Skočiť na obsah

tomassi

Odporúčané príspevky

Na stránke kukaj.sk je pridaná časť Nízke Tatry, kde je možnosť sledovať kamzíky.

Niektorí, ktorí na FB túto stránku sledujú pozornejšie ako ja, pridávajú na stránku aj obrázky, alebo videá z prechodu buď jedného kamzíka, alebo dokonca viacerých.

Mne sa podarilo vidieť prechádzajúceho kamzíka iba dvakrát, ale ak sa tam aj živý tvor neobjaví, je možné "vidieť" aspoň počasie. U nás bola "olovená" obloha a na kamerke krásne slnečno.

Nikdy nie je uvádzané presne miesto kde sa to sledovanie robí, kde je kamera umiestnená, pretože vždy sa nájdu chytráci s lepkavými prstami, ktorý síce stojan nechajú, ale kamerka im do ruky "skočí".

V súčasnosti už majú údajne aj druhú – sledovaciu kameru, ktorá sníma pravé pohyb okolo tej, ktorá pohyb zvierat sníma.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Medvede su problem. ze su premnozene.

https://www.postoj.sk/83455/ochranar-slastan-medved-na-mna-desatkrat-predstieral-utok-ale-bat-sa-netreba

Kolega z tenisu ze to treba vystrielat na 300.  On rad chodi(sam) do hory a asi saboji medvedov(on ich aj videl ja nie), ze on nechce hulakat, lebo chce si odfotit srnku. 

Mozno treba zredukovat aj medvede, pri Lucenci su nenormalne criedy srn. Ale ja by som strielal tych pytliakov. Co im davaju bagety, kurcata-ziadna ina zver nato nejde len medved.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U nás bol minule malý jeleň v škôlke. Okolo pol desiatej večer. Asi prešiel cez malú bránku, ktorá je trochu za rohom a už nevedel nájsť cestu späť. Nedokázal preskočiť plot. S Mirkom sme práve išli po druhej strane potoka. Medzitým tam ešte pribehla jeho mati, pobehovala okolo, ale aj tak nepreskočil. Vracali sme sa už po tej strane potoka, kde je škôlka, tak som mu otvoril veľkú bránu v strede plota, trochu ho nasmeroval a išiel som preč. Potom som ešte z diaľky videl ako s mamou zdrhajú cez potok smerom k lesu.

Pred asi mesiacom aj u nás varovali v miestnom rozhlase, že pri studničke na konci dediny našli stopy medveďa. Ale nikto ho nestretol. Našťastie. Asi len prechádzal. 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, slimak napísal:

Mozno treba zredukovat aj medvede, pri Lucenci su nenormalne criedy srn. Ale ja by som strielal tych pytliakov. Co im davaju bagety, kurcata-ziadna ina zver nato nejde len medved.

Prečo medvede?  Už som tu písal, že v okolí sa potuluje medveď. Ja o ňom viem už minimálne 2 roky, našiel som po ňom zvyšky strhnutých sŕn. No iba nedávno ho spozorovali. Keď sa to dozvedela žena, vášnivá hubárka, bojí sa ísť teraz do lesa. Povedel som jej, že ten medveď je tu už 2 roky a že 2 roky chodila spokojne na huby, lebo o tom nevedela.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre mňa sú poľovníci niečo, ako "zachladení puberťáci". S puškou sme sa hrali ako deti, no väčšina z nás z toho už dávno vyrástla. Poľovníci sa inscenujú do roli predátorov, ktorí v prírode regulujú stav zvery. No túto úlohu si prisúdili preto, že skutočných predátorov dávno vystrieľali. Nedávno, vďaka ochrane vlkov v okolitých krajinách, ich populácia narástla aj na Slovensku. No a aká geniálna myšlienka sa zrodila v mozgu, pod zeleným klobúkom? Treba populáciu vlkov regulovať! Regulovať je eufemistický pojem v poľovníckej hantírke, ktorý znamená strieľať.

Dobre súhlasím. Dnes sme už zúžili teritórium divej zveri a porušili rovnováhu v prírode. Tak navrhujem vyhlásiť medveďa a vlka za chráneného živočícha. To znamená, že ich poľovníci nemôžu loviť. Reguláciu ich počtu by mohli robiť iba ochranári, humánnym uspaním problémových jedincov. Situáciu, ktorú dnes poľovníci nazývajú kritickou, by to vyriešilo. No poľovníkom by sa takéto riešenie určite nepáčilo. Neuspokojovalo by to ich atavistickú vášeň a túžbu ukojiť sa vetvičkou, zastrčenou v papuli zastrelenej trofeje.      

medved.jpg.0e400d4c58e0d0865dd31e025f4bb386.jpg

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Dnes som si kvoli referendu pozrel spravy(asi 5 rokov som to nevidel). Aj na TA3 aj na RTVS. Popri reportazach o referende som sa dozvedel v kolkych odbernych miestach nejde elektrina , ze v Gelnickom okrese prisli o postu, popri referende, zbierali podpisy, niekde nechodia autobusy. Takze urna pride za nimi. Ze cigani su  financne motivovani,len do volieb starostov, vlady, ci prezidenta. O referende nepoculi.

No a bola aj nejaka pozitivna sprava.

Citát

 

„V roku 2020 sme mali z mesta Vysoké Tatry 202 hlásení o výskyte medveďa v intraviláne obcí. A v roku 2022 ich bolo 18,“ priblížil vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring.

Podľa primátora mesta Vysoké Tatry Jozefa Štefaňáka zabrali preventívne opatrenia. „Problémové medvede plašili, časť z nich odstránili, no najmä pribúdajú stanice na zabezpečenie odpadkov,“ dodal.

https://spravy.rtvs.sk/2023/01/problemovych-medvedov-je-vo-vysokych-tatrach-menej/

 

Ale aj toto bola celkom zaujimava informacia 

https://spravy.rtvs.sk/2023/01/v-malej-fatre-stopovali-velke-selmy-2/

U nas tie medvede premnozene niesu. Resp. Na Mur planine. Ale ze schadzaju dole do poli.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Dnesna sprava,ze v Martine na farme napadol mladika medved. Ved dobre ak ho napadol, treba ho za strelit. Toho jedneho medveda, uz asi nieje plachy, treba ho zastrelit aby najblizsie uz  ani na zivote a zdravy neurobil vacsiu skodu.  Ale to neznamena, ze treba vyzabijat vsetky medvede.

Priklad toho kamarata. Isiel na bicykli do hory po lesnej ceste. Nieco zbrucalo, vedla neho na strom vybehlo mlada medveda. Tak sa hned otocil, zisiel 50-100 metrov a tam pockal. O 5 minut tade presiel(pockal kym odidu). A druhy  kamarat by kvoli tomu vystrielal vsetky medvede, lebo on sa nechce bat medvedov  v hore. On si chce fotit, teda potichu sa zakradat aby mohol si fotit srnky. A ze on ma medvede u riti. 

Ja som s detmi chodil do hor, nebal som sa medvedov, nemal som dovod, ci ich je viac ako pred 40 rokmi neviem, ziadneho som nevidel. Takeho co uz cloveka napadol, by som asi strielal. Ci takeho co sa vracia medzi ludi a robi skody na majetku. 

Ale "strielal" by som aj tych, co kvoli zabijaniu pre svoj zisk, biznis by chceli len strielat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov