Skočiť na obsah

Teória morfogenetických polí


alamo

Odporúčané príspevky

 

Teória morfogenetických (morfických) polí

 

Postulujem istý druh pamäti, ktorý prináleží každému organizmu v podobe jeho (ako to nazývam) morfogenetického alebo morfického poľa. V priebehu času vytvárajú organizmy akéhokoľvek druhu kumulatívnu kolektívnu pamäť. Pravidelnosti v prírode sú zvykového (habituálneho) charakteru. Predmety sú takými, akými sú, pretože boli tým, čím boli. Univerzum je systém zvykov nachádzajúci sa v stálom vývoji.

(Rupert SHELDRAKE)

 

 

 

 

Napr. taka snehova vlocka sa riadi udivujuco subtilnymi matematickymi a fyzikalnymi zakonmi, ktore umoznuju vznik usporiadanych geometrickych utvarov, no odlisnych jeden od druheho - krystalov a polykrystalov, ihiel a dendritov, atd. Kazda vlocka, je jedina svojho druhu na svete. Je fascinujuce, ze v tej vlocke su uzasne esencie poriadku. Absolutna rovnovaha!! Symetria- poriadok = nahoda?!

keď už si tu spomenul rast krištáľov..

chemici si všimli, že keď sa snažia vytvoriť kryštáli z nejakej novej chemickej zlúčeniny, ide to spočiatku stuha, a pomali a potom sa to zrýchľuje

bez ohľadu na "lokáciu".. dajme že by sa niekto snažil urobiť ten experiment v anglicku, opakuje ho desať krát a nič.. až na jedenásty pokus, sa podarí vypestovať miniatúrne kryštáli

a hneď na druhý deň sa koná overovací experiment dajme tomu v austrálii, a "abrakadabra" podarí sa to na prví pokus, pritom vstupné podmienky sú pri každom opakovaní stále tie isté

aj toto má byť jeden s argumentov, na podporu teórie "morfopoľa"

pri predchádzajúcich experimentoch sa vytvorila "pamäťová stopa", a pri poslednom overovacom už jav bežal po nej..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mne to Lamarckizmus nepripomína

všemožne sa to snaží dokázať existenciu nejakého "morfopoľa" ale zdá sa mi ako by ho pokladali za nejaké "mistérium", nesnažia sa vysvetliť mechanizmus ako by "to" malo fungovať

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

poprosím fórumákov zapnúť textový editor. ďakujem.

-------------------------------------------------------------------------------

 

teória morfogenetických polí sa týka doslova všetkých oblastí, nielen kryštálov.

Rupert Sheldrake začal v sedemdesiatych rokoch sledovať správanie prírody, vlastne to bolo výsledkom kedysi v šesťdesiatych rokoch začatou komunikáciu medzi západnou vedou a východnou filozofiou, z ktorej vzišli objavné a nové myšlienky ...

 

jednou z nich je teória morfogenetických polí. odvtedy vysledované a pozorované v mnohých sférach života.

fungovalo to aj predtým, pod jednotnú teóriu svoje objavy zjednotil Sheldrake

od skúmania opíc na odľahlom ostrove a ich umývaní sladkých zemiakov v slanej morskej, čo vzápätí začali činiť aj opice na vzdialených ostrovoch, až po x iných pokusov.

týka sa to pamätí kryštálov, naučených schopností zvierat, ktoré sa bez nového učenia objavili na inom mieste, a patria sem aj vedecké objavy, patenty, nové vynálezy, ktoré v mnohých prípadoch boli objavené, dokázané či patentované takmer naraz.

 

Rupert Sheldrake:

V rokoch 1974-78 pracoval ako rastlinný fyziológ vo výskumnom pracovisku v Indii, kde ho inšpirovala celostná ázijská filozofia k formulovaniu teórie morfogenetických polí, podľa ktorej sa svet javí ako vyvíjajúci sa organizmus vytvárajúci nespočetné formy - od galaxií cez jednobunkové organizmy až po subatomárne častice. Súvislosti medzi týmito štruktúrami zabezpečujú morfogenetické polia, tvoriace akúsi pamäť prírody.

 

Čítajte viac: http://jozefkamensky.blog.sme.sk/c/142935/Uder-materialistickej-vede-alebo-morficke-rezonancie.html#ixzz1NffOl5YJ

Morfogenetické polia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game ty si sa o tejto teórii dozvedela kedy?

mne sa to stalo.. ani si nepamätám.. bol to článok v ktorom niekto tvrdil, že Sheldrakeho knihy, sú najvhodnejším kandidátom na verejné spálenie..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem, kde si to čítal a od koho a kto ich chce páliť, ale musí byť dosť mimo a dosť jednostranne zameraný, každý, kto chce páliť knihy s novým prístupom k nejakému vysvetleniu, fungovaniu sveta a univerza, je mi nutne podozrivý.

okrem toho je to moja zamilovaná teória, a jednoducho sa mi páči, núti myslieť ináč... celé to vtedajšie hnutie sveta, spájanie východných a západných filozofií, ktoré priniesli nečakané myšlienky do vedy a nazeranie na svet.
dúfam len, že výplody autora, ktorý chce Sheldrakeove knihy páliť, páliť nikto nechce.

o Sheldrakeovej teórii morfogenetických polí viem tak dávno, že sa to neodvážim tu ani napísať. veľmi veľmi dávno.

publikoval to kedysi začiatkom sedemdesiatych rokov, koncom sedemdesiatych som mala prvé knihy, kde som o nich čítala.
možno preto na mňa zapôsobila tak silne, lebo som bola vo veku, keď je človek mimoriadne vnímavý na nové veci.

nečítala som od neho veľa, sem tam niečo, ale hodne o pokusoch. ale samotná teória mi dala podnet na premýšľanie. a také malé súkromné vysvetlenia malých ... či veľkých záhad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nečítala som od neho veľa, sem tam niečo, ale hodne o pokusoch. ale samotná teória mi dala podnet na premýšľanie. a také malé súkromné vysvetlenia malých ... či veľkých záhad.

 

takto : je velmi nepravdepodobne aby to bola pravda. Ale dolezite je skor vysvetlenie aky to ma suvis s vedou.

Citujuc feynmana to skusim objasnit na dvoch javoch : hypnoza a prenos myslienok.

Oba zacali ako putove atrakcie a tak ich vedecka obec nebrala prilis vazne. Ale v pripade hypnozy dalsie kontrolovane pokusy ukazali ze ide o dobre opakovatelny jav a dnes o tom ze hypnoza je skutocna nepochybuje nik.

Prenos myslienok sa pokusili vedci potvrdit rovnakym sposobom, lenze cim lepsie boli experimenty, tym bol jav mensi. Ziadnym sposobom sa nedarilo najst sposob kde by sa dali experimenty opakovat pravidelne. A tak dnes je prenos myslienok oblast kde neverime na to ze ide o skutocny jav.

 

A predstava morfogenetickych poli dopadla rovnako, neda sa potvrdit ziadnym dobrym kontrolovanym experimentom. A pokial sa taky nenajde, tak to ostane v krabicke "obskurne hypotezy"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

bez debaty, Sheldrakeova teória morfogenetických polí je stále niečo, na čo počujem... už celé desaťročia.

 

podivným spôsobom sa Sheldrake a jeho morfogenetické polia vynorili v článku, ktorý veľmi elegantne kritizuje dnešnú záľahu "tvorcov šťastia"... rozumej spústu motivačných trénerov, prednášajúch typu Hiraxko a celej plejády kdejakých pofidérnych šašov, ktorí pýtajú za kurzy ťažké peniaze.

 

/mimochodom: vyše stovky ľudí, cena 129 a 169 eur na hlavu, podľa výberu VIP či neVIP... to je pekný zárobok na jednu sobotu - ale to sme mimo/

 

jedným z nich bol prerodený Jozef Banáš, druhým, tým dôležitejším, hodne nesympatický človek menom Peter Sasín... práve on použil na draho platenom motivačnom seminári osobnostného rastu príklad s morfogenetickými poliami Ruperta Sheldrakea... sledujte:

 

... Sila našich myšlienok však siaha ešte ďalej. Ak je niekde sústredených veľa dobre naladených ľudí, pozitívna energia preráža do okolia. Peter Sasín vychádza z teórie takzvaných morfických polí britského biológa Rupperta Sheldrakea a tvrdí, že nejde iba o teóriu, overil ju nepriestrelný experiment pred rokom.

 

Najprv sa pýta, či tu bol niekto z nás vlani v januári, a keď sa uistí, že nebol, pokračuje:

 

„Na seminár prišli aj kukláči z kriminálky, ktorí majú prístup k číslam ministerstva vnútra. Nepoviem vám ktorí, lebo oni nám tie štatistiky poskytli. Pýtate sa načo? Chceli sme zistiť, či tým, že tu budeme sedieť a robiť si fajn pocity, dokážeme ovplyvniť kriminalitu v Bratislave.“

 

Keď sa Sasín neskôr stretol s policajtmi v kaviarni, štatistiky ukázali prekvapivú vec.

 

Každú sobotu zaznamenajú na území Ružinova priemerne deväť trestných činov, len v tú jednu sobotu ich počet klesol na tri. „Môže to byť náhoda? Tomu ja neverím. Buď boli všetci páchatelia tu v sále, alebo...“ necháva nás domyslieť si vysvetlenie zázraku.

...

 

 

Ako byť šťastný za jednu sobotu za 129 eur

 

takto krásne motivačne sa mi v ubolenú nedeľu pripomenuli moje milované morfogenetické polia. no uznajte... keď to už takto overil v reále aj nechutný Sasín... môže to byť náhoda?! 

dvíha sa mi žalúdok, či sú morfogenetické polia skutočné či nie.
keď máte silné žalúdky, pozrite si Sasína na YT, je ho tam mraky https://www.youtube.com/results?search_query=peter+sas%C3%ADn

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

presne to, nic viac, nez co som napisala:

Co sa hodi do kramu, ovsem priduplovane pokusom.... o ktorom o prispevok vyssie je rec: je to krasna teória (jedna z mojich oblubenych,ako pisem kdekade), len sa neda overit pokusom... a hla -pride expert na stastie Sasin a za peniaze ju spakruky dokaze na poklese zlocinnosti.

No musi uznat kazdy, na toto chudak Sheldrake caka 50 rokov.

Pozor, ironia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ja som skor myslel ze vyuziva metodu NLP :)

 

inak tie holuby maju vysvetlenie myslim a suvisi s kvantovou mechanikou len presne neviem ako, niekde som to videl uz davnejsie. Ale ak ta zaujima nieco taketo tak skor si kukni molekula stastia DMT (testovali to aj laboratorne), co robia samani v amerike ayahusasca. Taky tip pre mysticke veci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

 

Neviem, či je to pravda, ale kedysi som čítal, že v 60 tich rokoch minulého storočia, bolo v niektorých amerických štátoch zvykom, objednávať si čerstvé mlieko podobným spôsobom, ako ranné noviny, donáškou fliaš mlieka pred prah domu. Mlieko bolo balené v sklenených fľašiach s alumíniovou zátkou. Podobné balenie mlieka, bolo istý čas za socializmu, aj u nás. Pri transporte fliaš mlieka sa na alumíniovej zátke vytvorila vrstva smotany. Alumíniová zátka sa pri transporte pravdepodobne raz porušila, nejaká sýkorka to zaregistrovala a pochutnala si na vrstve smotany, ktorá sa na nej vytvorila. Túto techniku daná sýkorka  rozvinula do tej miery, že nasledujúci deň už nečakala na poškodenú fľašu mlieka, ale zobákom perforovala uzavretú zátku, aby sa dostala k smotane. Svoj objav si nenechala iba pre seba, takže za krátku dobu boli všetky fľaše v meste perforované sýkorkami. Na tom by samozrejme nebolo nič zvláštne. Ale sýkorka je teritoriálny druh, ktorá nemigruje. Perforované zátky na fľašiach sa za krátku dobu vraj objavili v iných štátoch. Informácia sa šírila rýchlejšie, ako by ju boli schopné sýkorky šíriť iba napodobňovaním správania susedov. Kto vie, ako to bolo, ale matematicky by sa dalo dokázať, akou rýchlosťou sa táto informácia mohla šíriť iba napodobňovaním. Ak by sa šírila rýchlejšie, bolo by to rovnako zaujímavé, ako prekročenie rýchlosti svetla vo fyzike. Bohužiaľ, tento experiment sa nedá zopakovať, z dnešného mlieka by sa už smotana nevytvorila. A ľudstvo, od 60 rokov minulého storočia, tiež prešlo "evolučnim vývojom", takže fľaše s mliekom by dnes už rýchlo "dostali nohy".

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte jeden zaujímavý experiment, podporujúci teóriu inteligencie, ktorá nie je lokalizovateľná na jedinca, ale je skôr produktom kolektívnej inteligencie. Existujú spoločenstvá jednobunkových organizmov, ktoré môžu žiť na individuálnej úrovni, to znamená, že všetky fyziologické funkcie musí zabezpečovať iba jedna bunka. No niektoré jednobunkové organizmy majú tendenciu zhlukovať sa do spoločenstiev, kde dochádza k diferenciácii fyziologických funkcií. Ak však násilne rozdelíme toto spoločenstvo, jednotlivé bunky sú opäť znova schopné fungovať individuálne. Je to výzva pre biológov, alebo fyzikov definovať, ako je možné, že bunky takéhoto spoločenstva si „uvedomujú“ fakt, že tvoria spoločenstvo? Bunky daného spoločenstva si dokonca „pamätajú“, že patrili k nejakému konkrétnemu spoločenstvu, a nie k inému a to aj po dlhom čase po ich rozdelení.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

konkrétne so sýkorkami je to trochu ináč, ale to sa bežne nevie, a nevedelo sa dlho - ornitológovia nie tak dávno zistili, napr. u nás / a zrejme to bude platiť aj pre iné časti sveta obývané sýkorkami:

„Cez ihličnaté a zmiešané lesy sa presúvajú koncom októbra najľahšie vtáčiky z Európy, králiky zlatohlavé, sýkorky a kôrovníky,“ povedal.

Výskumom vtákov sa podľa jeho slov potvrdilo, že sýkorky sú sťahovavé. Pred zimou naše druhy odlietajú južnejšie a k nám priletia tie isté druhy zo severu Európy. Zostáva len sýkorka chochlatá.

sťahujú sa sýkorky samé, po troške, nie ich potomstvo.
 
nič to ale nemení na príťažlivosti samotnej teórie morfogenetických polí.
je to skvelá teória : )

obdobné náhle znalosti sa medzi zvieratstvom rozšírili aj medzi vzdialenými ostrovmi, a neboli to vtáky, mám pocit, že sme o tom už písali.
týka sa to ovšem aj ľudí: celá hromada veľkých vynálezov vznikala a vznikla nezávisle na sebe na vzdialených miestach sveta v hlavách dvoch a viacerých ľudí, bez  kontaktu na seba : )
je to skvelá teória : )
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono

k tej kolektivnej inteligencii to moze byt taky klam kompozicie. Napr. taka toxoplazma dokaze manipulovat amygdalu u myši, u ludi, dokaze prinutit vylucit dopamin, testosteron atd. A tak je teda inteligetna?

No suhlasim s tebou ze spoločenstvo je inteligentnejsie v tom ze dokaze nachadzat rychlejsie riesenia, no inteligencia ako nastroj vedomia to nie je, mozno sa da povedat ze to nie je ani u cloveka tak, na pozadi v nevedomej mysli bezia procesy a ty riesenia dostavas z podvedomia a fokusujes na ne vedomie. 

 

game

no odhliadnuc od tej mystiky to skôr bude tak ze vačšie spoločenstvo dokaže najst rychlejšie rovnake riešenia aj ked su izolovane. A dokáže ich v pripade potreby, teda vačšieho tlaku aj presadit v spoločnosti/komunite.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game, napriklad cinske vynalezy sa k nam dostavali s pomerne velkym oneskorenim,   ale naopak ked je doba zrela ( a teda znalosti su bezne zdielane a zname) tak sa objavuju viaceri vynalezcovia ci objaviteloa. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z oplodneného vajíčka sa po 4 delení  bunky začínajú špecializovať. Táto informácia je zakódovaná v DNA, ale mechanizmus, ako dochádza k tejto špecializácii nepoznáme. Príroda je v podobnej  úlohe, ako by niekto chcel vytesať sochu Dávida, ale nemohol by sa na svoje dielo pozerať z vonkajšej perspektívy, ale iba cez mikroskop. Socha Dávida, by pri takomto postupe predstavovala skôr nejaké telesne postihnutie. A socha je len vonkajšia forma tela, bez života. Gén http://www.wikiskripta.eu/index.php/Gen_Sonic_Hedgehog  zodpovedný aj za tvorbu prstov, zárodku vytvoril 1, potom 2, 3, 4 a piaty prst. Po piatom prste „vygeneruje chemickú správu“  vyšle signál  „tak to by už stačilo“.  Túto „chemickú“ správu o piatom prste samozrejme nemusia „počúvať“ bunky, ktoré práve tvoria napríklad ucho zárodku, lebo im nie je určená. V každom prípade zatiaľ vieme, že bunky komunikujú chemickou cestou a nervové bunky využívajú aj elektrický potenciál. Možno raz zistíme, že využívajú aj informáciu uloženú v kvantovej previazanosti. Potom by takáto informácia nebola obmedzená vzdialenosťou, ani časom. Zatiaľ sa ale nikomu nepodarilo dokázať, že komunikácia buniek prebieha aj po ich fyzickom oddelení. Samozrejme aj galvanickom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov