Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

akú povinnosť?

vďaka Nemecku má možno niekto vyššie zisky, ale radový spotrebiteľ má tiež vyššie ceny - pri odstavovaní stabilných zdrojov je vcelku logicky na trhu nedostatok elektriny a tým stúpa jej cena ... čiže nie my sa máme odstrihnúť, ale nemcov a šniclákov treba, nech si užijú tú svoju energiewende, či ako tomu hovoria.

pred 6 hodinami, electric blue napísal:

sedi vec. a co povies na bridlicovy plyn ?

ten čo sa dodáva do EU, či všeobecne? lebo o tom skvapalnenom americkom zlé jazyky hovoria, že minimálne časť z neho pochádza z ruska...

btw, metán je z pohľadu atmosféry rovnaký priekak ako CO2, ak nie väčší.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no pise o povinnosti predavat cez nemecku burzu:)

A aj ceski aj slovenski vyrobcovia elektriny maju radost, spotrebitelia menej. Ale to plati pre vsetko po com je dopyt. Tak mozeme postavit dalsie bloky mochoviec. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mám hrubé povedomie kto je Stanek, ale netuším čo píše alebo hovorí...

ale ide o to, že spaľovaním metánu tiež vzniká CO2, čo je ale podstatne horšie, sú jeho úniky pri ťažbe a preprave - podrobné údaje sa nezverejňujú, ale odhady sú 6 - 9% podľa krajiny a technológie. a neviem či uvediem správne číslo, keď tak ho miestni klima-alarmisti upresnia, ale metán je tuším 20x účinnejší skleníkový plyn ako CO2. vodná para, ako druhý produkt spaľovania metánu, je tiež skleníkový plyn ... čiže zbytočný cirkus okolo plynu, a časť energetiky mohla ďalej veselo bežať na uhlí, čím by sa tiež znížila závislosť od ruského plynu.

btw, helmuti dnes oznámili, že ruskú trubku s plynom nechcú - to bola tá ľahšia časť, teraz by mala nasledovať tá ťažšia - vysvetliť národu že odstaviť zvyšné atomkraftwerky nie je dobrý nápad :eehmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...
pred 23 hodinami, tyso napísal:

Podľa organizátorov by ČR mala vyhlásiť neutralitu, vyviazať sa z politickej podriadenosti voči a zaistiť si lacné dodávky plynu z Ruska.
aha,  a to ze to chce aj Rusko, to je cista nahoda.  A rovnako to ze sa podobne protesty sucasne konali aj vo Francuzsku a Nemecku.  No verime, aj verit budeme.   Ale podozrenie ze to spoluorganizovalo Rusko mam velmi silne. 

- organizátori, pokiaľ viem, oslovili aj opozičných politikov ktorí s EU problém nemajú, že sa nezúčastnili je ich vec

- ako proruských označil demonštrantov tamojší priemer, ďalší politici boli vo svojich vyjadreniach miernejší - zrejme majú prezieravejších mediálnych poradcov.

- veľkej časti ľudí dochádza, že súčasné ceny energií neustoja, a tak sa vybrali na námestie, netreba hneď za všetkým hľadať Putinových agentov. ak sa česká garnitúra nespamätá dostatočne rýchlo, a namiesto prípravy aspoň nejakého riešenia cien energií budú ďalej pokračovať v nálepkovaní protestujúcich, jediné čo dosiahnu bude, že na ďalšej demonštrácii bude pol mega, a podstatne viac nasr... ľudí.

- že boli nejaké protesty aj v DE a FR sa dozvedám až od teba, naše nezávislé a objektívne médiá o tom nejak zabudli informovať. ale čisto teoreticky - v roku je 52 víkendov, EU má 27 členov - aby si ty nemal pocit, že sú protesty koordinované, museli by sa ich organizátori navzájom koordinovať, a organizovať protesty každý druhý víkend v inom štáte podľa nejakého poradovníka.

- organizátorov k vystúpeniu z EU možno inšpirovalo to trápne video z europarlamentu, kde ten holandský idiot úkoluje českého priemera ako nejakého poskoka, a ten namiesto toho aby holandského pokemona okamžite poslal do riti a pleskol za sebou dvere, tak tam stojí ako submisívny fackovací panák. čiže, možno sa len chcú do budúcna vyhnúť podobným trápnostiam.

- bez ruského plynu lacné energie v EU nebudú, môže sa ti to nepáčiť, ale to je asi tak všetko čo sa s tým dá robiť. že sa EU vrátili vlastné sankcie ako bumerang, je už iná pesnička.

inak teda, ja osobne by som napríklad do takého protestu nešiel - nedávno si tam predsa sami zvolili novú vládu, ktorá má mandát na štyri roky, tak nech si občania užijú svoju voľbu, v ďalších voľbách potom môžu  vyjadriť svoju nespokojnosť, nie? tak ako dúfam u nás, že keď Sulík and melody boys práve predviedli ukážkovú exit stratégiu pred zodpovednosťou, tak by im to voliči v najbližších voľbách mali dať riadne vyžrať. pre mňa sa tým stal definitívne nevoliteľný. Matovič možno nie je ideálny partner na spoluprácu, ale na to sa Sulík nemôže vyhovárať, keď ho pozná cez 12 rokov, aký je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek,  era lacnej energie skoncila.  To neznamena katastrofu, dlhodobo je to skor dobra sprava, kedze to napriklad dramaticky dviha navratnost jadrovych elektrarni, rovnako vsetky alternativne zdroje budu ekonomicke aj bez vsetkych dotacii atd. 
Ale  to co riesime je rusky pribeh, ktory sa snazia predat v EU "
1. Na vine je EU a Rusko je to dobre.    To je samozrejme loz,  technicky na plyn a ropu ziadne sakncie EU nezaviedla.  Su sankcie na vselico ale toto je Ruska odplata.  A okrem toho Rusko uz dlhsie robi vsetko preto aby dvihalo ceny plynu.  A samozrejme sa uplne vynechava ze to sa deje ako dosledok toho ze Rusko napadlo Ukrajinu a hovori o vojne so zapadom.

2. Rusky plyn a ropa su nenahraditelne a bez nich sa EU zruti, bude mrznut a hladovat.      Nie je to pravda ale toto opakuju vsetky rusmi platene stranky.  A na tomto strachu stavaju. 
3.  Rusi dufali  ze tak v novembri ked sa zavedu regulacne opatrenia sa im podari vyvolat masove demonstracie a EU sa rozpadne v otazke podpory Ukrajiny a bude tlacit na Ukrajinu aby uzavrela primerie.   Ale situacia na fronte  sa zhorsuje rychlejsie a tak zacali skor.  Taketo demonstracie budu pribudat.

4.  Oznacovat demonstrantov za proruskych je sice fakticky spravne ale sotva to pomaha. A politikom to skor skodi,  ludia sa boja a politici by mali situaciu ukludnovat, nie eskalovat.   Ale faktom je ze organizatori skutocne vyzeraju ako ruske figurky,  bojovnici proti ockovaniu, EU.  Na tribune stare zname proruske postavicky.   Ked sa bude demonstrovat na Slovensku, tak sa tam objavi Blaha.

a len tak nieco  o organizatoroch https://www.visegradsky-jezdec.cz/caryfuci-z-podia-vaclavaku/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, tyso napísal:

ludia sa boja a politici by mali situaciu ukludnovat, nie eskalovat.

O jednom takom viem u nás, keby bol premiérom, tak demonštrantov by označoval za rozvracačov štátu platených Sorosom. Teraz sú to pre neho užitočné ovečky. Že ho už nejaký snajper nedal dole....

pred 18 hodinami, clovek2 napísal:

keď Sulík and melody boys práve predviedli ukážkovú exit stratégiu pred zodpovednosťou, tak by im to voliči v najbližších voľbách mali dať riadne vyžrať.

Pre mňa SaS je aktuálne jedinou voliteľnou stranou.

Ale ak by v čase volieb malo byť zlé obdobie, možno to hodím aj Ficovi, nech si vyžere vládnutie počas zlých rokov. Ľahko strúhal frajera, keď bol premiérom, aké lacné energie máme, keď komodity na svetových trhoch boli lacné. Treba len trafiť obdobie, aby smeráci vládli počas zlých rokov, potom zopár mentálov sa preberie, že Fico nie je žiadne riešenie. Je to len uziapaný retard, kotrý dlhé roky škodí tomuto systému.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, Sniper napísal:

Treba len trafiť obdobie, aby smeráci vládli počas zlých rokov, potom zopár mentálov sa preberie, že Fico nie je žiadne riešenie. 

Nepreberie. Na Slovensku žije veľká časť populácie, ktorá je "geneticky" orientovaná protizápadne. Pre nich budú USA, Anglosasi, Germáni, Židia, nepriatelia Slovanov, ktorí ich chceli vždy iba využiť. Pre nich sú synonymom kapitalistickej spoločnosti, nadnárodných monopolov, kolonizátorov, ktoré Slovanov chcú zotročiť. Kapitalisti podľa nich chceli aj po rozpade ZSSR ovládnuť ich surovinové zdroje. 

Viem, že takéto teórie v dnešnom svete pripomínajú mytologické príbehy, ale stále sa v nejakej forme objavujú v ruskej propagande. Ak by takéto teórie nerezonovali v určitej časti obyvateľstva, ruská propaganda by ich nevyužívala.

Otázka je, v akej časti populácie táto propaganda nachádza živnú pôdu. Sú to obyčajne ľudia, ktorí sú frustrovaní, lebo ich ambície sú väčšie, ako ich schopnosti. Potrebujú silného totalitného vodcu, ktorý sa o nich postará. A za to, že budú k vodcovi lojálny, získajú výhody, ktoré by si inak nezaslúžili.

Po roku 1989 a rozpade ZSSR sa na krátky čas ocitli, ako siroty. No Putin v Rusku a Mečiar a neskôr Fico na Slovensku rýchlo pochopili, aký potenciál majú v týchto voličoch. A to platí dodnes.

Predstava, že táto skupina obyvateľstva sa bude správať racionálne, alebo aspoň oportunisticky, teda, že bude posudzovať budúcu vládu Fica podľa jeho výsledkov, je idealistická. Pre svojho vodcu sú ochotní prinášať obete, podobne, ako teraz väčšina Rusov. 

Paradoxné na tom je to, že ruské elity, oligarchovia a príslušníci ich rodín sa neštítia napodobovať výdobytky kapitalizmu. Ich deti študujú alebo žijú na "prehnitom" západe. Ruská politická elita je obyčajná mafia, pre ktorú sú ideály len nástrojom ich propagandy. A hlupáci, ovplyvnený atavistickými pudmi im to "žerú".  Položiť svoj život na Ukrajine, za takúto oligarchiu, je podľa Putinovej propagandy hrdinstvo :smile:. A vraj človek je inteligentný tvor. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, tyso napísal:

era lacnej energie skoncila.

to nespochybňujem, ale to ešte neznamená že jej ceny majú byť likvidačné. ČR je čistým vývozcom elektriny, ale na prepočet kúpnej sily majú jej občania najdrahšiu elektrinu na svete, a keď sa im to nepáči, tak dostanú nálepku ruských agentov ...

pred 13 hodinami, tyso napísal:

To je samozrejme loz,  technicky na plyn a ropu ziadne sakncie EU nezaviedla. 

sa mi páči ako decentne obchádzaš fakt, že turbíny z NS1 sú v podstate modifikované motory pre vojenské lietadlá - a tých, ako technológie s dvojakým využitím, sa už sankcie týkajú, že? turbíny postupne, ako im nabiehali povolené limity motohodín, odstavovali, a preto bol aj postupný pokles prepraveného objemu cez NS1, ale tu sa to prezentuje ako nejaká ruská pomsta. aj keď si viem živo predstaviť právnikov Gazpromu ako sa dobre bavia pri písaní listov, v ktorých Nemcov poučujú o tom ako majú dodržiavať vlastné sankcie :D

pred 13 hodinami, tyso napísal:

toto je Ruska odplata

a čím si teda vysvetľuješ fakt, že cez tranzitný plynovod cez UA plyn stále prúdi? btw, vedel si, že pred pár rokmi bola iniciatíva od konzorcia nemeckých firiem ten plynovod na ukrajine zmodernizovať a navýšiť jeho prepravnú kapacitu? a vidly do toho hodila, aké prekvapenie, Ukrajina ... no kto by to bol povedal, že?

pred 13 hodinami, tyso napísal:

Rusky plyn a ropa su nenahraditelne a bez nich sa EU zruti, bude mrznut a hladovat.      Nie je to pravda ale toto opakuju vsetky rusmi platene stranky. 

a čím si vysvetľuješ fakt, že niektoré krajiny produkujúce LNG uvažujú nad obmedzením jeho exportu, lebo už im začína chýbať pre vlastné potreby? dáme si sem nejaký link?

pred 5 hodinami, Sniper napísal:

Pre mňa SaS je aktuálne jedinou voliteľnou stranou.

a čo sa stalo? však nie tak dávno si tu vystupoval ako neformálny Matovičov hovorca... ale vlastne ma to až tak neprekvapuje. EU dlhodobo podporuje hlavne nezodpovedné riešenia, takže sa ti, ako presvedčenému Európanovi, Sulíkov útek pred zodpovednosťou zákonite musí páčiť...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Turbínu pre Nord Stream1 Siemens pripravil na použitie. Žiadne sankcie nebránia ju nasadiť, preto že sankcie na dovoz plynu EU nevydala. Putin si však problém tranzitu plynu do EU interpretuje v intenciách sankcií voči Rusku obecne. Jednoducho povedané, buď zrušíte sankcie voči Rusku, alebo plyn nebude. Putin sa stále snaží zachovať imidž, že Rusko je spoľahlivý dodávateľ plynu, ale prekážky sú na strane odberateľa.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, cize veris ruskym reciam.  Ale rusi klamu.   
Tomu ze ide skutocne technicky problem, tomu neveri nik,   Siemens aj nieco vysvetlovat ale zrejme jemu neveris.

A to ze k nam ide plyn  na 20 percent, to nie je nahoda.  


Ale fajn,  vratme sa k teme na jar,   podla teba bude katastrofa, podla mna nie.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A  k energiam,   prepocet na kupnu silu je v tomto pripade nezmysel.  Ale k podstate,  obcania pocuvaju spravy a panikaria.  Pretoze to ze doslo k peaku na burze pri 1000 eur za MWh, to  nie je suma ktoru budu platit.   Realne su dolezite dlhodobe zmluvy distributorov,  problem maju ti co taketo zmluvy nemaju.  Ale normalne sa da cakat rast elektriny o cca 30 percent.  Nie je to zanedbatelne ale nie je to katastrofa. 
A ano, je to dosledok nemeckej zahranicnej a energetickej politiky a bude chvilu trvat kym sa to upravi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

BTW,     najprv som povazoval predstavu cenoveho stropu na ruske energie za absurdny napad, ale ked som si to premyslel, tak si hovorim ze by to mohlo fungovat.    Je to totiz obdoba ANTI OPEC, ak sa krajiny ktore nakupuju energie spoja a budu vystupovat jednotne, tak vedia ovplyvnit cenu rovnako ako dohoda producentov.   
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, tyso napísal:

  Ale normalne sa da cakat rast elektriny o cca 30 percent.  Nie je to zanedbatelne ale nie je to katastrofa.

Obávam sa, že to bude omnoho viac, možno viac než 100% . Ale to je cena 85% zastropovanej el. energie pre domácnosti, vypočítaná z predchádzajúcej spotreby konkrétnej domácnosti za rok 2020. Cena nezastropovanej el. energie závisí na burze, čo je špekulatívna cena a pre mnohé firmy je likvidačná. Voľný trh z el. energiou jednoznačne zlyhal. Nie preto, že trhové princípy nefungujú, ale preto, že EU a hlavne Nemecko mieša politické, ekologické a trhové princípy dohromady. 

Z ceny el. energie na Slovensku tvorí napríklad 2% NJF, čo je Odvod do Národného jadrového fondu. Túto položku platil každý spotrebiteľ. Elektrinu z JE predávame na burze a kupujeme za 10 násobné ceny, lebo jej cena je odvodená z ceny el. energie vyrobenej z plynu. To je mechanizmus, nariadený z EU. Aj keď je to "maličkosť", načo sme potom prispievali 2% do Národného jadrového fondu? 

V najbližších dňoch sa očakávajú nejaké spoločné opatrenia EU, proti enormným cenám. No podľa toho, čo zatiaľ avizovala Ursula von der Leyenová, má sa šetriť a majú sa zvýhodniť sociálne slabé skupiny obyvateľstva. To ale nerieši otázku firiem a priemyslu. Navyše, pokles eura voči doláru a vysoká inflácia, čo je dôsledok politiky ECB, bude ďalej predražovať nákupy surovín, plynu a ropy. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ok,  budeme vediet viac ked povie regulator.  A k zlyhaniu trhu,   nie je to celkom tak.   Ten problem je ze cast elektriny sa vyraba z plynu a to znamena ze ak sa ma vyrovnat ponuka a dopyt tak sa to udeje na cene plynovych elektrarni.  
Trh funguje tak pri vysokej cene vyradi podniky, ktore maju vysoke naroky na elektrinu a su na hrane efektivity a nerozhodne o tom uradnik.   To v podstate chceme, nie ? 
A kedze tym poklesne dopyt,  tak dostaneme novu rovnovaznu cenu.    Slova o zlyhani trhu su teda nepochopenim toho co sa deje.

Ale ak chceme tu rovnovahu rychlo, tak to vieme dosiahnut tym ze uspore rozhodne uradnik.  To co ziadaju ludia je aby sa stanovila maximalna cena ale to znamena ze bude chybat elektrina.   nezavru sa spravne podniky ale tie co nemaju dost hotovych penazi alebo tie o ktorych rozhodne uradnik.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 51 minútami, tyso napísal:

Trh funguje tak pri vysokej cene vyradi podniky, ktore maju vysoke naroky na elektrinu a su na hrane efektivity a nerozhodne o tom uradnik.   To v podstate chceme, nie ?

Ono to funguje opačne. Plynové elektrárne zabezpečovali el. energiu v čase špičiek, alebo pri výpadku zdrojov, ktoré závisia na klimatických podmienkach. Bez pokrytia týchto zdrojov by hrozil rozpad celej energetickej siete. Vtedy už nie je rozhodujúca cena vyrobenej el. energie. Táto energia sa účtovala omnoho vyššie a preto sa výrobcom oplatilo ju dodávať. To ale neznamená, že podľa tejto ceny by sa mala účtovať všetka vyrobená el. energia. Veď to platilo aj v minulosti. Ak si podnik vopred nekontrahoval dodávky el. energie, nakupoval ju v čase špičiek niekoľkonásobne drahšie.

Problém je, že Nemecko plánovalo el. energiu z odstavených JE nahradiť lacným plynom z Ruska. To už nie je špičková energia. Po obmedzení a zavretí dodávok cez Nord Stream1, nastal jej celkový nedostatok, teda nie len tej špičkovej el. energie. A špekulanti na burze tento mechanizmus stanovovania ceny samozrejme využili. Za túto chybu bude Nemecko draho platiť, ale pre mechanizmus stanovenia ceny na burze od plynu, aj všetci ostatní v EU. Ja som za solidaritu. Nakoniec na Slovensku je mnoho nemeckých firiem, ktoré ponúkajú pracovné príležitosti a Nemecko je pre nás významným trhom. Lenže ak sú rozdiely príjmov v jednotlivých krajinách 10 násobne a ceny na burze pre všetkých rovnaké, ťažko hovoriť o solidarite. A navyše, žiadne sociálne opatrenia nevyriešia problémy firiem a priemyslu.     

  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nadavat na spekulantov  nie je racionalne,   ale inak to popisujes spravne. Len si to nedavas do suvisu.   Bezny podnik ani obcan nenakupuje elektrinu,  to robi distributor.  A ten ma svoj mix,  nieco ma dlhodobo, nieco strednedobo a nieco kratkodobo.  Ale dnes nevies nakupit dlhodobo za nizke ceny, 
Ano,  je to problem ktory sposobilo Nemecko ale jeho dopyt ovplyvnuje cenu v celej sustave.     Ale riesenie ze rozbijeme spolocny trh nam  velmi kratkodobo znizi ceny ale dlhodobo je to velmi zle riesenie.    Preto pristup ze solidarne podme setrit ( a to znizi aj dopyt po elektrine aj po plyne) a pomozme tym co maju problem aby toto obdobie ustali, to sa mi zda normalne a trhovo komfortne.
Su aj dalsie moznosti  ( napriklad oddelit nakup dlhodobej elektriny od spickovej,   co napriklad ale znamena ze platis aj ked nespotrebujes) ale kazda z nich ma svoje rizika a  nedovolme politikom aby o tom rozhodovali.   A uz vobec nie "nasratym ludom", to je recept na problemy.
To co sa dnes deje je ze sa ekonomika prisposobuje po cenovom soku na trhu s plynom.  To chce investicie ale ucinok sa prejavi pomerne rychlo  ( hovorime o mesiacoch a rokoch).  To je zvladnutelne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, tyso napísal:

Nadavat na spekulantov  nie je racionalne, 

Ako si mám potom vysvetliť fakt, že plyn sa v EU podieľa na výrobe el. energie asi 7% a cena el. energie narástla 10 krát. Veď si to spočítaj. Ako by musela narásť cena 7% podielu plynu pri výrobe el. energie, na celkovú cenu el. energie, predávanú na burze.

pred 1 hodinou, tyso napísal:

Preto pristup ze solidarne podme setrit ( a to znizi aj dopyt po elektrine aj po plyne) a pomozme tym co maju problem aby toto obdobie ustali, to sa mi zda normalne a trhovo komfortne.

Hovoríš podobne, ako Ursula von der Leyenová. Zo šetrením súhlasím, ja som to robil už dávno. Ak by sa zdanili nadmerné príjmy dodávateľov el. energie a tieto prostriedky by sa použili na kompenzácie energií sociálne odkázaným skupinám, mohlo by to fungovať. No iba vtedy, keby ceny na burze nevystrelili do astronomických čísiel. Lenže pri 10 násobnej cene za energie sú už ohrozené aj firmy, podnikatelia, poľnohospodári, priemysel. Majú 2 možnosti, zvýšiť adekvátne ceny svojich produktov, alebo zbankrotovať. A čo z toho potom budú mať sociálne odkázané skupiny, keď budú mať kompenzované energie v domácnosti? Narastú im ceny potravín, služieb, dopravy... Mnoho ľudí stratí prácu, čím sa zvýši aj počet sociálne odkázaných. Bohužiaľ lídri EU nechcú riešiť vysoké ceny na burze, ale radšej kompenzovať ich dopad. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Napadá ma taký príklad. V zmesi je 7% zlata a 93% medi, ktorá je 10 lacnejšia. O koľko % narastie cena zmesi, keď cena zlata vrástla o 1000%. Zdá sa to čudné, ale výsledok na burze je 1000%. Problém nie je v matematike.

Ak by mal 7% podiel takéto "zázračné" schopnosti, potom je výhodnejšie subvencovať práve tento podiel a nie cenu celej zmesi. Kde je teda problém? 

EU vytvorila mechanizmus, že cena el. energie sa stanovuje podľa ceny najdrahšieho dodávateľa na trhu. Teda cena dodávateľa, ktorý využíva plyn. Tvrdia, že ak by to tak nebolo, potom by žiadny dodávateľ el. energie, vyrobenej z plynu na trhu nebol, lebo by sa mu to neoplatilo a sieť by mohla skolabovať. V predchádzajúcom príspevku som už písal, že to tak celkom nie je. Špičková energia je niekoľko násobne drahšia, takže by neprerobil. Ale nech je to tak, ako tvrdia. Potom je ale veľmi jednoduché znížiť cenu el. energie na burze. Ako? Namiesto zložitých mechanizmov kompenzácií, zastropovania cien, podpore sociálnne odkázaných skupín, subvencovať iba tých 7% výrobcov el. energie, ktorí ju vyrábajú z plynu. Jednoduché, ale... To ale je v tom, že tých 7% spotreby plynu na výrobu el. energie, je priemer EU. Nemecko, vďaka minulej energetickej politike, je na plyne závislé a špekulanti na burze to využívajú. A tak sa nám "odborníci" snažia nahovoriť, že ten príklad, ktorý som uviedol na začiatku, je vypočítaný správne. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  to je nepochopenie.   Za prve nejde linearny problem a za druhe nejde o matematiku.
Priklad ,    chces nakupit 1000 rohlikov a obchod ma len 999.   Neexistuje cena za ktoru nakupis.   Preto sa deje nieco ine,  cenu urci tzv. marginalna cena, teda pri akej cene ti bude stacit 999 rohlikov,   to je cena toho posledneho rohlika.  A kedze dopyt prevysuje ponuku, tak ta cena je urcena najdrahsou cenou elektriny.    To je v podstate zakladna ekonomia.
To nevytvorila EU, to je podstata trhu odjakziva.
V dnesnej situacii to co volas spekulacia je obava ze nebude dost elektriny,   nestaci teda dotovat tych 7 percent, potrebujes presvedcit spotrebitelov ze elektrina bude.   A ak bude, tak v realite je ponuka vyssia ako dopyt a cena klesne.   Toto sa vola panika na burze a  potrebujeme hlavne upokojit situaciu.   
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 51 minútami, tyso napísal:

V dnesnej situacii to co volas spekulacia je obava ze nebude dost elektriny,   nestaci teda dotovat tych 7 percent, potrebujes presvedcit spotrebitelov ze elektrina bude.

A prečo by nemalo byť dostatok el. energie? Spotreba el. energie, vzhľadom na infláciu, rast cien surovín, energií, bankrotov firiem v EU, bude v nasledujúcich mesiacoch skôr klesať. Chceš tvrdiť, že tých 7% výroby el. energie, vyrobenej z plynu, je ten jeden rožok, čo nám chýba? Ak áno, prečo EU nedotuje práve výrobu toho jedeného rožku, namiesto tých 999. Máš pravdu v tom, že el. energie v Nemecku, nemusí byť dosť. Tam im totiž nechýba iba jeden rožok. Nemecko je motorom ekonomiky celej EU a to je dôvod na obavy. A aj príčina špekulácií s cenou el. energie na burze. EU teraz dopláca na nezodpovednú energetickú politiku Nemecka, ktorá začala už pred 10 rokmi. 

Tvoje úvahy by platili v nedeformovanej trhovej ekonomike, lenže o voľnom trhu v EU sa už nedá hovoriť.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  co chces dotovat ?  Ved to nie je stratove.   Ti co nakupuju su ochotni platit 400 EUR aby mali istotu ze budu mat elektrinu.  A vyrobcovia to vedia vyrobit povedzme za 100.   Dotacie na strane vyroby to neriesia. 
To co chces je aby nikto nemohol predavat za  viac ako strop.   Ale potom nikto nedokaze nakupit dost elektriny pre seba, kedze jednoducho nebude.  Pretoze v panike nakupujes viac ako potrebujes a to uplne urcite presiahne moznosti.  A za stropom bude teda nasledovat pridelovanie elektriny statom,  obdoba listkoveho systemu.    Ide to spravit ale urcite to nebude optimalne.  

13 minutes ago, Tono said:

Spotreba el. energie, vzhľadom na infláciu, rast cien surovín, energií, bankrotov firiem v EU, bude v nasledujúcich mesiacoch skôr klesať.

Ano,  to si myslim aj ja.  Ale v takom pripade  mame problem s panikou a tam treba zamerat usilie.  Napriklad mozes podnikom garantovat ze budes prispievat finacne nad nejaku sumu elektriny ale nesmu ju kupovat na burze a musia ju spotrebovat.  Zasiahnes tak motivacie paniky.   Ale kedze ide o problemv EU, tak to treba urobit na urovni EU.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 49 minútami, tyso napísal:

Tono,  co chces dotovat ?  

Dotovať vysoké ceny chcú lídri EU. Sám priznávaš, že ceny na burze sú umelo nadhodnotené, lebo trh sa neriadi matematikou, ale emóciami. Ceny el. energie z iných zdrojov, ako plynu, by sa nemuseli podstatnejšie meniť, lebo náklady nerastú tak, ako súčasná cena el. energie na burze. To priznáva aj EU, keď chce zdaniť nadmerné zisky producentom a dotovať s tým ceny vybratých spotrebiteľov. Ak by fungovalo trhové hospodárstvo, prečo by umožňovalo násobné zisky? To nemá logiku. Logiku to nadobudne až vtedy, keď do tohoto biznisu zakalkulujeme obavy z nedostatku el. energie v Nemecku. 

pred 49 minútami, tyso napísal:

Ti co nakupuju su ochotni platit 400 EUR aby mali istotu ze budu mat elektrinu.

A ak aj áno, premietne sa do ceny produktov. Koľkí si takúto cenu môžu dovoliť? V Nemecku určite viacerí, ako na Slovensku. Nemci, na čele s Merkelovou, by si mohli aspoň priznať, čo spôsobila ich energetická politika. Lenže oni nespustia ani tie posledné 3 JE, lebo sa vraj podieľajú len 2% na celkovej el. energii. To je ten jeden rožok?     

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, tyso napísal:

clovek, cize veris ruskym reciam.  Ale rusi klamu.   

tak ruské lži teda...

Citát

V běžném nesankčním a nehysterickém roce probíhá situace bez jakékoliv pozornosti novinářů a veřejnosti takto.

Po skončení topné sezony odesílá fa Siemens postupně jednotlivé turbíny z ruské kompresorové stanice Portovaja plynovodu NordStream1 do svého závodu v Kanadě ke každoroční bezpečnostní kontrole a údržbě. Těch kompresorů a turbín je na kompesorovně celkem osm a na jejich výrobě spolupracovaly firmy Siemens a RollsRoyce. Plynovod má dvě trubky o průměru 1220 mm a délce 1224 kilometrů a na každé trubce jsou tři turbíny pracující a jedna záložní pro případ poruchy. Ty záložní jsou trošku jiného typu a o fous slabší. Takže po skončení topné sezony na začátku léta postupně do Kanady odletí vždy dvě turbíny na bezpečnostní prověrku, po opravě se vrátí a pošlou se další dvě. Mezitím pracují ty záložní. Tak se vše během cca dvou měsíců prověří, opraví se drobná poškození, opravené turbíny se namontují zpět a na konci července se celá kompresorovna na týden odstaví a provede se generální bezpečnostní kontrola „veškerého železa a těsnění“. A plynovod je připraven na maximální zimní výkon.

Tato rutinní procedura, která se opakuje každý rok, byla letos fatálně narušena západními sankcemi proti Rusku.

Letos už Gazprom se Siemensem předvídaly možné problémy kvůli sankcím a tak pro začátek odeslaly do Kanady jenom jednu turbínu. Problémy se sankcemi se podle očekávání dostavily. EU sice úmyslně neuvalila sankce na dodávky plynu a zařízení pro plyn, protože ho nutně potřebujeme, a tak ho chceme dál odebírat, ale jinak v EU političtí rusobijci uvalili hafo jiných sankcí, které brání vrácení turbiny:

    Dané turbíny v kompresorech jsou vyrobené jako modifikace nejsilnějších leteckých motorů RollsRoyce, které se mimo jiné používají ve vojenských letadlech. Motory jsou tedy zařazeny do stejné nomenklatury a jako takové patří pod sankce a nesmí se do Ruska vyvážet. Proto kanadská vláda zakázala kanadskému Siemensu turbínu do Ruska vrátit.

EU zakázala lety do Ruska. EU uvalila sankce na ruské přístavy. EU uvalila sankce na pojišťování lodního nákladu těch lodí, jejichž kapitáni by se přece jenom nenechali vystrašit a do Ruska by zapluli. Takže dotyčná turbína se stala „toxickým nákladem“ a žádná komerční firma nechce ten kontejner naložit a převážet, aby si nenadrobila sankce. Proto Siemens a Gazprom důsledně mlží, snaží se všechny informace o transportu totálně utajit, kromě jiného proto, aby předešli protestním akcím různých aktivistů a politické hysterii. Za přísného utajení se podařilo přepravit dotyčnou turbínu letecky z Kanady do Německa, nikdo neví, kdo turbínu přepravoval a stejně tak se, kde ten kontejner s turbínou teď je. A ti, kdo ví, ti nepoví. Teď se řeší jedna turbína, ale je potřeba proces generální opravy zopakovat se všemi osmi.

Pokud by všechno probíhalo jako v běžném roce, byly by v polovině července všechny turbíny opravené a namontované zpět na místě a po plánované odstávce a bezpečnostní kontrole by plynovod NordStream1 najel na plný provoz a Evropa by mohla začít plnit zásobníky. Letos ale má celý proces už dva měsíce zpoždění a situace je taková, že všem turbínám postupně nabíhá objem odpracovaných hodin, po kterých je předepsána kontrola. Takže Gazprom postupně od začátku června snižuje provoz na plynovodu NordStream1. V červenci udělali na kompresorovně plánovanou odstávku a kontrolu bez opravených turbín, tedy polovičatě. Během týdenní odstávky celou Evropu zaplavily novinářské spekulace, jestli po revizi Gazprom plynovod spustí, či nikoliv. Po odstávce se plynovod spustil na 40 %, ale na konci července už běží jenom jedna turbína, a plynovod přepravuje 20% běžného objemu plynu. (viz graf provozu). Všechny ostatní kompresory už mají natočené povolené penzum pracovních hodin, po kterých je předepsaná bezpečnostní profylaktická údržba. Dvě turbíny už jsou nabalené v kontejnerech, připravené na odvoz, další stojí a čekají na vývoj situace.

Pokud se oprava dalších turbín nerozjede RosTechNadzor a RosTransNadzor nedovolí v zimě vyšší provoz plynovodu z bezpečnostních důvodů. Na NordStream1 se totiž používá v potrubí extrémní tlak, kompresory musí „ufouknout“ vzdálenost 1200 kilometrů až do Německa na jeden fuk. Přímo na kompresorové stanici Portovaja je v potrubí tlak 217 atmosféry, tedy více než 200 násobek běžného atmosférického tlaku. Ještě na konci plynovodu v Německu má plyn tlak ca 100 atmosfér. Při takto náročném provozu nikdo nebude riskovat technickou poruchu, tím spíše, že směs zemního plynu se vzduchem je výbušná a případná porucha by hrozila nevídaným výbuchem.
V Německu průmyslníci, ekonomové a energetici bijí na poplach a vydávají poplašné zprávy, co nastane, pokud plyn nepoteče. Bude se muset vypnout veškerý průmysl kromě životně důležitých provozů, tj potravinářství a farmacie. Odhady poklesu HDP od různých ekonomických odborníků se pro různé scénáře pohybují od 4 do 12 % HDP. Plus masivní propouštění a nezaměstnanost.

https://www.litterate.cz/aktualni-prehled-peripetii-s-pynovodem-nordstream/

 

 

pred 7 hodinami, tyso napísal:

vratme sa k teme na jar,   podla teba bude katastrofa, podla mna nie.    

netuším či bude katastrofa alebo nie, ale súhlasím - na jar budeme vedieť či sme my prežili zimu lepšie bez ruského plynu, alebo rusi bez kabeliek od Lojza Vutóna, či ako sa ten pako volá, a bez McDonaldu...

pred 19 hodinami, Tono napísal:

Kapitalisti podľa nich chceli aj po rozpade ZSSR ovládnuť ich surovinové zdroje. 

Viem, že takéto teórie v dnešnom svete pripomínajú mytologické príbehy, ale stále sa v nejakej forme objavujú v ruskej propagande. Ak by takéto teórie nerezonovali v určitej časti obyvateľstva, ruská propaganda by ich nevyužívala.

je zaujímave, že nedávno som čítal rozhovor s nejakým francúzskym filozofom, ktorý tiež tvrdil, že západ už desaťročia žije nad pomery, a bez postupného rozparcelovania Ruska, a následného vydrancovania jeho nerastného bohatstva, ho čaká ekonomický kolaps, lebo kolónie v strednej a východnej Európe už sú vyťažené... skúsim pohľadať link na ten rozhovor, nech odhalíme ďalšieho Putinovho agenta...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 41 minútami, clovek2 napísal:

tak ruské lži teda...

https://www.startitup.sk/videa/video-peskov-priznal-ze-dodavky-plynu-do-europy-nebudu-obnovene-kym-nestiahne-sankcie-voci-rusku/

"Peskov sa nechal počuť, že Európa sa dočká obnovenia dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1, až keď „kolektívny Západ“ ukončí sankcie proti Rusku. Tie Západ zaviedol z dôvodu vyprovokovanej ruskej invázie na Ukrajinu." 

Takže buď plyn a zrušenie všetkých sankcií, alebo sankcie a žiadny plyn. Vyriešenie problémov s turbínou by to nezmenilo. Gazprom nerozhoduje, koľko plynu dodá cez Nord Stream1. O tom rozhoduje Putin. Ten obmedzoval dodávky plynu do EU už pred rokom, keď sa o žiadnej turbíne nehovorilo.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov