Skočiť na obsah

tomassi

Odporúčané príspevky

 

Ale omnoho zavaznejsim faktorom je zmena obhospodarovania polnohopodarskej pody, velkoplosne monokultury, vyruby remizok, drevin, krovin, co ma za nasledok 1. chybajuce hniezdne biotopy a 2. vymiznutie hmyzu

3. výrazné zníženie chovu domácich zvierat + veci s tým súvisiace... ešte pred 20 rokmi bol v každom dedinskom dvore kŕdeľ sliepok, v každom druhom kačice, a v každom treťom aj husi - na krmive pre hydinu sa výrazne priživovali vrabce. prakticky v každom dvore v chlieve krochkalo prasa, v niektorom aj dve či tri... muchy, ktoré boli ako "pridaná hodnota chovu", boli výdatným zdrojom potravy pre lastovičky. toto všetko buď zmizlo celkom, alebo sa zredukovalo na minimum - sliepky sú neviem či v každom druhom dvore, aj to v malých počtoch, kačice a husi zmizli celkom, a prasatá už tiež takmer nikto nechová...

 

4. veľká časť rodinných domov má zateplené fasády, a majitelia robia všetko proti tomu aby si tam lastovičky stavali hniezda a neosierali im nové omietky...

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tento nazor mi povedal veterinar,co chova holuby. U vas vidite ubytok vtactva? Ci len tak tliachate?

 

Neviem kde zijete, u nas tie dravce a ak ich ochranari podporuju velmi dobre teritorium. Ja som aj to videl. Len raz. Vidiet raz ja som nikdy mojho kocura nevidel chytit vtaka,ale aspon 5krat perie som videl,pod lavickou. Chytil to on. NIe pes. 

 

Este raz u nas bolo vela lastoviciek, aj inych drobnych vtakov. Dnes niesu. 

 

Ja som rozmyslal preco?  Clovek dva bod 4 hlupost.

 

Bod tri ma nejaku pravdu.

 

---------------------

Niejake ine vysvetlenie ako tie dravce niesu - to macky nedokazu. U nas niesu ani nanamesti holuby a boli. Vsetky male vtaky.

 

https://mynovohrad.sme.sk/c/20575378/na-slovensku-je-miesto-kde-vam-stovky-syslov-budu-jest-z-ruky.html

Je to super -co spravili ochranari,ale kvoli nim nemas tieto male vtaky.

 

------------------------

 

Ja som lastovicku videl naposledy na Istrii,ved preto ma to napadlo. Tam to na mna robilo kazdu chvilu nalet. Ja som na zahrade stravil ovela viac hodin pozorovanim. Na tej zahrade som vlastne len dva roky - male cierne vtaky mi minuly rok obkusovali paradajky - tohto roku neboli. Samozrejme tu je vysvetlenie mali inu obzivu a pre ne lepsiu. Plodou bolo do aleluja.

 

-------

Ti ochranari to musia vidiet. Ubytok tohto vtactva - robi hospodarske skody vsade.  V lese, mozno na poli - to ma nezaujima,lebo mi polia nemame. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Drave vtaky nie su urcite pricinou vymiznutia (znizenia poctu) spevavcov.

Drobne vtactvo dokazu zdecimovat do urcitej miery prave premnozene a zdivocele macky. (V tomto kontexte si casto aj ludi aneuvedomuju, ako maju spravne umiestnovat krmidla pre vtaky - tak, aby sa tam nemohli dostat macky a chodit ako do samoobsluhy...)

Ale omnoho zavaznejsim faktorom je zmena obhospodarovania polnohopodarskej pody, velkoplosne monokultury, vyruby remizok, drevin, krovin, co ma za nasledok 1. chybajuce hniezdne biotopy a 2. vymiznutie hmyzu

No dobre. A co plati pre tvoju krajinu a moju krajinu? U nas polnohospodarstvo nema ziaden priestor ani vyznam.   

Sterilizacia macky.  Ja som to maca nechcel, vyhodil dvakrat zo zahrady. Krmili ju zena a deti, dobre,jet moja macka. Ona made ani mat nechcela, zo styroch jej dnes ostali dve.  Ja som si ju oblubil,je to moja macka,je krasna. Siel som snou na sterilizaciu. Ale posledny krat. Nikdy s inou uz nepojdem. 

 

Ma jazvu cez pol brucha. Das za to 50 euro. Urobito nas doktor - aj v Revucej dufam ze nie vsetci si to kupili. Nepojdem tam kvoli tej dalsej macke. 

Zostali nam dve maciatka -co su samice neviem co snimi spravim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nás je vidieť úbytok vtáctva... aj v priebehu nejakých 10 - 20 rokov je to viditeľné hodne.

 

a nehovorím za detstva, keď mojich milovaných vrabcov bolo toľko, že poskakovali priam okolo nás ako detí, každý krík okolo čvirikal od vrabcov.

lastovičky boli v každom dvore, neskôr belorítky - aj na tu na balkóne sme ich mali pred pár rokmi... vracali sa každý rok, odkedy sa zateplil barák, už sa nevrátili.

 

nehovoriac o tom, že sme pred pár rokmi zachraňovali poranenú poštolku - narazila do elektrického vedenia a mala prepálené krídlo a spálenú znefunkčnenú nohu... volali sme k nej odborníka z Bratislavy...

 

pred pár rokmi sme jazdili denne do práce do susednej dediny, diviaky, srnce, ježe, líšky, loviace bociany - to bolo takmer každý deň k videniu pri starých agátových lesoch a na poliach, kuny a jazvece, dokonca bežne ...

dnes človek už len číta či počuje o zrazených jeleňoch...

 

okolité rybníky boli čisté, kúpalo sa v nich a boli plné rýb...

slávni "rybári" ich zakyselili potravou pre ryby tak, že dnes tam iné nežije, len riasy a žabince, zanikajú a smrdia, po rybách ani chýru...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V lete, počas prechádzok v lese sa mne a hlavne psovi, vrhali do očí húfy mušiek. Myslel som, že sú iba otravné, no štípu. Psovi z nich nakoniec zhnisali oči a musel dostať antibiotiká.  Rovnako sa u nás pred pár rokmi objavili muchy http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/07/ohrozuje-nas-tato-desiva-pliaga-z-lietajucich-kliestov-hrozi-zapal-srdca.html, z ktorými som sa nikdy v našej lokalite nestretol. A chodím do lesa už 60 rokov. O klieštoch ani nehovorím. Na jar som ich po jednej prechádzke zo psa zozbieral niekedy 20-30 kúskov. Ja som tiež nebol výnimkou. Počiatkom júna je tu les už tak vysušený, že kliešte „zmiznú“. Vraj sa presúvajú severnejšie, do väčšej nadmorskej výšky, kde je viac vlhkosti. Lastovičkám sa už k nám akosi nechce, ale parazitom sa na Slovensku darí stále lepšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Potrava.

https://dennikn.sk/1283831/vo-svete-i-na-slovensku-mizne-hmyz-ked-z-rieky-vymizli-larvy-posvatiek-nicili-sa-cele-ekosystemy/?ref=tit

Toto moze byt za tym ze niesu male vtaky. Nie macky, zateplene domy ,ci menej ukradnutej psenice vrabcami kuram. Mozno sa niekedy nadobalii v mastaliach.

 

Potrava. Chybajuci hmyz - to je asi pricina. Lebo u nas miznu vtaky, v prostredi kde ani nebol clovek. Lesy a hory,kde ludia ani nezili. Vysychanie a odumieranie lesov ,je az dalsi dosledok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Neviem ci som to vysvetlil presne. Ochranari co chranili tie drave - to su vtaky -nie sokoli ci orli su aj mensie lietajuce dravce - tie vyzabijali male vtaky. Neviem ci je to dobre ci zle.  Ale ja si pamatam male vtaky - lastovicky. V minulosti ich bolo vela. Sykorky. Nezozrali ich macky. 

 

Ani holuba tu nemozes dat vyletiet. Nedoleti. 

 

Ci mi chybaju lastovicky ci ine male vtaky? Lastovicky ani nie, ale tie ine male vtaky aj hej.

Samozrejme, tie male vtaky maju vplyv na ekosistem. Ix neixstencia.

 

Ten kocur ho neoblize, ked sa zobudil nan aj prskal s otvorenou papupulov, ale ked ho to prestalo bavit,sedeli vedla seba.

 

mačka chytá najmä vtáky choré a slabé...a kocúr prská, čímhovorí čosi ako :nepribližuj sa, alebo toto mi nerob, takto kamoši nebudeme!

ale reagujem kvôli niečomu inému.

neviem, v akom dome/byte bývaš ty a ako to máte v Revúcej, ale aj u nás je oveľa menej drobných spevavcov. lenže nuie je to ani tak tým, že by boli premnožené dravce, ale človek im znemožňuje hniezdenie. kedysi mávali napríklad vrabce hniezda i v škárach medzi panelmi, lastovičky si robili hniezda na balkónoch či pod strechami a tak podobne, ale tým, že pri zatepľovaní ľudia tie škáry upchali (a neraz pritom zamurovali aj hniezda s mladými :( ), balkóny zasklili, alebo ak nie, tak vezmú meltu a hniezdo zhodia, lebo by počas dospievania mláďat mali okadený balkón. Kedysi boli lastovičky vítanými spoločníkmi, dnes ľudia zmetú hniezdo a mnohí ani nepozerajú, že už sú tam vajíčka, či dokonca holíčatá. osobne ma to štve, radšej by som pretrpela tých pár týždňov do roka aj osratý balkón, ale s upchatím škár nenarobím nič, hoci by som chcela.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

https://zurnal.pravda.sk/reportaz/clanok/503770-budeme-mat-po-vtakoch/

 

Je to dlhe precital som cast ten clanok z Pravdy.

 

Znemoznuje hniezdenie. Aj keby som sa snazil im znemoznit hniezdenie - mozem to len u seba na zahrade. Aj to neviem ako by som spravil.

 

Asi 70 metrov je cintorin s velkymi stromami(velke stare gastany,ale aj v zahradach su velke stomy - dvadsatmetrove), trosku dalej maju hori. Sused chova sliepky. 

 

Skari na tom nieco moze byt,kde zili lastovicky. U nas niesu vobec. Ja som si to vsimol na istriji,ze tieto male lietadla som poznal aj ja . Moje deti nemaju sancu. Ti chorvati si aj vazili tie lastovicky, aj zabu. Maju zabu z kvetinaca kazdu noc vyskace pod lampu a tam chyta hmyz,rano sa vrati.

 

Ja som minuly rok videl ako male vtaka chytil vo vzduchu  dravec(nie nieco ozrutne sokol, orol,vyr ,mali dravec-zvelolekar mi aj povedal ako sa volaju). Dvakrat - bol rychlejsi a ho chytil vo vzduchu. Videl iste aj aspon dvoch rozobratych -ich pierka po mackach. Ten zvelolekar co riesil moju macku a chova holuby - je mu tie holuby mozu nicit velke dravce - tie co prikrmuju syslami. Maly dravec by na holuba mozno nemal. mozno aj ano -neviem.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

nedávno nám lozil po záhrade takýto kúsok, odhadom tak 10cm

post-2793-0-52730300-1567895806_thumb.jpg

ak prežije do jari, mal by z nej byť okáň hruškový

nebolo ich vidieť dlhé roky, ich znovuobjavenie sa mylne pripisuje globálnemu otepleniu, bližšie k realite bude asi vysvetlenie že sa používa menej pesticídov ako v minulosti...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...
  • Pred 2 týždňami...

Divá mačka je samotár. Jej sociálne správanie je obmedzené iba na dobu, keď hľadá partnera kvôli rozmnožovaniu. Divé mačky sa vzájomným kontaktom vyhýbajú a cudziu mačku v svojom teritóriu pokladajú za votrelca. Domáce mačky sa musia prispôsobiť, ak sa ich majiteľ rozhodne chovať viac mačiek v jednej domácnosti. V postate je to pre nich stresujúce. Ale čo mačkám zostáva, ak chcú zdieľať rovnaké teritórium? Písal som, že som si osvojil opusteného kocúra. Bol to divoch a asociál, ktorý vyrastal v neďalekom lese. Chodím večer fajčiť na terasu, kde mám kreslo. Asi mesiac, vždy večer, len čo som si sadol do kresla, objavil sa a z patričnej diaľky ma pozoroval. Stal sa z toho rituál a domnieval som sa, že to tak aj zostane. Jeden večer mi z ničoho nič vyskočil do lona. Zostal som ako „obarený“ a bál som sa aj pohnúť. A mal so prečo. Stačil najmenší prudký pohyb a zaútočil. Skončil som zo škrabancami a táto situácia sa opakovala. Keď som sa ho snažil dotkol, uhryzol ma. Ale bolo to skôr „formálne“ uhryznutie bez následkov. Po nejakom čase som počul, že mi v lone pradie. Tak som sa rozhodol, že si ho adoptujem. Musel som ho dať zaočkovať proti besnote, odčerviť a tak som pripravil pascu v podobe prepravky s potravou. Keď sa do nej chytil, mal som pocit, že ju snáď rozbije. Veterinár, aby ho vyšetril a zaočkoval, musel ho najprv uspať. Povedal mi, že z neho už domáca mačka niky nebude. Keď som ho z tej prepravky doma vypúšťal, myslel som si, že mi tento „podraz“ už nikdy nezabudne.

 

Dnes sa tento kocúr, ktorému som dal omylom meno Klára, dožaduje pozornosti a lásky s takou naliehavosťou, ako keby si chcel vykompenzovať obdobie, keď bol vyhnancom. Túži po dotykoch, kontaktoch, škrabkaní. Môžem s ním robiť čo chcem. Strpí, keď mu vyťahujem kliešťov. Spriatelil sa aj s mojím psom a ráno ma spoločne prídu zobudiť. Bohužiaľ obvykle ešte pred šiestou hodinou. Nechápem prečo mačka, ktorej divoký predok je samotár, tak intenzívne vyhľadáva spoločnosť človeka, fyzické kontakty a prejavy náklonnosti? Nechce sa mi veriť, že podstatou je iba evolučné oportunistické správanie, kvôli žrádlu. Ale to je zrejme iba môj idealizmus.

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

MOzes dat fotku ako vyzera? A aky bol stary ked ti skocil na nohy? Mne uz macky neskacu na nohy aj vyse roka, robili to do roka,aj to len kucur,ktoremu som nic neurobil a bol nauceny na hladkanie. Macka, co som ju ako mlada dvakrat zahodil asi na 15-20metrov ku mne nepride. Ja ich nechovam,nedavam im zradlo. 

 

Zena tvrdi,ze macka(nasa) zozerie vsetko a hned,ako by bola z utulku,chce sa len nazrat co najskvor - ona v utolku nebola ako male maca knam prislo,k detom co si ju osvojili. Kocur nieje taky priebojnik. Pes natahuje kocura zaucho. Macku nie. Ked je zima ,so psom v bude je macka. Niekedy vsetci traja,teraz minule boli aj vsetci traja a drichmali vedla seba - jeden na trave, druhy na hojdacke a treti na lavici ale asi do dvoch metrov, vzime sa tulia aj ksebe.

 

Este predchadzajuca zima, vbude boli s inym psom(ten nas predchadzajuci) ktory im vobec nic nerobil zle, otvorim dvere,oni cakali syna(ci dceru,oni ich chovaju),ze im da zrat, v bude hlava psa,o dva sekundy hlava kucura, o dva sekundy hlava macky, potom pes.

 

Este ked som mal drozda. Kocur presiel vedla neho asi 20 cm ani si ho nevsimol(ale to bolo uz od zaciatku). Mozno by ho radsej aj obisiel. Macka, ta nic nerobila ako co najrychlejsie ulovit. Ci uz bol pod prepravkou, syn sa na tom bavil co ta stvarala. Ci na volnom priestranstve,tam sa drozd ucil lietat(ked ho nahanala aj pol kridla - pieriek mu uchmatla). Dal som drozda na posledny konarik a macka hned na strome a spekulovala ako sa knemu dostat. Ale zas boli na konci asi 2 situacie kde by ho mohla hned zozrat a nespravila to. Dva minuty sa na neho pozerala z 10 cm(na travniku volne a on nevedel lietat,dvakrat jej uletel,ale to bolo vtedy,ked sa naneho vyrutila a onju preletel) a ja som tam len dosiel. Teda na konci ani macka ho uz nechcela zozrat ani nahanat, ani on sa jej uz nebal. Oni dva tri tyzdne boli spolu. Macka a drozd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

MOzes dat fotku ako vyzera? 

 

Keď som si ho osvojil. bol dosť v zúboženom stave. Neviem odhadnúť vek, ale nemal ešte plnú veľkosť. Je čierny, ale niektoré chlpy mal už šedivé, aj keď bol ešte mláďa. To mu už zostalo. Fotka zo psom nie je najlepšia, ale dúfam, že ich tam spolu vidieť.

 

Mimochodom, mačka síce drozda zabije, ale nezožerie. Snáď iba, ak by bola zúfalo hladná. Drozd im zrejme zapácha, alebo je jedovatý, neviem prečo...

post-2515-0-18231800-1588922038_thumb.jpg

post-2515-0-80358900-1588922082.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Divá mačka je samotár. 

 

 

To nieje diva macka. To je obycajna macka. 

https://www.google.com/search?q=macka+diva&rlz=1C1GCEA_enSK744SK744&sxsrf=ALeKk00e1X2Ginbqv1xb7kr9eNHSZWzbAw:1588963367057&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj5sLfo9aTpAhUj8-AKHQnqAHcQ_AUoAXoECBcQAw&biw=1536&bih=754

 

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ma%C4%8Dka_div%C3%A1

 

Aby diva macka ti skocila na nohy, ci lezala vedla psa to nemoze byt diva macka. To je len nieco  ako ku nam prislo to maca,dvakrat som ho zahodil na 20 metrov. A treti krat som to uz neurobil. Lebo som videl ze ju krmia(zena deti). Teda to uz nemalo zmysel. Tak ostala.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

potreboval by som radu od ježkológa :shifty: máme na fóre nejakého?

 

ide zhruba o to, že v starej šope, v ktorej som sa chystal spraviť poriadok, som objavil nového podnájomníka

post-2793-0-41941900-1590438783_thumb.jpg

nechcem ho príliš vyrušovať, som rád že u nás býva, ale aspoň ten najväčší bordel odtiaľ potrebujem vypratať. otázka do pléna znie:

keď mu tam niekam do kúta dám nejakú bedničku vystlanú senom, prijme ju ako spálňu? lebo momentálne má pelech na tom najhoršom možnom mieste, a ak sa do zimy nepresťahuje, tak mám obavu, že zimu tam asi neprežije :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...
  • Pred 2 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov