Skočiť na obsah

Núdzový stav, nemal tu byť už dávno?


slimak

Odporúčané príspevky

Vládou navrhovaných 300 eur je pre lekárov málo. Ak sa nedohodnú, tak v sobotu prezident vyzve vládu, aby vyhlásila núdzový stav.

 

Zodpovednost.

 

2000 lekarov chce navysit plat a prezident chce vyhlasovat nudzovy stav. Sa konecne prebral? Co mu vadi?

 

Nevadi mu 20 rocne rozkradanie? Zjedna napravu? Vlada, parlament. Potrebujeme 150 poslancov(naco je Fico,Hrusovsky,Bugar, Galbavy(dnes bol aktivnym blogerom) a tito dlhodobi zodpovedni politici, su aj ludia? Na co nam budu v tom vynimocnom stave?Co urobili za posledne dva roky?A predtym styri roky? Odmenovanie sudcov a prokuratorov a uradnikov je v poriadku? Poslanci maju zakon ze sa im zdvihne plat do 20%? Tejto kaste ostatnej o okolko? Potrebujeme ich? Naco? Dnes na Markize dvaja vrahovia vysli z basy v Kosiciach? A to ani nie mafijani.

 

Zijeme odposluchmi poslednu dobu. Kvoli comu, kvoli korupcii a rozkradackam? Tie pani premierku, prezidenta, opozicii nevadia?

Nie . A uz mame nudzovy stav? mame 6 najlepsieho ministra financii,ktory tu v ministerskom kresle nesedi ako nik iny? Meciar je uz 10 rokov mrtvy, Kto je za to zodpovedny?

 

Kde to zijeme? V EU. nech je sranda.

 

Zabiju kvoli 15 eruram babku, dvaja vrahovia(jeden sa zbavil za chvilku dievcata, druhy mal zrejme s pozickami tiez vysporiadal),ziaden trest su na slobode a dalsi na slobode(ci na uteku). kvoli cigaretam dokopu vo vchode cinziaka.

Kde to zijeme?

 

Prezident, premierka a minister este chcu cakat do soboty? To maju dost casu.

 

Mate tolko aj vy?

 

Dal som do temy pravo a legislativa, viac menej kvoli tumu aby mi tu niekto ozrejmil o co prezidentovi ide s "tou vyhraskou".

Ma na to oporu v zakone a co s lekarkami?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nudzovy stav aby bola zabezpecena aspon zakladna zdravotna starostlivost, keby doslo k najhorsiemu. Co si si akoze predstavoval? Vyhlasovat nudzovy stav kvoli uplatkom, ci ako? Si mylis pojmy, dojmy a tuzby :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ja som to este nezazil. A to by ako prebiehalo? Ako si to predstavujes. Ja som za vojny sa hral na mobilizaciu. To si viem trosku predstavit.

 

Este pan prezident si mysli, ze jeho povinosti si moze robit ako chce, kvartalna zalezitost? Ok, ma len co chce.

Dufam ,ze to lekari nevzdaju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, moze to urobit, je to v kompetencii vlady, co je dane Ustavou SR.

 

http://www.sme.sk/c/...-roztrzkou.html

 

Nuz a - tu mame proste problem. Teoreticky mozeme pridat skoro kazdemu, nech sa paci. Postaci pokial bude v dostatocne silnej situacii, aby mohol strajkom vyvolat natlak. Ale potom nema zmysel hovorit o nejakych usporach ani teoreticky. Proste prijmeme fakt, ze pokial niekto zacne strajkovat, tak sa mu zvysia platy o tolko kolko bude pozadovat a je to.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie

     

    Si vsimni v dosledku coho vznikne dany stav? Zivelna pohroma,katastrofa a havaria.

  • A co je ta nasa katastrofa? Podanie vypovede? Ci to co som popisoval vyssie?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to zakon, ten zvycajne je napisany vo vetach a tie maju isty vyznam. Ohrozenie zivota a zdravia mas v beznom zivote kopec pripadov a si sa stym isto stretol aj ty.

Napr.mne nedavno vbehol do protismeru nejaky sialenec.

 

Ti lekari poukazuju, ze cely system zdravotnicky ohrozuje zivot a zdravie a preto su nespokojni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze pokial by povedzme 50% doktorov nenastupilo do prace - tak to nijak neohrozi zdravie a zivoty? V tom pripade super. Nemusi sa nikto trapit kvoli ich vypovediam, pretoze nikoho a nic tym neohrozia :)

 

Cely slovensky zdravotnicky system je na z velkej casti na prd a zjavne sa tak skoro nezmeni, pretoze sa na zmene nikto nedokaze zhodnut. A v podstate to dopadne ako v CR - lekarom sa zvysia platy, na vsetky kecy o tom akoze chceli zmenu sa zabudne a bude to. Jedine o co ide je navysenie platov, nie zmena systemu. A aj keby sa platy zvysili, tak so zmenami suhlasit nebudu, takze ide akurat o toto jedno.

 

A ano, zasluzia si viacej. Rovnako ako statisice inych ludi. Vsetkym dat nemozeme. A ak niekomu dame, inemu nie, bude to nespravodlive.

 

Mimochodom - preco sa tvaris, ze ty sa zastavas doktorov, ked si necenis ich pracu natolko, aby si im za nu zaplatil? Keby si si naozaj vazil ich pracu, tak im ty zaplatis naozaj primeranu a spravodlivu odmenu za starostlivost a odbornu pracu. Ale to tusim nechces :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja im platim, co si vypytaju. Minuly tyzden, odstranovanie zubneho kamena 6 euro,paronamaticky snimok 7 euro a doplatok za liek v lekarni tusim 3 eura.

Kde ze su tie zajacove dvadsatkorunacky.

 

Mne sa na lekaroch paci hlavne to ze sa nedaju donekonecna tahat za nos. Poriadky v systeme nech si robia ti co su na to urceni a su za to plateni.

 

Odborári žiadajú pre začínajúcich lekárov vyše päť a pre špecialistov desať až jedenásť eur na hodinu. O platoch sa lekári s vládou budú rozprávať ešte v piatok na poludnie.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6152195/rokovanie-vlady-s-lekarskymi-odborarmi-sa-skoncilo-roztrzkou.html#ixzz1ecElPiNZ

 

Robil by si za take peniaze?Kolko berie automechanik, ci opravar televizora?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robil by si za take peniaze?Kolko berie automechanik, ci opravar televizora?

 

Ale to vies - za automechanika ti neplati tvoj sused, vsak? Takze ak si ich pracu naozaj vazis, mal by si im platit primerane ich praci - pokial viacej ocenujes pracu automechanika a tomu viacej zaplatis, co uz maju doktori robit,ze?

 

Ach ano - stalo by ta to viacej penazi. Ale predsa o to ide, nie? Ze predsa chces, aby mali viacej penazi, takze im viacej zaplatis. V restike tiez das sprepitne, takze kde je problem? Tolko ludi hovori, ze by doktori mali mat viacej penazi - ale sami su lakomci, co sa stazuju za kazde euro ktore by im mali dat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tolko ludi hovori, ze by doktori mali mat viacej penazi - ale sami su lakomci, co sa stazuju za kazde euro ktore by im mali dat.

 

podla mna je chyba v systeme... pesnicka o odvodoch za roky rokuce je znama, ja tiez som zaplatila celkom slusnu sumu, preco potom, ked idem do spitala si mam brat zachodovy papier.. /priklad/.. niekde tu je problem, medzi poistovnou a spitalom.. a tiez v odvodoch, ktore ma platit stat..

 

a je fakt, ze lekari nedostavaju adekvatne tomu, co robia, kolko by mali.. ja napriklad porovnam robotu chirurga co stoji hodiny na sale so sudcom a je mi z toho smutno...

na druhej strane sa mi nepaci ten ich odborovy "predak", uz robia z toho celkom pekny cirkus.. a docitala som sa, ze si platia cloveka pre pr..

 

tych 300 eur, ktore im vlada ponukla na zaciatok by mohla byt motivacia k tomu, aby so strajkom prestali.. a tiez si nemyslim, ze by mali dostavat take peniaze vsetci do nohy.. a tiez sa mi nepaci kapitacia pre obvodnych lekarov..

 

s jednou vecou nesuhlasim a to je ich protest proti transformacii nemocnic.. chapem obavu z privatizacie, ale nieco sa s tym celym musi spravit..

 

vcera v noci som videla tlacovku kollara, ministra a ivet a podla ivet, ktora sa tam rozculila na tlacovke klamali o tom ako prebiehalo rokovanie.. tak to co?

 

viac sa v tom celom nevyznam, len si myslim, ze penazi maju malo, ze je chyba v prerozdelovani odvodov, ze transformaciu treba, ze by s tym strajkom mali uz prestat a ze nudzovy stav je ok, pretoze stat sa musi postarat o zebezpecenie zdravotnej starostlivosti..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved hej. Jedna vec je povedat, ze si "zasluzia" viacej. Ale tie peniaze naviac odniekal musia prist...napriklad

 

1. Ludia budu priamo viacej doplacat

2. Zvysia sa odvody

3. Zvysia sa dane

4. Zoberie sa niekomu inemu. Trebars skolstvu, zivotnemu prostrediu, komunalnemu rozvoju...

5. Nic z toho, ale stat sa zadlzi trosku viacej

 

Doktori ani nemaju co riesit makroekonomiku, logicky budu riesit len seba - ale ten kto rozhoduje za cely stat si nemoze dovolit len takyto obmedzeny pohlad. A ti, co doktorov akoze podporuju sa tak len tvaria, pretoze vo vacsine pripadov si ich cenia menej nez instalaterov ci taxikarov. Tym totizto zaplatia a je to. Pripadne zaplatia viacej, ked praca za to stoji. Ale chceli by aby doktori mali viacej - no v tomto pripade nie su ochotni im to zaplatit ani tak ako desiatkam inych profesii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o tych automechanikoch a instalateroch - ano, suhlasim, nikto nepremysla a vytiahne penáze, ked ide zaplatit vodovodnu trupku a jej vymenu... vidia, ze instalater sa pokrutil pod umyvadlom, majstroval tam daco, prisiel s velkou kabelou a maju pocit, ze maju pridanu hodnotu, lebo im uz voda netecie a maju pokoj... ja to dobre viem, ako to je, lebo u pravnika sa okunaju, ze sak sice dostali navod ako nieco urobit, ale to som iba rozpravala, sak som nic nerobila... detto u lekara...

 

ale podstatnejsi rozdiel je v tom, ze toho lekara si uz "platim" cez odvody... ja z mojho prijmu odvadzam na zdravotne poistenie a mam prehlad, kolko za rok odvediem a kolko z toho vyuzijem.. a potom pride chvila, ze nieco potrebujem a skoro vsetko si zas musim zaplatit z kesene a doplatit za lieky... tam je ten problem, ze clovek ma pocit, ze plati dvojmo, ze tie jeho odvody idu do luftu...

ano, mali by dostat viac, ano, boli by to skrty v rozpocte, ale ak vieme postavit kilometer dialnic za miliardu, tak nevieme najst pre nich? za tie roky rokuce, co sa system neriesi... ja viem, ze to je o prioritach, ale je nacase, aby dostali viac.. a je nacase, aby sa urobili poriadky s poistovnami...

 

moj sused, lekar na detskom si chcel kupit vacsi byt, lebo maju dve male deti a tlacia sa v malom dvojizbovom byte.. ziadal o hypoteku a nedostal ju, pre nizky prijem.. a to furt sluzi, ona je stale doma sama...

ked moze mat sudca 13,10 eur za hodinu, pricom mozu robit z domu a viem ako "robia" z domu a ked porovnam mieru zodpovednosti a vykon, tak o com to je....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podľa mňa to čo chcú lekári, je v rozpore s logikou

oni si želajú zachovanie súčastného stavu - sú proti transformácií

ale chcú "pridať"

práve že keby papierovo nebolo zdravotníctvo "zadarmo", mohli by si žiadať čo chcú, a čo je pacient zákazník, ochotný zaplatiť

...................................................

http://spravy.pravda.sk/kvoli-smogu-zomru-rocne-tisicky-ludi-dwj-/sk_domace.asp?c=A111124_120055_sk_domace_p12

O stave smogu nás úrady neinformujú. Podľa Daniela Lešinského z občianskeho združenia CEPTA na Slovensku pritom ročne umiera 5 600 až 6 000 ľudí kvôli zníženej kvalite ovzdušia.

 

prečo sú výpovede lekárov, kvôli ktorím ešte nikto nikdy neumrel, důvod na vyhlásenie "núdzového stavu"

ale smog, kvôli ktorému tisíce ľudí umierajú nie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak zrejme, mozu vyhlasit nudzovy stav. Spojka alebo rozdeluje vetu na dve vety. Teda tie podmienky sa viazu na majetok. A Uhliarik vysvetlil, co to bude znamenat. Ze zamestnavatel prikaze zamestnancom(lekarom) nastupit na pracovisko a ak oni odmietnu, ze je to trestnym cinnom. Pekne.

Ked tak rozmyslam,moze im to byt aj jedno(aj ked pridu o nejaku cast platu),ale za tu srandu by to stalo.

 

Uvedomte si co je horsie? Nezaplateny lekar,nespokojny, neochotny, beruci uplatok. Alebo chcete aby ozaj nebol, teda odisiel pracovat inde? Alebo tu chcete mat rumunskych ci pakistanskych lekarov? Ja by som napriklat mozno s ukrajinskymi nemal problem. Ale toto nieje riesenie.

 

Si uvedomte, ti schopnejsi a nespokojnejsi a mozno menej uplatni tu uz nie su.

 

To je len moj nazor, presne do detajlov, alebo aj bez detajlov to nepoznam.

Ale podobne to so vsetkym(myslim v odmenovanim a kvalitou). Sestrickam myslite ze Radicova pridala, lebo su zeny, ci pekne maju oci? Podla mna nie, proste nie su. Videla tam problem a .. musela zaplatit, opatrovatelstvo v Rakusku od 700 euro hore. Tie zeny su spokojne.

 

Mladi(stari) vedci, su zaplateni? maju podmienky? Su tu(aki a kolko)? Mame problem? Ako ho chcu riesit?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podľa mňa to čo chcú lekári, je v rozpore s logikou ale smog, kvôli ktorému tisíce ľudí umierajú nie?

 

Takze by si povolal armadu, aby rozhanala smog, alebo ako si to predstavujes? :)

 

Uvedomte si co je horsie? Nezaplateny lekar,nespokojny, neochotny, beruci uplatok. Alebo chcete aby ozaj nebol, teda odisiel pracovat inde?

 

A co si myslis, ze su uplatky? Presne to, co by mal clovek legalne platit lekarom predsa. Sam pises, ze si to lekar zasluzi - takze ho nemozes vinit z toho, ak si vezme peniaze, ktore si zasluzi. A ked je clovek ochotny zaplatit za kvalitne osetrenie, tak preco mu v tom chces branit? Vari tie niekto brani si kupit kvalitnejsi a drahsi syr? Zaplatit lepsiu a drahsiu dovolenku? Sikovnejsieho a drahsieho instalatera?

 

Uplatky su dosledkom toho, ze nie je legalna moznost ako platit primeranu cenu za zdravotnu starostlivost.

 

Chces priklad z ineho sudka? V SR si mozes legalne kupit "preferencnu" SPZ. V CR to nie je mozne. Prirodzene, aj tu je spusta aut (hlavne tych lepsich a poriadne drahsich), ktore maju uplnou nahodou vyberove znacky. Jasnacka, ze o to je zaujem. Jasnacka, ze si ludia radi priplatia. A jasnacka, ze pokial je z nejakeho hlupeho dovodu zakazane robit to legalne - ludia to robia nelegalne. Cim zase trati len stat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lekara ci sudcu,ktory by po mne chcel uplatok,viem ze sa to stava(z pocutia) by som asi prizabil(este ak by to nejak sebavedomo povedal, a jednalo by sa o blizku osobu,mozno najagrasivnejsi by som bol pri sebe). Mozno pri lekarovi ak to nieje akutne sa da vybrat iny,ale pri sudcovi asi nie. Nepoznam,nemam skusenosti a prosim Boha aby som sa nikdy do takejto situacie nedostal.

 

Instalater, povie cenu a ju bud akceptujem,alebo nie a hladam ine riesenia. Instalatera a automechanika som este neplatil, lebo na urcite cinnosti nemam peniaze, resp. sa daju spravit lacnejsie(ak). Priklad z mojej praxe. potreboval som vymenit krytinu na dome. Chcel som odbornikov,zabili cenu. Tak sme to spravili sami. rychlejsie,kvalitnejsie a skoro zadarmo. Spokojnost.Pohyb. Spolupraca - pomoc. Na nezaplatenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uvedomte si co je horsie? Nezaplateny lekar,nespokojny, neochotny, beruci uplatok. Alebo chcete aby ozaj nebol, teda odisiel pracovat inde? Alebo tu chcete mat rumunskych ci pakistanskych lekarov? Ja by som napriklat mozno s ukrajinskymi nemal problem. Ale toto nieje riesenie.

 

 

Naozaj si myslis, ze niekde u susedov (zapadnych) maju nedostatok 2000 lekarov? Kam pojdu ti doktori? Ved keby to bolo take lahke, tak by asi isli, nie? :)

 

A co si myslis, ze su uplatky? Presne to, co by mal clovek legalne platit lekarom predsa. Sam pises, ze si to lekar zasluzi - takze ho nemozes vinit z toho, ak si vezme peniaze, ktore si zasluzi. A ked je clovek ochotny zaplatit za kvalitne osetrenie, tak preco mu v tom chces branit? Vari tie niekto brani si kupit kvalitnejsi a drahsi syr? Zaplatit lepsiu a drahsiu dovolenku? Sikovnejsieho a drahsieho instalatera?

 

Ale ak chceme ist cestou, nech si kazdy zaplati takeho lekara, na akeho ma, tak ako platca odvodov pozadujem, aby doktori nedostavali od nemocnic standardny mesacny plat. Nech su ako instalater, ktory zije len z toho, co vyberie na zakazkach ;)

A nemaju btw tu moznost uz na sukromnych klinikach? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman. V podstate je jedno ci to spravia 1.12., 7.7. Piati ci dvestopedesiati. Problem sa ti prejavi(ak sa nevyriesi). Bud budes mat malo studentov. postupne odchadzanie a vymena - kvality.

 

Ono co sa mi zda nespravodlive? Mozno to tak musi byt a ma to tak byt. Su tie skoky. Rast platov. vzdy si to nejaka skupina odse..rie. mozno je teraz vela ucitelov, lekarov tak im nedame. Vlastne ti sa vyuziju(moze to byt aj generacne obdobie), budu mat aj nizke dochodky. O chvilku,ked je problem a sa prida tak uz nejaka ina skupina vylíze smotanu. Presne to iste je v oblasti dochodkov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A nemaju btw tu moznost uz na sukromnych klinikach?

 

Maju, presne tak. A tam si tiez dohaduju platy, mozu dat vypoved, alebo strajkovat.

 

Ale ak chceme ist cestou, nech si kazdy zaplati takeho lekara, na akeho ma, tak ako platca odvodov pozadujem, aby doktori nedostavali od nemocnic standardny mesacny plat.

 

Preco by nie? Ved nemocnica moze byt samostatna ekonomicka jednotka, tak ako napriklad predajna ovocia - kde maju ludia plat, aj ked im prave do ruky nic nedavas. Kludne moze byt z odvodov zabezpecovany zaklad - ale ked niekto chce, aby bolo z rozpoctu zabezpecovane uplne vsetko, musia sa rozpoctove zdroje navysit.

 

Alebo by si ten rozdiel "navyse" platil konkretny clovek za konkretne veci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predajnu ovocia nijako nepodporujem, nech poskytuje nejaky zaklad. Ak nema zakaznikov, skrachuje. Ak chcem tento model aplikovat na nemocnice, tak nemozem zaklad poskytovat ani nemocniciam.

Dovod, preco to nemoze aplikovat je samozrejmy..ak nemas peniaze, tak bez jablcka, alebo bananu nejaky cas prezijes, bez akutnej zdravotnej starostlivosti nie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved preto som pisal, ze z rozpoctovych zdrojov by bolo zabezpecovane nutne minimum, alebo povedzme nejake ziadane optimum - ale nie 100%, pretoze potom neexistuje horna hranica. A navyse to je dost nespravodlive.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz, obecna predstava ludi je, ze zdravie je proste narok a ma to mat na starosti stat. Inac by ani lekari neprotestovali - a neboli by proti premene nemocnic na akciovky, resp. financne samostatne subjekty, nechceli by, aby im stat zvysoval platy. Z rozpoctu je u vacsiny zariadeni platena vacsina nakladov a vacsina lekarov ma prevaznu cast platu, ak nie cele, platene taktiez z rozpoctu.

 

Takze stat zabezpecuje prevaznu cast financovania zdravotnictva zo statnych zdrojov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov