Skočiť na obsah

Núdzový stav, nemal tu byť už dávno?


slimak

Odporúčané príspevky

ja tých "bezchrbťákov" chápem celkom dobre..

ak ja sám cítim, ako by som mal každú chvíľu "vybuchnúť", prečo by som mal vyčítať že "vybuchli" oni?

pretože politici riešia len to čo "vybuchuje"..

keby lekári "nevybuchli", nič sa nerieši, a iba ďalej pomaly zhoršuje

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa paci Hrusovsky. Kazde druhe slovo, ze musime byt zodpovedni, potom mate aj zakon o rozpoctovej zodpovednosti.Zodpovedni a skuseni politici.

 

Kto je za to zodpovedny? Ale v skutocnom vyzname slova? A ako sa bude za to zodpovedat?

 

Mne je luto, ze male nemocnice sa nepripojili(a ti co nestrajkuju by mali ist pomoct kolegom co robia 48 hodinovky),resp vsetci. A mali Uhliarika davno, ci aj Radicovu priviezt k.. Inak kde je Radicova? Som videl, ze na otazky odpoveda len tlacovy odbor. Viem riesi svoje sledovanie.

 

Preco odborari,ked uz nechcu rokovat s ministrom rokuju s predsedom narodnej rady - toho casu Hrusovskym? Premierka ma dovolenku, ci uz ju nikam nepustia, ci..., chodi si aspon pre vyplatu? S Gasparovic ich posle tam kde je moc, teda nie u neho, nech sa dohodnu kto ma poslancov.

 

Skoda, ze Sulika zosadili, to by bola komedia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slimák:

aby som ti povedal pravdu, idú mi na nervy.Dnes v správach-detské oddelenia už viac menej nefungujú!!!!Je im už jedno, či niekto skape. Dostali pridané 300€, ...PRIDANÉ...je to suma, z ktorej niektorí ludia musia mesiac vyžiť!!!Asi by si zmenil názor, keby niekto, z tvojej blízkosti mal napr. dopravnú nehodu a exol by, lebo chirurgia nefunguje. Je to hnus. Nezmyselný a nesplnitelný nárok tých 900€. ...Za mesiac to spravia učitelia, o ďalši smetiari.V čom je ten lekár taký nadlúď? Mám vysokú školu a už teraz bežný lekár zarába viac ako ja, a neštrajkujem.KUA.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V čom je ten lekár taký nadlúď?

Snáď v tom, že má profesionálnu zodpovednosť za ľudské životy?

Poslanec mestského zastupiteľstva má oproti lekárovi trojnásobný príjem, nočné ani víkendové zmeny nepozná a zodpovedá za majetok, ale nie za životy. Spýtaj sa radšej jeho, v čom je nadlúď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alarm, mne to ide tiez na nervy. Este k strajkom lekarov, v Nemecku 2006 robili vraj (nepoznam detajly) 3 mesiace v Izraeli 5 mesiacov. Ja ich podporujem a nepaci sa mi, ze musia deti si vzajomne s vladou brat za rukojemnikov.

 

A nadlud ti vysvetlil Valcik. Ak nepochopil zajtra ci buduci tyzden vysvetlim. Ved o tom je tema.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja ich podporujem a nepaci sa mi ze musia deti si vzajomne s vladou brat za rukojemnikov.

 

Je zlé, že sa situácia takto vyostrila a najmä je to nefér voči tým doktorom, ktorí zostali v zamestnaní a bez ohľadu na svoj príjem pracujú teraz za troch. No, aspoň sa tým štrajkom zastavila transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, čo v konečnom dôsledku prinesie širokej verejnosti nižšie poplatky za zdravotnú starostlivosť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vybrali si profesie dobrovolne...aj šofér nesie zodpovednosť za životy...platy politikov a rôznych zastupičov sem nepleť..to je osobité bahno...ale požiadavka zvýšiť plat o 900€???...ozaj, aká je priemerná mzda na Slovensku, ak oni potrebujú zvýšiť o 900€.

Ak to oni nevedia, ja pociťujem krízu ako reálnu, zastávajú stavby, čo má za následok ťahanie na dno rôzne odvetvia, menej sa produkuje, menej sa odvádza, ale oni žijú stále v nejakom rozprávkovom svete a myslia si že všetko funguje. Houby. Môžno oni májú stále rovnako pacientov ale existujú aj iné odvetvia, ktoré držia štát...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj šofér nesie zodpovednosť za životy

Možno, ale stačí mu na to omnoho nižšie vzdelanie i kvalifikácia a navyše má rozdielnu toleranciu chýb, jeho zodpovednosť je teda nižšia. Keď urobí šofér jeden špatný desaťcentimetrový pohyb, uvedomíš si to podľa odrazeného spätného zrkadla. Keď urobí milimetrový špatný pohyb transplantačný chirurg, neuvedomíš si to už nikdy. :zubiska:

Z každého lekára môže byť šofér a mnohí nimi aj sú, ale zo šoféra len tak ľahko lekára nespravíš.

 

edit:

No aj napriek tomu má lekár nižší príjem, než bežný šofér. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No aj napriek tomu má lekár nižší príjem, než bežný šofér. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

 

Hm. Tak pokial to tak je, kde je asi tak problem?

 

Sofer je zamestnancom nejakej firmy, ano? Tato firma vykonava prepravne sluzby, za ktore jej zakaznici platia primeranu cenu. Firma z prijmov hradi svoje naklady, vratane (asi) vyssich platov manazmentu a (pripadne) vratane rozdeleneho zisku pre akcionarov ci majitelov. A vratane platov pre soferov, ktori maju udajne viacej nez doktori.

 

Ale ako to je mozne? Je bezna prepravna firma riadena lepsie a efektivnejsie nez bezna nemocnica? Je riaditel prepravnej firmy (a financny manazer, riaditel nakupu a pod.) o tolk lepsi, kvalitnejsi, menej skorumpovany ako riaditelia nemocnic? (ze by to suviselo, ze s neschopakmi sa v sukromnej sfere nijaky kapitalista nemazna?) .....alebo to je tym, ze zakaznici su ochotnejsi platit viacej za prepravu nez za zdravie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

valcik, preco si myslis ze maju nizssi prijem ako bezny sofer ?

Priemerne urcite nie, a takto :

Podla mojich informacii nechodia lekari robit soferov. Ak chcu vyssi prijem tak im staci prejst na stranu farma firiem a obiehat lekarov aby predpisaovali pilule.

 

A z hladiska statu vydaje na zdravotnictvo rastu ovela rychlejsie ako ine na ine odvetvia. Ak neostava na platy lekarov, tak preto ze velku cast problemov sposobuju prave predpisovanim ( mame ovela vyssiu spotrebu liekov ako by sa patrilo ), predrazenumi nakupmi a dalsim minanim. To nerobi vlada, to robia nemocnice a pod zaujmom o pacienta sa zmesti vela zaujmov jednotlivych lekarov.

 

A este jedna vec, lekari maju inu krivku prijmov pocas ziviota ako ostatni VS. U beznych VS zacnu nad priemerom a potom stupaju pomaly. lekari do prvej atestacie maju pomerne nizky prijem a vela hodin. Ale to plati vsade na svete, potom ich prijem rastie rychlejsie a vo veku nad 30 rokov predbehnu ostatnych ( mozno s vynimkou casti IT ).

 

Urcite kazdy lekar vie povedat o mnohych problemoch ale malokedy chape co sa presne deje. Napriklad hovoria ze poistovne nepreplacaju vsetko. To je pravda, ale poistovne nemaju neobmedzene zdroje, to co robia je kombinacia kapitacie a preplacania casti vykonov. To su ekonomicke limity.

 

a k akciovym spolocnostiam : mylis sa. To nema s poplatkami nic spolocne. jedine co by pri zmene na akciovie spolocnosti hrozilo je krach niektorych nemocnic.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

valcik, preco si myslis ze maju nizssi prijem ako bezny sofer ?

 

Poznám niekoľko lekárov i šoférov osobne, viem aký majú príjem a súčet i rozdiel patria k jednoduchej matematike, ktorú ešte zvládam.

 

 

a k akciovym spolocnostiam : mylis sa. To nema s poplatkami nic spolocne. jedine co by pri zmene na akciovie spolocnosti hrozilo je krach niektorych nemocnic.

 

Myslíš? Štátna nemocnica je nezisková organizácia. Stačí, aby mala namiesto post-komunistických rozkrádačov schopný manažment a zdravotná starostlivosť bude lacnejšia, než v súkromnej nemocnici, ktorá jednak zaistí lekárom prijateľné platové podmienky a zároveň vyrúbi pacientom rozličné paušálne poplatky, aby vyprodukovala slušný zisk pre svojich akcionárov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Stačí, aby mala namiesto post-komunistických rozkrádačov schopný manažment a zdravotná starostlivosť bude lacnejšia, než v súkromnej nemocnici, ktorá jednak zaistí lekárom prijateľné platové podmienky a zároveň vyrúbi pacientom rozličné paušálne poplatky, aby vyprodukovala slušný zisk pre svojich akcionárov.

 

Zcasti pravda - schopny manazment by urcite nikde neublizil a urcite by len pomohol. A taktiez je pravda, ze sukromny majitel, na rozdiel od statneho majitela, nebude vacsinou preukazovat velke zlutovanie nad neschopnym a skorumpovanych zamestnancom (aj keby to bol riaditel).

 

Ale co sa tyka platov, pochybujem. Vo vsetkych krajinach, kde mas statne aj sukromne nemocnice, maju v sukromnych skoro vzdy lepsie prijmy. Vlastne je to dosledok logiky.

 

Stat ti ma zabezpecovat starostlivost vseobecnu, tj. podla mozno pre vsetkych - ale to nikdy nie je mozne na najvyssej urovni. Nie je financne mozne, aby mali vsetci len to uplne najlepsie. Takze ti co su budu moct a budu chciet priplatit - si priplatia. Za lepsie lieky, pristroje, lekarov. A aby lepsi lekar pre teba pracoval, aby pracoval este lepsie nez ini - musis mu ponuknut viacej penazi. Prirodzene, tieto peniaze zaplatia pacienti. Takze vysledkom je nadstandartna starostlivost s nadstandartnymi platmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.. sukromny majitel, na rozdiel od statneho majitela, nebude vacsinou preukazovat velke zlutovanie nad neschopnym a skorumpovanych zamestnancom (aj keby to bol riaditel).

 

Neschopní a skorumpovaní zamestnanci nepatria do žiadnej nemocnice, ani do štátnej.

 

Ale co sa tyka platov, pochybujem. Vo vsetkych krajinach, kde mas statne aj sukromne nemocnice, maju v sukromnych skoro vzdy lepsie prijmy. Vlastne je to dosledok logiky.

 

Však presne to som aj napísal. Ak by štátne nemocnice odkúpila nejaká investičná skupina alebo akciová spoločnosť, poplatky za zdravotnú starostlivosť by boli neporovnateľne vyššie, pretože súkromná spoločnosť jednak zaistí slušný príjem pre svojich špičkových odborníkov, aby si ich udržala a navyše bude chcieť vyprodukovať aj zisky pre akcionárov. Pozri sa ešte raz, tu sú moje predošlé riadky, čo sa ti tam nepozdáva?

No, aspoň sa tým štrajkom zastavila transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, čo v konečnom dôsledku prinesie širokej verejnosti nižšie poplatky za zdravotnú starostlivosť.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neschopní a skorumpovaní zamestnanci nepatria do žiadnej nemocnice, ani do štátnej.

 

§Ved hej, tolko teoria - ale ked sa pozrieme na statnu sferu, akukolvek, nevidime tam zdaleka tolko konkretnych krokov voci konkretnym ludom - ci uz v pripade porusenia zakonov a reguli, alebo "len" ich chyb. Uznavam, ze v tomto vseobecne za zapadom (a hlavne USA/UK) zaostavame, ale predsa len.... vyssie postaveny manazer v sukromnej firme nemusi rovno porusit zakon, ale pokial nasledkom jeho chyby pride firma (tj. kapitalisticky majitel) o svoje peniaze, nie je nijake zlutovanie.

 

Však presne to som aj napísal. Ak by štátne nemocnice odkúpila nejaká investičná skupina alebo akciová spoločnosť, poplatky za zdravotnú starostlivosť by boli neporovnateľne vyššie, pretože súkromná spoločnosť jednak zaistí slušný príjem pre svojich špičkových odborníkov, aby si ich udržala a navyše bude chcieť vyprodukovať aj zisky pre akcionárov. Pozri sa ešte raz, tu sú moje predošlé riadky, čo sa ti tam nepozdáva?

 

Nic. Len nechapem, preco by prave toto malo byt nieco negativne? Ved po tomto predsa spusta ludi volala a chcela to - aby mali doktori, ti dobri z nich, ti specialisti, primerane (=vyssie) platy. Zdravotnictvo platime my vsetci, tie peniaze nie su dary od niekoho. Takze ak chceme, aby bolo v zdravotnictve viacej penazi, musime ich tam viacej vlozit.

 

A co sa tyka zisku - asi tazko predpokladat,ze by niekto isiel do stratoveho biznisu, vsak? A stratove zdravotnictvo, kde vydavky prevysuju prijmy je neudrzatelne bez ohladu na to, si sukromne, alebo statne.

 

Ono by sa trebars mohol aj stat spravat ako kapitalista a ist len po zisku - ale tym by bol v rozpore sam so sebou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Traumu? Nie ja som to nepozeral prvy krat. Sa priprav. Ze uz budes pozerat len tlcovky smeru, ci z vlady, koalicnych rad, ci... Dnes si mohla vidiet co sa budiet diat a nielen na Slovensku. Smeraci pustaju informacie ohladne eurootazky velmi dopredu. Image pripraveneho - pripravuju svojho volica. Inak to co sa ide riesit teraz v piatok, nie ze dnes vyhlasuju ze su zato, oni to tvrdili pred pol rokom(nevedel presne o com to bude(vtedy mysleli na harmonizaciu dani) ale vedeli zhruba a su zato). Miklos bol ticho a...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A co sa tyka zisku - asi tazko predpokladat,ze by niekto isiel do stratoveho biznisu, vsak?

 

Štátne nemocnice nemusia byť stratové, stačí, aby odvedené poplatky pokryli nevyhnutné prevádzkové náklady. Bez strát, ale aj bez miliónových výnosov.

Podľa ústavy by mal štát svojim občanom zabezbečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť, nikde sa nepíše o tom, že musí produkovať aj tučné zisky. Ak by sa teda naše poplatky využívali na pokrytie prevádzkových nákladov štátnych nemocníc, stále to bude lacnejšie, ako súkromné kliniky. Problém je, že v rámci Vyšehradskej štvorky sme za rok 2011 piatou najskorumpovanejšou krajinou, pri korytách sedia bezohľadné a nenažrané prasce a o nejakom transparentom a čestnom financovaní môžme len snívať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Štátne nemocnice nemusia byť stratové, stačí, aby odvedené poplatky pokryli nevyhnutné prevádzkové náklady. Bez strát, ale aj bez miliónových výnosov.

 

Ved to som predsa aj myslel, ked som pisal napriklad o pausalnych poplatkoch za kazde osetrenie ci navstevu doktora. Pokial bude mat napriklad nemocnica velmi uspesne oddelenie plastickej chirurgie, ktoreho prijmy pojdu celej nemocnici - bude si moct dovolit financovat viacej, nez ini. A na druhej strane, pokial v nejakom zabudnutom okresnom mestecku budu chciet mat luxus vlastneho spitalu (a nejazdit 30km do susedneho), budu si musiet doplacat.

 

Ekonomicky, pokial by zdravotne poistenie naozaj fungovalo ako poistenie, je to len vec matematiky - spravna kalkulacia rizik, nastavenie platieb, tvorba rezerv.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Štátne nemocnice nemusia byť stratové, stačí, aby odvedené poplatky pokryli nevyhnutné prevádzkové náklady. Bez strát, ale aj bez miliónových výnosov.

Práve to je ten problém neefektivita, korupcia, uplatky ako náhrada peňažnej motivácie. toto by trebalo riešit systemovo - korupciu a neefektivitu, postavit to na viere, že ludia budu cestní a usilovní ako vcelicky je fantazmagoria. O tom mala byt reforma, nie ako vydrazit nemocnice a privatizovat. Pretože kapitalistom ide o zisky a ked si predstavim, že by sme mali platit za starostlivost ako amici, tak to by sme zarabali iba na tu starostlivost a osetrenie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O tom mala byt reforma, nie ako vydrazit nemocnice a privatizovat. Pretože kapitalistom ide o zisky a ked si predstavim, že by sme mali platit za starostlivost ako amici, tak to by sme zarabali iba na tu starostlivost a osetrenie.

 

To vies - ale u amikov mas minimalne tri podstatne rozdiely:

1. Vyssie platy lekarov (aj v statnych nemocniciach, nehovoriach o sukromnych)

2. Iny pravny system, takze v pripade pochybenia doktorov sa pacient ovela castejsie dopracuje k financnej nahrade, ktora byva dost vysoka (teda okrem priamych platieb maju lekari a nemocnice ovela drahsie poistenie - kludne aj v stonasobkoch)

3. Z bodu vyssie vyplyva casto nutnost na vykonanie viacerych procedur a vysetreni, nez je nevyhnutne minimum (ani nie kvoli vysledku, lez kvoli tomu, aby sa vylucila moznost obvinenia z nedbanlivosti)

 

Ako % HDP davaju USA na zdravotnictvo viacej nez mnohe ine vyspele krajiny. Takze to nie je v tom, ze by stat bol drzgros, ani nahodou.

 

A co sa tyka privatizacie....ludia maju proste posvatny strach zo slova "zisk". Pretoze ak by niekto chcel prevadzkovat nemocnicu a mat z toho aj zisk, tak akoby to bolo hned negativne znamenie. Ale k sukromnemu zubarovi kludne idu - a su pripadne radi, ze osetrenie maju rychle a kvalitne. Ak chce sukromnik zisk, tak zakonite urobi vsetko pre to, aby zamedzil mrhaniu - kym pokial sa stat nesnazi o zisk, tato motivacia je ovela nizsia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a ako sa tvori zisk? cena=zisk+náklady. A teda by nas zdravotníctvo stálo ten zisk naviac a o úplatky menej. Ja teda nechcem byt rukojemník nejakej súkromnej spoločnosti, ktorá bude rada, že ja som chorý a že platím viac.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Su krajiny, ako napriklad Cina, kde je "zisk" uplne normalny, nema nijaky sibnuty bilag a jeho dosahovanie je uplne logicke a rozumne.

 

Potom su krajiny, kde pretrvavaju nepriznane dozvuky stredovekeho krestanskeho boja proti uzernikom, ako aj komunisticke dedicstvo, ktore urobilo z kazdeho podnikatela, ktory dosiahne zisk, nepriatela spolocnosti. V taktomto prostredi sa jednoducho neda predlozit rozumne riesenie, pretoze bude stale vela ludi, ktori nedokazu akceptovat, aby niekto iny nez oni mal zisk. To nie je debata o zdravotnictve, ale o uplne zakladnej filozofii, kde je vela ludi niekde uplne inde, nez moderny a sucasny svet.

 

1. Preco by si mal byt rukojemnikom nejakeho podnikatela? Je to obojstranny vztah, kde su poskytovatelia sluzieb a zakaznici. Potrebuju sa navzajom.

2. Nijaka poistovna nebude rada, ze si chory, pretoze to znamena, ze bude platit. Maximalne, pokial mas desnu zivotospravu, tak budes platit viacej na poistnom. Logicky.

3. Nemocnica sa bude tesit z toho, ze si chory, asi tak velmi ako stavebna firma z toho, ze ti povoden zoberie barak a potrebujes postavit novy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale to, čo navrhuješ je horšie ako zefektivinit sucasny stav, potlacit korupciu a uplatky a zaroven pridat niekomu na platoch. Neda sa to? Určite sa to da. O tom čo je lepšie a čo horšie je dvojsečná zbraň. V kapitalizme dochádza po čase k monopolom, ku vzniku korporacii, ktore ovladaju samotný trh. Je to pekne vidiet aj v potravinarskom segmente. Tie firmy, ktoré dokazu stlačit náklady na mzdach a nekvalitných surovinách, kde dokazu vyrobit pasovu vyrobu a zeefektivnit výrobu, tak potom si kupuješ tie super výrobky na trhu. Kurčata, čo nevideli svetlo a poriadne nevedeli chodit, co su napchate vselijakými sračkami. A podobne to môže dopadnut aj v zdravotníctve kde ludom budu davat take lieky, čo ich nevyliečia, ale budu lacnejšie a budu ich stale potrebovat. Ja na tieto čiste podnikatelské prostredie a tomu, že trh to vyrieši a najde lepši a lacnejší produkt neverím.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jakze je to "horsie"? Pokial sa nemylim, tak vacsinou sa nasi doktori stazuju, ze na zapad od nas doktori zarabaju viacej. Pripadne sa spomenie, ze na zapad od nas je lepsia starostlivost. Mas pocit, ze niekto pouziva ako jasny vzor Kubu?

 

Potravinarsky segment je ano, velmi dobry priklad. Pretoze kvalita nieco stoji. A tak kludne chod do supermarketu a dobre sa pozeraj - najdes lacne a menej kvalitne veci, drahe a vysoko kvalitne veci a take niekde v strede. Mozes si vybrat. Ak si ludia vyberaju lacny sunt, je to ich sloboda. Rovnako si mozu vyberat aj pri zdravotnictve. Nemozes ocakavat, ze argentinske hovadzie z vyberoveho chovu bude stat tolko, co vodou nacucane kuracie prsia.

 

Ked sa ti nepacia tamtie kurata - preco nejdes inde? Mas kurata z bio chovov. Mas mensich masiarov, ktori ti kludne daju aj presnu farmu, odkial to beru. Alebo si taky lenivy? Alebo si taky lakomy?....Nestazuj sa. Trh ti dava veci aj lacne, aj kvalitne.

 

Co sa tyka liekov - tieto su bezne dost pedantne testovane, aj ked sem-tam nieco unikne. Naozaj neucinne blbosti skor najdes medzi kadejakymi homeopatickymi zbrndami, ktore sa predavaju ako doplnky stravy, takze maju nizsie kriteria kontroly.

 

Ty si vlastne uviedol priklady toho, ako trh dobre funguje - a zaroven si uviedol priklady toho, ako si ludia skodia sami. Co by si vlastne chcel? Spickovu kvalitu zadarmo a na striebornej tacke rovno pod nos? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov