Skočiť na obsah

Poľsko, minulosť a prítomnosť


David

Odporúčané príspevky

Poľskom otriasajú ďalšie demonštrácie, PiS si buduje svoju vládu, nejakí občania ju priveľmi nezaujímajú.

 

poľskí poslanci 2. decembra schválili nové pravidlá pre usporiadanie demonštrácií - vo výhode budú akcie organizované oficiálnymi úradmi a cirkvou a obmedia sa práva ostatných občanov.

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/76431/pada-polsko-do-nove-totality-sikovne-napsany-zakon-znemozni-lidem-demonstrovat.html

ďalšími rozhodnutiami sa snažia zamedziť prístupu novinárov do sejmu, schválili rozpočet na budúci rok mimo jednaciu sálu, ...

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/76576/tisice-lidi-protestuji-v-polsku-proti-vlade-blokovali-parlament.html

 

  • v Poľsku vypukla nová parlamentná kríza
  • vyvolalo ju kontroverzné hlasovanie bez médií a časti opozície v Sejme
  • najväčšia opozičná strana požaduje rezignáciu predsedu Sejmu

 

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval poľskú vládnucu stranu PiS, aby rešpektovala ústavu krajiny, ľudí a demokratickú prax. Urobil tak v reakcii na narastajúce politické napätie v krajine pre politiku Kaczynského konzervatívcov. Ich spory s opozíciou vyvolali najväčšiu parlamentnú krízu za ostatné roky.

 

Po médiách a ústavnom súde prišla v Poľsku parlamentná kríza.

https://dennikn.sk/637494/polska-opozicia-ziada-rezignaciu-sefa-parlamentu-premierka-za-nim-stoji/

Polícia v Krakove večer násilím odvliekla demonštrantov ležiacich na chodníku pred hradom Wawel, ktorí sa snažili zabrániť vjazdu jednému z vozidiel z kolóny áut s činiteľmi vládnej strany PiS.

 

https://dennikn.sk/tema/polske-volby/

 

celý tento poľský rok je taký, už v januári http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/68491/tisice-polaku-vysly-do-ulic-protestovat-proti-ovladnuti-medii-vladou.html. aj tak končí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v Poľsku hrozia ďalšie nepokoje, vlastne oni ani neprestali...

vnútro sťahuje policajné sily do Waršavy, ľudia sa znovu grupujú okolo sejmu, PiS je stále silný v kramflekoch a slová politológa vystihujú to, čo PiS predvádza:
 

 

Podľa poľského politológa Cezaryho Kalitu zavládlo na poľskej politickej scéne značné napätie.

 

"Je spojené s nekompetentnosťou vlády, ktorá verí tomu, že vládne všetkému, pričom si neuvedomuje, že demokracia, to je ochrana menšín, a nie moc väčšiny," konštatoval politológ, podľa ktorého je situácia v Poľsku čoraz nebezpečnejšia.

 

 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

súvislosti s politickými srandičkami tohto poľského europoslanca nie sú ani tak rýdzo jeho osobné, ale viac poľské.

 

poľský zakonzervovaný politik menom Janusz Korwin-Mikke vo všetkej vážnosti na pôde Európskeho parlamentu:

 

http://www.info.cz/svet/zeny-jsou-mene-inteligentni-a-musi-vydelavat-mene-polsky-politik-sokoval-evropsky-parlament-5608.html

 

tento pán má sedemdesiatpäť rokov, javí už pár rokov známky stareckej demencie, pred dvomi rokmi v europarlamente hajloval, jeho terajší výrok

"Samozřejmě, že ženy musejí vydělávat méně než muži. Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musí také méně vydělávat!“

 

rok pred hajlovaním fyzicky napadol iného poslanca. škandál po jeho výroku vznikol, samozrejme, ale Poliaci by zrejme urobili najlepšie, keby pána poslanca diskrétne odvolali... keď to ovšem ide a ak sa to dá.

75 rokov veku nemusí znamenať nič, ale v jeho prípade je to človek, kde vo veži už nie je všetko v poriadku, a tento človek tam sedí, kecá a rozhoduje o európe.

poľskí konzervatívci majú toho na triku viac, ale europoslanec so stareckou demenciou je akosi nadplán - a že nie je celkom ok, vidieť na videu s jeho prejavom. : )

 

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/77994/celoevropsky-skandal-v-bruselu-zeny-jsou-hloupe-europoslanci-dementni.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

v Poľsku sa toho v poslednom čase deje hodne, rozhodne je zaujímavé sledovať, kam to smeruje PiS.
 

poľský prezident podpísal zákon, ktorý obmedzuje slobodu zhromažďovania

V Poľsku doteraz platil princíp, kto skôr príde a ohlási demonštráciu, tomu ju povolia, ak sú splnené stanovené zákonné podmienky.

V zmysle nového zákona budú mať prioritu zhromaždenia národného významu konané pri rôznych výročiach alebo cirkevných sviatkoch.

 
V polsku přituhuje - znárodníme média, plánuje vládní strana
„Repolonizace prostě znamená převzetí moci v médiích. Má to být podobná operace, jakou dříve bylo převzetí celostátních veřejnoprávních médií,“ řekl listu sociolog Mikolaj Cześnik. „PiS si chce zajistit vítězství ve volbách samospráv. Má silnou podporu na venkově, ale na úrovni obcí a okresů je to horší. Lokální média tady často bývají jediná, která poskytují informace o tom, co se děje ve městě, v obci či okresu,“ dodal. „Pro PiS by to byl ideální nástroj propagandy,“ míní Gazeta Wyborcza.

 

Tusk sa prý dopustil diplomatické zrady - polský ministr na nej zavolal prokurátory

 

jeho hriechom bolo už pred dvomi týždňami, že ho znovu zvolili na pozíciu predsedu Európskej rady na ďalšie funkčné obdobie, všetky krajiny hlasovali za, jedine Poľsko bolo proti, pretože predseda PiS Jaroslaw Kaczynski má s Tuskom dlhodobo zlé vzťahy,

 

a ad dve, pretože Jaroslav Kaczunski každý mesiac poriada spomienkovú slávnosť na pád lietadla s vládnou garnitúrou,

 

a ad tri, Macierevicz je najväčším spojencom Kaczynskeho, a Tusk sa dopustil diplomatickej zrady, keď svojho času prijal, že to nebol atentát, ale nehoda:
 

Pri páde lietadla pri Smolensku zahynuli prezident Lech Kaczyński s manželkou a ďalších 94 ľudí. Minister Macierewicz je známy tým, že verí, že išlo o sprisahanie.

Macierewicz sa podľa agentúry Reuters odvoláva na to, že pred nehodou dal Tusk svojmu „priateľovi Putinovi“ zákazku na údržbu lietadla Tu-154, ktoré sa zrútilo pri Smolensku

http://www.info.cz/svet/tusk-se-pry-dopustil-diplomaticke-zrady-polsky-ministr-obrany-na-nej-zavolal-prokuratory-6593.html

https://dennikn.sk/minuta/710165/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

V Poľsku PiS posilňuje diktatúru, jedno a druhým mení krajinu na svoj obraz.

občas to vážne vyzerá tak, že prvý Kaczynski nemal umrieť, druhý Kaczynski kraľuje z pozadia krajine veľmi svojsky.

 

Malo to byť pokojné predprázdninové zasadnutie poľského Sejmu, navyše mnohí Poliaci už odišli na dovolenky a politiku veľmi nesledujú.

Aj preto sa rozhodol parlament schváliť tri kontroverzné návrhy – všetky naraz, keďže podľa denníka Rzeczpospolita by každý z nich mohol vyvolať protesty.

Najskôr porušil sľub, že dane nebudú stúpať, a zvýšil spotrebnú daň na palivá, potom zvýšil ceny vody a nakoniec odsúhlasil novelu zákona o národnej súdnej rade. Po útokoch na ústavný súd a verejnoprávne médiá sa teraz hovorí o konci rovnováhy síl v Poľsku.

 
post-3-0-82843500-1500046488.png
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Polské vládnoucí straně Právo a spravedlnosti (PiS), kterou vede Jaroslaw Kaczyński, hraje ostrá kritika Evropské komise kvůli kontroverzní soudní reformě do karet. Souboj může využít jako munici do dalších parlamentních voleb, které pomohou Kaczyńskému zůstat u moci. „Jaroslaw Kazcyński chce osobní pomstu za smrt svého bratra Lecha, a proto si potřebuje udržet moc i po roce 2019. Chce za každou cenu dostat opoziční politiky, které veřejně označil za bratrovy vrahy, do vězení,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ polský politik Marek Migalski, který byl za PiS v letech 2009-2014 zvolen do Evropského parlamentu. Posléze se však s Kaczyńským ideově rozešel. Jaký další vývoj lze očekávat? Může polská vláda počítat se sankcemi, kterými ji hrozí Brusel? A co si myslí obyčejní Poláci? I o tom se v rozhovoru vedla řeč.

Polský parlament schválil kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu. Evropská komise ale tvrdí, že justiční reforma ruší dělbu moci v zemi, a kritické hlasy zaznívají i od polské opozice. Mluví se o tom, že Polsko je na cestě k autoritářskému nebo dokonce diktátorskému režimu. Jak vážná je situace?

zhttp://www.info.cz/svet/polsku-se-valka-s-bruselem-hodi-kaczynski-chce-moc-a-pomstit-bratra-rika-jeho-byvaly-kolega-13191.html

 

zaujímavý rozhovor a zaujímavé čísla v článku o poľsku... tam to smeruje tiež pekne do kytek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Inak nastavena? Aj HZDS malo v prvej polovici 90 rokov rekordnu podporu. Okrem toho este zlikvidovali pravny stat, spolupracovali s mafiou a doviedli nas na okraj civilizovanej Europy. Pri populistoch argumentovat podporou je zbytocne.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

takze PiS je mafianska a populisticka strana? porovnavas ju zo stranou HZDS? co ta k tomu vedie? ked teda nejaky konzervatívec oznaci liberalov za mafiansku odnoz asi ma tiez pravdu....ci nie,

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tie tvoje rozpravky o konzervativcoch a liberaloch su teraz zbytocne, Jedinou prekazkou Kaczynskeho na ceste k absolutnej moci bol Ustavny sud. Momentalna situacia tam sa da spociatku prirovnat k volbe a menovaniu generalneho prokuratora u nas spred siestich rokov. Polsky parlament pred volbami zvolil 5 sudcov US, prezident Duda ich odmietol vymenovat, novy parlament si teda zvolil 5 novych a kedze aj tak nemali vacsinu, tak aj s dodatkom, ze ti piati mozu vetovat akykolvek verdikt. To je ako ked na krizovatke vypnes semafory. Neskor schvalili zakon, podla ktoreho vsetkych 25 clenov Sudnej rady konci a 15 z nich bude nominovat parlament. Sudna rada nominuje a voli sudcov od Najvyssieho po posledny Okresny sud. Toto je ovladnutie sudnej moci jednou politickou stranou.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja sa obavam, ze ako ja, tak aj ty, nevidime do takej hlbky tej inovacie justicie v PL, aby sme tu mohla robit uzavery, ako ponukas teraz ty. Jedno je ale iste...u nas mame system "vyrobi" US na obraz predpisov Z EU a nejako sa to zadrhava. Co ked je  to problem aj v PL. Taktiez je tam system justicie este z cias PLR a reformu potrebuje.....vadi to asi len odporcom PiS a je jedno ci je to nutne. A mam dojem, ze Duda teraz nieco opravil v tom "pokuse" o ovladnutie US stranou PiS. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som mal na mysli volbu ustavnych sudcov a vyklad smernic z EU.......o chvilu nastane pri nezvoleni sudcov do poctu na  US v SR to, ze US bude nefunkcny a to su u nas zavedene tie brzdy a protivahy odporucane z EU ....a este trochu na objasnenie problemu justicie v PL...

 

http://zpravy.idnes.cz/polsko-prezident-duda-reforma-soud-vlada-veto-zakon-fye-/zahranicni.aspx?c=A170725_093714_zahranicni_ane

 

link z vetovania dvoch bodov Dudom a .......

 

http://zpravy.idnes.cz/duda-polsko-soudy-reforma-vlastni-navrh-fdz-/zahranicni.aspx?c=A170925_164701_zahranicni_kha#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main

 

....tu zasa jeho dva navrhy zverejnene dnes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 2 mesiacmi...

 posledny prieskum v Polsku...

 

http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/339735,Poland%E2%80%99s-ruling-conservatives-with-rekord-50-support-poll

 

....PiS 50%...daleko za nim Obcianska platforma  17%...potom nejaky praviciari 7%... a nasleduju nejaky laviciari udajne clenovia vlady za cias Tuska....Junckera asi porazi  :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

V nasom priestore sa populizmus z velkej casti prekryva s autokraciou. Zaciatkom roka 2016 prisla polska vladna strana PiS s novelou zakona o mediach, ked dovtedy verejnopravna televizia, rozhlas a tlacova agentura stratili svoj verejnopravny statut. Vtedy to odkomunikovali ako "znarodnenie" Prijatim zakona zanikli mandaty riaditelov medii a clenov dozornych rad a miesta dovtedy obsadzovane vyberovymi konaniami obsadzuje priamo ministerstvo. Vysledkom je taka mala totalita:

post-42-0-06339400-1521963130_thumb.jpg

 

Este dodam, ze tlaky na zostatnenie verejnopravnych medii su aj u nas (zo strany SNS)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

maj 2018

 

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/465961-polsko-opozicia-silnie-pis-straca-moze-za-to-protipotratovy-zakon-a-spor-s-izraelom/

 

 

jun 2018

 

 

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/473592-napriek-kritike-polska-vladna-strana-kraluje-prieskumom/

 

no neviem....ale ak by ta tzv antibruselska a antisystemova PiS bola tak protiludska, ako sa o nej pise v mediach, tak taketo "vysvedcenie" by asi nedostala....mozno iba Agnezska Holland a dalsie feministky maju problem z vladou ktora ma aj napriek protiludskej a antisocialnej politike takuto podporu...alebo aj tento prieskum je iba populisticky "odrb" zo strany "postatnenych" medii?... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

palec hore pre Poliakov...toto je MOJ vzor a nie nejaky neomarxisticky H:Marcuse alebo J.Habermas...prave od tejto "bozskej" dvojice cerpaju dnesny neomarxisti svoju ideologiu totalitnej spolocnosti, ktoru sa snazia silou presadit v statoch EU....

 

 

 

 

Scruton dnes podobne ako mnohí iní konzervatívni myslitelia v západnom svete čelia často brutálnej antikampani zo strany ľavicových aktivistov a uctiť si ho v tomto čase je jednak veľkým gestom pre neho samého, no aj odkazom pre predstaviteľov západnej spoločnosti, že sa spreneverujú slobode, ku ktorej sa verbálne hlásia.

 

 

 

https://www.postoj.sk/44188/ked-ostrakizovane-polsko-vyznamena-sira-rogera-scrutona?fbclid=IwAR2MjpvYefFjqoxgFAnC6mOf7oF8IJW2Do3riCyaZlqIcQl6FcuYW2C2A2w

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov