Jump to content

Odvolanie arcibiskupa Bezáka

alamo

Recommended Posts

oplatí sa prečítať aj komentáre, a komentáre aj v iných nielen rýdzo katolíckych portáloch, a hlavne rozlišovať staré a nové tradície ... ono totižto okrem toho časť katolíkov neveľmi znášala ekumenické snahy JP II. ... net je plný nesúhlasných, miestami nenávistných videí a komentárov, kde odsudzujú jeho bratanie sa s inými náboženstvami, priam ich skrúca pri videu, kde si pápež uctieva hinduistu ...

nejaká noc kostolov celkom iste nebola príčinou nejakého odvolávania ...

priviezť bližšie k ľuďom chrámy, raz začas, nie je nič, čo by človek neuniesol, dokonca by to priblížilo vieru, a keďže akcia noc kostolov je v podstate ekumenická, ľudstvu by spravila len dobre ...

ale to by ľudstvo chcelo veľa, aby náboženskí vodcovia vystupovali v mene ľudí a pre ľudí, ... to nejde, lebo odťažitosť ( odstup ) by sa zrejme stratila ...

hoci to nie je celkom pravda ... na viere sa nič nezmenilo ani keď v kostoloch hral bigbít ...

za Bezákovým odvolaním je toho hodne viac, a vyšších záujmov, je tu o tom a kdekade už čo to popísané, sem tam sa objavia nové ´strašné veci´, ktoré robil, aby sa udržovalo status quo ...

• Upvote 1

Bude to trochu od temy, ale predsa.

Hierarchicke usporiadanie nedava radovemu veriacemu prakticky ziadne moznosti dovolavat sa smerom hore ku pravde.Take moznosti nema ani diakon smerom ku knazovi, knaz smerom k biskupovi atd. Uz prefabrikovanou odpovedou na take pripadne dotazy je rcenie "zachovajte pokoru" Toto je samozrejme zalezitostou samotnej cirkvi a mne to ako nekatolikovi vobec nemusi trhat zily.

Druha vec je miesto a uloha cirkvi v spolocnosti. Tu napriklad spada aj vaznost autorita, ktorej sa netesi, alebo tesi. S ohladom na to si dovolim tvrdit, ze najviac zo vsetkeho im chyba spatna vazba. Oni mozu mat kritikov /ci uz z radov veriacich, alebo trebars militantnych ateistov/ u prdele, ked to nema prakticky ziadny dopad na ich postavenie, prava, povinnosti a ani na financnu situaciu. Financovanie cirkvi je zabetonovane v zakone, kde okrem podmienky registracie nehra pocet veriacich ziadnu ulohu vo vypocte vysky statneho prispevku, ten je viazany na platy duchovnych a zavisi teda od ich poctu. Prave nasledkom toho je ta bohorovnost a neochota pozriet sa do zrkadla, ved nemaju preco spravat sa transparentne, takisto ako nemaju dovod viest dialog. Spravanie politikov /samozrejme treba povedat ze iba do istej miery/ limituju volby -nazor, vola, hnev obcana. Keby cirkev mala v tomto zmysle spatnu vazbu, verim tomu, ze by sa spravali inak a malo byto byt aj v ich zaujme, pretoze v takejto atmosfere je iba otazkou casu, kym nalady v spolocnosti zhodnoti nejaky populista a urobi trebars radikalny rez..

• Upvote 2

Az take odveci to zas nie je, nakolko jednym z dovodu odvolania mohli byt aj v snahe odluky cirkvi od statu...

Financovanie cirkvi je zabetonovane v zakone, kde okrem podmienky registracie nehra pocet veriacich ziadnu ulohu vo vypocte vysky statneho prispevku, ten je viazany na platy duchovnych a zavisi teda od ich poctu.

Jak sa hovori, bozie mlyny melu pomaly, ale iste. Az take zabetovane to zas nie je. Politici zakon zmenia (velmi radi nieco usetria), ked budu mat podporu ludi. A sucasna cirkev pracuje naozaj velmi intezivne na tom, aby taketo odobrenie odluky co najskor od ludi dostali...

• Upvote 1

oplatí sa prečítať aj komentáre, a komentáre aj v iných nielen rýdzo katolíckych portáloch, a hlavne rozlišovať staré a nové tradície ... ono totižto okrem toho časť katolíkov neveľmi znášala ekumenické snahy JP II. ... za Bezákovým odvolaním je toho hodne viac, a vyšších záujmov, je tu o tom a kdekade už čo to popísané, sem tam sa objavia nové ´strašné veci´, ktoré robil, aby sa udržovalo status quo ...

Samoztrejme, ze som precital aj ine, ako katolicke "videnie" odvolania arc. Bezaka. Logicke su vsetky, ale su to predsa len pohlady konkretneho "vseveda" a jeho viac-menej subjektivny pohlad na tuto, nie zas tak casto sa stavajucu, vec. Preto my hodnovernejsia pripada (nie preto, ze som veriaci) aj vysvetlenie toho dokumentu. Bezak sa k niecomu zaviazal, tak to predsa nemoze (s pohladu cirkvi) hadzat za hlavu a ist si svojou cestou. On musi respektovat evanjelium a posobit na veriacich (aj potencionalnych) sposobom, ako to ucil Jezis. Ked mal s tym problem, tak mohol kludne ist svojou cestou bez cirkvi. Inak, svojou "profesionalitou", mi cim dalej tym viac pripominal ceskeho Halika.

A tie "strasne" veci, co mozu byt este odhalene, tak tie budu strasne iba s pohladu cirkvi a veriacich, lebo ty, ako ateista, to nemozes posudit. To, co je "strasne" pre cirkev, je pre teba v "pohode".

Hierarchicke usporiadanie nedava radovemu veriacemu prakticky ziadne moznosti dovolavat sa smerom hore ku pravde.Take moznosti nema ani diakon smerom ku knazovi, knaz smerom k biskupovi atd. Uz prefabrikovanou odpovedou na take pripadne dotazy je rcenie "zachovajte pokoru" Toto je samozrejme zalezitostou samotnej cirkvi a mne to ako nekatolikovi vobec nemusi trhat zily.

Vies si predstavit napr. armadu, ako nejaky spolok roznych nazorov, v ktorom sa dodrziavaju demokraticke pravidla slobodnej volby spravania sa k hierarchickemu usporiadaniu?

On musi respektovat evanjelium a posobit na veriacich (aj potencionalnych) sposobom, ako to ucil Jezis. Ked mal s tym problem, tak mohol kludne ist svojou cestou bez cirkvi.

Nedávno som v akomsi televíznom dokumente sledoval vysviacku biskupov, náramná sranda. Budúci biskupi si ľahli uprostred katedrály na zem, bruchom dole a s rukami natiahnutými pred hlavu. Potom začal rituál, papa spustil preslov a po nejakej hodinke ich vysvätil. Aj tieto rituály a ceremónie sú v súlade s Ježišovým učením? V ktorom evanjeliu sú opísané tieto šarády? A nemali by, podľa Ježišovho učenia, namiesto honosných rób a pozlátenej vysokej čapice nosiť biskupi skromný súkenný plášť?

:innocent:

• Upvote 1

Som rad, ze sledujes program o cirkvi :) .......a ked som uz pouzil tu armadu, ako priklad, tak si predstav, ze prislusnik armady, ktoreho povysuju do nejakej hodnosti sa jednou rukou spara v nose a druhu si strcil do razporku......taktiez, ked idem (pridem) k niekomu na navstevu sa obleciem do toho, co mam najkrajsie.....nie je v tom nic megalomanske. V prvom pripade je to tradicia a v druhom slusnost.

Vies si predstavit napr. armadu, ako nejaky spolok roznych nazorov, v ktorom sa dodrziavaju demokraticke pravidla slobodnej volby spravania sa k hierarchickemu usporiadaniu?

...

tak si predstav, ze prislusnik armady, ktoreho povysuju do nejakej hodnosti sa jednou rukou spara v nose a druhu si strcil do razporku

Viem si predstavit dodrziavanie normalnych, ludskych principov

Arcibiskup Sokol povedal v roku 2006 toto:

"„Ja si vážim pána prezidenta Tisa a veľmi vážim, lebo sa pamätám ako dieťa, my sme boli veľmi chudobní a keď on bol, sme boli teda na úrovni. To bol blahobyt. Nič nám nechýbalo. Pritom bola ale vojna,“

Cirkvi nevadilo, ze arcibiskup potom, co sa za slovakstatu dobre nazral /ak mozem pouzit podobnu metaforu ako ty vyssie / vykonal velku potrebu do pomysleneho vagona smer Osviencim, ale vadilo jej, ze Bezak sa sprchoval v spolocnych sprchach a chodil na Pohodu.

U takych ludi je uplne jedno, co si oblecu.

• Upvote 1

Nemci doteraz pouzivaju a aj uzivaju kilometre Hitlerovych dialnic a ked sa niektori zo starsich uzivatelov vyjadri sposobom " ...vazim si Hitlera za to, ze dal "natiahnut" tolke kilometre ciest, lebo som sa uz vtedy nemusel brodit blatom, ako v Rusku....."; ten tvoj argument je o nicom. Tym ale nechcem povedat, ze ja si tiez vazim Tisa resp. Sokola!

Nemci doteraz pouzivaju a aj uzivaju kilometre Hitlerovych dialnic a ked sa niektori zo starsich uzivatelov vyjadri sposobom " ...vazim si Hitlera za to, ze dal "natiahnut" tolke kilometre ciest, lebo som sa uz vtedy nemusel brodit blatom, ako v Rusku....."; ten tvoj argument je o nicom. Tym ale nechcem povedat, ze ja si tiez vazim Tisa resp. Sokola!

Inak povedane, ucel svati prostriedky.

PS. Tie 'Hitlerove' dialnice boli vsetky naplanovane a z casti postavene uz pred Hitlerom (Köln-Bonn otvorili v 1932). O tom, ze Hilter bol pred zvolenim proti dialniciam ('lebo mali sluzit iba bohatym aristokratom') uz ani nehovorim.

• Upvote 1

.. prislusnik armady, ktoreho povysuju do nejakej hodnosti sa jednou rukou spara v nose a druhu si strcil do razporku

Nie je armáda, ako armáda. Sú útvary, v ktorých sa vojaci neodvážia pohnúť jediným prstom aj pri obyčajnej kontrole, nie to ešte počas slávnostného ceremoniálu:

Obrázok

.. ked idem (pridem) k niekomu na navstevu sa obleciem do toho, co mam najkrajsie.....nie je v tom nic megalomanske. V prvom pripade je to tradicia a v druhom slusnost.

Na návštevu môžeš ísť aj v teplákoch či montérkach, robím to bežne. Záleží na tom, koho navštevuješ. :zubiska:

Spoločenské tradície sa neriadia podľa evanjelií, ale cirkevné tradície by sa nimi riadiť mohli. Sám si predsa kritizoval Bezáka za to, že nejedná v súlade s evanjeliami, preto podotýkam, že ani rozličné cirkevné rituály nemajú opodstatnenie v evanjeliách a v Kristovom učení.

Bezák raz v relácii Lampa rozviedol úvahu o podobenstve neba a pekla s láskou a nenávisťou. Rozprávanie síce nezahŕňalo bežné náboženské dogmy, ale pre mňa to bola jedna z najlepších duchovných úvah, aké som počul. ^^

• Upvote 1

Hej, vsak to je na tom srandovne, ze Bezaka sa najviac zastavaju ludia ako "ateisti", liberali a podobni. A to nie len nahodou, oni ho celkom vazne obhajuju a obdivuju.

Ani by o nom nebolo treba nic vediet, uz len toto by stacilo, aby bolo jasne, ze "nejedna v sulade s evanjeliami".

Edit: cize je dobre, ze bol odvolany.

A este chcem povedat, ze ja si vazim aj Tisa, aj Sokola.

Ani by o nom nebolo treba nic vediet, uz len toto by stacilo, aby bolo jasne, ze "nejedna v sulade s evanjeliami".

Poniektorí bratia v Kristu majú dedukčné schopnosti, ktoré by Colombovi vyrazili dych. :zubiska:

O sebe som nepísal, to si opäť iba vydedukoval, milý jose. A opäť zle. Ad hominem argumentáciu odlož radšej bokom a sústreď sa, unikajú ti súvislosti. ^^

Spolu s informatorom tu máchaš plamenným mečom a obaja kritizujete Bezáka za to, že jednal v rozpore s evanjeliami. Si schopný uviesť nejaký konkrétny príklad, ktorý by poukázal na Bezákove chyby? Konkrétnu situáciu, prejav, čokoľvek?

Do tejto temy som sa nemal bohvieaku chut zapajat.....no ale cloveku to niekedy neda sa pozerat dlho na tie, tu prezentovane, osvietenecke argumenty.

Tak po prve, nic tu nemacham a uz vobec plamennymi mecom....skor sa mi javi, ze tie plamenne reci su tie z opacneho brehu.

Co sa tyka tej tvojej poziadavky, ktoru si adresoval josemu, ze aby uviedol jeden konkretny priklad, ktory by poukazal na chyby arc. Bezaka, tak ja by som uviedol jeden. Svojho casu vyhlasila Radicova, ze moralne je to, co si odsuhlasi spolocnost, co by bolo sice v poriadku, ale iba v takej spolocnost, v ktorej figuruju iba totalny liberali (no to zatial nehrozi). Cirkev je zalozena na Jezisovom uceni a s toho aj vychadzaju evanjelia. Taktiez ma svoju hierarchiu. arc.Bezak vedel(?) o tomto vsetkom a predsa sa rozhodol vystupovat a konat podla svojich predstav. Musel vediet, ze kona v urcitom rozpore. Ak chcel katolicku cirkev "preonacit", teda vedel, ze sa katolicka (a nielen katolicka) cirkev moze stat niecim podobnym, ako spolocnost podla Radicovej. V takom pripade akoby roztrhal evanjelia a cirkev poslal na periferium. Teda mohla sa cirkevna "generalita" pozerat na taketo novatorstva?

V takom pripade akoby roztrhal evanjelia a cirkev poslal na periferium. Teda mohla sa cirkevna "generalita" pozerat na taketo novatorstva?

Povedzme, ze by to naozaj urobil - teda, ze by ucil a kazal nieco, co je v rozpore s krestanstvom, ucenim RKC a ako pises "roztrhal evanjelia". Mnohe krestanske odnoze na znenie Biblie fakt kaslu, alebo si ich vykladaju velmi volne.

Ale o co konkretne, ake konkretne popieranie evanjelii, islo v Bezakovom pripade?

To presne vedia ti, co arc. Bezaka odporucili papezovi odvolat. Taktiez papez a arc. Bezak. Ja sa len mozem drzat toho co sa dostalo na verejnost ".....posobenie arc. Bezaka sa nezlucovalo s ucenim cirkvi....". Skus sa na presnu pricinu popytat arc. Bezaka. Pre mna je zahadou, preco s tym nevyrukuje na verejnost, ked tak tvrdosijne odmietal verejne odist z uradu a tvrdit, ze on nevie preco ho papez odvolal. Trochu smiesna obrana.....co myslis?

Pozri - pokial NEVIES co sa stalo, tak sa nerozhodujes. Len si si dopredu vybral stranu a tej nadrzas, aj ked vlastne nevies preco.

Prirodzene, je logicke, ze pokial niekto ineho obvini - tak tieto obvinenia niecim podlozi. Cize pokial si pisal o trhani evanjelii, bolo by naozaj lepsie, aby toto tvrdenie bolo podlozene nejakym konkretnym cinom, ci Bezakovim vyjadrenim. Mozno to naozaj urobil, kto vie? Ja neviem. Ale ani ty nevies.

V zasade ale ide o vnutrocirkevny problem, ktory by sa mal riesit interne. Lenze tu sa zjavne zrazili trosku odlisne pohlady na sposob riesenia rozporov, hm.

Napr. v evanjeliu je: príde čas, keď neznesú zdravé učenie, ale nazháňajú si učiteľov podľa svojich chúťok, aby im šteklili uši.

Ehm...

No a co? Nechapem suvislost. Kvoli tomuto bol Bezak odvolany?

Alebo to ma znamenat, ze Vatikan nezniesol zdrave ucenie - vsak? Ved to je evanjeliu, takze samotne Svate Pismo pise o priklade, ktory sa stal. Cize prave Vatikan porusuje evanjelia a robi z nich trhaci kalendar. Pche, fanatici - vsetci.

Tieto kecy o konaní v rozpore s evanjeliami sú jednoducho smiešne a rovnako sa to dá obrátiť aj proti RKC. Evanjelium podľa Matúša obsahuje napríklad aj toto:

A Ježiš povedal svojim učeníkom: „Veru, hovorím vám: Bohatý ťažko vojde do nebeského kráľovstva. 2424Ba hovorím vám: Ľahšie je ťave prejsť cez

ucho ihly, ako boháčovi vojsť do Božieho kráľovstva.“

Bezák verejne poukázal na prevody veľkej sumy peňazí, ktoré prebiehali medzi súkromným kontom arcibiskupa Sokola a trnavskou arcidiecézou. Tým vlastne odhalil presne to, z čoho ho následne Vatikán obvinil - že arcibiskup Sokol jednal v rozpore s evanjeliom a investovaním do pozemkov si odoprel právo na vstup do kráľovstva nebeského. :zubiska:

Okrem toho sa v evanjeliu podľa Matúša píše aj o tom, ako "učiteľ" putoval púšťou zahalený do plášťa z ťavej srsti a živil sa bylinkami a korienkami. Je to jasné, pápež v pompéznej róbe a vo vysokej pozlátenej čapici jednoznačne nekoná v súlade s evanjeliom, treba ho okamžite odvolať. -_-

Pozri - pokial NEVIES co sa stalo, tak sa nerozhodujes. .....

V zasade ale ide o vnutrocirkevny problem, ktory by sa mal riesit interne. Lenze tu sa zjavne zrazili trosku odlisne pohlady na sposob riesenia rozporov, hm.

Ten odlisny pohlad na riesenie problemov zacal arc. Bezak.

DOPIS ARCIBISKUPA BEZAKA SVOJMU PREDCHODCOVI arc. SOKOLOVI

Mons.Robert Bezak,trnavsky arcibiskup. V Trnave 13. septembra 2009

Vazeny pan emeritny arcibiskup Jan.

Pisem tento list, pretoze nemozeme byt spolu hned po Tvojom navrate zo zahranicia.Prave v case Tvojho prichodu ja musim byt na stretnuti “ Mladych“, zacinajucich biskupov Rime. Najradsej by vsetko to,co napisem,povedal ustne,ale nemozem to odlozit az do doby mojho navratu, kedze sa jedna o velmi zavazne skutocnosti.

Ako si istotne,pan arcibiskup po svojom prichode zistil, ze na stupoch do Arcibiskupskej kurie su zmenena zamky. Prikazal so ich vymenit. Tym chcem docielit,aby priamy vstup na kuriu mali len ti ktori su tu aj riadne zamestnani,alebo ubytovani. Vsetci hostia a navstevnici, sa musia shlasit najprv na vratnici a potom mozu vstupit a vybavit svoju zalezitost.Dal som prisny pokyn riaditelovi Arcibiskupskej kurie, aby dohliadol, zeby nikto iny kluc od vstupnych dveri nemal. V opacnom pripade budem musiet vyvodit prisne dosledky.Z toho je zrejme, ze ani Ty pan arcibiskup nemas dovoleny priamy „zamestnanecky“vstup do Arcibiskupskeho palaca,ale prosim aby si vstupoval cez vratnicu.

Ako si, pan arcibiskup, tiez kratko po svojom prichode zistil, z Arcibiskupskej kurie odisli takmer vsetci jej predchadzajuci obyvatelia: dostojny pan Javor, Kurila,Cery a tiez emeritny pomocny biskup Dominik Toth. Na zaklade tejto skutocnosti som nechal premenit jedalne-takze vo velkej jedalni sa stravuju clenovia sucastneho vedenia Arcibiskupskeho uradu a v malej jedalni predchadzajuce vedenie., ktore nateraz uz len zastupuje pan emeritny biskup Stefan Vrablec. Samozrejme mozete byt v malej jedalni obaja spolu.Toto rozclenenie je vhodne najma preto, ze aj pri stravovani chcem riesit so spolupracovnikmi mnohe zalezitosti diecezy a neni vhodne Vas nimi zatazovat.

Kedze budem prec dlsi cas a na cas mojej nepritomnosti pripadaju aj rozne slavenia,rozdelili sme si s panom pomocnym biskupom Janom Oroschom a z generalnym vikarom Pavlom Zemkom program.Rozdelenie a aj slavenie eucharistie v meste Trnava som schvalil pre urcene hodiny a kostoly. Budem pokladat za velmi nevhodne a sucastne i konanie proti mojmu schvaleniu, keby som sa dozvedel ,ze urceny program bol zmeneny niekym inym, napriklad i tym, ze nemohol predsedat slavnostnu eucharistiu vopred urceny knaz!…Ak teda ,pan arcibiskup, zostanes v case mojej nepritomnosti v Trnave, nepokladaj tento fakt za momentalne pravo ma zastupovat na verejnych liturgickych slavnostiach. Zelam si,aby si v meste Trnave sam nepresedal na svatej omsi ani v kadedrale ani v bazilike…Tak isto je nevhodne,aby si sa sam“ pozval“ na eucharisticke slavenia v ramci trnavskej arcidiocezi.Vzdy to bude mozne len s mojim vyslovnym suhlasom pripadne ked budeme vediet o osobitnom pozvani fararov z farnosti!

Chcem verit, ze chapes toto moje zelanie ako ziadost o vytvaranie priestoru,ktory potrebujem.Kedze po tom ako si sa stal emeritnym arcibiskupom,aj napriek prislubu odchodu z Trnavy jako mi toto Tvoje vyhlasenie sprostriedkoval nuncius si sa ubytoval na Kapitulskej ulici a to v priamej blizkosti Arcibiskupskej kurie. Kodex cirkevneho prava upozornuje,ze aj ked si diocezny emeritny biskup moze ponechat miesto pobytu v samotnej dioceze, istotne to nie je len na miekolko metrov od arcibiskupskeho uradu, ktory 21 rokov viedol….Napokon moze nastat situacia, ze v niektorych pripadoch pre zvlastne okonosti Apostolska stolica rozhodne aj inac emeritny diocezny biskup ani nezostane vo svojej dioceze..

Ja osobne by som bol rad a ocenil by som, keby si pan arcibiskup zvazil, ako by si mohol byt nadalej a to inym sposobom uzitocny po tolkych rokov vedenia arcidiocezy a velmi ovenim ked uvidim ako sa pomaly stiahnes do uzadia, k zasluzenemu odpocinku na pokojne miesto.Instrukcia ktoru vydala Kongregacia pre biskupov, naznacuje emeritnemu biskupovi,ze ma pripominat“biblicky obrazstarnuceho a slabnuceho Mojzisa, ked na crchol hory,s rukami vyzdvyhnutymi k Bohu, intervenuje v prospech ludu bojujuceho proti Ameiekovi.

Ja neosuvam vsetky zasluhy, ktore za tie roky, pan arcibiskup Jan mas pri budovani Kristoveju Cirkvi, ale sucastne sa nechcem stavat do polohy akehosi mileho priatela, ktory sa uz davno pred svojou biskupskou vysviackou tesil na spolupracou s Tebou. To ze som bol Vatikanom „dosadeny“ tak prekvapivo, nie len pre Teba ,ale i pre mna, na stolivu trnavskeho arcibiskupa, musi mat pre Teba svoju vaznu a vlastnu vnutornu vypoved! Tu netreba citat an medzi riadkami! Nechcem a nebudem hladat nejaky neexistujuci „modus vivendi“, ani vzajomnu komplementaritu, ci kompromisne dohody. Ano budem sa usilovat o Tvoju dostojnu emerituru a to v ramci tych urceni, ktore vytvoria pre mna pre Teba, ale aj pre mnou urcenych spolupracovnikov chodnu atmosferu pre dalsie budovanie trnavskej arcidiocezy a celej Cirkvi.

Aj za to sa budem v Rime modlit a poprosit o pastoracu pomoc.

Tieto kecy o konaní v rozpore s evanjeliami sú jednoducho smiešne a rovnako sa to dá obrátiť aj proti RKC

Suhlasim. Pouzivanie citatov z evanjelii tomuto nepomoze. Pre zaujimavost este pripajam link:

http://www.obcianskyvybor.sk/

!