Skočiť na obsah

Núdzový stav, nemal tu byť už dávno?


slimak

Odporúčané príspevky

Plat manazera v sukromnej firme neurcujes ty, ani nikto iny hlasovanim - ale majitelia tejto firmy podla vlastneho uvazenia (a moznosti).

 

Jasné, súhlasím. Práve to je ale problém, ak budeme zamestnanca neustále podhodnocovať, nakoniec uplatní svoje schopnosti v inej spoločnosti. Keď ale špičkoví odborníci odídu inam, potom nám nezostane nič iné, ako zaplatiť si menej kvalifikovanú pracovnú silu v rámci našich možností.

A práve to je kameňom úrazu, určujeme tým podobu a kvalitu nášho budúceho zdravotníckeho systému.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A co myslis, preco som napisal - ze ak chce, aby mali platy ako v nemecku? Pretoze mat plat ako nemecky doktor v absolutnych cislach znamena, ze aj nase vydavky v absolutnych cislach by sa tomu museli zacat priblizovat.

 

 

Citaj co pisem. Preto upozornujem na absolutne cisla, aby si kazdy uvedomil, ze to nie je mozne. Bodka. Nemozne. Ty si to pochopil, ale vela ludi to nechape.

A ty citaj tiez co pisem, reagoval som na valcika, nie na teba -_-

 

To je pravda, ale pripomeniem ešte raz to isté. Naši lekári nežiadajú nemecký plat, ani zďaleka.

 

Neziadaju, len tvrdia, ze su vyrazne podhodnoteni. V GB tvoria napriklad priemerne platy lekarov len 2,1 nasobok priemernej mzdy.

Chcel som tym povedat, ze kde nic nie je ani cert neberie.

A to uz nehovorim nic o tom, ze v Nemecku napriklad si lekar plati z vlastneho vsetky naklady na atestaciu, co u nas nie je.

Ked uz sa hovori A, tak nech sa povie aj B.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

..tiež sa divím, prečo xeno tak prudko zareagoval práve na tieto riadky, asi sa zas dostáva do varu. :zubiska:

 

V GB tvoria napriklad priemerne platy lekarov len 2,1 nasobok priemernej mzdy

U nás ale väčšina populácie zarába podpriemerne, v Británii sa hladina priemernej mzdy pohybuje predsa len v trocha inej rovine. Na Slovensku máme celé osady, mestá či dokonca oblasti, v ktorých žijú ľudia až na hranici chudoby, od toho sa odvíja aj celoštátna priemerná mzda.

 

 

 

!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ty citaj tiez co pisem, reagoval som na valcika, nie na teba

 

Takze to mam chapat tak, ze suhlasis, ale nieco ti na tom vadi, alebo co? :P

 

..tiež sa divím, prečo xeno tak prudko zareagoval práve na tieto riadky, asi sa zas dostáva do varu.

 

Ani nie :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uradnikom kludne zniz platy, preco nie? Je uplne jedno ako pracuju, kolko z nich sa flaka. Ak vyhlasia strajk oni, tak sice nebudu ohrozene zivoty ako u doktorov, ale kolaps by prisiel aj tak. Akurat oni nie su vacsinou tak organizovani ako doktori, takze to moc nehrozi.

 

Uz neviem kto to napisal. keby tu neboli roky nic sa nestane. A roky sa nato vytraca ovela viac penazi ako na hocico ine,lekari su len nechcem napisat odpad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Asi si nepochoplia co som myslel tym minimom...

Minimum myslim to, ze so sucasnej zdravotnej starostlivosti nieje co zobrat, bez toho aby to ohrozilo pacienta. Ci polrocne cakacie doby na operaciu a spolocna izba na ktorej clovek pred/po operacii pobudne len nutny cas je v dnesnej dobe nadstandard, za ktory by sa malo priplacat? :)

 

Ja som pochopila veľmi dobre darkman. :)

Tak a zasa sa mýliš aj v tomto. Ako že nie je čo zobrať? Ako že ohroziť pacienta? Veď vždy ťa niečo ohrozuje a nikdy sa všetky ohrozenia nedajú vylúčiť. Vieš aký neskutočný nadštandart sa využíva ešte stále v nemocniciach a v starostlivosti o pacienta?

Už v tom, že pacient pred a po operácii u nás určite nepobudne iba nutný čas. (ako si ty písal) V štátnych klinikách to ešte stále funguje tak, že doktor sa opýta po operácii pacienta "a má sa kto o vás starať babka", "s kým bývate"? si myslím, že ani náhodou nevieš čo je to nutný čas po operácii nechať na lôžku. To znamená, že ak je rana nezapálená, môže ísť pacient domov aj na druhý, tretí deň po operácii. A nik sa nebude starať, či sa má o teba kto postarať doma, alebo ti priniesť misu k posteli, ak si nechodiaci.

To všetko by si si musel zaplatiť keš na ruku, aby sa ktosi o teba prišiel domov starať.

Že v nemocnici sa ešte stále držia ľudia, ktorí naozaj už potrebujú iba tú ošetrovateľskú staroslivosť. Aj deň na lôžku takého pacienta, stojí obrovské peniaze. Myslíš že nie je nadštandart dať si vymeniť bedrový kĺb? aj napriek tomu, že sa na operáciu čaká poradovník.

Myslíš, že nie je nadštandart dať si opraviť chlopňu na srdci?

Tieto ochorenia ťa neohrozujú na živote akútne. Ale bežne sa to robí, iba preto, že sa zlepšuje pacientovi prognóza do budúcna, alebo sa zlepšuje kvalita jeho života. To som len chcela vysvetliť, že čo je dosť a čo je dosť málo? O tom by sme mohli polemizovať. To, že niečo sa proste urobiť musí, niečo môže, a niečo sa môže urobiť rôznymi spôsobmi. A stále to bude starostlivosť o pacienta.

 

Ty si myslíš, že je to tak bežné všade, že za obyčajné základné poistenie máš toto všetko ? To by si sa veľmi čudoval ako rýchlo by si bol doma po operácii kdesi inde. Prosím ak si priplácaš čosi viac a máš nejaké doplnkové poistenie tak prosím.

 

Ach v tomto ma nepresvedčíš. Robím v nemocnici x rokov a viem ako to funguje. Niektoré veci naozaj nemôžeš pochopiť ako laik bez zdravotného vzdelania. Myslím tie, čo sa týkajú starostlivosti o pacienta. To nemyslím v zlom.

Viem, že to nie je dobré a tiež vidíme veci, ktoré by sa mali zmeniť. Do veľkých peňazí a do veľkých prešľapov a únikov nevidím, to by som klamala. Len som ti chcela povedať toľko, že si pacienti strašne mýlia to čo je minimum a čo je niečo naviac. A stále si stojím za svojím, že u nás dostávajú ešte stále naozaj dosť. Sme len veľmi zvyknutí, že to všetko takto roky bolo a všetko to bolo bezplatné. Tak sme stále mylne v tom, že to aj tak musí byť ďalej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Su rozne pristupy, viem ze po dni v anglicku posielaju domov po porode zeny. U nas to je 4,5 dni. Je to lepsie u nas.

 

Ja citam a co je ten nadstandart a ako sa to ma financovat? Ja toho vasho chirurga zlamem a kto vam to bude robit?

 

Spravte si slusny cennik. Platny pre vsetkych, aj cenu za predbehnutie. Ak zistim ze som si za nieco zaplatil a mal v byt v poradi a dostane sa tam aj prezident vas dolamem. Resp sa na vas vykaslem. Uplatky neuznavam, je mi to trapne, normalne som si myslel ze je to trapne aj prijmatelovi a preto mi to bolo trapne.

Ak to nieje trapne pre vas spravte si cennik.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak zistim ze som si za nieco zaplatil a mal v byt v poradi a dostane sa tam aj prezident vas dolamem.

 

Nemaj strach, prezident sa v takom prípade povalí rovno do Rakúska, ako to svojho času urobil toť aj Miša Kováčovie. :zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nefungovali mi bublinky. Aby bolo jasne co som pisal ja a naco reagoval. S uplatkami neviem zit. To je cele.

 

Pr. som cital ze za porod sa plati 500 a1000 eur. neviem zaco, my sme mali dve a neplatili sme nic(pri prvom za nastevu na sale som normalne v pokladni zaplatil 800 Sk.).

 

este dovysvetlim. Xeno tu stale splieta ze niesme ochotni platit. Myslel aj na uplatky. Proste ja to neviem, ja to neviem nikde. Raz som sa chcel ovdacit za internat, chlap bol byvaly alkoholik tak som kupil knihu. Nedal som lebo som to nevedel, ci ho tym neurazim, ci aj seba aj ked mi nasi naznacili(mozno uz si nepamatam, ale z mojej hlavi to nebolo).

 

Normalne ja som v sukromnej sfere ak sa mam priznat neurazim sa nicim. vcera podnikatel chcel vytlacit danove priznanie a potom sa opytal co za to. nemame cennik na tieto ukony, vlastne nam uz zaplatil(v minulosti) a tych 10 stran mi je jedno. Ale o pytal sa co je dlzny. Nevedel som ale zhodov okolnosti bola predtym jedna klientka a ta len tak ze 1 euro(za ten isty ukon) na pivo, tak som povedal ze 1 euro. Chlap vysypal nejake centy, necelych 90.

Mna uz vyplacali aj cestovinou( mozno necelych 500g, aby si SDKUaci nemysleli). Prijal som.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak co myslite mal by byt Uhliarik vykopnuty z kresla? Ja si neviem predstavit ,ze by nebol. Co to je za frasku. Mozno si to neuvedomujete ale za to ohrozenie zdravia a zivota je kto zodpovedny? Uhliarik, Radicova,Gasparovic. Vsetci nudzovy stav a minister financii basa.

KDHak je proti rozpoctu.

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-53817120-financny-vybor-odobril-rozpocet-kdh-nesuhlasi-s-peniazmi-na-zdravotnictvo

 

Přidalovou zmenou by sa tak na jedného poistenca štátu z verejných financií do poisťovní platilo 33,5 eura. Podľa pôvodného návrhu rozpočtu to malo byť 35,05 eura.

 

Tam mala byt bublinka , si to uvedomujete ze oni chcu dat do zdravotnictva menej. Si najdite ak suma bola v 2010. Ja si to teraz nepamatam. Ale to bolo cez 38 eur.

 

Nemam slov.

A este jedno

http://www.ibudget.sk/

dajte si saldo, Miklos sa dopracuva k minulorocnemu stavu. K 2009 nema narok. Ona bola kriza len , este mali dane. V 2010 neboli dane( a Miklos sa s vysledkom pohral) a 2011 je to v plnej rezii Mikolsa.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mladý lekár s dvojročnou praxou dostane na pediatrii v Kramároch približne 1000€ mesačne. V tom sú zahrnuté víkendové pohotovosti a nočné služby, samozrejme. Zdá sa ti to priveľa? Aké vzdelanie, postavenie a plat máš ty, prezradíš?

Bežný robotník alebo nastavovač so stredoškolským vzdelaním, zamestnaný v priemyselnom sektore, zarobí pokojne i o 50% viac. Lekár pri tom zodpovedá za ľudské životy.

 

\

 

pche, je mi jasne ze tie uplatky a "vsimne" v zuctovaniach nepriznavaju ;)

1000 EUR? to myslis vazne? preboha, tak co som navstivila specialistov i nespecialistov, ziaden z nich by si takuto ciastku nezasluzil! a to nechodim k vidieckym lekarom, aby bolo jasne

(navstivila som dve specializovane pracoviska, samozrejme sukromne kliniky, kde bol pristup aj jednanie profesionalne, nevraviac o vedomostiach - v jednej starostlivost preplaca poistovna, druha bola ocna klinika, v tej nie samozrejme)

 

nemyslim si ze si vela lekarov zasluzi zvysenie platu

nevidim dovod preco

 

lebo u susedov maju viac?

aj moja pozicia je u susedov platena lepsie..a?

 

Inak co myslite mal by byt Uhliarik vykopnuty z kresla? Ja si neviem predstavit ,ze by nebol. Co to je za frasku. Mozno si to neuvedomujete ale za to ohrozenie zdravia a zivota je kto zodpovedny? Uhliarik, Radicova,Gasparovic. Vsetci nudzovy stav a minister financii basa.

 

Za to nie je zodpovedna tato vlada, za to je zodpovedna kazda vlada ktora bola pri moci za poslednych 20 rokov

vies co povedal Fico v rozhovore pre Trend? ze do zdravotnictva sa nema rypat, maju existovat tak ako doteraz, samozrejme stat by mal zasahovat

ja chapem, je to pre nich korytko

Naopak, Uhliarik sa konecne zacal zaujimat, dokonca vychadza v mnohych bodoch v ustrety

ale nie je to len o tom, ze ja ustupim a skusim najst niekde peniaze

 

tu chyba ako prve kontrola, dozor...normalne zaviest auditovanie, kontrolovat procesy, efektivnost, a na zaklade toho rozdelovat prostriedky

a nie po prichode novej vlady nominovat za riaditelov svoje "esa"

 

kamaratka, ktora je sestricka v jednej nemocnici a robi si atestaciu na detsku doktorku tiez podala vypoved

ked som sa jej pytala preco, povedala "mne je jedno co chce zvysok strajkujucich, ja chcem vyssi plat"

 

ale ved trocha sebareflexie

 

potom zacala hovorit o tom, ake nechutne machinacie sa v ich nemocnici robia, ake pofiderne nakupy sa realizuju

preco lekari a sestry radsej neavizuju taketo nekale praktiky? preco neexistuje nejaka oznamovacia povinnost aj v tychto veciach?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pche, je mi jasne ze tie uplatky a "vsimne" v zuctovaniach nepriznavaju

 

Dávala si niekedy lekárovi úplatok? Ja ešte nie, doteraz som pri žiadnej návšteve lekárskej ambulancie nikoho nepodplácal. ;)

 

1000 EUR? to myslis vazne? preboha, tak co som navstivila specialistov i nespecialistov, ziaden z nich by si takuto ciastku nezasluzil! a to nechodim k vidieckym lekarom, aby bolo jasne

 

Áno, myslím to vážne. Suma je zaokrúhlená nahor, pediater v našej najväčšej detskej nemocnici berie necelých 1000€ mesačne.

 

nemyslim si ze si vela lekarov zasluzi zvysenie platu

nevidim dovod preco

lebo u susedov maju viac?

 

Netreba pozerať k susedom za hranice, stačí mrknúť iba na susedný domáci rezort. Nepripadajú ti platy lekárov smiešne, ak ich porovnáš napríklad s platmi úradníkov štátnej správy, či policajtov? Porovnaj pri tom aj osobnú alebo profesionálnu zodpovednosť a potrebnú kvalifikáciu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už v tom, že pacient pred a po operácii u nás určite nepobudne iba nutný čas. (ako si ty písal) V štátnych klinikách to ešte stále funguje tak, že doktor sa opýta po operácii pacienta "a má sa kto o vás starať babka", "s kým bývate"?

 

Tak ja mam inu skusenost, pretoze nam babku poslali po operacii domov, pretoze na ortopedii nemala preco po operacii dalej ostavat, kedze sa jej stav zlepsoval a potrebovali lozka a na geriatrii nebolo miesto a absolutne ich nezaujimalo, ci sa o nu ma a nema kto postarat, aj ked nedosla ani na zachod...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak tak, v nemocnicach to funguje tak, ze mesacne obieha lozka niekto z poistovni a kontroluje, ci dotycny na lozku ma dovod este lezat alebo ma ist domov

 

ak mal posledne dni dobre vysledky, povie nemocnici aby ho poslala domov

nemocnica si samozrejme mysli, ze jeho stav sa moze v najblizsich dnoch este zhorsit, preto si ho tu necha este na pozorovanie

poistovna usudi "ok", ale na vlastne naklady

nemocnica samozrejme nezavaha, pretoze hrozi, ze ak sa pacientovi nieco stane, moze byt lekar nasledne usvedceny zo zanedbania starostlivosti

 

a nemocnica ide do dlhu

 

preto dalsi dolezity bod, ktory je potrebne riesit, je system poistovni, poistenia

 

 

Dávala si niekedy lekárovi úplatok? Ja ešte nie, doteraz som pri žiadnej návšteve lekárskej ambulancie nikoho nepodplácal. ;)

 

pravidelne, kedze nechcem pol dna cakat v cakarni .. zaplatim 5 eur a na radu sa dostanem v case, kedy to mne vyhovuje (zaujimave ze predtym tam ten cas nebol, zrazu, pri vidine zarobku, sa tam najde)

 

 

 

Netreba pozerať k susedom za hranice, stačí mrknúť iba na susedný domáci rezort. Nepripadajú ti platy lekárov smiešne, ak ich porovnáš napríklad s platmi úradníkov štátnej správy, či policajtov? Porovnaj pri tom aj osobnú alebo profesionálnu zodpovednosť a potrebnú kvalifikáciu.

 

ja tam nepozeram, pozeraju tam nasi lekari...a porovnavaju

 

na lekarov sa teraz nesie velka kritika, ludia v nich vidia spinavcov, nenazrancov

podla mna su hlupi

nechali sa opantat a ovladat odborarmi, ktori idu aj cez mrtvoly

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ja mam inu skusenost, pretoze nam babku poslali po operacii domov, pretoze na ortopedii nemala preco po operacii dalej ostavat, kedze sa jej stav zlepsoval a potrebovali lozka a na geriatrii nebolo miesto a absolutne ich nezaujimalo, ci sa o nu ma a nema kto postarat, aj ked nedosla ani na zachod...

 

tiež mám podobnú skúsenosť :crying: akurát nám doviezli domov starého otca. mám na to fakt veľmi nepríjemné spomienky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaplatim 5 eur a na radu sa dostanem v case, kedy to mne vyhovuje (zaujimave ze predtym tam ten cas nebol, zrazu, pri vidine zarobku, sa tam najde)

 

Čas sa nenájde, jednoducho ťa vtesnajú pred nešťastníkov, ktorí bez platenia trpezlivo sedia v čakárni. :zubiska:

Hm, toto je bežná prax aj v štátnych zariadeniach? Čakal by som to skôr u nejakého súkromného špecialistu, ktorý vykonáva časovo náročné zákroky a takýmto spôsobom si organizuje pracovný čas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u sukromnikov praveze toto nezazivam

 

najcastejsie samozrejme u specialistov, ktorych je na okoli malo - ortoped, chirirug, alergologia, plucne, ..

a to ze clovek pobudne v ambulancii 5 minut uz nekomentujem

 

taka plucna v Ilave, ta nepcha takychto medzi cakajucich nestastnikov

po jednej hodine popoludni ma ordinacne hodiny pre takych, ktori si zaplatia

ti ktori si nezaplatia, sedia cele doobedie v cakarni, kym na nich pride rad

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto mi ale nepripadá ako úplatok, skrátka si z vlastnej vôle platíš nadštandardné zaobchádzanie. Je to dobrovoľný poplatok, ktorým si hradíš úsporu svojho cenného času.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ti ktori si nezaplatia, sedia cele doobedie v cakarni, kym na nich pride rad

 

môžem potvrdiť :) nedávno som si robila preventívnu prehliadku. zobrali mi krv, potom som šla na ďalšie vyšetrenie. ak som zaplatila 5 eur, ( a to už od rána- súkromný lekár) hneď ma zobrali

na druhý deň , som šla ešte so srdcom. myslela som si, že už nebudem platiť, veď nás bolo v čakární len zopár. figu borovú, sedela som tam od 8hod. do 12hod. keď som sa konečne dostala dnu, tak si chcel niekto priplatiť prednostne, no sestrička ma našťastie zobrala, zmerala tlak , a ten tlak bol naozaj vysoký , ako ešte nikdy predtým

tlak som si ešte merala aj doma, aj ďalšie dni, ale už sa to našťastie nezopakovalo

o rok, keď budem ísť na preventívku na kardiologiu, tak si už radšej zaplatím prednostne, nebudem riskovať, že idem na preventívku so srdcom a ešte zinfarktujem .. . :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tolko "mudrych" reci a pritom ako vidim nik tu nema predstavu aky je rozdiel medzi lekarom v statnej nemocnici, lekarom v nestatnej ambulancii a lekarom v sukromnej ambulancii, ci nemocnici

ale bludy sa na zaklade tych nevedomosti pisu kvalitne, to ano

 

vypoved dalo 99% lekarov zo statnych nemocnic (to su ti co tahaju 36hodinove sluzby a plat bol len jedna z podmienok, hlavne chceli dodrziavanie zakonnika prace, ktory sa tam nedodrziava)...ti ktori nesedia na poliklinikach, nepredpisuju recept na hemeroidy a nepytaju poplatok za prednostne osetrenie...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aky mudry :D

to mas urcite od tych, ktori sa v mediach vyplakavali

 

ja hovorim o tych, ktorych poznam... ;)

nejednu sestricku, nejedneho lekara

 

to uz davno nie je o lekaroch

ale o odboroch

 

zaujimave, ze toto im nevadilo pocas ficovej vlady

ale zrazu, ked hrozi, ze by sa im ubralo z tolkych "pravomoci", to verim, to sa idu burit, este nahodou pridu o tie vsetky benefity (vid nemocnice v rukach statu)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Xeno

Takze to mam chapat tak, ze suhlasis, ale nieco ti na tom vadi, alebo co?

chap to ako chceš, zvlášť ked, to čo som písal, sa tykalo valcika, nie teba.

Vôbec to nebolo o tom že by som s niečím s tebou súhlasil, alebo mi daco vadilo. Nie si všade kde sa ti zdá, že sa vidíš. :)

Pravdu povediac, vôbec nechápem prečo si sa ozval, ale svoj názor na to mám, aj ked mi je to jedno :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov