Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

Populizmus Ficko, populizmus. Tak ako s plánovaným znižovaním odvodov a daní dva mesiace pred parlamentnými voľbami. Mňa si týmito trápnymi trikmi smerácka verbež nekúpi. Mám živnosť od roku 2013, celé tie roky mi odvody len stúpali a zrazu krátko pred voľbami sa budú znižovať? Dementi smerácki, svine zapredané, tunelárske.

 

Čo sa týka dôchodku - nič by som neriešil z pohľadu generácie dnešných 40tnikov. Za 25 rokov sa ešte veľa môže toho zmeniť a veľa sa toto zmení. Odporúčam len jedno - nespoliehať sa na štát, budovať II. pilier a sporiť napr. cez podielové fondy. Aj keď teraz by som skôr asi išiel cestou dlhopisov. Za 2-3 roky sa ukáže, čo bolo správne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

co bude za 30 rokov nevie nik, a tak je to jedno.

 

to sa ti lahko hovori, ked mas do dochodku 30 rokov... (ale asi nemas, takze nerozumiem tvojej hlaske)

 

co sa tyka zastropovania dochodku, tak mna moze tesit, aspon to, ze sa (mozno) toho veku aspon dozijem, ale je velmi otazne, v akom zdravi a kolko si nasa generacia moze toho dochodku uzit

a vzhladom na ten bordel, co tu doterajsie vlady urobili v odvodoch a daniach, a co rozkradli, tak je uplne irelevantne spajat vek odchodu do dochodku s jeho vyskou

 

dajte mi minimalny dochodok v zmysle sucasnej legislativy a okamzite odchadzam z roboty...

  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čítala som za a proti, spústy, je rozdiel keď sa vyjadruhú politici, podnikatelia, zrobení zamestnanci či minister od zeleného stola.

 

trošku sa pridám k A'Dymu v jednej veci .... v istom veku, čím bližšie k dôchodku, človek nielen že premýšľa trochu ináč, a nedjabože keď sa prihlásia choroby a  ťažkosti, ale človek už toho hodne aj zažil...

 

tam, kde som 20 rokov robila, boli skúsenosti dosť hrozné - tá práca nadobro vyšťavila ľudí, hlavne ženy - a za ten čas som len v našej oblasti zažila neuveriteľný počet ľudí, ktorý umreli v predposlednom či poslednom roku pred dôchodkom, či tesne, do roka dvoch po odchode do dôchodku...

 

viem, že ekonomika a tak okolo si žiada svoje,

ale zo dvadsať - tridsať takýchto prípadov v najbližšom okolí nerobí priveľmi dobre na psychiku - teraz už to ovšem mladej generácii z tohto hľadiska tak nehrozí (možno ináč, ale takto nie)... to boli zvyčajne zamestnanci, ktorí nechali v tej práci dušu a takmer celý pracovný život, dnešní mladí zamestnanci sú tam omnoho menej... sú aj verní, ale nie je to ani náhodou pravidlo. fluktuácia je neuveriteľná.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

presne game - akurat sme to doma pred par dnami spominali - kolko ludi si planuje, ako si bude uzivat dochodok... prdlajs

leda ze by ta tesil zivot niekde na pomedzi invalidneho vozika a nemocnicnej postele s hromadami praskov 5x denne

 

alebo exitus dva roky po prevzati dvojmesacneho bonusu od zamestnavatela, pre ktoreho si odrobil 45 rokov

 

ku*va, ja uz mam odrobenych pekne vyse 30 rokov, tak si vy mladi skuste zratat, kolko som za tie roky odviedol tomuto nenasytnemu statu a dufajte, ze si tie moje prachy uzijete

a este ktovie, kde skonci moj II. a III. pilier

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja prispievam do socialnej poistovne asi patnast rokov, bol som na vojne ,nezamestnany - vtedy ked sa to ratalo. Student aj  to sa ratalo.

 

Teda ja mam odrobenych mozno dvadsatdva rokov.  A dalsich dvadsatdva do dvochodku. Mozno tridsat rokov.

 

Ze ludia sa menia ked dostanu dochodok? To je iste, su sebeckejsi.

 

Polarita spolocnosti bude a je. Kvoli tomuto problemu. Starnuca popolacia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

populácia starne, jednoznačne... postarať sa o deti je vec mladých ľudí, ale čím ďalej tým viac je slobodných, bezdetných, to je vývoj v tejto spoločnosti, a nie je výhľad na zlepšenie, možno až nová kríza ...

 

a starnutie to je vec, ktorej sa nevyhne nikto.

človek sa po takej štyridsiatke ani nestačí otočiť, a už sleduje, že počíta roky do dôchodku.

neviem, či sú dôchodcovia sebeckejší.

nepoznám takých. poznám zopár skvelých, kopu dávno mŕtvych a kopu chorých... keď má človek odrobených 35 - 40 rokov, choroby na krku a neďaleko do dôchodku... pozerá na svet trochu ináč.

 

jedno riešenie by bolo: dobre robia tí, čo umierajú tesne okolo odchodu do dôchodku, zbytok vyloviť ešte pred dôchodkom, a bude po probléme   :bezradny:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja mam po styridsiatke.

Nepoznas takych? A kto voli smer, kotlebu, harabina. Ja som myslel na dochodcu co volil Caputovu. Predtym siet. 

 

 

Sebeckejsi - ak dostane dochodok uz sa inak sprava. Ale je to aj logicke. Uz nemusi zarabat peniaze a moze spekulovat. Dovoli si aj viac co by si predtym nedovolil. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

d´ady, tak ratajme kto ma viac ako 40, toho sa to netyka. a dovtedy sa moze udiat tolko veci ze to tych pod 40 tiez nemusi trapit. problem schodkov bude treba riesit ovela skor a za 30 rokov sa najde aj ustavna vscsina. ja to chapem ako zbytocne populisticke gesto, co nedava ale ani neberie nic

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Platíte na odvodoch mesačne stovky eur alebo ich uhrádzate len z jedného symbolického eura? Po novom to už nebude mať vplyv na výšku minimálneho dôchodku, ktorý sa od januára vyšplhá na 334 eur.

https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/2049233-minimalny-dochodok-po-novom-vyska-odvodov-nan-nebude-mat-vplyv

To co Sniper napisal v 2016 a asi myslel ,ze to tak bude o 30 rokov ked pojde do dochodku sa zda,ze plati uz dnes. 

 

Je to deformacia a koniec I.piliera - som zvedavy ked v buducnosti budu porovnavat I a II. pilier. Do jedneho tecie 27% do druhe 4,75% a porovnavat ro uz dnes.

 

Zacal to Fico.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/534329-penzistom-pride-dvojnasobne-vianocne/

 

Vianocny prispevok. Dobre, ten dochodkyvy sytem v I.pilieri aj tak nebol spravodlivy. Ani nemyslim na Kanika. Len ze novodvochodzi maju ovela vacsie dochodky ako ten co tam vstupil pred 10 rokmi a platitli rovnako. Lebo rast OMB - teda mzdy bol vacsi ako dochodcovska inflacia. Teda este raz - dvaja ludia co robili 40 rokov za priemernu mzdu nemaju rovnyky dochodok, ten co tam vstupil 2008 ma iste mensi ako ten co 2017. Iste sa to da aj lahko prepocitat. Mozno aj by som to zvladol, proste v roku 2019 maju rozne dochodky. Je to spravodlive?

 

Potom Fico vymyslel minimalny dochodok. Poberaho asi 60 000 dochodcov. Danko to vylepsil to uz v zakone je. Ze to poberat budu radovo viac. Ja neviem cital som asi 170 000.

 

https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/530117-tabulka-sumy-minimalnej-penzie-od-januara-2020/

ale to nieje vsetko.

Inak priemerny dochodok je 459.

https://www.socpoist.sk/priemerna-vyska-vyplacanych-dochodkov--v-mesiacoch-/1600s

 

..................

 

Ale Danko ,kvoli tomu nezmyslu a nevedia to do volieb implementovat - prepocitat dochodky a komu kolko patri. Tak dnes vladou a zajtra asi zajtra to parlamentom preleti. Dostanu ho aj taky co platili zo mzdy jednu hodinu denne. Ja som mal v cistom asi v 2014 38 euro(mesacne, vtedy sa asi este naplatili dane z dividend,resp dovtedy). Teda odvody boli asi na tej vyske- mozno 6 rokov dozadu.

 

Nebojte ja ten minimalny dochodok budem mat asi inak vypocitany o 30 rokov. Ale asi 100 000 ludi Dankovi zatlieska ani sami nebudu chapat,ze takzto k...moze byt. Richter povedal na tlacovke, ze je mozne ze sa to v buducnosti zmeni.

 

https://tv.teraz.sk/live/x7ok8mi20191128_pellegrini_richter_gal/17454/

 

Teda isto sa to zmeni,lebo nema ziaden vyznam platit odvody a dane. Ja velky rozdiel medzi 459 a 410 nevidim. Jeden platil odvody do 700 eur - teda 400 a druhy zo 70 teda 40 eur. 

-------------

Teda sa vratim spat naciatok. Somzvedavy ako na Pravde v buducnosti budu pocitat a porovnavat vynostnost I a II.piliera.

 

Usmievam sa aj na mojim otcom. Vela krat som mu vysvetloval,ze on mal dochodok podla Meciarovych zakonov. Kanik ho o nic neobral. Som zvedavy ako sa ludia pozru na Fica a Danka. A co Svejna?

 

---------------------

https://blog.etrend.sk/pavol-cizmarik/ako-poslanci-potichu-zatali-obrovsku-sekeru-do-prveho-piliera.html

 

Clanok pre mna hlupaka. Ale dam ho tu lebo o II.pilieri pise dlho. A dal link clanok na mihala.

https://dennikn.sk/1667607/vlada-a-danko-likviduju-dochodkovy-system/?ref=tit

To je to o com so pisal ja. Ja som nevedel ze odmenu si mozes dat euro. Ja som mal pracovnu zmluvu na hodinu denne minimalna mzda.

 

§ 121

 

(1) Sociálna poisťovňa ručí v plnom rozsahu z rezervného fondu solidarity za škodu spôsobenú rozhodnutím, postupom alebo iným konaním dôchodkovej správcovskej spoločnosti a depozitára, ktoré sú v rozpore s týmto zákonom alebo inými všeobecne záväznými právnymi predpismi a ktoré mali za následok poškodenie majetku v dôchodkovom fonde.

 

(2) O náhrade škody podľa odseku 1 rozhoduje súd.

 

(3) Sociálna poisťovňa prevedie bez zbytočného odkladu na účet toho dôchodkového fondu, ktorý si sporiteľ určil v zmluve o starobnom dôchodkovom sporení, finančné prostriedky v rozsahu náhrady škody podľa rozhodnutia súdu. Po prevedení finančných prostriedkov podľa prvej vety Sociálna poisťovňa sa stáva veriteľom a dôchodková správcovská spoločnosť sa stáva dlžníkom.

 

--------

Neviem,kvoli comu by mala socialna poistovna rucit. A preco sa na to musime zbierat aj ti co niesu v II.pilieri.

Ten zakon zrusit a znizit odvody. Tie peniaze aj tak su uz davno minute na dochodky v I.pilieri.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Este k tomu clanku Mihala. 

 

Zvýšenie minimálnych dôchodkov

Pán Danko sa rozhodol, že minimálny dôchodok za 30 odpracovaných rokov zvýši na 334 eur. Idú voľby, treba získať voličov. Ups, chyba lávky. Na minimálne dôchodky má dnes nárok „len“ 51-tisíc dôchodcov. A pán Danko potrebuje oveľa viac voličov…

51 tisic je tych co to dosial poberali. Ale ak tu sumu zvysis o 50 eur. Uz ich je ovela viac. A ak tam pridas aj tych jedno "eurovych". Je plno ludi co poberaju 2-4 eura ako je minimalny dochodok dnes. Ale ked bude o 50 euro vyssi. A uplne ini a dalsi su aj ti co mali svoj vypocitani dochodok vyssi ako minimalny, mozno aj po zvyseni o 50. Ale priklad 5 rokov platil tam minimum rocne mozno u mna 108 eur a budu mat vyssi dochodok mesacne podla rokov ako to robili. Mesacne platili 7,92 asi tu hodnotu ziskaju -ale priemerari to maju len platili 126 eur.  To len sa 18% dochodku,dalsich 30% na dalsie soc.odvody, zdravotne odvody a dane.

 

Skúsim však poradiť vláde, ako vyhovieť Dankovi a nespôsobiť také škody, aké inak hrozia. A to: nech sa zruší podmienka kvalifikovaných rokov len pre roky do roku 2019, ale nie aj do budúcnosti. Inak dôjde k tomu, čo píšem v nasledujúcej časti.

Rozvrat dôchodkového systému

Ak sa úplne zruší podmienka kvalifikovaných rokov, tak nárok na dôchodok 334 eur bude mať po 30 odpracovaných rokoch rovnako kvalifikovaný technik, ktorý zarába v Stropkove 800 eur hrubého mesačne, aj konateľ s. r. o., ktorý bude platiť odvody z odmeny jedno euro mesačne.

Áno, čítate správne. Nárok na minimálny dôchodok bude mať konateľ, ktorý špekulatívne zaplatí za rok pár eur na odvodoch. Odvody tohto konateľa na dôchodkové poistenie budú za 30 rokov nejakých 100 eur. Lenže odvody z príjmu 800 eur hrubého mesačne na dôchodkové poistenie sú za jeden rok 2500 eur, za 30 rokov 75-tisíc eur. Výsledok? Rovnaký dôchodok. Ak začnú odvody z jedného eura platiť tisíce konateľov, každoročne vyrobia sekeru v Sociálnej poisťovni desiatky miliónov eur len na dôchodkovom poistení.

Pána Danka ani dosluhujúcu vládnu koalíciu si netreba idealizovať ani od nich nič očakávať. Zastropovanie dôchodkového veku a tieto ďalšie zmeny v dôchodkovom systéme však spôsobujú Slovensku obrovské morálne i finančné škody.

Ze do roku 2019 teda budem mat narok aj ja?

 

-------------------------

Jeden kapitan narobi taku paseku spolu alkoholikom a...  Mam zivnostnika co platil do socialky cez 1000 mesacne(asi  jeden dva roky). Dnes minimum. Ale vtedy mi povedal,ze jemu to nevadi bude mat vacsi dochodok. Oni vtedy vymyslali len 3 nasobku minimalnej mzdy dochodok a platis 5-nasobku dnes asi 6 nasobku potom kratenie OMB. Ja som si myslel kam to pojde tak som sa zariadil, keby som to vedel,nevedel by som sa mu pozriet do oci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chápem, že z minimálneho dôchodku, aj vďaka inflácii, sa dá ťažko vyžiť. Ficove "Vianočné darčeky" dôchodcom sú tiež určené len poberateľom najnižších dôchodkov. Nemám nič proti "sociálnemu cíteniu" Smeru a Danka, ale prečo je kompenzácia viazaná na výšku dôchodku. Výška dôchodku je predsa  založená na princípe zásluhovosti. Ak sa tento princíp poruší, nastane situácia, o ktorej píše Mihál. "Ak začnú odvody z jedného eura platiť tisíce konateľov, každoročne vyrobia sekeru v Sociálnej poisťovni desiatky miliónov eur len na dôchodkovom poistení." Takýto "podnikateľ" bude radšej investovať majetok do akcií, nakupovať nehnuteľností, ktorých prenájom mu neskôr zabezpečí podstatne vyšší príjem, ako dôchodok. Do sociálnej poisťovne zaplatí minimum, a ako dôchodca bude Dankovou reformou ešte  zvýhodnený. Ak sa niekto v sociálnej sieti skutočne prepadne na úroveň, ktorá je pod hranicou životného minima, malo by sa to riešiť sociálnymi dávkami a nie nabúraním dôchodkového systému. Na vyplatenie sociálnych dávok má totiž nárok len ten, kto preukázateľne nemá iný príjem a nie ten, kto bude minimálny dôchodok poberať, ako "vreckové". Je hanbou tohoto štátu, že zamestnanci, ktorým zamestnávateľ 30 rokov odvádzal poistenie a sami sa nemohli inak zabezpečiť na dôchodok, sa ocitnú na pokraji životného minima. Nuž, ale voľby sa blížia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  to je dosledok toho ze nam vladnu ludia co tomu nerozumeju a este im je to aj jedno.   Vidia len po najblizsie volby a co tu bude za 15 rokov im je uplne jedno.  A ludia im veria,   uz davno sa stratila ucta k vzdelaniu a predstave ze existuju odbornici.  Vsetko je len relativne, pravdy neexistuju.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

 

Je jasné, že Mečiar, Fico, Danko, Kotleba a podobne "sociálne a národne cítiaci" politici hľadajú podporu u tých voličov, ktorí v trhovo orientovanej kapitalistickej spoločnosti, vidia ohrozenie svojich sociálnych istôt. Sú to voliči, ktorí majú často vyšší vek, nižšie vzdelanie, neovládajú cudzie jazyky, prácu s PC atď... Ich uplatnenie na trhu práce je často na úkor výšky mzdy. Je pochopiteľná ich frustrácia. Už aj preto, že mnohí zažili sociálne istoty reálneho socializmu, na ktorý dnes s nostalgiou spomínajú. Je ťažko od nich očakávať sebareflexiu a pohodlnejšie pre nich je nájsť vinníka inde. A tak sú zhovievavý ku korupcii, zneužívaniu justície oligarchami, napojenými na štátny rozpočet. Pre nich tento stav predstavuje menšie ohrozenie, ako strata sociálnych istôt, ktorú podľa nich predstavujú pravicové strany. A navyše korupcia a klientelizmus "našich ľudí" umožňuje presadiť sa aj tým menej schopným. Nakoniec na to ale doplatíme všetci. Práve korupcia, klientelizmus, zneužívanie moci vedie k "banánovej republike" a aj k ich chudobe. Švédsko nie je práve príkladom, kde funguje bezohľadný kapitalistický trhový mechanizmus. A je to krajina s najvyššou životnou úrovňou. Chyba u nás bude teda v niečom inom, lenže pochybujem, že oni to pochopia. Odpustil by som túto naivitu starším, ale zdá sa mi, že nová generácia úspešne prebrala štafetu obmedzenosti a v jej rukách je bohužiaľ budúcnosť Slovenska. Budúce voľby to ukážu, aj keď to už bude tradične skôr voľba "menšieho, alebo väčšieho zla". Politika zrejme nie je o morálke, ale bez nej si neviem predstaviť zlepšenie stavu spoločnosti v ktorej sa nachádzame. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bohuzial.   Ja som si vedomy toho ze dochodkovy system skolabuje a skonci pri nejakom "socialnom" dochodku rovnakom pre vsetkych.  Kto si nesetri na dochodok mimo statu bude mat problemy.

Ale netusim co sa s tym da systemovo robit,    individualna zodpovednost sa stratila, na vine je vzdy niekto "iny" alebo "stat".   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Zvýši sa počet poberateľov

Miernejšie podmienky nároku na minimálny dôchodok zvýšia aj počet jeho poberateľov. V súčasnosti dostáva minimálnu penziu približne 50 tisíc penzistov.

Ak by sa zachovala podmienka získania kvalifikovaných rokov, ich počet by od budúceho roka presiahol 200 tisíc.

Ak sa táto podmienka zo zákona vypustí, poberateľov minimálnej penzie bude ešte viac.

"Dokonca by ešte viac, okolo 280 tisíc ľudí malo nárok na minimálny dôchodok," povedal v stredu šéf národniarov.

 

Od začiatku budúceho roka sa zmení systém výpočtu minimálneho dôchodku. Podľa novely zákona o sociálnom poistení od poslancov za SNS sa minimálne dôchodky namiesto životného minima naviažu na priemernú mzdu na Slovensku.

 

Čítajte viac: https://ekonomika.sme.sk/c/22271644/sef-ineko-dostupnejsia-minimalna-penzia-zvysi-deficit.html

Takze doteraz  poberalo minimalny dochodok cca 50 000. Jeho vyska sa zvyssi o 50 euro a dostaneho o 150 000 viac ludi. Zrusia podmienku mat ,ze  mali odvadzat aspon 25% PM narastie to o dalsich 80 000.  Teda splnali to aj SZCO s minima, ci zamestnanci na polovicny pracovny uvazok.

 

Starobnych dochodcov je 1,08 miliona ak odcitam od toho co poberaju vdovske a vdovecke 340 000(myslim,ze ti v subehu maju vyssi dochodok ako minimalny). Vyjde z toho 740 000 poberatelov dochodku. Kolko ludi bude poberat minimalny dochodok? Polovica z nich, ci 280 000?

 

Miera nahrady v roku 2018 bola 43,86%, pri priemernej mzde 1013 a dochodku 444.

https://www.socpoist.sk/vztah-priemernej-vysky-vyplacaneho-starobneho-solo-dochodku--k-3112--a-priemernej-mesacnej-mzdy-v-hospodarstve-sr/3166s

 

Ktovie, ake moze byt prierne obdobie dochodkoveho poistenia. Ak je to 36 rokov tak by minimalny dochodok pre tolko rokov bol by minimalny dochodok 360 eur. Teda miera nahrady  35,5%.

Ak by to bolo 40 rokov tak minimalny dochodok  377 eur. Teda miera nahrady 37%. Pri 30 rokoch je to 33% priemernej mzdy. Pre 44 rokov je minimalny dochodok 400 euro.

 

Ktovie aky bol medianovy plat 2018 , docital som sa vraj len o 70 -100 eur nizsi ako priemer(mne sa to zda prilis vysoke cislo,ale dajme tomu). Tak dajme tomu ze 900 eur, co je 90% z PM. Teda medianovy dochodok 395 euro.

 

Skusim vypocitat priemerne obdobie. Pouzijem ADH 10. Dôchodková hodnota v roku 2014, stanovená opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 469/2013 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška dôchodkovej hodnoty na rok 2014, je 10,2524 EUR. 440/10/1=44 rokov.

------------

Teda medianovy dochodok a minimalny dochodok pri 44 rokoch,je to iste cislo. Minimalny dochodok rasie podla rastuPM(teda minimalne 33% + % ŽM), normalny dochodoch podla dochodcovsej inflacie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a na druhej strane musi byt prijem systemu,    ratajme s tym ako porastie pocet dochodcov, ako klesne pocet pracujucich a dostanes deficit systemu.   Chvilu sa da nan pozicivat ale potom to skonci ako v grecku, nikto uz nepozicia a vlada znizi dochodky na nejaku sumu aby sa system dostal do rovnovahy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V roku 2020 budu mat rovnaky dochodok, rovnako dlho pracujuci ludia a jeden to rovnako dlhe obdobie platil na minulorocne ceny, odvody zo mzdy 900 eur a 300 eur. Platil 3krat viac a dostane ten isty dochodok. Ten co platil zdvojnasobku medianu 1800 tiez nebude mat 2 krat vacsi dochodok z I.piliera ako ten 300 eurovi. 900 a 1800 platia uz aj slusne dane.

 

Teda co pisal Sniper navrchu je relalita uz narok. Nie o 30 rokov. Ja osobne som si myslel ,ze I.pilier bude kolabovat(markatne znizovat mieru nahrady) v roku 2030. No ale pride to ovela skor.

 

Preto som toho zivnostnika nechal v tom(vacsie odvody lepsi dochodok),lebo som si myslel,ze este 2022 kedy ma ist na dochodok to fungovat bude.

 

----------------------

A ta nespravodlivost je aj z minulosti. Pocitanie dochodku doroku 2003 ci kedy to spravil Kanik. Fabrika,kde robila matka,ci otec patrili medzi troch najvacsich exporterov na Slovensku od roku 1990 do roku trebars 2004. To bol Slovmag Lubenik, najlepsi bol asi SMZ Jeslava. Tam matka ako kontrolorka kvality vyroby - takych tam bolo mozno 30, ci otec majster mali 14 -17 000 Sk. Ja co si pamatam v  2003 bola minimalna mzda 6100 Sk. Predtym este asi 5700? Tam ludia velmi dobre zarabali a robilo vtych dvoch fabrikach aj vtedy mozno 5000 ludi.

 

Robotnici makaci alebo nizsi manezment ked nabili nadcasmi hodiny mal aj 24000. Len v obdobi,ked oni odisli do dochodku nebol nijaky trojnasobok PM. Dostali navyse asi 10%. Ako do vypoctu dochodku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prvý pilier je čiernou dierou. Dobre viem, prečo treba investovať do druhého piliera. platím si aj dobrovoľné príspevky, ktoré sú tak vysoké, ako keby som mal nadpriemerne vysoký plat. Dá to zabrať, ale pozitívne je, že výnosy momentálne mám vyššie ako vklady. Teraz indexy bohovsky zarábajú. Čakám na prepad, kedy bude možnosť zainvestovať, chvíľu som uvažoval, že by som vložil aj niekoľko tisíc naraz, uvidím. Treba kompenzovať tak dodrbaný prvý pilier, ktorý vďaka koaličným analfabetom ide už doprdele. Dnešní 40tnici čo sú len v prvom pilieri musia počítať s tým, že na ich dôchodky nebudú peniaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vo svete sa to deje tak. Ze aj peniaze z druheho piliera povazuju ako svoje. Teda sniper urobia zakon, ze priemerny, minimalny dochodok bude mozno vacsi nejaku hranicu 500 eur- v prvom pilieri budes mas dochodok 300 druhom 300. Tak ti znarodnia zoberu stovku z prveho piliera a budes mat rovnako ako vsetci 500. Ale neviem ci budu brat aj sukromne (navyse VKLADY) peniaze, mozno aj tie,mozno nie podla toho aka bude doba. A ze socialista ta okradne nato ber jed. Teda ja som chcel zareagovat na tysa,ci upozornit ,ze moze mat pravdu. 

 

Ono je to ci bude ine 2015, 2020, 2030 ,2040, 2050 

 

Este si spomen koho sme tu mali za 12 rokov ministra financii. Videl si dnes video Pociatka,jeho tajomnik bol Kazimir. Vies kto je Kazimir ,predpolrokom sadal na Guvernera - malto zaobchodovane aj dva roky dozadu. Skoda ze to video bolo zostrihane, minister sa bavil len o ich oj..., iste sa bavili aj o minimalne mzde,ci dochodkoch.

Ale ked tam dali takychto dvoch hlupakov, tak si ich vyberal niekto iny ako premier. Pre neho tie sluzby spravili. Zrejme miniFin riadil Kalinak a ludia za nim.Imrecze je kalinakov nominant. Oje.. s DPH, bastrnak, Kocner, kalinak,Pociatek(cast dokumentoval specialny prokurator Spirko). A milion podobnych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a druhy pilier znarodnia, socialistom nemozes verit

 

S týmto som si na 100% istý, že na toto by smeráci nemali gule, aj keby v parlamente sedelo 150 Ficov. Ľudia by im odtrhli tie gule. V druhom pilieri sú miliardy a keby ľudia vedeli investovať, tak je tam výrazne viac. Väčšina má vklady v dlhopisoch, ktoré rastú tak 1-2% ročne, čo je smiešny úrok..

 

 

Vo svete sa to deje tak. Ze aj peniaze z druheho piliera povazuju ako svoje. Teda sniper urobia zakon, ze priemerny, minimalny dochodok bude mozno vacsi nejaku hranicu 500 eur- v prvom pilieri budes mas dochodok 300 druhom 300. Tak ti znarodnia zoberu stovku z prveho piliera a budes mat rovnako ako vsetci 500. Ale neviem ci budu brat aj sukromne (navyse VKLADY) peniaze, mozno aj tie,mozno nie podla toho aka bude doba. A ze socialista ta okradne nato ber jed. Teda ja som chcel zareagovat na tysa,ci upozornit ,ze moze mat pravdu. t. Oje.. s DPH, bastrnak, Kocner, kalinak,Pociatek(cast dokumentoval specialny prokurator Spirko). A milion podobnych.

 

S prvým pilierom môžu robiť čo chcú (čo aj robia), druhý pilier môžu akurát tak ukrátiť podielom percenta odvádzaných daní (čo aj už spravili, keď pomer 9:9 obrátili v prospech I. piliera 14:4, čo potom zistili, že je to blbosť a odvtedy podiel v II. pilieri sa každý rok zvyšuje), ale na samotné peniaze nesiahnu, tie sú súkromným majetkom. Detto dobrovoľné príspevky - s tými podľa aktuálnej legislatívy si po uplatnení dôchodku môžeš narábať ako chceš (tak napr. aj všetky naraz vybrať).

Ale ano, je tu pravdepodobnosť, že smeráci možno raz navrhnú nejaké zmeny, ktoré by II. pilier ukrátili o peniaze, pretože smerácke špiny vedia len rabovať. Akékoľvek negatívne zmeny v ohľade II. piliera pochádzali len od smerákov.

 

 

Ono je to ci bude ine 2015, 2020, 2030 ,2040, 2050

 

Ano, preto je predčasné konšpirovať, čo bude a nebude.

 

Este si spomen koho sme tu mali za 12 rokov ministra financii. Videl si dnes video Pociatka,jeho tajomnik bol Kazimir. Vies kto je Kazimir ,predpolrokom sadal na Guvernera - malto zaobchodovane aj dva roky dozadu. Skoda ze to video bolo zostrihane, minister sa bavil len o ich oj..., iste sa bavili aj o minimalne mzde,ci dochodkoch.

Ale ked tam dali takychto dvoch hlupakov, tak si ich vyberal niekto iny ako premier. Pre neho tie sluzby spravili. Zrejme miniFin riadil Kalinak a ludia za nim.Imrecze je kalinakov nominan

 

To treba vysvetľovať dementným voličom Smeru, nikto normálny by túto luzu nevolil ani pred tým, ako sa ukázalo, čo za špiny sú Počiatek z Kažimírom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chápem, že z minimálneho dôchodku, aj vďaka inflácii, sa dá ťažko vyžiť. Ficove "Vianočné darčeky" dôchodcom sú tiež určené len poberateľom najnižších dôchodkov. Nemám nič proti "sociálnemu cíteniu" Smeru a Danka, ale prečo je kompenzácia viazaná na výšku dôchodku. Výška dôchodku je predsa  založená na princípe zásluhovosti. Ak sa tento princíp poruší, nastane situácia, o ktorej píše Mihál. "Ak začnú odvody z jedného eura platiť tisíce konateľov, každoročne vyrobia sekeru v Sociálnej poisťovni desiatky miliónov eur len na dôchodkovom poistení." Takýto "podnikateľ" bude radšej investovať majetok do akcií, nakupovať nehnuteľností, ktorých prenájom mu neskôr zabezpečí podstatne vyšší príjem, ako dôchodok. Do sociálnej poisťovne zaplatí minimum, a ako dôchodca bude Dankovou reformou ešte  zvýhodnený. Ak sa niekto v sociálnej sieti skutočne prepadne na úroveň, ktorá je pod hranicou životného minima, malo by sa to riešiť sociálnymi dávkami a nie nabúraním dôchodkového systému. Na vyplatenie sociálnych dávok má totiž nárok len ten, kto preukázateľne nemá iný príjem a nie ten, kto bude minimálny dôchodok poberať, ako "vreckové". Je hanbou tohoto štátu, že zamestnanci, ktorým zamestnávateľ 30 rokov odvádzal poistenie a sami sa nemohli inak zabezpečiť na dôchodok, sa ocitnú na pokraji životného minima. Nuž, ale voľby sa blížia.

 

toto ovšem celkom takto neplatí... v tejto krajine žije chvalabožku ešte spústa ľudí, ktorí takmer celý život pracovali a odpracovali za socizmu, alebo išli do dôchodku tesne pred prevratom, alebo tesno po.... a to je od zásluhovosti na svetelné roky ďaleko.

dnešní osemdesiatnici dostávajú jedny z najmenších dôchodkov...

nemôžu za to, že vtedy musel robiť každý, že platy boli aké boli, že bol socizmus a že robili čokoľvek za také platy, aké dovolili tabuľky a bla bla... ich dôchodky sú najmenšie.

nechcem sa hádať, skutočne nie, viem, čo robila moja mama, viem, koľko robila, robila kavalifikovanú prácu predlhé desaťročia, ale plat bol aký bol... tam tiež platilo, že noví zamestnanci spravidla dostávali viac.... a cítiť to na dôchodkoch ľudí, ktorí mali tú smolu, že odrobili 40 a viac rokov, do dôchodku išli tesne alebo pred, a majú nesmierne malé dôchodky. z takej istej pozície odísť do dôchodku dnes, z bežnej firmy, dôchodok je takmer dvakrát väčší.

 

je mi jedno, že naháňajú voličov, ok, vieme, ale s tou zásluhovosťou to neplatí takto a vždy. celkom iste nie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  nieco je spolocenska dohoda, ale vacsina v dochodkovom systeme je matematika.    Bohuzial.    Kratkodobo je mozne rozdat viac ako tam pritecie ale to velmi rychlo skonci kolapsom ako v grecku.  A ak sa neudeje zazrak, tak nas to caka. Dnes na jedneho dochodcu platia 4 pracujuci, ale velmi rychlo prejdeme do stavu ked to budu dvaja.   Co potom ?  Znizit dochodky na polovicu ? 

 

Riesenie bude ze raz v buducnosti  ( a nie prilis dalekej) sa bude vyplacat  rovnaky dochodok vsetkym,  uplne sa strati princip zasluhovosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

 

Ja s tebou súhlasím, lenže to sa dalo riešiť valorizáciou starších dôchodkov. To, čo píšeš bola chyba valorizácie, lenže nový systém demotivuje súčasných platiteľov sociálnych odvodov. Hlavne tých, ktorí si môžu sami stanoviť čiastku odvodu. A prečo by neplatili minimum? Takýto systém navyše podporuje formy práce na dohody, odmeňovanie "na ruku" a zatne "sekeru" do už aj tak nevyváženého rozpočtu. To nakoniec postihne hlavne tých, ktorí doteraz desiatky rokov poctivo platili odvody. A to je podľa teba spravodlivé? Doterajší systém nebol založený len na zásluhovosti, ale aj solidarite. Dankom navrhovaný systém nie je ani to, ani to. Je to len súčasť jeho predvolebnej kampane, lebo preferencie mu padajú. On určite nemá obavy, ako vyžije z dôchodku, on má obavy z budúcich volieb. Jeho mecenášom a oligarchom, napojených na štátny rozpočet, ide víťazstvo vo voľbách. O milióny zo štátneho rozpočtu v budúcom volebnom období, a nie o to, čo bude so sociálnym systémom za 20 rokov. Ale väčšina Slovákov mu určite zatlieska, je to šikovná predvolebná kampaň za cudzie peniaze s nálepkou sociálneho cítenia. Ak by mal niekto skutočne sociálne cítenie, správal by sa zodpovedne už dnes.   

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Mam tu rozhodnutie so socialnej poistovni. Poistnik mal 46 rokov a 300 dni poistenia. Za to dostal dochodok 635 euro.

 

Poistnik pri 47 rokoch. Ma minimalny dochodok 423 euro.

 

A skusim vypocitat,kolko by usetril,keby si dal mzdu 250euro(to mu zdaleka stacilo na minimalny dochodok,vraj mu stacilo platit aj z 1 eura a on mohol, na dani by zaplatil trosku viac) na rok 2018.

 

Aby som do toho neplietol dane a zdravotne, podla mna aj tam preplatil. Teda vypocitam od roku 2005 rozdiel poistneho len do socialky.

 

635/440 – jeho OMB je 1,443

 

Jeden plati len do socialnej poistovni 505,48, druhy 86,5 mesacne(z priemernej mzdy to je 350 euro). Teda rozdiel je 419 euro. Z 15 rokov mohol usetrit 420*15*12=75600.

 

Zato ziskal lepsi dochodok o 212 euro. Kedy ho to moze prestat zaujimat ak sa dozije? 29 rokov a 255 dni.

 

Ten druhy co si to spocital ovela skor a peniaze si rozvrhol na 15 rokov(teda na chlapa si nechal  uctihodny vek 78 rok, nemusi vsetko minut). Ma 419 + 423 = 842. Co sa oplati? Budu na tom rovnako ak sa doziju 30 rokov na dochodku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov