Skočiť na obsah

Trvalo udržateľný rozvoj


robopol

Odporúčané príspevky

slovo nema peniaze znamena ze nema zdroje :), prezrali sa peniaze inde. Kazdy mal plno napadov ako minut cudzie peniaze tak teraz nemame zdroje :), dlhova kriza je presne o tom. Peniaze sa minuli na zle investicie a teraz chybaju zdroje na dobre. A napad ze treba vsetkych sporitelov okradnut aby sme minanie mohli zopakovat, to nie je prave najlepsi napad:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz sa nemusis bat uz pride to co je navrat do ekonomickej rovnovahy. A zopakovat? to, že potrebujeme novy zdroj energie primarny je fakt inak civilizacia neprezije v takom hojnom pocte. A pokial sa bojis takých projektov ako je fuzia, tak mozes zahlasovat sam, ked mi to navrhujes:)

A zrejme prejdeme na to uhlie kym nam aj to uhlie nedojde:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, keby som vestecku gulu, tak by som to vedel. Ale nemam, rovnako sa moze ukazat ze investicia do ITER bude zla a ze tadial cesta nevedie. A napad ze tam utopime vela zdrojov nam situaciu zhorsi. Kedze vsak sam pises o dost vela rokoch co mame, tak mozeme zatial skumat viacere moznosti, od slnecnych elektrarni na sahare, cez lacnejsie modely jadrovych reaktorov, slnecne elektrarne na orbite, tazbu metanu z mora a plno dalsich. A az ked sa dostaneme tak daleko ze budeme schopni rozhodnut, tak potom investovat. Samotny ITER nestoji prilis vela, menej ako grecki dochodcovia. Ak by existoval skutocne velky tlak, tak aj dnes by sme vedeli nase zdroje vyznamne dvihnut. Ale vacsinovy nazor to vidi menej katastroficky ako ty :), v EU aj USA su zatial celkom slusne investicie do znizovania nasej zavislosti na rope, myslim ze sa dockas zmeny infrastruktury v dohladnej dobe. Ci to ale bude vodik alebo elektrina, to si netrufam odhadnut. Dnesne elektromobily sa tiez celkom slusne snazia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A kto ma vestecku gulu. Ale vieme, že každý rast sa kompenzuje a planetu mame len jednu. Slnecne elektrarne na sahare. Ved ja nie som proti ale preprava energie na velku vzdialenost prinasa obrovske straty, aj investicie do rozvodov aj údržbu.

Uranu tiez mame len iste množstvo, sú tu síce ine alternatívy dnes, ale radioaktivny odpad nám stale zostane, to su tiez velke naklady na uskladnenie, zároven bezpecnost prevádzky stiepnych reakcii nie je dostatocne vyriesena (prirodne katastrofy)

 

Ale ak zacnes investovat do elektromobilov a vodiku, taktiez potrebujes zvysit ovela viac produkciu elektrickej energie. Tu treba pocitat. kolko potrebujes tych solárnych a iných aby si dokazal vykompenzovat ropu a plyn a nakoniec aj uhlie.

 

A proste prides k tomu, že vzdy stoji za to zvladnut jadrovu fuziu, lebo tento zdrroj energie ma nesporne vyhody do buducnosti oproti uz spomenutym. pamatam si ked som hovoril, ze sa elektromobily uchytia, vtedy si tiez nevedel A stalo sa:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, kratky prepocet energie co dostavame denne zo slnka a to co produkujeme my, ti ukaze ze zase az tak vela toho nespotrebujeme :)

A iste ze kazde riesenie ma svoje naklady, preto tu nerobim vestenie :)

A ked sa odvolavas na elektromobily, tak len zopakujem co som hovoril vtedy, dnes este nie su konkurencie schopne, co prinesie buducnost neviem. A ten kto vie, ten na tom zarobi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prepocet ti je onicom, ked su tu ine limity. A to najdolezitejšie je, energeticka hustota. Tu solar ma nizku. A teda potrebujes vela plochy a vela materialu pouzit, aby si dostal nejake mnozstvo elektriny. To bude doplnok, necakam nejaky zazrak na solaroch :)

Aj ked panely sa zlepšuju, zlepšuje sa všeličo na fuziu to nebude mat nikdy. A to mi dava za pravdu vesmír. Mas zdroj energie, ktore pouzivaju všetky hviezdy. Asi to teda nebude nieco druhorade, o co sa treba snazit.

 

A ja viem. Elektromobily pokrocia ale tiez maju svoje limity. A nebude, že elektromobil a vodik nie. Rozbehne sa oboje. Aj vodik aj baterky.

 

A celkom zaujímave budú aj taketo pohony

http://www.dali.sk/clanky/autovzduch.htm

http://adam.cas.sk/clanky/8393/toto-budu-auta-buducnosti-rastu-ako-stromy-a-su-z-rias.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skor opak sa stane Eu už nema na to peniaze. A tak dlhova kriza spomali aj ITER, mozno uplne zastavi.

 

Tak ked nie EU, tak mozno amici alebo cinania. Ved priemyselnu revoluciu tiez zacala len cast sveta a nie vsetci naraz.

No a pri trosku lepsie nastavenych podmienkach by sa aj sukromne firmy viacej zucastnovali.

 

Myslim, ze sa vsetci zhodneme, ze bez vedeckeho a technickeho pokroku to nepojde, co?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No konecne. vedecký a technologický pokrok + udržateľnosť. To je klučové pre budúcnosť. Klúčové su materiály, vedecké objavy ako je supratekutost, supravodivost, co maju dalekosiahle následky. nanotechnológie A ZDROJE energie.

 

A svet bude iný. Zbavit sa starých fosílnych, neudrzatelných, škodlivých a aj v konečnom hladisku neekonomických. Je to len otázka času kedy to co je teraz drahsie, ale ma potenciál nahradi to horsie. Len to nebrzdit. Naopak pomoct novým technologiam, ktore maju potenciál.

 

Ja som práve za to, aby bola veda a výskum na 1 mieste, pretože všetok pokrok a zlepšenia prichádzajú práve takto cez vedu, výskum a aplikáciu. K tomu treba spolocnost viest uz na školách. U nás je to uplne do plaču v SR.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vtlkat niekomu do hlavy, ze je veda dolezita nepostaci - pokial na to nebudu existovat vhodne ekonomicke podmienky. Co myslis, preco vacsina novych objavov a patentov prave len zo zopar malo krajin? Taky izrael nie je o tolko vacsi ako SK, ale registrovanych patentov maju v mnohonasobkoch.

 

Skolstvo je len jedna cast. Ta druha je dat ludom volnost, aby sa mohli realizovat. Vsetky tieto nove zdroje energii su potencialne vysoko ziskove, takze ak nebudu staty prilis brzdit ludsku vynaliezavost a tuzbu po zisku, tak to pojde ovela lahsie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

 

Podvod nazývaný elektrina z biomasy
 
Megaeurópsky podvod skrytý za heslami ako spaľovanie biomasy, obnoviteľné zroje energie, dotovaná elektrina, drevná štiepka. Aj pre tieto nezmysly, ktoré síce na papieri vyzerajú pekne, ale prax je iná, začalo včera Lesoochranárske združenie VLK kampaň za zrušenie štátnych dotácii na všetko drevo spaľovaného v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a z odpadu z drevospracujúceho priemyslu.

Čítajte viac: http://puk.blog.sme.sk/c/353096/Podvod-nazyvany-elektrina-z-biomasy.html#ixzz2xnxK5gLO

zdielat a otrepavat o hlavu vsetkym politikom, elektropodnikatelom, starostom, lesnikom, SOP SR a v neposlednej rade eurouradnikom aj s ich dotacnou politikou

a ako bonus este suvisiaci clanok http://jakubcibik.blog.sme.sk/c/350411/Stromy-patria-do-krajiny.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ady, u nás toto zdieľame a otrepávame odkedy si Kmotríkovi kamaráti postavili tú s******ú kogeneračku v bardejove, kde ležia na sklade kubíky a kubíky kvalitného dreva pripraveného na spálenie. a tá pobeží, kým nebude oholený celý čergov a kým na tom budú ryžovať všetci od nášho sociálne cítiaceho premiéra až po posledného správcu urbariátu v dedine XY. ako bonus sú už potom len hektáre poľnohospodárskej pôdy "zarastené" solárnymi panelmi, na ktorých celú zimu leží sneh, lebo nikomu sa ho nechce odpratať. veď  dotácie dostanú aj tak, tak načo vyrábať nejakú elektrinu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, ja viem, situaciu na Cergove poznam, z obidvoch jeho stran mam vela kamaratov
VLK-ari teraz spustili zas nejaku kampan na zachranu Cergova, ale tu je aj komunikacny, resp. masmedialny problem - v Novom case sa taketo veci masy nedocitaju, este keby tak pri tom umrel nejaky pilcik... keby tak ludia vedeli, preco mame taku drahu elektriku... lenze politici maju plnu hubu reci o obnovitelnych zdrojoch energie, este aj riaditel Statnej ochrany prirody sa na margo jednej "malej" vodnej elektrarne vyjadril, ze musime podporovat zelenu energiu (a ja dodavam - aj keby sme mali pri tom znicit planetu! )
hlavne ze minister ZP je obchodnik s drevom a statni tajomnici su lesnici tvrdeho jadra starej skoly :(

a tak sa ucelovo novelizoval zakon o ochrane prirody a krajiny a mozu sa veselo "cistit" pasienky, brehy potokov, ochranne (sic!) pasma ciest a zeleznic, likvidovat medze a remizky, vsetko v mene zelenej energie "do cista, do cista"

 

zatial mierne priskrtili MVE a FVE, ale do rozumu to ma daleko :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
http://www.aktuality.sk/clanok/257613/takto-zachranime-planetu-odbornik-prichadza-revolucnym-receptom/?utm_source=azet.sk&utm_medium=box-magaziny-aktuality&utm_content=clanok2&utm_campaign=HP#

 

Takto zachránime planétu – odborník prichádza revolučným receptom

 

Riaditeľ bioetického programu na americkej New York University Matthew Liao prichádza s revolučnou predstavou, ako predísť kolapsu civilizácie z dôvodu zmeny klímy. Odpoveďou je podľa neho genetické inžinierstvo – „biomedicínska úprava ľudských bytostí“. Inak povedané, vytvoriť z ľudí „zelenšie bytosti“.

 

„Môžeme napríklad umelo vyvolať neznášanlivosť na červené mäso,“ doplnil Liao so slovami, že teraz sa to môže zdať ako sci-fi príbeh, no realita o pár rokov môže byť úplne iná.

 

Odborník však ide ešte ďalej. Tvrdí, že ak by sa výška človeka v budúcnosti znížila napríklad o 15 centimetrov, celkovo by išlo o zníženie hmotnosti na planéte o 25 %. „Menší ľudia majú tendenciu žiť dlhšie,“ doplnil v tejto súvislosti.

 

Liao taktiež poznamenal, že oči ľudí by napríklad mohli byť upravené tak, aby videli lepšie v tme a tým pádom by sa znížili náklady spojené s elektrickou energiou. Skloňuje sa dokonca niečo ako hibernácia populácie v zimnom období...

tak toto je "skutočná veda".. doslova záchvat "skutočnej vedy"

..

napadla ma otázka

čo je lepšie, patriť k "elojom", alebo k "morlokom"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov