Skočiť na obsah

Vplyv stravy na zdravie


Bohus

Odporúčané príspevky

Evolúcia – strava- zdravie


Švajčiar Guy Claude Burger rozvíja vo svojej knihe Die Rohkosttherapie – Liečba surovou stravou na asi 400 stránkach svoju pozoruhodnú teóriu, ktorá nemá nič spoločné s bežne známymi praktikami jedenia surovej stravy.
Neostal pri slovách a zriadil aj stredisko, kde sa liečili ľudia nevyliečiteľne chorí a dosiahol pozoruhodné úspechy.
Jeho niektoré argumenty, podľa môjho dojmu, majú niekedy železnú logiku, tak sa ich pokúsim čo najstručnejšie podať:

Počas evolúcie získali zvieratá žijúce vo voľnej prírode schopnosť rozpoznať, ktorá rastlina im škodí a ktorá prospieva. Zrejme na základe vône a chuti vedia, ktorá rastlina im prospieva. Platí to na 100 percent v prostredí, v ktorom žijú. Evolúcia nemilosrdne vylúči tie zvieratá, ktoré majú svoj inštinkt tak zle nastavený, že požijú napríklad nejaké jedovaté rastliny a huby, alebo jednoducho rastliny, ktoré im slabo prospievajú.

Vôňa a chuť je teda veľmi dôležitý inštinkt, ktorý zabezpečuje živočíchom prežitie a zrejme i dobré zdravie.

Človeku tento inštinkt tiež niekedy veľmi dobre fungoval, až sa dostal asi pred 500 000 rokmi do pasce, z ktorej už dnes nie je návratu.

Vtedy človek spoznal oheň a začal potravu tepelne upravovať. Podľa Burgera, začal ničiť tie organické molekuly potravy, na ktoré bol organizmus človeka počas miliónov rokov adaptovaný.
Varením a pečením vznikajú úplne znehodnotené molekuly, ktoré vôbec nemožno považovať za kvalitné „súčiastky“, z ktorých budujeme svoje telo. Vtedy nastalo obdobie najrôznejších chorôb.


Vrcholom nerozumu človeka bolo a je „kuchárske umenie“. Ak nám ešte ostali posledné zbytky inštinktu, ktorý nás varuje , aby sme nejedli tú alebo onú potravinu, lebo má mdlú chuť, tak takúto podradnú varom zničenú potravu prikoreníme, posolíme, dáme papriky, octu, cukru a myslíme si, akí sme dobrí kuchári.

Neurobili sme nič iné, iba sme oklamali náš inštinkt, ktorý sme soľou a koreninami a umelinami tak otupili, že už nestojí za nič a už nedokáže chrániť naše telo pred skazou. A do nášho tela sa dostáva odpad a jedy, s ktorými náš organizmus celý život bojuje.
Nemôžeme sa potom diviť, že nás prenasledujú rôzne choroby. Burger sám ochorel na akýsi druh rakoviny. Keď sa pýtal pri liečebných procedúrach lekárov, ako by sa mal stravovať, aby to prospelo jeho zdravotnému stavu, tak sa nedočkal žiadnej odpovede. Strava, to je akoby tabu.
Potom začal na túto tému intenzívne premýšľať a výsledkom boli tieto jeho názory. Nakoniec sa svojou metódou vyliečil, hoci sa pritom dopúšťal mnohých omylov.
Ako to už býva, mýliť sa je ľudské a treba aby aj tieto jeho metódy a teórie preveril čas.

( Neskôr napíšem, aké zásady treba dodržiavať podľa Burgera pri jedení surovej stravy,ale musím si to podrobnejšie prečítať.

Keďže nám už inštinkt slabo funguje, musíme dávať pozor, aby sme si surovou stravou ešte viac neublížili. )
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Burgerova liečba surovou stravou


Švajčiar Guy Claude Burger tvrdil, že keď človek pomaly prejde na surovú stravu, tak jeho inštinkt hovoriaci mu čo má jesť, môže začať znovu pomerne dobre fungovať a tým mu umožní vyliečiť sa z prípadnej choroby.Musí jesť pomaly, stravu dôkladne požuť a prestať s jedením, ak mu už daná surová potravina nie je príťažlivá,chutná.Napríklad:

Dáme si banán a zjeme ho s chuťou. Dáme si druhý banán, ale keď z neho zjeme polovicu zbadáme, že už nám prestáva chutiť, tak s jedením hneď prestaneme, nedojedáme zbytok, ale polovicu banána odložíme na neskôr. Náš inštinkt nám hovorí, že už by nám to neprospelo.

So surovou stravou sa má začínať pozvoľna. Už dlhé obdobie predtým, než si človek naplánuje vyskúšať najprv len tri dni živiť sa len surovou stravou, má popri normálnej varenej strave jesť už viac ovocia a zeleniny. Nie však nasilu, len takú, ktorá ide človeku na chuť.( Ja som sa ešte k takému pokusu neodhodlal.)

Burger nezakazuje jesť ani surové mäso, surové ryby, surové vajcia a surové zemiaky,ak to človeku ide momentálne na chuť. Mäso ale nemá byť solené, údené, lebo tieto prísady veľmi mýlia inštinkt. Ak človeku nechutí surové mäso bez akýchkoľvek prísad, nesmie ho jesť.

Burger však úplne vylučuje mlieko, mliečne výrobky a obilniny. Zvlášť celozrnným výrobkom z obilnín pripisuje veľmi nepriaznivý vplyv na psychiku. Pokusmi na niektorých hlodavcoch dokazuje, že ich správanie veľmi nepriaznivo ovplyvňuje obyčajný zdanlivo neškodný chlieb. Hlodavce kŕmené chlebom boli veľmi agresívne a vzájomne sa požrali. Hlodavce kŕmené zeleninou boli pokojné a zdravotne prospievali.

Burger zriadil v Montramé stredisko, kde sa liečili rôzni pacienti jedením len surovej stravy.Liečbu nazýval aj „Instinctotherapie“ . Okrem iného, vo svojej knihe uvádza aj zaujímavú tabuľku, čo a aké množstvo surovej stravy pojedli niektorí pacienti pri nástupe na liečbu.Pacienti s rôznymi chorobami mali veľmi rôznorodé chute.Na pitie bola len čistá voda, prípadne aj nesýtená minerálna voda a na jedenie veľmi veľký výber rôznych potravín v prirodzenom neupravenom stave:

Všetky možné druhy ovocia a zeleniny,cesnak, cibuľa, med, rôzne druhy orechov samozrejme nepražené,ustrice,mäso, ryby, vajcia všetko v surovom stave.Burger nikomu neradil čo má jesť, každý sa musel spoliehať len na svoj prebúdzajúci sa inštinkt.Práve tento inštinkt začal niektorým pacientom „odporúčať“ neuveriteľné dávky niekedy ešte čudnejších potravín.

Pordobnosti uvedené v tabuľke napíšem v ďalšom príspevku, lebo toho je viac.
Aspoň jeden prípad:
Pacient zjedol počas jedného posedenia 96 surových vaječných žĺtkov. Jeho inštinkt mu to zrejme diktoval správne, ako tvrdí Burger, lebo z toho nemal žiadne tráviace ani iné problémy.Toto však trvalo len veľmi krátko, kým sa pomery v tele pacienta ustálili, potom ištinkt „povolil“ napríklad len 1 žĺtko.

Treba mať na pamäti, že pri varenej a ochutenej strave nás náš inštinkt klame,keď nás presviedča, aby sme jedli viac a viac. To ako odplata za to, že ho my klameme :) .
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zboznujem tieto recicky a predkoch co vsetko vedeli a prirode, ktore nam nadelila instinkt, podla ktore ho sa mame riadit :D

1)Nejako sa zabuda, ze nasi cteni, instiktom obdareny predkovia sa v minulosti sa dozivali v prieme nieco malo cez 20 rokov. A kosilo ich v podstate vsetko.

2)Tepelna uprava jedla ma kopec vyhod, zabijanim parazitov pocnuc a zefektivnenim travenia a vstrebavania latok konciac.

 

ps. ked sa uz hovori o pokusoch, tak by bolo dobre pripojit nejake linky na studie napr. v nejakych peer-review publikaciach. Lebo takto to ma vierohodnost 'jedna babka povedala'

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím si, že v otázke stravovania je dobré vypočuť si všetky názory a argumenty a bezhlavo sa neprikláňať k žiadnemu extrémnemu názoru.

Ja osobne zatiaľ nezamýšľam jedávať surové mäso ani surové vajcia, ale rozhodne nebudem variť banány, pomaranče,jablká, čerešne, ak ich mám dostupné surové.

Okrem toho, na jemno narajbaná mrkva s trochou cvikle, petržlenu , s kapustným listom a paradajkami - všetko surové- je pre mňa taká pochúťka,že ma zástancovia varenia nepresvedčia, aby som to varil, či dusil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ze instinkt... Nepojde skor o pozravost? Ked som minula jedla rezen so zemiakmi, po prvom som si povedala "dost" nie z instinktu, ale vychadzala som z logiky; najedla som sa? Ano. Mam plny zaludok, no nie tak uplne, aby mi to prekazalo v pohybe? Ano. V pripade dalsej konzumacie by som len mala velke oci :D

 

A este ze surova zdrava... Nj, tieto studie sa zaujimavo citaju, len zvyknem pricasto pochybovat o ich uplatneni v praxi. Treba sa aj na potravu pozerat kriticky a zamysliet sa prv, nez do ust vlozim nieco nezname, ale ked toto citam, perami mi sklbe uskrn; nemozem si pomoct, ale nevidim v tom velku ucinnost. Ale, holt, kto komu po voli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím si, že v otázke stravovania je dobré vypočuť si všetky názory a argumenty a bezhlavo sa neprikláňať k žiadnemu extrémnemu názoru.

Ja osobne zatiaľ nezamýšľam jedávať surové mäso ani surové vajcia, ale rozhodne nebudem variť banány, pomaranče,jablká, čerešne, ak ich mám dostupné surové.

Okrem toho, na jemno narajbaná mrkva s trochou cvikle, petržlenu , s kapustným listom a paradajkami - všetko surové- je pre mňa taká pochúťka,že ma zástancovia varenia nepresvedčia, aby som to varil, či dusil.

 

No vidis, ja si dam jedno, aj druhe. Aj surovu zeleninu, ale aj varenu. Maso si tiez dam aj surove (mnamka tataracik), ale nie preto, ze by to malo byt podle pana XY zdrave, ale preto, ze mi to chuti. A nebudem pozivanie potravy degradovat na prijem zivin za zamienkou nejakeho instiktu. Apropo instikt, jedina uloha instiktu je zabezpecit zachovanie druhu... Ak si chce niekto zvoj zivot, uvedomenie si sameho seba, a moznost prezivat a citit degradovat na ulohu zachovania druhu, tak prosim :) Ja radsej budem uzivat dar chutovych poharikov :)
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hej, urcite strava vplyva na zdravie cloveka a vlastne si musi kazdy sam odpozorovat a vyskusat na sebe, co mu robi dobre a co uz jeho telo nezvlada. Pretoze niekomu moze robit surova strava dobre a druheho to moze priviest na pokraj koliky...v tomto myslim, nejestvuju univerzalne "liecebne" rady, ako byt zdravy zo stravy :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rekordy v jedení surovej stravy


Pre tých účastníkov fóra, ktorých to zaujíma, môžem uviesť ďalšie skúsenosti Burgera. Možno niektorým uniklo aj to, že tu ide aj o liečenie ťažko chorých, ktorým lekárska veda už nedokáže pomôcť. Jeho skúsenosti považujem za cenné. Má mnohoročné praktické skúsenosti a zaujímali ho aj výsledky rôznych vedeckých pokusov a štúdií v danej oblasti. Kto si nájde čas nad tým všetkým trocha hlbšie pouvažovať, môže mu to byť len na osoh.
Určite ešte nie sme na konci ľudského poznania a učíme sa na svojich chybách.

To, že niektorí (väčšinou ťažko chorí pacienti) pri prechode na surovú stravu, v prvých dňoch liečby zjedli veľké množstvá určitej potraviny, Burger vôbec nepovažoval za pažravosť.

Burger dospel po mnohoročných skúsenostiach k názoru, že naše zmysly : vôňa a chuť začnú úplne inakšie pracovať. Človek objaví doteraz neznáme chute a aj obyčajná voda chutí nezvykle dobre. (To ja nechcem a ani nemôžem posúdiť, ja za seba môžem len povedať, že som si postupne navykol na surovú zeleninu. Ako prílohu k bežne uvarenej ryži či zemiakom. Kým napríklad mojej sestre narajbaná zelenina smrdí, tak ja to vnímam ako vôňu a o chuti ani nehovorím. )

Burger tvrdí, že po krátkom prechodnom období už nie je možné, aby človek pri jedení surovej stravy mohol priberať alebo mať nadváhu. Človek sa môže surovej stravy najesť vždy s pôžitkom a dosýta a vôbec nemusí mať strach , či už neje veľa. Vždy sa dostaví pocit sýtosti a silný odpor k ďalšiemu jedeniu, keďže všetky spätné väzby v ľudskom organizme fungujú už správne, čo vôbec neplatí v prípade varenej a ochucovanej stravy.

Uvediem množstvo surovej stravy, ktoré pacienti v prvých dňoch liečenia s chuťou zjedli, bez toho aby mali akékoľvek tráviace problémy :
96 žĺtkov pri jednom jedle
156 ustríc pri jednom jedle
67 banánov za deň
7 uhoriek pri obede
16 melónov 500 gramových pri jednom jedle (dievča vo veku 12 rokov
1,35 kg medu pri jednom jedle
10 litrov vody za deň
7 celých ružíc cesnaku

Zaujímavý bol predovšetkým prípad cesnaku.
Burger vraví:
„Mali sme ako pacientku jednu zdravotnú sestru, ktorá trpela na albuminúriu. Tá pri každom jedle jedla cesnak, ktorý bol pre ňu chutný a mierny. Vrátila sa potom domov a jej muž ju chcel v diéte podporovať a skúšal aj on jesť cesnak zároveň s ňou. Ten si však vždy popálil jazyk a cesnak nechcel. Žena mu neverila, že ho to môže páliť, pohádali sa, a skoro sa rozviedli.
Žena sa z albuminúrie postupne vyliečila a obidvaja manželia sa presvedčili, že „inštinktoterapiu treba brať vážne“.

Burger je presvedčený, že naše telo najlepšie vie, čo mu chýba. Keď je človek chorý, chutí mu vtedy to, čo ho vylieči. Ako v prípade cesnaku, keď ho telo už nepotrebuje, tak človek pocíti jeho pálivosť či nepríjemnú chuť. Znova zdôrazňuje, že to platí len vtedy, keď je dlhodobo vylúčená varená strava a koreniny z jedálneho lístka.

Za nejakú dobu vyhľadám v tejto 400 stranovej knihe nejaké typické choroby, ktoré podľa Burgerových skúseností je vhodné takto liečiť.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pozoruhodné výsledky inštinktoterapie


Len veľmi stručne a heslovite uvediem vlastné skúsenosti Burgera s inštinktoterapiou a skúsenosti jeho klientov.

Liečba mala takéto priaznivé dôsledky:

Žiadne tráviace problémy, žiadne nafukovanie a pocity pálenia v žalúdku
Minimálne potenie pri námahe a pot bez zápachu
Hlboký spánok bez nepríjemných snov a ľahké prebúdzanie
Dobrá psychická výdrž
Strata trémy, pocitov strachu a nervozity
Vyliečenie hemoroidov a kŕčových žíl
Žiadne angíny a zápalové procesy
Rezistencia voči parazitom v tele a črevách
Veľmi mierny priebeh vírusových ochorení
Zlepšenie krvného obrazu
Spontánne vyliečenie rôznych chorôb včítane autoimunitných chorôb

Zdá sa, že Burger môže mať pravdu, že väčšina chorôb pochádza z toho, že naše telá budujeme z organických molekúl znehodnotených pečením a varením.
Je to asi také revolučné tvrdenie, ako bolo v stredoveku Galileovo tvrdenie, že Slnko neobieha okolo Zeme, ale Zem okolo Slnka.
Ak sa to potvrdí, bude to dosť veľká hanba pre tisíce expertov v oblasti medicíny a stravovania, že na takúto vec prišiel akýsi obyčajný Burger a nie experti s mnohými rôznymi titulmi.

Zopár prípadov:

Do Burgerovho strediska v Montramé prišla žurnalistka s tumorom priemeru 20 mm na prsníku. Chcela tam byť len tri týždne a nabrať síl pred operáciou, ktorá ju čakala. Absolvolala Burgerovu liečbu surovou stravou a potom pred operáciou jej znovu urobili snímok. Zistili, že nádor má už len priemer 15 mm. Za ďalšie dva týždne sa zmenšil na 11 mm až nakoniec úplne zmizol. Operácia nebola potrebná.
Burger opisuje aj iný podobný prípad s rakovinou.

Zaujímavý je aj prípad liečby autoimunitného ochorenia. Jeden mladý lekár, ktorý ochorel na autoimunitné ochorenie Vaskularitis sa prišiel liečiť k Burgerovi. S mladým lekárom to išlo rýchlo „dole kopcom“. Biele krvinky mu napádali vlastné telo hlavne drobné cievy, čo viedlo u neho k strate sluchu na jednej strane, k ochromeniu dvoch prstov na ruke, ktoré ani necítil a srdcový nerv, čo riadi tep , bol postihnutý. EKG už nebolo v poriadku. Špecialisti odporúčali tomuto postihnutému lekárovi liečbu liekmi, ktoré zabíjajú biele krvinky, aby v takej miere nenapádali jeho organizmus.

Burger to komentuje, že dnešná lekárska veda je v poriadne slepej uličke, keď dospela k takému absurdnému záveru, že treba zabíjať biele krvinky v tele. Biele krvinky, ktorých úlohou je práve telo chrániť. Postihnutý lekár radšej sa zveril do Burgerovej opatery , ako do „opatery“ svojich kolegov lekárov a zrejme urobil dobre. Po dvoch mesiacoch liečby surovou stravou v súlade s princípmi inštinktoterapie lekárov „pomýlený“ imunitný systém už prestal bojovať proti vlastnému telu, keďže sa už začalo budovať z kvalitnejších molekúl surovej stravy. Jeho prsty boli znovu pohyblivé. Burger dostal po šiestich mesiacoch od tohto lekára správu, že už aj EKG je úplne v poriadku.

Takúto dobrú konsolidáciu Burger pozoroval aj pri iných autoimunitných chorobách a alergiách, pokiaľ boli dodržiavané správne zásady jedenia surovej stravy.
Je samozrejme jasné, že aj Burger sa môže v niečom aj mýliť. Napríklad, časté jedenie surového mäsa , i keď ide o stopercentne zdravé zvieratá chované prírodnou potravou, nie zbytkami jedál z kuchýň, nemusí byť neškodné.

Veľa otázok treba ešte preskúmať. Ale niektoré Burgerove tvrdenia podporuje aj nezávislý výskum.
Napríklad je zaujímavý výskum Psychiatrického inštitútu v Pensylvánii r. 1979, oddelenia molekulárnej biológie:
Bolo zistené, že hlavne pšeničný lepok a mliečny kazeín má nepriaznivý vplyv na schizofréniu.
Tiež zistili, že schizofrénii sa viac „darí“ tam, kde je pšenica základná potravina a podstatne menej tam, kde kukurica proso a jačmeň sú základné potraviny.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Musím doplniť môj predošlý príspevok a ospravedlniť sa Burgerovi. Jeho kniha má formu otázok a odpovedí a novinárka mu dáva túto otázku, ktorá predtým ušla mojej pozornosti:

V rámci vášho prírodného stravovania ste pozoroval, že by niekto ochorel na rakovinu ?

 

V rámci inštinktívneho stravovania som nikdy nevidel, aby vznikol tumor. Okrem prípadov, kde potreby inštinktu neboli dodržiavané a dotyčný jedol nadmerné množstvá mäsa, zvieracích bielkovín. Zaťaženie organizmu mäsom, zvlášť surovým môže byť najnebezpečnejšie.

Čiže Burger neschvaľoval nekriticky jedenie surového mäsa.

 

Inakšie, zaujímavá je hlavne jeho odpoveď na predošlú otázku, kde uvádza Berlínčanku Mariu Liedtke, ktorá mala byť súrne operovaná, lebo mala nádor priemeru 10 cm za maternicou, ktorý už napadol aj črevo. Lekári jej navrhovali operáciu s tým , že bude mať vývod z čreva a že si ešte požije niekoľko rokov , ale bez záruky.

O také prežitie vôbec nestála a išla do Montramé, kde veľmi dôsledne praktizovala ištinkto kúru. Po návrate do Berlína po ôsmich mesiacoch lekári jej nenašli žiadny nádor a do lekárskeho nálezu napísali: „Komplette Ruckbildung der pararektalen Structur“.

 

Burger sledoval aj výskumy a uvádza medzi inými aj tento poznatok „ Týmu výskumníkov univerzity v Toronte z roku 1995“:

Jeden proteín (bielkovina) kravského mlieka je príčinou vzniku cukrovky mladistvých.

Popis, čo sa u niektorých mladistvých udeje:

Jeden proteín z mliečneho séra sa dostatočne nerozloží tráviacimi enzýmami , tak jeden peptid, teda kus so sedemnástimi aminokyselinami prenikne do krvi cez črevo (ktoré má ináč tvoriť prekážku pre prestup takýchto molekúl). V organizme dieťaťa vyvolá silnú reakciu autoimunitného systému. Bunky slinivky brušnej majú na svojej membráne podobné proteíny, ako tie čo do tela z mlieka vnikli. Autoimunitný systém ich úplne zničí a dieťa už musí byť celý život na inzulíne.

Toto sa stalo aj dieťaťu mojej blízkej príbuznej pred x rokmi. Jej školopovinný syn si denne musí pichať inzulín.

 

Obvykle to býva tak, že sa príčiny našich chorôb dozvieme neskoro alebo aj nikdy.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bohus,

je to fajn, a sú to veci, ktoré som väčšinou buď videla alebo čítala, postupne, desiatky rokov :)

 

len jednu poznámku by som : ... zástancov surovej stravy je veľa ... dokonca láka. lebo človek chce byť zdravý ... Burger si dal ohromnú prácu.

okrem toho sa vyrojilo svojho času veľa knižiek, kedysi som dokonca pracne ručne prepisovala celé desiatky strán, dávno predtým, než mal každý doma pc a kopírku ... čo ma jedna odkiaľsi dovezená brožúra zaujaja : boli to liečby chorôb hlavne zeleninovými surovými šťavami, dokonca to popísané mám odložené dodnes ...

boli tam pomery kdejaká zelenina, a hlavnú úlohu mala mrkva - mrkvová šťava.

 

/ nedávno som pozerala jeden program - seriál - o kdejakých diétach, na kdejaké choroby, aby si ľudia dlhodobé diéty, trebárs diabetické, bezlepkové a ešte desiatky ďalších mohli trochu spestriť ... vždy varil profesionálny kuchár s profesionálom dietológom : podstata je tá, že mrkva hrala v takmer každej diéte hlavnú úlohu, či už surová, strúhaná, či dusená a varená ... takže mrkve má voľnú cestu / - to len tak mimochodom, proste mrkva je jednička ... : )

 

okrem toho som pred časom videla jeden dokument. seriál o liečení stravou - nebolo to len liečenie stravou, ale to by som zabehla už do témy Alternatívna medicína - ide o to, že pre rozličných ľudí s rozličnými ťažkosťami pomohli špeciálne metódy, nie každému špeciálna strava, ale aj strava : )

 

neviem, či sme si spôsobili niečo ako ľudia varenou stravou - človek je v prvom rade všežravec, a desiatky tisíc rokov je aj pečenú a varenú stravu ... na tom nezmenia nič ani vegáni a vegetariáni, proste máme uspôsobené vnútornosti aj s hrubým črevom miešanej strave ...

výskumy s kravským mliekom a kdečím iným sa v podstate potvrdili, ono totiž žiadne "nasilu nasilu" nikdy nie je osožné ... kravské mlieko bolo postavené na piedestál celé desaťročia, dokonca sa ním nahrádzalo materské mlieko a kdečo ... takže tie výskumy a výsledky majú svoje opodstatnenie

 

ale pripomenulo mi to andulku - vtáka mojej kolegyne, ktorý sa stravoval prísne podľa vtáčej diéty, a pil čistú vodu, ďobal surové semená a ochorel na nádor ... po asi siedmych rokoch života ho museli utratiť, aby netrpel.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game,

čo sa týka tých surových štiav pripomenula si mi amerického doktora Dr.Normana Walkera, ktorý bol priam fanatikom týchto surových štiav vytlačených z rôznych druhov zeleniny, ale aj ovocia, ako môžem posúdiť z jeho malej knižky „Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy“.

 

Na rôzne choroby tam odporúča učitú kombináciu štiav, ale dá sa povedať, že táto jeho nasledovná zmes štiav je taká „univerzálna“ na veľa chorôb:

300g mrkva, 100g cvikla, 100g hlávkový šalát, alebo namiesto šalátu 100g uhorka.

 

Z tejto zmesi sa má získať zhruba pol litra surovej šťavy, ktorú treba piť v množstve minimálne pol litra denne po dobu niekoľkých týždňov.

Ani nechcem uviesť maximálne množstvo, ktoré odporúča piť denne, lebo by som mal strach, že by to mohlo niekomu uškodiť. Burger by ho iste veľmi kritizoval, pretože Walker nezohľadňuje subjektívny pocit pacienta, či mu to chutí alebo nie. Burger je okrem toho presvedčený, potrava vo forme šťavy veľmi oklame inštinkt a človek vypije šťavy omnoho viac, ako by mu inštinkt povolil zjesť danej zeleniny v normálnom stave, čím si môže uškodiť.

 

Napriek týmto dosť pádnym argumentom sa ukazuje, že ľudský organizmus je schopný vydržať veľké preťaženie surovou zeleninovou a ovocnou šťavou prinajmenšom v prípade Normana Walkera. Podstatnú časť svojho života prežil úplne bez mäsa, vajec,chleba, pečiva, jedine odporúča občas si prilepšiť šťavu smotanou, občas surové kozie mlieko a hlavne šťavy a šaláty skombinované z ovocia a zeleniny, ktoré by som asi ťažko zniesol. Napriek svojmu „tvrdému“ režimu sa dožil 116 rokov, čo podľa mňa nie je až také dôležité, ale podstatné je to, že do konca života bol zdravý. 100 ročný chodil na bicykli a 113 ročný napísal svoju poslednú knihu.

 

Sú ľudia, ktorí sa aj na bežnej strave dožijú veku nad 100 rokov. Minulý rok zomrel najstarší Američan Walter Breuning vo veku 114 rokov. Jeho recept na dlhovekosť bol: vraj len 2 jedlá denne. Zažartoval, že aj fajčenie a whisky . Na videu vo veku myslím 113 rokov bol veselý a veľmi čulý, čo som mu tak v dobrom „závidel“.

Vyzerá to, že ak je človek dobre geneticky vybavený a nepreháňa to s jedením, to čo zje, nechá dobre pretráviť, tak asi aj bežná vyvážená strava môže zaručiť dlhý život prežitý v zdraví.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Keď som si nedávno robil znovu test po roku na intoleranciu potravín, test ukázal, že už mi žiadna potravina neškodí, okrem para orechov, ktoré trochu zareagovali, políčko v teste mierne zmodrelo, hoci ich už dva roky nejem. Tak dlho si to telo pamätá. Ale mlieko, pšenica, lepok, mandle, tie nereagovali už vôbec, hoci minulý rok dosť výrazne. Napriek tomu, hlavne lepok budem naďalej vylučovať zo stravy, ale lahôdkovej kyslej smotane 18% , 400 gramovej prinajmenšom raz do mesiaca podľahnem. Tam hádam nie je moc kazeínu, mliečnej bielkoviny, ale viac tuku, ktorý mne vôbec nevadí.

 

Tento test si veľmi pochvaľujem, lebo len vďaka jemu som sa zbavil týchto problémov:

• tráviacich problémov, nafukovania, neschopnosti napiť sa obyčajnej vody

• chorobnej podvyživenosti 52 kg ( za rok som pribral 11 kg)

• poriadnych bolestí vo svaloch v okolí krížov

• neustáleho zápalu a bolestí v pravom uchu

• bolesti úplne zdravého zuba, ( posledného jediného držiaceho protézu :-)) ktorý mi chvalabohu nechcel zubár vytrhnúť, lebo oprávnene nevidel dôvod.

 

Keby sa mi ešte podarilo odstrániť pocit horúceho čela, únavu, pocit, akoby ma rozpaľovala horúčka, tak som úplne zdravý človek. Zdá sa, že ide asi o nejakú autoimunitnú reakciu. Niečo podobné sa uvádza pri systémovom lupuse, ktorý je neliečiteľný a pacient sa má údajne s takým stavom zmieriť. Napriek tomu, hľadám po internete rôzne informácie, čo by mohlo pomôcť. Jeden bývalý kolega si veľmi pochvaľuje na svoje zdravotné problémy (nepovedal presne aké, tak neviem) surový cesnak a druhý kolega spomenul, že cesnak má priaznivé účinky na depresiu, ako ľudový liek. Skúsim, ale nie viac ako tri strúčky denne, skôr menej.

 

Ako raritu, uvádzam tu odkaz na jedného Čecha, ktorý údajne dokáže zjesť denne pol kila zrejme surového cesnaku. Ak niektorí účastníci v tomto fóre majú dobré skúsenosti s cesnakom, rád si ich prečítam.

 

 

...http://adam.azet.sk/clanky/6455/tvrdy-chlap-denne-si-pochuti-na-pol-kile-cesnaku.html

 

http://adam.azet.sk/clanky/6455/tvrdy-chlap-denne-si-pochuti-na-pol-kile-cesnaku.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

So surovym cesnakom tiez opatrne, je skvely, ale ten, kto ma problemy s tlakom, by sa mu mal poriadne z dialky vyhnut, pretoze znizuje tlak takmer na hranicu vedomia (moja skusenost) ..cesnak je uzasny vseliek, ale aj ten treba z mierou, to mnozstvo, ktore tu citam, by ma zabilo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

áno, cesnak je známy znižovač tlaku ... ale zatiaľ z mojej skúsenosti sa mi zdá, že to závisí aj od človeka samotného, ako organizmus spracuje kdečo, čo v cesnaku je, a kto ho požíva, s normálnym tlakom bežná konzumácia by nemala robiť problém ... s nízkym už asi ano ,,,

mám asi desať rokov problém s vyšším tlakom, a cesnak, znižujem ho liekmi a bylinkovými čajmi, a cesnak jem odjakživa, čo si len pamätám, cesnak patril do maminej a babkinej kuchyne, a na opečený omastený chlieb k čaju ako skvelá zimná "preventívna" večera ... :)

boli také časy, keď som ho jedla každý deň ... teraz v surovom čase občas, vo varení často.

 

okrem toho som cesnak používala - pred rokmi som každú chvíľu mala nejaký zápal v krku, nachladnutie, nosohltan zapálený, a to som si na noc dávala na cmúľanie cesnak namiesto cmúľacích tabliet z lekárne ... spravidla pomáhalo

 

na opečenom chlebe či chlebe vo vajíčku som schopná tiež zjesť množstvo nadrobno nakrájaného cesnaku ...

cesnak má antibiotické účinky, kdesi som sa raz dočítala, že sa vylučujú pľúcami, preto sú vhodné na choré priedušky a nachladnutia ...

možno preto, že síce mi teraz tlak krásne drží tam, kde má, ale v skutočnosti ho mám bez liečby vyšší, mi cesnak citeľne neznižuje tlak ... možno áno, raz to zmeriam, keď nezabudnem : ), ale nijako zvláštne to necítim ... ale zasa nezjem celú hlavičku denne na posedenie : )

hoci o podobnom prípade, ako píšeš, lw, som pred rokmi počula :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

viackrat som tu na fore zaregistroval zmienku o teste na intoleranciu potravin, mozete mi o tom napisat nieco viac ?

nasa obvodna lekarka povedala, ze na bezne potraviny robi alergologicka, ale inak len biopsiou zaludka ???

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viem že existuje viac výrobcov testovacích súprav na zistenie intolerancie na niektorú potravinu.

Ja som si kúpil za asi 70 Euro test FOOD DETECTIVE. V malej plastovej vaničke je 48 krúžkov, ktoré zmodrejú pri intolerancii na danú potravinu. Dva krúžky sú kontrolné. Obvykle jeden krúžok = jedna potravina, ale niektorý krúžok môže testovať aj viac potravín, napríklad určité ryby a podobne. Preto sa uvádza, že test testuje vyše 50 potravín.

 

Človek si urobí asi za hodinu doma test sám, keď si dobre prečíta návod. Podrobnosti sa dajú prečítať, zistiť na stránke:

 

...http://www.food-detective.sk/otestujte-sa/

http://www.food-dete...k/otestujte-sa/

 

Na uvedenej stránke sa dá tento test anglického výrobcu objednať a za pár dní na dobierku obvykle dôjde.

Pre mňa bolo na teste najproblematickejšie naplniť malú sklenenú trubičku krvou z prsta.

Keď si pichne človek malým prípravkom s hrotom a pružinou vo vnútri do prsta, treba trubičku priložiť ku prstu vodorovne. Mne prvý krát horko ťažko vyšla z prstu kvapka krvi a aj tá troška krvi sa mi z trubičky vyliala. Musel som si pichať do ďalších prstov. Potom sa trubička vhodí len do fľaštičky s roztokom a postupuje sa podľa návodu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

extrémisti. :cotisisi: treba počúvať svoje telo, ono vie, čo potrebuje. dnes už pomaly každý týždeň vychádza nejaká nová kniha alebo štúdia o tom, čo nám prospieva a čo nám škodí a takmer vždy nám škodí to, čo nám prospievalo v predchádzajúcej knihe a prospieva to, čo nám bude škodiť v tej nasledujúcej.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

telo iba reagovalo na výber Tvojho ega:) súhlasím so saharom- poznám veľa kníh o správnej strave a výžive...no ani jedna neprináša relevantné informácie pre masy...ako ľudstvo sme v procese individuácie, a preto je potrebné selektovať a spoznávať seba aj v strave. Každopádne naozaj strava môže byť liekom...

a čo sa týka alergií...ja som napríklad po siedmich rokoch- z ničoho nič :smilieee: prestala byť alergická na palinu, a začala byť alergická na jahody:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ked mi moje telo povie, ze by si dalo vyprazany syr a potom je mi zle, tak asi nevie, co chce...

 

nuž ... tu by nebolo od veci dať si osonografovať žlčník, či tam nemá nejaký nadbytočný štrk, ono zasa chute a žlčník sú dve veci :)

 

takto som sa zrazu kedysi dozvedela, že mám v žlčníku kameň ... ani som o ňom nevedela, niektoré jedná boli pre mňa ťažké, ale veď nič, v poriadku ... až to začalo byť v neporiadku, mala som v žlčníku štrkovisko :innocent:

 

nejaký rok po som mala ešte problémy s niektorými jedlami, potom sa to ustálilo, a chute a neexistujúci žlčník si neprekážajú :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak,ako apisal sahara, treba pocuvat telo, ja som zistila, ze znovu budem musiet prejst kontrolou potravin, zacinam mat problemy s travenim..zatial je to v stadiu sledovania, no zrejme nieco mojmu telu vadi. D´existuje v poslednej dobe vela testov na zistenie intolerancie, ja mam problemy dlhe roky a na samom zaciatku mi dal moj dnes uz nebohy gastroenterolog test vylucovacou metodou, t.z. ze som sa musela sledovat, ktore potraviny mi skodia a ktore este mozem v primeranom mnozstve...inak teraz je tych testov kopa a su rychle, treba sa poinformovat u lekara :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov