Skočiť na obsah

Exoplanéty - možnosti života mimo našej slnečnej sústavy


secretka

Odporúčané príspevky

Vedci objavili prvú planétu mimo našej slnečnej sústavy, na ktorej by mohol existovať život podobne, ako na Zemi. Planéta Gliese 581d. je od nás vzdialená 20 svetelných rokov.

Sú na nej podobné klimatické podmienky, ako na Zemi, vrátane dažďových zrážok. Obloha je tu však červená a nie modrá a gravitácia dvojnásobne silnejšia ako na Zemi.

Okrem toho atmosféra tu je bohatá na oxid uhličitý a preto je vzduch takmer nedýchateľný pre ľudí. Napriek tomu sa vedci nevzdávajú a tvrdia, že na planéte môže existovať život a môže byť obývateľná.

Zdroj:

post-88-0-97406400-1305701203_thumb.jpg

 

Bolo by zaujímavé vedieť, čo sa môže diať na planéte mimo našej slnečnej sústavy ...

Či sa tam už malí mimozemšťania neuchechtávajú, že niekde ďaleko od nich je malá modrá planéta, kde žijú také zaostalé tvory, že sa im neoplatí ani kontakty s nimi nadväzovať. :birthday:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...
  • Odpovedí 24
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    13

  • tyso

    3

  • alamo

    2

  • D'Ady

    2

tato sprava ma potesila - http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/technologie/objavili-planetu-so-slnkom-prijemnou-teplotou-a-vodou.html

sice neviem preco, ked je od nas 600 svetelnych rokov a za mojho zivota sa tam nikto nevyberie, aby urobil prieskum, ale aj tak, ak by sa zistilo, ze tam zivot je, asi by som si kupila flasu.. :ozrani:

 

kepler 22b uz ma aj svoj zapis na wiki :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

ani jedno planetarne teleso nie je zdrojom vsetkych tychto chemickych prvkov v potrebnom mnozstve a v potrebnej forme

nielen že rovnaké chemické prvky sú stavebnými kameňmi v celom vesmíre, nielen na planétach našej slnečnej sústavy ...

podľa postupne získavaných poznatkov prebiehajú chemické procesy, ktoré z týchto prvkov dokonca vytvárajú zložité molekuly, ktoré život na zemi ani len nepotreboval.

život zdá sa využíva prvky, ktoré má k dispozícii, ale chemické prvky, základné stavebné kamene, sú tie isté pre celé univerzum.

 

len na ukážku z mnohých článkov o chcemických prvkov vo vesmíre, aj chcemické procesy, vznik molekúl a obrých molekúl a zloženie hviezd a planét sú stále z tých istých základných chemických prvkov, iné prvky nie sú. stačí použiť uja googla:

http://www.jergym.hi...mir/vesmir.html

... To by asi stačilo alespoň pro hrubou představu, jak chemické prvky ve vesmíru vznikají. Existují jistě desítky jiných procesů, při kterých vznikají různé chemické prvky, ale ty, které jsem zde vyjmenoval jsou ty nejdůležitější. Myslím, že stejně zajímavý jako vznik chemických prvků je i vznik složitějších molekul v mezihvězdném prostoru, zvláště pak organických. Všeobecně se asi neví, že základní stavební složky buněk, to znamená lipidy a aminokyseliny, neexistují pouze na Zemi, ale na meteoritech a planetkách bloudí vesmírem. Zvláště zajímavé jsou tzv. uhlíkaté chondrity, které obsahují velké množství velice složitých aminokyselin, a to i takových, které se na Zemi vůbec nevyskytují ( např. sarkosin CH3NHCH2COOH, beta-alanin NH2CH2CH2COOH aj.).

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.....nase teorie o vzniku planetarnych sustav hovoria ze blizko slnka sa vytvaraju mensie planety, a vzdialenejsie su plynne a velke.

 

Pripustam, ze nas slnecny system nie je nicim vynimocny, ak ide o to, ze planety obiehaju okolo hviezdy. No v r. 1995(?) bola objavena prva planeta, ktora obieha okolo hviezdy podobnej nasmu Slnku. Dovtedy sa ocakavlao, ze astronomovia objavia obrie plynne planety na velkych kruhovych drahach , velmi podobne Jupiteru, ktory obieha okolo Slnaka v dvanastrocnom cykle na takmer kruhovej drahe vo vzdialenosti od Zeme podobnym planetam ako je Merkur, Venusa, Zem a Mars. Zistuje sa vsak, ze planety, ktore kruzia okolo inych hviezd, su od Jupitera dost odlisne. Kruzia po celej skale rozlicnych vzdialenosti od maleho zlomku astronomickej jednotky-co je vzdialenost medzi Zemou a Slnkom- az po viacere astronomicke jednotky. Vacsina ich drah je elipsovita; velmi malo z nich je kruhovych.Tieto nekruhove drahy astronomov celkom prekvapili. Pretoze sa tak uporne spoliehali na kopernikovsky princip, stale ocakavali, ze aj dalsie planetarne systemy budu presne take, ako su tie nase. Po tomto "naleze" ich ocakavanie v podstate splaslo. Takze ta vynimocnost, tu je, ci sa ti to uz paci alebo nie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

určitú výnimočnosť v postavení Zeme nikto nepopiera, ani len zostavitelia známej Drakeovej rovnice.

z niečoho pri hľadaní života vonku vo vesmíre musia vychádzať aj vedci.

 

s veľkou slávou svojho času našli prvú exoplanétu, odvtedy ich je známych okolo 500.

 

stále ešte sme neprekročili ani v objavovaní planét hranice našej Galaxie ...

pán Carl Sagan nebol tak ďaleko so svojimi víziami ... dnes po dokonalejších metódach výskumu, prístrojov a prepočtov dokážeme tvrdiť to isté ...

 

Na základě počtu takto objevených exoplanet můžeme vyvodit jisté statistické závěry. Už dříve astronomové touto metodou nalezli zřejmě planety, které neobíhají kolem žádné hvězdy. Těchto bludných planet může být až 400 miliard, což by zřejmě bylo více než samotných hvězd v Galaxii.

 

Nyní vzal jiný tým data za šest let pozorování (2002 až 2007) z dalekohledů PLANET (Evropská jižní observatoř) a OGLE (Polsko) a pokusil se odhadnout počet exoplanet v rámci Galaxie. K dispozici měli astronomové na 440 světelných křivek a výsledkem byl objev tří exoplanet, dalších 7 bylo odhaleno v rámci dřívějších studií. Okolo mnoha hvězd žádná planeta objevena nebyla, i to je ovšem cenný výsledek.

Závěry: jedna ze šesti studovaných hvězd hostí planetu podobnou Jupiteru, polovina o hmotnosti Neptunu a v okolí 2/3 hvězd se nachází planeta s kamenným povrchem (super-Země).

 

Přístroje v kombinaci s metodou gravitačních mikročoček dokázaly nalézt planety o hmotnosti nejméně 5 Zemí ve vzdálenosti 75 milionů až 1,5 miliardy kilometrů od hvězdy. Metoda je tedy podstatně citlivější na vzdálenější planety, než je tomu v případě ostatních a častěji užívaných metod.

Celkově by se v Galaxii mohlo nacházet 100 miliard planet. Tento počet je ale pouze hrubým odhadem. Dodnes pořádně nevíme, kolik hvězd je v naší Galaxii. I tento údaj se pouze odhaduje a to na 100 až 350 miliard. Nová studie ale potvrzuje již dávno známý fakt: planety jsou ve vesmíru běžné a u většiny hvězd bychom měli nalézt minimálně jednu.

http://www.exoplanet...t-je-v-galaxii/

 

ani planéty okolo nášho Slnka neobiehajú po kruhových dráhach, skôr kuželosečkách, miernych elipsách.

 

nič to nemení na tom, že stále predpokladáme isté optimálne podmienky, pri ktorých má šancu sa usadiť kdekoľvek vo vesmíre život. približnú veľkosť a životnosť slnka, približnú vzdialenosť planéty od slnka, optimálne chemické zloženie, optimálnu veľkosť, teplotné rozhranie.

takú planétu našli okolo hviezdy Gliese / prvý príspevok - našli ich tam niekoľko, ale len jednu v očakávanom rozhraní optimálnych teplôt, veľkosti, možnje existencie vody, atmosféry CO2 ... /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

pravdepodobnosť a pravdepodobná možnosť života vo vesmíre dostala ďalší stimul, cukor pri hviezde vo vyvíjajúcej sa hmote, z ktorej raz bude zrejme, možno exoplanéta. a na nej možno život. stavebné kamene tam už sú.

 

Vedci objavili vo vesmíre cukor

Sacharidy sú základné kamene života. Teraz ich astronómovia objavili aj okolo vzdialenej dvojhviezdy.

Je to kľúčová zložka života. Hrá totiž dôležitú úlohu pri reakciách, vďaka ktorým sa môže vytvoriť ribonukleová kyselina (RNA). Takýto sacharid, presnejšie zlúčeninu glykoaldehyd, našli astronómovia okolo štyristo svetelných rokov vzdialenej dvojhviezdy.

 

Je to vôbec po prvý raz, keď sa vedcom podarilo objaviť takúto molekulu v susedstve ďalekého slnka.

Zároveň to však znamená, že možnosť života na iných miestach v kozme zase o malý kúsok vzrástla – keďže takéto sacharidy môžu v kozme jestvovať ešte pred samotným vznikom planét.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz25F92FMfU

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

exoplanéta, ktorá je možno vhodným miestom na život - jej hviezda je vzdialená "len" 12 svetelných rokov, za rohom možno máme susedov :

 

- hviezda typu G8 V leží v súhvezdí Veľryba, takmer 12 svetelných rokov od Zeme.

- vidieť ju aj voľným okom.

- má okolo seba divokú sústavu z komét .

- pravdpodobne bude mať päť planét.

 

Tau Ceti je žltý trpaslík podobný Slnku, trochu menší a menej hmotný, takže vyžaruje zhruba polovicu svetla v porovnaní s našou hviezdou.

To znamená, že ak v tejto planetárnej sústave vôbec tečie voda, takáto planéta musí byť bližšie pri materskom telese, ako je Zem k Slnku. Nesmie byť však príliš blízko. Nová analýza údajov ukazuje, že jedno z pätice telies väčších ako Zem podmienku obývateľnosti spĺňa.

Planéta Tau Ceti e alebo tiež HD 10700e, ak vôbec exituje, je približne štyrikrát hmotnejšia ako naša vlastná planéta a rok na nej trvá zhruba 168 pozemských dní.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2FbXbHciQ

post-3-0-63102200-1356015718.jpg

Päť planét okolo hviezdy Tau Ceti. Foto: VIZUALIZÁCIA – J. Pinfield / RoPACS

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

koho by zaujímali exoplanéty a novinky okolo nich, tak tu je o nich stránka, a na nej článok o Tau Ceti

http://www.exoplanet...toupila-z-mlhy/

inak Isaac Asimov v sci fi cykle Nadácia, k hviezde Tau Ceti umiestnil planétu Aurora, jeden z najstarších "vonkajších svetov" osídlených kolonistami zo Zeme

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_planet_s%C3%A9rie_Nadace#Aurora

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

astronómovia zistila v atmosfére ďalšej exoplanéty v pomerne mladej sústave oxid uhoľnatý a vodnú paru ... s rastúcim počtom objavených exoplanét  s prítomnosťou vody, vodných pár, ľadu, či akýchkoľvek zlúčenín a prvkov, ktoré sú stavebnými kamienkami života aj tu na Zemi, je akékoľvek presvedčenie, že táto planéta a táto slnečná sústava, na ktorej sa ráčil vyvinúť život a sebestredný do seba zahľadený človek, nie je jediná, je len jednou z mnohých v tom obrovskom vesmíre ... kto by o tom ešte náhodou pochyboval.
sme totiž z tých istých materiálov, aké sa nachádzajú kdekoľvek inde, kam doteraz človek v univerze nahliadol:


 

Je to relatívne mladá sústava. Zhruba 130 svetelných rokov vzdialená hviezda HR 8799 vznikla spolu so svojimi planétami niekedy pred 30 miliónmi rokov.

No zaujímavejšia než materské slnko je planéta „c“. Plynový obor totiž krúži od hviezdy dostatočne ďaleko na to, aby naň astronómovia mohli nasmerovať svoje ďalekohľady. A tie ukázali, že planéta má nielen atmosféru, ale aj jej zloženie. Objavili vodnú paru aj oxid uhoľnatý.

„Toto nám ukazuje silu priameho snímania planetárneho systému,“ hovorí podľa magazínu Astronomy Bruce Macintosh. „Znamenité rozlíšenie nám vďaka novým pozorovaniam navyše umožnilo testovať hypotézy o vzniku planét.“

 

Sústava okolo hviezdy HR 8799 je prvým planetárnym systémom, na ktorý sa astronómovia už v roku 2008 pozreli priamo.

Takmer šesťhodinové snímkovanie však teraz podľa štúdie v magazíne Science naznačilo, ako planéta vznikla. Zloženie atmosféry ukazuje, že sa zrodila podobne ako planéty v našej slnečnej sústavy. Najskôr sa pomaly vytvorilo jadro, to neskôr pritiahlo okolitý plyn.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/6754325/daleka-planeta-ma-v-atmosfere-vodu.html#ixzz2PPbN77Pq

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

pred 20 rokmi ich začali objavovať, prvá stovka objavených exoplanét bola výnimočná udalosť, dnes ich je 1700.

( vesmírne observatórium Kepler k zbierke teraz 700 kúskov )

galaxie a systémy s viacerými exoplanétami a planetárnymi rodinami sú úplne bežné

 

„Tím okolo Keplera nás stále prekvapuje svojimi výsledkami,“ hovorí v tlačovom vyhlásení NASA John Grunsfeld, ktorý vedie vedecké misie. „Aj tým, že planéty a hviezdne systémy vyzerajú ako ten náš.“

Objavy umožnila nová štatistická metóda, ktorú vedci využili pri systémoch s viac ako jednou planétou. Vychádzala z údajov, ktoré Kepler nazbieral medzi rokmi 2009 a 2011. Vďaka nej máme potvrdených zhruba 1700 exoplanét.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

tím okolo Keplera objavil ďalšiu exoplanétu, bola by jednoducho ďalšia v rade - trochu ale vybočuje :

 

exoplanéta Kepler - 186f  je veľká približne ako  Zem, nachádza sa tzv. obývateľnej zóne, to znamená, že by sa na nej mohla nachádzať voda v kvapalnom skupenstve

Kepler - 186f je vzdialená cca 500 svetelných rokov v súhvezdí Labuť.

 

už viaceré z objavených 1700 exoplanét sa nachádzali v obývateľnej zóne, zvyčajne boli priveľké, Kepler -186f má aj správnu veľkosť.

táto exoplanéta obehne svoje slnko za zhruba 130 dní a nachádza sa na samom konci obývateľnej zóny.

materská hviezda je červeným trpaslíkom a v systéme sa nachádzajú aj ďalšie exoplanéty.

 

„Poznáme iba jedinú planétu, kde jestvuje život," dodáva Elisa Quintanová z Inštitútu SETI. „Keď hľadáme život mimo našej slnečnej sústavy, zameriavame sa na planéty s vlastnosťami, ktoré sa ponášajú na Zem. Objav planéty v obývateľnej zóne s veľkosťou porovnateľnou so Zemou je veľkým krokom vpred."

post-3-0-53963600-1397894879.jpg
NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pretože, ako píšu aj v tom článku, kde hovorí dáma zo SETI :

 

„Poznáme iba jedinú planétu, kde jestvuje život," dodáva Elisa Quintanová z Inštitútu SETI. „Keď hľadáme život mimo našej slnečnej sústavy, zameriavame sa na planéty s vlastnosťami, ktoré sa ponášajú na Zem. Objav planéty v obývateľnej zóne s veľkosťou porovnateľnou so Zemou je veľkým krokom vpred."

 

pretože tam, kde sú podobné podmienky na život, vrátane kvapaliny menom voda, možno raz nájdeme bytosti, ktoré keď raz prídu na návštevu, asi im ponúkneme stoličku, nie plynovú komoru ... pretože v tom prípade, aj keď život putuje vesmírom panspermiou, či zhlukom aminokyselín či akokoľvek, sa dokáže usadiť a možno vyvinúť podobne ako na Zemi, keď nájde podmienky, v ktorých sa môže usadiť a pokračovať vo vývoji. a budeme mu rozumieť, a bude nám najbližšie, lebo sme tam začali aj my.
a to je kvapalina menom voda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:), poeticky povedane.  Ale vsetky nase hypotezy o tom ako mohol vzniknut zivot hladaju povod vo vode, ma to chemicke dovody.  Ale je mozne ze sa mylime.   v sci fi autori vymysleli zivot vsade, aj na jupiteri, vo hviezdach a dokonca aj na neutronovych hviezdach.  A mozno  v buducnosti sa najde aj tam, kto vie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kvapku off:

keď už sme pri sci-fi:  mne sa najviac páčila kedysi dávno myšlienka v jednej knihe : životom a zároveň samotným mozgom bol mysliaci mrak prachu a kdejakých častíc ... :)

tomu by sme stoličku neponúkli :)

 

preto radšej voda :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ved to ja vieeem, lenze statisticky je vo vesmire viac planet NEpodobnych tej nasej, takze teoreticky je moznost najst formy zivota NEpodobneho tomu nasmu nasobne vyssia :D

treba hladat kopu sena a nie ihlu :D

 

mimochodom, viete, aka je druha najkratsia sci-fi poviedka na svete ?

"Posledny clovek na zemeguli sedel sam v prazdnej miestnosti. Vtom niekto zaklepal na dvere." autor je tusim Fredric Brown

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tou ihlou a senom ... veď hľadáme, D'Ady, hľadáme ... :)

 

načúvajúce uši SETI a CETI a kdečoho iného po nej pátrajú už od šesťdesiatych rokov, SETI hlavne načúva, CETI sa snaží aj komunikovať ... problém je jediný : ani len netušíme, ako by to mimozemské seno a tá ihla mali vypadať, a ešte keď vynecháme vodu ... :)

... hľadanie sena je balada, ihly v kope sena je balada, hľadanie ihly medzi miriadami iných ihiel sa trochu približuje hľadaniu inteligencie ... :)
 

 

dokonca najprv bolo treba dokázať, že exoplanéty vôbec existujú - to bolo slávy, keď objavili prvú ... pamätáte si ? :)
 

Existencia extrasolárnych planét bola predpokladaná už dávno, predpokladal ich napríklad už Immanuel Kant. V jeho dobe ani dlho potom však ich existenciu nebolo možné overiť. Úplne prvou objavenou exoplanétou bol objekt obiehajúci pulzar B1257+12. Objavil ju poľský astronóm Alex Wolszczan v roku 1992. Prvé planéty obiehajúce okolo hviezd hlavnej postupnosti boli objavené až v 90. rokoch 20. storočia. Prvou objavenou exoplanétou obiehajúcou plazmovú hviezdu bola planéta obiehajúca hviezdu 51 Pegasi objavená v roku 1995. Objav extrasolárnych planét viedol k otázke, či na nich môže existovať mimozemský život.

wiki

 

:agree:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dady,  my este nehladame zivot.  Uprimne nevieme ako na to :),    Samotne hladanie planet je neuveritelna hodinarska praca,  ani najsilnejsi dalekohlad ich nevidi,  to co sledujeme su drobne zmeny svetla hviezdy ked sa dostane planeta medzi hviezdu a dalekohlad. Vdaka spektru snad budeme schopni aj atmosferu planety.

Ale ako zistit zivot ?   Riesime to na marse,  tam sa mozeme aj priamo dostat ale ako zistit ci tam je zivot ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Tých metód objavu je niekoľko - prechod planéty popred hviezdny disk a s tým súvisiaci pokles jasu je len jednou z nich.

Dokážeme napr. sledovať pohyby hviezdy, spôsobené gravitačným vplyvom planéty (Dopplerov jav).

Drvivá väčšina týchto pozorovaní je nepriama.

Pokiaľ si ale pamätám, tak už je aj prípad priameho pozorovania exoplanéty.

 

Život očakávame prirodzene v podobných podmienkach, aké poznáme na Zemi.

Ostatné je len sci-fi, aj keď Verneho sci-fi je už dávno realitou.

 

Ak by sme aj naďabili na inteligenciu - viete si predstaviť komunikáciu s ňou?

Veď aj najbližšie hviezdy sú rádovo desiatky svetelných rokov ďaleko.

Rozhovor: "Čau, ako sa máš?" O pár desiatok rokov príjem a odpoveď "OK"

A o ďalších pár desiatok rokov si tú odpoveď vypočujeme...

A to som bral do úvahy len najbližšie hviezdy. Čo ak by to bolo v inej galaxii?

Potom by taký "rozhovor" trval minimálne milióny rokov...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

nová nádejná - pre možný mimozemský život nádejná - exoplanéta sa predstavila na tlačovej konferencii NASA.

teda NASA predstavila svoj objav - exoplanétu označenú Kepler-452b:
 

Exoplanéta, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života, je od Zeme vzdialená 1 400 svetelných ro­kov.

Za exoplanéty astronómovia označujú planéty nájdené mimo našej slnečnej sústavy, z ktorých niektoré môžu byť podobné Zemi. Počet vedecky potvrdených exoplanét je aktuálne 1 030. Podľa najnovšieho vyhlásenia našla NASA jedenásť nových exoplanét, z nich planéta označená ako Kepler-452b sa podobá našej Zemi najviac.

 

Podľa vedeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je táto exoplanéta zatiaľ najmenšia, akú objavili. Jej priemer je asi o 60 percent väčší, ako priemer Zeme, váhu ani zloženie vedci nepoznajú. Okolo svojej hviezdy planéta obieha v cykle dlhom 385 dní, čo je len o päť percent viac, ako v prípade Zeme.

 

Od svojej hviezdy je Kepler-452b o päť percent ďalej, ako je Zem od Slnka. Hviezda novo objavenej exoplanéty je stará šesť miliárd rokov, je teda o 1,5 miliardy staršia ako Slnko. Má rovnakú teplotu, je o pätinu jasnejšia a o desatinu väčšia.

„Dvadsať rokov po tom, čo sa dokázala existencia exoplanét, objavil Kepler planétu a hviezdu, ktoré zatiaľ najviac pripomínajú Zem a Slnko. Tento vzrušujúci objav nás o ďalší krok priblížil k nájdeniu Zeme 2.0,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Grunsfeld.

 

http://vat.pravda.sk/vesmir/clanok/362475-podarilo-sa-najst-zem-2-0-nasa-objavila-exoplanetu-velmi-podobnu-zemi/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

počet potvrdených exoplanét značne prekročil 3000

medzi nimi vyskakuje objav 31-členného tímu zo siedmych krajín, ktorý doložil existenciu planéty zemského typu k hviezde najbližšej k nášmu slnku, k Proxime Centauri.

 

objavené teleso obieha svoje slnko v obývateľnom pásme, má hmotnosť 1,3 násobku Zeme

 

Hviezda Proxima (lat. „najbližšia“) Centauri sa nachádza vo vzdialenosti iba asi 4,2 svetelného roka od nás. Obieha dvojhviezdu alfa Centauri AB. Proxima Centauri je z tejto trojhviezdnej sústavy aktuálne najbližšia k Slnku a Zemi.

Ide o pomerne chladnú červenú trpasličiu hviezdu. Zvyšné dve hviezdy sústavy sú naproti tomu dosť podobné Slnku.

 

Okrem spomenutej hmotnosti vedcom vyšla dĺžka jedného obehu – 11,2 pozemského dna a obežná vzdialenosť približne 7,5 milióna kilometrov. To je síce iba 5 percent vzdialenosti Slnko-Zem, Proxima je ale oveľa menšia a menej svietivá ako Slnko.

 

http://www.zive.sk/clanok/117396/megaobjav-potvrdili-druhu-zem-pri-najblizsej-hviezde

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

že by to šlo až tak rýchlo? :)

 

NASA dnes usporiadala  tlačovú konferenciu s novými poznatkami:

 

Len 40 svetelných rokov od Slnečnej sústavy sa nachádza sedem planét, ktoré sa podobajú Zemi. Tri planéty v systéme TRAPPIST-1 by mohli mať vodné oceány a podmienky vhodné pre vznik života. Na tlačovej konferencii to v stredu večer oznámil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

 

"To či sme tu sami, zistíme už v tomto alebo ďalšom desaťročí," povedal vedúci vedeckých misií NASA Thomas Zurbuchen. Ak by sme sa chceli k vzdialenému systému dostať my sami, potrebovali by sme stovky technologických zázrakov, dodáva Zurbuchen.

Vedci sa musia zlepšiť napríklad vo vesmírnej doprave či ochrane pred radiáciou.

 

 
ešte nie tak dávno... skutočne to nebolo dávno - usporiadavali tlačovku so senzačnou správou, že objavili prvú exoplanétu... technologické zázraky je treba, taký warpový pohon, napríklad :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Je fascinujúce, že na tejto maličkej bodke - Zemi sa za posledných 10 tisíc rokov odohrala celá história moderného človeka. Nie len tie udalosti, ktoré tvorili dejiny, ale hlavne všetky tie anonymne osudy ľudí, ktoré nestáli historikom ani za zmienku. Ale boli to osudy miliónov ľudí, ktorí tu žili a ktorí tu hľadali zmysel svojho života

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov