Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

Nechcel som to pisat tu , je to mozno moja chyba my nemame temu dochodkovy system?

 

/ edit. téma Dôchodkový systém už je tu otvorená. g. /

 

 

http://www.ta3.com/c...-nato-2020.html

Vcera tema dna a je tam graf. Asi je to len za ministerstvo obrany. Cas, ja to mam stopnute 8:37. Mna prekvapuje na slovensku a nemilo kazdy den hocico.

 

http://kosice.korzar...ili-smrtou.html

Ja som na suseda nakrical,ked mi klopal na radiator(mal som vypite, pozeral futbal,bol doma a deti uz boli v posteli). Inak som si to hned aj uvedomil a viac menej -- ok neospravedlnil,ale uvedomil si chybu.

 

Tak spat k tomu grafu. prijmy do fondu vojakov a vydavky na fond vojakov a rozdiel? 120 milionov. (prijmy 80 milionov).

 

A co kazigraf navrhol? 10 % zdanenie? Chvilku najdem material.

http://www.rokovania...dMaterial=21584

Ok dal 19%, ale co chce riesit s 19%? To moze riesit socialny system pre vsetkych dochodcov(tam by to zabralo - vyrovnalo) ,ale nie pre tych lampasakov. Kazdy rok dotujem lapasakov 120 milionmi eur? na ich dochodky?

 

A vyzberaju sa na 60 milionov? vyzberaju sa na 60 a dostavaju 200? A kazigraf(povodne som dal nadavku) im da 19%? Co je to za debila?

 

To je nieco ako keby mal byt priemerny dochodok dnes 1000 eur. Kde to sme? lampasakom ani fizlom, nezavidim. A ti co si robia svoju robotu - kludne- ale tym picusom co nic nevedia zabezpecit? Poriadok a ochranu?

 

Ukradnu mi jeden zemiak a fizly to nevyriesia pojdem najprv po fizloch.

 

Kazdeho fizla co si robi svoju pracu si nenormalne vazim a dal by som mu aj viac. Vtejto republike je nenormalny bordel. som ale rad ze zijem v meste kde to celkom slusne je. Myslim. Tych picusov co nechali domlatit toho cloveka a nedomlatili ###### ovela viac by som hned vyhodil. Ja fizlov nemam rad a im nedoverujem, mam "kamarata" fizla ako sa zachoval -- ked som ho potreboval. mam v p.. aj sudcov prokuratorov. mne sa nic zle nestalo(teda si asi robia dobre robotu) - ale ak sa mi nieco stane a to nevyriesia idu prvy oni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dakujem. Niekedy moderatori su aj prospesni. :) Mozme sa aj hadat ,ale ani nemusime. na co?nikomu to neprospeje. Axel, a game :thumbsup:

 

Ona game zalozila kvoli mne aj temu. neskutocne. Ale je to potrebne ak budem mat namety a tie budu, budem pisat.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...


Ročníky, které dosáhnou penzijního věku v roce 2013, už potřebují alespoň 29 let pojištění a všichni, kdo dosáhnou důchodového věku po roce 2018, již musí mít alespoň 35 let pojištění.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/narok-na-statni-duchod-06l-/penze.aspx?c=A121217_114326_penze_sov

To je system- platis im 35 -40 rokov ani dochodok ti nedaju. Bol si v zahranici - chory ci bez prace. To je istota.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

"Vo všeobecnosti možno povedať, že druhý pilier je z dnešného pohľadu nevýhodný pre dve skupiny osôb. Sú to nízkopríjmoví poistenci s príjmom menším ako je výška priemernej mzdy na Slovensku – 786 eur a osoby staršie ako 45 rokov," píše sa v letáku Sociálnej poisťovne. Pri zhodnocovaní peňazí investovaných v druhom pilieri zas Sociálna poisťovňa upozorňuje, že po štarte rastu cien skončili v mínuse dlhopisové, zmiešané i akciové dôchodkové fondy. V pluse dokázal byť len nový indexový dôchodkový fond.

 

Bez započítania inflácie sú na tom istom letáku zobrazované výnosy v štátnom prvom pilieri. Ak by rovnaký meter použila Sociálna poisťovňa i pri štátom vyplácaných dôchodkoch, tak napríklad v minulom roku by do letáka musela napísať reálny výnos mínus 2,1 percenta. V roku 2011 štát valorizoval dôchodcom penzie o 1,8 percenta, kým v tom istom období dosiahla inflácia hodnotu 3,9 percenta. V minulom roku teda ani štát nedokázal penzistom zabezpečiť rast dôchodkov, ktorý by porazil rýchle rastuce ceny.

 

http://spravy.pravda...k_ekonomika_p60

 

Tento a predchadzajuci prispevok su len javy ktore sa budu opakovat s pravidelnostou 1. mensie a stale mensie z roka na rok naroky bez ohladu kolko tam platite.

 

Inak uz nejdu do II.piliera platit matkam na materskej. Mojej zene tam za 5 rokov poslal asi 2500 , posledne 40 eur mesacne. Po septembri ako nastupila do skoly ma 21.

 

Uz len ta posledna veta niekomu platia 40 eur a niekomu nic? ALe to nic bude mat aj z I.piliera. Ako OK nabada to na zostatnenie -kludne - ale nevidite tie zmeny - tie su dosledkom niecoho. A vysledok sa limituje kde? K istote.

 

 

 

kedysi bolo samozrejmostou postarat sa o svojich rodicov - teraz deti a vnukov vidia len v case dochodku...

 

Z diskusie. pod clankom pravdy. NIe ze nesuhlasim. Mozno je to pravda,lebo som teraz pochopil tu vetu. Ako ze deti ich oberaju o peniaze -moze byt.

 

Samoyrejmost by to bola keby nevolili Fica. Ak fica tak fica - a je mi to jedno.

Priklad som pred vianocami povedal ze si kupime auto - ze odmietam platit dane . Matka(nechodi volit) ,ze konecne. Pritom este aj vlastnemu bratovi(ak nie bratovi tak ostatnm) to auto - ked bol podnikatel nebodaj zavidela. Nechapala a nechape odpisy - ci vydavky. Neskutocne - nebudem mat co do ust(nemyslim seba) ale auto ano. ALe aj seba - je jej jedno ako zijem ale ak budem mat auto je to jedno asi sa mam dobre. Polovicu prijmou budem davat 3,ci 4 roky na auto. Jedno po######akane. Ale si ho uz doprajem.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je system- platis im 35 -40 rokov ani dochodok ti nedaju. Bol si v zahranici - chory ci bez prace. To je istota.

 

Ale ved presne toto je pointa.

 

Teda, nie v tom, ze nic nedaju, ale - nie je to POISTENIE ani SPORENIE. Je to prieberny system. To znamena, ze dnes sa dnesnym dochodcom plati podla toho, ake su prijmy systemu dnes. Nie je to tak, ze by si kazdy 40 rokov sporil na svoj dochodkovy ucet svoje peniaze, vsak? A to co zaplatis dnes sa pouzije dnes, neodklada sa ti na chvilu az budes v dochodku...(aspon co sa tyka zakladneho piliera)

 

"Istota" by mohla byt, len keby existovala istota, ze celosvetovej a Slovenskej ekonomike sa bude darit stale dobre a lepsie. A kto ti da takuto istotu, hm?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slimak, cize ako vidis, je to (takmer) jednoduche, ze? :)

 

Statu davas desatrocia - a nijake zaruky, vsak? A zaroven peniaze davas dnes a stat ich dnes pouziva sposobom, s ktorym casto nesuhlasis. To jednoduche a priame riesenie by kludne mohlo byt...nedavat statu nic. Tie peniaze si odkladat sam. Investovat. Pouzit ako TY uznas za vhodne. A sporit si na starobu sposobom, ktory TY uznas za vhodne. Teraz nemyslim konkretny dochodkovy system, ale princip.

 

Co si neodlozis, nemas. A co das statu, ma stat - nie ty. Cize v buducnosti ti stat nebude davat podla toho, kolko dal ty jemu, ale podla toho, kolko prave bude mat (a chciet rozdavat).

 

Prirodzene - nikdy sa neda zarucit, ze ked si to budes riadit "sam", tak na tom este zarobis. A hlavne sa blbo pocita pri nasich pomeroch, ked sme pred 23 rokmi zacinali prakticky od nuly. Ale pre ilustraciu - ak by si bol niekde na zapade, trebars v USA a rozhodol sa svoje uspory investovat... Privela investicii islo do zumpy, ale ako priklady:

 

ZLATO ako investicia

- 424 US/oz (1983) na 1 635 US (2013)

- 3,85x zvysenie

 

S&P 500 index

- 152 USD (1983) na 1 459 (2013)

- 9,59x zvysenie

 

DJIA index

- 3 223 USD (1992) na 13 391 (2012)

- 4,15x zvysenie

 

NASDAQ index

- 270 USD (1983) na 3 100 USD (2013)

- 11,48x zvysenie

 

Vsetko z toho viac ako inflacia a co je hlavne - predpokladam, ze pokial by si porovnal investiciu do cennych papierov postavenych na tychto indexoch (alebo do portfolia, ktore by sa zhodovalo s indexom), tak by si ziskal podstatne viacej, ako by ti dal stat, keby si tie peniaze daval priebezne statu. Pricom by ale pocas celej doby zostavali peniaze (resp. akcie, zlato, investicia apod.) TVOJE. Mohol by si to predat, darovat, mohol by to po tebe niekto zdedit.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Iste ja vtom mam jasno co sa tyka statu. Som pocital ze za 15 rokov od 1999 do roku 2013 priemerny jednoosobovy dochodok(od 162 do 383 eur,priemerne zhodnotenie 6%) v suhrne stat stal 49 500 eur. Teda stat na to vynalozil tolko eur. Dochodca by si na to musel usporit pri 3% zhodnoteni pocas poberania dochodku 38 500 eur. Vtedy to bolo vela penazi dve nove auta(ktore ludia nemali),jeden bratislavky byt, ci dom na Slovensku. Ale keby nemuseli 25% z hrubej mzdy davat statu by na to iste nasporili.

 

http://ekonomika.sme.sk/c/6655086/vynosy-v-druhom-pilieri-rast-cien-velmi-nepredbehli.html

 

By som povedal,ze v minulom roku stvrtina fondov dosiahla velmi dobre vynosy(3 dlhopisove, jeden zmiesany a dve indexove), dalej to bolo slabsie az mizerne.

 

http://www.nbs.sk/sk/dohlad-nad-financnym-trhom/dohlad-nad-dochodkovym-sporenim/aktualna-hodnota-dochodkovej-jednotky-a-cista-hodnota-majetku-v-dochodkovom-fonde/vyvoj-aktualnej-hodnoty-dss

 

Tu si mozte pozriet vyvoj jednotlivych fondov, na grafe len za 5 rokov. Ale tie co zacali na korune a dnes maju hodnotu 40 centov( korunu 20) aspon drzia inflaciu. za tie co to nedosiahli podakujte Ficovi.

http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=42808

 

Ja som dosiahol 6,3%, ciastocna spokojnost a zrejme na rok prestupujem po 9 rokoch z Allianzu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale nase fondy su trosku ina situacia - ako priklad som dal akciove indexy, pricom fondy su ovela konzervativnejsie. Takze pri velkom podiele statnych dlhopisov a malych vynosoch z tychto dlhopisov, ani nemozu byt velmi ziskove. Plus nemam pocit, ze by "nase" fondy boli nejakym etalonom efektivnosti z ktorejkolvek stranky...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ved ja som to nepisal kvoli tebe. resp. len kvoli tebe. Na teba.

 

Tie nase fondy zas niesu uplne zle(pre seba - chcu prezit - maju rozum). Chcu mat klientov a si ich drzia. Ak by 2009 prisli o 50%(stratili kvoli ficovi len 8%, tych 8% nahanali dalsie 4 roky?) uz by to velmi tazko nahanali spat(sporitelia by sme prisli o vsetko aj o fondy a moznost si sporit). pri 2% sucasnom raste by im to trvalo 20 rokov(mozno len 10)? Su mizerne- ale s Ficom velmi uspesne bojuju. Fico ma 43% a oni 70% trhu(mozno 90% mozneho, aky podiel by ziskali v cechach)?

 

Podla mna aj rozumiem - ci ich chapem aj ked sa mi nepaci - ze v akciach maju tak malo a prepasli -moznosti velkeho zisku. Oni su konzervativni -inak by uz neboli. Aj keby fico nebol - kolki ludia by zostali pri 50% prepade? Proste financne nevzdelani ci neskuseni lud - ani ja niesom pripraveny na poklesy - a nerad by som ich videl. Inak z Allianzu odchadzam -lebo nebudu mat indexovy fond. V akciovom velmi malo akcii - niektore v zmiesanom mali viac( vacsie zhodnotenie) ako oni v akciovom?

 

------

Inak ja som mal na zaciatku roka 796 eur(cisla su presne plus minus 2 eura), pocas roka som vlozil 36 a mam 882. teda 796+36 a mam teraz 882, navyse 50 eur. inak poplatky su asi zahrnute vtych cislach, neviem, ale ked som ich scitoval 4 cisla - nevidel som zaciatok 4 mesiace a neviem ci tam boli vsetky - len tie 4 cisla(poplatky) boli 30 centov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

http://www.stv.sk/on...-01-20&id=51953

35 minuta minister klame. v dalsom blogu je to vysvetlene, ale - minister tvrdi o znehodnoteni majetku(v blogu to nieje)

http://surovcik.blog...ri-zavadza.html

 

Iste nejaky sporitelia aj umreli. Teda DSS museli vyplacat dedicstva - bolo by zaujimave aj to cislo. Ale isto ide o 10tky milionov euru. Za dnesny 25 tisic odislych ludi stat dostane do 75 milionov? Je mozne ze aj 30 tisic ludi umrelo. Ci nie?

 

porovnavat I a II.pilier sa ferovo daju - len ked I. bude na nule s deficitom ci prebytku.

 

Inak mam poznamku na to o 5 minut dvanast ,ako sa minister v case 26:59 ako jeho zasluhov DSS v roku 2012 viac zhodnocovali.

 

Ale mam dalsiu ze v roku 2015 ma byt vraj dochodok 410 eur, ci bude som zvedavy. Tu len od roku 2006 do 2010 daju sa najst aj presne cisla dam spamati je tam 147 eur na 340, 2010-2015 na 410?

http://zpravy.idnes...._zahranicni_pul

Inak aj Wales sa stazuje na dochodok.

 

vela linkov a dam este dva,ale toto je z roku 2006 - cesky.

http://www.mesec.cz/...udoba-penzistu/

na tie vysky ma vplyv kurz. Ale pre porovnanie aj sdneskom by to bolo zaujimave.

 

Ale..

http://ekonomika.idn..._zahranicni_brm

 

nebudem citovat lebo by toho bolo vela,ale odrazim sa z clanku z 2006, kde to videli pochmurne a ze sa musi sporit sukromne,ale II.pilier nie - cesi ho odmietaju. Ale ak sa pozriete na ten posledny link a sa nad tym zamyslite - kolko ich(5,1miliona sporitelov), kolko maju nasporene(9 miliard eur, za aku dobu? dvojnasobnu travania nasho II.piliera) - koho sa zvyhodnenie tyka. Je to podla vas normalnejsie a spravodlivejsie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

V skutočnosti sú novopriznané dôchodky pre živnostníkov vyššie, ako je priemerný dôchodok. „V mesiaci máj 2013 bola priemerná výška priznaných starobných dôchodkov u SZČO 439,51 eura. Ide o tých dôchodcov, ktorí boli pred odchodom do dôchodku minimálne posledných päť rokov nepretržite SZČO,“ vraví hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Nejde pritom o ľudí, ktorí boli živnostníkmi celý život a platili minimálne odvody. Mnohí živnostníci si navyše niekoľko rokov pre dovŕšením dôchodkového veku platia odvody dobrovoľne.

http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/286271-za-nizke-odvody-dostanu-zivnostnici-nizke-dochodky/

 

Iste ste poculi roznych politikov z lava z prava co vam tvrdili,ze SZCO ma mali dochodok a zobre o socialne davky. Iste aj taky mozu byt, ci budu. Ale v porovnani so zamestnancami ich percentualne bude vyrazne menej. Inak ta vyska ich dochodku ma zaskocila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak toto by som prosil vysvetlit

- co s tymi cca 20 rokmi tvrdo odpracovanymi za sociku

- co je na systeme treba porozumiet

- preco ti, co "porozumeli" maju priemer

- kto su ti, co maju 700 a viac, aby sa zrovnal priemer ???

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

takto ja neviem kto a preco maju 440, Tvoja cifra 270 je OK.

 

 co s tymi cca 20 rokmi tvrdo odpracovanymi za sociku

ja neviem ci na to odpovedat,

 

 

Ok, uz chapem.

 

Skusim odpovedat ale dnes som dal vetu

 Inak ta vyska ich dochodku ma zaskocila.

 

Nezaskocila ma dnes lebo som si to precital v july.

 

 

Normalni zivnostnici a su ich rocne tisice maju presne take dochodky. cca 250

 

AKo ze je priemer 440? neviem. jedine vysvetlenie bud dobrovolne si platili,ci boli aj dobre prijmovy zamestnamci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Neviem,mozno som uz sem dal tento zaujimavy blog,o svajciarskych dochodkoch. Zaujimave veci na dovysvetlenie su aj v diskusii.

 

Ale ja si vyberam.

Preto žiadali od štátu, aby na obdobie 2005-2014 znížil konverzný koeficient zo 7.2% na 6.8%, ale potom sa ukázalo, že ani to nebude stačiť a od roku 2016 musel byť konverzný koeficient znížený na 6.4%. To znemaná, že z každých ušetrených 100 tisíc dostane poistenec namiesto 7200 frankov ročne už len 6400. Aby sa kompenzovali dopady na nízke príjmy pod 41 tisíc ročne, prijali sa dodatočné opatrenia, vďaka ktorým sa slabo zarábajúcim dôchodok zvýši aj o 10%, ale dobre zarábajúcim s kapitálom pri odchode do dôchodku okolo štvrť milióna frankov klesne asi o 5%.

http://blog.etrend.sk/listy-z-zenevy/2013/08/14/dochodky-na-troch-pilieroch/

 

Dnes na pravde, je clanocek.

 

V nom podstate nic nove nieje.

Možnosť výberu časti úspor z druhého piliera dostanú len ľudia zaradení do tretej skupiny, na základe nadpriemerného príjmu. "Tu prišlo medzi odborníkmi ministerstva práce a DSS k zhode, že sa to bude týkať len tých penzistov, ktorým dôchodok z prvého piliera vyjde nad úrovňou štvornásobku životného minima, čo je penzia nad 800 eur mesačne,“ dodal Žofčák.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/299303-sukromny-dochodok-uspokoji-len-najbohatsich/

 

Toto ma prekvapilo,aj neprekvapilo - pekne sa dohodli - v podstate to nebude nik. To su ludia co mali hrube prijmy pocas zivota 3 nasobok priemernej hrubej mzdy a viac. Nechapem preco nestacil priemerny dochodok.

 

 

„Minimálne úspory postačujúce na kúpu doživotného dôchodku budú musieť byť približne vo výške 1¤800 eur a za túto sumu vyjde sporiteľovi mesačná penzia na úrovni okolo desať eur,“ odhaduje Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Zvyšná suma penzie mu bude v závislosti od príjmu počas odpracovaných rokov doplácaná z prvého piliera.

Na vysvetlenie, človek s priemernou mesačnou mzdou 804 eur v hrubom za rok odvedie do druhého piliera 385,2 eura. Po znížení odvodov do druhého piliera z deväť na štyri percentá mu tak bude trvať približne päť rokov, kým v druhom pilieri nazhromaždí peniaze postačujúce na zakúpenie minimálnej doživotnej penzie.

 

 

10 eur mesacne krat 12=120 a to k 1800 eur nasporenej sumy jej 6,67%. Teda podobne ako je to vo svajciarsku. Rozdiel je v nasporenej sume.  U nas z priemernej mzdy tam putuje 385 eur. Krat 40 rokov - dnesny 35 rocny si tolko budu sporit tam budu mat odvedene dajme tomu 15 400. Z toho by mali mat 85 eur mesacne. Keby tam davali celych 18% mali by 382 eur(85/4*18). Nic moc,ale mali by to co maju dnesny dochodcovia. V I.pilieri im to nehrozi.

Je moznost odmietnu dochodok z II.piliera. Co moze byt rozumna vec a ak sa bude dat - budem chorlavejsi tak poviem detom, nepoistim sa cez II.pilier ale v ramci rodiny. Mi deti budu davat po 5 eur a II.pilier zdedia. 1800 eur - to vlastne vystaci na 15 rokov.

-------------

Teda ako to vidim ja, clovek z priemernou mzdou,ak chce nejako slusne zit, ked bude starsi by si mal odkladat mesacne pomimo 100-150 eur(ak to nebude robit dajme prvych 20 rokov - pokial mal problemy s financovanim byvania, ci deti, tak potom v druhej polke aktivneho zivota pridat dvojnasobok). Ciste ako pozeram ma 650, tak by to ist mohlo. Z I.piliera bude mat 200, z druheho 85 a z uspor 150-200- teda skoro tolko kolko mal cely zivot. Vyhoda sporenia je aj to - ze tie peniaze - majetok, ti nik nezoberie - ale ak aj v priebeho zivota nieco potrebujes - tak sa nemusis zadlzovat a platit uroky.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja sa v tom vobec neorientujem; dochodkovy system a vsetky tie piliere su jedna z veci, ktore sa vymykaju mojmu chapaniu bez dokladneho studia na ktore nemam ani cas ani chut

napriek tomu som vo vsetkych moznych pilieroch a uz len budem cakat, ako to dopadne, ked sa toho dochodku mozna dozijem

lebo dovtedy sa to bude este tolkokrat v legislative menit, ze je uplne zbytocne nad tym rozmyslat

ale tato veta

Zvyšná suma penzie mu bude v závislosti od príjmu počas odpracovaných rokov doplácaná z prvého piliera.

ma dostala, pretoze zijem v blahovej nevedomosti, ze dochodok mi bude vypocitany z prijmov a odvodov v 1. pilieri a doplacany z druheho piliera

no, cert to ber (radsej cert ako stat)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ked som si tu vetu precital- pozorne sam som ju nechapal. Treba si pozriet ten blby clanok.

 

Realne v  II.piliery si naspori 1800 euro za co dostane 10 eur.  Ale v I.pilery - bol asi dlhsie ,viac tam platil, priklad do II dnes ide 4 % do I.14%,

takze okrem 10 euro dostane z prveho dajme tomu 40 euro. A to bude jeho dochodok. Ak nema ziaden majetok tak moze poziadat o socialne davky a nieco dostane a ja neviem naco a do akej sumy. Inak dnes mate 3000-4000 dochodcov co maju mensi dochodok ako 70 euro.

 

Tie dalsie cisla ma uz berte z rezervou - uz si ich nepamatam - viem ich najst to som sa odvolaval na toho chrliaceho slovami profesora ekonomie - do 150 eur dochodky beru cez 300 000 ludi(dochodcov) - to nie su zivnostnici.

------------------

Vlastne o co tam sprava dnes bola - uplne sa sprivatizoval II.pilier. Lebo na svoje nasporene peniaze v podstate uz ich nik neuvidi - a bud budete odkazany na I.pilier  - parlament, ci na spravcovske ci ine spolocnosti.

 

Dnes platny zakon - hovoril, ze na dochodok z II.piliera si musel minut cca 21600 eur - aby si dostal 120eur ten minimalny dochodok. To je 0,6 nasobok zivotneho minima. Tych 21 600 eur mal clovek s priemernou mzdou - pri 9 %. - Kolko si naspori clovek s priemernou mzdou za 10 rokov. 804x0,09x12x10= 8683eur za 10 rokov. Ak by sporil 30 rokov mal by nieco viac nad tu hranicu - nie vela cca 4 500 - tie mali byt jeho.Keby 40 rokov mal by dalsi 8683. Teda spolu 13 000 euro - pre seba.

 

Dnes aj ti co zarabuju 2 000 euro - ak prejde ten napad su v plnej svojvoli v rukach bud statu ci SDS. 

 

A teda pre koho ma zmysel II.pilier? Ten co tam vstupil v 2004 mal maximalne odvody - oni platili niekedy mozno aj dnes 5 nasobky priemernej mzdy - pre nich prvy pilier uz nemal vyznam - a z I.piliera budu mat tych 800 a z II. si vyberu vsetko. 

 

II.pilier ma zmysel uz len kvoli zasluhovosti a dedeniu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niekolko prikladov, su jednoduche a skoro presne.

 

vypocet dochodku z II.piliera

1800 eurx 0,0666= 118,88 rocne, teda mesacne 9,9 eura

to je ten priklad z pravdy.

 

Kolko clovek zaplati z priemernej mzdy za rok aby mal priemerny dochodok dnes 400 eur.

18% x 12x 800= 1728

 

vypocet dochodku z I piliera 

40 rokov x 1(priemerna mzda)x 10(aktualna dochodkova jednotka) = 400

 

Teda priemernomzdovy clovek si za rok platenia odvodov zasluzi 10 eurovy dochodok z I.piliera. Ak robil 42 rokov ci sa mu zapocitava,jeho dochodok bude 420.

 

Priemerny clovek si naspori v II.piliery pri 4%

4%x12x800x40= 15360

Jeho dochodok bude 

15360 x 0,06666=1023 rocny,mesacny 85 eur.

 

Keby mal dochodok len z II.piliera ale neplatil by 4% ale celych 18

tak 85/4*18= 382,5

 

Teda zatial to relativne sedi a dochodok z I.piliera je lepsi.

 

V roku 2012 socialna poistovna hospodarila z 6,4 miliardami - vyrovnane - teda prijmy a vydavky mala rovnake. 1,4 milardy tam prislo zo statneho rozpoctu, na vyktrytie II.piliera tento udaj som zatial nenasiel,neskor doplnim. Ale je to cca 900 milionov eur. Zvysok, je nato abz to bolo vyrovnane. vyber poistneho bol na 98% teda skoro 100% - nemocnice a dalsi neposlali.

 

18% ludia platia do I.piliera - resp za starobne poistenie - z neho sa vzplacaju,nielen starobne dochodky ale aj pozostalostne dochodky.

 

Starobne poistenie platia poistenci.

http://www.socpoist.sk/tvorba-zakladneho-fondu-starobneho-poistenia/1582s

Zamestnavatelia za svojich zamestnancov tam poslali 1 936 milionov, SZCO 115 milionov, DPO 7 milionov - vsetci spolu 2,317 miliardy.

Stat 1,411 miliardy. Cely fond mal zdroje 3,942 miliardy.

 

http://www.socpoist.sk/pouzitie-financnych-prostriedkov-dochodkoveho-poistenia--zakladny-fond-starobneho-poistenia-a-zakladny-fond-invalidneho-poistenia-spolu-/1587s

Starobne dochodky su 4,165 miliardy a pozostalostne - 622 milionov.

 

Takze vsetci poistenci tam poslali svojich 18% v sume 2,317 miliardy(tato suma je presna - nieje ponizena o II.pilier, prenasobte si poistenie v nezamestnanosti u zamestnancov 4 a vyjde vam presna suma v starobnom poisteni) a len na dochodky islo 4,165 miliardy.

 

Rozdiel 4,165- 2,317 = 1,848 miliardy. 

 

Celkovo zaplatia EAO na poistnom to je 35,2% ak sa nemylim 139,04(poistenie v nezamestnanosti) * 35,2= 4,894 milardy + 1,4miliardy od statu dava zhruba rozpocet.

-----------

teda na kolko percent sa zdroje 2,317miliardy EAO na starobne poistenie(18%) v SP podielaju na starobnych dochodkoch(vydavkoch) v roku 2012 - 4,165miliardy

 

Mne vyslo 55%.  Alebo dochodky su o 80% vysie ako su zdroje. Zdroje su na priemerny dochodok 220 eur - ale vyplacaju sa 400 eurove dochodky.

 

Celkove zdroje EAO su 4,9 miardy a na starobne a pozostalostne ide  4,8 miliardy. Vsetko navyse sa musi dotovat.invalidne 722 milionov,nemocenske,nezamestnanosti,atd...

Resp. je to naopak.

 

--------

Tento system nas zomelie a zomiela kazdorocne. Kazdorocne vacsie vydavky a vnutorne rezervy uz niesu. aj ked menej budu vyplacat invalidnych, nemocenskych, uz SZCO nebudu mat narok na davky v nezamestnanosti atd...

 

Aj pretoto bude Fico kazdorocne zvysovat dane - aby mal na toto zdroje. Aj preto valorizacia dochodkov bude o 3 eura ,o 8 eur(8/400 su 2%).V cechach mali len o 45 korun.

 

-------

Vlastne preco som to pocital a nedopocital. kolko percent ide na dochodky nie 18%. Tvrdili ze je to 25-27%

4,165 / 4,9= 85%  - 100% je 35,2%(celkova vyska socialnych odvodov).

Mne vyslo  29,92% - aby sme mali 400 eurove dochodky.

II.pilier 18% a boli by 382.

 

To len zhruba chyba moze byt 10-30%? Ako je efektivny I.pilier?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podľa návrhu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny však tzv. programový výber bude možný len vtedy, ak dôchodok sporiteľa (v súčte z prvého a druhého piliera) bude najmenej vo výške 4-násobku životného minima. Teda najmenej 800 eur mesačne.

Takto vysoký dôchodok poberá menej ako 2% občanov na Slovensku. Čiže len necelé 2% sporiteľov si bude môcť aspoň sčasti rozhodovať o tom, čo urobia so sumou, ktorú si našetrili na dôchodok.

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/11/15/vase-dochodkove-uspory-biznis-pre-zivotne-poistovne/

 

 

To co urobili vcera. Ci nacom sa dohodli,ze spravia. Dnes ma 800 eurovy dochodok 2%. O 10-20 rokov taky nebude nik. Ye budu mat 4 nasobok ZM, II.piliery pri 4% bude malo nasporene a I.pilier uz nebude tak stedry. Bude solidarny a solidarnejsi.

 

Teda komu toto vyhovuje? Iste poistovniam,ale hlavne tym co platili ci platia 5nasobky priemernej mzdy - oni budu mat z prveho piliera skoro maximalnz dochodok a ten je daleko viac ako 800 eur. 3nasobok priemerneho teda 1200? A oni si budu moct vybrat vsetky peniaze z II.piliera. Oni mozu mat aj cez 20 000 - su to ich peniaze nech,oni II.pilier nepotrebuju na 120 eur z IIpiliera sa mozu vykaslat. takych je tam vela. inak by to aj blbo vyzeral,ze v roku 2015 priemerny dochodok z II.piliera 120 eur a o 10 rokov(2025) neskor 55 eur vsak? Ako by to vysvetlovali?

Mna hneva, ze tych ostatnych dostali do pasce. Ak sa nezmeni zakon z ktorej niet uniku. najprv,ze im znizili prispevky na 4% ,ale zobrali im aj peniaze - budu u DSS. 

Budu moct len odmietnut dochodok. Bude na dedenie - podla mna casom aj to zrusia. Tych prvzch 21 600 - cert vem - ved mali ist na dochodok - ale lepsie prijmovy mohli mat 10 tisic navzse a onich mohli sami rozhodovat - uz nebudu moct. Diktovat budu zivotne poistovne.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako myslis co pisem ja? Ani plusko si mi nedal.

 

Inak ojvebu vas aj v III.piliere. Oni to uz spravili. Richter tam pomenil podmienky - ... 

 

Inak Richter- ci.. podla mna je taky isty ako Mihal. Spravil by nieco poodobne - ci presne to iste, 

 

V tejto teme som nikdy nepisal o sebe(trebars nefnukal nad sebou) a hladal priklady - ako v inych temach -kde si priklady nahanam(so svojho zivota) a opisat to neviem inak ako mojou zivotnou situaciou .  Ma to dovod - ja tam peniaze nemam-ale to neznamena,ze ma to netrapy(bol som sprostredkovatel do II.piliera), ci tejto teme trosku rozumiem. Ja tam mam peniaze,nie ze ma neazaujimaju -  priklad v II.piliere mam asi 950 eur - mesacne tam davam  2 eura? (menej sa neda),Minuly rok narastol index  7% a teda mi to vyrastlo zo 800 na 900.

 

-------------

Je x veci comu nerozumiem - minuly tyzden prisla exekucia kolegovi(na relativne malu sumu - ale kolega je slusny clovek - nerobi problem mu to zaplatit,ale preco? nie dlh ,ale poplatky). Ja tomu neruzumiem ani dnes - ale nieco som pohladal, nieco som zabezpecil - kolega aky bol spoklesnuty a odovzdany na to sa nedalo pozerat(mne sa nedalo pozerat ze by to akceptoval a platil)z.  A vyhrato,lebo je v prave - nikdy mu neprisiel list na jeho adresu az druhy list od exekutora - on o dlhu nevedel. 4-5 krat to poslali niekde inde- nie na jeho adresu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/prvy-sukromny-dochodok-bude-pre-slovakov-23-eur-595043

 

Tak prve dochodky z II. piliera budu v priemere 23 eur asi(v prvom roku - realne keby platil dnesny zakon - si myslim ye bz to malo bzt dalko viac, ak zapocitam tych 23 eur a normalnych starcov co tam vstupovali s macimami - bz to malo bzt aspon 80 eur). Tak to dali SDS novinarovi.

23/0,067*12= 4144 eur. (nemam piano - citujte niekto cely text, prosim abz som vedel o co tam ide-ake ine cisla dali a ja ich vysvetlim)

 

Dobre co? 10 rokov sporis a mas 23 eur. Chces mat dnesnych 400 eur z II piliera aby si makal 170 rokov.

Tato veta ani nema zmysel, ci je nezmysel.

 

Ja mam cez 950 eur mal by som dostat 6 eur uz dnes(samoyrejme kebz som mal 62 rokov). A to od roku 2009 (ja som pochopil ze tento stat serie na ludi az 2009 ,pri cestnom myte, pred tym som platil menej lebo som nemal na odvody(ale platil 4 krat viac) - mne to stale bolo divne)platim 1/8 z minimalnej mzdy. Menej sa neda. Mozno da ale 20 eur je v pohode.

 

4144 je podpriemerna suma. Ja mam 950 a to uz je uplne dno( v priemere u mna 1/6 z minimalnej mzdy) - menej nejde aj ked som platil cely cas vkuse(odvody a dane). Teda s minimalnou mzdou by mal clovek  v II.piliery 6 krat viac.No nema ma asi cez 3000 eur. Vidite ze ja som malo neplatil. Ale 4200 eur k priemernej mzde je malo. Co ja viem malo by to byt okolo 6500 . 3 nasobok 19 440.

 

teda ten  3 nasobkar by pri dnesnom zakone nedostal nicäna ruku). Resp z II.piliera 110 euro - mesacne dochodok).

 

nic som tu dnes noveho asi nenapisal - aj mna to nudi. Ale SaS ludia sa  - politici sa uy trosku royhzbali.

 

Napisali toho dost aj mali tlacovku. moyem dat linky na spodok dam.

 

Mne sa pacil prispevok v diskusii pod dnesnym Mihalovym blogom.

  • 15:15 PaloC Reagovať

     

    Ciastocny suhlas.

    Suhlasim, ze je to zmena za pochodu, to je zle, no takych tu uz bolo. A nielen v II. pilieri, ale aj v prvom.

    Co Vase navrhy na zosolidarnenie I. piliera??? Kde zostalo to, po com teraz volate, ze sa nemaju menit pravidla? Ja som sa mohol rozhodovat v prostredi, kedy mi vzhladom na moj prijem a prognozu vyslo, ze v zasluhovom I. pilieri (obmedzenom OMB=3.00, tj. povodne nastavenie bez zosolidarnovania) budem na tom lepsie, ako vstupom do II. pilera… Tiez mam ist na ustavny sud, ze sa zmenil zakon o I. pilieri a ide sa zosolidarnovat??? Ved som sa rozhodoval v case zavedenia noveho systemu tak isto ako ti, o ktorych Vam v clanku ide!!!

    Druha vec: ano, suhlas, je to zverstvo, Fico ide predat 1.5 miliona sporitelov zivotnym poistovniam. Ta moznost programoveho vyberu je uplne klucova, lebo ak ju nebude mat aspon 40 % sporitelov, nikdy nevznikne na trhu dozivotnych dochdkov trh (chybajuca konkurencia napriec trhom), sporitelia budu musiet v kratkom case kupovat, co im oligopol ponukne…

    Po tretie: tu nesuhlasim, nie je to koniec II. piliera. Drviva vacsina sporitelov je take stado, ze parametre systemu o zotrvani v nom (alebo vstupeni don) nerozhoduju, nerozhodovali ani rozhodovat nikdy nebudu. Sporitelia systemu nerozumeli a stale nerozumeju. A to je vyhodou i tragediou II. piliera… Minimalne do casu, kym z neho zacnu plynut dochodky zasadnejsej skupine ludi. Este zazijeme to, co pri krachu BMG!

 

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/11/20/druhy-pilier-bude-znova-otvoreny-a-zniceny/diskusia/

 

http://www.strana-sas.sk/smer-podnika-dalsi-perfidny-utok-na-ii.-pilier/2636

 

http://cmorej.blog.sme.sk/c/342670/Ministerstvo-Vam-zoberie-peniaze-a-da-ich-zivotnym-poistovniam.html?utm_source=sme-widget-hp&utm_medium=web&utm_campaign=blog

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov