Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

áno, tieto zázračné lieky sú tu vždy popísané a prijímané s kvapkou irónie... :)
mať tak všeliek na všetko, od padania vlasov po zlyhanie obličiek... no nebola by to na tomto svete nádhera? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

@game

Ja sa domnievam, že akonáhle tie kúpele budú mať nového majiteľa..

..zistíme že kúpať sa v "správne" rádioaktívnej vode je veľmi zdravé..

A ešte aj budú chcieť viac zaplatiť..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predsa existujú normy. Je celkom triviálne dokázať, či je rádioaktivita v norme, alebo nie. Ku obchádzaniu noriem môže dôjsť len korupciou. To je už ale politická a nie odborná diskusia. 

Kedysi ma rozčúlilo, keď som na vlastné oči videl fekálie, ktoré z ČOV tiekli do rieky. Zavolal som riaditeľovi ČOV (čistička odpadových vôd - súkromná firma), ale riaditeľa nezaujímalo nič iné, ako to, kto som ja. Odvolal som sa na zákon o poskytovaní informácií. Trocha "skrotol", asi netušil, že som len obyčajný občan. Dal mi odkaz na súkromnú firmu, ktorá pre nich robí analýzy odpadových vôd. Tak som tam zavolal. Spravil som "test" a popísal som mu presnú polohu inkriminovanej kanalizačnej výpuste, ktorá reálne neexistuje. Okamžite ma uistil, že to miesto pozná a že z tohoto miesta pravidelne monitorujú vzorky vody. A všetky merania sú v vraj v norme! Potom som mu povedal, že to miesto, ktoré som mu označil vôbec neexistuje, na čo položil telefón... 

Logiku to samozrejme má. Ak súkromná firma dostane zákazku od ČOV, tak výsledok "analýz" nemôže byť iný. Veď ak by výsledok nespĺňal očakávanie zadávateľa, ďalšiu zákazku by už súkromná firma od ČOV nedostala.

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je trivialne dokazat, ci je radioaktivita v norme, alebo nie. Menej trivilane je uz dokazat, ci a nakolko skodi zdraviu. Normy medzi jednotlivymi krajinami lisia aj o niekolko radovo. Od urcitej limitnej urovne radioaktivity mame preukazane ucinky na cloveka. Pri nizsej urovni radioaktivity nevieme skodlivost potvrdit, ani vyvratit.  Treba ale urcit nejake normy, tak sa znama limitna uroven vydeli 10, 100 alebo 1000 a to sa oznaci ako norma.

Niekolkonasobne prekrocenie limitov v Podhajskej teda vobec nemusi znamenat, ze ludom hrozi realne zhorsenie zdravia. Nakoniec v Jachymovske lazne boli (su) zalozene na pouziti radioaktivnej vody a tiez to pacienti prezili...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 50 minútami, smiley napísal:

Je trivialne dokazat, ci je radioaktivita v norme, alebo nie.

Aj na to existujú normy. Úroveň dávky žiarenia záleží od expozície a rovnako aj na kumulovanej dávke. Norma pre jednorázovú dávku je omnoho vyššia, ako pre dávky, vytvárajúce kumulovanú dávku. Ak sa napríklad 3x za rok exponuješ dávkou pri RTG vyšetrení, tak kumulovaná dávka je v norme. No ak by si sa nechal touto istou dávkou exponovať častejšie, môžeš prekročiť kumulovanú dávku. Ja ale reálny stav v Podhájskej nepoznám.

V prípade Podhájskej sa ale porušujú aj iné normy. Voda z geotermálneho vrtu sa má vracať naspäť do podložia, no ekonomickejšie je vypúšťať ju do potoka, ústiaceho do rieky Žitavy. 

pred 6 hodinami, alamo napísal:

@game

Ja sa domnievam, že akonáhle tie kúpele budú mať nového majiteľa..

Ak si majiteľ politicky zabezpečí krytie, že normy sa dajú obchádzať, tak je to určite lukratívne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aby som si ešte "vylial srdce" spomeniem príklad z bezprostredného okolia. Niektorí ľudia si zabrali časť lesa pri svojich domoch. Toto územie patrične označili tabuľou "súkromný majetok, vstup zakázaný". Keď som na to "majiteľa" upozornil, že je to protizákonné a les je rezerváciou, argumentoval, že má s mestom uzavretú dohodu na užívanie pozemku na 99 rokov. Argumentoval som, že mesto žiadnu takúto dohodu nemohlo uzavrieť, lebo les nepatrí mestu, ale cirkvi. Aké jednoduché sa zdá vyriešiť takýto triviálny problém. No nič sa ale nedeje, aj napriek urgenciám na mestský úrad a políciu. Dokonca na vyrúbanej časti lesa vyrástol dom s evidenčným číslom. "Zázraky" sa na Slovensku dejú nie len Šaštíne, ale aj na geodetických mapách. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trochu odbočím, ale u nás sa už roky rokúce odkrajuje z chránenej krajinnej oblasti... ako je to možné, nepýtajte sa, ale oblasť, ktorá je prastarým obydlím zákonom chránených salamandier škvrnitých, a kde sme ich boli pred nejakými 25 rokmi pozerať, pešky a v lese, dnes les nie je.... naposledy tade išiel syn  bike a takmer zašľapal zúfalého salamandra na ceste... znalec podľa fotky hovoril, že ten kúsok mal minimum 35 rokov....

toľko k tomu.

vráťme sa k alternatívnej medicíne...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Homeopatia funguje! Ak...

Zaujimavy clanok o homeopatii. Aj ked niektore veci by som napisal trochu inac:

Podla mna "Funguje homeopatia?" nie spravne vedecky polozena otazka a neda sa na nu odpovedat. Podobne, ako sa neda odpovedat na otazku "Preco ma pes pat noh?".

Spravna otazka je, ci maju homeopaticke pripravky vacsiu uciinost ako placebo. A odpoved je, ziadna klinicka studia opakovane nenamerala ucinnost homeopatika vyssiu ako placebo.

Ale ma zmysel sa pytat "Funguje homeopatia?" aj z pohladu konecneho praktickeho uzitku. A pacient berie homeopatikum, a to mu pomaha, tak mu bude asi jedno, ze je to len na principe placeba - z tohto pohladu homeopatia funguje. Mozno polemizovat, ci je eticke predavat za vysoke cenny neucinnu latku, ale ono aj zaplatenie homeopatika moze byt dolezite pre ucinnost placeba. :wink:

 

 

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov