Skočiť na obsah

Demokratizácia v arabských krajinách


Sniper

Odporúčané príspevky

V roku 2011 prebehla arabským svetom tzv. demokratizačná vlna, keď nespokojní ľudia pod vplyvom zlej ekonomickej situácie zvrhli diktátorské režimy, ktoré jednotlivým krajinám vládli dlhé roky. Pomery sa čiastočne zmenili v Maroku a Alžírsku, veľké zmeny zaznamenali v Tunisku, Líbyi a Egypte, prevraty neobišli ani Jemen a najnovšie je vypätá situácia v Sýrii.

Všetky tieto revolúcie boli označené ako boj za demokraciu. Avšak demokratické voľby, ktoré prebehli vo väčšine dotknutých krajín, vyniesli do národných parlamentov islamistické strany, ktoré sa netaja s fundamentalizmom a šaríou. Hranice radikálne islamu sa posunuli priamo k Európskej únii, ktorá sa s islamským radikalizmom v poslednej dobe stretáva čoraz častejšie.

 

Čo myslíte, aká budúcnosť čaká arabské krajiny v severnej Afrike a Blízkom východe? Ovplyvni to zahraničnú a bezpečnostnú politiku v EÚ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som, ako zrejme kazdy vie, zasadne proti vojenskym zasahom a sireniu "demokracie" do arabskych krajin.

 

Je to ich vec, ze sa tam mastia. Kazdy ma pravo na svoju obciansku vojnu. Ze do toho niekto zasahuje, je bezne, aj ked dosledky pre intervenujuce krajiny mozu byt dlhodobo negativne.

 

USA mali obciansku vojnu, Rusko malo obciansku vojnu, Francuzsko, Anglicko, Spanielsko tiez ...

 

ti Zapadom podporovani reformatori v Libyi, Tunisku, Egypte alebo Syrii najnovsie, su reformatori, to ano, ale nie demokraticki, ale islamisticki. Ze sa niektori oblecu do obleku a nezapustia si bradu od ucha k uchu, z nich demokratov este nerobi.

 

Viete, preco ma Dzalil tu skrvnu na cele? Od buchania hlavy pri modlitbach. Rovnaku skvrnu ma aj Al-Kajdak Zawahri a dalsi islamisti a fundamentalisti.

 

http://images.wikia....Abdul-Jalil.jpg

 

http://msnbcmedia1.m...0a.grid-6x2.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No hej, problem nastava akurat v takychto situaciach....

 

V syrském Homsu byly dnes ráno zmasakrovány desítky osob. Ve čtvrti Karm az-Zajtún to bylo podle místní opozice 47 lidí, hlavně žen a dětí. V dalších částech města se našly ostatky 25 dalších mrtvých. Syrská státní agentura SANA násilí v Karm az-Zajtúnu připisuje teroristickým gangům.

http://www.lidovky.cz/masakry-v-syrii-pokracuji-v-homsu-zabily-nejmene-60-lidi-pif-/ln_zahranici.asp?c=A120312_082730_ln_zahranici_rka

 

Ak budes stat na strane "revolucionarov", je mozne, ze to dopadne tak, ze v skutocnosti pojde o bandu bigotnych a nepriatelskych nabozenskych fanatikov.

 

Ak budes stat na strane diktatora - budes stat na strane nedemokraticke, nasilnickej a vrazednej vlady. Navyse takej, ktora je voci "zapadu" tiez dost nepriatelska a je spojencom Iranu, ktory je vyrazne nepriatelsky.

 

Ak nebudes robit vobec nic, tak sila sucasnej vlady mozno prevazi - len proste budu ludia umierat a utekat prec.

 

Rusko a Cina sice uz zacinaju trosku menit nazor, ale doteraz bol ich pristup jednoznacny - nech si vladne akykolvek diktator, je jedno kolko obeti bude, hlavne pokial bude jeho vlada nejakym sposobom vyhodna pre Rusko, alebo Cinu. EU ale ani jej obyvatelia vsak vacsinou nedokazu rozmyslat takto chladne pragmaticky. Aj ked v realite momentalne EU vlastne nerobi vobec nic a jediny, kto sa trosku viacej angazuje, je Turecko....ktore ma vlastne geopoliticke ambicie.

 

Za studenej vojny sa v medzinarodnej politike casto aplikoval princip: "Sice zmrd a vrah, alebo aspon ze nas a nie nepriatelsky." Nie som si isty, ci nase krajiny dokazu podla tohto fungovat aj dnes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A aj inde to je obojake....a bolo by prilis jednoduce sa tvarit, ze ten kto "vyhral" su jednoznacne iba islamski fanatici. Minimalne sa zda, ze nejake hlasy rozumu zostavaju.

 

Tuniský prezident varoval konzervatívnych islamistov, aby nepresadzovali svoje názory násilím. Munsif Marzúkí povedal, že útoky na občanov pre ich ideologické názory alebo označovanie ľudí za nevercov nebude tolerované.

http://www.sme.sk/c/6297140/tunisky-prezident-varoval-islamistov-ze-nebude-tolerovat-nasilie.html
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nevie sa, kto spachal tie masakre v Homse. Tzv. aktivisti tvrdia, ze to urobili provladne milicie, vlada zase, ze rebeli.

 

Pravdou vsak je, ze niektore obete boli unesene pred niekolkymi mesiacmi, a dve identifikovane obete sympatizovali s rezimom a patrili k mensinam, t.j. alavitom alebo krestanom

 

Nebolo by to nakoniec prvykrat, ked rebeli zabili, alebo uniesli a potom popravili ludi sympatizujicich s Asadom - uz takto poslali na onen svet krestanskeho knaza, islamskeho klerika, alebo Mohammada Mar'eu, ktory sa rozpraval s arabskymi pozorovatelmi, alebo len pred par dnami sampiona v boxe Ghiatha Tayfoura v Aleppe, len preto, ze mal na aute syrsku zastavu (cerveno-bielo-ciernu s dvoma zelenymi hviezdami, rebeli pouzivaju zastavu z kolonialnej ery, zeleno-bielo-ciernu s troma cervenymi hviezdami). Kedze rebeli si to vsetko fotia a natacaju, su tie videa na youtube :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nevie sa, kto spachal tie masakre v Homse. Tzv. aktivisti tvrdia, ze to urobili provladne milicie, vlada zase, ze rebeli.

 

No dobre... a vazne tomu veris? Teda, pokial je niekto rozhodnuty stat na strane brutalneho diktatora, mal by predsa akceptovat logicky fakt, ze diktator vramci udrzania sa pri moci, casto necha vyzabijat rozlicne mnozstva ludi. Ak povazujem diktaturu za lepsiu, tak s tymto predsa musim pocitat.

 

No okrem Assadove vlady, vsetci ostatni - ci uz aktivisti, rebeli, obycajni utecenci, tych zopar novinarov, aj clenovia delegacie LAS (ti co nieco povedali) - hovorili o inom.

 

 

Nebolo by to nakoniec prvykrat, ked rebeli zabili, alebo uniesli a potom popravili ludi sympatizujicich s Asadom

 

To urcite nie. Ked sa zabija, tak na obidvoch stranach. Ale pouzitie tazkej techniky pripada asi len jednej strane - a Syrska vlada ma dlhorocnu tradiciu vo velmi nesetrnom zaobchadzani s vlastnymi ludmi. A kedze z ich pohladu ide o rebelov a teroristov, tak sa k nim aj tak spravaju.

 

Ale vidim, ze je to vlastne pekne....Husaj, Kaddafi, teraz uz aj Assad - akonahle sa akykolvek diktator ocitne na opacnej strane nez je "zapad", okamzite sa najdu hlasy, ktore zacnu hovorit, ze on v podstate nie je vobec zly. Problem je ten, ze sice preferujes v arabskych krajinach diktatury a povazujes ich za vhodnejsie nez nestabilne pseudodemokracie - ale nevies sa ani ty, ani ostatni vyrovnat s tym, ze stojite na strane vraha.

No a co, dokelu? Ved o tom je politika. Ked nam bude vyhovovat nejaky magor, co vyzabija 10,000 alebo 1,000,000 ludi - kde je problem?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

po prve, neviem, ci je Asad brutalny diktator. Nez vypukla tzv. "arabska jar", Zapad a dokonca aj Syrcania ho povazovali za reformatora. Taktiez sa vedelo, ze jeho reformy brzdi syrska armada, ako konzervativna zlozka rezimu. Ze ma teraz taku povest aku ma, je zasluha medii, ktore pracuju stale podla rovnakej schemy - cely komplexny problem personifikuju v jedinom cloveku, ktoreho nasledne dehumanizuju, dehonestuju a demonizuju. Cim vznika dojem, ze staci odstranit osobu a problem sa vyriesi :)

 

Asad je vo svojich vyhlaseniach velmi opatrny, na rozdiel od Kaddafiho. Rebelov nenazyva potkanmi, ani sa im nevyhraza postrielanim.

 

po druhe, je zname, ze pokojne demonstracie proti Asadovi nikdy neboli, ani v prvych dnoch, pokojne. Demonstranti uz v prvych dnoch napadali policajtov a policajne stanice. Zamlcanym faktom je, ze v prvych dnoch bolo viac obeti medzi policajtmi ako demonstrantmi. Identita "snajprov" strielajucich na demonstrantov zostava nejasna. Je mozne, ze na demonstrantov strielali protivladni militanti, aby obratili verejnu mienku, eskalovali situaciu a do ulic pritiahli este viac ludi. Pretoze treba sa pytat, komu strielanie do demonstrantov pomohlo?

 

Rebeli si spojili rezim so statom a zacali utocit na vsetky statne institucie - policiu, armadu, urady a budovy posty. Plienili a zabijali. Unasali clenov vladnej strany a jej sympatizantov, clenov provladnych milicii a alavitov a potom popravili.

 

po tretie - arabski pozorovatelia - ich misia skoncila fraskou. LAS ich stiahla, pretoze ich zavery sa rozchadzali s tym, co chcel Zapad a arabki monarchovia pocut, aj s obrazom, ktory o povstani vytvorili media, predovsetkym Al Jazeera, z ktorej mimochodom v poslednych dnoch odchadzaju dalsi a dlasi redaktori kvoli cenzure, zasahom do spravodajstva. Sprava arabskych pozorovatelov nebola nikdy zverejnena. Nastastie vsak unikla a je dostupna na internete. Podla tvojich prispevkov sudim, ze svoje nazory formuju mainstremove media :)

 

po stvrte - rebeli v Syrii su infiltrovani islamskymi radikalmi. Odhaduje sa, ze 30% rebelov su islamisti.

 

po piate, ano, u Arabov preferujem diktatury. A preferujem svetske diktatury pred nabozenskymi. Vobec mi nie je luto, ak Asad, Kaddafi alebo Husajn popravuje alebo vazni tisice wahhabistickych alebo salafistickych islamistov :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

po prve, neviem, ci je Asad brutalny diktator. Nez vypukla tzv. "arabska jar", Zapad a dokonca aj Syrcania ho povazovali za reformatora.

 

"Reforma" je pekne zaklinadlo, pokial nie je jasne co sa reformuje a ktorym sposobom. Ale dobre - nebol to Pol Pot, skor taky standartny arabsky diktator. Momentalne, ked mu zateka do bot, tak striela. Co je tiez standartne.

 

Asad je vo svojich vyhlaseniach velmi opatrny, na rozdiel od Kaddafiho. Rebelov nenazyva potkanmi, ani sa im nevyhraza postrielanim.

 

Ludi bezne nezabijaju vyhlasenia, ale gulky - a tymi sa moc nesetri. Nemusi sa vyhrazat, pokial ich naozaj postriela. Co je v pripade diktatur taktiez bezne, pretoze ak by diktatura zmizla hned pri prvych protestoch, nebola by to diktatura, nie? Toto je moralna cena za podporu akehokolvek autokrata - zmierit sa s tym, ze bude niekedy trosku "zly" a takeho ho aj akceptovat. To je vsetko.

 

po tretie - arabski pozorovatelia - ich misia skoncila fraskou. LAS ich stiahla, pretoze ich zavery sa rozchadzali s tym, co chcel Zapad a arabki monarchovia pocut, aj s obrazom, ktory o povstani vytvorili media, predovsetkym Al Jazeera,

 

Nuz, mam taky pocit, ze niektori pozorovatelia sa vyjadrovali dost nesetrne voci Asadovmu rezimu a dost jasne naznacovali, ze to nie je nijaky mierumilovny baranok. Urcite ich zaver nebol ten, ze Asad je bez viny a len sa brani zlym teroristom.

 

po stvrte - rebeli v Syrii su infiltrovani islamskymi radikalmi. Odhaduje sa, ze 30% rebelov su islamisti.

 

To je mozne, ci skor pravdive.... Ale pozri na to z inej strany. Suhlasis s tym, ze islamskych radikalov je spravne postrielat a pripadne stat na strane diktatury. Preco? Pretoze to je pre nas vyhodnejsie. Preco sa potom podla tejto politiky nespravat aj vseobecne, v inych krajinach?

 

 

po piate, ano, u Arabov preferujem diktatury. A preferujem svetske diktatury pred nabozenskymi. Vobec mi nie je luto, ak Asad, Kaddafi alebo Husajn popravuje alebo vazni tisice wahhabistickych alebo salafistickych islamistov

 

S tou svetskostou to je tiez osemetne. Pretoze pokial "svetska" Syria je spojencom islamistickeho Iranu a podporuje nabozensky fanaticky Hizballah - jej svetskost je len ciastocna. A zjavne nema nijaky vplyv na politiku statu, kedze tento nema vobec nijake problemy spolupracovat so skupinami, ktore teoreticky su na opacnej strane spektra.

 

Preco preferujes svetsky rezim? Pretoze mas pocit, ze je blizsi tomu nasemu, taktiez svetskemu. Ale pokial tento rezim podporuje nabozenskych fanatikov, aky je rozdiel medzi nim a tymi fanatikmi? Velmi maly. Preto netreba tu svetskost prilis glorifokovat. Ako spravne diktatury, tieto robia len to, co sa prave hodi - a kaslu na nase zapadne skatulky. Ak sa to bude Asadovi hodit, tak bude velky obrancia viery a Islamu. (ako niekedy tituluju aj Husajna)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

demokratizácia v nedávno zdemokratizovaných krajinách viazne ...

vlastne podľa viacmenej predpovedaného scenára, nejdú veci sametovo. keď nie fundamet, tak armáda. Egypťania sú znovu na uliciach ...

Egypťania sa spájajú proti vládnucej armáde

Obavy zo zmanipulovania májových prezidentských volieb spojili islamistov a prívržencov sekulárnych strán.

Desaťtisíce demonštrantov sa v piatok zišli na námestí Tahrír v centre Káhiry, kde požadujú ukončenie už 14 mesiacov trvajúcej vojenskej vlády.

Námestie spoločne zaplavili stúpenci islamistov aj sekulárnych strán, ktorí sa obávajú, že vládnuca vojenská rada sa pokúša zmanipulovať na máj plánované prezidentské voľby.

 

Oba súperiace tábory sa však napokon nedokázali zhodnúť na spoločnom zozname požiadaviek.

Liberáli a mládežnícke skupiny vyzývali, aby sa celá opozícia proti armáde zjednotila na spoločnom prezidentskom kandidátovi, čo islamisti odmietli.

Egyptská volebná komisia v utorok definitívne vylúčila desiatich kandidátov z účasti v májových prezidentských voľbách.

Medzi diskvalifikovanými uchádzačmi je aj kandidát Moslimského bratstva Chajrát Šátir či bývalý šéf tajnej služby Umar Sulajmán.

 

Prvé prezidentské voľby od vlaňajšieho zvrhnutia dlhoročného autoritatívneho vodcu Husního Mubaraka sa uskutočnia v dvoch kolách v máji a v júni.

Novozvolený prezident by mal prevziať moc od vojenskej rady 1. júla.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1sbe6N53m

 

 

obávam sa, že tie dve strany, ktoré sa teraz na ulici spojili, zanedlho budú krajinu rozpájať ...

na druhej strane, demokratizácia na arabský spôsob nie je demokratizácia na západniarsky spôsob.

prieskum z minulého roku ukázal, že dve tretiny egypťanov chcú, citujem z plateného článku :

aby sa občianske právo prísne držalo koránu, čo je jedna z hlavných príčin, prečo v nedávnych voľbách zvíťazili islamisti.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To spájanie k ničomu nevedie, naopak, za súčasnej situácie je lepšie keď moc má armáda. Ak sa k moci dostanú islamisti bude to znamenať destabilizáciu Blízkeho východu, najmä Izrael bude bude v dosť blbej situácii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel Izrael je na tom dosť "stabilne"

odkedy existuje, tak existuje zo všetkých strán obklopený nepriateľmi, ktorí túžia len po jedinom, a to zahnať židov "do mora"

takže žiadna veľká zmena..

 

v poriadnom prúseri sú skôr "tradičný nepriatelia" židovského štátu

oni si totižto v snahe "vypestovať" židom zaprisahaného nepriateľa ktorý by túžil jedine po ich zničení

sami na seba zostrojili poriadne nebezpečnú "demografickú bombu" ktorá pomaly odtikáva

http://neviditelnype...p_zahranici_wag

 

Jordánský král Abdulláh se rozhodl dokončit dílo svého otce a odvrátit demografickou hrozbu v podobě rostoucího počtu Palestinců. V Jordánsku jich žije okolo dvou milionů, což je skoro třetina obyvatel, a až dosud měli nejširší práva a svobody ze všech palestinských uprchlíků v arabských zemích.

Ty z nich hned po roce 1948 udělaly rukojmí blízkovýchodního konfliktu a aby zdůvodnily požadavek jejich návratu na území Izraele, nechaly je žít v nuzných podmínkách uprchlických táborů, neudělily jim skoro žádná občanská práva a dodnes jim omezují přístup k práci, vzdělání i zdravotnictví.

...

Abdulláh má strach, že Palestinci početně převýší Jordánce a udělají si svůj stát z Jordánska. Proto také odmítá přijmout přes tisíc palestinských uprchlíků ze Sýrie a drží je na hranicích v táborech s nevyhovujícími podmínkami, přestože za uplynulý rok přijal 100 000 etnických Syřanů. Palestinců je však v Sýrii půl milionu – co kdyby chtěli do Jordánska všichni? Král Abdulláh je ve své zemi nechce a není sám – palestinské uprchlíky ze Sýrie odmítly přijmout i Libanon a Egypt.

...

Abdulláhovi se však možná nepodaří početní převaze Palestinců zabránit. V Jordánsku je tato hrozba mnohem reálnější než v Izraeli, který má stejné obavy. Podle oficiálních údajů tvoří jordánští Palestinci jen třetinu obyvatel, ale ve skutečnosti je jich údajně až dvakrát tolik – zhruba čtyři miliony z šesti a půl milionu obyvatel Jordánska.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel Izrael je na tom dosť "stabilne"

odkedy existuje, tak existuje zo všetkých strán obklopený nepriateľmi, ktorí túžia len po jedinom, a to zahnať židov "do mora"

takže žiadna veľká zmena..

 

Rozdiel je ten, ze teraz si jeden z tych nepriatelov nie prilis potichu buduje vlastny arzenal strategickych rakiet a zrejme aj jadrovych hlavic. Druhy rozdiel je ten, ze velka cast sveta (vratane Europy) by v pripade konfliktu na strane Izraela nestala a nechala by ich kludne zahnat do mora.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no to neviem ... podľa situácie, ale skôr nie.

hm. ten nepriateľ budujúci arzenál rinčí raketami už pekne dávno, a nadúva svaly, a vzbudzuje väčšie obavy, a z koho je väčší úžitok, a netýka sa len klasickej témy o rope. ... celá oblasť je ako šúľky dynamitu, a pekne dávno. ale nemyslím, napriek všetkému, čo sa v politike okolo tejto oblasti deje, že by nechali zahnať Izrael do mora ... ee.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm. ten nepriateľ budujúci arzenál rinčí raketami už pekne dávno,

 

To nepochybne ano, ale praveze teraz uz tie strategicke rakety Iran ma. A rovnako teraz uz ma aj technologiu na vyrobu atomiek. Ono aj tak, bez jadrovych-chemickych-biologickych hlavic su strategicke rakety zbytocnost, takze je logicky nezmyselne, aby sa nejaka krajina snazila mat strategicke rakety - a nesnazila sa mat ZHN.

 

A tak isto, "nazory" spochybnujuce legitimu samotnej existencie statu Izrael, ako aj zidovskeho osidlenia na jeho uzemi su uplne beznou sucastou ako retoriky, tak aj politiky mnohych krajin. Nie vzdy to bolo prioritou politiky, doteraz to bolo prakticky neuskutocnitelne, ale uz samotny fakt, ze vacsina moslimskych krajin odmieta uznat samotny Izrael hovori snad dost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

arabský svet s tým zmierený nebol nikdy. bez ohľadu na to, že Irán tie zbrane teraz má, musel by byť celý ich bradatý klérus na hlavu padnutý, keby tými zbraňami nielen rinčali, ale ich aj použili. a podľa mňa celý na hlavu padnutý nie je, zastrašovať ženy je jedna vec, vyhrážať sa uzavretím kohútikov ropy druhá. tretia, že Irán vyhlásil, že aj po úplnom embargu krajiny by vydržali minimum tri roky - v podstate sa tomu dá veriť, majú dosť ropy, keď majú dosť pitnej vody a poľnohospodárskej pôdy. rakety im budú na dve veci.

doteraz to bolo prakticky neuskutočniteľné, ale ono to v podstate stále je ... napriek kdejakým protižidovským prejavom po svete, ktoré tu boli tiež vždy, žiadia sú vo svojej pravlasti, či to muslimské štáty uznajú či nie. aj oni poznajú históriu, aj keď si to nepriznajú. svet je trochu ďalej. Irán je veľká aj napriek zdaniu bohatá krajina. riskovala by to ? a arabský svet má práve dosť starostí sám so sebou, teda aj iránsky, aby sme boli presní, iránci nie sú Arabi, všakáno : )

potom je tu možnosť obrátiť sa namiesto riešenia vnútorných problémov krajín von, odviesť pozornosť, ale v tomto štádiu vnútorných konfliktov, hm. neviem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

arabský svet s tým zmierený nebol nikdy. bez ohľadu na to, že Irán tie zbrane teraz má, musel by byť celý ich bradatý klérus na hlavu padnutý, keby tými zbraňami nielen rinčali, ale ich aj použili.

 

Nuz, problem je, ze v tychto veciach rozmyslaju podla uplne inej logiky nez my - a pokial je znicenie Izraela (resp. oslobodenie Palestiny od sionistickych okupantov) tou najdolezitejsou vecou na svete a zaroven vecou dolezitou z hladiska viery, nie je problem kvoli tomu vyvolat vojnu a obetovat zopar martyrov.

 

Celkovo ale nemusia bomby priamo pouzit. Kludne postaci, ak by ich "nahodou" ziskali nejaki teroristi. Alebo ich nemusia pouzit vobec. Dostacujuce bude, ak ich budu mat. V takom pripade budu nedotknutelni a v pohode mozu vydierat aj okolite krajiny ako SA alebo UAE, ci zablokovat Perzsky zaliv. Cokolvek. A velmi dobre vedia, ze aj keby sa Izrael na hlavu postavil a pouzil vlastny arzenal (a je otazne, ci by to urobili), tak cely Iran nemaju ako ohrozit.

Chraneni atomkami mozu vyslat ozbrojenu flotili, ktora prerazi blokadu Palestiny a dovezie zasoby najmodernejsich zbrani - na rozdiel od sucasnych minometov a kassamov.

 

žiadia sú vo svojej pravlasti, či to muslimské štáty uznajú či nie. aj oni poznajú históriu, aj keď si to nepriznajú. svet je trochu ďalej.

 

Strucne povedane, maju vacsinou trosku iny pohlad na historiu a to staci :)

 

Irán je veľká aj napriek zdaniu bohatá krajina. riskovala by to ? a arabský svet má práve dosť starostí sám so sebou,

 

Pocas Jom-Kippurskej vojny v 1973 uz Izrael zrejme atomky mal a vedelo sa to. Na niekolko malo dni to vyzeralo tak, ze Egyptsko-Syrske armady prerazia a splnia to, co sa planovalo - znicit Izrael. Jedna vec je, ze IS zrejme naozaj zvazoval pouzitie atomiek a neurobil tak....druha vec je, ze EG-SYR utocili s plnym vedomim toho, ze odpovedou na utok moze byt atomovy utok, proti ktoremu by nemali nijaku ochranu.

 

Inymi slovami, ano riskovali, pokial by tuto cenu povazovali za primeranu ziskom. A vzhladom za desatrocia trvajuce harasenie mam pocit, ze znicenie Izraela sa niekedy stava paradigmou existencie moslimskeho sveta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Líbya - na prvý pohľad sa situácia utriasa. islamský fundamentalizmus, ktorý po arabskej jari dvíha hlavu v prakticky každej arabsky-demokratickej krajine, sa zdá byť zažehnaný aspoň zdanlivo, minimálne je tam snaha o urýchlené prijatie patričných zákonov. v každom zákone je diera, ale aspoň snaha tam je :

Líbyjská Dočasná národná rada prijala v utorok večer dlho očakávanú legislatívu o fungovaní politických strán.

Tie nebudú môcť byť založené na náboženstve, regionálnej alebo kmeňovej príslušnosti a takisto nebudú môcť byť financované zo zahraničia.

S odvolaním sa na člena tamojšieho dočasného zákonodarného orgánu Mustafu Landího o tom informovala agentúra AFP. Politické subjekty budú musieť mať najmenej 250 zakladajúcich členov.

Líbyjská volebná komisia ešte tento mesiac varovala, že zákon o politických stranách treba prijať čo najskôr, aby sa stihol júnový termín prvých slobodných volieb v krajine.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1t3hl4BUY

Sýria - situácia je neprehľadná, arabská jar mešká, nepomohli ani pozorovatelia OSN, nemali najmenší vplyv na zomieranie ďalších ľudí.

Mali zastaviť násilie, odradiť prezidenta Bašara Asada od ďalších násilností. Nepodarilo sa. V Sýrii aj počas prítomnosti pozorovateľov OSN zomierajú ľudia, za posledné dva dni ich bolo asi sto.

Odporcovia režimu v mestách, ktoré Asad obliehal a bombardoval, sa pritom na pozorovateľov veľmi tešili.

Napríklad v Homse ich v uliciach nadšene vítali pokrikmi: „Nech žije Sýria!“

Precitnutie prišlo neskôr, keď ich režim vyhľadal a potrestal a na odbojné štvrte útočil. Bombami aj samopalmi.

„Títo pozorovatelia v skutočnosti prinášajú len skazu. Tam, kam prídu, režim zaútočí,“ posťažoval sa agentúre AP obyvateľ Homsu.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1t3ioSbIZ

Assad je odolný, nezdolný a diktátor. Sýria pri tom bola ešte nie tak dávno pomerne pohodovou arabskou krajinou, zatiaľ na Asada neplatia žiadne sankcie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Asad sa hlavne poucil... videl ako Aliho a Mubaraka zapad odkopol, videl ako dopadol Kaddafi, ked nezasiahol plnou silou okamzite. Vie, ze jemu priamy utok zrejme nehrozi, ale ma dost rozumu na to, aby si uvedomil ze jediny sposob ako prezit je znicit opoziciu bez ohladu na straty a nazor "medzinarodneho spolocnenstva". Jeho fotrik pred 30 rokmi v Homse vyzabijal zrejme zopar desattisicov ludi - a udrzal sa, nestal sa nijakym vyvrhelom. Ak mu nerupnu nervy a bude mat dost municie...v pohode prezije.

 

Sankcie neplatia aj preto, lebo Rusko a Cina su standartne proti :) Ale na druhej strane, sankcie su uplne zbytocne opatrenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

v Sýrii pokoj ďaleko, Asad sa poučil a drží sa, poučený:

Ostré zrážky dnes vypukli medzi sýrskymi vojakmi a povstaleckými bojovníkmi v meste Húla v provincii Homs. Informovali o tom aktivisti z organizácie Sýrske observatórium pre ľudské práva, ktoré sídli v Británii.

Aktivisti uviedli, že najmenej desať ľudí bolo zabitých pri streľbe a delostreleckej paľbe sýrskych vojakov na Húlu, ktorá je zoskupením štyroch dedín a miest severne od mesta Homs.

Aktivista Ahmad Kássim informoval, že boje prepukli po tom, čo sýrske sily spustili paľbu na demonštráciu proti vláde dlhoročného autokratického prezidenta Bašára Asada a zabili jedného protestujúceho.

"Obete sú aj medzi vojakmi, zničených bolo aj päť tankov," spresnil aktivista.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1vuV8BCBy

v Egypte sa zrejme mstí, že volila len polovica voličov ...

Víťazom prvého kola bude kandidát Moslimského bratstva. Nebol favoritom.

Egypťania si v prvom kole prezidenta nezvolili. V druhom sa podľa všetkého stretnú posledný premiér Mubarakovej éry Ahmed Šafík a kandidát Moslimského bratstva Muhammed Mursí.

Mursí po sčítaní hlasov v 18 z 27 provinciách údajne mierne vedie. To tvrdí aj Moslimské bratstvo, ktoré si nechalo urobiť povolebné odhady.

Druhé kolo volieb by malo byť v polovici júna. Ak postup Šafíka a Mursího potvrdia aj oficiálne, pôjde o súboj predstaviteľa starého režimu s väzbami na armádu a islamistu.

....

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1vvL4aqr0

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/268752-svet-je-zdesen-masakrem-deti-v-syrskem-meste-hula.html

Podle představitelů OSN zahynulo nejméně 116 lidí včetně desítek dětí mladších deseti let, původní zprávy hovořily o nejméně 32.

 

Ono je to BUD - ALEBO. Tak ako napriklad v Lybii. Ked budeme tvrdit, ze sucasny diktator je lepsi nez mozna nahrada, tak stojime na jeho strane. Tym padom ale musime mat zaludok zniest, ze sa diktator chova tak, ako je v nasilnickych autokraciach bezne.

Ano, je mozne, ze diktator moze byt hradzou napriklad pred Al Kaidou. Suhlasit so zabitim nejakych 30 deti je cenou. V podstate malou, ved 30 nie je nijake velke cislo, ze?

 

To len na margo ludi, ktori sa stale tvaria, ze je mozne oboje - zastavat sa diktatorov a nemat diktatorske rezimy,

 

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/268837-svedci-popisuji-brutalni-masakr-v-hule-modre-prilby-odmitly-zasahnout.html

Masakr, při němž v syrské Húle zemřelo přes sto lidí, byl pečlivě připravený a koordinovaný. Jasně to potvrzují výpovědi svědků, kteří na místě viděli autobusy syrských bezpečnostních sil. Damašek však jakoukoli vinu popírá. Obyvatelé si podle listu The Times stěžují, že pozorovatelé OSN při masakru nijak nezasáhli, i když jejich úkolem je pouze dozírat na dodržování příměří.

 

Klasicky problem smolkov vsade na svete - od Libanonu, cez Sarajevo az po Rwandu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž ale zmeny sa tam odohrávajú.. prinajmenšom v postavení žien v spoločnosti

donedávna museli ženy, chodiť v arabských krajinách, deväť krokov za mužom,

teraz vraj v niektorých krajinách, musia chodiť deväť krokov pred ním..

konečne tí chlapi prišli na to, ako fungujú nášľapné míny

...

a xenocide.. podpora diktátorov stojí za prd..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

donedávna museli ženy, chodiť v arabských krajinách, deväť krokov za mužom,

teraz vraj v niektorých krajinách, musia chodiť deväť krokov pred ním..

 

Ech, tato zmena sa udiala este za WW2 - teraz len oprasili stare mudrosti :P

 

Nuz a ved dobre k tym diktatorom. Lenze v tychto diskusiach (aj inych) bolo az privela pozitivneho ci uz na margo Husajna, alebo najnovsie Kaddafiho. Ono ked je diktator uz out, tak sa velmi lahko mozu ludia tvarit, ze kym vladol, tak nic zle nerobil. Rovnako keby Asada nejakym sposobom odstranil zapad (co sa ale nestane), tak by bol oznaceny takmer za mucednika a vypisovalo by sa, ako bolo za jeho vlady vlastne dobre, aky bol moderny, ake vymozenosti zaviedol a ako ho mali ludia nakoniec radi.

 

Preto som uz zopar krat pisal, ze diktator moze byt niekedy naozaj relativne lepsi partner. Ale v tom pripade musi byt aj zapad dostatocne silny partner na to, aby dokazal zit s tym, koho podporuje. Nie to co robi teraz.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Egypt

Husní Mubarak bol odsúdený na doživotie.

po tridsiatich rokoch vládnutia cca tridsať, tuším ... majú egypťania nejaké zadosťučinenie, niečo, čo spustilo egyptskú jar, sa dovŕšilo.

ale celá kopa vlákien zostala nezašitých / ako pekne pasuje to slovo, že ? / neukončených ... budúcnosť je ešte v budúcnosti ...

 

doživotie pre Mubaraka - vo fotkách http://www.sme.sk/c/...e-mubaraka.html

 

Sýria

nevyzerá to tam dobre ani trochu. ľudia a deti umierajú, Asad rozpráva o vojne za dverami, nenávisti zahraničia ...

masaker nepriznáva, ale na druhej strane, nie je až také ľahké povedať, ktorá strana posledný masaker spôsobila ... a prečo.

 

zahynuli už tisícky ľudí http://www.sme.sk/c/6402336/asad-syria-celi-skutocnej-vojne-stoji-proti-nam-zahranicie.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S tym Egyptom - aka nespravodlivost, ze? Kaddafiho sa kdekto zastava, aj tu na fore....a chudak Hosni? Nic. A to bol Egypt na arabsku krajinu naozaj relativne moderny, pokrokovy. Nijake praktivky vazenie ako Lybia, na nikoho neutocil a viedol aj voci Izraelu v podstate normalnu politiku. Kaddafi mohol zabijat, bol diktatorom a kolko ludi zrazu tvrdilo, ze aky bol dobry a kolko pre svoju krajinu dokazal. No Mubarak alebo Ali sa zo strany tychto nadsenych ochrancov diktatorov nedockali takmer ani slova uznania. Hm...

 

A Syria? Nejde o to, ze ine staty nic nerobia - lebo nie je co robit. Ale nevsimol som si nijake poburene palenie syrskych vlajok, nijake pochody, nijake velke protesty intelektualov - nic. Proste nic.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov