Skočiť na obsah

Ecoli - črevná chrípka


alamo

Odporúčané príspevky

sem neplet fotosyntezu, na ktorej vyvoji sa urcite tak horlivo nepracuje ako na vyvoji a objavovani novych moznosti v oblasti mediciny

nie nie, ja si ju nepredstavujem naivne jednoducho, to by som si nedovolila, ja sa tu len snazim vyvratit naivne jednoduchy pohlad xena na celu vec (rozne zdroje alebo citaty si velmi rada precitam)

 

a xeno, citaj medzi slovkami aj slova ako napr. NEJAKA sprava, NEJAKEHO odbornika, nepisem ze DOKAZEME VYLIECIT VSELICO, tak sa krot v tom co mi vkladas do ust

 

 

a k teme

vcera som isla robit grecky salat, tak som pokupila zeleninu od uhoriek, rajciakov, papriku, bla bla .. poprezerala odkial pochadzaju, nerobila som rozdiely a urcite som nesla nejaku vratit ak nebola domaca, vecer osupala, umyla, zdegustovala... a cakam :)

ale nie, no tak ono nie je potvrdene ze to pochadza zo zeleniny, kludne to moze byt v zivocisnych produktoch

 

snad sa nedockame dalsej poplasnej spravy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Linkoval som jednu spravu jedneho odbornika - a myslim, ze ine tu v teme neboli. Takze ak islo o reakciu na nieco, co sa tu v teme nespominalo, necudo ze to sposobilo chaos - ak sa reaguje na nieco uplne ine a neuvedene, ako mam vediet na co sa reaguje?

 

Nuz a ak je napisane, ze umyselne zdrzovanie liekov je vyhodne pre farmabiznis, resp. ze ide o mozno o beznu praktiku - necudo, ze som to vztiahol na pripad tejto choroby, kedze je tema o tejto chorobe. Pokial sa to tykalo ineho pripadu, kde boli lieky umyselne zadrziavane, je lepsie to povedat priamo a uviest o co islo, aby zase nevznikal chaos.

 

A do tretice, ak sa kladie otazka, ci by dnesni vedci nedokazali vyvinut liek na vsetky smrtelne choroby - odpoved je nie. Takze doplnenie, ze predstava o moznosti vyroby liekov na cokolvek je nespravna z povodnej odpovede len vyplyva, bez ohladu na to, co si kto mysli.

 

A ten naivne jednoduchy pohlad na vec je postaveny na - znalosti o podobnych chorobach v minulosti. Aspon zakladnej znalosti toho, ako bakterie funguju a rozmnozuju sa. Aspon zakladnej znalosti toho, ako funguju antibiotika a kde su hranice. Znalosti o problematike financovania farmakologickeho vyskumu. Linkovany rozhovor s mikrobiologom a strucny, no odborny material, zatial potvrdzuju moje slova.

Zatial co nenaivne komplikovany pohlad na vec je paradoxne postaveny na nulovych dokazoch, nulovych podkladoch, nulovych expertizach.

 

A mam taky pocit, ze ak clovek prepadne tomu strachu, asi by si musel zacat varit vsetko co vlozi do ust :)

Blbe je aj nieco ine - staci, ze ta choroba existuje a je nebezpecna. Aj ked sa podari najst ohnisko, nebude vylucene, ze sa neobjavi niekedy v buducnosti - takze sa obavam, ze urcity strach tu bude este dost dlhu dobu, aj keby sa liek podarilo najst.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sem neplet fotosyntezu, na ktorej vyvoji sa urcite tak horlivo nepracuje ako na vyvoji a objavovani novych moznosti v oblasti mediciny

 

A to si uz preco myslis, ze sa nepracuje? Preco by som to sem nemal pliest? Vsak je to proces, ktory mame presne popisany (co sa neda povedat o vsetkych biologickych procesoch), a stale nevieme syntetizovat vlastny proces. Pritom prinos umelej fotosyntezy by bol vacsi ako si asi uvedomujes.

 

Mozno si to nepredstavujes jednoducho, ale absolutne jednoducho a naivne to prezentujes. Porovnavas tu neporovatelne. Nasa technologia je z hladiska komplexnosti smiesna pri porovnani s biologiou. My v niektorych pripadoch napr. vieme syntetizovat ucinnu latku, tak aby mala chemicky rovnaky vzorec, ale ine priestorove usporiadanie molekuly robi z uzitocnej latky latku smrtelnu. Kremik na polovidici bude vzdy kremik, a 100 000 roznych polovodicov bude reagovat na jeden vstup uuuplne rovnako. 100 000 zivych organizmov, aj z toho isteho druhu, bude reagovat na jeden vstup kazdy posvojom.

 

Okrem toho je absolutna kravina tvrdit, ze sme sa v medicine od priemyselnej revolucie nikam nepohli (alebo pohli neporovnatelne menej ako v oblasti technologickej). Kolko mna dnes priemerna rodina deit, a kolko z nich sa dozije dospelosti? Aka je priemerna dlzka zivota dnes a kolko to bolo pred 100 rokmi? Mas rovnako pocit, ze vyskum rakoviny sa nikam nepohol?

Na zaciatku 19 storocia sme este netusili nic o dedeni a dnes uz mame popisany ludsky genom a zistujeme ktore geny su zodpovedne, za ktore geneticky prenosne choroby. Je az smutne, ze ludia nevidia pokrok v medicine.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja si ruky umývam 4-5x denne bez ohľadu na to koľko krát som sa bol... bol.

 

otázka je nakoľko je to rozumné?

spomínam si, raz sa mama pohádala s dedkom

prišiel som k obedu, po tom čo som celé doobedie behal vonku, a mamča sa samozrejme spýtala či som si umyl ruky

skôr ako som stihol odpovedať, starý otec vytresol "poriadny sedlák, musí do roka, za voz hnoja zjesť.." a začal sa smiať

potom nasledovala hádka s mamou..

 

mám dojem že akurát túto "epidémiu" budú lepšie znášať ľudia, ktorý sa riadili príslovím starého otca, a teda majú imunitný systém aj "črevá" lepšie vytrénované..

 

potom by sa dalo povedať, že ľudí čo skolí obyčajná ecoli, ktorá je príbuzná s "normálnymi" baktériami čo sa nám starajú o tráviaci proces, tak tý ľudia to asi s higienou dosť prehnali.. všetkého veľa škodí..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

otázka je nakoľko je to rozumné?

 

Asi natoľko, že naša imunita je čím ďalej nižšia.

Nie preto, že by sme nežili v prirodzenom "špinavom" prostredí,

ale preto, že žijeme v prostredí zaplavenom chemikáliami.

 

Nielen v domácnostiach, ale aj pri pestovaní rastlín/plodín sa používa množstvo chemikálií na zvýšenie úrodnosti ...

... a tieto chemikálie majú samozrejme aj iný dopad na organizmus.

 

Nemyslím si, že by sme mali žiť v sterilnom prostredí, ale určite musíme v súčasnosti viac dbať na hygienu, ako tomu bolo kedysi.

 

Úplne iné bolo prostredie, v ktorom žila generácia tvojho dedka

a úplne iné, v ktorom bude vyrastať generácia tvojich detí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

otázka je nakoľko je to rozumné?

mám dojem že akurát túto "epidémiu" budú lepšie znášať ľudia, ktorý sa riadili príslovím starého otca, a teda majú imunitný systém aj "črevá" lepšie vytrénované..

 

To platí pre malé deti, ktorým sa buduje imunita. Dospelí si na tej imunite už veľa toho nevybudujú, tak "slúžia" už len ako prenášači baktérií či vírusov. Takže ak si chorý a v dome sa chytíš všetkých kľučiek, tak na každej zanecháš nákazu a nakazíš ostatných členov rodiny. Ale ak si ruky pravidelne umývaš, tak veľa toho neroznosíš. Záleží však na druhu choroby.

 

Ďalšia vec, napr. o takej žltačke sa hovorí ako o "chorobe špinavých rúk" a môžeš ju chytiť hocikde ani nevieš ako. Aj v autobuse, keď sa chytíš držadla, o ktoré sa držal niekto nakazený. Také držadlá v autobusoch sú epicentrom baktérií.

 

 

Asi natoľko, že naša imunita je čím ďalej nižšia.

Nemyslím si, že by sme mali žiť v sterilnom prostredí,

 

To určite nie. Platí to najmä pre malé deti, ktorým sa buduje imunita. Ak dieťa bude vyrastať v sterilnom prostredí, tak v dospelosti bude náchylné na rôzne choroby.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemyslim, ze by nasa imunita bola az o tolko nizsia, len evolucia mikrobov prebieha - a ako sa velmi rychlo premiestnujeme, aj choroby sa rozsiruju neuveritelne rychlo a zaroven sa mozu kombinovat v miere, ktora bola dosial nemozna.

 

Tento druh e.coli ak by sa objavil v roku 1811, vyzabijal mi maximalne zopar ludi v jednom okrese a bodka. A vzhladom na to, ze vtedy ludia kapali ako muchy, tak by to ani nestalo za zmienku.

 

Nuz a ktovie, mozno predsa len nasli povod?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ďalšia "biopotravina" fazuľové klíčky..

strašne by ma zaujímalo kedy nemci vyhlásia zákaz dovozu a predaja akýchkoľvek biopotravín, čo do počtu obetí je táto "katastrofa" ešte vražednejšia ako havária vo fukušhime,

takže keď zakázali jadro, mali celkom logicky teraz nasledovať biopotraviny :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hľadá sa pôvod onej zmutovanej E-coli baktérie...a čo ak unikla z laboratórií vďaka nejakej neopatrnosti? A ono sa to teraz bude ututlávať. Nebolo by to prvýkrát. V mikrobiologických laboratóriách pokusy s E-coli určite nie sú ničím výnimočným a rôzne skúšky prenosu DNA za rôznymi účelmi sa najlepšie realizujú na dostupných baktériách, nie? Mohol zaúradovať ľudský faktor, nejako sa to vedcom vyšmyklo z rúk (?? naozaj vyšmyklo??)...a zmutovaná E-coli je medzi ľuďmi oslobodená spomedzi stien labáku...?

nebudem sa tu s nikým hádať, či to je, alebo nie je možné, lebo ma nepresvedčí nikto na svete o 100% bezpečnosti hocakého, aj toho najšpičkovejšieho labáku ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teoreticky to mozne je...ono sa musi pracovat s mikrobmi, aby sa dali aspon nejake lieky vyvijat. Ale pravdu povediac, naozaj to je az take dokazane, ze k niecomu podobne casto dochadzalo? Kolko mame pripadov, ze choroby boli sposobene unikom umyselne zmutovaneho mikrobu? Obavam sa, ze vela nie.

 

Ale pravda je v tom, ze toto nie je prvy pripad. Podobne nakazy e.coli, aj ked trosku ineho druhu, tu boli aj v minulosti. Proste ide o bakteriu, ktora zjavne dost lahko mutuje a vie narobit bordel. Prirodu nezastavis a aj keby sa vsetky labaky odstahoval na mesiac, stale budu vznikat nove kmene - bez akehokolvek zasahu cloveka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ze nech sa zase niekto nestazuje, ze nikoho nepustim k slovu :)

 

Na tomto si zgustnu paranoidni konspiratori, uz to vidim! Pretoze liek, ktory sa uspesne pouziva proti EHEC sa vola eculizumab, predavany ako Soliris. Stranku z wiki sa oplati citovat celu :)

 

Eculizumab (INN and USAN, trade name Soliris) is a monoclonal antibody directed against the complement protein C5. This antibody blocks the cleavage of C5 and halts the process of complement-mediated cell destruction. Eculizumab is a product of Alexion Pharmaceuticals and has been shown to be effective in treating paroxysmal nocturnal hemoglobinuria.[1]

 

Eculizumab exhibits its therapeutic activity by binding to the C5 complement protein, thereby blocking its cleavage by the C5 convertase.

 

Eculizumab was approved by the United States Food and Drug Administration (FDA) on March 16, 2007 and was later approved by the European Medicines Agency on June 20, 2007.

 

Since 2010, it is being experimentally used against EHEC hemolytic-uremic syndrome.[1]

 

According to Forbes magazine, Soliris, at $409,500 a year, is the world's single most expensive drug.

To, ze su lieky a liecba casto sialene drahe asi vacsina ludi nejak podvedome tusi. Ono obycajna liecba obycajnej rakoviny ide do milionov. Nuz, ale ked su ludske zivoty zachranovane mozno najdrahsim liekom na trhu, juj, to bude rosambo.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v nedelu som si pozrela na CT1 diskusnu relaciu OTAZKY VACLAVA MORAVCE, kde bola zaujimava debata na tuto temu

 

medzi hostami bola aj prof. B. Rihova (byvala riaditelka Mikrobiologickeho ustavu CR), ktora poznamenala, ze doslo k obrovskemu zlyhaniu vsetkych organov, ktore boli a su zodpovedne za zistovanie zdrojov nakazy.. a citujem "myslim si, ze dnes je velmi vela sposobov, ze by sa malo miesto, kde vznikla infekcia, mutacia a skutocne velmi nebezpecna bakteria dat zistit a malo by sa to uz davno vediet" (pre neveriacich Tomasov z tejto temy som pocas celej diskusie mala v ruke pero a papier a poznamenavala som si :()

 

prvotnou chybou bolo rychle uvolnenie informacii hamburskym parlamentom, co bolo vrcholne nezodpovedne

po mesiaci vyskytnutia prvych pripadov je uz nemozne zistit zdroj nakazy, kedze teraz sa moze bakteria prenasat v nekvalitne spracovanom mase, ovoci, jednoducho kdekolvek

 

ale nie je to nic nove v Nemecku, je zname, ze v tejto krajine funguje uplne odlisny hlasiaci system, su zalozene na odlisnych parametroch, udajoch, ktore sa beru do uvahy

system kontroly v CR je vo verejnej sprave, pricom v Nemecku je to vsetko v sprave statnej a nasledne system pokracuje do sfery komunalnej, co znamena, ze do toho mozu vstupovat politicke aspekty...a funguje to jednoducho povedane stylom "najprv vyhlasime info na zaklade nejakych hlaseni, nasledne spravime opakovane testovanie a potvrdime svoje tvrdenia" ... chyba tu kvazi "filter" overenia informacii, tak doslo k ocierneniu spanielskych producentov uhoriek, a tentokrat aj nemeckych producentov fazulovych klickov

 

takze chlapci, ktori ma tu isli poucat, ze sa na to divam dost zjednodusene, tu je uz treti odbornik (ktoreho som ja zaznamenala v nejakom rozhovore), ktory sa "vysmieva" nemeckym vedcom do oci a potvrdzuje, ze jednoducho system, ktory funguje v Nemecku je zly (a planuju to prerokovat aj na najblizsej schodzi ministrov polnohospodarstva jednotlivych clenskych krajin, ...sa mi zda ze dnes to bolo)

 

cesky prezident Klaus dokonca prehlasil, ze v pripade EHEC sa jedna iba o umelo vyvolany cirkus :confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mimochodom, keby sa taketo horlive diskusie viedli vo svete ohladne problemu fajcenia ... ved tabakovy priemysel vedome zabija mnozstvo ludi...a je to nadalej tolerovane...preco, to uz nejdem rozoberat, to by xenocide znova zaserinkal dve strany blabolami

 

ale to je do inej temy....

tu sa vyskytne sem tam nejaka bakteria, ktorej podlahne desiatka ludi a uz je panika na svete

ja mam paniku z toho, ze ludia ignoruju nariadenia zakazu fajcenia na niektorych verejnych priestranstvach a pri pomysleni na to, ze mu pojdem vynadat ma kdesi za rohom dobije dazdnikom, v tom lepsom pripade..toto ma mozno trapi viac

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

medzi hostami bola aj prof. B. Rihova (byvala riaditelka Mikrobiologickeho ustavu CR), ktora poznamenala, ze doslo k obrovskemu zlyhaniu vsetkych organov, ktore boli a su zodpovedne za zistovanie zdrojov nakazy.. a citujem "myslim si, ze dnes je velmi vela sposobov, ze by sa malo miesto, kde vznikla infekcia, mutacia a skutocne velmi nebezpecna bakteria dat zistit a malo by sa to uz davno vediet" (pre neveriacich Tomasov z tejto temy som pocas celej diskusie mala v ruke pero a papier a poznamenavala som si :confused:)

 

To som nesledoval - ale prakticky by som skor povedal ze to je naopak. Vies ze clovek je chory, ale ako zistis z coho? Bakteria nezanecha stopu, odkial prisla. Mozes analyzovat zvysky potravin, ale to nemusi stacit - hlavne pokial su uz davno niekde v odpadkoch. Pri samotnej analyze je problem, ze e.coli ma mnozstvo takmer zhodnych a tazko rozlisitelnych druhov.

 

A nejak sa trosku vynechava fakt, ze aj keby sa nasla povedzme konkretna farma odkial to prislo - nebude to prvotny povodca nakazy, ale bude treba este vystopovat najskor dodavatela hnojiv.

 

prvotnou chybou bolo rychle uvolnenie informacii hamburskym parlamentom, co bolo vrcholne nezodpovedne

Nemali na vyber. V taliansku sudia seizmologov preto, lebo nespustili evakuaciu Aquily pre prvych naznakoch, ze by mohlo prist nejake zemetrasenie. V nemecku zastavuju elektrarne, pretoze v japonsku jednu ponicilo zemetrasenie a tsunami. To, ze priebezne zverejnuju vsetky nalezy - aj ked nakoniec sa ukazu ako nespravne - je presne v sulade s takymto prehnanym panikarenim.

 

potvrdzuje, ze jednoducho system, ktory funguje v Nemecku je zly

Nuz, mozno su na tom v Nemecku naozaj tak zle a cesky system je ovela efektivnejsi. Tazko posudit, ale preco nie? To akurat znamena, ze by sa nemecki epidemiologovia a mikrobiologovia mali ist skolit do ciech a do buducnosti by to urcite pomohlo.

 

cesky prezident Klaus dokonca prehlasil, ze v pripade EHEC sa jedna iba o umelo vyvolany cirkus

Toš, noviny o niecom pisat musia. Koniec koncov, zo 20 mrtvych teutonov a zopar stoviek co si vytentovali creva z tela nie je nijaka katastrofa. Na cestach zahynie ovela viacej ludi.

akurat treba rozumiet kontextu - Klaus uplne spravne ukazuje, ze ide o dalsi priklad medialne nafuknutej paniky. Pricom v zsade staci (prakticky ako som pisal) - dodrziavat hygienu a neprehanat to s pozieranim surovej zeleniny (alebo masa). Prirodzene, ti ktorym odchadzaju oblicky si myslia nieco ine, ale zase az tak vela ich nie je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neprehanat to s pozieranim surovej zeleniny????

no ty hovoris naozaj ako nejaky "expert" z farma biznisu

 

ako doplnit tie potrebne vitaminy? ahaaa, pojdem do lekarne a kupim si vyzivovy doplnok

 

kaslat na rady typu "obmedzit prisun cerstvej zeleniny" , ved sami nevedia z coho to je, mozno je na vine uplne iny produkt, mozno zivocisny, mozno rastlinny

 

zaujimave, ze v inych krajinach to funguje tak, ze az po naslednom overeni hlasenia pustia do eteru informaciu, nie ako Nemci...niekedy mi to pripada ako senzacia, chcu byt prvy, ktori poskytnu nejake informacie, a vsak co tam po tom, ze tie informacie su nepodlozene

v tej debate narazali priamo na tento problem (a nevsimli si to len Cesi)

 

ocividne mas stale potrebu vyvraciat vsetkym ostatnym vsetko, co odprezentuju (kedze som v tvojom poslednom prispevku citila ironiu)

 

:confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neprehanat to s pozieranim surovej zeleniny????

no ty hovoris naozaj ako nejaky "expert" z farma biznisu

 

Asi pri robeni zapiskov a intenzivnom hladani na nete ti uniklo, ze bakterie sa mozno zbavit dokladnym umyvanim a este lepsie tepelnou upravou. Surova zelenina nie je tepelne upravena. Z tepelne upravenej zeleniny to nedostanes. Tepelne upravena zelenina nie je surova :confused:

 

zaujimave, ze v inych krajinach to funguje tak, ze az po naslednom overeni hlasenia pustia do eteru informaciu, nie ako Nemci

Ech, ani nahodou. Kurata boli zabijane kvoli vtacej chripke, kravy kvoi sialenosti, prasata kvoli slintacke a krivacke, kvoli japonskej tsunami zatvaraju elektrarne v europskom vnutrozemi, kvoli divnym vypoctom ekologov strasia oteplovanim, kvoli chybe na jednej tazobnej plosine obmedzuju desiatky inych, za talianske zemetrasenie chcu sudit vedcov ze nesposobili paniku vcas atd, atd.

 

A na druhej strane - ak by mali podozrenie na potravinu XX, tu by mesiac overovali - za tu dobu by si ju nakupilo zopar tisic ludi co by sa nakazili...uz vidim, ako by boli obvinovani z toho, ze mesiac kryli velkofarmarov a nikoho neinformovali.

 

ocividne mas stale potrebu vyvraciat vsetkym ostatnym vsetko, co odprezentuju (kedze som v tvojom poslednom prispevku citila ironiu)

Ironiu si citila spravne a je aj v tomto prispevku.

 

A aby si sa necitila tak vynimocne - na fore ludia prezentuju svoje nazory. Mimochodom, robis to aj ty. A cuduj sa svete, aj ja.

Momentalne som vyvracal nazory, ze:

- to bolo sposobene umyslene (nepotvrdene)

- liek bol zdrziavany umyselne (nepotvrdene)

- tepelna uprava potravin je hlupost (prave naopak, pomaha)

- normalne je zverejnovat vysledky az po dokladnom preskumani (v poslednych rokoch na nestastie uplne iny pristup)

- jedneho mikrobiologa oznacit za pseudovedca a druheho nie, bez nejakeho realneho podkladu je konina

 

Cize o nic prevratne neslo, len o zopar detailov, ktore vramci tejto paniky asi ludom unikli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prepac, neuvedomujem si ze si ovela fundovanejsi ako diskutujuci v tej diskusnej relacii :(

 

znova si neprimerane reagoval na moje dotazy, nepisem ze v zelenine sa nedrzia rozne bakterie, pisem len, ze je zbytocne sirit paniku a prezentovat, aby ludia nejedli zeleninu (umyvat si ju a pripadne supat je snad samozrejmost)

 

div sa svetu, hovorili aj o nezmyselnom zabijani celych stad dobytku, kvoli krivacke a slintacke, a bol by si prekvapeny co vraveli

znova sa chytas vyjadreni, ktore som nenapisala

napisala som, ze v tomto pripade (aj v mnohych inych) NEMCI pochybili tym, ze urobili unahlene uzavery ...v inych statoch to funguje, ze informaciu vypustia do obehu az po overeni hlasenia (co moze trvat niekolko hodiny, pripade den, dva)

 

na margo toho tvojho kvazi zoznamu na co reagujes:

- to bolo sposobene umyslene (nepotvrdene) - o tom som v tejto teme nepovedala ani slovnko

- liek bol zdrziavany umyselne (nepotvrdene)- detto

- tepelna uprava potravin je hlupost (prave naopak, pomaha)- detto

- normalne je zverejnovat vysledky az po dokladnom preskumani (v poslednych rokoch na nestastie uplne iny pristup) - tvrdim to co prezentovala mikrobiologicka, hygienik a minister polnohospodarstva CR, nevymyslela som si (ty mas mozno viac informacii :( )

- jedneho mikrobiologa oznacit za pseudovedca a druheho nie, bez nejakeho realneho podkladu je konina - ziadnym takymto sposobom som nereagovala, tak si nevymyslaj

 

cize tvoj posledny prispevok mal nulovu vypovednu hodnotu (tvoje oblubene frazy)

trepes furt len to svoje, dokolecka dokola

 

tolko k tomu, pan expert :confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pisal som o jedeni surovej zeleniny. Obycajne omytie pod tecucou vodou totizto bakterie neznici a na nakazu staci asi 1/10 z mnozstva, ktore je potrebne na salmonelu, takze to je predsa len trosku nebezpecnejsie. Nejedenie zeleniny ako take som nespominal.

 

Vybijanie krav a prasiat som ti dal len ako priklad toho, ze nemci teraz nerobia nic vynimocne - a rovnaky pristup sa pouziva uz dost dlho. To len aby si

 

To, ze by to mozno mohlio byt sposobene umyselne nadhodil (mozno ironicky) alamo este v prvom prispevku.

To, ze by z umyselneho zdrziavania liekov si spomenula ty.

Tepelnu upravu potravin praveze spominali lepsi experti ako ja. Chces citat? :confused:

Zialbohu, v poslednej dobe je zvykom zverejnovat vysledky za behu a prehanat paniku. Preto som ti uviedol tie priklady, ze "normalnost" je v sucasnej dobe panikarenie.

Ked som linkoval mikrobiologa, vysmievala si sa, ze xeno veri vsetkemu, co media napisu. Ak si tym mala na mysli, ze tomu co media napisali veris tiez, treba to pisat inac.

 

Pre uplnost - 5 bodov a 5x si sa pomylila. Ak na tom budes trvat, odcitujem tu priklady ale myslim, ze nie je problem si tuto temu precitat este raz :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na margo toho tvojho kvazi zoznamu na co reagujes:

- to bolo sposobene umyslene (nepotvrdene) - o tom som v tejto teme nepovedala ani slovnko

 

okrem toho v prípade vtáčej chrípky sars, aj prasacej chrípky boli vakcíny nachystané dávno dopredu

a samotné vypuknutie choroby, bola už len taká "reklamná kampaň" k ich predaju

 

- liek bol zdrziavany umyselne (nepotvrdene)- detto

 

vela veciam da zabranit, ked sa zacne konat tak ako sa ma..ale naco? ked z nasledneho vyckavania na vhodny okamih mozu byt fajne zisky (ty asi stale netusis, o com je farma biznis)

- tepelna uprava potravin je hlupost (prave naopak, pomaha)- detto

 

neprehanat to s pozieranim surovej zeleniny????

no ty hovoris naozaj ako nejaky "expert" z farma biznisu

 

Pre uplnost - tepelne upravena zelenina NIE JE surova zelenina. Takze ak clovek bude jest tepelne upravenu, nebude jest surovu.

 

- normalne je zverejnovat vysledky az po dokladnom preskumani (v poslednych rokoch na nestastie uplne iny pristup) - tvrdim to co prezentovala mikrobiologicka, hygienik a minister polnohospodarstva CR, nevymyslela som si (ty mas mozno viac informacii :( )

 

Choroba sialenych krav.Slintacka a krivacka.Vtacia chripka. Zatvaranie elektrarni v nemecku kvoli japonskemu tsunami. Panika ohladom oteplovania. Sudenie seizmologov z Aguily. Veru - momentalne je "normalne" vyskakovat aj pri najmensom naznaku hrozby a nie naopak, aj ked to je vlastne sibnute.

 

- jedneho mikrobiologa oznacit za pseudovedca a druheho nie, bez nejakeho realneho podkladu je konina - ziadnym takymto sposobom som nereagovala, tak si nevymyslaj

 

a kua, xeno veri vsetkemu, co media hodia do placu :( :(

na zaplakanie :( :)

 

to ze tvoje domnienky potvrdi nejaka sprava nejakeho odbornika (kde je viac ako pravdepodobne ze moze byt zapleteny do celeho farma biznisu) este neznamena ze su pravdive :confused:

 

Takze sorry, vazne nie pseudoodbornik...ale proste zacnes slovenskeho mikrobiologa oznacovat ako pravdepodobne zapleteneho do nejakej konspiracie a vysmievat sa, ze niekto dokonca moze verit jeho slovam.

 

Ech :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trepes jeden prispevok a nazor cez druhy :( uz si smiesny s tym spajanim suvislosti do nesuvislosti

 

kazdopadne, mikrobiologovia aj hygienici prehlasuju, ze staci zeleninu dokladne umyvat

tak ja teraz neviem...mam dilemu, ci mam brat vazne to co pise xeno alebo co prezentuju odbornici :confused: :(

 

preco neprispeje nazorom aj niekto iny? (ahaaaa, to nema zmysel, pisat nebodaj nieco ine, co prezentuje xeno :( )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kazdopadne, mikrobiologovia aj hygienici prehlasuju, ze staci zeleninu dokladne umyvat

tak ja teraz neviem...mam dilemu, ci mam brat vazne to co pise xeno alebo co prezentuju odbornici :confused: :(

 

Kedze odbornici sa neunuvaju pisat na forum, kludne mozes verit xenovi na slovo :(

Pretoze minimalne v tejto teme pise len podlozene veci :(

 

Tak napriklad som pisal, ze dokonale je este aj tepelna uprava. Nie ze sa nema zelenina umyvat, ale ze tepelna uprava zabije bakterie uplne dokonale. A kedze to iste tvrdia aj odbornici - ako vidis, na xena sa mozes spolahnut.

 

Stačí dostatečně omývat zeleninu a pečlivě dodržovat mytí rukou před i po manipulaci s potravou, zopakoval Chlíbek. Bakterie také bezpečně zničí tepelná úprava. Hynou při teplotě 70 °C. "Naopak zmražení bakterie nezabije, pouze zastaví růst," napsal při chatu s čtenáři Chlíbek.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/bioteroriste-by-si-vybrali-nebezpecnejsi-bakterii-rika-epidemiolog-11l-/domaci.aspx?c=A110606_150104_domaci_brd

Primářka infekčního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová zdůrazňuje, že základem je důkladné mytí rukou i zeleniny, kterou je navíc lepší tepelně upravovat.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/primarka-z-bulovky-strevni-infekce-se-vzduchem-nesiri-a-ockovani-neni-1kh-/domaci.aspx?c=A110531_161128_domaci_jj

Kdy EHEC umírají?

EHEC lze usmrtit vařením, pečením, pasterací za předpokladu, že teplota v jádru nejméně 70 °C trvá aspoň 2 minuty. Na rozdíl od jiných, jsou tyto bakterie poměrně odolné vůči kyselosti, chladu, vysušení a vysokým koncentracím soli. Ani zmrazení je spolehlivě neusmrtí.

http://www.agronavigator.cz/service.asp?act=email&val=111041

Cize v podstate z mojej strany islo o jednoduchu dedukciu. Kedze bakterie definitvne zabija teplota nad 70, uplne istou metodou na ich likvidaciu je tepelna uprava. Prirodzene, umyvanie staci, nikde som netvrdil opak - ale nakolko na nakazenie staci len velmi malo zarodkov - ak by sa clovek vazne obaval, najistejsia je tepelna uprava.

 

A odbornici tvrdia to iste (teda - oni sa po mne neopakuju, ale proste kym nieco napisem, overim si to a len ked treba, tak to tu neveriacim tomasom aj nalinkujem).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trosku konspiracie :( Xeno, skus popriet nizsie citovane a v clanku spomenute fakty :(

 

Hra s obviňováním zeleniny nadále pokračuje v celé EU, kde superodolný kmen e. coli postihuje pacienty a plní nemocnice v Německu, ale naprosto nikdo nemluví o tom, jakým kouzlem se e. coli mohla stát odolnou vůči osmi různým třídám antibiotk a pak se náhle objevit v potravinách.

 

Tato variace E. coli patří do kmene O104, a kmeny O104 nejsou normálně téměř nikdy odolné vůči antibiotikům. Aby získaly tuto odolnost, musejí být opakovaně vystavovány antibiotikům, aby na ně byl vyvíjen „mutační nátlak“, který je donutí k úplné odolnosti proti lékům.

 

Jste-li zvědavi na původ takového kmene, musíte především sledovat, jak probíhala inženýrská změna e. coli a dosti přesně determinovat, kterým antibiotikům byla baktérie vystavena během svého vývoje. A tento krok byl učiněn (viz níže), a když se podíváte na genetické dekódování tohoto kmene O104, který nyní ohrožuje konzumenty potravy po celé EU, objeví se fascinující obraz, jak muselo dojít k jejímu vzniku.

 

::::

::::

::::

 

zdroj: http://orgo-net.blogspot.com/2011/06/superbakterie-ecoli-byla-vyrobena.html

(orig) http://www.naturalnews.com/032622_ecoli_bioengineering.html

 

 

a este na margo diskusie, ktoru som sledovala v nedelu, byvala riaditelka Mikrobiologickeho ustavu v CR priznala, ze "hrat sa" s bakteriami pod mikroskopom a skusat jednotlive mutacie je bezne a priznala, ze sa neda na 100% zarucit ochrana

 

a preco vlastne spanielske uhorky? :(

 

Vzpomínáte si, která země byla nedávno postižena hrozbou e. coli? Španělsko. Proč Španělsko? Vzpomeňte si na uniklé zprávy z Wikilieaks, které odhalily, že Španělsko odolalo zavedení GMO do svého zemědělského systému, i když mu americká vláda skrytě vyhrožuje politickou odvetou za jeho odpor. Falešné obvinění Španělska z rozšíření e. coli je pravděpodobně onou pomstou za španělskou neochotu naskočit do geneticky modifikovaného vagónu. http://www.naturalnews.com/030828_GMOs_Wikileaks.html

To je příběh, který stojí za ekonomickým zničením španělských rolníků pěstujících zeleninu. Je to jedna ze zápletek, které probíhají ve schématu událostí kolem e. coli.

Xeno, pod do mna :confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov