákonne zabavuje majetok, toto nerobili ani nacisti, budú z toho ešte veľké súdne problémy.
- Plyn/Ropa - suverénne najomielanejšia téma. Európa zimu nezvládne, budú katastrofálne ekonomické škody, navyše Maďarský extra vyjednaný plyn s Ruskom bude musieť byť prinútene prerozdelený pre celú EU v rámci solidarity, trpieť bude teda aj Maďarsko.
- Vražda Duginovej - niekoľko dní bežala v hlavnom spravodajstve ako top téma (hneď v začiatočnom prehľade, s príslušným akcentovaním toho, že bola zavraždená nevinná žena) - komentáre boli v štýle, že Ukrajinci prekročili ďalší rubikon, jedná sa o akt štátneho terorizmu, bola zavraždená nevinná novinárka - patriotka, toto nerobili ani nacisti za 2. sv. vojny.
- Situácia v Záporožskej elektrárni - nie je v záujme Rusov ostreľovať elektráreň, Rusi tieto územia potrebujú pre budúcu prosperitu týchto regiónov, rádioaktivita by sa dostala na územie Ruska. Ostreľujú ich ukrajinci s cieľom vydierať svetové spoločenstvo.
- Budúcnosť Ukrajiny - Ukrajina je zlyhaný, skorumpovaný štát, stratila väčšinu svojho HDP a obyvateľstva, nemá žiadnu budúcnosť, bude čiernou dierou na peniaze EU.
- Maďarská menšina v Ukrajine - pravidelne spravodajca z Ukrajiny informuje v živých vstupoch o zosnulých Ukrajinských vojakoch s maďarskou národnosťou. Komentáre sú jasné, zbytočné úmrtia maďarov v tejto zbytočne predlžovanej vojne západom.
- Amnesty International - (opäť top téma v správach v tom čase) už aj Šorošovská mimovládka musela priznať, že Ukrajinci úmyselne umiestňujú vojenskú techniku v civilných budovách, aby tam naháňali civilné straty a očierňovali Rusko.
- Ukrajinská protiofenzíva - prvý menší úspech Ukrajiny, ale aj naďalej nemá šancu na víťazstvo v tejto vojne. Otázne je aj zaobchádzanie s Ruskou menšinou na týchto znovudobytých (nie oslobodených) územiach.

Je tam toho ešte veľmi veľa (doteraz mám v pamäti "analýzu" videa so Zelenským, ako pri obkľúčovaní Kyjeva spochybňovali, že Zelensky zostal v Kyjeve, vraj už utiekol - v tom čase v Kyjeve vraj mrzlo, prečo sa mu teda pri hovorení neparilo z úst), ale toto je v skratke taká hlavná argumentačná línia.
Naozaj nemám z Maďarska dobrý pocit. Dúfam, že tá pomyselná červená kontrolka bliká už aj Európskym partnerom.

Je však treba povedať, že opozičné médiá nie sú vôbec na tejto vlne, v tejto téme sa nijak nevynikajú zo západného štandardu.

Toto je od https://www.armadninoviny.cz/specialni-diskuse-ukrajina.html#diskuze Frasier95 Tak co madar to musi byt kvalita. Pisal 16:20 12.09.2022

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak, chcem len poukázať ako dokážu ľudia rýchlo zabúdať na násilné, vojenské obsadenie Československa v 1968. Teraz to prežíva UK a na rozdiel od nás sa bráni. Rusko používa nerastné bohatstvá ako ekonomickú zbraň a tak musí Slovák hľadať príčinu, kto za to môže. Aké zverstvá robil boľševik - červenoarmejec akosi nezaujíma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov