Skočiť na obsah

Núdzový stav, nemal tu byť už dávno?


slimak

Odporúčané príspevky

Ale ved v tom prave je... Ze ono to aj tak nestaci. Vacsina prostriedkov na zdravotnictvo ide z rozpoctu, to co sa doplaca tvori len mensiu cast. Ale celkovo objem, ktory sa vklada (tj. zhruba odvody plus priame platby) zjavne nestacia na to, aby sa uspokojili vsetky potreby (okrem vysky platov aj prevadzkove naklady). Takze ak je treba viacej penazi, niekde ich treba vziat, nie?

Ani sucasny stav nie je vyrovnany, takze nejaky "optimalny standard" by musel byt alebo nastaveny nizsie ako je teraz - alebo by sa musela zataz ludi zvysit (ci uz odvody, alebo priame platby). A vsetko nadstandartne by sa muselo doplacat pripad od pripadu tak, aby bol rozpocet zdravotnickych zariadeni vyrovnany.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nudzovy stav .. konecne!

 

to uz je vrchol drzosti nebyt spokojny s 9 kompromismi z 10 navrhovanych, sila!

a 300 EUR sa im este maali

 

sestricky dostali prislub ze im bude zvysene .. ake su spokojne a skromne

vsak nech ukazu nenazrazni lekari svoje majetkove pomery, to by ma naozaj velmi zaujimalo

 

mam taky neprijemny pocit z toho Kollara, myslim si ze mnozstvo lekarov by uz bolo davno spokojnych s dohodnutymi bodmi, len on si stale ide za tym svojim, aj cez mrtvoly

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak inak..co nad minimum ty, ako pacient, dostanes od statu? Nic..a na vacsine mas este spoluucast...

 

tak to sa teda veľmi mýliš.

áno sú ľudia, ktorí aspoň do určitého času minimum, ale vieš povedať, že to bude takto aj ďalej? Ty vieš aký bude tvoj zdravotný stav o päť rokov? Nemusíme ísť tak ďaleko, čo zajtra? a koľko z tej spoločnej kasičky pôjde vtedy priamo na teba?

ak sa na to pozeráš očami mladého človeka, ktorý ide k lekárovi raz za rok aj to možno len z virózou tak ok, ale nie je to stále tak.

 

zatiaľ máme zdravotníctvo a zdravotnú starostlivosť na ozaj vysokej úrovni ( neberiem do úvahy totálne prešľapy a zlyhania viď. dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

Ešte stále sa peniaze ako tak prerozdeľujú a dostanú sa k naozaj slušnej zdravotnej starostlivosti aj ľudia, ktorí by inak umierali a ak nie umierali, tak ich kvalita života by bola podstatne nižšia.

Ak to budeme brať z tej stránky koľko som ja dal, a koľko som dostal, tak potom celý model zdravotníctva sa musí zmeniť, ale potom sa už úplne stratí aj posledná možnosť akej takej spravodlivosti.

 

Inak súhlasím s vami, že je to celé na figu a zmena je nutná. Strašne mnoho peňazí ide krížom krážom, len nie tam kde majú ísť. o farmaceutoch a liekoch nehovoriac ako ani o zdravotných poisťovnia.

Myslím, že ľudia u nás, ale nie su pripravení na nejakú úplnu zmenu v systéme zdravotníctva boli by veľmi prekvapení ( v negatívnom zmysle).

Máme veľa pozostatkov z bývaleho režimu, ktoré su v zdravotníctve brané ako samozrejmosť a pre pacientov sú stále ešte veľmi pozitívne.

Čo zasa nechcem povedať, že tam nie su aj pozostatky, bez ktorých by to išlo podstatne lepšie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Asi si nepochoplia co som myslel tym minimom... minimum nemyslim, ze osetrime iba chripku, anginu, pripadne vyoperujeme slepak.

Minimum myslim to, ze so sucasnej zdravotnej starostlivosti nieje co zobrat, bez toho aby to ohrozilo pacienta. Ci polrocne cakacie doby na operaciu a spolocna izba na ktorej clovek pred/po operacii pobudne len nutny cas je v dnesnej dobe nadstandard, za ktory by sa malo priplacat? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Minimum myslim to, ze so sucasnej zdravotnej starostlivosti nieje co zobrat, bez toho aby to ohrozilo pacienta

 

Nejde o to ubrat zo starostlivosti, ale o otazku, kde sa na to beru peniaze. Momentalne stat financuje snad vyse 90% - z odvodov a inych rozpoctovych vydavkov. Ale to nestaci, nie percento, ale objem. Takze tie peniaze navyse bude musiet alebo platit stat (a zobrat ich ludom), alebo ludia priamo.

 

Vyraz, ze stat by mal platit nutne minimum neznamena znizenie kvality, ale zmenu pomeru toho co si ludia platia a co plati stat.

 

Vsimni si, ako sa vlastne stazujes na nedostatocnu kvalitu, na to, ze si musis doplacat, na korupciu a mozno sa ti odvody aj tak zdaju prilis vysoke.

Takze pokial dnesny stav napriklad staci na to, aby sa financovala "bezna" starostlivost (=taka co pomoze), tak vsetko lepsie by si musel clovek zaplatit nejakym sposobom sam. Na to, aby si zabezpecil najlepsie sluzby pre uplne vsetkych a este dal vysoke platy doktorom jednoducho nie su peniaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To by bola vsetko pravda, keby tie peniaze isli vsetky na starostlivost ;)

Preco sa nemocnice boja transformacii? Nie nahodou aj preto, ze by museli viest presne uctovnictvo a kazdy centik by museli vediet zdokladovat?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vsak nech ukazu nenazrazni lekari svoje majetkove pomery, to by ma naozaj velmi zaujimalo

 

Mladý lekár s dvojročnou praxou dostane na pediatrii v Kramároch približne 1000€ mesačne. V tom sú zahrnuté víkendové pohotovosti a nočné služby, samozrejme. Zdá sa ti to priveľa? Aké vzdelanie, postavenie a plat máš ty, prezradíš?

Bežný robotník alebo nastavovač so stredoškolským vzdelaním, zamestnaný v priemyselnom sektore, zarobí pokojne i o 50% viac. Lekár pri tom zodpovedá za ľudské životy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bežný robotník alebo nastavovač so stredoškolským vzdelaním, zamestnaný v priemyselnom sektore, zarobí pokojne i o 50% viac. Lekár pri tom zodpovedá za ľudské životy.

 

Ale potom kde je chyba? Sukromny zamestnavatel da zamestnancovi tolko penazi, kolko povazuje za primerane. To iste robi aj stat ako zamestnavatel. Dokelu, ved aj bezny clovek vacsinou necha v restike nejake sprepitne, alebo taxikarovi zaokruhli sumu, ktoru plati (aspon na zopar desiatok centov). Ale u doktorov nie....

 

Vyplata robotnika ide z toho, co my zaplatime za produkty firmy, ktora ho plati. Tak isto vyplata lekara ide z toho, co my odvedieme statu, alebo zaplatime priamo v ambulancii. Takze ak chceme aby doktori zarabali viacej, mozeme sa na hlavu postavit, ale vzdy skoncime pri tom, ze do systemu sa musi dostat viacej penazi. Plus musia byt (casto) ovela rozumnejsie vyuzite.

 

Nemoze to fungovat na zaklade toho, kolko si kto "zasluzi" podla nejakej nejasnej predstave. Ide o urcite objemy penazi a to je vsetko. V tomto konkretnom pripade ide tusim dohromady o zopar desiatok milionov euro (co by stalo zvysenie platov) - ani nie o stovky milionov. Ak by to aj bola stovka, na na jedneho obcana SR to vyjde menej ako 20 euro (rocne). Co nie je nijaka sialena suma, ale ide zhruba o to, coho by sme sa museli vsetci vzdat. Potom je uz len otazka, ako to urobit, resp. ako tieto peniaze z ludi vytiahnut a ako ich distribuovat na vyplaty.

 

Horsie to teraz je s principom. Strajky statnych zamestnancov su nieco ine ako v sukromnom sektore, hlavne kedze nie su postavene na rovnopravnom postaveni, no na brani si rukojemnikov. Protest formou vypovedi zaroven obchadza povinnosti a regule vyhlasenia strajku a je to obrovsky spolocensky natlak. Plus to dava velmi zly precedens pre kohokolvek, kto v pripade protestu moze ohrozit zdravie, alebo majetok, velkej casti obyvatelstva. A taktiez je to vysmech vsetkych tvrdeniam o udajnej nutnosti setrenia - pretoze podla rovnakeho principu by sa mohli navysovat platy tuctom profesii (ktori si ich zrejme tiez zasluzia).

 

Vidim to tak, ze aj ked je vynimocny stav zrejme legalna a legitimna moznost, vela toho nevyriesi. A pokial doktori neustupia, ustupit bude musiet stat, tak ako v CR - a prislubit navysenie platov. Takze z kratkodobeho pohladu to bude pre doktorov vyhra, pre obcanov, ak sa to spravne nastavi, tak snad nijake obrovske naklady - ale z dlhodobeho pohladu to je grecka cesta. Ktokolvek organizovany a schopny narobit velku skodu bude mat ukazanu jasnu cestu ako dosiahnut to svoje na ukor ostatnych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujimavy clanok. Ja som o tom pripade nepocul.

 

paci sa mi ta posledna poznamka,ze kazdy je nahraditelny, co je sice pravda, len niekto lahsie(lepsie) a niekto tazsie(horsie). Sand som to dobre prelozil.

 

 

 

 

 

Problém je v tom, že dneska se u policie razí heslo, že každý je nahraditelný. To je sice pravda, ale někdo je nahraditelný lépe, někdo hůř.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kahnova-a-gregor-detektivove-kteri-rozbili-berdychuv-gang-pnj-/domaci.aspx?c=A110908_1647969_domaci_hro

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze ak chceme aby doktori zarabali viacej, mozeme sa na hlavu postavit, ale vzdy skoncime pri tom, ze do systemu sa musi dostat viacej penazi. Plus musia byt (casto) ovela rozumnejsie vyuzite.

 

to je prave to, ci su prijmy statu patricne prerozdelene.. mozno prijmy ani nepotrebuju navysit, len ich treba prerozdelit inak..

a dalsia vec je, ze ak sa to tak zoberie, tak kazdy zarabajuci plati jedna dane a jednak svoje odvody, ktore sa mu neukladaju na osobitnom ucte, ale sa nimi spolupodiela na zdravotnictve ako takom.. je to tak spravne, ved raz sa moze stat, ze sa clovek dostane do situacie, kedy by z odvedenych penazi nebolo mozne hradit nejaky narocny vykon... ale ak sa clovek podiela z dvoch zdrojov /dane a odvody/ a napriek tomu su tie sluzby tak mizerne, tak chyba tu je a ja to vidim tak, ze sa nehospodari ako sa ma... a dalsia vec je, ze niekto urcil limity a tie limity su proste podhodnotene..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

..podla rovnakeho principu by sa mohli navysovat platy tuctom profesii (ktori si ich zrejme tiez zasluzia).

 

Správne, platy pedagógov sú rovnakým výsmechom, ako súčasné platy lekárov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1. Aj pri vsetkej kritike, sluzby nie su az tak uplne mizerne - ale ani fantasticke. Ked sa na to pozrieme realne, stale mame dost slusne zdravotnictvo pristupne pre vacsinu ludi. Niekedy treba cakat v cakarni, alebo dlhsie na operaciu, pripadne si doplatit...ale nikto neumiera na uliciach. To, co ludia vacsinou najviacej chcu - perfektna starostlivost, okamzita, pohodlna - to je vlastne maximum, nie standard.

 

2. Pri celej diskusii o peniazoch nemozeme zabudat na fakt, ze platy su len jedna cast. Velka cast nakladov, mozno vyrazna vacsina, je nieco ine. Obstaranie strojov, ich udrziavanie, material, lieky, suroviny - to vsetko sa nakupuje v podstate za svetove ceny, takze nejake tomo nepreda slovakom siemens za desatinovu cenu oproti US nemocnici. Nemocnice taktiez platia velke ciastky za energie a infa, kde ceny rastu. Plus samotne budovy, ktore aspon udrzat vo funkcnom stave stoji miliony. Plus vozove parky na sanitky. Plus zopar stoviek inych veci, ktore som zabudol. A to mame stastie, ze sme legislativne zaostalejsi, takze ak nemocnica/lekar urobi chybu, tak nehrozia milionove odskodne (ktore je niekedy na mieste).

 

3. Vidime to aj inde ako su nemocnice - ale podnikatel, kapitalista, je proste uplna materialisticka svina, ktora sa snazi iba o zisk a bodka. Vsak? Takyto hnusak ale nedopusti, aby mu nejaky manazer rozflakal statisice a miliony cez kamaradov, aby si ich ulieval - a ked sa to stane, tak vinnik leti a poriadne za to zaplati. V statnej sfere to je zjavne uplne inac...ake boty dokazu vyrobit statne podniky, alebo statni uradnici (trebars aj len blbostou) a zachovat si beztrestnost, asi netreba menovat.

Takze ked sa zacne hovorit o "hospodarnosti" - asi tazko najst nieco efektivnejsie nez je forma podniku, ktora je postavena na hospodarnosti a nicom inom (s.r.o., alebo a.s.).

 

Z praktickeho pohladu ale naklady musia byt nejak rozdelene medzi pausalne platby statu - ktory by tym hradil nejaky "standard" a nasledne priame platby (resp. cez poistenie) za nadstandard. Odvody co platime teraz nie su poistenie, je to obycajna dan, ktora sa len inac nazyva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ktokolvek organizovany a schopny narobit velku skodu bude mat ukazanu jasnu cestu ako dosiahnut to svoje na ukor ostatnych.

 

Týmto si presne definoval napríklad i našu súčasnú vládu. :zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Týmto si presne definoval napríklad i našu súčasnú vládu.

 

Hovorim o lobby, natlakovych skupinach a pod. Zase zo seba netreba robit hlupaka, co povies? Vladu sme si zvolili, odborove hnutia,profesne zdruzenia, zaujmove skupiny nie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hovorim o lobby, natlakovych skupinach a pod.

Ktoré potencionálne nátlakové skupiny máš na mysli?

Ak ide o lekárov, pozri sa na to cez ten svoj zákon trhu, ktorým obhajuješ priemyselný sektor. Lekári majú možnosť zamestnať sa v zahraničí a mnohí naši špecialisti práve v zahraničí pracujú, pretože u nás je ich práca výrazne podhodnotená. Však mnohé nemecké spoločnosti robia personálne nábory priamo na našich lekárskych fakultách, iste vedia prečo.

Ak teda chceme udržať našich odborníkov doma, mali by sme ich slušne zaplatiť. Inak sa ľahko môže stať, že ak raz pobežíš s dieťaťom na pohotovosť, ošetrí ti ho tam nejaký polovyštudovaný šaman, na ktorom si ušetril 20€ ročne. :-P

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ktoré potencionálne nátlakové skupiny máš na mysli?

 

Trebars ktorekolvek odborove alebo profesne hnutie. Vacsinou ide o odbory spadajuce pod stat, ale su aj vynimky. Staci sa pozriet aj mimo Slovenska.

 

Ak strajkuju zamestnanci vo firme XY - strajkuju tak, aby dali majitelom najavo, ze im mozu sposobit napr. nepracovanim stratu. Ked strajkuju statni zamestnanci, tak si beru pri svojich protestoch ostatnych ludi za rukojemnikov a pocitaju s tym, ze ostatnych ludi nastvu, alebo ohrozia, a stat pred touto hrozbou ustupi. Rovnako by mohli robotnici vo VW strajkovat tym, ze fyzicky zabrania vstupu do bratislavskych nemocnic, pokial sa im nezvysia platy.

 

Lekári majú možnosť zamestnať sa v zahraničí a mnohí naši špecialisti práve v zahraničí pracujú, pretože u nás je ich práca výrazne podhodnotená. Však mnohé nemecké spoločnosti robia personálne nábory priamo na našich lekárskych fakultách, iste vedia prečo.

 

Ved ano. A sikovny absolvent ma na rozdiel od spusty inych odborov (pravnici, ekonomovia) ovela vacsie a lepsie moznosti ako sa zamestnat po celom svete. Toto je zakon trhu, vdaka ktoremu sa ocitame niekde v dolnej casti - a zasluzene.

 

Ale ked chces aby mal slovensky lekar nemecky plat - musel by slovensky obcan mat aspon ciastocne vydavky na zdravotnictvo podobne ako ma nemecky obcan (nie v %, ale natvrdo v EUR)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ked chces aby mal slovensky lekar nemecky plat - musel by slovensky obcan mat aspon ciastocne vydavky na zdravotnictvo podobne ako ma nemecky obcan (nie v %, ale natvrdo v EUR)

 

Aj keby naši lekári dostali hneď teraz dvojnásobné platy, s platmi nemeckých lekárov by som taký bakšiš radšej neporovnával. :D
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak je jedno ako to nazves, nie? Ak chces aby dostavali ako nemci, musel by si aj ty platit ako nemec - vratane vyssich odvodov (v eurach, nie % zo mzdy), vyssich doplatkov, vyssej spoluucasti.

 

Ono aj doktori z nemecka utekaju do UK a USA. A z UK zase do USA. To co je pre nasich uzasne, je pre domacich nic moc.

 

Bohati doktori neurobia bohatu krajinu - ale v bohatej krajine mozu byt aj bohati doktori, hm? Nie naopak.

 

Ale v podstate podobne problemy s financovanim ma skoro kazdy socialny stat, takze ak sa nieco nezmeni, odhady kedy skolabuju socialne a zdravotne systemu su v niekolko malo desatrociach. Ale vzdy zostane moznost "Cina", kde sa aj napriek komancom vo vlade prakticky vsetko plati na drevo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak chces aby dostavali ako nemci, musel by si aj ty platit ako nemec

 

Lekári nič také nežiadajú, ani zďaleka. Ich požiadavky sú výrazne skromnejšie. ;)

 

Bohati doktori neurobia bohatu krajinu - ale v bohatej krajine mozu byt aj bohati doktori, hm? Nie naopak.

 

Odkazuješ teda lekárom, aby ďalej pracovali za 1000€ mesačne a čakali na to, až krajina zbohatne? :zubiska:

Pozri sa na príjmy bežných úradníkov štátnej správy, ktorí majú zodpovednosť akurát za šanon s minulomesačnými faktúrami a porovnaj ich príjmy s príjmami lekárov, ktorí majú profesionálnu zodpovednosť v úplne inej rovine.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj keby naši lekári dostali hneď teraz dvojnásobné platy, s platmi nemeckých lekárov by som taký bakšiš radšej neporovnával. :D

 

Pokial hovoris o absolutnych cislach tak povedzme ze ano. Z pohladu priemernych miezd v danych statoch vyzera tvoje tvrdenie trochu inak. Prehlady na strane 5

http://www.ineko.sk/file_download/634

 

Asi by si zacal hovorit inak, keby si mal platit zdravotne poistenie v rovnakej vyske ako nemecky zamestnanec pri slovenskom prijme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokial hovoris o absolutnych cislach tak povedzme ze ano. Z pohladu priemernych miezd v danych statoch vyzera tvoje tvrdenie trochu inak.

 

Ako inak?

Uvádza sa tam, že v roku 2007 zarobil nemecký lekár približne 3,7 násobok priemernej nemeckej mzdy. Nemecká priemerná mzda tam ale uvedená nie je. O rok neskôr zarábali naši lekári 2,2 násobok priemernej mzdy, mali teda príjem cca 1500€ mesačne. Hrubej mzdy. Číslo uvádza priemerný plat lekára, sú tam teda zahrnutí vysokošpecializovaní a dobre zaplatení odborníci!

Či na to pozerám cez slovenské okuliare alebo cez tie nemecké, obrázok je to smutný, ale s mojimi predošlými riadkami si nijako neodporuje. ;)

 

Asi by si zacal hovorit inak, keby si mal platit zdravotne poistenie v rovnakej vyske ako nemecky zamestnanec pri slovenskom prijme.

 

To je pravda, ale pripomeniem ešte raz to isté. Naši lekári nežiadajú nemecký plat, ani zďaleka.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokial hovoris o absolutnych cislach tak povedzme ze ano. Z pohladu priemernych miezd v danych statoch vyzera tvoje tvrdenie trochu inak. Prehlady na strane 5

 

A co myslis, preco som napisal - ze ak chce, aby mali platy ako v nemecku? Pretoze mat plat ako nemecky doktor v absolutnych cislach znamena, ze aj nase vydavky v absolutnych cislach by sa tomu museli zacat priblizovat.

 

Asi by si zacal hovorit inak, keby si mal platit zdravotne poistenie v rovnakej vyske ako nemecky zamestnanec pri slovenskom prijme.

 

Citaj co pisem. Preto upozornujem na absolutne cisla, aby si kazdy uvedomil, ze to nie je mozne. Bodka. Nemozne. Ty si to pochopil, ale vela ludi to nechape.

 

To je pravda, ale pripomeniem ešte raz to isté. Naši lekári nežiadajú nemecký plat, ani zďaleka.

 

V zasade to je jedno. Skoro nikto u nas nema take platy ako v nemecku a netyka sa to len doktorov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tým skôr by sme mali svojich odborníkov udržať doma, hlasujem radšej za zníženie platu úradníkov a manažérov.

 

.. ak chce, aby mali platy ako v nemecku?

 

Nie, nechce platy ako v nemecku. Tie tady spomínaš len ty s elfantom, prejdi si ešte raz celú debatu. :zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hlasujem radšej za zníženie platu úradníkov a manažérov.

 

Plat manazera v sukromnej firme neurcujes ty, ani nikto iny hlasovanim - ale majitelia tejto firmy podla vlastneho uvazenia (a moznosti).

 

Manazeri v statnych firmach ale casto mavaju pekne vysoke platy, plus vyhody. V tomto pripade sa oplati nad tym pouvazovat (ale sumy, ktore by zachranili zdravotnictvo, sa tym neziskaju, pojde len o symbol)

 

Uradnikom kludne zniz platy, preco nie? Je uplne jedno ako pracuju, kolko z nich sa flaka. Ak vyhlasia strajk oni, tak sice nebudu ohrozene zivoty ako u doktorov, ale kolaps by prisiel aj tak. Akurat oni nie su vacsinou tak organizovani ako doktori, takze to moc nehrozi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov