Skočiť na obsah

Patria aj vedci do väzenia?


alamo

Odporúčané príspevky

Trošku "preberiem", možno trošku "odkloním" tému ... aj keď nebudem pokračovať zemetrasením.

Niektorým vedcom za ich učenie, či za výsledok ich práce hrozilo, či hrozí väzenie.

Ale boli doby, kedy učenci za svoje presvedčenie, za svoje učenie, či za výsledky svojej práce skončili oveľa horšie ...
 

Hypatia alebo Hypatiá /* medzi 350 až 370 – † 415, Alexandria, Egypt/ bola grécka filozofka, dcéra matematika a astronóma Thóna z Alexandrie, posledného známeho člena a možno i predstaveného alexandrijskej akadémie. Otec od detstva vštepoval dcére lásku k vedám, záujem o poznanie. Dal Hypátii skvelé vzdelanie. Hypátia slobodne vykladala diela takých známych mysliteľov minulosti ako Platón a Aristoteles. Vo filozofii, ako hovorili súčasníci, prevýšila všetkých svojich predchodcov. Legendárne znalosti, skromnosť a schopnosť verejného prejavu Hypatie rozkvitali v ére Veľkej knižnice v Alexandrii.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Hypatia

 

V Alexandrii bola Hypatia celebritou.
Usporiadavala verejné prednášky a vo svojom dome vyučovala skupinu tých najnadanejších matematiku, astronómiu a filozofiu. Nielen jej krása, ale aj jej brilantné logické myslenie budilo obdiv. Venovala sa hlavne aplikáciám matematiky, pripisuje sa jej autorstvo v troch veľkých pojednaniach o geometrii, algebre a astronómii. Vynašla niekoľko prístrojov: na destiláciu vody, na stanovenie mernej tiaže vody, v astrometrii sa jej pripisuje pomoc pri vývoji astrolábu pre merania na oblohe. Jej meno nesie jeden z kráterov na Mesiaci a v roku 1884 bola po nej pomenovaná planétka 238 Hypatia.

 

Odmietala všetkých nápadníkov s tým, že je vydatá za matematiku. Mala mnoho priateľov, mnoho obdivovateľov, ale pre svoju angažovanosť a vplyv na verejný život a politiku mala aj mnoho nepriateľov, a to predovšetkým medzi kresťanmi. Keď sa v Ríme dostal k moci ambiciózny náboženský fanatik, jej nepriateľ biskup Kyrill Alexandrijský /376-444/, ktorý ju nenávidel pre jej slávu, rozum, krásu, pre nezávislosť, pre svet ktorý dávala svojim žiakom, pre vplyv, ktorý mala na všetkých vzdelaných ľudí, bol rozhodnutý umlčať ju; ale vedel, že slovami to nepôjde.

 

Poštval proti nej dav svojich "fanatických ovečiek", vydráždil ich, tí ju na ulici zhodili z voza, strhli z nej šaty a nahú odvliekli k chrámu, kde ju chrámový predčitateľ Petr podľa kresťanského kronikára Jana z Nikia zavraždil. Ale sfanatizovanému davu to nestačilo; do bezduchého tela hádzali kamene, kopali do nej, rezali do tela ostrými mušľami a črepinami a zvyšok tela spálili na hranici. Hypátia bola obeťou náboženského fanatizmu a okolností. Nepriamym svedectvom, že nešlo o náhly akt nevzdelanej sociálnej spodiny bolo jednak načasovanie, ale tiež spôsob akým bola Hypatia zavraždená. V očiach svojich odporcov bola pokladaná za čarodejnicu pôsobiacu proti Kirillovi, teda proti cirkvi, pritom tak pôsobila s podporou miestnej vlády, ktorá bola pod jej vplyvom.

 

To, že bola zavraždená  potom, ako bol zdiskreditovaný Orestés, ktorého pozícia bola oslabená obvinením zo skrytého pohanstva, to, že  Synesius bol mŕtvy, a tak  ostala bez ochrany svedčí o plánovanom útoku. Tiež to, že smrť bola spôsobená davom a spôsob smrti poukazuje na nápadnú podobnosť s trestom stanoveným cisárskou legislatívou za čarodejníctvo. Smrťou Hypatie sa začala doba kresťanského temna. A Kyrill? Ten bol vyhlásený za svätého ...

Zdroj: Epocha 6/2014

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

podla niektorych diskusnych prispevkov pod clankom by matematici mali naozaj patrit do basy...
https://tech.sme.sk/c/22208374/matematici-vyriesili-zahadu-cisla-42-pomohol-im-celoplanetarny-pocitac.html

 

teda, mne sa to paci aj v suvislosti s Uzasnou Zemeplochou, stopovanim po galaxii a vsetkym tym okolo :D

 

ale nenasiel som vhodnejsiu temu, kam s tym...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

 

Šiestim talianskym seizmológom a jednému štátnemu úradníkovi hrozia štyri roky väzenia za podcenenie rizík zemetrasenia, ktoré v roku 2009 zasiahlo stredoveké mesto Aquila. Pod troskami domov vtedy zahynulo 309 ľudí. Rozsudok by mohol byť známy už dnes.

Siedmi obžalovaní sa pred súdom zodpovedali za to, že poskytli "nepresné, neúplné a protirečivé informácie". Obžaloba ich viní, že na základe zaznamenaných otrasov nízkej intenzity, ktoré boli v oblasti citeľné pol roka pred ničivým zemetrasením, mali vydať varovanie pred silnými otrasmi. Tie mesto Aquila zasiahli 6. apríla 2009 a mali silu 6,3 stupňa Richterovej škály.

Obžalovaní boli členmi výboru pre mimoriadne udalosti, ktorého zasadanie sa konalo šesť dní pred zemetrasením. Podpredseda výboru Bernardo De Bernardinis vtedy novinárom na margo seizmickej aktivity v Aquile a okolí povedal, že "nie je žiadne riziko, obyvatelia môžu relaxovať pri poháriku vína".

 

 

xx

povedala by som ze to dost podcenili . https://www.wsws.org/de/articles/2012/11/aqui-n07.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uz to tu bolo,  zmenilo sa nieco ?

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/DPM-01-2018-0030/full/html#sec004

len upresnim,  De Bernardinis  nebol vedec ale prave ten statny uradnik. A nakoniec pri procese  neslo o to ci sa daju predpovedat zemetrasenia ale ci si statne organy plnili svoje povinosti. A moj pocit je ze aj tak nakoniec hladali obetneho baranka, ved "niekto kua musi byt na vine". 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no, tak prakticky:  dnes nevieme predpovedat zemetrasenie ( snad na par vynimiek).  co mali povedat? cokolvek ine spusti paniku. toto nie je  uplne vedecka otazka ale skor otazka ako komunikovat

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov