Skočiť na obsah

Kultúrne dedičstvo - u nás a v zahraničí


secretka

Odporúčané príspevky

Rôzny pohľad, alebo skôr prístup ku kultúrnemu dedičstvu ...
 

Developer Udhyam Amin zboural v Londýně historický hostinec Alchemist, ale k demolici neměl územní rozhodnutí. Dům musí nyní znovu postavit cihlu po cihle, včetně všech původních historických detailů. Původně chtěl na získané parcele postavit lukrativní bytový dům.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/zbourani-domu-bez-povoleni-ddu-/stavba.aspx?c=A150728_120452_stavba_web

 

Viktoriánská budova ve čtvrti Battersea byla v roce 2013 označena za zpustošenou trosku, svému původnímu účelu přitom dříve sloužila stovku let. Developer, který má v plánu svůj pozemek rozšířit a vybudovat na něm obytný blok, nechal stavbu bez povolení strhnout s poukazem na to, že byla narušena její statika a že se stala nebezpečnou.

Podle radních to ovšem byla jen klička, kterou developer hodlal obejít odpor úřadů k likvidaci historického dědictví.

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/375915-developer-zboural-historickou-hospodu-urady-mu-naridily-znovu-ji-postavit-cihlu-po-cihle.html

 

post-88-0-52742800-1438502433.png

 

post-88-0-72013800-1438502454.png

 

Ako vidieť ... všade, nielen u nás sa nájdu chytráci, ktorí sa všemožne snažia obchádzať zákon a dúfajú, že im to ak aj nie úplne beztrestne, možno s nejakou, pre nich zanedbateľnou pokutou predsa len prejde. Však to čo by malo neskôr stáť na mieste historickej pamiatky by im pokutu hravo "zaplatilo".

 

U nás by tomu pravdepodobne tak aj bolo, však príkladov čiernych stavieb, či stavieb postavených nad rámec povolení sa dá nájsť naozaj dosť. Ešte som sa ale nedočítala, že by stavba, na ktorú bol stavebným úradom vydaný príkaz odstránenia aj naozaj "klesla" k zemi.

Nedočítala som ani o prípade, že by na stavbu, ktorú nejaký špekulant bez povolenia zlikvidoval bol vydaný príkaz na "znovupostavenie" stavby pri súčasnom rešpektovaní historických detailov.

Od čias vynájdenia peňazí sa u nás "obieliť" dá všetko!

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nás bol jeden príklad na príkaz na obnovenie historickej fasády.

 

aj keď len pro forma, tehla po tehle to už nikdy nebolo a nebude.

 

v 90. rokoch jeden z domov zo starej zástavby na hlavnej ulici kúpil človek, ktorý tam urobil cukráreň. cukráreň tam bývala aj kedysi za prvej republiky, nízky jednopodlažný dom so škridlovou strechou.

zvláštny bol štukami na stene ... žiadne kudrlinky a ornamenty, skôr geometrické vzory, ale ten dom vyzeral dobre.

nový majiteľ urobil to najlepšie, čo vedel - a čo sa bežne robilo a robí - všetko obúchal, steny opolystyrénoval a pekné hladké ich nafarbil na ružovo.

to bol jeden z prípadov, keď bol prinútený tú krásu znovu obúchať, a fasáde dať znovu "štuky" ... samozrejme len také umelé, ale sú tam ...

o pár metrov ďalej krásna dvojpodlažná historická budova pošty pochodila horšie - v reštitúciách ju majiteľ dostal po akomsi svojom predkovi, neskutočne dlho chátrala, až ju predal, budovu zvbúrali a dnes na jej mieste stojí hotel chróm a betón a sklo - síce farebne aj fasádou musel zapadnúť do hlavnej ulice, ale stará pošta bola krajšia : )

 

post-3-0-71247500-1438504073.jpg

nenašla som lepšiu fotku, to je kúsok obnovenej, a znovuobnovenej pôvodnej fasády cukrárne.

 

post-3-0-10025800-1438504296.jpg

hotel Eminent na mieste starej pošty

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na Wikipédii je architektúra definovaná takto :

 

Architektúra je syntetickým ukazovateľom kultúry a civilizácie. Je prevažne kolektívnym výtvorom, a to umeleckým i technickým, je výrazom ekonomických možností a organizačných schopností spoločnosti, vypovedá o materiálnej i ideovej stránke života svojej doby

 

V duchu tejto definície sme dnes na Slovensku svedkami  harmonickej syntézy formy a obsahu.. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Je paradoxom, že architektúru Slovenských dedín z  18 storočia sa dnes v skanzenoch prezentuje, ako kultúrne dedičstvo Slovenského národa. Paradox preto, že sa na tomto kultúrnom dedičstve nepodieľali akademickí architekti, (nikto z prostého ľudu, by si architekta neohol dovoliť), stavali to prostí tesári. Dnes  architektúra, tvorená akademicky vzdelanými architektmi tiež  vypovedá o našom kultúrnom „bohatstve“. ˇLízatkové“ vili obkolesené 2 m tvárnicovým plotom. Za plotom je perfektný trávnik a všetko za plotom, je intímnym vlastníctvom. Nepozvaní sa musia uspokojiť pohľadom na  stenu plotu, pripomínajúcu väznicu  Sing Sing.  Nakoniec, v trhovej ekonomike je to pochopiteľné, ak investujem do pravidelného kosenia, polievania, hnojenia trávnika, tak vytváram hodnotu. Nikto ju predsa nemôže užívať zadarmo. Zadarmo môže iba tak závidieť. Naše kultúrne bohatstvo sa mení a na krajine je to vidieť.  Náš dnešný hodnotový systém produkuje neosobné monstrá, ktoré v budúcnosti nebudú uchované v skanzenoch, ale na smetiskách.

 

Vôbec menám v úmysle kritizovať túžbu ľudí, vlastniť hodnoty prezentované v reklamných brožúrach, plniacich poštové schránky. Reklama prerušujúca filmy, by predsa nemala zmysel, keby nenaplňovala naše túžby. Naša duša rezonuje s reklamnou ilúziou harmonického šťastia., keď budeme vlastniť produkt propagovaný v reklame, Autori to dobre vedia a je iba na ich profesionálnej zdatnosti, aby v nás  vytvorili presvedčenie, že „to“ nevyhnutne potrebujeme k životu. Podľa mňa by dnešná reklama rovnako účinne pôsobila v starom Egypte.  Samozrejme so sortimentom výrobkov, predstavujúci blahobyt tej doby. Napríklad ponuka v duchu reklamného hesla: „Aj tvoja rodina si zaslúži pyramídu.“ Ponúkame široký sortiment  pyramíd pre každú domácnosť. Výber  v mierke 1:10000 až 1: 1000 Cheopsovej pyramídy zaručí  nesmrteľnosť vašej duše . Otvor pre opustenie duše zosnulého je v mierke 1:1. Ak sa rozhodnete zomrieť ešte dnes, ponúkame 20 percentnú zľavu a vašu mačku zabalzamujeme zadarmo.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov