Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

Však ten experiment tu už bol, myslím, že to bolo niekedy v roku 2004, keď sa Dzurindova vláda odhodlala prekopať sociálky, lebo nebolo normálne, keď rodina asociálov poberala dávky vo výške 14 000 Sk (teda zhruba vo výške priemernej mzdy). Asociálom sa to samozrejme nepáčilo a začali rabovať. Polícia a armáda však s nimi spravila poriadky, dostali po chrapách a bol kľud. Doteraz mám pred očami fotku z novín ako vojenské a policajné autá patrolovali okolo autonómnych oblastí asociálov a udržiavali poriadok. Teraz neviem, či by to bolo možné, keďže v EÚ má polodementný asociál na dávkach vyššiu hodnotu ako pracujúci inžinier platiaci dane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

faktom je ze romovia, ktorych mas na mysli nechodia volit a tak to nie je problem,  ale socialne davky beru mnohi ini a ti potom volili SMER.   Socialne davky pre romov su finacne mala ciastka,  jej problemom je miesto pomoci  vytvara socialnu zavislost.     Ale kazdy ma moznost dostat rovnake davky,  staci zit rovnako ako oni,   bez majetku, s plno detmi.   Ale taku ponuku nik s vyssou zivotnou urovnou nechce.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Faktom akurát je, že si spravil presne to, čo si vyčítal človekovi.

 

Asociálom evidentne takýto život vyhovuje. Potom sa ale nemôžu sťažovať, keď štát zmení podmienky. A keďže toto je téma o dôchodkovom systéme, tak nemajú ani nárok na nejaký dôchodok. Kto chce kam, pomôžme mu tam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dochodkovy system je fiskalny, socialne davky vsetky su zhruba na urovni 10 percent dochodkov. z toho pre romov ide cca 15 percent teda ide o problem 100x mensi. kazde obmedzenie socialneho systemu sa tak dotkne 8:2 bielych. racionalna debata o socialnom systeme nemusi uvazovat o romoch. Ale na druhej strane tu je skutocny socialny problem a davky ho neriesia. nie v takejto podobe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek,   ciste prakticky socialne davky sa daju zmenit lahko, dochodky nie.  A ide radovo o ine peniaze.  Ale inak suhlasim,  socialne davky nemaju byt nahradou prijmu,   normalne by malo ist o docasnu pomoc.  Len chyba vola to spravit,   kazdy politik si spomenia na "netvora" Kanika a vykasle sa na to.  Ludia chcu nadavat, nie menit socialne davky.

lenže, keď sa v spoločnosti vedie debata o udržateľnosti dôchodkového systému, tak potom by mala byť legitímna debata aj o tom, koľko nefachčenkov si spoločnosť môže dovoliť uživiť, a samozrejme za akých podmienok - napríklad či by dávky nemali byť podmienené dodržiavaním základných spoločenských pravidiel a zákonov...

 

keďže sa v tomto štáte nedá legálne určiť kto je / nie je róm, tak zmienky o nich v ďalších príspevkoch sú jalové ... ostatne, v tom citáte sa rómovia nespomínajú.

 

čo sa týka vôle niečo spraviť - pokiaľ viem, tak občanovi, ktorý v živote nepracoval /neprispel do systému/ vypočítajú výšku dôchodku z priemernej mzdy - čiže dostane vyšší dôchodok ako zhruba 2/3 ľudí ktorí pracovali celý život, aj keď reálne by nemal dostať žiadny, to hovorí logika - a myslím že s úpravou dôchodkového systému v tomto smere by nemala problém väčšina spoločnosti ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hovoris o matkach v domacnosti?

ale inak mam pochybnosti, nie som expert na vsetky davky ale ked nepracujes aspon 15 rokov tak si mimo dochodkoveho systemu. o akom dochodku hovoris? nie je to len dalsi protiromsky mytus?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

čo sa týka vôle niečo spraviť - pokiaľ viem, tak občanovi, ktorý v živote nepracoval /neprispel do systému/ vypočítajú výšku dôchodku z priemernej mzdy - čiže dostane vyšší dôchodok ako zhruba 2/3 ľudí ktorí pracovali celý život, aj keď reálne by nemal dostať žiadny, to hovorí logika - a myslím že s úpravou dôchodkového systému v tomto smere by nemala problém väčšina spoločnosti ...

Moj dojem - on nedostane ani nema narok na starobny dochodok.  Mozem ti najst link, kde ti vysvetlia ze to je blbost,ja som to ani necital,lebo viem ze je to blbost. Na na dochodok ak sa nic nezmenilo je 15 rokov musel byt socialne poisteni - dajme tomu pred 2004 ci 1999 satam pocitalo ale aj dnes(priklad matky do troch rokov myslil) ,vtedy aj naurade prace vojaci studenti.

 

Ale iste na tuto temu keby si zadal niekolko slov najdes pravdive informacie. Ja som ten link nikdy nehladal lebo viem ze je to blbost. Podla zakonov, nie podla praxe. Teda zadaj  do googla

, co si napisal  občanovi, ktorý v živote nepracoval /neprispel do systému/ vypočítajú výšku dôchodku z priemernej mzdy. Som si isty ,ze linky take su,ak nie tak to najdem ja.Ci najdem paragrafy. A najdem ako to je praxi.

 

 

Moze ist o socialne davky- v osadach co moze dospela 70 rocna zena dostat,keby nikdy nikde nerobila 66 eur. Teoreticky ak by mala 8 deti. Teda by jej zapocitali 24 rokov.

 

 

Nitra borova ulica. Keby romovia mali rozum a peniaze neurobili by toto iste?  Myslim tych v osadach, preco byvaju vtych chajdach?  Ja neviem mozno su tam uz satelitne mestecka na spisi ci aj v Revucej.

 

https://mynitra.sme.sk/g/158324/na-borovej-zistili-dalsie-pripady-nakazy?gref=https%253A%252F%252Fmynitra.sme.sk%252Fc%252F22399861%252Fv-nitre-zistili-dalsich-nakazenych-byvaju-na-jednej-ulici.html&photo=p6275980

 

https://www.google.com/maps/@48.295576,18.0846346,3a,75y,142.77h,75.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssVmzijZjGf91J34C_9l8gw!2e0!7i13312!8i6656

 

Brana ta ista. Ak legalne to vedeli tak zlepsit,akto, tak OK. Ak nelegalne tak tam dufam nebudu policajti len postavat. 

 

--------

Len som chcel povedat, ze cigani tiez chcu byvat krajsie,ak nato budu mat, urobia si krasne farebne domy ako v rumunsku. Ti v osadach na to ozaj nemaju financie a ani hlavu. Preto ziju tak ako ziju. Mozno Pcolinsky SIS, ci Pollak eruoposlanec by mohol povedat viac - ti by sa o to mali zaujimat. A aby som sa vratil na zaciatok. toto isto nepostavili zo slovenskeho dochodku, oje... na anglickomsysteme, ci nelegalne. Drogy,prostitucia, otroctvo, ulicne okradanie, ci vacsie... Ale snad to tak nebude a policia, mozno Sis to mam pod kontrolou. A snad neberu uplatky. Maju ich zavretych na 14 dni snad to aspon pre seba ozrejmia. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 nie je to len dalsi protiromsky mytus?

ešte raz, a napíšem to pre istotu pomaly

v tomto štáte sa nedá legálne určiť kto je Róm, pokiaľ nevidíš jeho rodný list, sčítací hárok, prípadne to sám o sebe neprehlási. takže fakt nechápem akú diskusiu o rómoch mi tu podsúvaš...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.trend.sk/blogy/romske-dochodky-realita-versus-bludy

 

Nasiel som blog, snad to bude cele nemam to zatial docitane. Nie je tam ziaden komentar,ale napisala to Lubica Navratilova a ta isto vie o com pise.

 

Len moj odhad,ciganska zena co nikdy nepracovala v zamestnani, mala 8 deti ma dochodok. 83 euro. To je moj odhad. Samozrejme podobne vminulosti zili aj biele zeny co sa starali o gazdovstvo domacnost. Aj biele panicky,porodili jedneho syna a potom cely cas boli na PN.

 

---------

Este by som sa vratil minule co som napisal. Chlap s Mercedesom - vie zarobit(ale normalne legalne dlhodobo 20 rokov) ma mercedes stoji cez 60 000(a mensie auta,stroje). Ma dochodok normalny strarobny ani nie predcasny 270 euro. To nechapem. Keby bol 20 rokov v base mozno aj tak by mal vyssi. 20 rokov mu robim uctovnictvo a 20 rokov plati odvody.Ci bol v zahranici? Povedal,ze nema vysluhovy ani ako vojak, ci policajt. Ci STBak?

 

-------

Celkovo su smiesne tie dochodky k prijmom. Jam mam tretinu klientov dochodcov. Robia,lebo tie dochodky su male. Ale aj nechcu prestat pracovat. Poviempriklad niekto kto vie vyrobit a vyrabal - priblizne to iste v hrubom 2,3,4 tisice a dostane 620 dochodok?Mesacne za seba posle do socialky dnes 850 eur a dostane dochodok 620(a ako dochodca uz neplati poistenie v nezamestnanosti, asi invalidne - on invalid ani nezamestnany uz nemoze byt).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek2, to ze sa neda legalne rozpoznat je fakt,  ale to ludom nebrani sirit tvrdenia ako si uzivaju z nasich dani a tvoje prispevky to potvrdzuju.   Preto sa pytam na zdroj tvrdenia ze niekto kto nepracoval cely zivot ma vypocitany dochodok z priemernej mzdy.  ( slimak dal odkaz na blog kde je to v podstate vysvetlene,  nie je to v poriadku ale tyka sa to tych co boli pred 1990 15 rokov zamestani a potom uz nie)

Ale aby som to upresnil,   bavime sa o romoch z osad kde ludia  predpokladaju ze miestni nepracuju a nikdy pracovat nebudu.   A aj ked to neplati pre vsetky osady, tak to ma blizko k pravde.  A je to skutocne socialny problem.  

 

A len dodam na objasnenie mojho pohladu :

1.  Cielovy stav je dosiahnut spravanie ktore je podobne majorite,   teda ze je normalne pracovat, mat  vyssiu zivotnu uroven,  uznavat hodnotu vzdelania. 

2.  Dnesny stav je udrziavanie chudoby,   napady ze im treba zobrat aj takyto prijem  znamena ze zacnu kradnut vo velkom aby prezili.  A kazdy zavrety znamena ovela vyssi naklad v base.   Okrem istych  humanitnych pohladov, je to spolocensky neefektivne. 

3.  Mame dost prikladov ze sa da zmena dosiahnut ale funguje to tam kde prisla silna osobnost a dokazala presvedcit miestnych bielych aby na tom spolupracovali.  Centralne projekty zlyhali vsade.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v decembri bol u mňa dealer telekomu, ponúkať pripojenie na optiku. keď som ho zdrbal, že ako sú tie optokáble uložené, a či si taká bohatá firma nemôže dovoliť zaplatiť stavebný dozor, jeho odpoveď bola: "Ja viem, robili to Rómovia, a asi nie moc dobre"

odvetil som mu: "Národnosť či etnicita je pre mňa v tomto prípade irelevantná, zaujíma ma len to, či je robota urobená dobre alebo odfušovaná!"

takže k tomu, čo podľa teba majú potvrdzovať moje príspevky, len výrok parafrázujem: "Národnosť či etnicita je v tomto prípade pre mňa irelevantná, pokiaľ je ten cirkus platený aj z mojich daní!" ostatne, my tu nijakých Rómov nemáme, v našej obci žijú len Cigáni, a tí sa voči označeniu Róm dosť tvrdo ohradzujú. a ešte raz opakujem: ak sa vedie spoločenská diskusia o udržateľnosti dôchodkového systému, tak rovnako legitímna je aj diskusia o financovaní a udržateľnosti sociálnych dávok... eto vsjo

 

k zdroju: včera večer som hľadal článok, v ktorom som to čítal, ale nenašiel som - je teda možné že som sa mýlil... monopol na pravdu nemám, a nemám problém to priznať...

 

k tvojmu pohľadu na rómsku problematiku - prvé dva body OK, tretí je problematický v tom, že pokiaľ bude mať majorita oprávnený pocit, že zákony a pravidlá neplatia pre každého rovnako, tak je akékoľvek presviedčanie zbytočné...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek,    ano chapem.   Ale tam je schovany ten hacik,    ak sa nic nemeni  tak to vedie k tomu ze sa nemeni ani spravanie a motivacia tejto skupiny.    Ak chces nieco zmenit tak tie pravidla zase nebudu platit obecne. 

Co vedie k tomu ze ze to presviedcanie je potrebne,  potrebujes suhlas majority. 

Priklad :  ak je cielom  zmenit osady, tak potrebujeme mat vysporiadene pozemky.   A ak ich chce obec odkupit, tak to znamena vyhodu pre usadlikov.   Ale riesenie ze im to zburas a vyzenies znamena len to ze sa presunu inde.   Aku inu moznost im ponukas ?  Bezne riesenie ze si zoberies uver a kupis si pozemok je nepriechodne.  

 

A k davkam,  diskusia o davkach je  samozrejme legitimna.   Len som pridal fakty aby bolo jasne ze sa romov dotyka len z malej časti a dnesna uroven je finacne udrzatelna, na rozdiel od dochodkov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Často sa tu rieši problém, či si „neprispôsobiví občania“ zaslúžia nejaké sociálne dávky, keď nepracujú. Je namieste rozhorčenie tých, ktorí dnes pracujú, lepšie povedané trávia 8 hodín v zamestnaní. Majú pocit, že časť ich práce si privlastňujú tí ktorý na „ich práci“ nemajú podiel. Lenže to by platilo iba vtedy, ak by sa ich práca dala vyjadriť nejakou hodnotou. Napríklad, ak budem pracovať na poli a dopestujem paradajky, tak v každej paradajke je ekvivalent mojej práce. A ten, kto ju chce užívať – zjest ju, musí mi za ňu zaplatiť. Lenže priemyselná revolúcia umožnila využívať na prácu stroje čím oslobodila množstvo ľudí. Umožnila vznik profesií, ktoré už nesúvisia s uspokojovaním základných potrieb, ale potrieb, ktoré nazývame výdobytkom civilizácie. Aj v minulosti bola aristokracia oslobodená od práce. Lenže bez priemyselnej revolúcie si tento luxus mohla dovoliť iba zanedbateľná menšina populácie. Dnes väčšina populácie vo vyspelých krajinách pracuje v službách. Sú to vlastne virtuálne zamestnania. Napríklad finančný sektor, zábavný priemysel, turistický ruch atď... Bez priemyselnej revolúcie by tieto služby v takom rozsahu, ako dnes nemohli fungovať. Robotizáciou klesá potreba pracovnej sily a bez virtuálnych zamestnaní by tu už aj dnes väčšina populácie nemala čo robiť. Bolo by neefektívne, aby sa spoločnosť snažila nahradiť prácu strojov, pracou nekvalifikovanej pracovnej sily len preto, aby ich nejako zamestnala. Myslím, že v budúcnosti sa budeme musieť vyrovnať s tým, že musíme zaplatiť aj tých, ktorí pracovať nebudú. Ale túto hodnotu im nevyčleníme na úkor našej prace, ale robotizácie a práce strojov. Pri exponenciálnom náraste populácie bude nepracujúci jedinec pre planétu menou hrozbou, ako iniciatívny developer.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Co vedie k tomu ze ze to presviedcanie je potrebne,  potrebujes suhlas majority. 

Priklad :  ak je cielom  zmenit osady, tak potrebujeme mat vysporiadene pozemky.   A ak ich chce obec odkupit, tak to znamena vyhodu pre usadlikov.   Ale riesenie ze im to zburas a vyzenies znamena len to ze sa presunu inde.   Aku inu moznost im ponukas ?  Bezne riesenie ze si zoberies uver a kupis si pozemok je nepriechodne.  

 

 

búranie nelegálnych stavieb by asi bolo najviac košer, ale je fakt, že tí ľudia niekde bývať musia. lenže, okamžite sa tu objavujú dva problémy:

1. odkúpenie pozemkov a legalizácia stavieb vyvolá pocit krivdy v majorite

2. nič, čo človek dostane zadarmo, si neváži, a podľa toho sa k tomu aj správa.

písal som to kedysi na fóre - všetci naši cigáni bývajú v murovaných domoch, a neničia si ich, lebo si ich stavali sami, a vedia koľko úsilia to vyžadovalo. to slušne kontrastuje s TV reportážami, o tom ako vyzerajú domy / byty, po pár mesiacoch bývania, do ktorých vysťahovali nejaké osady...

 

 

A k davkam,  diskusia o davkach je  samozrejme legitimna.   Len som pridal fakty aby bolo jasne ze sa romov dotyka len z malej časti a dnesna uroven je finacne udrzatelna, na rozdiel od dochodkov.

neviem koľkokrát ešte budem musieť zopakovať, že cieľom toho citátu nebolo poukazovať na rómov, ale skôr na politikov a ich vyjadrenia. ostatne, poznám príklady z oboch strán, také aj také.

1. z majority: kamošova svokra - cca 15 rokov nikde nerobí, ale na počkanie každému vykladá aký bude mať ona dôchodok ... z druhého piliera :D

2. z menšiny - jeden chlap z roboty. robí celý život, doma po fajrontoch opravuje autá, z deciek vychoval slušných ľudí, a trval na tom, že všetky tri musia mať minimálne maturitu, lebo inak bude zle. ženu má síce nezamestnateľnú, tak jej aspoň prenajal záhradu, v ktorej sa od jari do jesene realizuje, a zásobuje zeleninou celú rodinu... ale, napriek tmavšej pokožke a typickému priezvisku, trvá na tom, že on je slovák - jednoducho sa nechce / nevie identifikovať s komunitou v ktorej je veľa asociálov. jeho vyjadrenia na ich adresu sú nepublikovateľné...

 

Často sa tu rieši problém, či si „neprispôsobiví občania“ zaslúžia nejaké sociálne dávky, keď nepracujú. Je namieste rozhorčenie tých, ktorí dnes pracujú, lepšie povedané trávia 8 hodín v zamestnaní. Majú pocit, že časť ich práce si privlastňujú tí ktorý na „ich práci“ nemajú podiel. Lenže to by platilo iba vtedy, ak by sa ich práca dala vyjadriť nejakou hodnotou.

Tono, keď sa pozriem na výplatnú pásku, jednoduchým porovnaním kolóniek "mzda na účet" a celková cena práce" zistím, že tento štát mi len na príjmovej strane zoberie takmer 50% , a naozaj nemám pocit, že za tie prachy dostávam od štátu adekvátnu protihodnotu! áno, viem že z tej sumy ide na dôchodky a soc. dávky pomerne malá časť, z toho potom vyplýva, že si časť mojej práce privlastňuje niekto iný... predpokladám, že moja práca sa nejakou hodnotou vyjadriť dá, lebo inak by mi zamestnávateľ neplatil...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

z toho potom vyplýva, že si časť mojej práce privlastňuje niekto iný... predpokladám, že moja práca sa nejakou hodnotou vyjadriť dá, lebo inak by mi zamestnávateľ neplatil...

 

Prečo sa stále viac roztvárajú "sociálne nožnice" medzi chudobnými a bohatými? Dnes to nie je len preto, že si ktosi privlastňuje prácu iného. Ľudská práce už dnes neprestavuje taký významný podiel na zisku, ako za ranného kapitalizmu. Koľko finančných prostriedkov vynakladá napríklad ropná spoločnosť za ľudskú prácu? Je to hlavne preto, že priemyselná revolúcia, umožnila efektívnejšie využívanie surovinových, energetických, biologických zdrojov tejto planéty a toto bohatstvo patrí úzkej skupine. Kto má k nim prístup, ten zbohatne. Nemusí sa ani podieľať na exploatácii, stačí, aby správne investoval.  

 

Jedným z najväčších rozdielov medzi bohatou triedou a všetkými ostatnými je vlastníctvo finančných aktív. Napríklad 10 % najbohatších vlastní približne 84 % akciového trhu v Spojených štátoch. Priemyselná revolúcia zmenila aj pojem, ako chápeme  chudobu, ktorá už nepredstavuje to, čo v čase ranného kapitalizmu. Väčšina ľudí už netrpí hladom, majú prístup k zdravotnej starostlivosti, základnému vzdelaniu. Ekonomika je postavená na neustálom raste spotreby. Pracujúci ale vlastnou prácou nie sú schopní stískať základné prostriedky na bývanie, ale aj spotrebu a tak sa musia zadĺžiť. Potom celý život pracujú, ako otroci.  Podľa štatistických údajov dosiahol dlh amerických domácností zhruba 14 biliónov dolárov. Takmer 9,5 bilióna dolárov z neho pripadá na hypotéky, zvyšok tvoria pôžičky na autá, pôžičky z kreditných kariet... Lenže pre ekonomiku zadĺžený občan, ktorý si má 20 rokov "uťahovať opasok" nie je "dobrý konzument". A jediný spôsob, ako ho znova dostať do spotrebiteľského reťazca je inflácia a tlačenie nekrytých peňazí. A na inflácii zas zbohatnú tí najbohatší. Väčšina nekrytých peňazí emitovaných štátom skončí v komerčných bankách, na preklenutie  starých hypoték a vytvorení podmienok pre nové hypotéky. Dnes to už nie je o práci, ale o exploatácii zdrojov planéty, pre udržanie konzumného spôsobu života. Každý vie, že planéta nie je nafukovacia lopta, ale globálna populácia zatiaľ nevykazuje pokles. Nezastaví nás ani hrozba klimatickej zmeny, zničenie biotopov živočíšnych druhov, ani pandémia nejakého vírusu. Ja by som zrušil Nobelovú cenu za ekonómiu. Žiadny ocenený ekonomický model nefungoval a čas ukázal, že to bol omyl. Som zvedavý, keby sa to dialo napríklad vo fyzike. Bola by to poriadna hanba. Neprispôsobivý občania sú marginálnym problémom a iritujú iba tých, ktorí musia žiť zo svojej práce. Verím, že tí bohatí budú ochotní živiť ich, v záujme zachovania sociálneho zmieru a zachovania status qou ich bohatstva. Nakoniec prečo nie, veď to bude znova z daní všetkých.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale tento rozdiel sa sotva niekedy zmení, keďže je to ľahká matematika. Bohatý má peniaze nazvyš, tak si môže dovoliť zainvestovať alebo niekomu požičať. Na úrokoch niečo zarobí. Chudobný si môže dovoliť zainvestovať menej a pri tých dnešných úrokoch tie zisky aj tak vyzerajú. To si každý povie, načo investovať, za ten výnos si radšej kúpim cigy v butike. A pretože takto majú nastavené myslenie, bohatí nebudú nikdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
Citát

 

Do návrhu sa dostal aj rodičovský bonus, ktorý presadzuje minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Nápad, aby rodičom mohli na dôchodok prispievať svojimi odvodmi ich deti, vyzerá (na prvý pohľad) zaujímavo, no obsahuje množstvo nástražných mín.

Rodičovský bonus je „administratívne a byrokraticky náročným spôsobom realizácie populizmu, ktorý si bude vyžadovať množstvo úradníkov“, hodnotí v rozhovore pre INDEX ekonóm z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a vedúci výskumného tímu Oranžová obálka Ján ŠEBO.



Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/22510363/ekonom-krajniak-prekrocil-hranicu-rodicovsky-bonus-je-populizmus.html

 

Je normalne aby nieco taketo zaviedli,len tak(o com ludia ani nevedia a to schvalia)? Ja niesom proti. Lenze to je reforma ktora moze platit na 100% a bude spravodliva. Ale po 30 rokoch. Aj to este 15 rokov by to malo nabiehat. Tede 45 rokov. Spravia to len tak, ci len tak minimalisticky,teda na 1%?  Keby to malo fungovat na 100%. Teda vsetok dochodok mam zaplatit svojim rodicom. Ja surodenci a cast aj vnucata, ci pravnucata.  100% reforma,kolko si nasporis ci presvedcis deti vnucence tolko budes mat.  Ale socialnu poistovnu uplne zrusit , ta tu prechodnu dobu 45 rokov zvysit dane. Lebo tych dnesnych dochodcov musi niekto zafinancovat.

 

 Zrusit uplne vsetky poistenia. Nemocensku - si vybavis so zamestnavatelom, ci sporis, invalidna to plati hore vyssie,teda sa ti nato vyskladaju partneri - v podstate  to aj tak je. Deti, vnucata.  Sirotske, vdovske - prispeju mozno krstny rodicia, nato si naspor,ci mas uspery po zomrelom. Poistenie v nezamestnastnanosti - to je len na tom co strati pracu.  

 

Zanikne jedno ministerstvo. A to hned poschvaleni zakona. Socialna poistovna, urad prace co dava socialne davky(tie na styri roky nejak prerobit,potom zrusit,podporit charitativne spolky asignaciou5%,ci priamo z dani - poslal by si na ucet tomu co to potrebuje - to je aj dnes). Nemocensku a poistenie v nezamestnanosti zrusit hned. Myslim aj tu agendu. Na tu prechodnu dobu par sikovnych uradnikov a system dat pod ministerstvo financii. Tak by to slo. Ci oni chcu popresuvat 20 euro mesacne a nato pridelit dalsich uradnikov na pocitanie deti?

 

------------

Inak dnes ak sa zamestnas ,mas platit odvody. Teda ako kvalitne si investoval peniaze do svojich deti tak sa ti to vrati. Si alkoholik,sral si na deti,zle si sa spraval k hocikomu, khocicomu. Syn, platit tebe nikdy a hned je v Nemecku.  Spraval si sa slusne ma dobry plat a nechce sa na teba vysrat - ostane doma,resp aj zenemecka ti moze posielat peniaze, ale na Slovensku by uz nebol zodvodneny. Setril by sebe a o 30 rokov by sa mu to vratilo. Myslim,ze aj jeho deti by sa na neho vysrali. Alebo by nemal deti,ale to je vyvoj.

 

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ahoj slimák.

Dostal som výpis z individualneho učtu poistenca, ale nie som z toho múdri. Babo raď.

Do roku 2003 tam mám uvedený OSOBNY VYMERIAVACI ZAKLAD a VŠEOBECNY VYMERIAVACI ZAKLAD.

Od 2003 do 2021 mám uvedené v tabulke VYMERIAVACI ZAKLAD   (po mesiacoch)

Samý ZÁKLAD, ale bez vysvetlenia čo ďalej.

Na stranke soc. poisťovne je kalkulačka:

https://www.socpoist.sk/kalkulacka-na-informativny-vypocet-dochodku-azx/59319s

Predpokladám, že tam zahrnuté aj upravy Priemerného mzdového bodu pri nižšom ako 1 a vyššom ako 1,25.

Čo je to Osobný vymeriavací zaklad, čo je tam v tabulke? Do roku 2003 je to jasné, tam je OSOBNY VYM. ZAKLAD uvedený.

Ale od roku 2003 je len VYMERIAVACI ZÁKLAD po tých mesiacoch a dole Všeobecný vymeriacací základ.

Opäť len predpokladám, že po roku 2003 musím spočítať za jeden rok VYMERIAVACI ZÁKLAD , ktorý je uvedený po mesiacoch v rámci jedného roku a ten doplniť do tabulky soc. poisťovne do stlpca OSOBNY.

Dobre uvažujem?

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celkovo sa dochodok vypocita pocet zapocitanych rokov trebars 40* pomer tvojej mzdy k priemernej mzde(to je za kazdy rok *aktuálna dôchodková hodnota (co je dnes 15,13).

VVZ - všeobecný vymeriavací základ = to je priemerna mzda hospodarstve v tom roku. 

OVZ - osobný vymeriavací základ ´=to je tvoj rocny prijem v hrubom , z coho sa platili odvody a ten ak to cislo nemas medzi 1 a 1,25 sa upravi koeficientom.  vznikne tvoj OMB - osobný mzdový bod za ten rok. A za cele sledovane obdobie sa urobi priemer tvojich OMB - osobný mzdový bodov. a to cislo budes mat v tom sucine 40* 1,1*15=665 euro dochodok

Ak pojdes do dochodku o 7 rokov 2029 na to je tam to policko aby si odhadol ako bude rast mzda(v hospodarstve) tak sa zmeni ta hodnota ADH nebude 15 ale 20, v roku 2010 bola asi 10 euro. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Priemerný osobný mzdový bod

Krátka definícia:

Priemerný osobný mzdový bod spolu s obdobím dôchodkového poistenia a aktuálnou dôchodkovou hodnotou tvorí trojicu základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky.

 

Definícia podľa zákona:

(§ 63 ods. 1 až 6 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov)

Priemerný osobný mzdový bod spolu s obdobím dôchodkového poistenia a aktuálnou dôchodkovou hodnotou (pozri: dôchodkovú hodnotu) tvorí trojicu základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky. Určí sa ako podiel súčtu osobných mzdových bodov (pozri: osobný mzdový bod) vypočítaných za jednotlivé kalendárne roky rozhodujúceho obdobia a počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia. Tak sa vlastne určí priemerný osobný mzdový bod za jeden rok. Priemerný osobný mzdový bod sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

 

Ø osobný mzdový bod  =   súčet osobných mzdových bodov
v rozhodujúcom období

------------------------------------------

počet rokov obdobia dôchodkového poistenia
v rozhodujúcom období

Teda ak tvoja mzda oscilovala za 40 rokov od 0,8 do 1,2, ci od 1,1 do 1,5 tak tie koeficienty sa ta ani netikaju. lebo sa to zmesti blizko 1 - 1,25.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@alarm schválne skús oranzovaobalka.sk zaregistruj sa a daj si tam importovať údaje zo SocPo. Údaje spred roka 2004 budeš musieť dopísať ručne, ale vypočítajú ti tam predikciu dôchodku, že či ti vyjde podobná ako u SocPo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pozriem si link a zvážim, ale nemám rád registrovanie, heslá, zabudam, a potom hladám a panikárim:w00t:... mi už aj  v byte všetko hladáme, a teraz ďalšie heslá a prístupové kody:smile:...

Ja už mám guláš aj v "pass". Greenpass, covidpass, petržalský parkovací pass, bratislavský celomestský pass...

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov