Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

Veľmi som sa pobavil na závere tohto článku, asi to dám do kategórie Vtip roka :D

 

Zdravotným poisťovniam chýbajú v dôsledku nedoplatkov stovky miliónov eur. Samoplatitelia a zamestnávatelia im ku koncu minulého roka dlhovali asi 390 miliónov eur. Ide takmer o desatinu zdrojov v systéme verejného poistenia. Dlžníci ignorujú svoju povinnosť platiť odvody napriek tomu, že im to káže zákon. Podľa aktuálne platnej legislatívy im má byť poskytnutá len urgentná zdravotná starostlivosť.

Najčastejšími neplatičmi podľa Dôvery nie sú sociálne odkázaní ľudia alebo ľudia bez príjmov, 60 percent z nich majú tvoriť podnikatelia či živnostníci s priemerným mesačným príjmom nad 1200 eur. Rekordmanom je poistenec, ktorý má za desať rokov neplatia dlh asi 18.000 eur. Medzi dlžníkov nepatria dôchodcovia, študenti, nezamestnaní i deti do 18 rokov. Rovnako zamestnanci, ktorým by mal odvody platiť zamestnávateľ, ale nerobí tak.

 

Článok ako keby mal navodiť dojem, že odrbávači sú takmer výlučne len podnikatelia s vysokými príjmami a zo sockárov robia poctivcov :D Až na to, že sockári nie sú povinní platiť zdravotné odvody a zdravotnú starostlivosť majú poskytovanú zadarmo v plnom rozsahu, ktorá je dotovaná zo zdravotného poistenia tých, ktorí poistenie platiť musia a ak nezaplatia, tak majú dostať len urgentnú starostlivosť. Ja pravidelne platím odvody vo výške minimálnej sockárskej dávky. Nejaký degeš, ktorý dostane sociálku (stavím sa, že niečo také ako zdravotné poistenie ani netuší, že existuje) na prechlastanie a prehúlenie, má garantovanú lepšiu zdravotnú starostlivosť ako ja, čo si ju platím v rovnakej výške ako je jeho socka a nedajbože by som nezaplatil. Fakt by chcel vidieť, ako by to vyzeralo, keby sockári neboli poistencami štátu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Medzi dlžníkov nepatria dôchodcovia, študenti, nezamestnaní i deti do 18 rokov. Rovnako zamestnanci, ktorým by mal odvody platiť zamestnávateľ, ale nerobí tak.

 

samozrejme, ze tieto kategorie nemaju byt ani preco vymenovani medzi dlznikmi, pretoze za prvu kategoriu plati stat, t.j. ak neplati, mal by tam figurovat (podla mna by sa to malo dat aj niekde dohladat, kedysi sa uvadzalo ze najvacsim dlznikom je stat, pretoze si neplni tieto odvodove povinnosti, ale nemam cas to hladat)

no a druhu kategoriu tvoria zamestnanci, ti samozrejme tiez nemozu byt uvedeni ako neplatici, pretoze zamestnavatel im ciastku za zamestnanca strhne, ale ak ju neodvedie, tak neplaticom je zamestnavatel...

 

a z citovanych odsekov sa mi javi manipulacia pri narabani s cislami - pretoze ak ma niekto vysoke prijmy, ma aj vysoke odvody; ak tieto vysoke odvody neplati, no tak samozrejme v statistike neplaticov vyskakuju ako vysoke cisla; osobne si myslim, ze sa nejedna o "najcastejsich neplaticov" ale o "najvyssi podiel dlznych sum"

este by bolo zaujimave vediet, kolko z tych podnikatelov neplatilo za zamestnancov, lebo skrachovali ako dodavatelia Vahostavu a spol. ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rekordmanom je poistenec, ktorý má za desať rokov neplatia dlh asi 18.000 eur.

 

Taka cudna veta - ten chlapik ci zenska priznava prijem 3,5 nasobku ci 4 nasobku priemernej mzdy(skoro maximum - resp maximum VZ). Celych 10 rokov. Ja si to vysvetlit neviem - Dovera preda pohladavku velmi rychlo - vymaha aj 11 euro z pred 9,999 roka - ci ju preda.

 

Teda tento dlh si nevedia vymoct - ani nik jej to kupit nechce. Co to je? Mne realne napadne len niekto kto vyraba faktury priklad na 100 000 rocne(od roznych a pre vela podnikatelov)  - nema ziaden majetok- on realne nepodnika - len vyraba faktury a prijmove pokladnicne - hotovostne. Ucet nema.

 

Iny bordel ,ze ? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No len nie kazdy kto je resp. vyzera ako sockar aj nieco pobera a je evidovany na UP. A za takych stat neplati.

A po druhe, aj keby za kazdeho sockara platit prestal, stale to bude len zlomok z toho co dlzia statu zamestnavatelia.

 

A vobec neplati ze nie su povinni platit. Su. Len to za nich robi niekto iny.

 

Samoplatca plati viac ako zamestnanec. Takze nie je uplne koser takto uvazovat. Plus ten ktory neplati ma moznost uplne bezproblemov stat sa sockarom a zanho bude tiez platit stat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto sa skôr už týka témy nezamestnanosti, ale v prípade zdravotnéhop poistenia sa to tiež dá použiť. Evidencia na ÚP je dobrovoľná, nie povinná. Kto je evidovný na ÚP, tak zdravotné poistenie za neho platí štát. ALE ak evidovaný nezamestnaný bude uznaný za osobu v hmotnej núdzi, tak evidovaný ako uchádzač o zamestnanie už nemusí byť - z pohľadu zdravotného poistenia. Osoba v hmotnej núdzi sa stáva poistencom štátu bez ohľadu na to, či je evidovaná ako uchádzač o zamestnanie alebo nie.

 

A aj tu treba rozlišovať medzi dvomi pojmami (neviem či som to už niekde náhodou nepísal):

 

  • Občan v hmotnej núdzi je občan, ktorý z určitého dôvodu si nemôže nájsť zamestnanie a jeho príjem nedosahuje životné minimum. Väčšinou sa nimi stávajú ľudia v staršom veku, ktorí pár rokov pred odchodom do dôchodku prídu o zamestnanie a nikto ich už nechce zamestnať napriek tomu, že stále vyvíjajú úsilie na to, aby si prácu našli. Toto môže postihovať aj mladých ľudí v krajoch s vysokou nezamestnanosťou, kde ich kvôli chýbajúcej praxi nikto nechce zamestnať.
  • Sockár je občan v hmotnej núdzi, ktorý väčšinou ani poriadne nedokončil základnú školu a ak náhodou áno, tak po skončení školy jeho prvé kroky vedú na ÚPSVaR a jeho jedinou starosťou je nezabudnúť dátum (čo sa nestáva) vyplácania sociálnych dávok. Po vykonaní tejto nadľudskej práce potrebuje relax a oddych, preto jeho prvé kroky vedú do krčiem a herní. Po zhruba 2-3 dňovom relaxe čaká zhruba 4 týždne na ďalšie vyplácanie zaslúžených dávok.

Aj z tohto dôvodu je načase, aby štát opäť začal objektívne posudzovať dlhodobo sociálne odkázaných. Povinnosť odpracovať si sociálnu dávku je síce pekný nápad, ale mal by sa týkať len sockárov. Ktorá barania hlava vymyslela, že človek, ktorý má odpracovaných 30 rokov, teda 30 rokov si platil odvody do sociálnej poisťovne, tak si má odpracovať sociálne dávky?? Tie nech si odpracujú tí, čo nikdy nepracovali!

 

A toto sa týka aj zdravotného poistenia. Sockári by si ho mali sami hradiť. Neplatili by tých vyše 57, čo si musia platiť dobrovoľne nezamestnaní alebo živnostníci, ale napr. aspoň 20€. Ak majú peniaze na chlast a cigarety, tak môžu mať aj na zdravotné poistenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prečo má zdravý človek platiť zdravotné poistenie!!!!!!!!!! Nech to preberú z Júeséj, v Júeséj to je jediný normálny zákon, platíš, až keď si chorý, ale toto naše swiňe nepreberú, prečo??????????!!!!?????! :smoking: :smoking: :smoking:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ALE ak evidovaný nezamestnaný bude uznaný za osobu v hmotnej núdzi, tak evidovaný ako uchádzač o zamestnanie už nemusí byť - z pohľadu zdravotného poistenia. Osoba v hmotnej núdzi sa stáva poistencom štátu bez ohľadu na to, či je evidovaná ako uchádzač o zamestnanie alebo nie.

To nie je pravda. Poberanie davok v hmotnej nudzi je podmienene evidenciou na UP. Akonahle ta vyradia z UP, stracas narok na davku v hmotnej nudzi. A hlavne zdravotne poistenie.

 

Platenie zdravotneho poistenia statom je viazane na evidenciu na UP nie na hmotnu nudzu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poberanie davok v hmotnej nudzi je podmienene evidenciou na UP.

Máš v tom hokej. Evidencia uchádzača o zamestnanie a poberateľa dávok v hmotnej núdzi už roky nemá nič spoločné.

 

 

Akonahle ta vyradia z UP, stracas narok na davku v hmotnej nudzi. A hlavne zdravotne poistenie. Platenie zdravotneho poistenia statom je viazane na evidenciu na UP nie na hmotnu nudzu.

 

Pred mnohými rokmi to takto fungovalo, teraz je to už zavádzajúca informácia pre ľudí, ktorí tiež v tom majú hokej. Veľa ľudí o tom nevie a ako bežne vidím v diskusiách na internete, tak si často pletú čo je vlastne evidencia uchádzača o zamestnanie a čo je občan v hmotnej núdzi (áno bez srandy, veľa ľudí má v tom hokej).

 

 

Takže stručne, aby bolo jasno nielen tebe:

  • Stratíš prácu, ideš sa zaevidovať na ÚPSVaR, po vykonaní potrebných procedúr ti bude priznaná podpora v spoločnosti, ktorú môžeš poberať pol roka. Svojej zdravotnej poisťovni sa nahlásiš, že si evidovaný nezamestnaný. Zdravotné poistenie za teba platí štát.
  • Prejde pol roka, prácu si nenájdeš, dávka v nezamestnanosti ti skončí, ak peniaze nepotrebuješ, nič sa nedeje, budeš naďalej vedený ako evidovaný nezamestnaný a stále si poistencom štátu.
  • Preceníš svoje schopnosti, peniaze sa ti minú a ideš si požiadať o dávku v hmotnej núdzi. Ak ťa ÚPSVaR uzná za občana v hmotnej núdzi, od tejto chvíle je viacero vecí inak, prechádzaš totiž pod iné oddelenie. Myslím (na 90%), že aj v tomto prípade by si mal informovať tvoju zdravotnú poisťovňu, že si občanom v hmotnej núdzi, z tvojho pohľadu sa nemení nič, poistenie stále za teba platí štát.
  • Takže poistencom štátu zostávaš stále, ako občan v hmotnej núdzi, dôležitá zmena, ktorá nastala je tá, že od tejto chvíle nie si povinný byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Evidencia uchádzača o zamestnanie je skôr už len taký bonus, ktorý prináša viacero výhod. Napr. ako evidovaný uchádzač o zamestnanie si stále v starostlivosti úradu z toho pohľadu, že ti bude ponúkať vhodné pracovné miesta (čo bežne nebýva žiadne terno) alebo môžeš získať príspevok na podnikanie, ktorý môže dosiahnuť až cirka 4000€. Ak sa odhlásiš z evidencie uchádzačov o zamestnanie, prichádzaš o tieto výhody, jedinou tvojou výhodou je tá, že zdravotné poistenie za teba stále platí štát: http://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneho/poistenec-statu/ Za poistenca štátu sa považuje: n) fyzická osoba, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi alebo príspevok k dávke v hmotnej núdzi a fyzická osoba, ktorá sa spoločne posudzuje na účely posudzovania hmotnej núdze, o) fyzická osoba, ktorá je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie,

Ak neveríš vlastným očiam, tak si prepíš alebo vytlač môj príspevok a odnes ho hocijakej referentke na ÚPSVaR, čo je na tom pravdy. Ale dozvieš sa len to, čo som ti už napísal, takže budeš zbytočne chodiť. Alebo si si myslel, že tie tisíce asociálnych Cigánov z osád, ktorí sú na sociálke pomaly od narodenia, že sú evidovaní aj ako uchádzači o zamestnanie a poctivo sa chodia každý mesiac pýtať o prácu? Moja stará známa, ktorá pracuje vo vedení ÚPSVaR v Trenčíne mi so smiechom prezradila, že takto to už dávno nie je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Máš v tom hokej. Evidencia uchádzača o zamestnanie a poberateľa dávok v hmotnej núdzi už roky nemá nič spoločné.

Nie, nemam v tom hokej. V praxi to totiž funguje inak. Keď žiadaš o davku, predkladaš aj rozhodnutie z UP že si tam vedeny. Bez toho ju nedostaneš. Mam tu v okoli niekoľko pripadadov, vratane brata ktory nedavno celu ceremoniu absolvoval. Takže viem.

Keby to bolo ako tvrdiš, nikto na UP nechodi (okrem tych čo beru podporu). A Slovensko by malo  oficialne pomaly najnižšiu nezamestnanosť v EU.

 

 

 

Alebo si si myslel, že tie tisíce asociálnych Cigánov z osád, ktorí sú na sociálke pomaly od narodenia, že sú evidovaní aj ako uchádzači o zamestnanie a poctivo sa chodia každý mesiac pýtať o prácu?

 

Ja si nič nemusim myslieť, viem. Bol si sa ty niekedy na takom urade pozrieť? Lebo ja tam chodievam pomerne často. A predstav si je to tam sami cigan. Poctivo čakaju v rade.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja by som sa priklonil na Axelovu stranu.

 

http://www.upsvar.sk/br/odbor-socialnych-veci-a-rodiny/oddelenie-pomoci-v-hmotnej-nudzi/pomoc-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=311611

 

http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/informacie-pre-obcanov-pri-evidovani-sa-na-urade-psvr/postup-pri-podavani-ziadosti-o-socialne-davky.html?page_id=12934

 

Pomoc v hmotnej núdzi je

a) dávka v hmotnej núdzi (ďalej len „dávka“),

b ) ochranný príspevok,

c) aktivačný príspevok,

d) príspevok na nezaopatrené dieťa,

e) príspevok na bývanie.

 

 

Prispevok na byvanie moze poberat aj normalne zamestnany clovek s malym prijmom. Zrejme aj ine davky. Teoreticky moze byt aj v evidencii UPSVaR(hladajucich si pracu) . Tam mozem byt aj ja aj ty ci on. ked si spominam cisla nezamestnanych a cisla ludi poberajucich davky -to boli absolutne ine cisla- pr. nezamestnanych v okrese 8000(z toho polovica nema narok na davky) ale davky pobera 12 000 rodin.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, prispevok na byvanie môže poberať aj zamestnany. Ale to s tym o čom sa bavime nema nič spoločne. Zaňho neplati poistenie štat, plati normalne odvody. Nie za každeho kto pobera nejake davky plati zdravotnu poistku štat.

My sa bavime o davke v hmotnej nudzi, teda to čo je pod tym a). A tam je podmienka na ziskanie davky potvrdenie z UP že si vedeny v evidencii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie, nemam v tom hokej. V praxi to totiž funguje inak. Keď žiadaš o davku, predkladaš aj rozhodnutie z UP že si tam vedeny. Bez toho ju nedostaneš.

 

Ale my sa bavíme o tom, či občan v hmotnej núdzi je povinný byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie a nie či žiadateľ o uznanie občana v hmotnej núdzi musí či nemusí byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Ak prídeš na ÚPSVaR, tak sa zaeviduješ ako uchádzač o zamestnanie, ak nemáš nárok na podporu a nemáš ani príjem, tam potom môžeš požiadať o dávky v hmotnej núdzi. Ak ťa uznajú za občana v hmotnej núdzi, tak už nie si povinný byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Ešte raz si prečítaj tie body čo som písal a v poradí 1, 2, 3, 4. Ty si to zrejme čítal v náhodnom poradí.

 

 

Prispevok na byvanie moze poberat aj normalne zamestnany clovek s malym prijmom.

 

Všetko závisí od toho, či tvoj mesačný príjem dosahuje životné minimum. Ak nie, môžeš požiadať o dávky. To isté môžu spraviť aj dôchodcovia s nízkym dôchodkom. Kto má dôchodok nižší ako životné minimum, tak môže požiadať o sociálne dávky. Toto má zmeniť zákon o minimálnom dôchodku z dielne vlády Fica I. Veľkého.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To riesi len dochodcov co maju odpracovane(zapocitane) 30 a viac rokov teda vraj cca 70 000 dochodcov. Dalsie statisice to neriesi. Teda ak maju narok na davky tak budu poberat tie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale my sa bavíme o tom, či občan v hmotnej núdzi je povinný byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie a nie či žiadateľ o uznanie občana v hmotnej núdzi musí či nemusí byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Ak prídeš na ÚPSVaR, tak sa zaeviduješ ako uchádzač o zamestnanie, ak nemáš nárok na podporu a nemáš ani príjem, tam potom môžeš požiadať o dávky v hmotnej núdzi. Ak ťa uznajú za občana v hmotnej núdzi, tak už nie si povinný byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Ešte raz si prečítaj tie body čo som písal a v poradí 1, 2, 3, 4. Ty si to zrejme čítal v náhodnom poradí.

Nie nebavime sa o tom. To ze nie je povinny byt na UP je jasne. Bavime sa ale o tom za koho plati ZP stat. To je pointa debaty.

 

Pri ziadani o davky musis byt na urade a potom si len tak odides (z hladiska ZP)? To by malo aky vyznam? Pekna blbost. V tom tvojom postupe si zabudol na jednu zasadnu vec.

 

Snad naposledy. Pri ziadani o hmotnu nudzu sa citujem:"posudzuje moznost ziadatela zabezpecit si prijem vlastnou pracou..."

Tym sa rozumie to ze si hladas pracu a teda ze si evidovany na UP. A teraz pointa. Na UP (nie odtial kde si bol ziadat davku) zaroven dostanes potvrdenie pre ZP ze si evidovany. Akonahle ta z UP vyradia, musis ist na ZP oznamemit zmenu. Teda odnesies papier ze uz na UP nie si. Tym padom za teba stat prestava platit. A na urade kde si ziadal o davku ti ziadne potvrdenie pre ZP nevydaju (ak nie si vynimka vid nizsie). Musis ist zas na UP a tam ta prijmu znova az o 3 mesiace (tusim). Vznikne ti na ZP sekera.

Takze ano, ty na UP evidovany byt nemusis. Nikto ta nenuti. Stat to ale chape tak, ze si teda schopny najst si pracu sam resp. ze uz nejaky prijem mas a stavas sa samoplatcom ZP.

 

To co pises je pravdive len pokial sa tyka vynimiek kedy nemusis skutocne na UP ist vobec a stat za teba ZP plati. Tie vynimky mas vymenovane v zakone. Preto je na stranke ZP zmienka aj o UP aj o hmotnej nudzi, lebo su aj vynimky ktore na UP byt nemusia.

 

Posudzovanie hmotnej núdze

 

Hmotná núdza sa zisťuje posúdením príjmu, majetku a možnosti uplatnenia nárokov členov domácnosti.

 

Možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou podľa § 7 ods. 2 sa neskúma, ak ide o fyzickú osobu, ktorá

 

a) dosiahla vek potrebný na nárok na starobný dôchodok,

 

b) je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %,

 

c) je nezaopatrené dieťa,

 

d) je osamelý rodič, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do 31 týždňov veku dieťaťa,

 

e) sa osobne, každodenne a riadne stará o fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie,

 

f) sa zúčastňuje na resocializačných programoch v resocializačnom stredisku pobytovou formou, v rámci ktorých si nemôže zabezpečiť príjem vlastnou prácou,

 

g) si zvyšuje kvalifikáciu formou denného štúdia a nie je nezaopatrené dieťa,

 

h) má nepriaznivý zdravotný stav, za ktorý sa na účely tohto zákona považuje choroba, úraz alebo karanténne opatrenie, pre ktoré je fyzická osoba uznaná ošetrujúcim lekárom za dočasne práceneschopného na viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie nebavime sa o tom. To ze nie je povinny byt na UP je jasne. Bavime sa ale o tom za koho plati ZP stat. To je pointa debaty.

 

Pri ziadani o davky musis byt na urade a potom si len tak odides (z hladiska ZP)? To by malo aky vyznam? Pekna blbost. V tom tvojom postupe si zabudol na jednu zasadnu vec

 

 

 

 

Za koho všetkého platí odvody štát?
Aktualizované: 21. 10. 2014 

Štát platí za svojich poistencov, takzvaných poistencov štátu. Tu je ich kompletný zoznam:

  • nezaopatrené dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky,
  • študent do 26 rokov, pričom nie je rozhodujúce, akou formou študuje (t.j. aj za denných aj externých študentov), ale len do získania vysokoškolského vzdelania II.stupňa,
  • študent denného štúdia vo veku do 30 rokov do získania vysokoškolského vzdelania II. stupňa,
  • zahraničný študent z iného členského štátu EÚ, zahraničný študent študujúci na základe medzinárodných zmlúv alebo žiak či študent, ktorý je Slovákom žijúcim v zahraničí a študuje na slovenskej škole,
  • doktorand,
  • poberateľ starobného, invalidného alebo výsluhového dôchodku alebo poberateľ dôchodku z cudziny,
  • osoba v dôchodkovom veku bez nároku na dôchodok,
  • invalidná osoba bez nároku na invalidný dôchodok,
  • evidovaný uchádzač o zamestnanie,
  • poberateľ rodičovského príspevku,
  • osoba, ktorá sa stará o dieťa do šiestich rokov,
  • osoba, ktorá opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím,
  • osoba, ktorá sa stará o blízku osobu staršiu ako 80 rokov,
  • osobný asistent ťažko zdravotne postihnutej osoby,
  • poberateľ dávky v hmotnej núdzi alebo spoločne posudzovaná osoba,
  • osoba vo výkone trestu alebo vo väzbe,
  • azylant, 
  • osoba vykonávajúca činnosť pre cirkevné, rehoľné alebo charitatívne spoločenstvo,
  • osoba celoročne umiestnená v zariadení sociálnych služieb,
  • osoba poberajúca nemocenské, materské alebo ošetrovné
  • osoba, ktorej zanikol nárok na nemocenské alebo ošetrovné po podpornej dobe jeho vyplácania ale práceneschopnosť alebo potreba ošetrovania blízkej osoby stále trvá,
  • poberateľ príspevku za opatrovanie,
  • manželka alebo manžel štátneho zamestnanca v cudzine,
  • cudzinec zaistený na území Slovenska,
  • osoba, ktorá poberá náhradu príjmu služobného platu policajta alebo vojaka kvôli dočasnej neschopnosti vykonávať štátnu alebo vojenskú službu,
  • zvýhodnený zamestnanec, t.j.osoba v pracovnom alebo štátnozamestnaneckom pomere, ktorý bol predtým evidovaný ako uchádzač o zamestnanie najmenej 12 mesiacov a jeho príjem je nižší ako 67% štatisticky zistenej priemernej mesačnej mzdy (v roku 2014 príjem nižší ako 539,35 eur; v roku 2015 príjem nižší ako 552,08 eur.)

http://www.dovera.sk/najcastejsie-otazky/a399/za-koho-vsetkeho-plati-odvody-stat

 

 

Ved ked Richter vyhanal ludi z UPSVaR - aby mal nizsiu nezamestnanost -  to boli tieto osoby - ze su tam zbytocne a stat im plati zdravotne poistenie.

 

Nezamestnaná Daniela Novotná z Lažian pri Prešove podľahla tlaku úradu práce a nechala sa vyradiť z evidencie nezamestnaných. „Povedali mi, že ako matka tam nemám čo robiť.“ Presvedčili ju, že keď má päťročného syna, štát za ňu aj tak zaplatí zdravotné odvody.

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/daniela-novotna-ustupila-statu-a-ten-znizuje-nezamestnanost-592647

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ona sa ta debata zacala odvijat od tohto Axelovho prispevku

 

Článok ako keby mal navodiť dojem, že odrbávači sú takmer výlučne len podnikatelia s vysokými príjmami a zo sockárov robia poctivcov :D Až na to, že sockári nie sú povinní platiť zdravotné odvody a zdravotnú starostlivosť majú poskytovanú zadarmo v plnom rozsahu, ktorá je dotovaná zo zdravotného poistenia tých, ktorí poistenie platiť musia a ak nezaplatia, tak majú dostať len urgentnú starostlivosť.

 

a Slimak ma tesne predbehol v postnuti toho prehladu; na stranke VSZP je to trochu prehladnejsie, davam do pozornosti najma body n) a o) https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneho/poistenec-statu/

 

n) fyzická osoba, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi alebo príspevok k dávke v hmotnej núdzi a fyzická osoba, ktorá sa spoločne posudzuje na účely posudzovania hmotnej núdze,

o) fyzická osoba, ktorá je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie,

takze si treba "sockarov" rozdelit do jednotlivych kategorii, aby sme videli, ci za nich plati zdravotne odvody stat
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To nie je pravda. Poberanie davok v hmotnej nudzi je podmienene evidenciou na UP.

 

Nie nebavime sa o tom. To ze nie je povinny byt na UP je jasne.

 

Ako môžeš odporovať mne, keď ty si odporuješ sám sebe? Pletieš si prostú evidenciu na ÚPSVaR s evidenciou uchádzačov o zamestnanie. Byť uchádzačom o zamestnanie, je len jedným zo statusov, ktorý môžeš získať.

 

 

Pri ziadani o davky musis byt na urade a potom si len tak odides (z hladiska ZP)? To by malo aky vyznam? Pekna blbost.

 

Nie, neodídeš, len ty si stále pletieš "evidovaného nezamestnaného" s "občanom v hmotnej núdzi". Z pohľadu ZP, buď si to alebo to alebo obe, ale nesmie sa stať, že nebudeš ani jedno - v tom prípade sa z pohľadu ZP stávaš samoplatcom a celé zdravotné poistenie si budeš pekne cvakať zadarmo.

 

Keď sa zaeviduješ na ÚPSVaR ako uchádzač o zamestnanie a po nejakej dobe (najčastejšie po vyčerpaní podpory v nezamestnanosti) požiadaš o dávku v hmotnej núdzi, teda, že sa stávaš občanom v hmotnej núdzi, už nie si povinný byť evidovaný medzi uchádzačmi o zamestnanie, ale to neznamená, že ťa úplne vyradia z evidencie ÚPSVaR!!!! V evidencii si vedený stále, len s tým rozdielom, že ťa vedú ako občana v hmotnej núdzi a nie ako uchádzača o zamestnanie, takže nebudú ti ponúkať pracovné ponuky. Fakt zájdi na najbližší ÚPSVaR a nechaj si to vysvetliť. Ak ťa ÚPSVaR z nejakého dôvodu vyradí z evidencie a to je jedno kde si bol vedený, tak potom si povinný sa prihlásiť ako samoplatca.

 

 

takze si treba "sockarov" rozdelit do jednotlivych kategorii, aby sme videli, ci za nich plati zdravotne odvody stat

 

Fyzická osoba, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi a fyzická osoba, ktorá je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanienie nie je to isté, preto je to v dvoch bodoch. Fyzická osoba, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi nie je povinná byť zároveň aj ako fyzická osoba, ktorá je vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanienie. Spoločné majú to, že obaja sú poistencami štátu, teda zdravotné poistenie za nich platí štát.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano mas pravdu, v tych vetach co si citoval na zaciatku si odporujem. Preto lebo v tej prvej som nedodal ze v zmysle tom ze za teba plati ZP stat.

 

 

Tak naposledy. Ja si nepletiem hmotnu nudzu s nezamestnanostou. To ty nechapes ako to realne funguje.

Potvrdenie pre ZP ti da LEN urad prace kde si evidovany ako nezamestnany. Na urade kde si evidovany ako clovek v hmotnej nudzi potvrdenie pre ZP nedostanes (ak nie si niektora z tych vynimiek kedy na UP ist nemusis).

 

A teda ak odides z UP, hlasis ZP ze uz nie si na urade a stavas sa samoplatcom. Potvrdenie pre ZP ze si v hmotnej nudzi z uradu kde si o nu bol ziadat ti nikto nevyda. A teda ZP nema ziaden doklad ze si v hmotnej nudzi. Musis ist zas na UP sa zaregistrovat. Ale tam az opatovne po 3 mesiacoch. Tie 3 mesiace si ZP platis sam. Takto to funguje v praxi, ziadna teoria.

 

Takze ano, ked si v hmotnej nudzi, z UP odist mozes. Ale stat za teba nic platit nebude. Ziadne ZP. Az take ruzove to nie je.

Naco by v ziadosti o davky ziadali aj potvrdenie z UP ze tam som evidovany keby som hned na druhy den po zaradeni mohol z UP odist? Ved to nema logiku. Zas az taky hlupy ten nas stat nie je.

 

A najnovsie si uz aj tu hmotnu nudzu musis odpracovat. Kazdy jeden bez vynimky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rayen, takze aj ked pani Daniela Novotna z Lazian odisla z uradu prace - tak sa stala samoplatcom? Lebo ma 5 rocneho syna. TO v zdravotnej poistovni ako vedia?

  • osoba, ktorá sa stará o dieťa do šiestich rokov,

 

Ako vedia ze sa stara? Tak isto to bude aj

 

  • poberateľ dávky v hmotnej núdzi alebo spoločne posudzovaná osoba,

 

Lebo tak isto ako o pani Danielu sa postarali aj o tych co poberaju davku v hmotnej nudzi. Chodili z uradu do osad a ich nabadali aby odchadzali z UP.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vyssie som odcitoval zakon kde mas napisane tie vynimky kedy je clovek v hmotnej nudzi, neposudzuje sa unho schopnost zarobit si pracou (teda nemusi byt na UP) a stat zanho ZP plati.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To ty nechapes ako to realne funguje.

 

Ano, kedysi to tak, dlhé roky, fungovalo. Ale už to tak nefunguje. Pre mnohých ľudí je to stále novinka. Poberateľ hmotnej núdze je automaticky poistencom štátu bez ohľadu na to, či je evidovaný ako uchádzač o zamestnanie alebo nie.

 

Naco by v ziadosti o davky ziadali aj potvrdenie z UP ze tam som evidovany keby som hned na druhy den po zaradeni mohol z UP odist? Ved to nema logiku. Zas az taky hlupy ten nas stat nie je.

 

A podľa teba je logické, aby si zdravotné poistenie platili ľudia v hmotnej núdzi, neevidovaní ako uchádzači o zamestnanie, keď minimálna sociálna dávka je len o pár eur vyššia ako minimálna výška poistného pre samoplatcov?

 

Pri žiadosti o dávky doklad o evidencii žiadajú preto, lebo byrokracia. Ak chceš, aby ťa uznali za občana v hmotnej núdzi, tak najprv sa musíš evidovať ako uchádzač o zamestnanie - úrad ti následne vydá tlačivá, ktoré si necháš potvrdiť u predošlých zamestnávateľov, aby sa overilo či náhodou nemáš nárok na podporu v nezamestnanosti. Ak Sociálna poisťovňa na základe potvrdení zistí, že máš, tak nebude dôvod ťa zaradiť medzi občanov v hmotnej núdzi, pretože budeš žiť z podpory v nezamestnanosti. Preto od žiadateľa v hmotnej núdzi žiadajú potvrdenie, či je evidovaný resp. či poberá dávku v nezamestnanosti. Sociálne dávky ti nedajú, keď poberáš podporu. Keď si vyčerpáš podporu, tak potom si ako evidovaný uchádzač o zamestnanie dáš žiadosť o občana v hmotnej núdzi a keď ti to odklepnú, tak sa ako uchádzač o zamestnanie môžeš odhlásiť, pretože už si vedený ako občan v hmotnej núdzi, takže nie je dôvod byť evidovaný aj ako uchádzač o zamestnanie!!! To sú dva rozdielné statusy!! V evidencii nezamestnaných môžeš zostať, z dôvodov, ktoré som už písal vyššie, ale nie je to povinnosť. Ako občan v hmotnej núdzi zostávaš poistencom štátu. Prečo mám pocit, že toto píšem už asi desiaty krát??

 

A prezradím ti jedno tajomstvo, ako tá naša na hlavu postavená byrokracia funguje: Ak prídeš o zamestnanie a chceš podporu, tak Sociálnej poisťovni musíš odoslať tlačivá, o potvrdení zamestnaní za posledné 3 roky, či si aspoň 2 roky pracoval. Ak si nájdeš prácu a vyradia ťa z evidencie, ale po mesiaci zistíš, že to nie je pre teba a ideš naspäť na ÚPSVaR, tak pri žiadosti o podporu absolvuješ celú procedúru komplet znovu. Ich nezaujíma, že si im tie papiere doniesol pred mesiacom, ak chceš podporu, musíš si dať všetko potvrdiť znovu. Je to tiež logika?

 

Takže, čo sa týka toho ZP, ak máš nejaké pochybnosti o tom, čo som písal, každá zdravotná poisťovňa ti to ochotne vysvetlí. A už sa ma nesnaž presvedčiť, že to tak nie je. Túto informáciu mám priamo zo ZP a ÚPSVaR, a nie, že som si to vygúglil z nejakej stránky typu svetkolemnas.info etc.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To s podporou je jasne. Ale zvysok nefunguje tak ako tvrdis. Zopakujem ti to naposledy.

 

ZP nemas ako dokladovat ze si v hmotnej nudzi. Lebo nikto ti potvrdenie nevyda. To ti vyda len UP ked si vedeny ako nezamestnany.

 

Ja sa ta o nic nemusi snazit presviedcat. Viem ako to funguje. To su realne skusenosti ludi. Nie jedneho, nie troch. Tak to v praxi funguje darmo tvrdis nieco ine.

 

 

Ano, je logicke aby si clovek v hmotnej nudzi platil ZP sam. Pretoze ak to nechce robit sam, ma moznost prihlasit sa na UP.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ZP nemas ako dokladovat ze si v hmotnej nudzi. Lebo nikto ti potvrdenie nevyda. To ti vyda len UP ked si vedeny ako nezamestnany.

 

Ty nechápeš jednu vec, čo je to vlastne ten uchádzač o zamestnanie. To je človek bez práce, teda nezamestnaný, ktorý čerpá podporu v nezamestnanosti a s ÚPSVaRom spolupracuje tak, že ÚPSVaR mu príležitostne ponúka pracovné príležitosti alebo ho môže poslať na nejaké školenie atď. Ak uchádzač o zamestnanie vyčerpá podporu a nemá žiadny iný príjem, tak si môže dať žiadosť o uznanie v hmotnej núdzi. Počas tohto celého procesu je stále evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Ak ťa ÚPSVaR uzná za občana v hmotnej núdzi, a ty nemáš záujem, aby si bol vedený v evidencii ako uchádzač o zamestnanie, tak sa môžeš nechať vyradiť, ale to neznamená, že s ÚPSVaRom končíš a ideš na ulicu!! Zostávaš vedený v evidencii ako občan v hmotnej núdzi, čo je rozdiel oproti uchádzačovi o zamestnanie v tom, že ÚPSVaR ti nebude ponúkať pracovné príležitosti. Zodpovednosť za teba preberá oddelenie občanov v hmotnej núdzi a toto oddelenie ti bude určovať akým spôsobom budeš spolupracovať. Teda aj takým, že dávku v hmotnej núdzi si odpracuješ. Ináč z tohto som niečo písal v príspevku 67, buď si to nečítal alebo nepochopil na prvý krát.

 

Keď ťa uznajú za občana v hmotnej núdzi, tak písomné rozhodnutie ti zašlú z ÚPSVaR do 14 dní (to reagujem na to čo si písal, že nikto mi nevydá potvrdenie). ÚPSVaR ťa písomne informuje o každej zmene, ktorá by mohla ovplyvniť výšku tvojej dávky. Potom stačí keď toto rozhodnutie zanesieš na ZP, a myslím, že dokonca im stači k nahliadnutiu, nepotrebujú kópiu, ale pre istotu je kópiu mať.

 

Okrem iného:

 

Za koho všetkého platí odvody štát?

  • evidovaný uchádzač o zamestnanie,
  • poberateľ dávky v hmotnej núdzi alebo spoločne posudzovaná osoba

 

Dám ti teraz takú záludnú a zákernú otázku: Čo myslíš, prečo je to asi tak v dvoch bodoch?? Pretože evidovaný uchádzač o zamestnanie a poberateľ dávky v hmotnej núdzi sú dva rôzne statusy! Keby poberateľ dávky v hmotnej núdzi MUSEL byť aj ako evidovaný uchádzač o zamestnanie, tak nie je dôvod ho do toho zoznamu písať, resp. by to muselo byť napísané formou "poberateľ dávky v hmotnej núdzi, ktorý je zároveň vedený aj ako uchádzač o zamestnanie"! Už to raz a navždy pochop!

 

 

Prosím vás, je tu ešte niekto kto nechápe tomu čo píšem? Lebo toto by už pochopil aj žiak prvej triedy na osobitnej škole.

 

 

 

To su realne skusenosti ludi. Nie jedneho, nie troch. Tak to v praxi funguje darmo tvrdis nieco ine.

 

A to čo bolo za ľudí a z ktorého roku? Ak čerpáš informácie z praxe z pred niekoľkých rokov, tak potom hej. Ja čerpám informácie nie od ľudí a dokonca troch, ale priamo z ÚPSVaR a ZP.

 

 

Ano, je logicke aby si clovek v hmotnej nudzi platil ZP sam.

 

Viac by mi pripadalo logické, keby sa na ľudí v hmotnej núdzi neuplatňovala priestupková imunita.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no, chlapi, pokial viem, tak vas deli zemepisne nejakych minimalne 300 km vzdusnou ciarou, takze kludne prichadza do uvahy aj moznost, ze kazdy z vas ma realne, ale odlisne skusenosti z uradu vo svojom meste...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja viem co je clovek v hmotnej nudzi a co je uchadzac o zamestnanie. A viem co mi tu dookola vypisujes. Tak to dookola neomielaj ze nechapem. To je ale teoria, realne to tak nefunguje a o tom pisem.

 

Su to realne skusenosti ludi zpred roka a neskor. Poslednu mal kamarat okolo prelomu tohto roka. Je jedno aky je zakon, je jedno ake su nariadenia a je jedno co bude tvrdit nejaka teta na urade. Ony same castokrat nevedia. Bol som svedkom neraz ako na uradoch nevedeli kam z konopi. A v ZP ani nehovorim. To je kapitola sama osebe, tam mam niekolkonasobnu vlastnu skusenost ked 10 ludi sa zacalo dohadovat co a ako. V konkretnom mojom pripade.

 

Ja ti vysvetlujem ako sa to aplikuje realne v praxi a ako s ludmi stat vy*ebava. Bezohladu ci je a aky je zakon. Zrejme aby usetril na odvodoch alebo co ja viem preco. Ale takto to funguje darmo sa to oficialne deklaruje inak.

 

Čo myslíš, prečo je to asi tak v dvoch bodoch??

Na tu tvoju akoze zaludnu otazku som uz predtym 2x odpovedal. Este nez si ju polozil. Neracil si si vsimnut. Odpoviem preistotu 3. krat. Lebo sa to vztahuje na tie pripady hmotnej nudze ktore mas vymenovane v zakone kedy sa schopnost prilepsit si pracou neskuma. Teda tie ktore na UP ist nemusia. Vyssie som ich citoval. Tak preto tam mas obidva body.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov