Skočiť na obsah

Antarktída - svet pod ľadom


game

Odporúčané príspevky

v roku 1998 sa objavili články

Vedci z Ruska, Británie a USA spojili svoje sily pred expedíciou, pri ktorej chcú objaviť "stratený svet" pod povrchom Antarktídy. Pomocou sterilných sond navŕtaných do štvorkilometrovej hrúbky ľadu chcú preskúmať obrovské jazero Vostok, pochované milióny rokov pod južným pólom. Vedci dúfajú, že vytiahnu na svet mikroorganizmy, ktoré nikdy nevideli denné svetlo, pretože jazero bolo pred dvoma miliónmi rokov zapečatené ľadom.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/2148361/zaujimavosti.html#ixzz1mCt42Y31

 

posledné správy hovoria o úspechu. možno ešte nie sme taký otrlí, aby to s nami aspoň trochu nezamávalo - prevŕtali sa k 20 miliónov rokov starému jazeru na kontinente, ktorý sme v skutočnosti ešte nevideli / odhliadneme na chvíľu od konšpirácíí a tajomných starých máp : ) /, 4 kilometre hrubá ľadová vrstva je prevŕtaná

 

ruská výskumná stanica nad antarktickým jazerom vznikla v 50. rokoch a v 70. začali Sovieti s výskumnými vrtmi. Vtedy hľadali dôkazy o dávnej klíme. To, že hlboko pod nimi leží izolovaný vodný svet, zistil až prieskum a satelity pred takmer dvomi desaťročiami. Od roku 1999 sa Rusi snažia dostať k jazeru.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/6250210/rusi-otvaraju-tajomny-strateny-svet.html#ixzz1mCuUSGTg

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/technologie/vedci-po-20-rokoch-dosiahli-povrch-jazera-vostok.html - vedci po 20 rokoch dosiahli povrch jazera Vostok

mierne z tej správy minimálne mrazí. vzorky na analýzu zoberú až v nasledujúcom decembri, počas antarktického leta ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vrt je teraz zakonzervovaný, v Antarktíde nasleduje zimné obdobie, ktoré prináša až 80 stupňové mrazy. k vrtu sa vrátia v decembri, počas polárneho leta.

tak čakať na ďalšie dejstvo a na výsledky ... bude evolúcia naživo ? :)

 

Výsledky analýzy prvních vzorků vody z tajemného jezera Vostok v Antarktidě budou mít ruští vědci k dispozici za dva roky.

Agentuře Interfax to v Moskvě řekl člen polární expedice, která 5. února vůbec poprvé odebrala vzorky z obrovského jezera ležícího miliony let pod čtyřkilometrovým ledovým příkrovem.

 

Vědci si slibují, že vzorky vydají svědectví o možném vývoji forem života v prostoru, který byl možná až 20 milionů let zcela izolován od okolního světa. Podle ruských expertů není vyloučeno, že výsledkem už prvních zkoumání bude zjištění unikátních druhů živých organismů.

 

Jezero Vostok, ohřívané energií zemského jádra, je největším z asi 400 antarktických vodních ploch skrytých pod ledem. Jeho šířka dosahuje 30 až 80 kilometrů, dlouhé je 300 kilometrů.

Ruská vrtná souprava vrstvu ledu prorazila dvakrát a při druhém vrtu odebrala z jezera do speciálních laboratorních nádob vzorek třiceti až čtyřiceti litrů vody. Vzorek budou zkoumat vědci z petrohradského Institutu pro výzkum Arktidy a Antarktidy.

http://www.denik.cz/ze_sveta/vysledky-vzorku-z-jezera-vostok-budou-za-dva-roky.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

vzorky podľa Nature majú, podľa iných nemajú, Putin ich má, vedci zatiaľ nie, nie z jazera, ale z ľadu nad jazerom ... :)

 

Rusi vodu zo strateného jazera nemajú

 

Ruskí vedci sa prevŕtali k antarktickému jazeru Vostok. Vodu z neho zatiaľ nezískali.

Ruským polárnikom sa po desaťročiach podarilo prevŕtať do podľadovcového antarktického jazera Vostok.

Voda pod kilometrami ľadu by mohla ukrývať život, ktorý sa milióny rokov vyvíjal v úplnej izolácii. Mikróby by tak mohli odpovedať na niektoré otázky o fungovaní evolúcie.

Vedcom sa zatiaľ nepodarilo z jazera odobrať vzorky. Napriek niektorým správam takúto vodu nepriniesli ani ruskému premiérovi.

Vladimír Putin však podľa magazínu Nature od výskumníkov dostal vzorku vody, ktorá pochádza zo zmrznutého ľadu tesne nad jazerom.

Ruskí vedci zatiaľ v Antarktíde nemajú technológiu na odber kvapalných vzoriek. Aj pre antarktickú zimu musia počkať do decembra, kým voda z jazera zamrzne a budú ju môcť získať.

Predpokladá sa tiež, že kvapalné vzorky prinesú najskôr na budúci rok.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c...l#ixzz1n8yxXsmQ

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

50-ročná záhada konečne vyriešená!

Antarktické pohorie Gamburtsev leží prikryté poriadne hrubou vrstvou ľadu a ľudská noha tam ešte nikdy nevkročila. Vedci o nej vedia už 50 rokov, ale až nedávno sa im podarilo rozlúsknuť túto geologickú záhadu.

Skoro uprostred najnepohostinnejšieho kúta našej planéty – Antarktídy - je pochované pohorie Gamburtsev, ktoré na prvý, druhý, aj tretí pohľad popiera doterajšie predstavy geológov o vzniku hôr. Podľa všetkých geologických pravidiel by existovať nemalo. Nie je vidieť, má skaly, na ktoré nie je možné stúpiť, má vrcholky, ktoré nikdy nikto nevidel a minimálne pár nasledujúcich storočí sa to nikomu ani nepodarí. Najvyšší vrchol čnie do výšky 3400m /Mont Blanc má 4810m/, ale ... antarktický vrchol sa nachádza asi 600m pod ľadovcom.

Do ríše ľadu a mrazu sa v roku 2007 vydá medzinárodný 60-členný tím, ktorý sa hodlá odhaliť neodhalené ... niečo, čoho základom bol náhodný objav z roku 1958, kedy tím vyrazil z vedeckej stanice na miesto tzv. južného pólu nedostupnosti a každých 50 km robil seizmické merania. Jeden z prístrojov im vtedy ukázal, že prekročili príkry horský hrebeň ... o 50-rokov sa do týchto miest vydáva už niekoľká expedícia. Aby detailne preskúmali čo potrebujú, nalietali s lietadlom prepchatým prístrojmi 120 000 km a radar schopný preniknúť masívnym ľadovcom vydáva výsledky ... Gamburtsev získava podobu a rozmery. Tiahne sa zhruba 1200 km do dĺžky a je podobný európskym Alpám.

V roku 2009 zostával ešte posledný krok – urobiť vrt hlboký asi 1000 m ...

... a vedci dospeli k výsledkom, ktoré sú zakonzervované ľadom už niekoľko miliónov rokov.

Gamburtsev "vyrástol" za uplynulé miliardy rokov procesom niekoľkých tektonických pochodov.

Horský masív je súčasťou 3000 km dlhého zlomu, ktorý siaha od východnej Antarktídy pod oceánom do Indie ...

... a to je údajne celá záhada pohoria Gamburtsev ...

 

post-88-0-66330900-1340373919.jpg

 

post-88-0-51803900-1340373929.jpg

 

...........post-88-0-00417900-1340373947.gif

 

Zdroj: Epocha 13/2012

http://www.google.sk...iw=1022&bih=773

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vŕtajú do tej Antarktídy, vŕtajú ... :)

nakoniec pohorie vzniklo tektonickými pohybmi ako ostatné pohoria, len na etapy, ale o vedomosť viac ... teraz ešte počkať, čo vytiahnu z pravekej vody jazera Vostok ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

pokračovanie výskumov antarktického podľadového jazera Vostok bol sľubovaný na december, prípadne na prelom rokov 2013/2014 ... zatiaľ nejaké nové správy nie sú,

ale prvenstvo ruských výskumníkov nabrať vzorky z jazera spred miliónov rokov ohrozovali Briti, ktorý sa hodlali prevŕtať k jazeru Ellsworth, ďalej od Južného pólu a v menšej hĺbke ...

jazero Elsworth nemalo kontakt s okolím najmenej pol milióna rokov, leží pod 3100 metrov silnou vrstvou ľadu - Britom sa ale nedarí, zatiaľ sa nedokážu k jazeru Ellsworth dostať ... chystali sa prevŕtať až k jazeru pomocou horúcej vody, ale zlyhali kotle.

http://technet.idnes.cz/jezero-vostok-pod-antarktidou-dzd-/veda.aspx?c=A121022_133722_veda_mla , http://tech.sme.sk/c/6649420/britski-vedci-zlyhali-k-jazeru-sa-nevedia-dostat.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

v januári sa tešili vedci z USA:
 

... tím Wissard sa koncom januára prevŕtalo cez takmer kilometrovú vrstvu ľadu až k podzemnému jazeru Whillans. Odobrali potrebné vzorky, ktoré následne poslali na analýzu do laboratórií v Montane.

Už sú známe aj prvé výsledky. Testy preukázali, že pod ľadom žijú zvláštne formy života, mikróby, ktoré sa živia kamením, železom a sírou. Tento objav by mohol vniesť svetlo do objasnenia záhady života na mesiacoch Jupitera a Saturnu, ktorých povrch pokrýva tiež ľad a nie je tam žiadny uhlík.

"Tieto organizmy prežívajú v podmienkach, aké si myslíme, že panujú na mesiacoch niektorých planét. Náš objav vypovedá o tom, aký extrémny život na Zemi môže niekedy byť, a že tento život by zrejme dokázal prežiť aj na iných planétach," povedal pre National Geographic výskumník Brent Christner.

http://www.topky.sk/cl/13/1340300/Zahada-na-Antarktide--Vedci-pod-ladom-objavili-cudne-organizmy-

dnešné správy hovoria o úspechu Ruského tímu okolo jazera Vostok:
 

Ruskí vedci možno našli nové formy života vo vzorkách vody, ktoré vlani vo februári odobrali z tajomného podzemného jazera Vostok v Antarktíde. Podľa dnešných správ ruskej tlače môže nález prispieť k objasneniu foriem života pred dobou ľadovou aj k pokroku v skúmaní možných prejavov života na iných planétach.

Jazero Vostok, ohrievané energiou zemského jadra, je najväčším z asi 400 antarktických vodných plôch skrytých pod ľadom. Jeho šírka dosahuje 30 až 80 kilometrov, dlhé je 300 kilometrov. Ruská vrtná súprava vlani vrstvu ľadu prerazila dvakrát a pri druhom vrte odobrala z jazera do špeciálnych laboratórnych nádob vzorku tridsiatich až štyridsiatich litrov vody.

.... najprv vylúčili všetky znečistenia, ktoré mohla vzorka obsahovať, a vo zvyšku izolovali bakteriálnu DNA, ktorá zatiaľ v žiadnej databáze nebola popísaná.

http://www.topky.sk/cl/11/1342617/Rusi-zverejnili-vysledky-vzoriek-z-tajomneho-jazera-Vostok--Maju-neznamu-DNA-

a tretí, britskí tím bojuje s ťažkosťami pri jazere Elsworth:
 

Preskúmať vzorky vody ukrytej okolo 14 miliónov rokov pod vrstvou ľadu vysokou 3700 metrov chcú aj americkí a britskí vedci. Americkí odborníci nedávno oznámili, že vo vzorkách vody z antarktického podzemného jazera Whillans našli živé bunky, ktoré ale zatiaľ podrobnejšie nepreštudovali. Vedecký tím z Británie sa snaží preniknúť do ďalšieho jazera Ellsworth, ale naráža zatiaľ na technické problémy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov