Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

takze ja dane neodvadzam...hm....co uz s tebou.....zivnostnik je pre mna taka ista persona, ako kazdy, kto si zaraba na svoju existenciu sposobom ktory si zvolil, alebo bol nejakym sposobom k tomu donuteny.......ano pouzijem jeho sluzby, tak isto, ako sluzbu taxikara....zaplatim a tym dotycny prestava pre mna existovat.....iba hlupaci si robia z ludi, co sa zivia zivnostou, polobohov, ktorych si treba nejako povazovat.....ktoreho zivnostnika ja zaujmam ako osoba?.......garantujem ze ziadneho.....jeho zaujmaju iba moje finanncne moznosti, kolko mozem u neho si dovolit nechat.....a to nie je nejaka trestna cinnost, ale prirodzene spravanie, tak preco by som mal ja zaujat nejaky humanny postoj k zivnostnikovy?......objednam a zaplatim.....co je na tom teda take toxicke, ked citam vase reakcie.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna informator mas normalnu reakciu,ci nazor. Ved kriticky treba byt. 

 

Rozhovor.

Citát

 

Nový šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy vraví, že zaviesť všetky opatrenia daňovej reformy, ktorú postupne predstavuje minister financií Igor Matovič, bude výzvou. Ak sa to podarí, bude to jeden z najväčších projektov v histórii Slovenska, preto by mal mať dostatočnú politickú podporu.

Na novej reforme sa Valachymu páči, že sa má zjednodušiť platenie daní a odvodov a že dáva väčší dôraz na rozvoj detí – či už sú to príspevky na krúžky, alebo doučovanie. To je však veľmi podmienené systémom, aby sa nedal zneužiť, inak to podľa neho nemá zmysel. Za dobré opatrenie považuje aj zníženie dane z príjmov pre firmy.

Komplikovaným sa mu zdá prepočet zvýšenia miezd na úrovni firmy, ktorý teraz vyvoláva veľa otázok. Preto by sa mal predstaviť jednoduchý manuál, ako to urobiť a ako si to budú vedieť zamestnanci odkontrolovať.

Valachy je novým riaditeľom IFP od 15. októbra. Predtým 15 rokov pracoval v Tatra banke ako ekonomický analytik. Vyštudoval štatistiku a pravdepodobnosť na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Minister financií postupne predstavuje návrh reformy daní a odvodov. Jej odhadované náklady sú zatiaľ 2,5 miliardy eur. Navrhol aj zmeny, ktoré by to mali vykryť. Sú tieto zmeny dostatočné?

Predstavenú reformu chápem ako víziu. Je to veľmi radikálna zmena vo všetkých oblastiach – či už na strane výdavkov, tak aj na strane príjmov, čo je po 18 rokoch od poslednej reformy želaným krokom. My v IFP pripravujeme materiál, kde zosumarizujeme aj spolu s číslami, koľko to stojí, aj s rizikami, ktoré reforma so sebou prináša. Pri jej uvádzaní do života s určitými vecami sa bude musieť ešte popasovať. Cieľom je, aby reforma nebola deficitná, a takto k tomu pristupuje aj minister. Vždy zdôrazňuje, že nepripustí, aby došlo k tomu, že by si jedna alebo druhá strana vyberala hrozienka, napríklad len zvýšila výdavky na deti a zároveň nebola ochotná predstaviť reformu príjmovej strany.

Ktoré opatrenia a veci sú v návrhu podľa vás také, že ich treba ešte viac vysvetliť a upresniť?

Napríklad poukazy na voľnočasové aktivity. Treba doladiť mechanizmus, ako by to celé fungovalo. Zatiaľ sa povedalo, že to budú karty alebo elektronický systém, ale na to, aby to dobre fungovalo a nezneužívalo sa to, treba ísť do veľkej úrovne detailu. Treba totiž zamedziť tomu, aby sme deťom dávali peniaze na voľnočasové aktivity, ktoré majú rozvíjať ich talenty, no nakoniec sa to len preperie a rodičia dostanú peniaze, ktoré nepoužijú na rozvoj talentu detí.

Čo treba ešte upresniť?

Komplikovaná vec je aj prepočet mzdy na úrovni firiem. Pokiaľ presne nepoznáme mechanizmus a pokiaľ nie je jasné, že nedôjde k zneužívaniu postavenia firmy voči zamestnancom, čiže pokiaľ by sa to malo robiť zle, nech sa to radšej robí inak. To sú dôležité veci, ktoré potrebujeme doriešiť.

Je podľa vás v poriadku, že deti nepracujúcich rodičov majú dostať od štátu o polovicu menší príspevok ako deti pracujúcich rodičov?

Vnímam to ako vec, o ktorej je legitímne diskutovať. Na druhej strane je to spôsob, ako viac motivovať rodičov, aby si našli prácu. Ale je to legitímny bod do ďalšej diskusie.

Do akej miery pomôžu vyššie príspevky riešiť mieru chudoby? Krátkodobo to rodinám finančne pomôže, ale problémom chudoby je skôr nedostatočné vzdelanie a slabá ponuka práce v niektorých regiónoch.

Na tejto reforme sa mi v princípe páči to, že nedávame peniaze na rodinnú politiku v hotovosti, alebo len na jej malú časť, a dávame väčší dôraz na rozvoj detí – či už sú to príspevky na krúžky, alebo doučovanie. Sumy, ktoré navrhuje ministerstvo, sú naozaj veľmi veľké. Osobne si viem predstaviť aj menšie alebo cielenejšie sumy. O tom sa bude ešte ďalej diskutovať. Ale systém má byť taký práve preto, aby vedel podporiť talenty aj v rodinách, ktoré na podporu nemajú peniaze alebo to nevedia ani robiť.

Aj príspevok na krúžky alebo doučovanie sa má zdaňovať paušálnou sadzbou 29 %. Ako vzniklo toto číslo, prečo práve touto sadzbou sa to má zdaniť?

Tak to navrhol minister. Paušálnu daň by však nemali platiť rodiny, ale poskytovatelia služieb miesto svojej dane z príjmu a všetkých odvodov. Táto idea však skrýva v sebe rôzne implementačné otázky, ktoré bude potrebné legislatívne definovať.

Ako ďalší problém ste naznačili, že pri zdaňovaní zamestnancov sa bude vychádzať z priemerného príjmu vo firme. Ako ste vlastne rátali v IFP účinky tohto návrhu?

Z fiškálneho hľadiska to bolo jedno, či sa ten prepočet urobí alebo nie. Keby sa neurobil, tak niekto zarobí málo a niekto viac. Minister trval na tom, aby zamestnanci v jednej firme mali čistý príjem vplyvom reformy vyšší o rovnakú sumu. My sme rátali len tie veľké vplyvy na úrovni verejných financií. Tento prepočet chápem tiež ako jeden z orieškov, na ktorý sa bude treba pozrieť.

Reforma zamestnancom čisté príjmy zásadne nezvýši.

Jej cieľom je naozaj najmä zjednodušenie, o čom minister stále hovorí. Myslím si, že aj dopyt verejnosti – odbornej i laickej – je naozaj v tom, že zjednodušme systém. Vidím v tom spoločenský konsenzus. Je už na ministrovi, akým spôsobom presvedčí verejnosť a koaličných partnerov, ale dopyt je tu už dlhodobo. Aj v minulosti tu bol projekt UNITAS, ale nič zásadné sa s ním nedeje. Ponúka nám však poučenie, že to nie je jednoduché. My aj hovoríme, že implementovať navrhované opatrenia bude výzvou, ale ak sa to všetko spraví, bol by to jeden z najväčších projektov v histórii Slovenska. Preto by som bol rád, keby aj tento projekt, keď sa bude robiť, mal podporu naprieč politickými stranami. Aby štát nerozbehol niečo, čo nasledujúca vláda stopne. Bez spoločenskej zhody by to nešlo.

Takže nie je reálne, aby sa od roku 2023 spustila celá táto veľká reforma? 

My sme s ministrom o tomto riziku hovorili a on to aj berie. Dôležité je nezačať reformu kúskovať, napríklad že začneme iba zvyšovať výdavky – to by mohlo dopadnúť zle. Musí to ísť ruka v ruke. Hovoríme, že táto vízia musí byť zhmotnená do presných, konkrétnych a dobre načasovaných krokov. Preto návrh reformy chápem ako víziu, s ktorou sa musia stotožniť politici naprieč spektrom, urobiť dobré časovanie nábehu reforiem naprieč rezortmi, aby bola podchytená IT stránka a podobne.

Aj vy hovoríte, že cieľom reformy je najmä zjednodušenie daňovo-odvodového systému..

Zjednodušenie, podpora rodiny a podnikania.

Zatiaľ sme nevideli zoznam daňových a odvodových výnimiek, ktoré sa majú rušiť. Naozaj sa majú zrušiť všetky?

Minister stále zdôrazňuje, že chce mať jednoduchý, uprataný systém bez výnimiek. Všetky daňové a odvodové výnimky sú v hodnote viac ako miliarda eur. Uvidíme, čo z toho sa podarí zrušiť a čo nie. Niektoré veci majú aj ekonomický zmysel – napríklad niekto platí menšie odvody, pretože zase nedostáva kompenzáciu vo forme dávky v nezamestnanosti a podobne.

Hovoríte napríklad o občanoch s ťažkým zdravotným postihnutím?

Áno, aj o nich, alebo aj o študentoch. Ale aj v reforme majú mať občania s ťažkým zdravotným postihnutím nejaké úľavy. Aj toto treba doriešiť. Preto hovorím, že ide o víziu, ktorá musí získať politickú podporu. Ale my sme nehodnotili realizovateľnosť týchto vecí – len sme vyčíslili, akú sumu dnes majú všetky výnimky.

Časť reformy má teda kryť rušenie daňových a odvodových výnimiek. Ide o 550 miliónov eur. Čiže to ste rátali tak, že koľko by sa ušetrilo, keby sa zrušili všetky výnimky? 

Áno. Vyhodnotili sme dosah všetkých výnimiek na 550 miliónov eur. Z nich treba urobiť poctivý výber a presadiť ich. Ťažká úloha.

Časť reformy má kryť aj vyššia daň pre banky, oligopoly a monopoly. Čo vy ako bývalý bankár ste povedali na návrh znova extra zdaniť banky? 

Všetky opatrenia, ktoré predstavil minister, sú opatrenia, ktoré navrhol on. Je to dlhý zoznam opatrení a bude záležať na tom, do akej miery ich vie presadiť. Napríklad pri milionárskej dani sa bude musieť podávať majetkové priznanie, je to nová oblasť a bude treba pripraviť legislatívu.

Ak sa nám zdajú zisky bánk alebo monopolov vysoké, nie je cesta diskutovať o regulácii? 

Toto sú veci, o ktorých sa budú viesť určite veľmi dlhé diskusie. Pokiaľ ide o zdanenie určitých sektorov, chcem povedať, že všade treba nájsť únosnú mieru, ktorá neohrozí ich dlhodobý rozvoj, neoslabí konkurenciu na trhu a konkurencieschopnosť na medzinárodnej úrovni. Napríklad aj pri vyššom odvode z hazardu sa počíta so sumou, ktorá je pomerne veľká. Toto je návrh, s ktorým sa bude pracovať ďalej.

V návrhoch nevidno viac ekologických daní ani vyššiu DPH. Mala by ich reforma obsahovať?

DPH zatiaľ minister nespomína. Na návrh reformy sa treba vždy pozerať aj v kontexte toho, že dnes máme pomerne veľký deficit. Nie je to len v dôsledku covidu a treba aj s ním niečo robiť. Ekologické dane sa ponúkajú ako alternatíva, len mám pocit, že strana SaS nerada vidí návrhy, kde sa len tak plošne dvíhajú dane. Čiže to, čo má šancu v koalícii prejsť a čo nie, je dôležitá vec.

Čo si myslíte o zdanení majetku nad milión eur sadzbou 0,1 %?

Ekonomická teória to podporuje, o tom niet pochýb. Ale zase na druhej strane vytvoriť taký systém, že by sme vedeli vymôcť, aby sa tie priznania robili dobre a čestne, je samo osebe veľká výzva. Je potrebné nakoncipovať takú legislatívu a spôsoby na to, aby sa majetkové priznania robili dobre. Samozrejme, keď k tomu pristupujeme ako k legálnemu majetku, je to majetok, ktorý už bol raz zdanený. Pokiaľ máme rozdeliť dane na dobré a zlé, toto je daň, ktorá je z tých lepších, a pokiaľ by sa z nej malo financovať školstvo alebo ďalší rozvoj krajiny, bol by som za. To je zatiaľ len akademická debata, pretože musíme mať postavený dobrý systém na to, aby sme takéto priznania vedeli robiť a nemohli sa obchádzať.

Budú časť reformy kryť aj SZČO?

To uvidíme v pondelok.

Reforma zásadne nezvyšuje čisté mzdy zamestnancom. Aké opatrenia by bolo treba prijať, aby bol na to priestor?

Daňovo-odvodové zaťaženie pracujúcich za posledné roky stúplo cez tiché zdanenie. To znamená, že nezdaniteľná časť základu dane nerástla tak, ako rástli mzdy, a preto daňové zaťaženie za posledných pár rokov rástlo. Keby sa odpočítateľná položka indexovala tak, ako by sa mala, tak by sme dnes platili menšie dane. Na druhej strane – máme veľké deficity, ktoré treba kryť, máme implicitný dlh v cestách, dlhy v nemocniciach, nepriznané dlhy v školstve. Takže keby som ja o tom mohol rozhodnúť, nechcem platiť menšie dane, pokiaľ by peniaze išli tam, kde majú ísť. Potrebujeme peniaze na tieto produktívne investície, na lepšie fungovanie zdravotníctva a školstva. Preto je tá debata pre mňa ťažká. Všetci chceme platiť menšie dane, to je jasné, len si potom musíme povedať, či chceme mať menší štát, kde ľudia majú vyššie čisté príjmy a školstvo si riešia doplatkami sami, alebo chceme mať gro škôl zadarmo a potom k tomu majú byť adekvátne dane. Nie som zástanca veľkého znižovania daní, ale zase som zástanca toho, aby sa revízie, ktoré Útvar hodnoty za peniaze identifikoval, viac dostávali do praxe.

Samosprávy majú prísť o 200 miliónov. Môže ich to nejako poškodiť? Keď mali pokles príjmov, štát im nepomohol; teraz, keď príjmy znova rastú, chcete im ich sekať?

To je politické rozhodnutie. Príjmom samospráv je daň z príjmov fyzických osôb. Tieto peniaze sú najstálejšie a najrýchlejšie rastú. V ďalších rokoch očakávame nominálny rast medzi 6 – 8 % ročne.

Dynamické efekty z doteraz predstavených opatrení majú priniesť 350 miliónov eur. Ako ste ich rátali? Je to realistický odhad?

Toto konkrétne sme nerátali my. V tomto momente ich nevieme vyhodnotiť. Kompenzačné opatrenia vieme vyhodnotiť vtedy, keď vieme veľmi presne, ako to bude prebiehať, keď teda vidíme legislatívu. Štandardne, keď hovoríme o daňových príjmoch, s dynamickými efektmi nikdy nepočítame. Odhad môže byť dobrý, ale štandard, ktorý používame, je, že keď hodnotíme dosah reformy v najbližších troch rokoch, s dynamickými efektmi nemôžeme rátať. Ale na konci dňa to môže byť dobré číslo.

Reformu majú kryť aj nižšie výdavky na zbrojenie o 200 miliónov. Rozpočet na ďalšie tri roky však už ráta s výdavkami na obranu na úrovni 1,8 %. Prečo sa to berie ako extra zdroj financovania reformy?

Je to vyslovene politické rozhodnutie vlády.

Ktoré tri z navrhovaných opatrení sú podľa vás najdôležitejšie a vy by ste najviac bojovali za to, aby prešli?

Určite zjednodušenie platenia daní a odvodov a bol by som rád, keby sa podarila presadiť tá časť prídavkov na deti, ktorá ide na ich rozvoj, čiže ktorá ide na služby. To je však veľmi podmienené systémom, aby sa nedal zneužiť. Inak to nemá zmysel. Zároveň je fajn, že ideme znížiť daň z príjmov pre firmy, aby sme boli konkurencieschopnejší v rámci Európy. Keď však povieme, že Maďarsko má nižšiu daň z príjmov právnických osôb, treba povedať i to, že má vyššiu DPH, a to 27 %. Porovnávanie by malo byť férové.

A naopak, čo sa vám nezdá?

Prepočet zvýšenia miezd na úrovni firmy sa mi dnes zdá komplikovaný. V tomto momente vyvoláva len veľkú neistotu a veľa otáznikov pre ľudí, ktorých sa to bude týkať. Pokiaľ by sa predstavil jednoduchý manuál, ako to urobiť a ako si to vedia zamestnanci odkontrolovať, tak v poriadku.

Poďme k rozpočtu. Rozpočtová rada odhaduje, že deficit rozpočtu bude v tomto roku o 1,2 % nižší, ako odhaduje ministerstvo. Čiže nebude 7,9 %, ale 6,7 %. Čo si o tom myslíte?

Naozaj sa dnes zdá, že odhad deficitu 7,9 % je veľký a realita bude oveľa nižšia. Na druhej strane diskutuje sa o nejakých formách lockdownu. Mne to hovorí, že asi bude treba znova dávať pomoc podnikom, ľuďom na péenkách, OČR a ovplyvní to aj koncoročný deficit. Zatiaľ naše prepočty hovoria o tom, že deficit by mal skončiť v tomto roku nižšie. V dnešných covidových časoch je to naozaj ťažké porovnávať. Ja som si myslel, že zaočkovaných bude viac a život sa vráti do normálu, ale nie je to tak. To, o koľko lepší bude v tomto roku deficit, nie je pre mňa teraz až taká priorita. Dôležité je, a to aj na rokovaniach cítim, že ministerstvo financií sa snaží byť naozaj rozpočtovo opatrné a prísne v súvislosti s tým, čo bude budúci rok, napríklad pokiaľ ide o mzdové rokovania. Keby sme už boli zaočkovaní a situácia je dobrá, taká diskusia by bola naozaj relevantná.

Z tohto pohľadu ako máme vnímať návrh rozpočtu na budúci rok? Ako veľmi je neistý a bude sa ešte meniť?

Nemyslím si, že by sa menil, rámce sú nastavené veľmi dobre. Máme tam miernu konsolidáciu 0,2 %, čiže ukazujeme, že ideme znižovať štrukturálny deficit.

Rozpočtová rada tam konsolidáciu nevidí, keďže tento rok hospodárenie štátu podľa nej skončí lepšie, ako bol plán alebo ako je aktuálny odhad ministerstva.

Áno, len rozpočet na rok 2022 bol robený na základe iných očakávaní. Potom je otázka, čo urobí vláda, keď sa potvrdí, že rozpočtová rada má pravdu, a indikujú to aj naše čísla. Ale zatiaľ mám pocit, že skutočne na rokovaniach, kde som bol, sa vláda naozaj snaží urobiť všetko pre to, aby deficit bol čo najnižší.

Sú v rozpočte na budúci rok peniaze na vyššie platy učiteľov a zdravotníkov?

To je politické rozhodnutie. Na zdravotníkoch by sme nemali šetriť. Vo verejnej správe majú nulový rast platov, platy v súkromnej asi budú rásť o 4 až 5 %. Zase bolo by nezodpovedné, keby sme si vo verejnej správe povedali, že bude mať ďalšie tri roky nulový rast miezd. To nie je udržateľné. Ale ako to dopadne, neviem.

Plánovaný deficit v roku 2023 je 2,7 %, z rozpočtu nie je zrejmé, akými opatreniami sa na takú úroveň dostane. Je tento plán realistický?

Keď sa bude chcieť, tak toto číslo je realistické, pokiaľ sa naplnia naše očakávania silného ekonomického rastu. To závisí od politikov, či do toho pôjdu. Bude to rok, ktorý bude pred voľbami, z politického hľadiska je to ťažko realizovateľné. V histórii sme vedeli konsolidovať aj o vyše 2 %. Čiže konsolidácia o percentný bod nie je niečo, čo sa nedá dosiahnuť, ale bude to chcieť riadne činy.

Ako napríklad znížením výdavkov a povedzme vyššou DPH?

Konsolidácie, ktoré boli v rokoch 2011 a 2013, boli robené kombináciou na výdavkovej aj príjmovej strane, viac na tej príjmovej strane. Viem, že dnešná koalícia by to mala na príjmovej strane ťažké, takže im zostávajú výdavky. Objemovo to nie je suma, ktorá by bola úplne nerealistická. Či budú mať politickú vôľu a dosiahnu konsenzus v koalícií, to ja dnes neviem povedať.

Čo sa stane, ak nebudeme mať v roku 2023 výdavkové limity?

Bude to veľká škoda. Viem, že diskusie stále prebiehajú, v princípe je na tom zhoda. Výdavkové limity majú ambíciu prácu s rozpočtom naozaj výrazne zjednodušiť. Na začiatku každého volebného cyklu rozpočtová rada vláde povie, akú má výdavkovú obálku. Je to potom na politikoch, aby povedali, čo sú pre nich priority, kde pridajú viac a kde menej. Nebavíme sa o tom, že dostanú vždy menej peňazí, ale väčšinou pôjde o pomalší rast. Medzi ekonómami je na výdavkových limitoch konsenzus, je to veľmi dobré opatrenie. Politikom to môže pomôcť pri rokovaniach a viac zvážiť každé euro, či nám prináša hodnotu alebo nie.

Naše verejné financie sú podľa rozpočtovej rady najhoršie v  z pohľadu dlhodobej udržateľnosti. Tiež si to myslíte?

Súhlasím s tým. Sú to výpočty, ktoré sú založené na demografii, ktorá je jedna z mála istých vecí v tomto neistom svete. Efekt starnutia sa bude len postupne zrýchľovať v horizonte desiatich, dvadsiatich rokov. Musíme byť dopredu hľadiace ministerstvo, ktoré bude dbať na to, že rozpočet bude financovateľný nielen na rok dopredu a na dlh, ale aj na ďalšie roky. Výdavkové limity berú do úvahy aj udržateľnosť verejných financií.

Prečo potrebujeme dobrú dôchodkovú reformu?

Keby sme naviazali vek odchodu na očakávanú dĺžku života, čo by vlastne znamenalo, že budúci dôchodcovia budú žiť na dôchodku rovnako dlho ako tí dnešní, tak by výrazne zlepšila dlhodobú udržateľnosť, ale nemali by sme ešte vyhraté. Musíme riešiť aj dlhodobú zdravotnú starostlivosť a podobne. Podľa mňa je férové dnes povedať, že budúci dôchodcovia budú na dôchodku rovnako dlho ako tí dnešní. V tomto ja nevidím nejakú neférovosť.

Poďme ešte k rastu cien. Ako veľmi je pravdepodobné, že budúcoročná inflácia bude na úrovni 5 %, čiže viac, ako predpokladalo IFP v septembri?

Určite budeme revidovať odhad inflácie. Musím povedať, že IFP bolo v odhadoch skeptickejšie ako iní aj počas tejto vlny pandémie, a ukázalo sa, že mali pravdu. Na budúci rok máme odhad 4,2 %, teraz to vychádza na 5 %. Dnes nevieme, ako sa bude od januára vyvíjať cena plynu. Bude to možno dvojciferné číslo. Naše interné odhady hovoria o 15 – 20 %. Dôležité je, že vysoké ceny energií bytostne zaťažujú podniky, a niektoré preto musia obmedzovať výrobu, čo je veľmi zlé. Domácnosti to možno zažijú postupne až v ďalších rokoch, ale to ešte uvidíme podľa vývoja a regulácie. Dôležité je, aby faktory, ktoré zvýšili ceny plynu v závere tohto roka, čo najskôr odzneli a cena plynu sa v apríli a máji vrátila na nejaké normálnejšie hodnoty. Teraz je v Európe objektívne plynu málo, preto bezprecedentne prudko jeho cena narástla a preto prudko narástla aj cena elektriny. Toto Európa ešte nezažila, aby plyn aj elektrina zároveň vyskočili na extrémne hodnoty. Neviem si predstaviť, že by takáto cena energií bola trvalá. Verím, že v máji klesne na normálnejšie úrovne.

Sú kompenzácie pre niektoré skupiny občanov, napríklad v hmotnej núdzi, ešte téma?

Nie som súčasťou týchto rokovaní, neviem na to odpovedať.

Vy to nepočítate?

Urobili sme viacero prepočtov na túto tému. Ak by to malo byť, potom by sa to malo vyplácať adresne ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Stále počítam s tým, že cena energií potom klesne na nejakú normálnu hodnotu. Pozerám sa na to ako na dočasný jav, preto aj tá pomoc by mala byť koncipovaná ako pomoc preklenúť najzraniteľnejším ľuďom zlé obdobie.

Pokiaľ ide o infláciu, predpokladáte, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši budúci rok úroky?

IFP takéto predikcie nerobí. Európsku infláciu dnes výrazne ťahajú energie a faktory, ktoré súvisia s problémami v dodávateľských reťazcoch. Keby sa ukázalo, že inflácia očistená o ceny energií, teda jadrová inflácia, zostáva vyššia napriek tomu, že dodávateľské reťazce sa obnovili, tak by určite začala sadzby pomaly dvíhať. Ale dnes to ECB nie je schopná povedať. Najhoršie by bolo zdvihnúť zbrklo sadzby a spomaliť ekonomický rast, ktorý je dnes nízky a krehký. To, že centrálne banky v strednej Európe už na to reagovali, súvisí s tým, že pred pandémiou mali úplne iné inflačné úrovne.

Pre Slovensko v budúcom roku odhadujete rast na úrovni 4,2 %. To by mohlo platiť?

Myslím si, že áno. Je to nižší odhad, ako má Národná banka Slovenska. Kolegovia boli v septembri v tomto opatrní a bolo to namieste.

https://e.dennikn.sk/2616653/sef-ifp-valachy-navrh-danovej-reformy-chapem-ako-viziu-s-ktorou-sa-musia-stotoznit-politici-napriec-spektrom/?ref=inm

 

Skopiroval som to radsej vsetko aby som nemanipuloval. Tolko odpovedi,ze to sme nepocitali, nazor ministra, politicke rozhodnutie  a pod.. to sa len tak nevidi.

 Ta matovicova tragedia - 2 chyby v slidoch(mal ich dokopy 25 za 10 dni 4 pracovne? nevie si dat dokopy jednu tabulku,okopiruje(a co ine on vie) Mihalovu ?(preco to  urobil aby mohol klamat a vyhovorit sa na Mihala - kto povie nie,je pekny ...) A jej nerozumie?

 

 

 

 

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja cely zivot som bol ochotny platit z mojho cisteho prijmu(prijem minus vydavky) do 20%. Ale to na zdravotne poistenie a socialnu. 20% nic viac. Ak su zamestnanci spokojni zo 45% ,nech. 

Citát

 

Na jednej strane ste upravili systém zdaňovania a odvodov, ale ani živnostníkom ste nepovedali, koľko by po novom platili do II. piliera, do Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne, ako by to zmenilo ich nárok na niektoré dávky. Toto ste zatiaľ neriešili?

Platí to, čo som povedal aj na tlačovke, že je to čisto už iba technikália. Nepripadá mi, že to je také najdôležitejšie, ale ja by som to cítil tak, že keď zamestnanec bude zo svojho príjmu efektívne platiť 13 % daň, aj živnostník by mal platiť 13 % daň. Keď zamestnancovi vyjde, že platí zo svojho príjmu efektívne 9 % zdravotný odvod, tak aj živnostník nech taký platí. Ak by sme išli touto optikou, sociálny odvod živnostníka zostane výrazne menší ako zamestnanca. Osobne som v tejto veci otvorený akýmkoľvek férovým diskusiám, ale nemyslím si, že je to vec, ktorá musí byť vyriešená hneď na začiatku.

https://e.dennikn.sk/2626326/matovic-sulikov-sen-o-odvodovom-bonuse-som-dotiahol-o-niekolko-levelov-vyssie/?ref=tit&_ga=2.239025536.105495618.1637731102-1280699262.1618658222

 

Ked zamestnanec plati 9% kludne aj ja ako szco budem platit 9%. Ved normalny SZCO plati to iste ako zamestnanec. JA ako SZCO som ochotny presne to iste percento ako zamestnanec na zdravotne p. a starobne a invalidne. So starobneho a invalidneho sa platia vsetky starobne, invalidne a pozostalostne(sirotske vdovske) dochodky. Na tom som ochotny sa podielat presne ako zamestnanec. Ale vsetko naviac = mi moze Matovic ..., ze dan - doteraz isla samospravam.

Proste ak povie ze to je technikalia = technikalia je vsetko co navrhol on. Ja kludne zaplatim aj 90% dane = technikalia ,ale budem mat iny zaklad.  Nulovy.

Posledny krat zopakujem ,lebo aj z tej jeho vety citam podvod. 9% ak platia zamestnanci na zdravotne budem aj ja. 13% dane ma nezaujimaju = uz len kvoli tomu ,ze ministrom financii je Matovic.

Citát

 

Strana Za ľudí hovorí, že by bolo možno rozumnejšie urobiť zmenu postupne. Jozef Mihál zo SaS vypočítal, že živnostníkom už pri reálnych nákladoch vo výške 22 % ich príjmov by sa pri vami navrhovanom systéme oplatilo radšej viesť si účtovníctvo. Čiže pre nich by to nebolo zjednodušenie. Riešením by mohli byť vyššie paušálne výdavky pre remeselníkov, nižšie pre duševne pracujúcich. Viete si predstaviť nejaký kompromis?

Môžeme ísť aj tou cestou, že dáme zdaňovanie živnostníkov na úroveň zamestnancov a povieme, že remeselníci budú mať 50 % paušálne výdavky, ale ľudia, ktorí majú čisto kancelársku prácu, budú mať paušálne výdavky 10 %, 15 % alebo 20 %. Ale bude to horšie ako súčasný systém, ktorý navrhujem. Lebo 29 % paušálna daň je voči zamestnancom kvázi ako 30 % paušálne výdavky. Pre remeselníka, ktorý má skutočné výdavky a má ich vysoké, je zase výhodné účtovať to tým druhým systémom, čiže vydeliť hrubý zisk 1,29 a z toho zaplatiť 29 % odvod a 19 % daň. To je efektívne zdanenie 37,2 % a je to menej, ako platia dnes v priemere účtujúci živnostníci. Pre nich je to výhodnejší systém.

 

Mne by stacili pausalne vydavky aj 30% su mi zbytocne 60%. Realne vydavky bez odvodov mam asi 10% mimo kancelarie - robim doma. Samozrejme by som nepresiel na pausalnu dan. Co mi asi ostane? Robit si uctovnictvo. A ked sa mi nechce dokladovat naklady na tu miestnost v mojom dome. Tak si asi budem musiet najst kancelariu za 500 euro mesacne. To mi nahradi tych 30%.

Ja Matovicovi a nikomu nikdy ziadnu dan z mojho prijmu nezaplatim. Zaplatim kludne a rovnako ako zamestnanec zdravotne a socialno invalidne poistenie - ine ma nezaujima. A o platit nebudem. 20% som bol ochotny platit dodnes - ja nepoznam matovicovu technikaliu - kludne ta hranica pride 10%.

 

Uz sa mi nechce hladat to klamstvo ako na mzdovym uctovnikom ulahci pracu, ci ludom, ze si vyplatu budu vediet vypocitat v hlave. Aky ko... vymyslel 9, keby si to mal clovek vediet prepocitat v hlave to da 10,20,30,40. 

Viete aky cas trva urobit vyplatu 5 ludom? Asi 15 minut stoji ich to asi 30 euro. Po matovicovej zmene to trvat bude tak isto,cena by tiez nemala narast.mJa so 3 roky nedvihal cenu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://tv.hnonline.sk/kategorie/aktualne-videa/95248eae-2aaa-4047-a46b-fc111f2a0f0a/exminister-ivan-miklos-hovori-o-navrhu-matovicovej-danovo-odvodovej-reformy

Tito ludia ako Miklos a Suster(oboch povazujem za slusnych ludi ale tliachaju a nenormalne, ja som zaregistroval ten susterov clanok cez tyzden,len som robil DPH a nemal cas si to precitat,vratil som sa dnes po tomto videu,precital a susterovi som napisal vcom sa myli),nemaju sajn co je zivnostnik. Bude o tom rozpravat a tliachat kravinu za kravinou. Lekar zivnostnik(v ambulancii) nema naklady. Ziaden lekar v ambulancii nieze nema naklady, ziaden aj ked moze neuplatnuje 60% pausalne vydavky.Pausalne vydavky 60% s ohranicenim 20 000 je vyhodne pre toho co ozaj nema ziadne naklady ,ale zaraba maximalne rocne 33 000 euro. Aky lekar zaraba(ma prijem na ambulanciu) 33 000 euro? to je 2 750 euro mesacne, mal by mat o tisicku viac ako ja. Len sestricka ta stoji 1 400. Asi tiez robi v panelaku na 7.poschodi. A mu staci pero a papier co mu deti donesu zo skoly, co do stanu v prvom rocniku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Už sa mi páčia. Mali tlačovku aj títo koaliční hlavne OĽANO ale boli aj ostatní koaliční partneri rečniť ale vysvetlili ako sa veci majú. Vraj to čo šíri opozícia že štát pomáha ukrajincom a nie svojim, pán Matovič vysvetlil že to sú peniaze z eurofondov a sú určené len na to. Nevyčerpané eurofondy by sa ajtak museli vrátiť tak únia povedala že nemusíte vracať ale pomôžte utečencom. Také sú pravidlá únie a na nič iné sa použiť nemôžu ako na to čo povedia. Ďalej vysvetlil aj to že táto vláda dala rodinám a chudobe viac peňazí ako tie SD vlády za celé roky čo boli pri moci. Takže už je to v poriadku už nemám rád smer. Chýbalo mi len vypočuť si druhú stranu. Keď opozícia spraví tlačovku, hneď by ju mala spraviť aj koalícia a všetko vyvrátiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslim si, ze ty si horsi ako ficovolic, ci ktorykolvek z ineho klubu. Tebe je dobry ten, ktory prave pekne pre teba rozprava. Nie je to tak davno, co si na nich nadaval. Viackrat. Zrazu povie nieco a uz je pekny. Zajtra povie nieco Kollar ci Mazurek a uz budu pre teba pekni oni. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
Citát

 

Kristína Visolajská, pediatrička, mama piatich detí

Na jednej strane som rada, že aj slovenskí politici si začínajú uvedomovať dôležitosť rodiny a detí pre našu spoločnosť, a som rada, že téma rodín sa dostala do verejnej debaty. Samotná myšlienka daňového bonusu je istotne správna. Smutné však je, že samotná realizácia kĺže po povrchu. 

Takzvané „krúžkovné“ považujem za zbytočný krok a vyhodené peniaze štátu. Už dnes sa dajú nájsť krúžky za veľmi rozumné ceny. Máme napríklad systém základných umeleckých škôl alebo detské futbalové kluby pomaly v každej dedine, kde môžu deti chodiť za minimálne poplatky. Iste, existujú aj drahšie športy, ako napríklad hokej alebo tenis, tie sú však také drahé a náročné na cestovanie, že 60 eur mesačne rodinám tŕň z päty určite nevytrhne. 

Myslím si, že ak sa chcú deti aj z viacpočetných rodín venovať nejakému športu alebo umeniu, už aj v súčasných podmienkach je to možné.

Celkom ma odrádza každotýždenné „objednávanie“ krúžkov a následné odkliknutie po ich absolvovaní. Počas posledných dvoch rokov som sa naklikala na Edupage až-až.

Podpora rodín má vychádzať z reálnych dát, ktoré hovoria o tom, čo rodiny naozaj trápi. Na prvom mieste je to nedostatok škôlok, ďalej skrátené úväzky, nedostatok pediatrov, kvalita nášho školstva a tak ďalej.

Od tejto vlády som mala vysoké očakávania. Nechcem, aby mi „rozdávali“ peniaze, ktoré pochádzajú aj tak z našich daní. Čakala som, že vláda a štátni úradníci zvýšia kvalitu učiteľského zboru, konečne zmenia osnovy, zatvoria čudné vysoké školy a peniaze z nich posunú do kvalitných škôl, obnovia budovy a areály škôl.

Dúfala som, že nájdu podporu pre talentované deti, ktorým sa učitelia vo voľnom čase budú venovať a dostanú za to adekvátnu odmenu. Verila som tiež, že všetky deti z ťažkých sociálnych podmienok budú mať k dispozícii asistentov či sociálnych pracovníkov, ktorí im pomôžu rozvinúť talenty, ktoré má každý jeden z nás. 

Nepotrebujem, aby mi štát dával nejaké balíčky. Potrebujem, aby si štát plnil svoje povinnosti v zabezpečení kvalitných služieb od škôl až po zdravotníctvo.

Nepotrebujem peniaze od štátu, ktoré aj tak miniem na doučovania, lebo musím suplovať nie vždy dostatočnú kvalitu vzdelávania detí. Alebo ich miniem na nelegálne (a nehorázne) „poplatky za manažment“ v poliklinikách, ktoré prevádzkujú oligarchovia, aby som deti vôbec dostala k nejakému lekárovi.

Od tejto vlády som očakávala také reformy, aby tu moje deti raz zostali žiť a nemuseli odchádzať za lepšími školami alebo podmienkami pre rodiny do zahraničia. Lenže rozdávanie peňazí je podstatne jednoduchšie, ako vyriešiť finančné skupiny v zdravotníctve alebo zreformovať školstvo. Preto sa na súčasné kroky vlády vzhľadom na „pomoc rodinám“ pozerám s veľkou nevôľou.

https://www.postoj.sk/107190/je-lahsi-pristup-ku-kruzkom-pre-rodiny-tou-pomocou-ktoru-potrebuju

 

Mativic je absolutne zlo. Debil co zrujnuje tuto krajinu. Lebo je to blbec. Ktory si mysli, ze ma pravdu a ma s kotlebovcami 83 poslancov. Teda gratulujem slusnemu slovensku a panovi poslancovi a jeho partnerke Zitnanskej. 

Nik viac nevyzenie deti z tejto krajiny ako tato koalicia. 

Stat sa nema starat o kruzky, ale o skoly, a zdravotnictvo. nema sa starat o rodicov co maju peniaze. Ja nepotrebujem ani bonusy navyse, pridavky, ci kruzkovne. Moj 15 rocny syn potrebuje dobru strednu a vysoku skolu. Nieje ? tak smola. Stat sa ma starat o skolky.  Ci moj syn chodi na futbal,ci tanecnu? To si vieme aj rodicia zaplatit. 

Doteraz stat dal na preukazy na kruzky 35 euro za rok - v buducnosti to ma byt 720.  To uz aky genius vymyslel? Keby to dal na 100 euro nic nepoviem. Aj to nech odsku sa na mladsich detoch - ci si mysli ,ze teraz zrazu bude plno 15 rocnych futbalistov, ci co tie deti maju robit so 720 eurami? Ci to len rozkradnut?

Raz zaba,navzdy zaba.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ich uz vacsina je.

Citát

 

Pred časom ste napísali, že o „protiinflačné opatrenie nejde“, a že vy by ste išli cestou zvýšenia životného minima, na ktoré je naviazaných množstvo ďalších dávok. Prečo by to bolo lepšie?

Rozlíšme, či ideme reagovať na zvýšené ceny a infláciu, alebo robiť prorodinnú politiku. Zo všetkých domácností je 63 percent domácností bez závislých detí. Ak prijímame tento prorodinný balíček, v dobe vysokej inflácie neriešime situáciu dvoch tretín domácností.

Natoľko, že pre nízkopríjmových pracujúcich začali byť nezmyselné také opatrenia, ako je odpočítateľná položka, odpočítateľný odvod na zdravotné poistenie či zamestnanecká prémia. To znamená, že sme svedkami tichého zvyšovania daní, takzvaného tichého zdaňovania nízkopríjmových rodín. 

https://dennikn.sk/2878489/expremierka-radicova-v-obave-pred-hnedo-hnedsou-koaliciou-davam-premierovi-hegerovi-druhu-tretiu-stvrtu-sancu/?ref=list

 

Tak ako to co som zvyraznil, to je zvysovanie dani. To ze cez socialne davky rovnako  davas 15 rokov menej to je znizovanie - ci konsolidacia  rozpoctu.

Teda tymto co by mali pomahat - im nepomozu ,preco,lebo nemaju zaujem. Naj inteligentnejsi kotlebovec si vedel presadit 10 euro navyse na kruzkovne voci rodinnym pridavkom. Co asi ten kotlebovec bude robit so 720 eurami? Komu to pomoze?

Ja danovy bonus dostanem - ale o 7 rokov uz ho nedostanem, ja ho nechcem ani dnes - lebo viem,ze za to zaplatim ja a rodina ovela viac ako dostanem. A ty chudobni nedostanu nic.

Natoľko, že pre nízkopríjmových pracujúcich začali byť nezmyselné také opatrenia, ako je odpočítateľná položka, odpočítateľný odvod na zdravotné poistenie či zamestnanecká prémia.

To som pisal,kedy to uz nemalo zmysel, 9 rokov dozadu? nemal nik narok na zamestnanecku premiu a v danovom zakone ju stale mas. Odpoci.. zdravotny odvod - preco to bolo Fico chcel zvysit minimalnu mzdu z 320 na 380?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Ako praktik, ktorý sa celý život zaoberal zmierňovaním medziľudských sporov, dospel riaditeľ amerického Inštitútu pre riešenie konfliktov k záveru, že nielen v rodinnom a občianskom živote, ale aj v živote verejnom a v politike, predstavujú veľkú potenciálnu hrozbu pre svoje okolie či pre spoločnosť osobnosti, ktoré v sebe spájajú tri rozmery: narcistické črty so sociopatickými sklonmi a vysoko konfliktným zameraním. Podľa štúdie Billa Eddyho predstavujú Duterte, Maduro, Trump, Putin a Orbán prienik všetkých troch spomenutých charakteristík. Nasledujúce riadky sú pokusom zistiť, či sa Eddyho metodika dá uplatniť aj na slovenské pomery.

https://dennikn.sk/2890975/konfliktny-politik-s-narcistickym-pozadim-a-sociopatickymi-crtami/?ref=mwat

 

No a Lesko sa pozrel na Matovica. vsetko co je tam napisa ne poznate,tak len zhrniem aby som im nekradol cely text. Aj citatelnejsie by to bolo keby som to skopiroval.

narcis - spomenul 20 milionoveho kamarata ak povali radicovej vladu, ze podla bugara by M. dal interwiu aj priemyselnej kamere a ma genialne myslienky, ktore budu napodobnovat v celom svete.

Citát

ak človek s narcistickými črtami robí podvody, klame a je impulzívny do takej miery, že sám seba poškodzuje konaním, ktoré nie je v jeho najlepšom záujme, tak je opodstatnené hovoriť, že má sociopatické sklony.

Podvod -diplomovka, o ktorej vkuse klamal, od prepisovania ,jeho textu po prepisovanie ,niecoho podciarknute - pritom ide o prepisanie dvoch knih.

Citát

O tom, že Igor Matovič koná impulzívne a vo svoj vlastný neprospech, svedčí príbeh jeho pádu z postu premiéra. Počas vládnej krízy na začiatku roku 2021 koaliční partneri zúfalo hľadali možnosti, ako by mohla vládna zostava pokračovať. Po dlhých a úmorných vyjednávaniach sa predsedovia koaličných strán zhodli, že situáciu môže upokojiť demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Predseda OĽaNO s týmto riešením súhlasil. No na tlačovke, ktorú zvolal preto, aby ňou podľa dohody ukončil vládnu krízu, využil rozlúčku s Krajčím na vyhlásenie, že minister síce odíde, ale až po tom, keď sa spustí masívne očkovanie vakcínou Sputnik V.

O jeho vyzivani sa v konfliktoch asi nikto nepochybuje, spomenul tam Batovu. Tu to aj staci.

------

Tento pako,ide pripravit danovu revuluciu. Ktoru"predstavi" pocas na 4roch tlacovkach. Hned prva ako rozda 200 eura mesacne na dieta. A po tyzdni to ukoncil s krcahom vody zadarmo. Kto to zaplati? - to nieje podstatne. 

Zaplatia to tie deti. Najprv tym akych skvelych(ak) budu mat ucitelov, potom o 20 rokov budu splacat tuto sekeru. Zaplatia to aj rodicia deti - vsetkym zrusi nezdanitelnu sumu to je na cloveka cca 40 euro mesacne. A vsetkym sa zvysia dane a zhorsia sluzby.

Preco to Matovic robi? Cim chce zaujat v buducich volbach? Bojom proti korupcii ? a Smeru? Bojuje snimi? Marian by povedal , Ani nie. Teraz bojuje za rodinu. Chce byt konzervativny. Chce tychto volicov. Z 25% sa vratil na 8% . Chce KDH volicov. resp konzervativnych, aj tupych, inak kto ho voli? Preto prieniky s Kotlebami, Zaborskymi, Seligami(prikl Siposa som pocul viac krat rozpravat,ma len matovicove nazory,kok..tske ale mysli si to, postavi sa tla briefing a matovic povedal,ze nebude odpovedat na otazky, co cakal,ze bude on), a ten madarsky Juraj a problemy s LGBT vlajkami.

https://www.postoj.sk/107996/krestanski-demokrati-jej-asi-radsej-odolaju-a-zdvorilo-sa-podakuju

Inak jedine medium,co suhlasi vacsinou s M.hlupostami je postoj. Jeho tam nekritizuju.

 

Ale co bude robit taky Nad v Olano ? Budaj uz asi kandidovat nebude ,ale podobni ludia? 

U tejto je jasne ak bude pokracovat v politickej strane ,asi v akej.

Citát

 

-    Povedala som im otvorene, že premýšľam nad tým a nie som si istá. Zvolal sa klub, kde mal Igor (Igor Matovič pozn.red) veľmi dobrý príhovor. Vyzval nás, aby sme hlasovali podľa svojho svedomia, že nebude nám hovoriť, ako máme hlasovať. A hlavne zdôraznil, že máme hlasovať tak, ako by sme hlasovali aj o našom koaličnom poslancovi. Niektorí kolegovia povedali, že oni by hlasovali aj za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie. Zostala som v šoku, v akom tíme ľudí sa nachádzam. Všetko som si vypočula. Záver bol taký, že máme hlasovať voľne. Keď som tak zahlasovala, zrazu je problém.

https://www.topky.sk/cl/10/2307965/EXKLUZIVNY-ROZHOVOR-Poslankyna-Romana-Tabak-otvorene--Nechcela-som-sa-podielat-na-politickej-pomste-

 

Matovic je dobry marketer(nie nahodou mal 25%). Ale inak hlupak.

https://www.tyzden.sk/podlampou/85633/pod-lampou-o-rozklade-slovenska-kto-tu-spusta-kulturne-vojny/?ref=tit

 

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Olano sa dnes ukazalo co su zac tie nezavisle osobnosti. Tabak,ze to je odnarodenia politicka. Podla mna ani dobra ku.r. a to nieje.

Mame novu koaliciu Olano - smer spodina a kotlebovci. Teraz  aby vyzbierali aj dane, teda zvysit dane. Som zvedavi ako za to budu hlasovat. Posledny mesiac platime o 1% percento viacej. Na dlhu. Ja osobne by som, zrusil vsetky ministerstva. Ziadne neda ziadnu pridanu hodnotu. Mozno ministerstvo vojny, zahranicia a hospodarstva - tie sa spravaju zodpovedne. Naco je ministerstvo skolstva? Ci vsetky ostatne? Naco? Naco je aj ta vlada? Heger ako premier? Ja som zvedavy ako za zvysovanie dani budu hlasovat fasisti - na toto aby si zaplatil, isto nebude stacit zdvihnutie dani s tabaku,alkoholu, ci 100 firiem. Na toto budu musiet zaplatit vsetci, aj co neplatia dane - deti dochodcovia. Ze to zaplatia zivnostnici? to iste, ci tych 100 firiem no iste.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15289/332171

Co je to katolibanske zvieratko ako novinar Daniska. Co je to rodina?, hned prva otazka. Ze 2000 rokov je to to iste, muz ,zena a 4,10 deti(dnes dve, u niekoho,moji svagrovci aj moji surodenci spolu su 4, ja a zena mame po dvoch surodencoch, vsetci mame po dve deti - nik ziadne ci jedno a nik 3,4,5 mi sme zvlastny aj vtom, ze vsetci nasi surodenci su jeden rocnik,aj chodili do tej iste triedy - spolu,pritom v Revucej bolo 8 inych tried,dve ine skoly). Len sa to stale vyvija,rodina sa meni, v minulosti ste vrodine mali aj starcov. Lebo si sa musel o nik postarat, ci paholkov,co ti museli pomoct, neboli statne dochodky. Teda rodina v 1850,1900,1950,2000 je nieco uplne ine. Ved to tam spomenute je. Na rodinu mali vplyv za poslednych 200 rokov a ako sa menila to v diskusii mate, priemyselna revolucia, starobny dochodkovy system, antikoncepcia( moja zena ju nechcela, brala asi 6 mesiacov) som to respektoval, dve deti som si naplanoval kedy som chcel, a dalsie sa mi neprihodilo,nemusela byt na ziadnom potrate. Na ziaden by asi ani nesla, by som jej to "zakazal" a pritom v kostole som bol asi 20 krat, ked som bol velmi zalubeny, teda sedel som tam len kvoli tomu ze tam sedela ona.

To ocom mala byt podla popisku tema sa ani nebavili. Ma stat podporovat rodiny? Ten cesky vedator, ze iste, nepotlacat ine rodiny(teda nezabit bezdetne rodiny), mozno myslel aj ine deti(tolerovat aj chore deti co maju 30 rokov a nik sa o ne nepostara,len ich rodicia),ale to co podla jeho pohladu je pre stat prospesne(to nevysvetli co je - platit dane) to podporovat. 

Teda ja sa pytam, co podporuju tito parlamentni katolibanci? Deti? Daju 200 euro aj detom v detskych domovoch, ci to deti niesu? Ci co maju 17,99 plus? Moj syn uz nedostane 100 euro bonus, len 70euro - ale to iste maju spocitane na MINFIN. Tabak je v tom odbornicka.Dostane ne to 20,30,50rocny handicapovany? Ci to dieta nieje? Nie nedostane takze o deti nejde.

Dostanu to rodiny? mam kamarata  z Petrzalky, bol mi aj na svatbe, vzdy ked pride dalej od Zlatych Moraviec sa tu zastavi. On sa aj ozenil, ale nechceli mat deti, aj ked na nom som videl,podla toho ako sa spraval k mojim detom by chcel. Ale je to ich rozhodnutie - to rodina nieje.  ja rodina,ked mi odrastu deti to bude do 5 rokov budu mat 18 uz niesme rodina.  A milionov inych pripadov, co je rodina a co su deti,co potrebuju podporit. 

Ako rozmysla katolibanec. Ja Matovica nepovazujem za katolibanca - on je len oavac, jemu nejde ani o rodinu,ani o deti. On si len chce kupit volicov,ako Fico to robi na dochodcoch. Jedna aj druha skupina je 1 milionov volicov. 1milion dochodcov a 1 milionv volicov -rodicov. Jeden aj druhy chcu 1 milionov hlasov.  Chcu byt len pri moci, jeden aj druhy skodi Slovensku. Jeden aj druhy sa dostali na uroven ,ze im 90% naroda neveri, teda ,len skodia. Ficovi neveri asi len 85%. Ale na prezidenta to ajtak nebude.

Ale preco sa katolibanci a ich volici tak spravaju. vedec roka na Slovensku to pochopil.

Emocia zhnusenia. Skuma pavuky,vsetko mozne a pochopil aj katolibanca.

Je zaujimave na katolibanskych volicoch, KDH mali za sefa Hlinu, preto som volil KDH a nikdy viac uz nebudem. Katolibansky volic si vybral,vsetkomozne a to najdevialnejsie spolitickej ponuky. pri tom Hlina ma,zenu aa spkojne dceri. Oni Nie. oni potrebuju inych predsedov, takych co sa rozviedli a si zobrali ine zeny? Okolo Hlinu aj  hned v minulosti(Figel,aj oac zo statneho) aj teraz ten novy nema novu zenu? Teda katolibanskemu volicovi toto nevadi, ani Daniskovi, ani Majchrakovi. Preco im to nevadi? Nemaju ktomuto hnus ani k fasistovi. Maju hnus k Direrovi,ci nejakej stupidnej vlajke. 

Oni maju hnus k duhovej vlajke, pre mna je to stupidna vec. Ja k nej hnus nemam. Si ako had slizky - had nikdy slizky nebol. Had je suchy. Jeho povrch tela. Nikdy som hada v ruke nemal.

Byvali sef Carnogursky.  Ved si pozrite najnovsi diel, do kriza,kde bol Miklos a tiez nejaky pomateny vedec profesor z ciach a Daniska. V KDH bol bol narnomalnejsi ak nie Hlina alkohol z Nitri? teraz ma nevie napadnut meno, byval na cermany a sefoval im 8 rokov. Hrusovsky.

Toto niesu katolibanci ako som ich nazval - spravne su to klerofasisti, presne ako za vojnoveho statu. Ja s nimi nemusim zit. V Revucej taketo hovada nemas, aj katolici su u nas  normalni(moja zena a podobne). Lebo su tu aj evanialici. Ci aj neveriaci, ci veriaci  niecoho ineho(ci aj Madari - narodostne). Zidia uz asi nie, tych sme spolahlivo aj odtialto vyviezli. Ci ti co prezili odtialto utiekli, tak ako budu utekat moje deti. Hovada tu nemas v takom pocte,lebo tu to mas premiesane, ci 300 rokov takto ziju. Aj ked Revuca z roka na rok vzratla z 3000 na 13 000. To boli ludia z polky Slovenska aj Ukrajiny- vtedy Slovakov,ale prislo tu aj po Cernobile par Ukrajincov . Postavili pre nich cinziak 80 bytov? ci 100 .Ak tu ostali uz su asimilovovani. Ja neviem kolko ich tu realne mohlo prist, a kolko ich tu aj realne zostalozit.

Matovic nepomohol statu v nicom, jeho napady su miliardove straty. Od chuja nemozes v podstate nic dostat. Chuja nevzdelaneho a mafiana,nezastreleneho ako sefa v parlamente. Tiez nevzdelaneho. Ale maju najinteligentnejsieho spoluhraca z LSNS. On su na rovnakej inteligetnej urovni - ale sa biju o  toho isteho volica,ale ich moze byt vela - je tam a chcem ich lovit aj Fico aj Pellegriny. KDHmozno sa dostane do parlamentu, lebo ti nabozenski zalozeni a voliaci si uvedomia, ze nechcu byt fasistami.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre mna Sipos rovnaky fasista,ako ktory kolvek OLANO poslanec aj tento.

https://dennikn.sk/2906909/poslanec-krupa-nemozeme-si-zatvarat-oci-pred-tym-kam-sme-to-za-tie-dva-roky-s-olano-dotiahli/?ref=tit1

Raz hlasujes s fasistami si navzdy fasista aj Krupa. Sipos je vacsie defka ako Tabak. CO ine by si cakal od cloveka v politike zo Starej Lubovne.  Pre mna je Stara Lubovna to iste ako Cadca =Kysuce. Oni su na to hrdy - presne tak isto ako rusky fasisti na Ukrajine.

Vranov a pcolinsky. Cely tento stat je mafiansky a fasisticky. Mne osobne je zle zludi co ziju v okresoch Stara Lubovna a Vranov. Mi povedia im zavidim, nie mne je zle znich.

Tato aminozita voci klero fasistom je nepodstatna. To co spravili,ze rokovali s fasistami ,to poznacilo Slovensko na dlhe roky, sme v pic... Sipos sa uz neskrzjes v ziadnej riti, si to ten co tento stat doal. Proco tato stetka Olanacka to spravila? Co cakate od cloveka so Starej Lubovne?

Preco nieje ziaden poslanec z Gemera? Okrem nezavisleho Simka z Rimavskej Soboty kanndidujuceho za LSNS? Z oblasti kde zije 200 000? A mas tam sami fasistov a komunistov so Starej Lubovni? CO je toto za system?

Nie su ludia? Takych ako Sipos vyseru sa tu stovky. Rozdiel je ze madari volia ine mena ako slovaci na Gemeri. A politicke strany o tento kut statu nemaju ani zaujem. 

Teda ja mam aku moznost?  Volit SAS co je bratislavska strana,alebo co este? LSNS ? CI Smerakov?  Asi budem volit Fica, ja inu moznost nemam. AJ Fico mi pride rozumnejsi ako Matovic. To co povedal Bugar v minulosti,ze s Matovicom nikdy, som v tedy nechapal, dnes to uz chapem.

Fico je pre mna mensie zlo. A to myslim uplne vazne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, irb napísal:

Vraj ľudia dnes chodia k urnám voliť "menšie zlo" a nie dobrú budúcnosť. :smile:

dobru buducnost slubovala tato momentalna a mentalne postihnuta,  vladna zostava....""nebojte sa dobre bude""....takze to mensie zlo, bude asi predsa len o lepsej buducnosti, ked tak spatne pozriem na konanie tohoto terajsieho vladneho nestastia.... : (

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pri tom všetkom ako naša boľševicko-fašistická opozícia sabotuje všetky opatrenia a rozoštváva národ či už antivax kampaňami alebo SMERovaním politiky k Rusku, tak je ešte zázrak, že vláda vôbec funguje.

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ta strana a ten chlap je neormalny.

Citát

 

Igor Matovič aj Eduard Heger prosia SaS o odpustenie a chcú, aby sa vrátila na koaličné rady. Matovič sa zároveň ospravedlnil, ak sa niekoho dotkol. „Chcel by som poprosiť Riša Sulíka: poďme spolu bojovať za ľudí, prestaňme bojovať proti sebe,“ povedal Matovič.

Matovič povedal, že si zrátal útoky SaS voči nemu. „Len od nedele do stredy to bolo 365 rôznych útokov, že kolaborujeme s fašistami a podobne. Áno, ja som potom tiež ich obvinil, že spolupracovali s fašistami, ale ľudia z toho nemajú nič. A potom budeme trucovať a nechodiť na koaličné rady.“

Matovič povedal, že rodinný balíček je schválený, už nemá zmysel sa obviňovať, kto hlasoval s fašistami. „Odpustime si, ja tých 365 útokov odpúšťam,“ povedal Matovič.

„Chcel by som poprosiť kolegov z SaS, aby aj oni urobili gesto a odpustili oni nám. Urobme gesto ešte pred prázdninami. Poďme bojovať za obrovský balíček pre zamestnancov verejnej správy. Ospravedlňujem sa, ak som sa kohokoľvek dotkol,“ pokračoval minister financií.

Eduard Heger povedal, že vie, že odpustenie sa nedá vynútiť, ale ak by sa to podarilo, tak by to bola veľká vec a „veľký krok pre celé dva roky nášho fungovania“.

Igor Matovič povedal, že ako gesto zmierenia bude presviedčať celý poslanecký klub, aby hlasovali proti vysloveniu nedôvery Richardovi Sulíkovi, a to napriek tomu, že väčšina klubu chcela odísť zo sály. „Vyslali sme silný signál našim koaličným partnerom, prosbu o odpustenie,“ povedal Heger.

https://dennikn.sk/minuta/2909168/?ref=mwat

 

Akoze da 200 euro na dieta,realne to bude 50 navyse. Ale mi zoberie 300. A chce aby SaS za to hlasovala. Ved ma fasistov, snimi nech zvysuje dane. Zoberie samospravam,ale im bude ak budu potrebovat pomahat. minister financii. ,ak by bol len trochu normalny, vymysli a presadi system financovania samosprav aby neboli zavysle len na dane fyzickych osob, aby to bolo stabilne, aby to nebol boj len medzi obcanmi a samospravami. Fico to tak robil, zdanoval stale viac obcanov a o tom mali obce viac prijmov. Preto sa nezvysovalo zivotne minimum. Aby mal viac penazi - skryto zvysoval dane. A tento to to tak isto bude robit. Cez inflaciu. Skryto zvysovat dane.

Tam na tej tlacovke co pocuvam, rozpravaju o pomoci, aspon 30x to spomenuli. 

https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/631722-heger-s-matovicom-rozdaju-dalsich-200-milionov-eur-toto-je-socialny-stat-tvrdia/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

Odkial tie peniaze berie? Kto to zaplati? Len my a poklesom nasej zivotnej urovne. Pomoc co dostavali zivnostnici, ja som dostal ci vybral od nich cca 2000 euro,kazdemu svojmu klientovi som tuto sluzbu zadarmo robil(nik co ju dostal ju ani nepotreboval,okrem toho co predava hodinky,ci zena co robi masaze,restauracia - boli zavreti). Tych 2000 euro som ja nepotreboval, znizil cenu o 70% ti co boli zavrety a nemali ziadne prijmy(aj menej papierov na zauctovanie). Obchody(nie potravinove(lebo protravinove mali aj  viac trzieb,vysie o 20%, dnes su na tom horsie),priklad klenoty -hodinky), restauracia. Teda tu inflaciu co mame,je kvoli nekompetentnosti aj nasej vlady, nasej NBS.Keby na tie dve budovi rusi poslali tie ich kalibre by som aj zatlieskal.

Dopozeral som tlacovku a je to presne co bolo jasne. Co som napisal nazaciatku, zvysovanie dani a pokles zivotnej urovne. Na konci sa zasmiali.

Citát

 

https://domov.sme.sk/diskusie/5145617/matovic-si-spocital-utoky-sas-proti-nemu-potom-ju-poziadal-o-odpustenie.html#postId=19559890

V rozhlase o 13.oo obvinil opzíciu, že hlasovala s fašistami (Republikou) a k nim sa pridali aj SAS a Za ľudí. Takže, koľko to vydržalo : Asi 1 a 1/2 hodiny. Na Matoviča - slušný výkon.

 

Mozno Matovic nechce kradnut,ale skodi tym aky je, a je este aj hlupak. Teda ,ze je hlupak poskodi nas viac ako Fico zlodej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zapol som TV a tam akurat tlacovka Igora Matovica a povedal ze socialny stat. Uz len za to ze to vyslovil ho mam znovu rad. Mne sa najviac pacia politici ktori hovoria o chudobe a socialnych veciach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov