Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

ja sa opakovat nechcem,ale som napisal dnes.

No kvoli tomu aby sme to nevedeli

pripravili tuto anuitu co autor(aj blogu) chvali. 

http://peniaze.pravda.sk/docho... 

Priemerny dochodok 23,4 - ale tam su aj ti co nesetrili 10 rokov, vstupili neskor. 
Keby tam boli len ti co sporili 10 rokov, tak by dochodok bol 45,90 eura - co je to iste ako prvy pilier - vychadza to na priemer a z priemeru aj v I.piliere pri polovici vychadza 5 euro na rok za 10 rokov 50 eur. 
50 euro a 45,9 je to iste(ak pocitame ze roky 2012(09-12)-2013-2014 uy platia len 4%. 
Ale ak by I. piler nebol dotovany tak by dostali len 27,5 eur z prveho. 

Ale preco si ja myslim, ze preco tato zmena. Este dve cisla tych 23,4 dostane v roku 2015 asi 3000 dochodcov, pri zachovani podmienky 10 rokov sporenia by to bolo 1200 dochodcov ak si pamatam. 

Ono maximalny VZ sa menil, bol 3 nasobok priemernej mzdy, potom 4 nasobok a neskor aj 5 nasobok. 

Kto asi vstupoval 52 rocny do II.piliera - podpriemerne zarabajuci, priemerne zarabajuci? Ci nadpriemerne zarabajuci. Ten co mal v 2005 3 nasobok priemernej mzdy ten tam nema nasporene 8270 eur(10 rocny), ci 4209 - vsetci -prvy co pojdu do dochodku sporili aj menej ako 10 rokov. 

3,4,5 nasobkari tam maju od 20-30 000 tisic. A podla povodneho dnes platiaceho zakona bz si museli kupit z II.piliera 0,6 nasobok ZM teda 120 eurovy dochodok, naco potrebuju zhruba 21 600 eur. a zvysok si mohli zobrat. Par tisic. Dnes tito ludia nebudu brat ziaden dochodok z II.piliera,len si tie svoje peniaze vyberu - 
vsetky - lebo oni uz 2004 mali vyrobenych v I.piliery 800 eur.Alebo v 2015 z prveho piliera ho brat budu a im nemalo vyznam byt v I. pilieri, lebo viac ako 1200 by aj tak nedostali.

Čítajte viac: http://blog.sme.sk/diskusie/2217486/1/Vraj-nam-ukradli-dochodky.html#ixzz2lJ6quSiq

 

A nieco na riesenie demografie.. 

 

nestaci mat len deti, tie deti musis aj vychovat - vzdelat. 

Ja isto neocakavam, ze nie malo deti - ale tie deti ako su schopne nieco spravit,nieco uzitocne. 

A tieto nase deti su a budu neschopne. To uz nezmenis - oni uz skolou presli. Oni maju 12-20 rokov - nic pozitivne od nich necakaj. 

Zena je triedna deviatakom ,ma ich 13 a 9ti maju karne pokarhanie. Zijem v Revucej. To mesto bolo niekedy vykvet - moji spoluziaci co tu ostali su sockari. Az na jedincov. 20% ludi u nas pobera socialne davky. Od tych deti niky ani korunu neuvidis. Budes rad aby ta neokradli. 
Inak s kriminalitou to nieje zle. Aj peniaze su od tych co ich prinasaju zo zahranicia. Tak na dnesne prezitie. Peniaze su aj od dochodcov - co maju relativne dobre penzie. 
Kopa bielych sa dostava aj pod uroven ciganov. Teda aj biele deti - inak oni su horsie ako cigani.

 

----------

Su to male pismenka, na zvacsenie treba dat ctrl a pokrutit scrolom ci ako sa to koliesko vola. Na mysi.

 

Inak moji spoluziaci niesu sockari - je 40-50 % co odislo, 10% su podnikatelia(ale to vlastne vravime o jednotlivcoch, nie 10tok ludi), nejaky su zamestnanci - maju aj dobre prijmy na urovni mna(ci sa aspon zivia- priklad na poste). Ale su aj socky. Socka vychova len socku. Oni su ozaj pod urovnou ciganou.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podľa návrhu rozpočtu na rok 2014 má štát Sociálnu poisťovňu dotovať sumou 1.061.960.000 eur = jedna miliarda, 61 miliónov eur. To bude o 347 miliónov eur viac, ako je skutočný príspevok štátu v roku 2013 (čo bolo reálne 714 miliónov eur).

 

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/11/29/blizi-sa-krach-socialnej-poistovne/

 

 

Mihala som nabadal aby vravel pravdu o socialnej poistovni - podla mna toto je toho odrazom. Isto vtom jeho blogu nieje ani zamak klamstva.

 

Ale 347 milionov - pre niekoho to nieje velka suma ,pre niekoho nepochopitelna - ja neviem aka je ozaj pravda - Len moj nazor. 

Aj v tomto roku museli I.pilier dotovat trebars 900 milionmi - len tam peniaze neposlali,kvoli ludmi co vystupili z druheho piliera. Mali ich zdroje. v hodnete trebars 250 milionov.

 

Teda medzi rocne stat musi dotovat SP o 50 ci 150 milionov viac ako predchadzajuci - teda ona sa do krachu dostane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zoberme si šikovného manažéra firmy Petra Pašku, ktorého firma predáva finančné produkty. Peter má mzdu vo výške trojnásobku priemernej mzdy, a v jeho prípade tiež platia rovnaké podmienky ako v predchádzajúcom prípade (40 rokov práce, bez zhodnotenia, 6% odvod). Peter dostane z prvého piliera dôchodok 607,2 eur (vyšší dôchodok sporiteľ nemôže dostať!).

http://blog.etrend.sk/iness/2013/12/03/su-to-vase-uspory-alebo-nie-su/

 

Ja neviem ci to dobre vypocitali. 607 vydel 14 a vynasobte 18 a maximalny - z prveho pilera 780 eur(to je 4 nasobok zivotneho minima) - ja neviem ci to je mozne , lebo dnes su viac ako 1000 eurovr dochodky  - bere ich mozno do 2000 ludi . V buducnosti nema sancu nik.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Dnes bol clanok o zhodnoteni II.piliera a diskusia. V diskusii sa sem tam mihne rozpravka od troch grosoch , vacsinou ju davaju za vzor prvo piliernici,ale isto maju predstavu aj II.piliernici o com je. Podla mna to je rozumne a rozpravka je vlastne opis reality. Neviem ci to ma byt presne na 1/3,ale dnes som roymzslal ako to je u nas - v spolocnosti aj u seba.

 

Hruba mzda 800 euro - teda cena prace co ludia dokazu vyrobit je 1081 euro a cista co dostanu pri jednom dietati 641 euro statu daju hned len z tohto prijmu 440 eur.
1/3 z tejto ceny prace je 360 eur starym rodicom, 360 eur na prezitie a 360 detom(teda investicie do buducnosti,sporenie). Ale ako to je? Cez 30% ide len cisto na starobne dochodky, 7%(to je polovica zdrojov, cez statny rozpocet je to viac) na zdravotnictvo pre starych ludi. Priemerny dochodok je o trosku viac ako 360 euro. Ale maju zlacnene dalsie sluzby, ci za TV platia polovicu.

 

 

Teda dochodcovia nas isto staja daleko viac ako ten jeden gros. Z jedneho grosa sa da prezit, ak ste dvaja tak 360*2= 720 to je tak OK, ale kolko sporime a kolko nas stoja deti?
Odkladaju si ludia jeden gros? Maju aspon 1dno vydarene dieta? Zo 4% co si odkladaju do II.piliera vyziju? Ta rozpravka je v celku dobra - ale realizuje sa? Ak by ano buducnost by bola OK. Ale nie su peniaze na deti ani na sporenie.

Pritom ak by mal aspon kazdy jeden 1 dobre vychovane -vzdelane ....dieta a zvysok svojho pracovneho zivota si odkladal 1 gros - stat socialny system by sme nepotrebovali.

 

Ale si predstavte ake by to bolo krasne - na dochodok by ste isli hned ako vase dieta zacne pracovat - teda po 25 rokoch prace nie 47 rokoch a kludne by ste tam mohli byt 25 rokov.

 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

http://www.ta3.com/clanok/1038138/host-v-studiu-j-chajdiak-o-vplyve-starnutia-na-hdp.html

 

Tohto pana sa velmi zle pocuva - nechapem ako moze byt recnik niekde - ale klamat nevie. Mate stastie -ja som to pocuval a videl do cca polovice

,ale najdolezitejsiu vec povedal hned v prvej jeho vete - trvala cca 1 minutu. Neviem co to je z spolocnost - ale vraj on asi vypocital ci stanovil - vek odchodu do dochodku v roku 2016 na 65 rokov, v 2021 na 67 rokov a v roku 2030 na 70 rokov.

 

Dnesny 50 tnici - muzi sa uz zvacsa dochodku nedoziju - alebo velmi kratko par rokov - pojdu v 70tke.

 

NIe ako je v zakone ako ja 36 rocny ze pojdem 67 rokoch(v 2044) - uz na tych grafoch IFP a MF je to velmi nedoverihodne. Klamstvo.

Dnesni 50tnici uz dochodky mat nebudu(par a to velmi kratko - rok dva 5 - stastlivci aj 10). Ja isto nie(na mna nebude mat kto robit - u nas bude te vek aj 80 rokov).

 

Co je na I.pilieri nespravodlive. Je to ze ti dnesni ho poberaju aj 15 - 20 rokov. A platili tam v priemere 30 - 35 rokov? Ja nebudem mat narok a mal by som platit kludne aj 55 rokov. Lebo 80tky sa nedozijem.

 

To je nespravodlivost.  

 

Ten priemerny vek dozitia sa za desat rocie posunie tak o 2 roky - mozno ale za 10 rokov - ti dochodkovy vek nestupne o dva roky ale o 10.

 

Teda to vobec nieje kvoli tomu ,ze sa dozivame dlhsie - to ma za nasledok tak 15-25 percent - ale ked budes o tie dva roky cipernejsi je to OK, ale to je kvoli demografii. To sa nijak oklamat neda.

 

 

Teda ja citim ze na ziazde sa zhodnu ,ze II.pilier zrusia.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna by narok na tie peniaze aby si ich vedeli nie uzit - ale oni vycerpat(aby si mali za co kupit aspon rezance) by malo ostat 55 rokov. Oni uz vtedy nebudu vladat(aj zdravotne) - nebudu mat pracu,niektori aj ano v 55 roku - niektori v 60, ci 65.

 

Ja neplatim vela do I ani II a treti nemam. Mna osobne to nezaujima.

 

Ale su to svine - a zaujima ma to kvoli tomu co robia.

 

-----------------------

 

Medzigeneracne svinstva co sa napachali - su aj v moznostiach- priklad ja viem co je to totalna kriza a nevediet si vyse roka najst pracu - len dnesnym mladym to bude trvat aj 10 rokov zabita generacia - ale dalsie svinstvo na mladych - oni vsetci ani nemaju vzdelanie ako my - nema sa sancu presadit. 35 rocni mali sancu - na 8 rokov - pocas rastu Dzurindvych -Fico I vlad.

 

Ceny nehnutelnosti... Ono je to velmi turbulentne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

,ale najdolezitejsiu vec povedal hned v prvej jeho vete - trvala cca 1 minutu. Neviem co to je z spolocnost - ale vraj on asi vypocital ci stanovil - vek odchodu do dochodku v roku 2016 na 65 rokov, v 2021 na 67 rokov a v roku 2030 na 70 rokov.

 

neviem čo, ale niečo v systéme sa bude musieť zmeniť. keď budem mať 70 rokov a budem musieť byť ešte zamestnaný, trafím vôbec do práce? a keď sa tam aj dostanem, budem vôbec vedieť na čo som tam prišiel? neviem si vôbec predstaviť že by som moju terajšiu prácu bol schopný robiť v sedemdesiatke, a asi ani môj zamestnávateľ nie.

to že demografia nepustí je síce fakt, ale odborníci na systém nejak nerátajú s tým že 65 - 70 ročný človek zďaleka nemá také schopnosti (fyzické aj duševné) aby mohol vykonávať nejaké náročnejšie povolanie. úvaha že ľudia pôjdu do dôchodku v 70tich je síce zaujímavá, ale ešte zaujímavejšia je otázka: ČO (akú prácu) budú tí ľudia do vtedy robiť? A aká bude ich produktivita práce?

 

jediná alternatíva je že by sa štát vrátil k socializmu a systému pracovných miest na ktorých sa ľudia 8 hodín poflakovali.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zas nebud fajnovy - 

http://blog.etrend.sk/iness/preco-by-mala-poistovna-informovat-o-dochodku.html

- nestoji ten rok dva -5 vydrzat a mas dvojnasobok? - Keby sme tak zili v socialisticom svedsku ze? 

 

Ved dnes mas , ze do skutocneho starobneho dochodku pride 30-40%, 20-30% su na predcasnom a ti ostatni uz na nom davno su(na invalidnom).

 

Ono ten vek odchodu do dochodku musia zvysovat - lebo niesu zdroje.

http://ekonomika.sme.sk/c/7164357/ficova-vlada-robotu-nezohnala-pracujuci-nepribudaju.html

 

Nemoze z roka na rok viac ludi poberat (v absolutnych cislach) viac dochodcov - ako su prirastky - menej schopnej pracovnej sily.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimák, ja to možno do tej 70ky nejak v práci vydržím, ak ma do vtedy nenavštívi pán Alzheimer :zubiska:

ale je tu kvantum ľudí ktorí určite nie. vieš si predstaviť 70 ročného murára ako veselo pobehuje 8 hodín (10...12 v prípade potreby) po lešení a kydá na steny maltu? alebo 70 ročného vodiča kamiónu (autobusu) ktorý ak vôbec prejde zdravotnou prehliadkou sadne do kamiónu a vyrazí do španielska? veď tí ľudia nič iné robiť nevedia. je síce pekné že niekto od stola vyrátal že budú musieť robiť dlhšie, ale mal by sa ten niekto zaujímať aj o to čo vlastne budú robiť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nejde o to co si vies predstavit - ale ako to je trebars aj dnes. - Hladal som iste statistiky - uz ma to aj otravola sa k tomu vracat - ale nieco pre mna zaujimave som nasiel.

 

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/novorodencov-je-slovensku-polovicu-menej-nez-roku-1950.html

 

 Nevedel som  - alebo mal hlave ine cisla. Dost ludi umiera - da sa povedat dochodkoveho veku sa nedozije 25 percent - ja som si myslel ,ze tak 5-10 percent. Uz moj rocnik je slabsi o 7 percent(36 rokov) cez 7 000 ludi - dnes aj viac. Mozte byt radi co ste sa dozili aspon 50tky. Ale na % aj ked ti v roku 2012 mali tuchsi korienok a ubytok len 8,4 percent(teda ta 50 sa da dosiahnut). A maju o 15 rokov viac. - To aby som bol ja rad:-)

 

 

No ale pokracujem

 

 

Sociálna poisťovňa (SP) priznala počas minulého roka 78 671 dôchodkov. Ako informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, najčastejšie išlo o starobný dôchodok.

Priznaných starobných dôchodkov bolo v období od januára do decembra 2013 celkovo 22 833. Priemerná výška týchto v minulom roku priznaných starobných dôchodkov bola 450,34 eura.

Druhým najčastejšie priznaným typom dôchodku boli v minulom roku invalidné dôchodky, ktorých poisťovňa priznala 18 448.

Z celkového počtu novopriznaných invalidných penzií bolo 12 822 priznaných dôchodkov do 70 percent poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Priemerná výška priznaných invalidných dôchodkov bola 241,69 eura. Predčasných starobných dôchodkov priznala Sociálna poisťovňa vlani 14 953, ich priemerná výška dosahovala 397,13 eura.

Celkovo vyplácala Sociálna poisťovňa ku koncu minulého roka až 1 635 403 dôchodkov, z nich 988 277 bolo v minulom roku starobných.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/7107657/socialna-poistovna-priznala-vlani-vyse-78-tisic-novych-dochodkov.html#ixzz2ytLmidpB

 

 

 

 

 

Tak rocniku 1953 som bral ako ten rocnik co mal ist na dochodok - je to jedno ci beriete kvoli zenam 1951, ci dva - boli to silne rocniky na hranici 100 000 ludi - uz ich stvrtina nezije 25 tisic - menej ako stvrtina  23 tisic sa dozilo starobneho dochodku - o dva roky mladsi holuby dostali 15 tisic dochodkov - a v priemere zdravotne posthnutych 18 a pol tisic - v nedavnej minulosti aj si pamatam cisla 30 tisic - to len vidite ze sa setri.

 

Tak scitajme  - ked tam dam tych 30 tisic(z minulosti) - invalidov - este ostane 7tisic ludi - co mozno ani nedostane dochodok. Dnes. Teoreticky aj emigrovani.

 

To je dnes - co bude - ked na dochodky budu najviac prispevat rocniky  1962 - 1971 To bude o necelych 10 rokov.

 

Emigracia - aj ked rocniky husakovych deti boli pocetne - kolko ich plati socialne poistne na Slovensku? 

 

Jedina moznost je to pravo na trvale zametnanie co pripravuje Richter.

 

http://ekonomika.sme.sk/c/7170897/richter-chce-pre-mladych-pravo-prveho-zamestnania.html

 

Ak nebudu nas system dotovat eurofondy - co sa dnes uz deje v malej miere cca 15 000 mladych prefinancuju cezto - samozrejme v minimalnej vyske - a zaplatia 95 pecent z ceny prace - tak dochodky nebudu.

----------------------

Vlastne zaver - produktivnych dnes - pri priemernom veku 61 - 60 rokov - kedy na dochodok odchadzaju - je z rocnika 23 plus 15 tisic - 38 000 ludi. Zo 100 000 narodenych ci 75 000 zijucich. Teda polovica dnes dopracuje do dochodkoveho veku. O par rokov ak to daju na 65-70 rokov - to bude 10 percent.

 

Dnesnych 50 tnikov je 76 a pol tisic(ubudlo ich cez 10 tisic) - ak by mali pracovat do 70tky - zila by ich polovica teda 86 tisic narodenych 43 000 a z nich by doprace chodilo asi tych 10 percent - dnes je to 38% . 

 

Teda my co nam to daju na 80 rokov nemame sancu na dochodok.

 

---------------------

 

Posledna poznamka podciarov - moja svokra dostala starobny dochodok - ale par rok neviem ci aj 10 bola nezamestnana.

 

Nebola chora - nie nepracovita - prave naopak - nemala sancu - nebola prilezitost - pre nu. Ak je moja svokra leniva ja som prasivy hnid( ja sa za takeho nepovazujem) - a svokra nevie ani spekulovat. 

 

Mala stastie kedy tie podmienky - kvoli tomu - ze v roku 2009 boli kvoli demografii najlepsie ake mohli byt a aj ekonomike - Ona dochodok dostala asi 2006 - cca. Ale to uz nikdy nebude.Kvoli demografii iste a .. ekonomike neverim. A  zamestnanosti. 

 

Kludne dajte hranicu odrobenych rokov na 30 -40 rokov - teraz sa to berie platenych socialne poistenie - v minulosti pre zeny aj deti,pre muzov vojna - uciliste - a pod(neviem ci mne budu pocitat aj vysoku skolu - mali by) - len cez tu hranicu neprelezie polovica - ci viac ludi - taky co v zahranici odrobil 10 rokov - nema v podstate tiez sancu. A sa nikdy do nasej krasnej krajiny  nevrati.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Spoliehať sa, že „štát sa postará“, považujú odborníci za vážnu chybu. Varujú, že s penziami z prvého dôchodkového piliera to bude čoraz horšie. Mnoho síce závisí od výkonu ekonomiky, výšku z neho vyplácaných dôchodkov však bude určite tlačiť dolu nepriaznivý demografický vývoj, keďže čoraz menej pracujúcich do Sociálnej poisťovne prispieva na čoraz viac penzistov. „Suma štátneho dôchodku bude postupne klesať, čo je výzva pre mladých, aby si viac sporili,“ zdôrazňuje Baláž. Ak je dnes dôchodok vyplácaný z prvého piliera na úrovni asi 46 percent hrubej mzdy, v budúcnosti to podľa neho môže byť len 30 či 28 percent.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/317037-setrenie-na-dochodok-ludia-stale-podcenuju/

 

Uvedomte si kde to pisu a kto to pise. To nieje Kanik a DSS. A mladi niesu 20 rocni. Tam sa nevie aky budu mat dochodok -ale o 30-50 rocnych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

V čom by tá korekcia mala spočívať?

Vidím dve možnosti. Prvá, niekto bude musieť nabrať odvahu a zmeniť systém „bezplatného“ zdravotníctva. Všetky úkony jednoducho nebudeme môcť hradiť z verejných peňazí, bude treba vyčleniť nejaký ich počet a za ostatné služby si budú musieť ľudia doplácať z vlastného. Ako je to aj inde vo svete. No a druhá, bude treba akceptovať, že miera náhrady mzdy, ktorú štát vypláca penzistovi vo forme dôchodku, bude neustále klesať. Môže sa stať, že napokon budú všetci dôchodcovia plošne dostávať v starobe z verejných zdrojov rovnakú dávku, napríklad vo Veľkej Británii je to už dnes nejakých 600 libier (asi 740 eur) mesačne. A zvyšok príjmu si budú musieť ešte počas aktívneho života zabezpečiť inak, napríklad cez súkromné poisťovacie spoločnosti. Štát by ich k tomu mal čo najviac motivovať.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/320475-v-roku-2020-bude-treba-dalsiu-upravu-systemu/

Pravda pokracuje v osvete - co je chvalihodne. By ma velmi zaujimalo co pisal v minulosti,ani nie - viem,ze pan bol proti II.pilieru.

2013 reforma 2020 reforma, 2025 reforma 2030 reforma - respe zanik? Spravne,je ze poukazuje aj vydavky na zdravotnictvo - to s tym suvisi.

 

Ze sa bude viac platit viac - ci uz cez odvody(zevedu ich aj dochodcom z dochodku?) - ci priamo - ale nebude to len od ekonomicki aktivnych - oni to neutiahnu - solit budu aj nezamestnani a dochodcovia,deti. Teda bez ulav a kedze chudobni budu vsetci neekonomicki aktivni tam uz nebude mat zmysel posudcovat - ci je socialne odkazany ci nie.

 

Dochodky budu klesat a mozno bude len jedna rovnaka davka ako vo VB 600 libier. To je ako u nas 200 euro, ci menej. Mozno bude aj 300 ale strhnu si 50-100 euro z toho na zdravotnictvo.

 

No a zvysok si mate sporit. Zabezbecit inak. 

 

Hladal som Balazove davne vyroky - ale nasiel som presne ten co som potreboval. Su tam aj ine - este z roku 2011 - bol za prehodnotenie II.piliera.

 

„Napríklad Briti chodia do dôchodku skôr ako je oficiálny vek, majú dosť našetrené a preto sa môžu vzdať časti štátneho dôchodku. V krajinách, kde si ľudia nedokážu na dôchodok našetriť, musia pracovať oveľa dlhšie a penzie sa  často nedožijú.“

http://www.investujeme.sk/vladimir-balaz-demograficky-vyvoj-robi-z-bytov-rizikovu-investiciu/

 

 

Podstate tu by som mohol aj skoncit. Posledna veta to zaklincovala,ale kedze mam este nieco pripravene pisem dalej. On ani neklame - len jednom si odporuje - hocijaka vlada musi prehodnotit II.pilier a ludia si musia setrit.

 

http://www.finance.sk/dane/kalkulacky/mzdova-kalkulacka/

 

Mzdova kalkulacka hrube som dal 661 eur - bezny mozno medianovy plat na slovensku - moja zena tolko asi berie a to ma priplatok za triednictvo.

Odvody zamestnanca 89, dan 49(bez deti), odvody zamestnavatela 232 spolu 370 eur, ku cene prace 893 - stat si uchmatne viac ako 41%. V cistom ostane 523 eur.

 

http://www.listentotaxman.com/index.php

 

Anglicka mzdova kalkulacka. Okrem platu 2200 za 4 tyzdne chcel som trojnasobok ceny prace 893*3=2679 tam pri 2200 plate je cena prace 2620 - skoro rovnaka.

 

Ale dan 310 , odvody zamestnanca 206 a odvody zamestnavatela 237(skoro rovnaka ako u toho slovenskeho :) ). Spolu 753 ku cene prace 2620 to je necelych 29%. V cistom 1866.

 

Jeden aj druhy plat je tak na prezitie,ale anglicky stat si zoberie o 12% menej. 

 

12% z 661 eur je 80 eur mesacne. Krat 12*40 rokov je to 38400 eur. To by dalo dozivotnu rentu cca 192 eur.

 

Teda Slovak pri plate v cistom 523 eur - nema sancu v podstate nic nasporit. Aj ked ako spravne hovori pan Balaz - mal by. Preto nerozumiem ako moze obhajovat znizenie % v II.pilieri.

 

------------

Zaver - platite vela a nedostavate v podstate nic. Ten anglicky dochodok je tiez zobracenka - podobne je to aj vo svajciarsku - ale neplatia tam tolko ako my. Preto maju aj vyssie dochodky - ale si vraj nan mozu vykaslat a ist skor na odpocinok. Aj lepsie zit pocat aktivneho pracovneho zivota. Ano je to aj kvoli vacse zakladni - viac zamestnanych - vacsie mzdy - ale ako vidite mensie prerozdelovanie. Menej sa kradne - plytva.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lekár internista Juraj Mistrík si myslí, že väčšina ľudí pri dnešnom tempe práce nie je schopná plne vykonávať prácu nad 65 rokov. „Vidím to na pacientoch, ktorí chodia do ambulancie. Už 55-roční muži, ktorí pracujú vo fabrike, sú zúfalí, trápi ich vysoký krvný tlak, ťažkosti s pohybovým aparátom, deformovaná chrbtica,“ poukázal Mistrík a dodal, že sú aj takí, ktorí môžu pracovať aj dlhšie. „Dôležité bude, ako sa štát postará o tých, ktorí nemôžu pracovať, či im dá invalidné dôchodky, alebo nie,“ dodal k téme predlžovaniu veku odchodu do penzie internista.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/320483-pribudne-invalidov-odhaduju-lekari/

 

Moj nazor - nepostara sa o nich - nebude mat nato. Uz dnes vlastne rok, dva dozadu zacali setrit - priznavaju menej invalidnych dochodkov.

 

„Napríklad v Rakúsku je vek odchodu do dôchodku v 65 rokoch, ale 80 percent ľudí ide do penzie skôr,“ povedal primár geriatrickej nemocnice. Tomuto trendu sa podľa neho nevyhne ani Slovensko.

 

Podobne to je aj unas - dnes ide do dochodku v dochodkovom veku 62 rokov cca 25%. 25% je uz mrtvych.

 

Nechapem naco nastavuju system - pre 10% - 15% populacie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...
  • Pred 2 týždňami...

Politici počítajú s tým, že ľudia majú krátku pamäť. Na jednom seminári som sa spýtal kto to bol Čalfa, Dlouhý, Komárek, Langoš, Lupták, Budaj.  Nikto ich už nepoznal.  Z toho vyplýva, že o dvadsať rokov nebudú poznať ani mená ako Fico, Dzurinda, Mikloš, Mečiar,  Slota. Nikto si nebude pamätať, čo nám teraz sľubujú. Všetci však majú niečo spoločné a to je deficitný štátny rozpočet. Nie je dôležité, kto nás viac zadĺžil, či pravica alebo ľavica, ale to, že je to na úkor nás všetkých. Tento dlh zaplatíme my, daňoví poplatníci.

Teraz mi je jasné, prečo sa každá vláda snaží udržať zamestnanosť „za každú cenu.“ Politici a odborári sa ešte stále snažia v ľuďoch prebúdzať  ilúziu istoty dôchodkového zabezpečenia. 

http://zbojek.blog.sme.sk/c/360558/je-socialna-poistovna-pyramidova-hra.html

 

Blog zaujimavy - nic nove- ale - co je nove - preco tie vlady sa snazia udrzat tu zamestnanost - za uz naozaj nezmyselnych podmienok. Teraz. Aj pred 5 rokmi.

Každá vláda sa snaží dávať rôzne stimuly zahraničným nadnárodným spoločnostiam len preto,  aby ich k nám pritiahli. Dlho mi nešlo do hlavy, prečo sa tak snažia, aby vznikli nové pracovné miesta zvonku.  Politici a vláda doslova milujú zamestnancov, lebo z nich majú isté odvody, z ktorých vyplácajú priebežne dôchodcov a svoju réžiu. Preto sa snažia získavať odvody už aj od dohodárov, brigádnikov, dôchodcov a študentov.

 

Nezmyselne - neekonomicke - nerentabilne. 90% preplacat z cenny prace, ci tie dotacie na pracovne miesto - to tak pokryvy trh. Funguje to len kvoli prispevkom EU - teda uz dnes EU z casti financuje nas zdravotny a socialny system. 

Ja mam z toho pocit- ze ludia su uz ozaj otroci. 

Prijatím zákona č. 461/2003 Z.z. v roku 2004 prepadol sa priemerný dôchodok z roku 1990 o neuveriteľných 4136,- Sk za mesiac, resp. 49 632,- Sk za rok, t.j.  63,25%. Podobne priemerný dôchodok z roku 2000 sa prepadol o 3 364,- Sk za mesiac, resp. 40 368,- Sk za rok, t.j. o 47,30%. Je to obrovský prepad a niektorí dôchodcovia diskutujú , či je to priestupok, trestný čin alebo zločin.

http://dubravcik.blog.sme.sk/c/360410/ako-smer-neriesi-problemy-bezmocnych.html

 

Dalsi blog - chlapovi neubrali z dochodku - len iny dostal viac a je diskriminovany - presne ako nasi sudcovia.

Chcel by som vidiet co by pisal,keby mu realne ubrali. On ma pravdu. 10 rokov mu nevadila vyska jeho dochodku - ale ze iny dostane viac - uz mu vadi. Samozrejme ani jeho netrapi , ake budu dochodky o 20 rokov, ci ake dlhy stat zanecha buducim generaciam.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Duslu by sme mali podľa českého webu E15 odpustiť v priebehu desiatich rokov dane z príjmov za asi 58 miliónov eur.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/7276725/smer-chce-dotovat-babisov-cpavok-asi-mu-odpusti-dane-za-58-milionov.html#ixzz36zXuG7H1

 

Co su tu zamestnanci ak nie otroci?

 

Klient nezaplatil faktury - niektore po splatnosti 2 mesiace - ze som drahy. Na nete mate plno cennikov na uctovne sluzby - aj ten najlacnejsi co bol asi na mojej urovni s cenou - tak zivori.(pise o klientoch a ziadnych nema - so spolupracou s auditorom(my taku nemame,ale na rok jedna bude) - keby mal jednu taku firmu - tak mu staci ne tie jeho trzby, pise o zamestnancoch - ziadne mzdove naklady, pise o kancelariach - najomne ma asi zadarmo)   :)  Dnes som videl 50 krasnych stranok uctovnikov(ich cenniky) z ich strankami(my mozno nejaku mame - ale je nepotrebna)- a kazdu s.r.o. som si pozrel jej vysledovku(trvalo mi to asi 6 hodin - nikdy v minulosti ma to nezaujimalo - tak som bol zvedavy). Realne fungujuce ako my  z tych 50 su asi 3 maju aj nejake trzby(realne trzbyna prezitie a pracu - teda som si vsimal aj naklady, priklad jeden clovek na prezitie musi vyrobit aspon 15-20000 eur, ci 25 000).Tri sme co platime aj dane. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dam len namet - cena jednoducheho uctovnictva - ak ta zaujima podvojne - daj slovo podvojne . Vychrli na teba niekolko cennikov- co mna zarazilo - neviem ci to realne nerobia - ale nemaju trzby. ----

 

Pre ######ov

https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=cena+jednoduch%C3%A9ho+%C3%BA%C4%8Dtovn%C3%ADctva

 

 

Prvy link ja mam o viagre  tak - kto nieje k teme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten najlacnejsi co som nasiel.

http://www.creditdebet.sk/cennik-sluzieb/podvojne-uctovnictvo/

Je na mojej urovni. Preto ma zaujimali tie drazie cenniky ci to realne aj robia  - zarobia. Preto som sledoval ich vysledovky. A realne - aj ked maju krasne stranky - uctovnictvom sa nezivia. Viem kolko robim ja a viem  ake mam ceny - tie co su na nete su vyssie cca o 30 ci 50 percent.Priklad ked ja vyrobim cca 15 000 oni to musia tiez pri vyssich cenach - nevyrobia. Teda nemaju klientov a nerobia to.

 

Inak dlznik dnes zaplatil. ALe ak chce to mat lacnejsie(ja to chapem)- musi si najst lacnejsieho uctovnika. Ja pod cenu nepojdem. Ja za 9 euro robit nebudem. Priklad cennik toho co tu davam- odcitajte aspon 25 percent realne naklady - mz sme dvaja mali minuly rok cca30. Z hodte odvody a dane jemu ostanu 2 eura? Nezarobi ani na slanu vodu.

 

http://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/financialreport/show/3679363/40

Tu mate jeho vysledovku - tu si viete pozriet vsetky s.r.o. A z vysledovky je jasne ze nema ziadnych zamestnancov - pri 13000 to nejde,ziadne kancelarie - to je vsluzbach.

Ale ak to robi jeden clovek - stranku ma peknu - uzivit sa mozno tim vie - ja mam rovnaky cennik a "podobne" trzby.

 

---------

Len posledna poznamka - zarobit 13 000 - ci vyrobit nie je na smiech taka je realita a ten chalan ci baba - asi pracuje dost.

 

---------------

Este dam poslednu poznamku - to co som vcera videl - utovnik na zapade v Blave - to nema jednoduche. Asi velka aj konkurencia - preto su vacsinou cenniky odtial - ale aj podnikatelia - realny ani tam asi nemaju nejaky velky biznis - velke peniaze - nechcu platit - teda ovela lepsie sa nemaju. Samozrejme co niesu napojeny na rozkradacky statu a eurofondov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prekladateľka: Strana za 5 až 7 eur? Z toho sa nedá prežiť

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/7283711/prekladatelka-strana-za-5-az-7-eur-z-toho-sa-neda-prezit.html#ixzz37eIHqRXY

 

Tema je o dochodku - ale suvisi s tym.  Co mi stoji na zareagovanie. Inak je zaujimave ye je to o profesii a bavia sa o cene prace. Suvisi to s dochodkom.

 

Čo najviac hnevá prekladateľov?

Že preklad sa stále neberie ako pridaná hodnota, ale len ako finančný náklad a nutné zlo.

 

Priznam sa ja som svoju pracu a postavenie tak nebral - ja som sa snazil poradit aj ako zarobit peniaze - prinajmensom voci statu. Ale asi je to tak tiez nas tak beru.

 

Aké sú dôsledky?

Najviac práce sa prekladateľom prideľuje cez agentúry, a tie sa, žiaľ, nevedia odlíšiť ničím iným než cenou. Výsledkom je, že ceny stláčajú stále nižšie. Je to ako začarovaný kruh.

neviem ako funguju prekladatelia - nikdy som s nimi nemal nic spolocne.  Ale ja by som si pracu nedal dohadzovat agenturov. mame mozno trosku iny typ zadavania prace - ja ich mam dlhodobo. Bola nejaka spolocnost co chcela mi dat pracu a nas dost casto otravovala - ja nech zavolaju zajtra ak chcu nech sa dohodnu s kolegom. Naposledy som jej povedal nech ma neotravuju mam prace dost.

 

Bývajú s rodičmi či na internáte, takže ich životné náklady sú objektívne nižšie ako u tých, ktorí sa tým živia profesionálne na plný úväzok. Nenapadne im, že keď sa po škole budú chcieť prekladmi živiť oni sami, tak budú mať problém, lebo nastúpia ďalší študenti, ktorí to zase spravia lacnejšie.

Hm mame ako odvetvia inu konkurenciu.

 

Tam by teda spozornieť mal, lebo ide o sadzbu, za ktorú profesionál pracovať nemôže, jednoducho sa neuživí. Také niečo možno urobí študent v rámci brigády, aj to len preto, lebo netuší, koľko mu to v skutočnosti bude trvať.

Toto je pravda.

Ten moj klient ,mi napisal ze u nich uctovnicka robi  za maximum 100 euro a robi to podla obratu. Ja som pytal a bral  cca 200. 

Aky je rozdiel medzi mnou a tou uctovnickou? Ziadny . Tu nejde o moje naklady - nejde o dane(priklad ak to robi na cierno) - len ak to robi - robi to za polovicu a z toho tazko prezije. Aj ked ma inu pracu - kde si zarobi - tak na tuto pracu keby mala take 2-3 firmy - zabije vsetky svoje dovolenky - ci vsetky svoje vikendy. kvoli 300 eurom? Je jasne ze to nebude robit.

 

Dostať za to tri eurá a ešte ich zdaniť? To fakt nejde.

 

....

 

Priamo sa to povedať nedá, lebo primeraná cena je tá, na akej sa dohodnete s klientom.

 

 

U uctovnikov to ide - je zhruba to co je na nete - ina byt nemoze.

 

Minulý rok sme v Slovenskej asociácii prekladateľov a tlmočníkov robili prieskum, kde sa priemerné sadzby našich prekladateľov podľa jazykov pohybovali na úrovni 15 až 18 eur za normostranu.

 

 

v clanku sa pise,ze vedia prelozit denne 6-8 stran. 6*15=90eur a podla mna to je normalna cena aj 150 eur na den prace. Ak klame a da sa robit denne aj 20 stran(ja to neviem posudit) - tak to potom robia aj za 5-7 eur.

 

Množstevná zľava pri prekladoch, tobôž pri beletrii, je smiešna, veď aké tam máte úspory z hľadiska rozsahu? Na každej strane je predsa nový text, ktorý treba poctivo preložiť. Kde tam ušetríte čas? Či prekladáte 10 alebo 50 strán, stále sa rovnako narobíte na každej jednej strane.

S tymto suhlasim.  U mna isto su aj mnozstevne zlavy - u najvacsich firiem a neviem preco - co maju najviac dokladov a najviac potrebujem casu na pracu - ja to mam presne spocitane - tak u tych najvacsich(casto nemusia byt najziskovejsie - socialny aspekt tvorby ceny) beriem najmenej. A su velke rozdiely. 

 

Najvacsia sranda

 

tlmočníctvo viazanou živnosťou, čiže to treba mať buď vyštudované, disponovať štátnicou z cudzieho jazyka, alebo preukázať, že ste v danej krajine žili minimálne 10 rokov a späť na Slovensku nie ste dlhšie ako dva roky.

Nechapem ako dokazuju tie 10 a 2 roky - a hlavne aky to ma suvis s pracou prekladatela? Uctovnictvo moze robit hocikto a tak je to spravne.

 

Samozrejme. Nedávno som o tom videla kreslený vtip, že hurá, je piatok, a hneď za tým sklamanie – aha, ja som prekladateľ. V piatok sa ozýva množstvo klientov, že do pondelka potrebujú mať preklad hotový. Myslia si zrejme, že je normálne, aby prekladateľ pracoval aj cez víkend.

 

 

Toto im aj ...- nezavidim - myslim vikendove priplatky. Ja robim vikendy sviatky ak treba - ale pri lepsom zmanazovani prace - som prisiel nato ze nemusim(od kedy som zistil - ze vikend je cas na ine - vylety s rodinou - oddych). Tento vikend ale iste pracovat budem. Ale uz nie 12hodinovky - ale mozno 6.

 

Nedá sa to generalizovať, ale hovorí sa, že na to, aby bol preklad kvalitný, sa dá denne zvládnuť šesť až osem normostrán, kde jedna normostrana je 1800 znakov aj s medzerami. Výnimočne sa dá urobiť aj viac, v takom tempe však dlho nevydržíte a nakoniec trpí kvalita.

Prvu vetu neviem okomentovat - teda jej verim - druha je pravdiva. nakoniec trpí kvalita - iste zivota.

 

Dokážete v takom prípade odporučiť konkurenciu?

Áno. Ak viem, že preklad nie je vhodný pre mňa, ale viem, že sa v tom vyzná kolega, určite ho odporučím. Aj mňa oslovujú ľudia, ktorí dostali kontakt od iného prekladateľa. Preto sú dôležité dobré vzťahy medzi kolegami.

Ako tomuto verim - ale u nas to tak nefunguje - ja svoju konkurenciu nepoznam - nemam za potreby - ani ceny a pod. nech sa im dari. Co som videl pracu inych - bola dobra  - boli 3-4 pripady co prisli k nam - nie od blizkej konkurencie - ale ze uctovnicka umrela, klient kupil firmu tak som videl aj predchadzajuce uctovnictvo a musel s nim pracovat - ci jeden klient odisiel a vratil sa - jeho zena to robila tiez velmi dobre.  mame jedneho klienta co odisiel od konkurencie - odisla na matersku a na svoje firmy sa asi vykaslala - nema ziadne podklady - inak je platiaci a dava dobre podklady. Dobre sa robi - ja by som ho nenechal ujst. 

 

Kde je hranica skúšobného prekladu, pri ktorej by mal prekladateľ spozornieť, aby ho len nezneužili?

Určite nie viac ako jedna normostrana. Tá o človeku povie dostatočne veľa. Na viac by som zdarma nepristala.

Ja by som zadarmo nerobil - ak by som nechcel. Teda aj za skusobnu stranu by platili 10 eur. Ak by sme sa dohodli - mali to len ako zalohu.

 

Je v brandži veľa neplatičov?

Ja mám šťastie, že mi zatiaľ vždy zaplatili, ale inak je to častý problém, viacerí to dokonca museli dať na súd. Chybu však robia aj prekladatelia, ktorí len málokedy trvajú na tom, že na prácu potrebujú objednávku. Potom je už neskoro plakať, že zadávateľ odmieta platiť.

 

S tymto problem moze byt - u nich das im pracu a nezaplatia. Nedal by som pracu do ich ruk kym nezaplatia. Mne platia - lebo ma potrebuju aj o mesiac - stvtrok ci rok. Aj boli neplatici - raz som aj vedel ze nezaplati - dal som jej to danove priznanie aj uctovnictvo - kolega povedal ,ze by to roztrhal. Budes trhat svoju pracu?

 

-------------

Pre mna bol ten rozhovor tymto zaujimavy na co som vedel reagovat - preco sa stale bavia o cene - a nie o praci. Prehladal som forum - ci je niekde podobna tema - nenasiel som - tak to necham tu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som si precital  otazky a odpovede  nejakeho uctovnika o uctovnickych firmach.

 

Mozno dadyho to bude zaujimat - dam postrehy s cim nesuhlasim, ci to tak realne nemusi byt.

 

http://hnporadna.hnonline.sk/clanky-168/najdite-si-dobreho-uctovnika-tu-je-navod-615021

 

Čo mám robiť ak sa chcem stať dôveryhodnou účtovníčkou? 

Dnes prisla mlada - chcel som svagrinu -ale kolega ma dnes vacsie slovo - on ju bude zaskolovat. Ma cca 20 rokov - stat naklady preplati. Ale OK nech sa jej dari. Myslim,ze bude dobra. 

 

Podnikovohospodársku fakultu a štátnicu z účtovníctva, chýba mi prax, a bola by som ochotná pracovať zadarmo niekoľko mesiacov, len aby som získala skúsenosti.

 

Ja som si miesto vo firme musel kupit. Ale stalo to zato - nechcel by som cloveka zadarmo. Mne trvalo rok a pol aby som si zarobil za podiel. Ludia pracujuci za darmo...

 

Do ceny si tak premietajú aj poistku, 

 

Neviem ako dnes - ale v minulosti ziadne podobne poistky neboli. Kto by poistil, ze nedas za mesiac 30 danovych priznani , kontrolnych vykazov, a dalsie nasobky inych - sranda je zi ich tam aj podas - ale sa pomylis v mesiaci a si nepodal - pomylis sa v kriziku nedas riadny,ale opravny a co?, pokuta.

 

Teda realne my poisteni niesme a nikdy sme neboli. mam klienta poistovaka - mozno je neschopny - ale ak sme sa pytali - nikdy realna taka poistka nebola.

 

teda za chybu co spravim zaplatim.Udialo sa to pocas 10 rokov asi dvakrat - tohto roku sa nam stali tri. Kvoli mesiacu a kriziku. 

 

 

Na viac sa mi nechcelo reagovat - ale hluposti tam niesu. Na skoleni uctovnictva sme za poslednych 15 rokov - nikdy neboli.

.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ANo dostal som bod - a za co alkoholikovi dali bod? Zato ze niekoho zamestna . podla mna isto a dala to game?  Ja som chcel zamestnanca - ta mlada snad bude dobra - ale svagrina co pre mna malo vacsi vyznam ale uz nieje pod 30 tu pracu nedostala. kvoli comu? Lebo kolega je lakomec. Aj lakomec - ale svagrina si zasluzi istoty. isto ich aj volila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov