Skočiť na obsah

Minimálna mzda


tomassi

Odporúčané príspevky

To ja neviem čo proti mne majú. Ja som im nič neurobil. Ale logicky mi to nedá že ak už idú z domu prečo nie do krajiny kde je lepšia mzda ako na slovensku a ešte ako bonus tvorili spoločný štát a jazykovo sú spoloční. Táto mladá generácia už nezažila tú občiansku vojnu čo tam bola. Im je to už fuk, mládež sa zaujíma už len o čumenie do smartfónu. Proste to čo vidia na našich mzdách, chápem že je to viav ale keď už raz idem ďaleko z domu tak už pôjdem rovno do holandska či nemecka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nenamyslaj si, preco by vsetci nieco proti tebe mali? Nie si az tak zaujimavy ani dolezity. Iba ak tak vo svojej hlavicke. 

Preco by mali ist vsetci do Holandska ci Nemecka? Ked tam su naklady na zivot ovela vyssie a ked niekde zacinas nie ako utecenec ale ako clovek co chce zarobit a mat sa lepsie. Ty preco nejdes do krajin, kde sa maju lepsie? Ved si to chod vyskusat. Len basnis a nic neurobis. Myslis si, ze v Nemecku ci svedsku ci holandsku vsetkych vitaju z otvorenou narucou hej? 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lebo kolegovia s ktorými robím majú neustále krčmové reči že aký je tento štát lebo sa pozri na holandsko nemecko akú majú minimálnu mzdu a my tu robíme za almužnu a toto počúvam vkuse od tých typických dedinských chlapcov pre ktorých vo voľnom existuje iba krčma a futbal. Tak im pritakávam že majú pravdu. Nadávajú na každú vládu ale sami riešenie nemajú. Vy sa v takých kruhoch nepohybujete ale medzi spodinou je to bežná vec že stále poukazujú na to ža v akeh prehnilôej krajine žijeme veď sa pozri len na rakúsko vedľa že minimálnu mzdu majú vyššiu ako naše platy aj s prémiami. Tam tisíc euro v čistom zarobím aj keď budem špaky zbierať na stanici.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak tam chod,  co ine sa da povedat ?  Nadavanie na vladu je bezna zabava,  ale na rozdiel od teba to nik neberie vazne.  Mas plno ludi co chodia pracovat do zahranicia,  spytaj sa  ich, ako to tam funguje :), Ci naozaj dostavaju peniaze za nic.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto je skvely napad. Budem sa ich doradu pytat kolko zarabaju a kolko ich vyjdu naklady na zitie a co museli pre to urobit aby tam boli. Toto ma napriklad nenapadlo. My ked si volame bavime sa len tak bezne o vselicomm ale nie o tomto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poviem ti tajomstvo, ale psssst nikomu ho neprezrad, dobre? 

Nielen spodina akou nazyvas dedinskych chlapcov, ktori by ti prikurili ked by vedeli ako o nich pises, nadavaju na vladu. Nadava vela ludi aj vzdelanejsi, aj inaksi. Len preto, ze ich nestretnes vo svojom okoli a nebavia sa s tebou, este neznamena, ze neexistuju. Opatsi len potvrdil, ze zijes vo svojej obmedzenej bubline, kde si myslis, ze len tebe je zle a ostatni sa maju ruzovo fajnovo. Ze? Ze len ty mas problemy. Mimochodom, z ktorych vacsinu by si nemal, ak by si premyslal. A neminul vsetky peniaze za dva tyzdne. To len taka vsuvka. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 19 hodinami, Tomáš napísal:

Toto je skvely napad. Budem sa ich doradu pytat kolko zarabaju a kolko ich vyjdu naklady na zitie a co museli pre to urobit aby tam boli. Toto ma napriklad nenapadlo. My ked si volame bavime sa len tak bezne o vselicomm ale nie o tomto.

toľké roky tu riešime tie volania do zahraničia a ktovie kdekade ešte ...
keď už nikde inde, tak tu sú náznaky, že mozek z moráka ako rád hovorí Sniper, funguje ináč....

neexistuje, že za tie roky by kohokoľvek iného nenapadlo spýtať sa na tieto veci... každý by sa spýtal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Vzhľadom na diskusiu v mojej téme o minimálnej mzde resp. skôr to že sniper stále hovorí že niektorí by si nezaslúžili ani minimálnu mzdu a lepšie by ju bolo zrušiť. Tak v téme na to určenej poďme analyzovať aké by to malo dopady na slovensku. Pozrel som si ešteraz to video z úvodného príspevku, kde je veľmi pekne vysvetlené prečo minimálna mzda škodí nízkokvalifikovaným pracovníkom a vlastne presne to sité vysvetľoval aj Sniper keď vravel že náklady zamestnávateľa prevyšujú sumu ktorú mu takýto zamestnanec vyprodukuje, takže je v mínuse. V tom prípade lepšie pochodí ak takýchto ani nezamestná. Ale jedno čo v tom videu zabudli povdať že čo v prípade ak sú náklady na život a bývanie vyššie ako tá mzda ktorú by mu platil zamestnávateľ bez existencie minimálky. Tým chcem povedať že vo videu bolo vysvetlené že Simon by bol radšej keby mohol naďalej pracovať za 3 doláre ako kvôli minimálke 9 dolárov nemať prácu vôbec. 

Avšak na slovensku vieme že bývať sa lacnejšie ako 150-200€ nedá. Ešte aj v prípade že vlastníte malý byt na ktorý nemáte hypotéku tak režijné sa pohybujú okolo 150€ aj to len v najlepšom prípade. A teraz si predstavte že neexistuje minimálka a zamestnávateľ by určil že Simonova mzda je reálne 120€. V poriadku je to viac ako nula ale za 120€ si Simon nevie zaplatiť ani režijné na byt ani robotnícku ubytovňu kde stojí mesiac napr. 130€. Takže bol by prakticky bezdomovcom a vieme že život na ulici nieje ideálny pre človeka, teraz si predstavte že máte chodiť do práce, podávať výkony, ale nemáte ani len postel kde by ste prespali. Ako by ľudia chodili z pod mosta do práce? Neodpočinutý, mali by rôzne choroby kvôli hygiene atď. Tak potom štát alebo zamestnávatelia by zase musel vymyslieť takú alternatívu že postaviť nejaké jednoduché príbytky, nejaké nízkonákladové montované unimobunky aké sa robia pri živelných katastrofách, alebo by prespávali v autách na parkovisku fabriky, alebo by spali na laviciach v šatni? To mi povedzte že ak si my ťuťmáci nezalúžime minimálnu mzdu tak koľko by sme mali dostávať? Zamestnávateľ by mohol povedať že naša práca je hodná 80-im eurám! Ale kde by sme prespávali? Dobre viete že z 80€ sa nič nedá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas,   to su tvoje polopravdy.  Na slovensku sa samozrejme da byvat aj lacnejsie, aj mat nizsie naklady.  Ty sam si priklad, tvoje naklady su nizsie.   Inymi slovami, ty si najprv sam urcis aky je standard a potom zistis ze nan nemas peniaze. Ale normalny postup je taky ze si zoberies prijem a z neho ti vyjde aky si mozes dovolit standard. ( aj tvoje naklady su take,  ak sa ti zdaju vysoke, zacni setrit.  Na elektrike, na kureni.  Ide to, len sa ti nechce. )

A minimalna mzda je taka "tricky",  ak sa zvysi nad istu uroven tak skodi vsetkym.  A ak je pod istou urovnou tak ma zanedbatelny dopad.  Ty si napriklad o tretinu nad nou a jej zvysenie sa ta nedotyka a v tvojom regione teda nema dopad.  Ale v regionoch kde su mzdy blizko jej urovne, tak  vyzenie ludi do zivnosti, skratenia pracovnej doby pripadne rovno do nezamestnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso díky za diskusiu. Dajme tomu ja som vychádzal z priemeru koľko stoja ubytovne na mesiac alebo najmenšie byty na slovensku. Zase za 50€ napr. sa nedá na slovensku bývať. Minimum je 100€. Potom zákony. Na slovensku si nemôžeš rozložiť stan pred fabrikou alebo si tam postaviť chatrč. Bola by to stavba na čierno, je to na cudzom pozemku atď. Takže ja sa takto pýtam:

Ako by na slovensku žili ľudia po zrušení minimálnej mzdy? Aká by to bola suma ktorú by začali reálne zarábať? Či by tá suma stačila na bývanie? Sniper aspoň toto si prečítaj a odpovedz. Napríkrad game dala jeden nápad, že takí by mali aj 3 zamestnania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Po zruseni minimalnej mzdy by sa vela nezmenilo,   ta sa realne tyka velmi maleho percenta ludi.  

Ale ked zacnes hladat moznosti:  Co napriklad spolocne byvanie ? Uskromnis sa, budete byvat v izbe 2-3 a  naklady budete platit spolocne. ked to zvladnu studenti, tak to zvladnes aj ty.  Najdes si taketo ubytovanie v oblasti kde su nizsie ceny najmu,  budes sice dlhsie cestovat do prace ale usetris.   Atd,   keby si musel tak by si nasiel riesenie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prikryvali by si takou perinou aku maju ?  Ty navrhujes aby ostatni doplacali peniaze tym ktori nemaju na nejaky zvoleny standart. ( BTW momentalne aj ty si ten co doplaca, nie ten co berie). 

Je to mozne, ak existuje spolocensky suhlas ale nie je to ziadne pravo.  A otazka je ako to nastavit a realizovat.  Minimalna mzda je na to velmi zly nastroj.   Pre mna je ovela prijatelnejsi socialny program, kde sa dany clovek dostane pod nejaku formu dohladu s cielom ho dostat na vyssiu uroven.   Cize peniaze za snahu sa zlepsit, nie ako narok. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Všetky reči, ktoré tu vedieš, všetky tvoje nezmyslené otázky sú iba úplne prázdnymi rečami. :ermm:

Sedíš si doma v obývačke s nohami vyloženými na konferenčnom stolíku, dávaš nezmyselné otázky, ale odpoveď na ne však už pre teba neznamená vôbec, ale vôbec nič.

Stále sú to iba otázky "hodené do placu", aby si sa dobre pozabával, alebo skôr, aby si si krátil dlhý čas.

Pri svojich vedomostiach a schopnostiach zarábaš kráľovsky, ale nebol si si schopný odložiť ani jedinú stovečku. Vôbec nič! Ale stále sa ti máli, stále by si chcel viac, ale aj keby si čírou náhodou dostával dvojnásobok, ani potom by si nemal pred výplatou ani na obyčajný rožok.

Ale teba trápi - naozaj iba rýdzo teoreticky - minimálna mzda, od ktorej si na hony vzdialený.

Pre svoj prípadný ďalší rast nie si ochotný urobiť vôbec, ale vôbec nič!

Ale koľkým ľuďom tu dokážeš parádne zdvihnúť tlak, to si nevieš ani predstaviť. :neviem:

  • Díky! 2
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tomáš, ty riešiš všetky problémy sveta. iba svoje vlastné nie . pre mna je to mlátenie prázdnej slamy 

pred 3 hodinami, Sniper napísal:

Celé to čítať nebudem, furt je to dookola to isté. Zhrniem to len tak, že šikovným patrí svet a ťuťmákom lopata do ruky.

definuj tych "sikovnych " 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Já sa pekne pýtam pani secretka, nič zlé nerobím. Ide o to že zrušili by minimálku, lebo niektoré zamestnania nedokážu vyprodukovať ani sami na seba, takže podľa videa je lepšie mať prácu za čokoľvek ako nemať ju vôbec. Z toho hľadiska je jej zrušenie dobré. Avšak aká suma by to bola? Ak by klesla nižššie ako sú režijné náklady danej rodiny tak by prišli o strechu nad hlavou a spod mosta je ťažké chodiť do práce. Existovala by alternatíva extrémne lacného bývania napríklad? Alebo fabriky by ubytovali svojich zamestnancov niekde v pivnici továrne? Napríklad v predvojnovom období boli také veci že robotnícke getto a stavali sa také podlhovasté rodinné domy kde bolo veľa drobných bytov, kúrilo sa kachlami, v mestách kde tie domy zostali slúžia obvykle ako rómska osada. Sa tak vravieva že cukrovarské domy, staré kasárne a tak. Takže niečo ako za monarchie taký stav by bol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 minútami, electric blue napísal:

definuj tych "sikovnych " 

Z pohľadu Tomáša je šikovný každý, kto aspoň normu vie spraviť na 100% a nie toto nemehlo, čo po dvoch rokoch robí normy na 50% a ešte pindá na Matoviča, že "nevybaví" rakúske platy. Že ho huba nebolí.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 minútami, Tomáš napísal:

Avšak aká suma by to bola? Ak by klesla nižššie ako sú režijné náklady danej rodiny tak by prišli o strechu nad hlavou a spod mosta je ťažké chodiť do práce.

Tomáš... velice pekne ťa prosím.... už prestaň filozofovať, nejde ti to...

ty píšeš toto, keď roky zarábaš sám pre jediného človeka viac, než si kedy zarobil,  z jednej výplaty a zlacneného bývania nedokážeš existovať z výplaty, musíš si pomáhať pôžičkami, k peniazom, z akých žijú miestami rodiny? že ťa prsty nebolia, keď to píšeš.
 

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov