Skočiť na obsah

Mafia - Hra ktorú môže hrať každý


VERTi60

Odporúčané príspevky

Zdravím všetkých fríspejsákov ktorí majú radi hry na fórach. Asi jedna z najznámejších a nahranejších je práve Mafia.

 

 

Takže čo to tá Mafia vlastne je?

 

V hre proti sebe stoja väčšinou dva tímy hráčov. V klasickej Mafii sú to práve Mafia a Mesto, ale samozrejme existujú aj iné varianty. Mafia sú spravidla tí "zlí", ktorých musí mesto pochytať (prípadne zabiť). Z celkového počtu hráčov tvorí mafia väčšinou 25%, viac alebo menej by sa muselo v danej hre modifikovať tak, aby bola správne vyvážená (v meste môže pôsobiť aj druhá mafia, kult, prípadne nezávislé osoby ako napríklad sériový vrah). Rozdiel nie je len v počte hráčov, ale aj v tom, ako sú hráči organizovaní. Mafia (narozdiel od mesta) je organizovaná a spravidla komunikujú medzi sebou tak, aby to mesto nevedelo - oni sami seba poznajú zatiaľ čo zvyšok mesta nevie o nikom nič. Cieľom Mafie je vyvraždiť väčšinu mesta tak aby na konci hry ostali v presile.

 

Ako sa to hrá?

 

Hra je rozdelená na dve fázy: Deň a Noc. Na začiatku hry každý hráč obdrží od moderátora hry svoju "rolu", podľa ktorej vie čo môže počas dňa alebo v noci vyvádzať, na akej je vlastne strane, čo musí urobiť, a pod.

 

Počas dňa všetci hráči diskutujú tak, aby dospeli k tomu, kto vlastne môže byť potenciálnym mafiánom. Väčšinou sa počas noci udeje vražda a hráči sa ráno dozvedia kto bol vlastne ten zavraždený, a kto by mohol mať motív túto vraždu spáchať a prečo. Takto sa počas dňa tvoria rôzne teórie, ohováračky, konšpirácie a obviňovanie. Postupne si každý hráč vypestuje svoju vlastnú reputáciu, na základe ktorej ho hráči môžu hodnotiť, prípadne usvedčiť. Každý hráč môže následne voliť jedného hráča, ktorý bude na konci dňa vyradený (prípadne zabásnutý, zlynčovaný, obesený - záleží na variante hry). Takto sa postupuje až kým jeden hráč nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov alebo pokiaľ sa deň časovo neskončí.

 

Počas noci sa hráči na začiatku oboznámia s menom hráča ktorý bol na konci dňa vyradený a aká bola jeho rola a strana. Potom sa diskusia na fóre pozastaví, prípadne sa povolí len jeden alebo dva príspevky na každého hráča. Všetci hráči, ktorí môžu počas noci vykonať nejakú akciu (podľa ich rolí - vražda, inšpekcia, ochrana, podanie zbrane, apod.) pošlú moderátorovi svoj cieľ. Na základe toho sa znovu ráno dozvedia výsledok, prípadne či neboli v noci zavraždení. Mafia, väčšinou ako jediná skupina v hre, sa počas noci stretáva na inom mieste a diskutujú o ďalšom postupe. Počas noci sa musia členovia mafie dohodnúť, koho zavraždia a kto vraždu vykoná, prípadne ak majú ďalšie akcie, môžu si premyslieť a prediskutovať kto, kedy a čo urobí. Na konci noci moderátor zhromaždí všetky prijaté akcie tak, aby mohol pripraviť nový začiatok dňa.

 

Takto sa striedajú fázy počas ktorých sa hráči postupne eliminujú a zisťujú kto je vlastne kto. Hra sa končí keď jedna strana zvíťazí. Mesto zvíťazí keď eliminujú všetkých mafiánov (prípadne tretie strany) a mafia vyhrá ak počtom prevýšia zvyšný počet hráčov.

 

 

Aké sú pravidlá?

 

Počas dňa hráči hlasujú nasledovne:

 

##Vote PlayerName

(slovensky ##Volím MenoHráča)

Ak hráč zmení svoj názor, musí najskor zadať ##unvote (##nevolím).

 

Dni a Noci väččinou trvajú 24 hodín, ale môžu trvať aj dlhšie/kratšie. Je zvykom že práve dni spravidla trvajú dlhšie ako noci - hlavne ak sú hráči aktívny a je ich naozaj dosť. Klasicky to môže vypadať tak že deň trvá až 48 hodín.

 

Nepísaným pravidlom je, že hráči ktorí sa do hry neprihlásili nemôžu vstupovať do diskusie ostatných hráčov.

 

Ostatní hráči:

- nemajú povolené diskutovať o hre s ostatnými MIMO daného fóra (príspevku), pokiaľ to nemajú špecificky povolené od moderátora.

- nemajú povolené priamo citovať moderátora, resp. to čo im privátne poslal

- nemajú povolené prispievať takým spôsobom, ktorá by mohla pokaziť samotnú hru: vymyslené klauzule, kódované správy, prípadne vymyslené akcie počas dňa - v podstate všetko, čo by mohlo ohroziť podmienky fair play

- nemajú povolené, ZA žIADNÝCH OKOLNOSTÍ, editovať svoje príspevky

 

Všetky porušenia pravidiel môžu viesť k elimináci hráča z hry prípadne aj ďalších budúcich hier. Od hráčov sa očakáva len jediné: hrať pre zábavu a nebrať všetko vážne!

 

Ďalšie pravidlá prípadne aj súčasné pravidlá sa môžu v rámci iných hier modifikovať tak aby vyhovovali danej hre.

Na mafii je práve zaujímavé to ako sa môžu hry od seba líšiť, každá hra môže mať inú "príchuť" (klasická, podľa filmu, podľa hry, podľa literárneho diela, podľa skutočnej udalosti, úplne originálna, apod.).

 

No dobre a teraz čo?

 

Ak by ste chceli hrať a organizovať podobné hry aj tu, dajme hlavy dokopy a uvidíme či si budeme môcť zahrať aj našu čisto slovenskú variantu hry. Potrebujeme ale dostatočný počet hráčov. 10 hráčov úplne stačí na klasickú hru, ale lepšia sranda je keď ich je 20-30. Takéto hry sa môžu ťahať aj dva týždne ale napätie s každým novým dňom stúpa.

 

Ja momentálne začínam novú hru na inom fóre (pár hier som už hral a niekoľko som aj sám organizoval).

Ak by ste si najskôr chceli vyskúšať alebo pozrieť ako to vyzerá a ovládate angličtinu, môžete sa pridať prípadne sledovať dianie hry: http://www.bluehellp...05 (je potrebná registrácia, podobne ako tu).

 

Moja hra je venovaná hráčom ktorí majú radi napätie a nenechajú sa len tak niečim zaskočiť. Inšpirovaná je podľa známej sci fi ságy Dead Space. Keďže bol halloween, chcel som niečo strašidelné a hrôzo naháňajúce. Myslím že to bude poriadna nádielka. Momentálne mám desať hráčov. Ak sa chcete pridať, môžete tak urobiť do piatka, vtedy hru pravdepodobne spustím.

 

Ak bude dostatočný záujem, môžeme pararelne spúšťať hry aj tu. Bude ale potrebná organizácia, aby nevznikalo viac hier ako potenciálnych hráčov.

 

Zaujímavé linky:

 

Príručka Mafia

Základné postavy v Mafii

Epicmafia (rýchle hry vo forme chatu)

Mafia wiki

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 5
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • VERTi60

    3

  • Sniper

    2

  • D'Ady

    1

Najaktívnejšie dni

varianta hry "Palermo", ktora sa ovsem hrava "nazivo"

optimalny pocet hracov 10-15, z ktorych je jeden "moderator" (tajne urci ostatne hlavne postavy), dvaja mafiani, jeden komisar Cattani

princip je rovnaky

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne tak! Hra na diskusnych forach je ale ovela praktickejsia a momentalne aj zabavnejsia, pretoze moze trvat dlhsie a nie je limitovana na pocet hracov. Okrem toho ma moderator viac casu popremyslat nad postavami a menit dej tak ako uzna za vhodne. Mafiani v diskusnej hre maju tiez lepsie podmienky pretoze na diskusnom fore nie su taky "napadny", ako by mozno boli v reale.

 

Tak co chce sa niekto pridat? Prave spustam hru na inom diskusnom fore (link som dal hore). Ak by bolo vela zaujemcov aj tu mozeme si spravit rychlu ukazkovu hru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na inych diskusnych forach sa to riesi tak ze sa vytvori subforum specialne urcene pre taketo typy hier aby sa predislo spamovaniu. Zalezi od toho ako casto sa to hra a kolko prispievatelov sa zaregistruje...

 

Zaroven sa urcia moderatori fora ktori momentalne organizuju mafiu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov