Skočiť na obsah

Minimálna mzda


tomassi

Odporúčané príspevky

Vo Fínsku bol taký experiment, po dvoch rokoch ho zrušili, keďže minimálna mzda viedla len k tomu, že účastníci zleniveli. Niečo mi hovorí, že galantský nositeľ Nobelovej ceny za pracovné výkony by dopadol rovnako.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 19 hodinami, Tomáš napísal:

Ešte aj v prípade že vlastníte malý byt na ktorý nemáte hypotéku tak režijné sa pohybujú okolo 150€ aj to len v najlepšom prípade.

Netrep sprostosti, keď o tom hovno vieš. V Bratislave v garzonke som mal náklady na byt 100EUR. A to aj s internetom. Kde ty na tie úvahy a informácie chodíš? Vycuciavaš si ich z prsta? Ostatné sa mi čítať nechcelo, zase je to len hatlanina spojená s úvahami, čo nemajú takmer žiadnu vypovedaciu hodnotu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aby ste to neotáčali všelijako tak to maximálne skrátim. Na slovensku sa dá bývať od 100 hore. Čo by sa stalo keby zrušili minimálnu mzdu a ľudia by začali zarábať sumy aké si reálne zaslúžia. Z čoho by žili keby vyšlo najavo že niekto by zarábal 50€ a náklady na garzónku má 100€. Čo urobí? Budú bývať traja v tej garzónke? Dve platy na náklady a tretí jedlo či ako?

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, Tomáš napísal:

Čo by sa stalo keby zrušili minimálnu mzdu a ľudia by začali zarábať sumy aké si reálne zaslúžia.

Tvoj mozek z moráka je naprogramovaný tak, že povinnosťou tejto spoločnosti, štátu, civilizácie, planéty, galaxie, vesmíru a priľahlých dimenzií je postarať sa o teba. Ty si však úplne mimo, minimálna mzda je len niečo umelé, aj keď nejaké to opodstatnenie má, ale ekonomike môže skôr škodiť - najmä ak prudko rastie.

Z toho, čo si doteraz napísal, jediné plus je, že sa snažíš byť zamestnaný, resp. tak sa tu prezentuješ a zvyšok galaxie sa snažíš presvedčiť, že to tak stačí. Tvoju "snahu" však degraduje to, že žiješ v lokalite, kde je veľká koncentrácia firiem, ako si sám napísal, berú priamo z ulice, stačí, že nenafúka. Takže zamestnaný budeš, aj keby si nechcel. Takže nemusíš sa snažiť nás presvedčiť, ako sa snažíš - pretože ty nerobíš nič, žiadnej firme si nepreukázal svoje schopnosti, čo vieš, čím môžeš byť užitočný - a stačiť nenafúkať, to zvládne aj retard. 

Ešte na chvíľu odskočím o pár dekád dozadu: s tou "snahou" by si uspel akurát tak v tom tvojom milovanom socializme, ktorý celý pracovný trh nastavil tak, že sa väčšinou len chodilo do roboty. Áno, bolo veľa pozícií, kde bolo treba pracovať a tvrdo, ale keďže vtedy tu vládla prezamestnanosť, teda byť nezamestnaný znamenalo byť príživníkom, tak ľudia boli zamestnaní aj tam, kde to nebolo treba. Tam stačilo robiť normy na 50% a zvyšok šichty sa pila káva. K tomu boli nastavené aj platy, ktoré však celkom relatívne stačili na prežitie všedných dní (keďže za socializmu ľudia nemali toľko možností ako peniaze míňať). A nielen vďaka takémuto pokrivenému pracovnému trhu ten socializmus odhnil.

Doba sa však zmenila, ale nezmenilo sa myslenie niektorých mozekov z moráka. Dnešná spoločnosť už nefunguje tak, že stačí prísť do roboty a dostaneš výplatu, trh sa riadi dopytom a ponukou, čo zároveň zvyšuje aj konkurenciu, čo núti firmy inovovať a tlačiť na ľudí, aby pracovali na sebe - aby boli pre firmu prospešní. A tu sa už dostávame k tej tvojej obľúbenej minimálnej mzde. Tá by mala zabezpečiť pre každého zamestnanca, čo si riadne odpracuje pracovný fond, minimálny príjem na mesiac. Keďže ale minimálna mzda sa uplatňuje plošne na celé územie Slovenska a medzi západom a východom sú drastické ekonomické rozdiely, pre podnikateľa na západe je čoraz vyššia minimálna mzda ešte relatívne v pohode, ale na východe môže byť už likvidačná pre malé firmy. Také nemehlo ako ty, kde firma na východe potrebuje zamestnať človeka, by bolo nezamestnateľné. Keďže na východe tej práce je pomenej, aj obraty sú spravidla nižšie, tak vysoké platy sú pre firmy veľmi nákladné - a ak teda už majú niekomu zaplatiť, musí ukázať, že si tie peniaze naozaj zaslúži. Lenže ty nemehlo, čo nič nevieš, si pre každú firmu na východe drahý. Takže firma ti povie, že 620€ ti nezaplatia, ale keby bola minimálka 400€, tak to by oko prižmúrili a taký plat by ti dali. Tým by z úradu práce zmizol jeden nezamestnaný a pri konečnom súčte by sa takto mohlo zamestnať viac ľudí, čo inak trčia doma, nezamestnanosť by sa znižovala a ľudia by mali prácu, čo by rozhýbalo ďalšie obchody.

Zrušenie minimálnej mzdy by nemalo žiadny negatívny efekt - napr. by ti firma ponúkla 200€, ty by si povedal, že chceš 400€, tak by ste sa už na niečom dohodli (poznám ľudí, čo majú skills, aké nemá hocikto a vedia ich predať aj za 2000€. Čo vieš predať ty? Ani na tej posratej linke nestíhaš a skenovanie balíkov robíš na polovičný výkon). Ako som písal vyššie, náš pracovný trh sa riadi dopytom a ponukou. Buď by ste sa dohodli alebo nie. Buď by si súhlasil s platom, aký by ti ponúkli alebo by si sedel doma na riti alebo by si zdvihol tú tlstú riť a išiel pracovať inam - presne ako tí Albánci v Amazone, oni tiež doma nenašli prácu za plat aký by chceli, tak sa pohli ďalej. Pretože ono je to o tom, keď niečo chceš, ideš za tým aj cez pol Európy. Tí Albánci tak spravili a nevymýšľali nad tým, proste boli nútení niečo spraviť a tak aj spravili. Na rozdiel od teba, parazita lenivého, ktorý rozmýšľa akurát len nad tým, aký je tam bufet a či ti ide firemný autobus spred činžiaka priamo až k hale, kde ťa vysadí rovno pred jedálňou, kde len sadneš a ješ. Ty by si na východe skapal už po prvom mesiaci, jediné šťastie máš, že si tam, kde si, ale aj na takého parazita ako ty, raz dôjde.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Áno ako kamoš čo šiel do anglicka za tamojšiu minimálku lebo angličania to nechcú za tie peniaze robiť. Prešiel Európou lebo nebol lenivý a prial to nepohodlie bývať v spoločnom dome s inými stredoeurópanmi... Stredná európa zase vyhovuje Albáncom, Ukrajincom, a raz ma vytlačia lebo firmy zistia že radšej zamestná šikovného ukrajinca za našu minimálnu mzdu, ktorý bude 3x produktívnejšý, a nebude pindať že chce bufet a pod.

A teraz to hlavné: Áno priznávam sa že si takú sumu nezaslúžim a hanbím sa že neviem robiť normy a nemal som do tej roboty trepať. Ak koalícia uzná za vhodné tak nech znížia minimálku na 300€ alebo ju zrušia úplne a nejak bude.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved chod do Slovinska, vyplakaval si, aku super minimalku maju, preco aj tu nie je. Tak chod. 

Vidis, radsej budes plackat, nech znizia mininalku, nez by si zacal na sebe makat. Rozumiem, ze nedokazes vsetko a tak rychlo, ale robit po dvoch rokoch na 50%??? Do bufetu ta asi netreba nahanat, ze? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby som šiel do slovinska tak za akúkoľvek prácu by som mal 800 lebo u nich je to minimálna mzda, takže by mi ju platili za každých okolností. Ale predsa sú ľudia ktorí sa netrepú do zahraničia. Lebo trh EU je otvorený, na stavby, do skladov, na oberačky, hľadajú stále ale prečo niekto ide a niekto nie? Ísť do zahraničia za prácou je istá strata komfortu. Ktorého sa nechcem vzdať. Teraz však ide filozofická otázka: Čo je lepšie? Bývať v Slovinsku na ubytovni a zarábať zaručených 800€ alebo doma a zarábať hocijakú sumu aká sa podarí (obvykle nižššiu). Čo je lepšie? Ja neverím že by na južnom Balkáne bola taká chudoba že sa im oplatí ísť 1000km pre stredoeurópske platy. Keby už aspoň išli ďalej veď už keď toľko prešli, už mohli pokračovať do západnej európy a tam su aj minimálne platy iné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ísť do zahraničia za prácou je istá strata komfortu. Ktorého sa nechcem vzdať. Teraz však ide filozofická otázka: Čo je lepšie?


Lepšie je ti dať rovno po papuli ty flákač. Nám je všetkým jasné, že pre teba je podstatné, aby ti firemný autobus ZADARA chodil od činžiaka priamo k bufetu a minimálnu mzdu každý rok zvyšoval štát bez toho, aby si tou tlstou riťou pohol. Sám od seba nikdy nespravíš nič, pokým nemáš za to desiatky benefitov, ktoré nemajú ani kľúčoví zamestnanci.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

Ísť do zahraničia za prácou je istá strata komfortu. Ktorého sa nechcem vzdať.

tým si ty povedal všetko. Viac ani netreba. Komfort je pre teba to najdôležitejšie. Načo by si tam šiel? Jazyk nevieš, robiť tiež nie, tak čo by si tam robil? Vrátil by si sa veľmi rýchlo. Žiadne zázemie, bol by si zodpovedný iba sám za seba, žiadne výhodné bývanie, rýchle pôžičky ak treba. 

Kde je napísané, že by si našiel v Slovinsku robotu? Pochybujem. S čím by si šiel ohúriť? Ako rekordman v menení prác? To áno, to by si bol medzi najlepšími. Myslíš si, že by chceli takého "pracanta", čo zmení 40x zamestnanie za rok? Podľa mňa by už aj číslo 10 svietilo ako reflektor. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

Ísť do zahraničia za prácou je istá strata komfortu. Ktorého sa nechcem vzdať. Teraz však ide filozofická otázka: Čo je lepšie? Bývať v Slovinsku na ubytovni a zarábať zaručených 800€ alebo doma a zarábať hocijakú sumu aká sa podarí (obvykle nižššiu). Čo je lepšie? Ja neverím že by na južnom Balkáne bola taká chudoba že sa im oplatí ísť 1000km pre stredoeurópske platy. Keby už aspoň išli ďalej veď už keď toľko prešli, už mohli pokračovať do západnej európy a tam su aj minimálne platy iné.

Zbytočne zaťažuješ takýmito otázkami ľudí, ktorí pracujú doma, ktorí nemali a ani nemajú potrebu, či nutnosť odísť.

Prečo sa nepýtaš kamarátov, ktorým zvykneš volávať.  Oni odišli do zahraničia, oni vedia najlepšie prečo sa tak rozhodli. Oni ti povedia výhody, nevýhody, či nutnosť vzdania sa "domáceho komfortu".

Všetci ostatní, ktorí to neskúsili, musia iba teoretizovať a opäť iba tzv. "mlátiť prázdnu slamu"“.

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chcel by som vidieť toho debila, ako si v Slovinsku (alebo kdekoľvek mimo SK) hľadá robotu, ubytovanie, vybavuje papiere... fakt by som to chcel vidieť. normálne by som si spravil výlet, aby som ho pri tom sledoval. to, že by potom niekde drel 10-11 hodín si predstavovať nemusím, tak ďaleko by sa nedostal.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To som urobil a v dvoch prípadoch. Jeden prípad dokonca aj súvisí s minimálkou aby sme aj v téme zostali. Opatrovateľka je vyučená sestrička takže ona by ani na slovensku nerobila za minimálku. Zdravotníkov stále hľadajú, tak ona by sa v nemocnici zamestnala hocikedy. Ale odpoveď bola nízke mzdy! Chcela sa osamostatniť, zobrať si hypotéku a kúpiť byt, mať svoje auto, aj sa nejako obliekať, starať sa o seba a nie živoriť. Všetko zrealizovala a plat sestry na slovensku, by jej to zďaleka neumožnil. Takže aj na otázku či sa neplánuje vrátiť na slovensko robiť do nenocnice, povedala že jej rakúsky plat vyhovuje a už s tým štandardom ktorý má si nemôže dovoliť robiť za slovenský plat.

Druhý prípad kamoš infovojna (asi je tam dlho sám preto mu prepína) bol vždy čudák taký samotár. Má gymnázium takže o odbornej zručnosti hovoriť nedalo, takže robil také isté roboty ako ja. V tej dobe bola minimálna niekde na úrovni 250€ ani nevravel ako ho to napadlo, nejako cez kamošov či ako šiel najprv na nejakú sezónnu prácu a vtedy mala libra voči slovenskej koruni taký kurz že aj 50sk bolo za libru. Mi vravel ten pocit keď dostal prvú výplatu že nechápal koľko peňazí drží v ruke, že to bol šok. Vtedy sa rozhodol že na slovensku nemá zmysel pracovať, tak sa vracal iba s kratšími prestávkami a stále na dlhšie obdobia tam šiel. Nakoniec tam zakotvil. Už je ako domáci. On už na slovensku ani nevidí budúcnosť a má tamojšiu minimálnu mzdu a spokojný. A vravel som mubo tých nákladoch že viac platu ale aj vyššie náklady a vravel že žiť z minimálnej mzdy v UK a z minimálnej na SK je ajtak taký rozdieľ že sa to oplatí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

Druhý prípad kamoš infovojna ... Má gymnázium takže o odbornej zručnosti hovoriť nedalo, takže robil také isté roboty ako ja. V tej dobe bola minimálna niekde na úrovni 250€ ani nevravel ako ho to napadlo, nejako cez kamošov či ako šiel najprv na nejakú sezónnu prácu a vtedy mala libra voči slovenskej koruni taký kurz že aj 50sk bolo za libru. Mi vravel ten pocit keď dostal prvú výplatu že nechápal koľko peňazí drží v ruke, že to bol šok. Vtedy sa rozhodol že na slovensku nemá zmysel pracovať, tak sa vracal iba s kratšími prestávkami a stále na dlhšie obdobia tam šiel. Nakoniec tam zakotvil. Už je ako domáci. On už na slovensku ani nevidí budúcnosť a má tamojšiu minimálnu mzdu a spokojný. A vravel som mubo tých nákladoch že viac platu ale aj vyššie náklady a vravel že žiť z minimálnej mzdy v UK a z minimálnej na SK je ajtak taký rozdieľ že sa to oplatí.

Máš príklad z prvej ruky, čo viac si môžeš priať, na čo ešte čakáš. :neviem:

Čo tak skúsiť sa dohovoriť s kamošom, že to v UK skúsiš aj ty. Nech ti nájde nejakú robotu, strechu nad hlavou ti určite na nejaký čas poskytne, čo viac môžeš chcieť. Kamarát pre kamaráta to určite veľmi urobí rad.:smile:

Na vlastnej koži zistíš ako ľahko sa zarába a žije mimo hraníc Slovenska a ako ľahko sa dá zarobiť podstatne viac ako zarábaš tu, aj keď budeš robiť za minimálnu mzdu, no nie?!

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Radšej už budem ticho lebo Sniper alebo Proteus mi radi pripomenú aký je rozdiel absolventom osobitky a zmaturovanej zdravetnej sestre ktorá plynule hovorí nemecky, toľko viem aj ja že veľmi veľký! Rakúšanky za mininálnu mzdu robiť nechcú, a pre slovenku je to taký peniaz že na slovensku môže utiahnnúť hypotéku, a mať zánovné auto. Tak už ani písať nemusíte. Nemám ani šajnu čo je to starať sa o imobilných starcov a pri mojej povahe by som odtiaľ zdrhol prvý deň s tým že mi stačí aj SK minimálna mzda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

že mi stačí aj SK minimálna mzda.

koho tu ideš odrbávať, sám seba či zvyšok fóra? nezarábaš minimálku, ale podstatne viac, a oveľa viac ako je hodný tvoj pracovný výkon ... vieme to všetci vrátane teba. že z toho platu nedokážeš vyjsť je tvoj problém a tvoja blbosť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Plat v amazone = minimálna mzda v slovinsku. Keby sem prišiel turista z Ljubljany a poviem mu koľko zarábam tak by povedal že u nich to je minimálka. Keď sa brat rozprával s Holanďanom na rampe a pýtal sa aké sú na slovensku platy, keď mu povedal tak sa spýtal že na týždeň? Nie na mesiac. Holanďan nechcel veriť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Potom mal brat pozvat holandana na slovensko, zobrat ho do dedinskej krcmy a tiez by holandan nechcel verit, kolko co u nas stoji oproti nim. 

Zavolaj kamosa infovojna, nech ti poskytne ubytko, nasporene pre zaciatok mas, nie? Nech ti pomoze s prwcou a uvidis. Nemusis sa bat, v UK je tolko poliakov, ze nemusis ani po anglicky vediet. Niekam do skladu by ta zobrali, vsak ked im niekto prelozi, kolko si robil na akych poziciach, tak ta beru vsetkymi desiatimi. Preco si este tu? Tvrdis, akych mas kamosov, co im ty musis volavat do zahranicia. Tak nech ti teraz pomozu.

Co mozes stratit? Jaaaj, zabudol som. Svoje pohodlie mozes stratit. A uz sme doma. Ty vies len krasne basnit, co by ako malo byt. Ze? Ty teoretik. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pivo viem že majú drahšie, to hovoria aj turisti... Ale zhodli sme sa že minimálnu mzdu iných krajín nevyužijem, a Sulík má teraz dosť iných starostí ako minimálna mzda na slovensku. Keby veľmi, teraz má jedinečnú šancu na to siahnúť, je ministrom na správnom mieste a za koaličných partnerov má samých neľavicových... Ktovie či sa v budúcnosti takáto šanca naskytne keďže preferencie hlasu rastú, smer nech bude v akomkoľvek stave určite bude v jeho  koalícii, priberú sí nejaký most, smk, možno aj sme rodina sa k nim pridá lebo sú populisti, im je jedno s kým tam budú a týmto čo sú tam teraz, preferencie len klesajú. Takže toto vládne obdobie im zatienil covid a ďalšia taká šanca už nebude.

To sa netreba báť že to tu sociálne demokracie pokazia, lebo smer si už nebude môcť dovoliť to čo robil, a hlas sa preto oddelil lebo snimi nič nechcel mať. Tým dali najavo že sú slušnejší. Aby nepokazili ekonomiku príliš štedrým pomáhaním chudobe, na to je tu EU, OSN, eurozóna, oni ajtak nedovolia aby pokazili štát, z členstva plynú povinnosti, musí sa udržať verejný dlh pod istou hranicou a tak. A v budúcnosti ajtak EU špekuluje nad rôznymi projektami proti chudobe. To je obecne známe že ak budú peniaze v obehu, to aj ekonomike prospeje, tak záujem je aby sa peniaze míňali a na to ich treba mať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Počúvaj, ty si nejako mozgovo postihnutý, že máš potrebu stále dookola filozofovať nad tou minimálnou mzdou, ktorá sa ťa netýka? Alebo máš v pláne odísť z Amazonu, tak už máš potrebu zisťovať a uisťovať sa ako to s ňou je?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Skôr to druhé. Ale to "máš v pláne" by som vynechal lebo to firma má v pláne resp. okolnosti. Keď si dáme dokopy skladačku že čoraz menej ma nechávajú paleťákovať, keď som sa zachraňoval tak že som sa pýtal na našej aj iných zmenách vykladať kamióny, všade povedali že majú plno, takže som v takej šlamastike že na linke normu neviem dať, iné roboty mi nechcú dať, tak kam to asi smeruje. Ja sa tam môžem maximálne tak umelo držať pokiaľ to len pôjde a potom ma čaká buď minimálna mzda alebo aj horšie. Veď pred amazonom som mal všetky roboty buď za minimálku  alebo len niečo nad. Tým horšie som myslel to, že niektoré firmy z dôvodu vysokých nákladov na zamestnanca kvôli minimálke, zamestnávali radšej na dohody, alebo polovičný úväzok a zvyšok v obálke a podobne. Niekde vyžadujú živnosť. Proste presne to na čo sa upozorňovalo ak to s minimálnou mzdou budú sociálni demokrati moc preháňať. Zamestnávatelia si budú hľadať všemožné cestičky ako ušetriť na nákladoch za zamestnanca. To tiež neni dobré.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na rok 2021 minimálna mzda

Citát

V nominálnom vyjadrení ide o sumu 623 eur mesačne.
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/minimalna-mzda-2021-tabulka © Podnikajte.sk

to je hodne. starodôchodcovia po 40 rokoch práce majú mnohí polovičný dôchodok a vyžijú. jeden sám chlap, ktorý má za minimálnu sumu bývanie, nefajčí, nepije, negambluje, nenecháva na ženy, víno a spev, z tejto sumy vyžije v pohode.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 38 minútami, Tomáš napísal:

Proste presne to na čo sa upozorňovalo ak to s minimálnou mzdou budú sociálni demokrati moc preháňať.

Ano presne tak, ty si žiarivý príklad, prečo rýchle zvyšovanie minimálnej mzdy nie je prospešné pre zamestnanosť. Kto bude ochotný platiť niekomu, kto na všetky práce reaguje takto?:

pred 18 hodinami, Tomáš napísal:

Ja sa v tom nevyznám, vždy to mal niekto druhý na starosti

 

pred 19 hodinami, Tomáš napísal:

Nemám ani šajnu čo je to starať sa

Ty si pre pracovný trh nepoužiteľný, pretože práce, ktoré si ty schopný robiť v požadovanej norme, nie sú hodné ani tej minimálnej mzdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov