Skočiť na obsah

Neomylnosť 3. Newtonovho zákona?


buky

Odporúčané príspevky

No to je ale zvrátené, lebo ak bude mať teleso zrýchlený pohyb, tak bude narastať aj jeho "potenciálna energia" a naopak ak bude jeho rýchlosť klesať, tak sa bude potenciálna energia telesa zmenšovať.

 

Ok, situacia ktora tu bola kedysi davno. Stojis pri nejakom stlpe, podla teba ten stlp stoji, pre cloveka z vesmiru ten stlp nestoji ani len nahodou. Stale sa hybe, so zemou. Co sa teraz stane, ked sa stlp prestane pohybovat so zemou? Pre pozorovatela z vesmiru zastavi, pre teba zas zrychli. Kde je teraz pravda?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Co sa teraz stane, ked sa stlp prestane pohybovat so zemou? Pre pozorovatela z vesmiru zastavi, pre teba zas zrychli. Kde je teraz pravda?

 

Pravda je taká, že stĺp zo zemou ostali v pokoji a ja pokračujem v zotrvačnom pohybe.

Ovšem dokázať či je teleso v zrýchlenom alebo spomaľujúcom pohybe, a či je v pokoji alebo rovnomernom priamočiarom pohybe je problém. A nedá sa to určiť ani podľa korkovej zátky v nádobe.

 

Ale to neznemená, že sa s pohľadu pozorovateľa pohyb mení.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dokazat ci sa teleso zrychluje alebo spomaluje nie je problem, da sa zistit zrychlenie, jeho velkost aj smer. Tym to hasne, kedze zrychlenie hovori o tom ako sa meni rychlost,

 

nova rychlost = stara rychlost + a.t. Bez ohladu na pozorovatela to sedi. Kazdy urci inu rychlost ale na zrychleni sa zhodnu.

Dokazes odcitat dve cisla ? Ak ano, tak to urob. Auto ma rychlost 100 km/h a o 10 sekund ma rychlost 90 km/h. Ake je zrychlenie ?

Ak to merias z vlaku, tak ma 50 km/h a o 10 sekund 40 km/h. Ake je zrychlenie ?

 

A korok ho spravne zmeria aj zo smerom. Ty sice netusis preco, ale meria dobre.

 

A este raz:

ked stojis na stanici, aku mas kineticku energiu ? No to zavisi od toho ako si zvolis sustavu, ak zem, tak nulovu. Ak slnko tak vysoku, ak galaxiu, tak este vyssiu, a ak si zvolis mikrovlnne pozadie tak este vyssiu. Ktora je spravna ?

vsetky. To je ako hadanie sa kolko je hodin s newyorcanom. Kazdy ma na hodinach iny cas, kedze kazdy z vas si zvolil iny zaklad pre meranie casu. Hodinky idu spravne ale zhodnete sa na tom kolko hodin preslo, nie na tom kolko je hodin. To nie je divne ?

  • Pridať bod 4
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tyso, vďaka za príklad s Newyorčanom. Snáď si naň niekedy v budúcnosti spomeniem, keď budem niečo podobné vysvetľovať.

 

Inak z onoho meracieho dňa mám ešte video z pražského metra, ale pochybujem, že by bukymu pomohlo k pochopeniu. Nevadí, keď nič iné, aspoň som si užil vydesené pohľady cestujúcich. Bolo to krátko po masakre v Nórsku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tyso

 

Treba si uvedomiť, čo znamená znamienko rýchlosti a zrýchlenia. Ak máme trajektóriu určenú polohovým vektorom v čase, tak je rozdiel v znamienku rýchlosti, závislý od toho, či sa bod pohybuje v kartézskych súradniciach po trajektórii smerom k nám, alebo opačne. Pri zrýchlení v rovnakom smere rýchlostí je znamienko zrýchlenia závislé od toho, či je pohyb zrýchlený, alebo spomalený. No znamienko radiálnej zložky zrýchlenia nezávisí na znamienku tangenciálnej zložky zrýchlenia, ale iba od trajektórie pohybu, teda či je polomer krivosti trajektórie kladný, alebo záporný. Pri pohybe po kružnici bude vždy radiálna zložka zrýchlenia smerovať do stredu kružnice, bez ohľadu na to, či je tangenciálna zložka zrýchlenia kladná, alebo záporná. Neviem, ako by si to chcel Bukymu vysvetliť bez vektorového počtu? No nechám sa prekvapiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono, kedysi davno som si veril ze dokazem vysvetlit fyziku na urovni strednej skolu kazdemu. Po roku diskusii s bukym som znizil uroven na zakladnu skolu a po dalsom roku som to vzdal. Nie, bukymu sa neda vysvetlit nic.

 

Nedokazes mu teda vysvetlit ani to ze pri priamocarom pohybe je zrychlenie a spomalenie ta ista velicina. Nedokazes mu vysvetlit ani galileiho transformaciu, silu, vetor, jednoducho nic.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kedze zrychlenie hovori o tom ako sa meni rychlost,

Auto ma rychlost 100 km/h a o 10 sekund ma rychlost 90 km/h. Ake je zrychlenie?

 

A tomuto s hovorí zrýchlenie?

Nech sa na to pozriem s akejľkovek sústavy, pri zrážke s iným telesom bude jasné, že pri 90km/h budú silové účinky menšie, ako pri náraste rýchlosti za 10 sekund na 110 km/h.

 

Ako chceš tento stav zistiť pomocou korku?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A? Co to ma spolocne so zrychlenim?

 

Aké zrýchlenie, hádam strata rýchlosti zo 100 km/h na 90 km/h a tým aj menšie silové účinky pri zrážke.

 

Lenže podľa korku vnádobe vsio rovno :happyroll:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no nehovorim ? Ani zrychlenie nechape, tak nie je kde zacat. Zaklady sa odmieta naucit a potom slova co pouziva zneju podobne ale maju iny vyznam. A ziadna moznost ako definovat bukypojmy ako bukyzrychlenie, bukysila ci bukyenergia nie je.

 

Buky a podla korku to nie je jedno, pri zrazke sa uplatnuje okamzita rychlost a sila, korok ti ukazuje ci sa bude sila pripocitavat alebo odpocitavat. Vsjo ravno znamena ze nevidis rozdiel medzi scitanim a odcitanim, to ta ale mali naucit v 1. triede. Teraz uz je asi neskoro.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Základy, pojmy, definície, slová. Je to zaujímavý problém a je zaujímavé, že Newton sa mu venuje. Zadefinoval hmotnosť, hybnosť, zotrvačnú, vtlačenú a dostredivú silu. Potom v Scholiu píše, že nedefinuje čas, priestor, polohu, ani pohyb, pretože sú to pojmy jasné každému :happyroll: Napriek tomu ale na zhruba 7 stranách popisuje,ako pri týchto pojmoch treba rozlišovať medzi absolútnym, pravým a Matematickým na jednej strane a relatívnym, zdanlivým a vulgus na strane druhej. Neviem, či máme pre vulgus v slovenčine jednoslovný preklad. Znamená niečo ako verejnosť, bežných ľudí, (fyzikálnych) laikov. V niektorých kontextoch to znamená lúzu :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

korok ti ukazuje ci sa bude sila pripocitavat alebo odpocitavat.

 

HééJ.

 

Ako zistíš v zrýchľujúcej rakete podľa korku, či máš pripočítavať alebo odpočítavať?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

buky vyrataj to zrychlenie co ti tu dal tyso až mame istotu, že ty vieš čo je zrýchlenie. Korok ti ukazuje zrýchlenie v spravnom smere, korok nic nehovori o tom aku mas rýchlost voci niekomu, nejakaj sustave.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tam, kde sa pozeram bude dopredu, tak, kde mam temeno bude dozadu. Tak ako to chape asi kazdy normalny clovek. Ked bude ukazovat, tam kde mam celo, tak pripocitavam. Ak tam, kde mam temeno, tak odpocitam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dopredu je k miestu narazu, dozadu je od miesta narazu. Tym ze si ako obycajne zmenil temu a zrazu hovorime o zrazke, tak si nevedomky vytvoril vztazny bod, ktorym je miesto zrazky. A kedze nas zaujima co sa bude diat pri naraze, tak mame aj smer, aj rychlost aj zrychlenie. A korok nam povie dost.

 

robopol, myslim ze buky nie je schopny odcitat, dysfyzikalia ma u neho povod v dyskalkulii. Ale za cias ked studoval sa jednoducho povazoval za leniveho a nedostal potrebnu starostlivost od ucitelov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tam, kde sa pozeram bude dopredu, tak, kde mam temeno bude dozadu. Tak ako to chape asi kazdy normalny clovek.

 

Zaviažem ti oči a rozkrútim na stoličke, potom ti rozviažem oči, kde bude dopredu a kde dozadu ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Buky, ked nevies, tak sa musis spytat :), Ja ti poviem kde je dopredu a kde dozadu.

 

Baví ma diskutovať na úrovni 1. triedy základnej školy, keď mi učiteľ povie, že smer zrýchlenia (ms-2) je tam kde sa pozerám a korok vo fľaši mi to potvrdí :happyroll:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Buky

 

Znamienko zrýchlenia nesúvisí s orientáciou pohybu (aj keď výsledné zrýchlenie má rovnaký smer, ako rýchlosť), ale hovorí o tom, či je v ďalšom čase absolútna hodnota (veľkosť) rýchlosti väčšia, alebo menšia. Pri zápornom znamienku je menšia, teda ide o spomalenie pohybu. Ak toto zrýchlenie násobíš hmotnosťou dostaneš silu a ak má záporné znamienko, pôsobí proti zotrvačnej sile, teda sa „snaží“ teleso spomaliť.

Pri kruhovom pohybe je to trochu zložitejšie. Pri pohybe s konštantnou tangenciálnou rýchlosťou je absolútna hodnota rýchlosti konštantná a zdalo by sa, že to, čo som napísal v predchádzajúcom odstavci neplatí. No dostredivá sila mení zotrvačný stav telesa rovnako, ako keby sa ho snažila zabrzdiť. Dostredivá sila pôsobí po dráhe, takže by sa mala konať aj práca. No preto, že dráha a smer zrýchlenia sú v každom bode trajektórie navzájom kolmé, je práca nulová a teleso bez trenia bude rotovať, kým na neho nebude pôsobiť vonkajšia sila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov