Skočiť na obsah

Minimálna mzda


tomassi

Odporúčané príspevky

Niekde uz aj bolo pisane setrenie nezavisi od vysky prijmu ale od silnej vole cloveka odriekat si a nekupovat zbytocnosti. Ale pisalo sa aj o tom ze keby viac mali, viac by minali, co by robilo obrat aj dph aj obchodnikom aj by sa mohlo vyrabat keby to mal to kupovat atd. Vyssie platy proseju celej spolocnosti.

 

A oficialne som pod hranicou chudoby.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas, ja uz par mesiacov zo svojho prijmu davam 340E na hypo a uver. Predtym som taketo naklady nemala, a koncila som na nule. Pytam sa samej seba, kam som predtym davala 340E? :)

 

Tak ako som napisala vyssie, ked velmi chces, dokazes.

Su momenty, kedy musim povedat "nie, teraz s vami na ten vylet nepojdem", alebo "hmm, tieto topanky su krasne, ale zial..." .

Samozrejme, s minimalnou mzdou by som nedostala hypo ci spotrebny uver. Ale inak by som premyslala. Aj ked, asi takto premyslam prave preto, ze nemam minimalny plat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pockaj teraz nechapem moc zamotane to pises. Ako premyslas ked nemas minimalnu a ako premyslas ked mas minimalnu? Vsak to co davas na hypo to je moj cely plat! Tak musis byt bohata tykoxo. Ujo politik vravel v telke ze hranica chudoby je ked jedinec ma cisty prijem mensi ako 346€ do coho ja zapadam. Takze som chudobny oficialne ale uz nevysvetlili ze co zahrna ta chudoba lebo ja som si pojem chudoba predstavoval tak ako v siedmom nebi boli ze rodina byvala v starom dome bez elektriny, vodu brali zo studne, zohrievali ohnom, deti sa ucili pri svieckach atd. Ja sa stravujem kazdy druhy den vo fastfoode, pijem coly, mam auto, bicykle aj dve, mobily aj 4, internet, len na telefony dam 30 za mesiac... Takto podla mna chudobny clovek nevyzera.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomáš, chudobný si nie kvôli nízkemu platu /aj keď ten hrá tiež istú úlohu/ ale kvôli tomu že vyhadzuješ peniaze za neskutočné kraviny:

 Ja sa stravujem kazdy druhy den vo fastfoode, pijem coly, mam auto, bicykle aj dve, mobily aj 4, internet, len na telefony dam 30 za mesiac... Takto podla mna chudobny clovek nevyzera.

neviem koľko zarába doll, ale predpokladám že plusmínus autobus sme na tom rovnako... píšeš že musí byť bohatá, potom podľa tvojich predstáv musím byť bohatý asi aj ja... či?

a predstav si, že vo fastfoode som nebol niekoľko rokov - na slovensku vôbec, v zahraničí som sa v nich sporadicky stravoval na služobkách.

kolu vypijem možno raz za mesiac, aj to si ju kúpim kvôli fľaške, aby som si v robote mal do čoho sódu nabrať na pitie...

na telefóny dávam: 20€ kredit na súkromnej simkarte mám na pol roka, na firemnej si platím mesačne niečo cez jedno euro - aby som ju mohol využívať aj na súkromné hovory...

 

takže prestaň žrať blafy od ktorých tlstneš, nalievať sa presladenou žbrndou od ktorej sa ti akurát zuby kazia, vyvolávať dlhé hodiny s kadejakým pokemonom o úplných h*vnách :smile3: a do roka sa dostaneš do podobnej situácie ako ja, že ma nezaujíma presný termín výplaty, lebo aj pred výplatou mám na účte vždy zostatok cez 1k€.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale o tom ze minam sa bavime v inej teme. Tu som sa pytal na vas nazor o definicii chudoby resp. podla coho usudzuju ze clovek co ma mensi prijem ako 346 eur je automaticky chudobny. Vsak mnoho rovesnikov robia v samsungu za minimalnu mzdu uz aj 10 rokov a nasetrili si aj na lepsie auta, niekto aj na byt... Ani jeden z nich nevyzera ako nejaky bulharsky dedincan... Proste minimalna mzda by sa nemala brat ako chudoba. Ti co maju pod 100€ by sa mali ratat ako chudoba. Nad 300€ to je luxus, keby som vedel hospodarit tak by som z minimalnej mzdy chodil kazdy rok k moru, mal normalnejsie auto alebo byval sam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tomas, to je socialisticka chudoba, existuje priemerna mzda a ked niekto ma 50 percent, tak ho oznacia za chudkbneho. ty ostanes chudobny aj ked sa zdvojnasobia realne mzdy. vzdy budes len zavistlivo pozerat na ostatnych.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas, my tu ale hovorime prave o min.mzde a chudobe. To len ty nevidis suvis.

Keby zarabas viac, aj tak si chudobny, kvoli tvojim vydavkom.

neviem koľko zarába doll, ale predpokladám že plusmínus autobus sme na tom rovnako... píšeš že musí byť bohatá, potom podľa tvojich predstáv musím byť bohatý asi aj ja... či?

Urcite zarabas ako muz viac :)

Momentalne som 5mesiacov v stadiu ze neusetrim nic, ale konsolidujem sa na margo noveho byvania, takze stale nejake vydaje.

Mat partaka, tak sveta zit...

Ale to je do inej temy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie som bohata. Mam na ucte -200, ani tu colu si neviem kupit, som vlastne vacsia chudera nez Tomas.

A mam vacsi nos a mensie usi. Isto by som bola v ociach Tomasa za Hirosimu.

 

:*

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alebo je Tomáš náročnejší ... veľkosť nosa, počet operátorov a simiek, konto :)

 

 

 k tej minimálnej mzde a míňaniu na fastfoody skúsim pripomenúť tú druhú tému, o sporení - je tam pár príspevkov, ktoré ukazujú, že na mnohé rodiny v žiadnom prípade ani pri dvoch príjmoch, spravidla plat plus materská plus prídavky na jedno dve deti  - nevychádza ani len tá minimálna mzda na hlavu.

žiť z minimálnej mzdy nie je jednoduché, ale to nie je ani z materskej, ani z mnohých dôchodkov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Minimáln mzda je v netto menej ako určená hranica chudoby na jedinca. Tak zaujalo ma že podľa čoho ju určujú. Zdôrazňujem že na jedinca, takže na rodiny je asi iná hranica zas. Však jedinec zarábajúci minimálnu mzdu nieje chudobný v realite.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Ficko by vraj rád zdvihol minimálnu mzdu. Chudobizni (aj mentálnej) sa toto veľmi dobre počúva.

 

Ale mentálna chudobnizňa si to akurát vypočuje, ale neprepočíta.

Stručne a jasne to zhrnul Mihál

 

 

Na zvýšení minimálnej mzdy zarobí štát viac ako zamestnanci

 

Premiér Fico s veľkou slávou ohlásil ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy. Tak ako vlani, opäť ide o populizmus určený tým, čo nerozumejú pojmom hrubá mzda, čistá mzda, dane, odvody...

V čom je pointa. Ak sa (hrubá!) minimálna mzda od roku 2018 zvýši o 50 eur - teda zo súčasných 435 eur na 485 eur, čistá mzda zamestnanca sa v skutočnosti zvýši oproti roku 2017 len o 32,41 eur.

Avšak príjmy štátu, Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní sa zvýšia oproti roku 2017 až o 45,19 eur!

Pritom mzdové náklady zamestnávateľa (mzda + odvody) sa zvýšia o 77,60 eur.

Povedzme si to ešte raz. Zvýšenie hrubej minimálnej mzdy o 50 eur znamená zvýšenie mzdových nákladov zamestnávateľa o 77,60 eur. Zamestnanec dostane na výplatu v čistom o 32,41 eur viac - štát a poisťovne dostanú 45,90 eur...

Ak to chcete v percentách, zo zvýšených mzdových nákladov dostanú zamestnanci 42% ale štát a poisťovne si uchmatnú 58%...

S primeraným zvyšovaním hrubej minimálnej mzdy súhlasím. Nemôžem však súhlasiť so spôsobom, ako to robí súčasná vláda na čele s premiérom Ficom. Je nehorázne, ak viac než polovicu zo zvýšenia mzdových nákladov zhltne štát. Preto budeme navrhovať, aby aj štát prispel k zvýšeniu čistých príjmov zamestnancov:

  • zvýšením nezdaniteľnej časti pri výpočte dane,
  • zvýšením odpočítateľnej položky pri zdravotných odvodoch alebo
  • zavedením trvalého súbehu štátnej dávky vyplácanej k nízkej mzde.

Zamestnancom sa musia zvyšovať skutočné príjmy, teda čisté mzdy a zo zvyšovania mzdy musia mať profit oni, nie štát.

 

 

Mentálna chudobizňa (v tomto prípade konkrétne Tomáš) by mala pochopiť, že pre firmy a zamestnancov je výrazne lepšie zníženie daní a odvodov.

 

Ja ako SZČO, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky, som si mohol odpočítať 40% z príjmov, maximálne však do výšky 5040€. Tento rok si však môžem odpísať až 60% a až do výšky 20 000€. Škoda, že to neplatilo už pre minulý rok, zrovna keď mi o dosť vybehol daňový základ.  Ale vďaka vyšším paušálnym výdavkom mi klesnú dane a odvody, čo mi vychádza oveľa vyššia úspora, ako keby som si mal fakturovať o nejakú stovku viac a z toho platiť dane a odvody.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne to pripomina "stare zlate casy".......ak uz teda direktivne minimalnu mzdu, tak o par mesiacov pride rad aj na statom urcene ceny .....lavicovo liberalna banda a ich manifest (vid. Blaha a spol.) alebo "dobry holubi sa vracaju" :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Axel

 

 

Takému mantákovi ako je Tomáš by som neplatil ani stovku.

 

Ekonomika štátu by, by bez spotrebiteľov, ako je aj Tomáš, nefungovala. V niektorých bohatých štátoch sa vážne uvažuje, aby každý občan, bez ohľadu na to, či je zamestnaní, dostával minimálny plat. Zdá sa to na prvý pohľad zvrátené, no je to investícia, ktorá bude nutná, pre udržanie neustále rastúcej spotreby. A Tomáš je príkladom toho, že takto vynaložené peniaze sa okamžite znova vrátia do kolobehu spotreby. Rovnako peniaze, ktoré sú určené na podporu v nezamestnanosti, sociálne dávky, humanitárna pomoc atď. Úzka skupina ľudí bohatne na tom, že štát vynakladá tieto prostriedky z daní, zadlžovaním budúcich generácií, tlačením nekrytých peňazí, ich devalváciou. Nakoniec aj tak skončia vo vrecku tejto úzkej skupiny oligarchie. Banky, ktoré poskytujú pôžičky klientom, ktorí ich nikdy nebudú schopní vrátiť, robia presne to isté. Udržujú pomocou nekrytých úverov kontinuálny tok financií do spotreby. Vrcholní manažéri najväčších bánk dobre vedia, že to nakoniec vyvrcholí finančnou krízou. No spoliehajú sa na to, že banky pred krachom, budú nakoniec revitalizované znova len štátom. Too Big to Fall https://openiazoch.zoznam.sk/cl/161499/Zoznam-najsilnejsich-Najvacsie-banky-ktore-nikdy-neskrachuju
A nemôžu sa mýliť, veď banky robia to, čo štát - oligarchovia potrebujú. Aby biznis mohol pokračovať ďalej, musí byť stimulovaná spotreba akýmkoľvek spôsobom. Nožnice medzi bohatými a chudobou sa otvárajú aj vďaka "sociálnej politike" štátu. Stačí sa pozrieť okolo seba, kto sa snaží mať najsociálnejšie cítenie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak to je jasné, z tohto pohľadu, je Tomáš stabilný pilier spotrebnej ekonomiky :zubiska:

 

Čo sa týka základného príjmu pre všetkých, je to zaujímavý experiment a podľa mňa by sa mohol otestovať. V niektorých krajinách sa už testuje, ale len vo vybraných lokalitách. Dôležité by bolo určiť, z čoho sa bude tento príjem dotovať, takže ekonomika musí byť výkonná. Ale ak by mal každý nejaký ten príjem, tak by nebol existenčne odkázaný, čo by napr. mohlo znížiť kriminalitu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

Čo sa týka základného príjmu pre všetkých, je to zaujímavý experiment a podľa mňa by sa mohol otestovať.

 

Automatizácia, digitalizácia, nasadzovanie robotov nahradí v krátkej budúcnosti mnoho pracovných príležitostí. Pre odborníkov v informačných technológiách to prinesie nové pracovné príležitosti. No tých je už dnes nedostatok. Pritom podiel IT špecialistov na celkovej zamestnanosti na Slovensku v roku 2015 predstavuje menej, ako 3%. Zavedením automatizácie a digitalizácie bude možno Slovensko potrebovať 10% IT špecialistov. To však nenahradí všetky zrušené pracovné miesta. Navyše, nie každý je schopný rekvalifikovať sa na IT špecialistu. Našťastie štátny sektor a jeho byrokracia je bezodnou studnicou pracovných príležitostí. Slovensko je rajom byrokracie. https://aktualne.atlas.sk/slovensko-ako-kralovstvo-uradnikov-sme-lidrami-v-pocte-statnych-zamestnancov/ekonomika/ekonomika-v-eu/

Dostávať plat a pritom nepracovať sa dá riešiť rôznym spôsobom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím, že niečo také ako "rekvalifikácia na IT špecialistu" je prakticky nemožné, buď na to bunky máš alebo pôjdeš hrabať lístie do parku. Navyše pojem "IT špecialista" je dosť obšírny, ja mám nejaké znalosti v HTML, CSS, Bootstrap, Javascript, PHP, MySQL, nainštalujem a nastavím bársjaké CMS alebo e-commerce riešenie, ale za IT špecialistu sa nepovažujem, možno 80% populácie tomu nechápe, ale pre mňa sú to základné veci. Minule Darkman tu Tomášovi ukazoval nejakú stránku, čo si musí naštudovať, no ale keď ja som bol z toho jeleň, tak čo by bol z toho Tomáš? Existuje vôbec na to nejaké slušné slovo? :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mám podobné skúsenosti. Dokonca ani VŠ vzdelanie v oblasti IT nie je zárukou, že vychová človeka, schopného pracovať v tomto obore. Často býva opak pravdou. Základnou podmienkou je záujem o túto oblasť a neustále štúdium. Ja som tiež pracoval v tejto oblasti, ale je to doménou ľudí tak do 40 rokov. Potom už človek stráca entuziazmus a motivácia je viac finančná..

 

Ja som ešte pamätník elektrónkových počítačov a keď som odchádzal vlani do dôchodku, programoval som ešte mikrokontroléry, ktorých rozmery a kapacita bola v 1972 rozprávkou. V podstate mi bolo teoretické štúdium tejto oblasti viac menej zbytočné. Všetko sa bolo treba učiť od začiatku „za jazdy“ Zažil som programovanie v strojovom kóde, assemblery, C, C++, rôzne operačné systémy... Nie každý je ochotný, venovať tomu toľko času a námahy, ak to nie je aj jeho hobby. Po finančnej stránke sa mi to vyplatilo, ale kto chce zarobiť „balík“, nech sa dá na niečo lukratívnejšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono,  ekonomilka by fungovala aj bez minimalnej mzdy.  Ved to prelozme do jasnej reci,   zoberies niekomu kto ma vyssi prijem a das to niekomu kto ma maly.  Ten z vyssim prijmom tiez predsa peniaze pouziva,  jeho spotreba je vyssia, pripadne investuje peniaze do niecoho co prinesie zisk v buducnosti. 

Ale tu v europe sme sa akosi dohodli ze nechceme aby ludia ako Tomas zili v biede ako bezdomovci,  chceme mat socialny zmier a tak proti podobnym transferom nie je velky odpor.    Len sa taketo prerozdelovanie nesmie prehnat,  pretoze to brzdi ekonomiku zalozenu na hodnotach.

Myslienka zakladneho prijmu nie je nova,  ved aj sulikov odvodovy bonus je len jej variantom.  Z pohladu statu sa to da spravit ale nie su jasne socialne dosledky.  co by spravil Tomas keby dostaval 500 EUR bez prace ? Snazil by sa najst si pracu za 200 EUR ? Alebo by naopak sedel doma a nadaval na rezim ?  A co v pripade ak by mal deti ?  nevytvorila by takato davka zavislost a bludny kruh ako v romskych osadach ?

A rovnako aj robotizacia a digiitalizacia neznamena stratu pracovnych miest ale vyssiu produktivitu a lacnejsie vyrobky.  UZ sa to v dejinach udialo vela krat a rozbijanie strojov nepomohlo :)

Nie je to teda problem ekonomicky ale moralny,   je moralne davat niekomu peniaze zadarmo ?  Tomas sa bude bit ze ano, ale ja o tom nie som presvedceny.  Skor to zabija moralne instinkty,   tomas rozhodne nie je vzorom moralky,  neberie to ako dar ale ako svoje pravo.   Rimsky lumpenproletariat je ukazkou ako taketo rozdavanie dopadlo v minulosti. 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Ten z vyssim prijmom tiez predsa peniaze pouziva,  jeho spotreba je vyssia, pripadne investuje peniaze do niecoho co prinesie zisk v buducnosti. 

 

Jedno percento ľudí, vyše 70 miliónov osôb, vlastní viac, ako zvyšných 99 percent svetovej populácie. (Možno tieto čísla nie sú presné.) Títo ľudia samozrejme investujú svoje peniaze, vytvárajú pracovné príležitosti, ale na spotrebe sa podieľajú mizivým percentom. "Sedemdesiat percent HDP v USA je založených na spotrebe domácností.“  Takmer celý ich biznis, je založený na rastúcej spotrebe bežných ľudí. Preto, že prostriedky strednej a nižšej triedy, ktorá má hlavný podiel na spotrebe, sú obmedzené, stimulujú banky k poskytovaniu nekrytých hypotekárnych úverov, ktoré nakoniec nezaplatia banky, ale daňový poplatníci. Rovnako podporujú, štedrú sociálnu politiku, imigráciu, humanitárnu pomoc, dotácie všetkého druhu a všetky aktivity, ktoré vedú k zvyšovaniu spotreby na úkor zadlžovania štátu. Preto aj tá diskusia o plate pre každého. Nemotivuje ich altruizmus, ale zisk. Vyhovuje im, keď štát a obyvateľstvo žije na dlh budúcich generácií, lebo oni z toho ťažia už dnes a dlh bude platiť niekto iní.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono to je omyl,   nie je dolezite vlastnictvo ale priijem a ten je distribuovany ovela rovnomernejsie,  Prebral si nespravne argumenty a potom to vedie k takto divnym zaverom.   Ved napriklad ako moze byt ziskove dat peniaze a potom ich nechat za ne kupovat.  Myslim ze ti chybaju zaklady ekonomie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

 

Nie som ekonóm, ale vysvetli mi, v čom sa mýlim.

 

Prestav si 2 ľudí, osoba A a B. Osoba A má našetrené prostriedky a kúpi si auto. Osoba B ich nemá a kúpi si auto na pôžičku z banky. Výrobca ocele, elektrickej energie, subdodávatelia, logistika a výrobcovia áut, zarobia na jednom aute sumu X. Štát z tejto sumy získa Y. Ak banka poskytne človeku B pôžičku na kúpu auta, bude suma 2X a 2Y. Súčasne sa vytvorí potreba 2 násobnej práce, čo znamená vytvoriť, väčší počet pracovných miest a nutnosť dať týmto zamestnancom plat. Väčší počet pracovníkov potrebuje jesť, bývať, využívať služby, ich deti potrebujú študovať...Tým vytvorí prácu a zdanenie pre ďalšie profesie a nových konzumentov..

 

Osoba B však nedokáže splatiť pôžičku. Banka skrachuje za toxické pôžičky. Štát, ktorý má príjem iba z daní, by takouto transakciou prišiel o zdroje. Má to aj odborný termín "Too big to fail". https://cs.wikipedia.org/wiki/Too_big_to_fail  Logicky teda štát revitalizuje krachujúcu banku tým, že najjednoduchšou cestou na revitalizáciu banky, je emitovať dlhopisy na úkor zadlženia štátu. A banka môže opäť poskytovať toxické pôžičky.  Alebo, ako v prípade, USA, štát emituje nekryté peniaze. Všetci, zúčastnení, okrem osoby B, pracovali v tomto biznise zo ziskom a ich biznis bol úspešný. Osobu B navštívi exekútor, ktorý tiež neobíde naprázdno a navyše exekútor môže sprostredkovane auto kúpiť a predať, za vyššiu cenu, ako podhodnotenú cenu pre osobu B. Osoba B, však ako sro, môže vyhlásiť bankrot a zbaviť sa tak nesplatiteľných dlhov. Exekvované auto predstavuje potenciálnu hrozbu, preto, že ten, kto si ho kúpi, nebude už kupovať nové auto. Na odstránenie tejto hrozby vymyslí štát "šrotovné", ktoré eufemisticky obháji potrebou obnovy starých áut z hľadiska emisií a bezpečnosti na cestách. Túto „geniálnu“ myšlienku nakoniec opäť zaplatí štát, teda zaplatia to všetci daňoví poplatníci. Z pohľadu daňového poplatníka, ktorý na šrotovnom neprofitoval osobne, nemal program samozrejme žiadne pozitíva. Ale v zmysle celého biznisu je to logické riešenie. Uviedol som príklad pre osobu A a B, ale populačná explózia pôsobí multiplikačne v tomto biznise a preto je podporovaná štátom rovnako, ako imigrácia. Ľudovo sa to nazýva, že si "prežierame budúcnosť" a žijeme na dlh. Ale s týmto názorom nesúhlasím. Z hľadiska evolúcie je to úplne prirodzené správanie. Nikdy v minulosti sme sa predsa, ako druh, nechovali inak. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ekonomika by síce bez minimálnej mzdy fungovala, ale bolo by podstatne viac ľudí doslova v biede žijúcich.

Mnohí zamestnanci, napríklad v automobilovom priemysle nechápu, prečo nemajú rovnaké mzdy, za rovnakú prácu, ako v Nemecku, alebo vo Francúzku. Preto, že ponuka práce je na Slovensku iná. Ak Slovensko nie je schopné poskytnúť kvalifikovaným ľudom dobre platenú prácu, títo môžu využiť možnosti v otvorenom Schengenskom priestore. Naopak, nekvalifikovaná práca prichádza na Slovensko, v podobe investícií, sama. A jeden z dôvodov je aj ponuka a dopyt nízko kvalifikovanej práce u nás. Zvyšovanie minimálnej mzdy je limitované tým, či tieto zahraničné investície budú prinášať predpokladaný zisk. Vláda samozrejme môže stimulovať zahraničných investorov daňovými úľavami, ale deformuje tým domáce podnikateľské prostredie. Naši robotníci nechápu, že vyrobiť auto nie je len manuálna práca. My nemáme vývoj a výskum a nedokážeme sa na svetovom trhu presadiť vlastnou Know-how. Je ilúziou porovnávať sa s Nemeckom. Skúsme teda recipročne vybudovať automobilku (napríklad v Nemecku), kde budú vyrábať na Slovensku vyvinuté autá, o ktoré by bol záujem na celom svete. To neznie dobre, ani ako vtip. Za tento stav Slovenska sú zodpovední aj súdruhovia, ktorí sa podieľali na divokej Mečiarovej privatizácii.Privatizačné projekty nomenklatúrnych kádrov, ktorých hlavnou kvalifikáciou bolo absolvovanie večernej univerzity marxizmu-leninizmu, nemohli ani inak dopadnúť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov