Skočiť na obsah

Nórsko - masaker a legislatíva (Breivik)


game

Odporúčané príspevky

Tu mas aspon vynatok...

http://www.documentcloud.org/documents/224411-60705175-anders-breivik-from-document-no.html

 

Problem nie je v tom co napisat, alebo cim argumentoval - ale v tom, co urobil. A myslim ze tam nenajdes nijake vyslovne volanie po triednom boji, zabijani ludi nejakej rasy, alebo zabijani, ktore ma byt prostriedkom sluziacim na dosiahnutie ciela (co su veci, ktore sa bezne objavuju v planoch komunistickych, nacistickych, alebo aj trebars islamistickych). Vacsina z toho co pisal nie je nijak brutalne vynimocna, nie je to volanie po ozbrojenom odpore. Aspon co som zaregistroval :)

 

Takze presne ako si aj uviedol - nie je problem v prostredi kde zil, ani v argumentoch, ktore pouzival. Problem je len v chorom rozmyslani, ktore viedlo k zabijaniu.

 

Ked spominal Benesove dekrety ako vzor, podla ktoreho by mohli byt moslimovia odsunuti do svojich domovskych krajin - bolo to nieco ine ako fyzicke likvidovanie kulakov, nieco ine ako fyzicka likvidacia menejcennej zidovskej rady, nieco ine ako volanie po martyroch islamu. V podstate sa odvolaval na dokument, pravnu upravu, ktora je sucastou akceptovaneho politickeho poriadku europy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Akurat, ze Unabomber mal od nacistu pekne daleko... :)

Tymto si chcel co povedat? Nikde nepisem, ze Unabomber bol nacista. Aj Francis Galton mal od nacistu pekne daleko a na eugenike, ktorej bol zakladatelom, nacisti postavili svoje teorie cistej rasy, a v ich mene vyvrazdili miliony ludi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zhodenie žehličky na nohu v seriály Tom and Jerry,

je už nedostatočujúcim dôkazom, prečo mladí ľudia páchajú násilnosti

 

myslím, že veta Brevikovho otca:

"Môj syn sa mal radšej zabiť"

ukazuje oveľa lepšie, kde sa asi stala chyba

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

CoD MW2 je skvela hra, i ked misia na moskovskom letisku je naozaj kontroverzna. Zaroven su tam vsak aj misie, napriklad v Brazilii, kde civilistu hrac zastrelit nemoze ani len omylom. Aj v dalsich podobnych hrach sa civilisti a dokonca ani spoluhraci nesmu resp. nedaju strielat. Zvalovat vinu na FPS je alibizmus alebo ako to nazvat. Pri milionoch a milionoch predanych kusoch a dalsich x milionoch cracknutych tento "argument" nemoze obstat.

 

Mimochodom, na kazdom obale ci pri kazdej hre, ktora sa kupuje online, je tzv. PEGI. Takze, mili rodicia, prve nez svojim detom kupite nejaku hru, pozrite sa na zadnu ci prednu stranu obalu :)

 

P.S.: Kludne by zase mnohi mohli tvrdit, ze podobne hry naopak ventiluju agresivitu :taktitreba:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jedina vec, ktoru studie zatial v spojitosti hra->agresivita preukazali je, ze hry mozu kratkodobo zvysit agresivitu, podobnym sposobom ako sport (co je v koniec koncov aj logicke). Nic viac.

 

A ak moze byt cod (naarkadovejsia FPS ako moze byt, ktora nesimuluje v podstate nic), pouzita ako 'target practice', tak ja chcem aby sa mi zavody v Need For Speed zaratavali do 'driving practice'

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ja som zase presvedceny, ze po hodinach a hodinach uspesneho hrania Civilization a dalsich podobnych strategickych a budovatelskych hier, v pohode zvladnem riadenie statu :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ja som zase presvedceny, ze po hodinach a hodinach uspesneho hrania Civilization a dalsich podobnych strategickych a budovatelskych hier, v pohode zvladnem riadenie statu :)

 

ehm.. a čo vyvodiť s tohto?

Umělá inteligence se učí chápat jazyk hraním slavné hry

Počítač hraje hru podle instrukcí, které vyčetl z běžného manuálu

Tajemství herního úspěchu čtecí UI je trochu mrazivé. Hry série Civilization lze totiž dohrát několika diametrálně odlišnými prostředky. Svět lze sjednotit mírově pod svou vlajkou, vyslat kolonizační výpravu k jiné planetě nebo co nejdříve dobýt planetu vojensky.

 

Jak vypověděl jeden z výzkumníků S.R.K. Branavan, jejich UI vyhodnotila nejrychlejší možnou cestu k vítězství jako tu nejsprávnější. V tomto případě si tak umělá inteligence podrobila virtuální svět záplavou svých dobyvačných jednotek.

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zbytocne sa paprcis. Gamblerstvo napriklad je uz uznanou diagnozou a mechanizmus zmeny psychiky moze byt velmi podobny aj v pripade bojovych PC hier.

Netvrdim, ze nutne musi zblbnut kazdy, rovnako su ludia, ktori vedia cely zivot pit s mierou, a ini, ktori nevedia inak, len sa ozrat ako swyne.

 

Co sa tyka krestanstva, tak Hitler aj Matka Tereza boli krestania. U kazdeho sa to ale prejavilo trochu inak.

Uvahy o tom, z coho Breivik zblbol hlavne, su zalezitostou pre psychiatrov a je otazne, ci to dokazu jednoznacne urcit. To, ze nejaky Krcmarik v Pravde vypotil svoj clanok, este nic neznamena. Takychto prihrievani, desat krat ohriatej temy, bude este kopa. Cakam, kedy niekto objavi, ze Breivika v detstve zneuzival vlastny otec (matka, stryko, teta, skautsky veduci, postar, farar, predseda miestnej pobocky strany lavicovej akcie, predseda miestnej pobocky strany pravicovej akcie ... nehodiace sa skrtni), alebo ho pri futbale vzdy postavili do branky a nikdy nie do utoku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zbytocne sa paprcis ty. Moze byt (pretoze si to ty myslis) ? Alebo je (pretoze to preukazala nejaka studia) ?

Zavislost na pocitacovych hrach nieje oficialna psychiatricka diagnoza. Uz sa nou zaoberalo viacero psychiatrickych konferenciach a vzdy bola ako diagnoza zamietnuta, pretoze zatial nieje nijaka studia, ktora by preukazala, ze hry sposobuju zavislost rovnakym sposobom ako alkohol, ci hracie automaty. Rovnako centra, ktore sa velkolepo otvarali na 'liecenie' pocitacovej zavislosti zistuju, ze nemaju docinenia so zavislostou samotnej hry (t.j. ze hra je povodcom zavislosti), ale skor s osobnostou, ktora sa velmi jednoducho stava zavisla na tom, co ju bavi. A ked osobnost prestane hrat hry, tak sa zas stane zavislou na niecom inom. Alebo riesia cely rad inym psycickych problemov, ktore 'prinutili' cloveka radsej sa uchylit k hram.

 

Rovnako nieje nijaka studia, ktora by preukazala vztah medzi nasilim a hrami. Jedine co sa potvrdzuje je, ze hry mozu kratkodobo zvysit agresivitu podobnym sposobom ako sport. Povodom tohoto zvysenia ale nieje nasilie v hrach ale sutazna cast hry, ked snaha vyhrat zvysuje docasne agresivitu. Podobne mozu hry sposobovat aj frustraciu a ine pocity, ale uplne normalne a prirodzene. Obycajne clovece moze agresivitu zvysit rovnakym sposobom.

 

Rovnako je tvrdenie, ze pouzil CoD ako trenazer streliania uplne scestne. Ked sa pozries, na co su realne pouzivane SW, tak zistis, ze nenajdes nic, co by mohlo byt analogom 'trenazerom strielania'. Aj full-motion letecke simulatory, ktore maju presnu repliku kokpitu s 360 stupnovym panoramaticky pohladom sa nedaju pozuit na to, aby cloveka naucili lietat. Rovnako aj vycvikove vojenske simulatory ako VBS, ci VBS2 sa nepozuivaju na to, aby cloveka naucili, ci zlepsili v strelbe. Vsetky simulatory..v kazdej oblasti, sa pouzivaju na drillovanie presnych procedur, checklisty, procedury pri ILS pristavanii, ako takticky postupovat pri kontrole podozriveho vozidla...Ale nijako ta to nepripravy na fyzicke aspekty, ktore nevieme simulovat - samotny let a reakcia ludskeho tela nanho, strelba.

 

Takisto pochybujem, ze vies co je CoD a ze si ho niekedy v zivote videl. Po zastreleni nepriatel pada na zem. Ziadne devastacne zranenia, ziadne ustrelene koncatiny, ziadne hektolitre krvy. Nepriatel sa zvali na zem. Nevidis mu v ociach ziadnu bolest, ziaden strach, je to bezduchy otexturovany neprirodzeny polygon..a mozog ho tak aj vnima...nieje to prenho clovek. Keby zacal mozog vnimat postavu v hre, ako cloveka, tak narazime na tzv Uncanny valley, a ludia by mali problem take hry hravat. Neexistuje nijaky sposob, ako toto moze pripravit clovek na skutocne zranenia, ktore sposobi naboj. Ani na reakciu davu ludi, ked donho zacnes strielat.

 

Samotne nasilie v hrach sa velmi casto vytrhava z kontextu. Ako keby ludia hrali hry, len kvoli tomu, ze je v nich nasilie, alebo ako keby nasilie bolo to jedine co v hrach je. Co keby sme takto z kontextu zacali vytrhavat aj nasilie z filmov a knih. Ako by dopadol taky Godfather? Pulp Fiction? Shindlerov Zoznam? Braveheart? Ci cisto akcne tituly ako Smrtonostna Zbran, Smrtonostna Pasca?

 

ps. pred par storociami boli za moralny upadok spolocnosti zodpovedne knihy. Aky mame teraz problem? "Nase deti necitaju dostatok knih".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rovnako je tvrdenie, ze pouzil CoD ako trenazer streliania uplne scestne.

Strana (tusim) 909 Breivikovho manifestu. Ale suhlasim so scestnostou, kedze cely Breivik je scestny.

Simulation by playing Call of Duty, Modern Warfare is a good alternative as well but you should try to get some practise with a real assault rifle (with red point optic) if possible.

Takisto pochybujem, ze vies co je CoD a ze si ho niekedy v zivote videl.

Zaujimavy argument :eehmm: Nebudem ta presviedcat o svojom prehlade v oblasti pocitacovych hier. :ozrani:

BTW Nepisal som len o CoD.

 

akurat som dohral CoD MW2. Som tak nabudeny, ze by som vrazdil :mexickavlna:

Vobec ma to u teba neprekvapuje. :huraa:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tymto si chcel co povedat? Nikde nepisem, ze Unabomber bol nacista. Aj Francis Galton mal od nacistu pekne daleko a na eugenike, ktorej bol zakladatelom, nacisti postavili svoje teorie cistej rasy, a v ich mene vyvrazdili miliony ludi.

 

Akurat tom, ze ho oznaciovat za "praviciara" je dost pritiahnute za vlasy - ved na zaklade coho? Ze negativne vnima moslimsku imigraciu do europy? To nie je zakladny znak extremnej pravice, len nazor, ktory maju ludia z rozlicnych casti politickehio spektra. (pokial sa nemylim, ani SK lavicova vlada SMER-u nic neurobila s tym, ze Slovensko je na chvoste EU v akceptovani imigrantov - aj ked to takto nahlas nedeklarovali).

 

A ze nabozensky fanatik? To ano, pokial akceptujeme, ze si vytvoril vlastnu predstavu nabozenstva - a nejde o presadzovanie nejakych oficialnych nabozenskych doktrin. A co som zaregistroval, tak sa snad vsetky vyjadrenia zo strany krestanskych autorit postavili PROTI nemu (na rozdiel od moslimskeho terorizmu, kde sa vzdy najde niekto, kto vysvetluje, ze zabijanie neveriacich je v sulade s Koranom).

 

Hladaju sa kadejake externe dovody - k nasiliu veduca euroskepticka politika. K nasiliu veduce krestanstvo. K nasiliu veduce PC hry.

Skutocny dovod bol ale len jeden - to, ze Breivik je magor. Chory mozog, ktory si z okolitej reality vytvoril dovody na zabitie 77 ludi. Rovnako dobre si motivaciu mohol najst kdekolvek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chory mozog? Pockajme si na vysledky psychologickeho vysetrenia :mexickavlna:

 

Zatial sa da uvazovat iba o poruche osobnosti, pre ktoru je priznacne:

- citovy chlad

- neschopnost empatie

- neschopnost pocitovat vinu

- egoizmus

- narcisizmus

- nedovercivost

- samotarstvo

- pokrivene vnimanie reality

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Porucha osobnosti bohato postaci, nie?

 

Ber to aj v beznom zivote. Nejaky blbec za volantom ta moze nastvat. Ale nie kazdy ho zablokuje a zmlati heverom. Impulz, tj. nastvanie, sa dotyka spusty ludi, ale len niektori zareaguju tak nasilne (este povedzme, ze opakovane). Aj keby tento nasilnik nemal diagnostikovanu nejaku psychozu, urcite ho nebudeme brat ako vzorku normalneho a bezneho cloveka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasnacka. Ale rovnako mozem byt frustrovany komercionalizovanou spolocnostou, neschopnostou dosiahnut uspech a tym, ze nadnarodne spolocnosti ovladaju cely svet. A uvedomim si, ze to je vojna najmocnejsich, proti utlacanym a manipulovanym masam. Tak sa rozhodnem vyvrazdit polovicku bratislavskeho Auparku, pretoze za prve - sa tam nachadzaju ti, co svojim spravanim aktivne podporuju utlacovatelov, a za druhe - prinutim ludi, aby sa prebudili a zacali rozmyslat.

 

Pripadne budem frustrovany z toho, ako ti mongoloidi co prisli na malych chlpatych ponikoch znicili rozkvetajucu slovansku civilizaciu a este aj dnes sa roztahuju v NASEJ podunajskej nizine. Takze logicky ciel mojho utoku bude skupinka podla moznosti liberalnejsie zameranych ludi, pretoze to oni umoznuju timto uzurpatorom existovat a tisic rokov trvajucu vojnu chcu ukoncit tym, sa nas prinutia sa vzdat.

 

Rovnako, rozlutosteny smutnym osudom palestincanov si uvedomim, ze Slovensko uznava stat Izrael. Dokonca s nim obchoduje. Proste sa Slovensko sprava, ako keby tento zlocinecky spolok bol normalny legitimny stat - co je ale chyba. A dosledkom tejto chyby je utrpenie milionov. Je to boj, ktory prebieha nie tak daleko od nas - a jedina moznost ako prebudit ludi je nechat ich tiez pocitit toto utrpenie. Zopar mrtvych kdekolvek na Slovensku bude minimalnou cenou za ovela vacsie dobro, ktore sa tymto dosiahne.

 

Mozem si tiez uvedomit, ze to bola ruska (sovietska) nadvlada, ktora sa menej ako polstorocie zhodila CSR z popredneho miesta Europy niekam na jej skoro koniec. Ano, to ONI za to mozu. Rusi. Komunisti. A cela ta zlocinecka banda, ktora ich ospravedlnuje, sprava sa k nim ako k normalnym ludom, pricom bez nich by sme boli niekde na urovni Rakuska. Takze ONI sa budu zastavat tych gangstrov, co zabijali ludi po milionoch a nasu vlast zruinovali? Nech sa paci - nemusim zabijat konkretnych ludi, postaci zabit kohokolvek. Len aby sa ludia spamatali a prebudili a uvedomili si, akych hadov toleruju.

 

Takto by sa dalo najst este zopar desiatok frustracii, ktore budu postavene na zdanlivo spravnych zakladoch - a ktore by kludne mohli viest k velkozabijaniu. Super, nie? Postaci by slahnuty a potom si uz clovek nejaky dovod najde, alebo vymysli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Akurat tom, ze ho oznaciovat za "praviciara" je dost pritiahnute za vlasy - ved na zaklade coho? Ze negativne vnima moslimsku imigraciu do europy? To nie je zakladny znak extremnej pravice, len nazor, ktory maju ludia z rozlicnych casti politickehio spektra. (pokial sa nemylim, ani SK lavicova vlada SMER-u nic neurobila s tym, ze Slovensko je na chvoste EU v akceptovani imigrantov - aj ked to takto nahlas nedeklarovali).

 

A ze nabozensky fanatik? To ano, pokial akceptujeme, ze si vytvoril vlastnu predstavu nabozenstva - a nejde o presadzovanie nejakych oficialnych nabozenskych doktrin. A co som zaregistroval, tak sa snad vsetky vyjadrenia zo strany krestanskych autorit postavili PROTI nemu (na rozdiel od moslimskeho terorizmu, kde sa vzdy najde niekto, kto vysvetluje, ze zabijanie neveriacich je v sulade s Koranom).

Uz mi to miestami pripada komicke. Je to ako ked pride pride nejaky tvor niekam, ktory vyzera ako kacica, kvaka ako kacica, pohybuje sa ako kacica, a dokonca o sebe prehlasuje, ze je kacica, a aj tak sa najdu ludia, ktori napisu, ze to kacica nie je, lebo tvrdenie, ze je to kacica, je pritiahnute za vlasy.

Precitaj si ten jeho manifest, aj ked uznavam, ze je to citanie pre masochistu a potom mozno prides na to, ze si napisal nezmysel, rovnako ako Darkman, ked tvrdil, ze nie su ziadne dovody tvrdit, ze pouzival CoD ako trenazer strielania, napriek tomu, ze to Breivik sam jasne a minimalne dva krat vo svojom manifeste napisal.

 

Tu mas nieco na citanie, predpokladam, ze doktorat zo sociologie nemas, tak sa mozes poucit.

http://www.jetotak.sk/editorial/je-anders-breivik-krestanskym-teroristom

 

Netreba vzdy pisat prispevky len preto, aby nejake boli napisane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz mi to miestami pripada komicke. Je to ako ked pride pride nejaky tvor niekam, ktory vyzera ako kacica, kvaka ako kacica, pohybuje sa ako kacica, a dokonca o sebe prehlasuje, ze je kacica, a aj tak sa najdu ludia, ktori napisu, ze to kacica nie je, lebo tvrdenie, ze je to kacica, je pritiahnute za vlasy.

Precitaj si ten jeho manifest,

 

Cital som z neho len casti, nie cely - a prave preto myslim, ze Breivikove oznacenie za jednoznacneho praviciara je dost prehnane.

 

Vyznačuje sa sympatiami pre také princípy, akými sú autorita, poriadok, hierarchia, povinnosť, tradície, reakcionizmus a nacionalizmus.

  • Pravica kladie dôraz na základné slobody jednotlivca (individualizmus) a odmieta kolektivizmus – uprednostňuje práva jednotlivca pred právami spoločnosti.
  • Presadzuje zaručenú ochranu súkromného vlastníctva a slobodu podnikania, to považuje za podmienky nevyhnutné k životu a prosperite spoločnosti.
  • Odmieta výrazné zásahy štátu do fungovania ekonomiky, podľa princípu tzv. neviditeľnej ruky trhu.
  • Konzervatívnejšia časť pravicového politického spektra si váži tradície a zvyklosti v občianskej spoločnosti i v kultúre.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pravica_(politika)
Prirodzene, toto je len velmi zjednodusena charakteristika z wiki, ale pre nase ucely kludne moze posluzit.

 

1. Zakladne slobody jednotlivca - niekde to tam snad aj mal okrajovo spomenute, ale tusim neslo o nosnu myslienku. A povedal by som, ze prava jednotlivca su neoddelitelnou sucastou vacsiny civilizovanych krajin a nie su vysadou pravice. Moderna lavica ich uznava presne tak islo.

 

2. K ekonomike, vlastnictvu ci podnikaniu sa tiez nevyjadroval - aspon nei v zmysle, ze by rozoberal konkretne systemy. Maximalne uvadzal, ako su moslimske krajiny neuspesne.

 

3. K zasahom statu sa vyjadroval hlavne v zmysle, ked islo o multikulturalizmus a povolovanie moslimskej imigracie.

 

4. A ano, vazil si a presadzoval tradicie a zvyklosti...co je dost obecny pristup a na mysel mi prichadzaju miestni (ceski) komunisti, ktori si vazia tradicie a zvyklosti CSSR a ukazuju ich ako nadradenejsie dnesnemu kapitalizmu. Odvolavat sa na tradicie same o sebe nie je nic pravicove, ze?

 

..A napokon sympatie pre autoritu, poriadok, hierarchiu atd. ...to kludne mozeme najst vo velkej miere trebars v ZSSR, vsak?

 

A k samotnemu manifestu - popisal tam kdeco, ze? Oznacuju ho aj za krestanskeho extremistu - ale ked napisal, ze sa nebude hrat na velkeho krestana, tak to by potom znamenalo, ze nie je velky krestan, takze ani nie je krestansky extremista. V tom chaose co spisal najdes prakticky cokolvek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pozri sa, ked budem chciet, tak mozem tvrdit, ze som windows minesweeper pouzival ako nacvik likvidovania min. Otazka nemoze stat, ci som ja tvrdil, ze som minesweeper pouzival ako trenazer na likvidovanie min, ale to, ci je vobec mozne minesweeper za takymto ucelom pouzit.

Nikto ma nepresvedci o tom, ze nieco tak arkadove a nerealisticke ako CoD sa da pouzit ako trenazer strelby, ked ani simulatory, ktore vlastnia armady na vycvik, a ktore sa snazia realne simulovat rozne aspekty strelby - spatny raz, balisticku krivku guliek, rozne poskodenia guliek, prieraznost...atd atd, sa nevyuzivaju ako trenazer strelby.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman

 

Ak by Breivik hraval Civilization, islo by o to iste, pretoze hra je nacvikom na vedenie totalnej vojny, ide v nej o likvidaciu inych narodov a ras, u uplnu a nemilosrdnu genocidu a planovanie ovladnutie celeho sveta. Proste pre tych, ktori vidia v hrach povod vsetkeho zla je to len dalsi argument, nad ktorym mozu chrochtat blahom. Zvysok sveta si len zatuka na celo :mexickavlna:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov