Jump to content

Odvolanie arcibiskupa Bezáka

alamo

Recommended Posts

Bezákovo odvolanie pokračuje ... aspoň jeho dozvuky neskončili celkom iste, a asi tak skoro ani neskončia, tak sa na ne pozrime :) :

- na Slovensku boli traja exorcisti, po odvolaní pátera Leopolda, ktorého sa zbavila vyššia cirkevná moc pre podporu Bezáka, zostali len dvaja

http://www.sme.sk/c/6594821/exorcista-sa-zastal-biskupa-bezaka-odvolali-ho.html

- a dnes správa o jednom ... láskyplnom liste pápeža Benedikta XVI., ktorý považuje situáciu za znepokojujúcu, a napísal list slovenským biskupom

podľa Zvolenského je list plný lásky k Bezákovi, dodnes zostáva pre nich tajomstvom, prečo bol pápežom Bezák odvolaný, je to nonono rozhašterenej diecézi, ...

pozoruhodný je odstavec

Taliansky spravodajský server chiesa espresso repubblica nedávno zverejnil článok s titulkom „Biskup s ľudskou tvárou“ odmietnutý pápežom. Renomovaný autor Sandro Magister sa odvoláva na informácie zo záverečnej správy apoštolskej vizitácie a cituje z nej:

...

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6596535/pripad-bezaka-donutil-papeza-napisat-biskupom.html#ixzz2BdbTCTar

... a kritika od Františka Mikloška.

Bezák je stratený, ale kauza žije svojím životom ďalej.

• 1 month later...

Bezák rozdeľuje mienky naďalej, slovenská cirkevná vrchnosť to nerada vidí, podľa hovorcu biskupov má mlčať aj podľa nariadenia Svätej stolice, mienky veriacich sa rozchádzajú na tisíc smerov, ale Bezák vystúpi v jednom programe :

Bezák bude mať v ČT prvý rozhovor po odvolaní

V piatok 14. decembra o 23:30 na ČT24 prehovorí Róbert Bezák v médiách prvýkrát po svojom odvolaní.

Česká televízia stále venuje osobnosti odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pozornosť.

K avizovanému dokumentu Arcibiskup s ľudskou tvárou, ktorý je na programe v nedeľu 16. decembra na ČT2 o 15.45 h, pridala aj diskusnú reláciu Před půlnocí, v ktorej bude emeritný arcibiskup hosťom.

Program odvysiela ČT24 v piatok 14. decembra o 23.30 h a bude to prvý rozhovor Bezáka pre médiá po odvolaní. Informuje webová stránka Českej televízie.

Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. v polovici tohto roka. Na podporu odvolaného arcibiskupa organizujú sympatizanti rôzne protestné aktivity.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2F2MRUSBK

plus článok: Bezák prehovoril: Sokol sa videl ako feudálny pán : http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2F2NJw8QK

nasi veriaci sa nejak vyhybaju tejto teme, ako moru...

trosku som prekvapena, ze sa na to bezak dal, myslim rozhovor pre markizu, ma to vela reklamy, ja za tym nucham skor nieco podobne ako modre z neba ako daco seriozne..

• Upvote 1

Odvolanie arcibiskupa Bezáka

ja sa s odvolaním nestotožňujem, na mňa Bezák pôsobí ako dobrý človek, úprimný, pravdovravný, čestný...ja ho tak vnímam, myslím si, že má silnú vieru a že si získal mnoho srdc svojim prístupom k životu, k človeku, že konal a slúžil verne .. s láskou .., no nepoznám ho osobne ..., ale tak na mňa pôsobí .. pozitívne. :)

Počula som len raz jeho kázeň v telke a ma upútal, chytilo ma za srdce jeho kázanie .. a onedlho som sa dopočula o jeho odvolaní ... zarazilo ma to. V živote nás postretávajú aj nepríjemné, nespravodlivé vecí ..

Myslím si, že ho to bolí ...., je sklamaný... , a právom ..

Tiež si myslím, že ako morálny človek môže byť šťastný ... má vieru .. tú mu nikto nevezme,lásku môže rozdávať aj prijímať aj naďalej...

Srdce je dôležité a myslím si, že On ho má na správnom mieste. Toť môj skromný názor.

• Upvote 1

Bezák nezmizol, rozhodol sa prehovoriť, hoci si tým pravdepodobne koleduje o ďalšie problémy

včerajší rozhovor pre ČT bol veľmi jednoduchý a opatrný / možno pre niekoho nie, ja som ho tak vnímala /, a sám povedal, že musí zvážiť každé slovo, pretože každé potknutie jeho jazyka je ostro sledované ... okrem iného.

pre týždenník Vasárnap vznikol v novembri rozhovor, ktorý týždenník uverejní v plnom znení v utorok

aj ukážka je čitateľná :

Bezák: cirkev ma opustila http://www.sme.sk/c/...a-opustila.html

tato burka v pohari vody je pre mna milym osviezenim tohto pokojneho, predvianocneho casu, kedy sme plni ocakavania....a prd makovy..aj tak vsetko pojde dole vodou :zubiska:

Bezak je vcelku mily chlapik a aspon vidi, v akej blbej firme sa zamestnal ..hocico, co nastve Sokola a jeho bandu je fajn.. :P

• Upvote 1

http://spravy.pravda...1_sk_domace_p70

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by sa mal ospravedlniť Svätému Otcovi Benediktovi XVI. Vyplýva to zo stanoviska Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré tlmočil jej hovorca Jozef Kováčik

inak.. v zásade majú v niečom aj pravdu..

prečo? lebo kniha Jób..

spravodlivého Jóba v nej Satan "pochcal" pred Bohom, následkom čoho začal Boh Jóba skúšať..

ale Jób sa nedal.. trpezlivo znášal keď ho Boh pripravil o majetok aj rodinu, a naďalej Boha chválil..

ale aj tak sú tu znepokojivé otázky, napríklad, kto je hnusný "Satan", v tomto Bezákovom prípade, teda kto zohral jeho "part"? má toho "Satana" katolícka cirkev, priamo v svojích radoch?

ak ho má, ako môže byť "svätá"? :certisko:

potom.. na koľko má byť vlastne, RKC pre katolíka totožná s Bohom samotným?

ja katolík nie som.. takže je to pre mňa dosť záhada..

a môj najobľúbenejší smajlík

:saw:

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by sa mal ospravedlniť Svätému Otcovi Benediktovi XVI. Vyplýva to zo stanoviska Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré tlmočil jej hovorca Jozef Kováčik

inak.. v zásade majú v niečom aj pravdu..

prečo? lebo kniha Jób..

spravodlivého Jóba v nej Satan "pochcal" pred Bohom, následkom čoho začal Boh Jóba skúšať..

ale Jób sa nedal.. trpezlivo znášal keď ho Boh pripravil o majetok aj rodinu, a naďalej Boha chválil..

nie sú to v tomto tvojom prirovaní k Jóbovi v súvislosti s tým citátom dopletené príčina a dôsledok ? či minimálne dve rozličné veci ?

Bezák práve trpí ako Jób, a neobracia sa chrbtom k svojmu Bohu, kde je tu súvislosť s tým, že "v niečom majú pravdu" a ako Jób by sa mal ospravedlniť ?

jeho Boh ho skúša, a Jób vytrval ... jeho Boh po ňom nežiadal ospravedlnenie, takže to kríva. to nie je "lebo kniha Jób" ...

Jób svojím spôsobom je, ale z toho nevyplýva, že sa preto, že je Jób, má ospravedlňovať komukoľvek a preto je dôvodom k ospravedlneniu kniha Jób ...

Jednoducho povedane,Bezak uvidel aku spinu v hrnci vari Sokol a spol.Nevahal a otvorene to povedal na verejnosti.Cirkev bratska ho hodila cez palubu,a ci sa v cirkvi este udrzi tazko povedat :P Som nevedel ze aj v Cirkvi sa peru spinave peniaze!Fuj clovek uz nemoze verit naozaj nikomu.

fraška pokračuje :)

Bezáka mal pápež odvolať aj pre posadnutie diablom

Je to absurdné, reaguje na obvinenie z posadnutosti páter Leopold. Cirkev sa k fáme nepriznáva.

Jedným z dôvodov, prečo arcibiskupa Róberta Bezáka pápež odvolal, je vraj aj jeho posadnutosť diablom.

O tejto verzii nezávisle od bývalého predsedu parlamentu Františka Mikloška, ktorý o nej ako o jednej z troch hovoril v sobotu v televízii TA3, počul aj bývalý exorcista, františkán Leopold Jablonský.

Trnavský apoštolský administrátor Ján Orosch Jablonského odvolal potom, ako sa zastal Bezáka.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2FOhsqyLX

Posadnutost diablom mi pride ako prehnana. Neviem ci sa to umyselne nepodstrcilo ako fama, aby sa to zneprehladnilo situaciu a mohlio sa ukazat, aky su ti zastancovia Bezaka pomyleni.

Ved vidime, ako sa to potvrdi/vyvrati/ututla.

Pozitivne je, ze aspon v tomto pripade .tyzden ukazal, ze vcelku slusne znesie aj nazorovu polemiku - a nie je unisono len na jednej strane.

Stanovisko biskupov k súčasnej situácii Katolíckej cirkvi na Slovensku

Bratislava 18. decembra (TK KBS) Katolícka cirkev na Slovensku prežíva v posledom období bolestnú situáciu. Srdcia mnohých sú rozrušené a naplnené neistotou. Preto my, biskupi, členovia KBS, vedení túžbou naplniť poslanie duchovných otcov, zodpovedných za jednotu Cirkvi, obraciame sa na všetkých veriacich s týmto stanoviskom:

So všetkou vážnosťou opätovne zdôrazňujeme, že plne rešpektujeme a prijímame rozhodnutie o odvolaní Mons. Róberta Bezáka. Svätý Otec urobil toto rozhodnutie osobne, po dôkladnom zvážení a potom, čo Mons. Bezák odmietol prijať jeho výzvu, aby sa vzdal úradu trnavského arcibiskupa, čím porušil prísahu vernosti a poslušnosti voči nemu.

Okrem iného sa na verejnosti objavila pochybnosť o postoji slovenských biskupov k zachovávaniu zákonov SR pri spravovaní majetku. Chceme vás uistiť, že plne rešpektujeme zákony SR a preto dbáme o riadne spravovanie majetkov Cirkvi. Stále sme boli a v prípade potreby sme ochotní poskytnúť kompetentným orgánom súčinnosť pri objasnení hospodárenia ktorejkoľvek cirkevnej právnickej osoby.

Sme vďační za podporu všetkým veriacim, ktorí nám vyjadrujú svoju dôveru.

Pozývame aj ostatných, aby prijali rozhodnutie Svätého Otca. Modlime sa za Svätého Otca, za Cirkev na Slovensku a spoločne doprevádzajme modlitbou aj Mons. Róberta Bezáka.

O pár dní budeme sláviť vianočné sviatky. Boh k nám prichádza, stal sa človekom a narodil sa v Betleheme, aby nám týmto jedinečným spôsobom vyjadril svoju blízkosť a poskytol záchranu z biedy našich hriechov. Dúfame, že s Božou pomocou budeme vedieť upriamiť pozornosť na jeho lásku a mať z nej opravdivú hlbokú radosť a pokoj.

Biskupi Slovenska, členovia KBS

na list biskupov odpoveď s odôvodnením z kánonického práva, autor pôsobí na Pontificia Universita San Tommaso d'Aquino Roma :

Pojednáva o tom kánonické právo v kan. 184 §1, kde je vymenovaných šesť motívov straty cirkevného úradu. Týmito motívmi sú: vypršanie stanoveného času úradu, dovŕšenie stanoveného veku osoby, zrieknutie sa úradu, preloženie, odvolanie, pozbavenie. Biskup Bezák bol odvolaný zo svojho úradu, keďže sa ho nezriekol.

Prvá otázka, ktorá sa vynára, je táto: aké sú dôvody, pre ktoré by sa mal niekto zrieknuť svojho úradu? Znova si pomôžeme kanonickým právom, ktoré v kan. 187 pomáha nerozhodnému človeku (napríklad biskupovi), ktorý by sa chcel zrieknuť svojho úradu touto formuláciou: „Ktokoľvek je zodpovedný za svoje skutky, sa môže z oprávneného dôvodu vzdať cirkevného úradu.“ Z týchto riadkov je zjavné, že tu nejde o povinnosť zrieknutia sa úradu, ale o možnosť zrieknutia sa ho.

Ďalšia vec, s ktorou tu máme do činenia, je výzva samotného pápeža adresovaná biskupovi Bezákovi o zrieknutie sa úradu. Výzva znova nemá nič spoločné s povinnosťou. Spoločenstvo katolíckych biskupov však berie výzvu pápeža ako Bezákovu povinnosť a nie ako jeho možnosť, ako to on správne pochopil a odmietol sa zrieknuť svojho úradu.

V stanovisku slovenských biskupov je však ešte tretí prvok: porušenie prísahy pápežovi. Takže od začiatku, máme tu možnosť zrieknutia sa úradu, výzvu pápeža na zrieknutie sa úradu a do tretice prísahu vernosti.

Táto znie v úvode takto: „Ja, R. B., menovaný biskupom Trnavy, budem stále verným a poslušným svätej rímskej apoštolskej cirkvi a svätému námestníkovi, atď.“ Prísažné formulky našťastie alebo pre niekoho „bohužiaľ“ nešpecifikujú, v čom spočíva táto prísaha, ktorá je daná na prvom mieste cirkvi.

Naši biskupi však tvrdia, že biskup Bezák porušil prísahu vernosti a poslušnosti pápežovi, ale z kánonického práva je jasné, že biskup Bezák iba využil svoje právo, v ktorom nemal dôvod na zrieknutie sa úradu, pretože výzva nie je povinnosť.

V stanovisku biskupov sa tak nepochopiteľne a nebezpečne miešajú tri prvky: možnosť zrieknutia sa, výzva na zrieknutie sa pápežom a prísaha vernosti a poslušnosti. Je zrejmé, že z prvých dvoch prvkov nutne nevyplýva porušenie tretieho.

Všetci vieme, že biskup Bezák prijal svoje odvolanie pápežom, ktoré je ďalšou právnou možnosťou odvolania niekoho z úradu a neporušil tým žiadnu prísahu, ako na tom trvajú biskupi Slovenska.

Čo však kuriózne formula prísahy ďalej špecifikuje, je toto: „Usilovne budem spravovať podľa noriem posvätných kánonov časné dobrá (t. j. peniaze, budovy, pozemky, atď.) v majetku cirkvi mne zverené, s dôkladnou opaterou, aby sa žiadnym spôsobom nestratili alebo poškodili.“ Ale to je už asi o niekom inom...

Čítajte viac: http://komentare.sme...l#ixzz2Fp48vVvY

poviem to nesväto a vulgárne

- páni biskupi v tejto kauze, permanentne serú hubou, a to priamo na hlavy svojich ovečiek -

čím poškodzujú svoju vlastnú cirkev

úprimne sa priznávam

ako nekatolíka, a hlavne chronického pochybovača o akomkoľvek zmysle, akejkoľvek náboženskej organizácie

ma to napĺňa, čírim škodoradostným potešením

:ahooj:

idú vianoce, treba byť úprimný

• 2 weeks later...

Zaujimavy clanok, kde sa vecne rozoberaju zahmlievania/klamstva Kovacika a Zvolenskeho.

http://martinovymarnosti.blogspot.sk/2012/12/proc-mluvci-kbs-nerika-pravdu.html

Napriklad, ze podla kanonickeho prava papez biskupa slobodne menuje, ale odvolavanie sa tam uz nespomina.

V duchu . 1. Vatikanskeho koncilu vztah biskup - papez nie je typickym vztahom podriadeny - nadriadeny, ako napriklad knaz - biskup.

Prirovnanie k beznemu odvolavaniu vo velkych firmach teda nie je adekvatne.

Navyse nie je bezne ani v RKC: za posledne desatrocia doslo len k styrom odvolaniam bez poukazanie na kanonicke pravo. Pri zvysnych troch boli oznamene dovody odvolania. Pripad Bezaka je teda JEDINYM odvolanim bez kanonickeho prava a bez zverejnenia dovodov odvolania - rozhodne sa teda nejedna o bezny postup, ako by nas rad niekto presvedcil.

Nezabudajme, ze Kovacik klamal uz hned od uplne prvych sekund kauzy Bezak: ked zosmiesnil Mikloska, ktory avizoval jeho odvolanie, ako konspiratora ala Brown.

• 2 weeks later...

vau.. Sokol mal osobný účet v rozpore s "kostolným poriadkom"..

priamo vo Vatikánskej banke!

:certisko:

http://www.sme.sk/c/...skej-banke.html

"Účet, ktorý mám založený vo Vatikánskej banke, je môj súkromný účet, nie je to účet arcidiecézy, ani sa na ňom nenachádzajú arcidiecézne prostriedky," cituje TA3 Sokola z príslušných dokumentov.

Podľa TA3 ale tieto peniaze Sokolovi údajne nikdy nepatrili, čo má potvrdzovať aj list pravej ruky pápeža kardinála Tarcisia Bertoneho.

Peniaze mali podľa štátneho sekretára pochádzať z predaja pozemkov. Akých, jasné nie je. TA3 sa o transakcii so Sokolom hovoriť nepodarilo.

sľub chudoby tento Kristov zástupca na zemi celkom iste neskladal,

vedľajší, osobný účet, z ktorého môžno darovať len tak skoro pol milióna dolárov jedným vrzom, a ešte stále zostane dosť, to pripomína nakŕmenie hladného národa z jedného bochníka chleba ... len kde je ten národ ?

"Krátko pred ukončením úradu som z týchto mojich peňazí uložených vo Vatikánskej banke dal ako dar Trnavskej arcidiecéze 339 563 dolárov," tvrdí v dokumentoch Sokol.

....

Podľa TA3 ale tieto peniaze Sokolovi údajne nikdy nepatrili, čo má potvrdzovať aj list pravej ruky pápeža kardinála Tarcisia Bertoneho.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6660144/arcibiskup-sokol-mal-sukromny-ucet-vo-vatikanskej-banke.html#ixzz2HQKgVC00

• Upvote 1

http://www.etrend.sk...cibiskupov.html

(Ne)odpustené hriechy arcibiskupov

Po odvolaní arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy prepukla v médiách „kauza Bezák“. Diskutovalo sa o všetkom možnom i nemožnom – dokonca aj o možnosti, že arcibiskup bol odvolaný preto, lebo ho posadol diabol. Mnohé z týchto tém boli svojou povahou vnútornou záležitosťou cirkvi, a preto sa netýkali každého občana. Všetkých sa však týka finančný škandál, ktorý táto kauza odhalila. Podľa zverejnených informácií sa s majetkom i zdrojmi katolíckej cirkvi v Trnavskej arcidiecéze nakladalo tak, že to bolo nielen v rozpore s kánonickým právom, ale aj so zákonmi republiky. A to už vnútornou vecou cirkvi nie je.

rozhrešenie môže byť udelené iba tomu, kto sa k hriechu dozná, a ľutuje svoje hriechy

Pochybenia sú také závažné, že spochybňujú, či je prijateľné, aby v čase všeobecného šetrenia dostávala štedrý príspevok od štátu cirkev, ktorej neprekážalo netrasparentné, pokútne a celkovo pochybné využívanie jej vlastných zdrojov.

ten kto sa kajať z hriechu odmieta, nemožno dôverovať