Skočiť na obsah

Vplyv stravy na zdravie


Bohus

Odporúčané príspevky

myslím si, že pre každého je dobré niečo iné. ja som kedysi skúšala dať si "ovocný deň", "zeleninový deň" - samozrejme surové - a dostala som sračku s kŕčmi od rebier až po nohy. takže tade cesta neviedla. Ale zato som ešte na surové ovocie a zeleninu nezanevrela a baštím ich v značnom množstve, len to varené jedlo raz denne potrebujem. stačí v malom množstve, najradšej niečo ľahké, vyprážanému sa vyhýbam, ale potrebujem to. A ak sa dá, tak aj k tomu varenému vždy, alebo aspoň často, zeleninová či ovocná príloha. A nezabúdam, ani na jogurty či acidofilné mlieko, to mi robí dobre. neprežieram sa, stačí mi zahnať hlad. pocit plného brucha nemám rada.

Vodu mám rada. Tú obyčajnú, z vodovodu. Chutí mi. každé ráno nalačno si dám za pohárik hneď po prebudení. nepotrebujem koly ani sprajtky a podobne. Niekedy si dám minerálku, ale voda je voda a som rada, že ju máme. Napriek svojmu veku zatiaľ - a dúfam, že to tak ostane - nemám žiadne neduhy súvisiace s trávením aké majú mnohé moje rovesníčky. Ale aj tak aj hreším...doprajem si kávu so smotanou, niekedy si tam šupnem zmrzlinu a šľahačku, aby som si urobila potešenie.

Strava má podstatný vplyv na zdravie. Tiež myslím, že všetkého s mierou. Howgh.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keď už som povedal A, cítim sa povinný povedať aj B, pokiaľ ide o odkaz na film:

“ Dá sa žiť bez jedla ? “

 

Existujú ďalšie veľmi zaujímavé videá aj textové prepisy prednášok na túto tému. Francúz Henri Monfort mal minulý rok v Čechách tri prednášky v Brne, Prahe a Českých Budějoviciach. Videá jeho prednášok je možné jednoducho nájsť po zadaní jeho mena.

 

Ide hlavne o to, aby si prípadní záujemcovia o „netradičnú výživu pránou“ nepoškodili vážne zdravie neuváženými postupmi. Henri Monfort podrobne vysvetľuje, ako dospel k tomu, že už 9 rokov nemusí vôbec nič jesť a čo to znamenalo pre jeho zdravie a pre obdivuhodnú premenu jeho zmyslového vnímania.

Je dobré si jeho skúsenosti prečítať. Kto sa nevie poučiť z chýb iných, je nútený učiť sa z vlastných. Je jasné, že sa nájde veľa kritikov, ktorí aj oprávnene môžu spochybňovať pojmy a spôsob, ako túto záležitosť sa snaží vysvetliť. Ešte dlho potrvá, kým nájdeme na popisovanie tohto sveta vhodnejšie pojmy. Dôležité sú však jeho praktické skúsenosti a veľmi pozoruhodný výsledok jeho snaženia. Uvediem len jeho najdôležitejšie 3 zásady:

  • Neprestávajte v žiadnom prípade piť vodu pri prechode na pránickú výživu. Môžete mať veľké problémy s obličkovými a žlčníkovými kameňmi. Monfort vodu piť nikdy neprestal, nepatrí k tým, ktorí nepotrebujú piť ani vodu.
  • Po dvoch týždňoch odmietania stravy zistíte, že telo už prešlo na pránickú výživu okrem iného aj podľa toho, že váha vám už neklesá, dokonca niekedy môže mierne stúpnuť. Henri Monfort má 9 rokov stabilnú váhu 75 kg. Ak vám váha klesá, na pránickú výživu ste neprešli a nevyhnutne musíte s hladovaním skončiť.
  • Po dvoch týždňoch zistíte, že vám stačia 4 hodiny spánku a ste vo veľmi dobrom duševnom stave. To je tretí dôležitý príznak správneho prechodu na pránickú výživu. Monfortovi stačia necelé dve hodiny spánku denne a vôbec mu to nevadí. (Pre mňa zatiaľ platí: Lepšie spanie ako med lízanie :) )
Toto všetko ma len utvrdzuje v poznatku, že dnešná fyzika a chémia podáva len veľmi nedostatočný obraz o svete v ktorom žijeme. Akékoľvek snahy vysvetliť vznik vesmíru alebo aj evolúciu považujem za veľmi produktívne a prospešné pre rozvoj myslenia ľudstva, ale netreba týmto predstavám príliš veriť. Omnoho viac treba toho objaviť, ako v súčasnosti vieme.

 

Uvádzam odkaz na prepis Monfortovej prednášky v Brne 23.11.2011 :

 

...http://www.breatharian.eu/breath/francie/monfort/brno111123.php

 

http://www.breathari.../brno111123.php

 

. . .

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

práve som čítala jeden článok, kde vedci povoľujú po preskúmaniach hromady potravín znovu jesť, a nebáť sa rakoviny ... bežné či menej bežné "rakovinotvorné" či rakovinu podporujúce potraviny boli omilostené, citróny a homáre a horčica nie sú karcinogénne ...

v článku záhradné grilovanie omilostené nie je ... ale je to len pár viet, pre ostatné informácie treba zrejme k zdroju : )

 

Vedci zistili, že potraviny nemusia mať vplyv na vznik nádorov.

Môžu spálené toasty alebo dressing na šaláte viesť k rakovine? V mnohých časopisoch by ste našli kladnú odpoveď, najnovší výskum amerických vedcov však tieto tvrdenia popiera.

V štúdii v časopise American Journal of Clinical Nutrition Jonathan Schoenfeld z Harvardovej univerzity spolu s kolegami tvrdí, že počas výskumu sa im nepodarilo nájsť vplyv potravín na rakovinu.

Odborníci si z kuchárskej knihy náhodne vyberali recepty a jednotlivé ingrediencie. Potom každú zo zložiek skúmali v spojitosti s rizikom rakoviny.

„Zistili sme, že štyri desiatky z päťdesiatich prísad už skúmali pre možné riziko rakoviny,“ zdôraznil Schoenfield. „Zvyšných desať skúmali len ako obyčajné prísady.“

Medzi rizikové potraviny patrili napríklad múka, káva či citrón. Nechýbali tam ani nezvyčajné ingrediencie vrátane homára, muškátového kvetu, škorice a horčice.

Vedci potom analyzovali vedecké články o týchto potravinách.

Zamerali sa aj na údajné zvýšenie rizika rakoviny a na štatistický aparát pri takýchto tvrdeniach.

Výskumníci zistili, že množstvo zo správ spájajúcich potraviny s rakovinou nemalo žiadnu lekársku platnosť. Navyše tvrdenia len málokedy podporovali ďalšie odborné štúdie.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2EvdsAOJt

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Ešte by som sa vrátila na začiatok k tomu článku, nie je náhodou aj varenie súčasťou evolúcie? Nesnažili sa aj predkovia variť alebo piecť, keď sa dalo a mali oheň? Myslím, že je dobré stravovať sa zdravo a surová zelenina a ovocie majú určite väčší účinok ako varené, ale takýto názor je už skôr vecou extrémizmu. A vypiť 10 litrov vody alebo zjesť 16 melónov za deň sa dá možno raz. A keby to aj bolo dlhodobo možné, čo z fyzického hľadiska teda nie je, zjesť 30 kíl melóna denne, tak to organizmus nezvládne spracovávať.

Takisto keby bolo mlieko natoľko škodlivé, tak už máme všetci diabetes. To sú ojedinelé prípady, na ktorých si niekto výberovo založí štúdiu, aby mu to sedelo. Je pravda, že deti a ženy, najmä tehotné, majú iné potravové inštinkty a jedia zdanlivo nejedlé veci typu kyslé uhorky so šľahačkou :) Ale na surové vajcia majú asi málokedy chuť. No z nesprávne pripravených jedál môže byť každému zle. Ja osobne neviem, či mám intoleranciu na nejaké konkrétne potraviny. Viem určite, že z vyprážaného je mi zle a telo mi to dá poriadne pocítiť, tak to už nejem :) A trávenie sa dá zlepšiť aj iným spôsobom ako vynechaním každej varenej stravy. Mám známu s Crohnovou chorobou a jej by to určite nepomohlo. Skôr pomôže vyrovnať rovnováhu v tráviacom trakte vhodná probiotická kultúra, to môže pomôcť aj na podvýživu, na pocit nafúknutého brucha z niektorých jedál a ďalšie veci. Lebo je pravda, že bez zdravých baktérií alebo pri ich nedostatku nestráviš poriadne nič. A hlavne v tejto dobe liekov na všetko a predpisovania antibiotík každému dieťaťu, je ešte dôležitejšie poznať, ako vyrovnať rovnováhu škodlivých a prospešných baktérií. V tráviacom trakte je zvlášť potrebná imunita, ktorú zabezpečuje okrem iného aj prirodzené bakteriálne prostredie. A príjímanie stravy v surovom stave s rôznymi parazitmi bez dostatočnej imunity ti takmer určite ublíži.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte by som sa vrátila na začiatok k tomu článku, nie je náhodou aj varenie súčasťou evolúcie?

 

Samozrejme, že áno.

 

surová zelenina a ovocie majú určite väčší účinok ako varené

 

Veľa súčasných vedcov sa prikláňa k názoru, že práve varená strava umožnila väčší rozvoj mozgu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...

Nuž, zistili mi intoleranciu na lepok....ale nejak ma to neprekvapuje, podozrenie na to už bolo dlhšiu dobu, mám aj tak už dlhšie problémy s črevami a žalúdkom (zas nie nejak závažné)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 rokmi...
  • Pred 2 týždňami...

pritom sú tu ešte našťastie stále zdroje pitnej vody, ktoré sú vyhodnotené ako skutočne dobré. kupovať na takých miestach balenú vodu je úplne scestné.
na druhej strane už pred desaťročiami sme tam, kde sme jeden čas bývali, nesmeli dávať deťom vodu z vodovodu... tak sme jazdili pravidelne stopäťdesiat kilometrov pre vodu domov,
kde z vodovodu ešte stále tečie skvelá mäkká a doslova chutná tzv. kajalská voda. iní ľudia tam kupovali balené, vtedy ich bolo ešte poriedko.
chorý je tento svet.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alebo potom ako u nás, keď išli robiť vodovod, a tá π.. z vodární si srala do huby v priamom prenose: "Viete, dotáciu na budovanie sme získali len kvôli tomu, aké hrozné výsledky z rozborov vody tu vyšli" (pohľadali asi štyri studne tesne vedľa nejakej neizolovanej žumpy, namiešali z nich asi 16 vzoriek na rozbor, a mohli veselo dojiť eurofondy) a o minútu na to z nej vyliezlo: "Viete, vy vo vašom kraji máte šťastie, že je tu obrovské množstvo kvalitnej pitnej vody..."

tak podojili eurofondy, urobili vodovod, na ktorý sa nepripojil takmer nikto, a teraz má vedenie obce hlavu v smútku, lebo nevedia čo v prípade, že budú musieť vrátiť dotáciu, lebo obec by to poslalo do nútenej správy... tak sa len sporadicky zmôžu na debilné výzvy občanom, aby sa pripojili k vodovodu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...
Citát

Jedálny lístok z praveku

Naši predkovia boli vitálnejší aj zdravší ako dnešní ľudia

Nela Mayerová

Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je vhodná strava. Názory, ktoré potraviny sú pre náš organizmus prospešné a ktoré nie, sa však rôznia.

Niektorí odborníci v snahe nájsť čo najoptimálnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania siahajú po inšpiráciu do ďalekej minulosti. Hádam najďalej do histórie načreli zástancovia paleo stravy.

Éra lovcov a zberačov
Tento typ stravovania vychádza z jedálneho lístka lovcov a zberačov plodov z čias, keď ľudstvo nepoznalo poľnohospodárstvo. Množstvo bizónov, vysokej zveri, rýb a ďalších zvierat im zaisťovalo dostatok proteínov.

Obľubovali špik z kostí, vnútornosti a veľkou lahôdkou bol pre nich mozog. Mäso jedli zvyčajne raz denne a okrem toho zbierali plody, semená a korienky.

Pritom boli oveľa vitálnejší aj zdravší ako ľudia dnes. Mäso divoko žijúcich zvierat nebolo tučné a obsahovalo málo mastných kyselín. Bolo však bohaté na esenciálnu Omega-3 mastnú kyselinu a DHA - kyselinu dokosahexánovú.

Táto esenciálna kyselina tlmí depresie a zlepšuje pamäť aj zrak. Obe kyseliny podporujú imunitu ľudského organizmu a prospievajú bunkám. Podporujú fungovanie neurotransmiterov a pozitívne ovplyvňujú našu náladu aj správanie.

Strava pravekých ľudí obsahovala veľké množstvá draslíka, ale minimum sodíka. Pripomeňme, že draslík znižuje krvný tlak a zvyšuje aktivitu centrálneho nervového systému. Sodík, ktorý sa nachádza najmä v soli, však krvný tlak zvyšuje.

Éra lovcov a zberačov trvala 2,6 milióna rokov a skončila sa približne pred 10-tisíc rokmi. Ľudstvo sa usadilo a začalo sa venovať poľnohospodárstvu. Pestovaním pšenice a jačmeňa, obsahujúcich sacharidy a lepok, nastala radikálna zmena v stravovacích návykoch.

Aj keď sa nám desaťtisíc rokov zdá veľmi dlhé obdobie, z evolučného hľadiska ide o krátky čas, za ktorý sa ľudský organizmus nedokázal prispôsobiť zmenám. 

Mnohí dietológovia sú presvedčení, že naše telá sú geneticky stále naprogramované na potravu bežnú v kamennej dobe.

Všetky gény aj regulačné mechanizmy máme totiž rovnaké ako moderný človek, ktorý sa objavil v Afrike pred približne stotisíc rokmi. Odklon od stravovania prirodzeného pre náš organizmus je možnou príčinou mnohých chronických aj onkologických ochorení.

Záťaž pre organizmus
Poľnohospodárstvo prinieslo aj chov zvierat. Väčšina z nich má dnes oveľa menej pohybu a dostáva inú potravu. Ich mäso má iné zloženie a jeho konzumácia negatívne vplýva na pomer Omega-6 k Omega-3 nenasýteným mastným kyselinám.

U našich predkov predstavoval jedna k jednej, dnes je alarmujúco nevyrovnaný - až jedenásť k jednej. Táto nerovnováha zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu, psychických porúch aj onkologických ochorení.

Rozdiel medzi vtedajším a dnešným človekom je aj v acidite telesných tekutín. Pomer alkaloidov a kyselín bol u našich predkov vyrovnaný, jedna k jednej.

 Dnes pre obilniny a mliečne výrobky prevažujú kyseliny. Ich prevaha spôsobuje odčerpávanie vápnika z kostí a vedie k vzniku ochorení kostí a svalov, najmä osteoporózy, ale napríklad aj k obličkovým kameňom a vysokému krvnému tlaku.

Naši dávni predkovia jedli niekedy výdatnejšie ako my. Ich denný príjem dosahoval tritisíc kilokalórií, ale len vtedy, keď bol nadbytok potravy. 

Nezaťažovali telo množstvom jedla pravidelne, ako to dnes bežne robíme my. Pritom denne prešli približne dvadsať kilometrov, čo im zabezpečovalo rovnováhu medzi príjmom a spotrebou kalórií.

Paleo stravovanie presadzuje návrat k jedlu, prirodzenejšiemu pre našu tráviacu sústavu. 

Od súčasného modelu stravovania, prezentovaného ako zdraviu prospešného, sa odlišuje predovšetkým vyšším príjmom tukov, ktoré sú dnes postavené do pozície nepriateľa nášho zdravia. Pravekým ľuďom však dokázateľne prospievali.

A pre tých, ktorí sa nemienia vracať k pravekej strave, majú vedci priaznivú správu - naša genetická výbava by sa podľa odhadov mohla počas najbližších 500-tisíc rokov zmeniť do takej miery, že ľudské telo bude bez problémov znášať potravu, ktorú dnes prijíma..http://archiv.extraplus.sk/2928/jedalny-listok-z-praveku

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov