Skočiť na obsah

Minimálna mzda


tomassi

Odporúčané príspevky

Nedá sa jednoznačne povedať, či je minimálna mzda dobrá alebo zlá.

 

Budem vychádzať z tohto videa, ktoré naznačuje, že zavedenie resp. zvýšenie minimálnej mzdy by spôsobilo zvýšenú nezamestnanosť nekvalifikovaných ľudí. Takže hovorí o tom, že je lepšie dolnú hranicu neurčiť vôbec a radšej platiť menej ako viac.

 

Ľudia čo zarábajú málo, menej míňajú. Domáca spotreba (to je to, čo na Slovensku už dlhodobo stagnuje), býva v krajinách dôležitým pilierom rastu HDP (preto sa musíme spoliehať iba na export a zakaždým sa začneme triasť a Mikloš začne prepočítavať budúcoročný rozpočet keď rast nemeckého HDP spomalí o 0,1%). Pri nízkych platoch spotreba nikdy nebude obzvlášť vysoká a pri nízkej spotrebe, firmy nebudú mať dôvod priberať nových ľudí. Ale ak by sa mzda pracovníkov zvýšila, tak tí by viac míňali, firmy by mohli viac vyrábať a následne zamestnať viac ľudí, ktorí by začali vyrábať, zarábať a tiež míňať čo by rozbehlo výrobu aj v ostatných firmách.

 

Na druhej strane však, tak ako hovorilo toto video, zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí prepúšťanie nízkokvalifikovaných zamestnancov alebo odchod firmy do "lacnejšej" krajiny (viď Rumunsko). Preto či je minimálna mzda dobrá alebo zlá sa nedá jednoznačne povedať, pretože prináša výhody, ale aj nevýhody a závisí od viacerých faktorov ako je podnikateľské prostredie, u domáceho obyvateľstva ochota míňať a orientácia priemyselných odvetí na trh. Minimálna mzda je skôr nástrojom politikov pred blížiacimi voľbami v chudobnejších krajinách.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s týmto v podstate súhlasím.

 

posledné titulky v tom filme ... Bastiat .... mi pripomenuli, že Bastiat konkrétne spomínaný tu už je : originál pamflet spred viac než jeden a pol storočia :

https://www.freespace.sk/tema/3570-bastiat-pamflet-ktory-plati-tretie-storocie/

 

spojením týchto dvoch vecí, toho prvoplánového filmu a starého pamfletu vzniká kdesi čosi, v čom žijeme.

a nesúhlasím so zrušením minimálnej mzdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem,peniaze sa rozlezu medzi zamestnanca,stat(ich zamestnancov,aj korupcnikov(tu sa to podla niekoho prelieva k zamestnancom a niekto si mysli k majitelom) a majitela. Vsetci co spolu vyprodukujeme to mame. Viac sa rozdelit neda. Potom su tu banky, ktore vedia kradkodobo rovnovahu co sa vyprodukuje a spotrebuje vyklonit. Kratkodobo pomozu spotrebe aj vyrobe a potom sa to utlmi. To mame dnes tu krizu.

 

Boj o mzdy je bojom medzi to co sa vyprodukuje medzi majitelmi a zamestnancami. Boj je tu mozno kvoli tomu,normalne by stale bol,preco nie ale preco je to kriticke,zrejme aj kvoli zlym rozhodnutiam - urokom v bankach. Proste banky trosku zvacsili vyrobu aj spotrebu a treba to aj trosku dat do rovnovahy a..

 

Platilo by to v uzavretom priestore. Ten boj by bol vyrovnany,mozno ani tie banky s urokom by nevadili, ale zamestnanci rehravaju, kvoli ani nie robotom., globalizacii.

Som zvedavy co sa bude pisat o 30-40 rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

len dodam ze minimalna mzda je zly postup ale plne najhorsi je v kombinacii s reginalnymi rozdielmi. V bratislave je minimalna mzda nizsia ako nastupny plat a tak vela skody nenarobi, na vychode vsak vytvara nezamestnanost.

 

A este existuje podobne zla a to su statne tarify, ktore posobia opacne. Napriklad v bratislave za traifny plat sa neda najst dobry ucitel a tak skolstvo upada, na vychode dostavaju viac, ucitelom to prospieva ale skoly by im mohli dat menej a opravit okna napriklad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Boj o mzdy je bojom medzi to co sa vyprodukuje medzi majitelmi a zamestnancami. Boj je tu mozno kvoli tomu,normalne by stale bol,preco nie ale preco je to kriticke,zrejme aj kvoli zlym rozhodnutiam - urokom v bankach. Proste banky trosku zvacsili vyrobu aj spotrebu a treba to aj trosku dat do rovnovahy a..

 

S bankami to nema prakticky nic spolocne. Urcity antagonizmus existuje bez ohladu na to, co robia banky - tyka aj firiem, ktore nemaju nijake uroky a existoval aj v dobach, ked boli uroky minimalne. A sam vidis, ze sa tyka aj statnej sfery. Maximalne tak mozes povedat, ze firma, ktora krachuje ma logicky problem platit mzdy - nie to ich este zvysovat. Ale zavazok voci banke je vzdy len jeden z mnohych.

 

A banky ani nijak neodkladanaju vyrobu. V bankach prebieha uplne normalny stret subjektov co maju peniaze - a subjektov, co peniaze chcu a potrebuju. Nie kazdy kto ma peniaze ich vie efektivne vyuzit, nie kazdy chce riskovat - a nie kazdy, kto ma schonosti a nadanie ma aj peniaze, aby to mohol vyuzit. Banka je len prostrednik, ktory ale zaroven nesie riziko. Kym neboli banky, vykonavali tuto funkciu ti, co mali vacsie mnozstvo prostriedkov - obchodnici, krcmari, mlynari, niekedy slachta, profesionalni uzernici.

 

K minimalnej mzde - tato je zaroven casto aj zakladom na vypocet minimalnych odvodov. A kedze realne napr. u nas za minimalnu mzdu skoro nikto nepracuje, tak jej zvysenie neznamena zvysenie prijmov zamestnancov, no moze znamenat zvysenie vydavkov.

Alebo na druhej strane - minimalna mzda, resp. jej nasobky su zakladom na vypocet urcity zliav na daniach. Takze navysenie minimalnej mzdy moze zvysit ulavy, co je jednoznacne pozitivne pre ludi.

 

Ale toto je trosku ina otazka, ako ked sa k minimalnej mzde postavime ako k sume, za ktoru ludia realne robia. Na Slovensku sa to tyka len uplneho minima.

 

Budem vychádzať z tohto videa, ktoré naznačuje, že zavedenie resp. zvýšenie minimálnej mzdy by spôsobilo zvýšenú nezamestnanosť nekvalifikovaných ľudí. Takže hovorí o tom, že je lepšie dolnú hranicu neurčiť vôbec a radšej platiť menej ako viac.

 

Ale tak to predsa nefunguje - mzdy sa na trhu prace neurcuju podla minimalnej mzdy - aspon vacsinou vobec nie...

 

- Ak zamestnavatel ponukne prilis malo, tak nebude mat zamestnancov. Alebo pojdu ku konkurencii, alebo sa viacej oplati nezamestnat

- Ak ponukne proste len malo - tak nebude mat kvalitnejsich ludi

- Ak bude uplne jediny a nebude mat nijaku konkurenciu, tak vynutene navysenie minimalnej mzdy moze znamenat, ze zamestna menej ludi. No kedze nema nijaku konkurenciu, tak zvysok (ktory by inac asi zamestnal) bude bez prace

- Ak budu ludia pozadovat prilis vela, tak ich nezamestna - pokial bude mat inu moznost (zamestnat menej ludi, zamestnat inych ludi, presunut vyrobu, ukoncit vyrobu, outsourcovat, nahradit ludsku pracu technologiou atd.)

- Ak by vznikol aj kartel, kde by sa zamestnavatelia dohodli na velmi nizkych mzdach - tak aj jediny konkurent, ktory by nepristupil, by dokazal prevziat tych najlepsich, takze by nakoniec na tom tratili. Ale zabranenie takemuto kartelu je vecou zakonov a nie zasahovania do vysky miezd zo strany statu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Xeno pozri sa do vysledovky a pod sumu pridana hodnota. Mas tam uz iba(zhruba) osobne naklady, odpisy,dan a cisty zisk, aj uroky(financne naklady). Priklad. Realne cisla Samsungu Galanta(v tisicoch eur). http://www.samsung.c...za_rok_2010.pdf strana 23 a nizsie

 

Xeno narazal na banky, ale aj banky tam su,len nie v tomto priklade v nakladoch(oni maju financny zisk), ale v trzbach. Keby neboli uvery,mozno by mali nizsie trzby. Oni asi uver ani nepotrebuju, kedze kumulativne za tie dve roky maju pridanu hodnotu 573 milionov eur a na mzdy dali 77,7 miliona a na dani(nie co je tam scitane,lebo cast dani maju odpustene),ale 54,4 miliona. Teda vlastnikovi firmy zostalo 452 miliona eur,pritom v roku 2009 bola obstaravacia hodnota majetku 209 milionov a v roku 230 milionov eur. Keby mali "garantovane" trzby, je si schopny majitel postavit kazdy rok taku fabriku. Keby si ti zamestnanci odkladali vsetky peniaze, co tam zarobia by mozno nasporili na fabriku za 10 rokov.

 

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz len dopoviem, statu by to trvalo dlhsie ako zamestnancom,vlastne toho nieje schopny lebo je deficitny.

 

V Madarsku vraj Orban zvysil minimalnu mzdu na 290 eur. Ma sa to dotknut cca 30% ludi. Doteraz 30% ludi malo nizsie mzdy ako 290 eur. Samozrejme sa obavaju rovnako ako tyso, ze vsetci pridu o pracu. Orban to nerobi kvoli ludom,resp robi to hlavne si myslim kvoli daniam. Zvysi zaklad zvysi danove a odvodove prijmy. Vie ze 30% ludi o pracu nepride,lebo by neboli prijmy a mal by nahnevanych obcanov.

 

U nas sa minimalna mzda dotyka cca 50% ludi(velmi hruby odhad). Aj predavacky co ma minimalnu mzdu + premie z obratu. Ked to majitelovi nevyda, tak % z obratu znizi. Su ludia co maju aj nizsiu ako minimalnu mzdu. Proste nevyda. Riesenie? - kratsi pracovny uvazok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slimak,

 

Toto vazne nesuvisi s minimalnou mzdou. Ale ked na tom trvas...

 

Pokial firma ma peniaze a napriek tomu si vezme uver - zjavne na to existuje velmi dobry dovod, pretoze uver ma naklady navyse vo forme uroku. Takze musi byt dovod, preco nepouziju svoje vlastne peniaze. Inymi slovami, to co sa moze zdat drahsie (kvoli uroku) moze byt v skutocnosti lacnejsie. Zo samotnych konecnych cisiel trebars nevidis ako je mesacny cash flow a ci nie su potrebne kratkodobe uvery na vykrytie rozdielov medzi splatnostou pohladavok a zavazkov - a tam moze byt urcoveny uver nakoniec vyhodnejsi.

 

Za druhe - ako vidis, tak Samsung praveze nema nijake velke uvery a naklady na uvery su velmi nizke. Vlastne urokove vynosy su VYSSIE ako naklady, takze z tychto operacii firma ma len zisk.

 

Proste toto je vec firemnych financii a nema zmysel ju motat do tejto temy, kedze s tym nijak moc nesuvisi. A samotne cisla ma Samsung moc pekne, bral by som to vsetkymi desiatimi.

 

U nas sa minimalna mzda dotyka cca 50% ludi(velmi hruby odhad).

 

Realne to je nejakych 3-5% ludi. Zvysok naozaj NEROBI za minimalnu mzdu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Xeno suhlas,tie naklady na banky vobec nemusia byt. Len som chcel vysvetlit ako sa rozdeli pridana hodnota.

 

Tie 3-5% mozno plati v Bratislave. U nas nie. To by som o tom nepisal, lebo by som si to ani nevsimol. Ale preco vo vacsine pracovnych zmluv viidim 1,9 eura na hodinu? Nevidel som nikdy 2,2 ani 4,8 ani 9,65. Videl som 600 eur na mesiac.1 pripad. Ale ja mzdy nerobim ani si to nejak nevsimam preto 50%.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nerozdelujes priamo nijaku priamu pridanu hodnotu, ale proste firma ma prijem a vydavky.... A naklady na uver su jeden z nakladov. Samsung, ktory si uviedol ako priklad je firma, ktora ma uvery velmi nizke - takze nie som si isty, co to presne malo k tejto teme ukazat. A neviem kolko ludi u nich robi za minimalne mzdy, pripadne na akych pozicies a na aky uvazok.

 

Tie 3-5% mozno plati v Bratislave. U nas nie.

 

Taketo cisla si netipujem, alebo ak ano, tak potom dost presne.

Tento rok bude minimálna mzda na Slovensku 317 eur, poberať ju budú podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej dve až tri percentá ľudí. Medziročne stúpol minimálny hrubý plat o 10 eur.

http://ekonomika.sme.sk/c/5765146/minimalna-mzda-na-slovensku-nevybocuje-z-priemeru.html

 

Tak sam vidis.

Pripadne sa mozes skusit pohrabat niekde na statistickom urade a tam budu mozno presnejsie cisla. Ale to nevylucuje, ze v nejakom chudobnom regione je percento ludi vyssie. Tu islo o celoslovensky priemer.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Nemecká ministerka práce a sociálnych vecí Ursula von der Leyenová vyzvala zamestnávateľov, aby tento rok Nemcom citeľne zvýšili platy.V posledných rokoch bol rast podľa nej nedostatočný, teraz ale situácia dospela k tomu, aby sa platy zvýšili o viac, než aká vysoká je inflácia.

http://profesia.pravda.sk/zamestnanie/clanok/25659-nemci-tvrdo-pracovali-zvyste-im-vyrazne-platy-ziada-firmy-ministerka/

 

Vzhľadomna to, že sme uspeli a nemecké podniky vytvárajú vysoké zisky, nadišiel čas, aby svoj diel dostali aj zamestnanci a dočkali sa zreteľného zvýšenia platu,“

 

 

Vysoke zisky. Zdvihni plat, neviem ako v nemecku,ale u nas urcite aj stat dostane o hodne viac. Nemali by sme sa aj mi pridat?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja ti nefim, brouku... Na jednej strane to vyzera logicky, plus ministerka ziskava politicke body a navyse by sa tymto asi zvysil domaci dopyt. Na druhej strane chapem rezervovany postoj zamestnavatelov. Ak by sa o nejaky rok mala situacia obratit, tak znizovanie platov bude tazke (vzdy je tazke),preto su zatial asi dost opatrni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Moje vysvetlenie je, že okrem malého tlaku na mzdy a vysokej nezamestnanosti sú dôvodom pomerne vysoké prevádzkové náklady podnikov na Slovensku kvôli neexistujúcim verejným infraštruktúram (fyzickej aj inštitucionálnej) a korupčným sieťam, keďže namiesto budovania modernej verejnej správy sa naše vlády venovali skôr gorilám a sasankám. Preto má KDH vo svojom programe jednu hlavnú prioritu – zamestnanosť – a všetko, čo s ňou súvisí.

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-54886920-nase-nizke-priemerne-mzdy

 

Aky mudry pan poslanec. Ak ho chcete volit mate smolu, nekandiduje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Myslim, ze tu som rozoberal nase HDP.

http://tomaskurian.blog.sme.sk/c/300125/Kapital-kontra-dochodky-nezamestnanost.html

Tento blog sa mi paci. Ma nieco do seba. MOzno neviem preco nas chce porovnavat s CR, preco nie s Madarskom, ale ok. A myslim ani taku nezamestnanost , ze 4%, nepotrebujeme. Urcite tam budu nejake zadrhely, ale mne sa to pozdava.

 

Myslite, ze Ficovi ide o nieco podobne? Ci ide tým istym smerom? Aj ked zvysuje dane dane podnikatelom, ci SZCO?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Trosku...dost...nespravne v niektorych bodoch.

 

Pretoze ten zisk je ze podstatnej casti reinvestovany naspat do ekonomiky, co nasledne vedie k rastu ekonomiky.

Je nespravne porovnavat vyspele ekonomiky ako Nemecko alebo USA so Slovenskom, ktore je stale len tranzitivnou.

 

Navyse pomer mzdy/HDP je vlastne len hypoteticky. V realnom zivote ludi a firiem je podstatne nieco ine. Pre bezneho cloveka je to vyska realnej mzdy (teda ak mu plat klesne o 5%, HDP o 20% - tak sa uvadzane pomery zlepsia, ale cloveku to bude prd platne). Pre firmu je mzda nakladova polozka. Kedze je SK v situacii, ze jednou z nasich rozhodujucich konkurencnych vyhod je pomer cena/kvalita pracovnej sily, tak prudke zvysenie miezd pri nezmenenych ostatnych podmienkach by zrejme viedlo k poklesu ekonomiky.

 

Take madarsko vyzera podla cisiel uplne krasne,ze? Ale realita je uplne ina.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://stats.oecd.or...Code=SNA_TABLE1#

 

On bral udaje odtial, niektore su spravne a niektore musim pochopit, este si ich prelozit.

Mzdy su zrejme rovnaju 25 miliardam - teda cene prace, pre rok 2011, dane - zrejme firemne 5,5 miliard, je zas vela len pre PO(ak si pamatam, realne su tak 2 miliardy). A zisky su zas prilis. Gross operating surplus and gross mixed income - 37,3 mild. Spolu to dava skoro nase hdp 69 mild.

 

Teda jeho priklad 300 000 dochodcov stoji cca 2 mild. A to 4% nevykryju zo mzdovej bazy(hruba mzda) 20 miliard - to je len 800 milinov.

4% aj z 25 miliard je len miliardy.

 

On neriesil, ze 300 000 novych pracovnych miezd sa vytvori(teda tych 25 miliard na mzdy bude konstatny),len ze firmy to maju dochodky zaplatit 4% cez zvysenie odvodov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podiel na HDP krajiny Zmena 1996 2010 2010/1996 Zamestnanci Firmy Štát Zamestnanci Firmy Štát Zamestnanci Firmy Štát mzdy zisky dane mzdy zisky dane mzdy zisky dane Slovakia 41% 49% 10% 38% 53% 8% -8% 10% -15% Czech 41% 49% 9% 42% 49% 9% 1% 0% -5% Chile 40% 56% 3% 39% 59% 2% -4% 4% -29% Ireland 45% 45% 10% 44% 46% 10% -1% 1% -2% Germany 55% 37% 8% 51% 39% 10% -7% 5% 19% France 52% 34% 14% 53% 34% 13% 2% 0% -9% USA 57% 36% 7% 55% 38% 7% -2% 4% -2% Hungary 45% 40% 15% 44% 41% 15% -3% 3% 1% Sweeden 54% 33% 13% 53% 30% 16% -2% -7% 26%

 

Ja som ich tiez intepretoval spravne,ale naco je ta tabulka a co to znamena? Je to sucet mzdovych nakladov, nejakych dani a nejakych ziskov co dokopy dava 100%. Co su to tie dane, myslim ktoré? A tie zisky?

 

Ti madari z toho naozaj vychadzaju dobre, ked scitas zmeny. My mame -12% a madari +1%. Ale HDP rastlo najviac mozno z tych krajin u nas. A rastli aj mzdy, pricom, ked som u madarov vybral ten prvy dolar tam bol pokles. Mozno vo forinte by bol rast.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale prave o to ide, ze tie vypocitane zmeny su dost umele ukazovatele, ktore nesuvisia moc s realitou a nepomozu pri hodnoteni ekonomiky. On vybral len tie, ktore sa mu hodili, aby podlozil svoje tvrdenie, ze slovaci zarabaju menej ako je normalne.

 

Preco nepouzil realnu mzdu, ktora do krizy rastla? Pretoze ta by hovorila nieco opacne - no pre cloveka je rozhodujuce to, co si za svoje peniaze moze kupit a o tom hovori realna mzda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ked sa pozries na tie tabulky OECD, v com je najvacsi rozdiel medzi Greckom a Svedskom? Su to relativne rovnake krajiny, s relativne rovnakymi udajmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
Ak by o minimálnej mzde rozhodovala Konfederácia odborových zväzov, ľudia s najnižším platom by dostávali takmer 500 eur mesačne. Dnes je minimálna mzda 352 eur.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/7073874/odbory-chcu-aby-bola-minimalna-mzda-takmer-500-eur.html#ixzz2qyMzQvv1

 

 

Dnes som siel domov na obed a nedal som si nic - vypil som liter piva co zostalo zo vcera. Do roboty som sa vratil pred jednou. Robil a makal som do necelej 6 stej. Ano som opovrhnutia hodny - ale za 5 hodin som si zarobil 200 eur. Tieto peniaze som si odmakal - ale dalo sa to spravit aj kvoli tomu ake som mal doklady.  Ako pripravene. Pritom nerobim nic svetaborne. Dnes rano som bol na tom horsie(tiez som nieco spravil aj zarobil). Prisiel clovek ze chce spravit danove priznanie na auto - vysvetlil som mu o co ide a kolko to stoji, popytal sa na jeho prijmy a poslal domov nech sa zastavi o mesiac  ked mu spravim danove priznenie z prijmu. Neviem ci sa zastavi ale dnes odchadzal v celku spokojny. Ja som bol tiez.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som sa vcera nechcel chvastat - ale vcera mi to islo - inak to je a bola a je ukolova praca - preto na zaciatku som nevedel kolko zarobim. vedel som to dat aj kvoli tomu - ze nemam cas - nemozem sa motat(teda musim makat) a podruhe - boloto relativne jednoduche - teda zakaznikovi dam 10% zlavu.

 

Dnes som vyrobil len 140 eur a nemam to este dokoncene a je to pausal.

 

 

Vlastne preco som to pisal - Pisal som to kvoli tomu ze ja si nemyslim, ze normalna hodnota prace za mesiac ma byt 350, ci 500 eur - tieto peniaze ja vyrobim a neukradnem nikomu - mne ich dobrovolne daju za pracu za tri dni - nie mesiac. A 200 eur zarobim aj za 4 hodiny - ale to je vynimka - aj bol vykon - aj okolnosti a ja nemam pracu vzdy - ale dostat v cistom 250 ci menej to je zufalstvo. podla mna by ludia co robia poctivo a makaju mat aspon 500 eur.

 

Inak ak oni budu mat 500 eur ja uz nebudem mat 1000 ale 2000. Ale tak toje.

 

-------------

 

Inak aj chapem, aj nechapem kto mi dal plusko. Keby boli aj minusky neviem ci by ich bolo viac. Ale vcera som sa bal ten prispevok pisat(triezvy bz som to iste nepisal).

Ale asi to nebolo zle napisane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Casto sa stretavam - ze majstri stolari , elektrikari , vodari ci hocico si nevie vypytat ani 5 euro na hodinu . Ani minimalnu mzdu. 

 

Mal som a mam vykyvany zachod. Tieklo k susedovi. Chlap prisiel dvakrat ku nam - pozriet a opravit a vypytal 50 centov - samozrejme to opravil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov