Skočiť na obsah

robopol

Odporúčané príspevky

pred 3 hodinami, robopol napísal:

Recesia tu ale už je dávnejšie, ak si si nevšimol. Zdvihnutie úrokov zlu situácia nijak nevyrieši. 

Znižovanie úrokov je ekonomický nástroj v čase recesie, keď by mal zvýšiť spotrebu, čo by zas malo naštartovať ekonomiku. Nízke úroky by mali investorom poskytnúť dostupné finančné prostriedky na nové investície. Naopak, rast úrokov by mal nastať vtedy, keď je ekonomika prehriata. To je teória. Preto sa pýtam, "čo je to za ekonomický model, ktorý sa dostane do recesie, keď je úrok dlhodobo záporný?" Ak chce ECB postupovať podľa tejto ekonomickej doktríny, tak práve teraz je doba, keď by mali úroky klesať. Lenže ak sú už teraz úroky v záporných hodnotách, tak čo, mali by ešte viac klesnúť do záporných hodnôt? Podporiť ešte viac politikou kvantitatívneho uvoľňovania, emitovať viac nekrytých peňazí? Veď to už robí ECB dosť dlho. Ešte že sa môže vyhovárať na Covid. Ak by to spôsobila pandémia, tak práve teraz, keď končí, by sme mali zažívať ekonomickú konjunktúru a rast. To je presne to, na čo sa ECB stále spolieha, lenže je to presne naopak. Niečo je v tom ich modely chybné a nie je ťažko uhádnuť, čo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je dôsledok toho, že systém nefunguje dobre. Ja vidím problém v zneužívaní systému a ľudskej chamtivosti, špekulatívne peniaze. Peňažný systém môže oddialiť krízu, ale v skutočnosti ju môže ešte prehĺbiť (navyše ak je systém zneužívaný politicky, či mocensky). Nám sa tu však stretáva ďaleko viac problémov, hlavne zo životným prostredím. Tono čelíme už dlhodobejšie veľa problémom, hranie sa s úrokovou mierou toto nijak nevyrieši. dalo by sa povedať, že naopak, to hranie sa má svoje nežiaduce dôsledky, dlhy štátov na hranici únosnosti,  atď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@Tono @robopol

Kto dnes "vládne" na západe?

Trieda "profesionálnych manažérov", ľudia ktorý o sebe tvrdia že riadenie veľkých  organizácií a podnikov samo o sebe je "špeciálna veda", a kto ju ovláda ten je vraj schopný riadiť prakticky čokoľvek. 

Že jeden človek dokáže šéfovať dajme tomu montovňu na autosedačky, rovnako dobre ako nemocnicu.. Ministerstvo školstva.. Alebo banku.

Výsledky sú.. Aké sú..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, alamo napísal:

@Tono @robopol

Že jeden človek dokáže šéfovať dajme tomu montovňu na autosedačky, rovnako dobre ako nemocnicu.. Ministerstvo školstva.. Alebo banku.

Výsledky sú.. Aké sú..

Máš pravdu, ja som tu o tom písal už dávno. Kedysi boli vo vedení podnikov inžinieri, konštruktéri, ľudia z nápadmi a technickou invenciou. Stačí spomenúť na mená, ako Eison, Nobel, Ford, Siemens, Bosch, Benz, Škoda.... Občania priemyselne vyspelých krajín boli hrdí na technologické úspechy svojich krajín a stotožňovali sa s nimi, často aj z neskrývanou dávkou nacionalizmu. Medzinárodné súťaže a výstavy boli príležitosťou demonštrovať priemyselnú vyspelosť. Priemyselne vyspelé krajiny totiž disponovali aj vojenským potenciálom, čo im poskytovalo nie len prosperitu, ale aj politickú moc.

Táto situácia trvala do konca 60. rokov minulého storočia. Nová generácia vo vedení podnikov sa už kreovala z manažérov, ktorí nemali technické, ale ekonomické, alebo právnické vzdelanie. Pre nich bol prvoradý zisk, ktorý je závislý aj na cene pracovnej sily. V 60. roky boli obdobím boja za lepšie pracovné a sociálne podmienky, skrátenie pracovnej doby, zvyšovanie mzdy, dôchodkov, a odborové hnutia sa stali významnou politickou silou. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, lenže tieto výhody sa premietali do cien výrobkov a konkurenčnej schopnosti. Manažéri s ekonomickým vzdelaním našli riešenie v lacnej pracovnej sile rozvojových krajín, kde presúvali výrobu. Neobávali sa konkurencie, lebo krajiny s lacnou pracovnou silou podceňovali. Veď napríklad Čína bola ešte v 70. rokoch rozvojovou krajinou, orientovanou hlavne na poľnohospodársku produkciu. Podobne India, alebo Kórea. Takáto politika globalizácie prinášala obrovské zisky a potvrdzovala teóriu, že najlepším manažérom podnikov sú ekonómovia a právnici, ktorí ani nemusia vedieť, čo vyrábajú. Podobne, ako investori, ktorých zaujímal hlavne zisk. 

Vďaka tejto politike sa stala z Číny priemyselná, technologická a teraz aj vojenská veľmoc. Výrobou, ktorá bola presunutá do Číny, sa tam postupne presúvalo aj know how. Vznikala tam požiadavka na vysokokvalifikovaných odborníkov, čím rástla aj potreba technického vzdelania. Presný opak nastal tam, odkiaľ sa výroba presunula. Tam narastala potreba administratívnych pracovníkov, úradníkov, manažérov, právnikov, bankárov a zamestnancov v službách. Dôraz na kvalitné technické vzdelanie upadal, lebo v krajine bolo v technickom obore menej príležitostí a finančné ohodnotenie sa nedalo porovnať s výhodami, ktoré prinášal obchod, banky a finančný biznis.

Technická hegemónia západu je už pomaly minulosťou. Vyspelé priemyselné krajiny ako Čína a India budú zohrávať stále významnejšiu rolu v svetovom biznise a politike. V kontexte posledných udalostí, ako vojna na Ukrajine, rast cien surovín, energie, nedostatok komponentov, ukazuje, že globalizácia má aj druhú stranu. Že biznis a zisk nie je jediným kritériom, podľa ktorého by sa mali manažéri správať. No škody, ktoré sa napáchali nebude ľahké nahradiť. Nie sú totiž iba materiálne. Úpadkom vzdelania sa nevychovala nová generácia technicky vzdelaných a schopných odborníkov, iba podnikateľov, ktorí zmysel biznisu vidia v tom, že niečo lacno kúpia, napríklad v Číne a draho predajú doma. Alebo využijú lacnú pracovnú silu bez nutnosti odbornej kvalifikácie doma. Tento systém môže fungovať, iba ak je zachovaná kúpna sila. A ECB, politikou kvantitatívneho uvoľňovania, neustáleho zadlžovania a projektmi ako Plán obnovy sa o to postará. Bankári developeri, manažéri, politici, ale aj všetci, čo by sami nič nedokázali vymyslieť a vyrobiť už na tieto peniaze netrpezlivo čakajú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,  nieco je nevyhnutne.  Napriklad Azia  bola tisicrocia bohatsia a technologicky vyvinutejsia.  Europa tuto vyhodu mala kratko a tak sa svet vracia do normalneho stavu.    Ale je pravda ze posledne desatrocia sme si uzivali predstavu ze koncia vojny a bude sa len obchodovat.  A dnes mame k tomu drsny budicek.

Svet sa zmeni,   vysledky este len uvidime ale bezpecnost sa stane dolezitym kriteriom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak, ak bankári z wall street dokázali ukrásť miliardy na ponziho schéme, následne to ratoval FED, potom sme tu mali bubliny s dlhmi štátov, tiež nejaká forma zlodejstva, tak sa není čo čudovať, keď bankári a v ich rukách politici riadia štát. Veď takéto zlodejské inštitúcie priamo financujú kampane politikov, komu teda politici slúžia? Poďme hádať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, tyso napísal:

Svet sa zmeni,   vysledky este len uvidime ale bezpecnost sa stane dolezitym kriteriom.

Tyso

Svojím spôsobom je dobré, že vojna na Ukrajine bola budíčkom pre EU a USA. Budú musieť zmeniť priority a bezpečnosť bude musieť patriť k tým najdôležitejším. Budúca hrozba, alebo vydieranie, nemusí prísť iba z Ruska. Bankárom, obchodníkom, manažérom a finančnému sektoru sa to ale páčiť nebude. Budú sa snažiť sabotovať akékoľvek úsilie vlád o väčšiu nezávislosť. V záujme dosiahnutia najväčšieho zisku sú ochotní hľadať akékoľvek cesty. To bolo zrejmé už počas embarga, po obsadení Krymu. Väčšia nezávislosť bude znamenať aj drahšie suroviny, potraviny výrobky. Nie som si istý, či voliči podporia tých politikov, ktorí sa budú správať zodpovedne. Na Slovensku podporuje Putinovu agresiu takmer 40% obyvateľov. A to je len politická podpora, úzko korelujúca z voličmi strán HLAS, SMER, Ľudová strana Naše Slovensko,  REPUBLIKA. Pri zhoršenej ekonomickej situácii sa k nim pridajú aj ďalší, pre ktorých je základnou prioritou blahobyt.

Podobná situácia je aj v Maďarsku, Bulharsku, ale aj na západe Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku. V nedávnych voľbách podporilo Le Penovú 42%. V USA Biden porazil Trumpa ešte tesnejšie. Predstav si situáciu, že na Slovensku je pri moci Fico, ktorý len pár dní pred inváziou Ruska na Ukrajinu, agitoval za vystúpenie z NATO. Že vo Francúzku by zvíťazila Le Penová a v USA Trump. A to nie je sci fi. 

S hedonistickou filozofiou západu Putin kalkuloval a predpokladal, že západ vymení Ukrajinu za vidinu lacného plynu, surovín, ropy a priestoru na podnikanie a obchodovanie.         

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,

si sa na začiatku vojny smial, že tu môže vzniknúť medzinárodný konflikt, pričom dnes Lavrov otvorene hovorí o jadrovej vojne. To je samozrejme zastrašovanie a ruský spôsob ako veci riešiť, ale To, že je Putin pri moci znamená len to, že ctižiadosť, velikášstvo, choré nápady jednotlivca vládnu celému Rusku. To je choré. Chorý je systém, ktorý umožňuje mafiánom zasadnúť do prezidentského kresla. Zbytočne obviňuješ globalizáciu, tu je pár chorých magorov, čo zneužívajú systém.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono, ja viem ze buducnost nie je predurcena.  Ano, moze sa stat ze vymenime bezpecnost za kratkodobe vyhody a doplatime na to.  Aj  o tom je demokracia,  slobodne si mozeme pokaslat zivot.

neviem o tom ze by som smial,  naopak stale pisem ze Rusko je hrozba a za istych okolnosti to moze skoncit katastrofou. A nechcem ju. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, robopol napísal:

Chorý je systém, ktorý umožňuje mafiánom zasadnúť do prezidentského kresla. Zbytočne obviňuješ globalizáciu, tu je pár chorých magorov, čo zneužívajú systém.

Ale tých magorov musí niekto voliť. Keď čítam diskusie podporovateľov Putinovej invázie na Ukrajinu, žasnem nad ich argumentmi. Faktom je, že Rusko vojensky napadlo suverénnu krajinu, ktorá sa dobrovoľne vzdala jadrových zbraní. Za to získala teritoriálne záruky od svetových veľmocí, ktoré podpísali v roku 1994 Budapeštianske memorandum, medzi nimi bolo aj Rusko.

Putin, podobne ako Hitler v Mein Kampf, načrtli, svoju predstavu "spravodlivosti". Putin vo svojom "filozoficko etnickom" traktáte poprel existenciu Ukrajinského národa. Na Ukrajine podľa neho žijú len Rusi a ruskí zapredanci a zradcovia, ktorí sa spolčili z nepriateľským západom. A týchto nepriateľov sa treba "špeciálnou operáciu zbaviť." A keby títo nepriatelia tvorili aj 90% obyvateľstva, ženy, deti... treba ich zničiť, ako muchy. 

Ak toto niekto podporuje, musel by si nájsť veľmi silné argumenty, no také argumenty neexistujú. Ak má nejaké svedomie, mal by sa hanbiť. No viem, že ani vojaci, ktorý pred zastrelením znásilňovali ženy, sa teraz nehanbia. Putin ich vyznamenal, čím naznačil, že "báťuška" s tým súhlasí. Vojnu na Ukrajine môže Putin skončiť za pár minút. No za pár hodín by už nebol v čele sfanatizovaného národa, ktorý teraz túži po pomste a krvi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Budúcnosť je predurčená tak, že dôsledok príde po príčine. Nie je náhoda, že bohatstvo sa sústreďuje v rukách ani nie 1%, to sú promile. je to dôsledok systematického okrádania spoločnosti v tichosti. takéto živly inscenujú aj politickú scénu. Na tom sa tu v minulosti asi tak 10 rokov dozadu smial aj tyso. No presne to aj prišlo, kauza za kauzou, istota bola len v tom, že väčšina žije svoje ilúzie o štáte, spoločenstve, ekonomike atď. Paraziti sa chytili príležitosti a tunelujú spoločnosť systematicky. 

Voľby sú len o tom, ktorého zlodeja, parazita tam dosadia. To nie je demokracia ani slobodná voľba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, robopol napísal:

pričom dnes Lavrov otvorene hovorí o jadrovej vojne. To je samozrejme zastrašovanie a ruský spôsob ako veci riešiť

To mi pripomína Gobbelsa, keď sa z tribúny pýta „Chcete naozaj totálnu vojnu?“ A 15-tisíc Berlínčanov v Športovom paláci mu odpovedalo zborovým: "Áno!". Goobbels to myslel vážne, lebo situácia Nemecka bola už beznádejná.

Putin je v inej situácii. Rusko, ako krajina, nemôže byť vojensky porazené a tak Putin s Lavrovom len blafujú. Prekvapila ma ale reakcia mnohých Nemcov. Vykupujú vraj olej, múku, jódové tabletky... ako keby im to malo, v prípade jadrového konfliktu nejako pomôcť. Takže Putinove hrozby na niekoho predsa len zaberajú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Len aby si nežil v ďalšom omyle. Putin ma ľudí na háku, len im nakukal do hlav demagógiu o veľkom rusku. Ty si fakt myslíš, že magor sa bojí zabiť milióny ľudí? Aj za cenu jadrovej vojny, čo už by len mohol stratiť? však už to cele pokašlal. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inde som o Ukrajine debatoval s bratmi Čechmi.

Bol tam aj jeden takpovediac "rusofil", aj jeden "jastrab" čo fantazíroval o tom že Rusov treba prinútiť aby platili vojnové reparácie, hnusne sa hádali.

Tak ma napadlo, opýtať sa či teda vstúpia konečne do Eurozóny, že podporili by tak veľké snaženie o posilnenie lepšie ako jalovými kecmi k Ukrajine.

Na chvíľku debata zmrzla..

Potom sa zrazu pekne spolu zhodli na tom,  že "ee.."

Keď máme problém, čo i len rozširovať priestor so spoločnou menou "jadro", tak obávam sa že územná expanzia a prijatie nových členov je tiež už totálne pasé

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem kde to pustnúť, tak dám sem, tu sa aj tak rieši všetko:)

Ja celkom nerozumiem jednej veci, náhodou som narazil na jednu pani, ani neviem čo je...blogerka, novinárka, čert ju ber nech je čokoľvek.

https://www.facebook.com/lassakova.sk

Mňa troška zaráža jedná vec, na niektorých ľudí (z vystupovania, štylizácie ..) by ste nepovedali, že budú hájiť mafiánov, ktorí smrdia od hlavy až po paty. Čim to je (pokiaľ nie su rovno kúpený Robertkom), že budú takýchto hajzlov a demagógov hájiť?

Vie mi niekto na tuto záhadu odpovedať?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Všelikde sa dnes píše, že v EU ECB robí niečo zle. Nezdvihla základný úrok a robí ešte aj QE. Všetci svorne tvrdia (radikalisti), že to je dôsledok rozhodnutí ECB, že máme vysokú infláciu. 

Lenže v ČR, Poľsku, Maďarsku (a inde) majú zdvihnuté úroky, a nerobia QE, ani nerobili v nedávnej minulosti a sú na tom rovnako. Takže inflácia bude primárne súvisieť s nedostatkom zdrojov, vplyvom 3 rokov koróny a konfliktu v UA. zvýšením úrokovej sadzby v rôznych štátoch si len naliali k problémom ešte ďalší, nevýhody zvyšovania úrokov. Nás to tiež neobišlo a panikárske komerčné banky sadzby dvihli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, robopol napísal:

Všelikde sa dnes píše, že v EU ECB robí niečo zle.

V čase keď sa inflácia blíži k 10% by ECB nemusela mať záporný úrok! Ak je objektívne nedostatok zdrojov, potom kvantitatívne uvoľňovanie vytvára ešte väčší tlak po týchto zdrojoch. 750 miliárd z fondu obnovy sú síce iba "vytlačené peniaze" ale ich investovanie bude vyžadovať nové zdroje, suroviny a energie. Cena týchto zdrojov rastie úmerne s nárastom dopytu, spôsobeného emisiou týchto peňazí. To len infláciu podporí.  

Ak by sa tieto prostriedky investovali do nejakých návratných projektov, tak to ešte pochopím. No ak o týchto prostriedkoch dnes rozhodujú politici, tak "s pánom bohom...".

Prostriedky kvantitatívneho uvoľňovania sú dnes bohužiaľ určené hlavne na obsluhu elementárneho fungovania štátov a splácanie starých dlhov. Bez nich by už niektoré štáty zbankrotovali. Raz by sa mali splatiť, lenže s tým už dnes nikto nekalkuluje. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemá záporný úrok, ale nulový. prečo by malo vytvárať tlak, to je otázka toho, čo presne robí. V čase krízy po 2008 centrálne banky (FED) robili tiež QE, ale išlo o sterilné operácie, cieľ nebol dostať do obehu viac peňazí Tono. To sú také výkriky do tmy. Ked presne nevieš , čo ECB robí je populistické to zhodiť na tlačenie peňazí.

Ano súhlasím, že centralné banky nie su apolitické aj ked to majú v stanovách. To je ale chyba systemu a nie CB. No ale skús teda najst nejaké podporné tvrdenia, že za situáciu možu CB, pretože maš napr. Kč a tam sa žiadne QE nerobia a úrok je dávno viac ako nula. Daj argumenty, nie len pocity.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kriste dobre tak -0,5. 

https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-ekonomika/21281002-sefka-ecb-nepojdeme-na-to-razne-ale-postupne-zvysenie-urokov-by-teraz-neznizilo-inflaciu-ublizilo-by-ekonomike

Povedz mi ako chces zastaviť vysoku inflaciu ked inde ju zvysovanim uroku nezastavili? Naopak ešte si to doali viac

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tu napr. guverner ČNB hovorí, že vysoká inflácia ekonomiku výrazne spomalí. Teda ty sa bojíš presného opaku, teda, že tu existuje silne rastúca ekonomika, lebo je tu veľa peňazí a každý si požičiava (čím sa zvyšuje dopyt), no to, že tu je recesia ta netrápi, teda prresný opak tvojho tvrdenia. A zvýšiť úrok je ako k tomu dostat kladivom po lebke. Asi take je to riešenie. Karpiš a spol presne to hlasaju a čudujú sa ako ty, že prečo ECB nedvihla úrok.

https://dennikn.sk/minuta/2775740/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, robopol napísal:

Takže inflácia bude primárne súvisieť s nedostatkom zdrojov, vplyvom 3 rokov koróny a konfliktu v UA. 

Tieto faktory sa nepochybne podieľajú na dnešnej inflácii. ECB sa spolieha práve na to, že sú to dočasné javy a situácia sa sama skonsoliduje. Stačí zaujať pozíciu "mŕtveho chrobáka" a čakať. No napríklad počas tohoto "čakania" dlh v krajinách eurozóny v treťom štvrťroku 2020 narástol na 97,3 %. A dnes je situácia ešte horšia. V spomínanom Česku je dlh 40%. Žiadny ekonóm dnes nevie, ako dlho bude treba čakať a či výdavky na zdroje, potraviny, suroviny, energie ešte niekedy klesnú. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov