Skočiť na obsah

Ľudské lety do vesmíru


alamo

Odporúčané príspevky

tak som sa dnes zasmial a pochopil preco europa zaostava.

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Schiaparelli_descent_data_decoding_underway

 

Za vela penazi poslali sondu na mars, ktorej takmer jedinou ulohou bolo uspesne pristat. A presne to sa nepodarilo,  miesto toho aby ESA pachala ritualnu samovrazdu, a odvolali vsetkych co to spachali tak vydali spravu kde to oznacuju za velky uspech s malymi nedostatkami. 

 

Pobavilo, ale pobavilo by ovela viac keby slo severokorejsku vesmirnu agenturu,  ako europan sa za taketo spravanie dost hanbim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nikde v sprave nevidim, ze by to oznacovali za velky uspech s malymi nedostatkami.

 

A tiez nevidim dovod, aby odvolavali vsetkych, co mali s projektom nieco spojene, hlavne ked este ani netusia, kde sa stala chyba. 

edit: Netreba zabudat, ze mimo NASA sa este nikomu na Marse pristat nepodarilo. A NASA mala tiez svoje kiksy ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)  tak si ju poriadne precitaj.  Este raz,  ak misia sluzila na to aby za 4 roky vedela ESA poslat na mars rovery, tak ide o uplne fiasko.  Oslavovat ze uspesne fungoval orbiter je smiesne,  ved aj raketa nevybuchla. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a zjavne sa na tom smeju aj v amerike :

This being Europe, the crash was quickly spun as a positive. David Parker, ESA's Director of Human Spaceflight and Robotic Exploration said it's what they wanted from a test. "We have data coming back that allows us to fully understand the steps that did occur, and why the soft landing did not occur," he said.

"Yes, a crash is precisely what Europe wanted from a working probe: clearly Jean-Claude Juncker's diplomatic skills have spread far.

In typical European fashion, earlier this week, the ESA declared its ExoMars 2016 mission a success, despite losing contact with Schiaparelli just before its expected landing time. It has ended up being a total failure."

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zrovna od teba by som cakal racionalnejsi pohlad. 

"The importance of TGO and EDM can be described as 80 percent versus 20 percent, respectively. Since we obtained at least 80 percent of the data during the descent, the overall success rate can be calculated as follows: 80+20*0.8 = 96 percent. All in all, a very positive result," 

 

 

Tak dosli k 96% percentam. A kedze tipujem, ze nevies nic o cieloch misie, tak asi niesi moc kompetentny sa vyjadrovat ci je, alebo nie je misia uspesna.

 

Je Juno misia neuspesna, pretoze sonde prestali fungovat motory a bezdovodne sa prepla do nudzoveho rezimu, zrovna ked mala zbierat data z blizkeho preletu? A podla vsetkeho urobi kvoli tomu menej preletov (teda pozbiera menej dat a nebude 100% uspesna). Ideme sa my teraz smiat NASA? Je podla teba aj Rosetta misia neuspesna? Space is hard. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

rosseta bola uspech aj ked nie uplny.  Ale toto nie je ten pripad,  zavesit na mars orbiter je skoro rutina,  samotny orbiter nema ziadne specialne poslanie,  nejake data posle ale cielom misie bolo otestovat pristatie aby ESA mohla poslat rovery.   A tato cast fatalne zlyhala ( padaky zlyhali, motory nepracovali spravne ),   to je pruser ako mraky.  Podla je to dosledok toho ze ESA stale posobi ako centrum dokazujuce ochotu krajin spolupracovat a nie ako profesionalna kozmicka agentura zamerana na vysledok.  Na kieho frasa sa v kazdom projekte musia zucastnovat krajiny a cim viac tym lepsie ?  Preco sa neda pracovat ako NASA ?  Nabor najlepsich, sutaze komercnych firiem ( hoci aj obmedzenie na EU )  a tvrde centralne riadenie.  Ziadna delena zodpovednost, ked je neuspech tak jasna analyza a opatrenia na to aby sa to neopakovalo. 

A toto je neuspech,  otestovanie padakov sa dalo urcite spravit jednoduchsie ako ich poslat na mars,  rovnako spolahlivost motorov.  Toto nie su veci na ktore treba posielat misiu na mars. 

A  kedze neuspech by znamenalo povedat jasne ze to posrali taliani, tak je to politicky neprijatelne.   Su oblasti kde by uz mala skoncit nasilna politicka korektnost a povedat dost,  chcem centralizaciu v mnohych oblastiach a kozmicky vyskum je jednou z nich.  Nie je ziadny rozumny dovod aby ESA bola takto slaba,  EU je bohata, mame dostatocny vedecky aj technologicky potencial.  Problem je ciste politicky.  A ano vesmir je tvrdy,  ale toto je iny pripad.

 

A myslim ze ak chces vediet ciele misie, tak to skutocne nie je zlozite, okrem stranky ESA je to napriklad na wiki.  Cely dlhodoby projekt sa vola  ExoMars,  a cielom je skumat mars rovermi a geolaboratoriom.

A prvy krok malo byt prave testovanie uspesneho MAKKEHO pristatia,   samotny orbiter povodne mal byt ciste nosic ale potom sa dohodlo ze to je skoda a za 100 mil EUR tam doplnili pristroje na meranie metanu a este par dalsich.  Ale ja mam dobru pamat, stale viem ze to bol vedlajsi ciel :).  Hlavny ciel bolo otestovat pristatie, teraz je stav taky ze ak buduce pristanie uz s rovermi dopadne rovnako, tak dalsie lety uz bude lepsie objednavat u indov :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A toto je neuspech,  otestovanie padakov sa dalo urcite spravit jednoduchsie ako ich poslat na mars,  rovnako spolahlivost motorov.  Toto nie su veci na ktore treba posielat misiu na mars. 

Absolutne sa este nevie co a preco zlyhalo. Co viem, tak sa zatial vie, len co sa stalo, ze padak bol odhodeny skor ako mal a motory nepracovali tak dlho, ako mali. Ale toto niesu predvypocitane veci, ale udalosti, ktore sa deju na zaklade vstupov zo senzorov/navigacneho systemu. Takze to tak isto mohlo byt zlyhanie navigacneho systemu, ci uz HW, alebo SW.. To su prave tie veci, ktore ukaze az analyza telemetrie.

Sa mi paci, ako na jednej strane volas po analyze, a na strane druhej uz vies, co a kto je za to zodpovedny a v com bol problem :)

Veda je podfinancovana, nielen v EU, ale aj v USA.

 

Orbital insertion vobec nie je rutina a opat opakujem, ze mimo NASA sa este nikomu nepodarilo na Marse pristat. A NASA tam mala tiez par kiksov, ludia su len zhyckani poslednou seriou uspechov. Rovnako opakujem, ze Juno ma tiez momentalne problemy a nevyzera to s nim najlepsie. Bude aj ta misia neuspech? A ideme sa smiat z NASA? 

 

Orbiter nemoze byt cisto nosic, ma fungovat ako relay stanica. Co bol tiez jeden z cielov misie, umiestnint na orbit relay stanicu, ze ano ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

darkman,  technicke zlyhanie je zlyhanie.  Za vela milionov EUR.   Naucili sme sa co ?  Ze veci treba testovat ? A ok, pri analyze sa dozvieme co presne zlyhalo,  ale keby si takto pristupoval k leteckej doprave, tak by si nelietal.

A kedze zostupovu cast riesili taliani, tak  predpoklad ze to pokaslali je opravneny.  A ze NASA spravila kiksy ?  Najslavnejsi je zamena imperialnych jednotiek a metrickych, ale snaha to vysvetlit ako dan za pokrok bola pomerne rychlo vysmiata a viedla k zmenam vedenia. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Štart rakety Falcon Heavy od SpaceX som si pozrela naživo.

Wau, celkom zaujímavá "podívaná" :)

Možno sa tomu nerozumiem, ale híkala som, ako presne a synchrónne pristáli bočné stupne na presne určené miesto.

 

Ďalších 6 hodín letu vynechám, a snáď sa motory naštartujú bez problémov a šofér v Tesle sa vydá na dlhú cestu, smer Mars :ahooj:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nejak nam to forum chcipa.

Myslel som, ze tu uz bude rozsiahla diskusia o starte Falcon Heavy, a ono pri vyhladavani "falcon" mi to ukazalo iba roky stare prispevky...

 

Ja som to nemal cas sledovat a studovat, urcite by sa nasli fundovanejsi, takze iba kratko a kostrbato:

 

Dnes sa podaril start rakety Falcon Heavy, teda az na nezdareny navrat stredneho modulu a myslim, ze aj Tesla skoncila na inej orbite, nez bolo povodne planovane.

Falcon Heavy ma najvacsiu projektovanu nosnost sucasnych rakiet, az 64 ton. V minulosti lietali aj silnejsie rakety, napriklad Saturn V na Mesiac - 140 ton.

Pri dnesnom skusobnom lete rovnako nevynasala 64 ton, ale iba nieco okolo 1 tony.

 

Ale aj tak mam pocit, ze sa po skonceni raketoplanov konecne nieco pohlo a clovek na Marse uz neznie az tak nerealne.

 

Musk je velky showman, raketoplanom dal vyniest propagacny material, svoju Teslu Roadster, osadil do nej maketu kozmonauta, pricom na paneli svietil napis "Do not panic" a z autoradia (vraj) hrala piesen Bowieho. Pride mi, ze Musk sa pri tomto predstaveni na efekt pravdepodobne nechal inspirovat uvodnou scenou "Soft Landing" z kresleneho filmu Heavy Metal - a celkom mu to vyslo.

;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaregistrovali sme, v téme o letoch na Mesiac aj spomenuté bolo... :)

 

už je tu: https://www.freespace.sk/tema/4899-ľudské-lety-do-vesmíru/?p=260300

 

chvíľu som to vstrebávala, bolo to divadlo.

 

pri tom štart Falcon Heavy bol pre SpaceX tretím štartom v roku 2018... a áno, pohlo sa, a stačil k tomu Elon Musk a jeho tím... a našli sa aj peniaze a ide to.

recyklovateľné, najsilnejšia raketa za posledných ani neviem koľko moc rokov, a funguje, aj s vtipom...

 

štart aj let aj všetko bolo nesmierne efektné, ale to auto so šoférom, čo bude pravdepodobne krúžiť až medzi Marsom a Jupiterom... je zatiaľ neprekonateľné.

samotný ten obrázok šporťáčika so šoférom v skafandri je surealistický, že tento obrázok v nás zostane asi pekne dlho, paráda :)

 

post-3-0-23728400-1518092305.png

https://tech.sme.sk/g/82894/prvy-start-rakety-falcon-heavy?ref=https%253A%252F%252Ftech.sme.sk%252Fc%252F20755072%252Fspacex-falcon-heavy-start-fotky-galeria.html&photo=p3079538

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a jeden príjemný rozhovor o tom, o čom sa v súvislosti so SpaceX hlavne hovorí

 

Konštruktér o Falcon Heavy: človeku sa nechce veriť, že je to realita a nie sci-fi

 

SpaceX hodil rukavicu tradičným výrobcom vesmírnych nosičov.

Napriek tomu, že prostredný prvý stupeň rakety nepristál na námornej plošine úspešne a tiež že sa užitočný náklad Tesla Roadster dostal na vzdialenejšiu orbitu ako bolo plánovaná, je táto misia veľmi úspešná a inšpiratívna. Videozáznamy z paluby Tesly sú ozaj fantastické, až sa nechce veriť, že je to realita a nie nejaké sci-fi."

 
úplne vážne aj tie fotky a videá vyzerajú veľmi veľmi ako sci-fi :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

samotný ten obrázok šporťáčika so šoférom v skafandri je surealistický, že tento obrázok v nás zostane asi pekne dlho, paráda :)

 

Nuz podla mna sa Musk musel touto scenou "Soft Landing" z filmu "Heavy Metal":

 

https://www.youtube.com/watch?v=DWMPe3wF9jQ

(takto sa vklada video?)

 

Je to skratka showmen, ktory vie narozdiel od statnych organizacii vesmirny vyskum nalezite predat a nadchnut pre nho masy ludi. :agree:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a je to tak dobre... pred 50 rokmi bol svet v extáze, medzitým viacmenej vychladol napriek ohromujúcemu technickému pokroku... vždy a nanovo obdivujem, ako sa dokázali vtedy s batériou budíkov pustiť na cestu na Mesiac, a nie raz...

 

Musk je nadšenec, má peniaze, investuje ich dobre a je showman, a svet má načase premýšľať konečne nad auťátkom vo vesmíre... zla je tu dosť, je fajn, že sa našiel chlapík, čo to prebudil... aj keď sa tým svet nezmení, ale je dobré to, čo robí :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

toto zrejme poznáme, ale náhodou som na to natrafila... je to kúzelné. ako ďaleko je, koľko prešla zatiaľ, kým človek klikol na myš...

 

okamžitá pozícia Voyager 1:

Voyager 1 je medziplanetárna kozmická sonda pre výskum vonkajšej časti slnečnej sústavy. Váži 721,9 kg, bola vypustená 5. septembra 1977 a je stále funkčná. Sonda je od Zeme najvzdialenejší ľudský výtvor.
wiki

 

Where is Voyager 1

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 1 rokom...
Dňa 24. 4. 2011 at 22:31, alamo napísal:

za 20 ročného veterána sa ale vyvíjala náhrada WST Vesmírný dalekohled Jamese Webba, ten bol však pred nedávnom ukončený, NASA aj kvôli prevádzke a nákladom na vývoj nových nosičov mala naň nedostatok peňazí

Webbov teleskop mal byť umiestnený, v bode L2 zem-slnko, 1,5 milióna kilometrov od zeme ďaleko za mesiacom, a vzhľadom k celkovým nákladom by si žiadal občasnú servisnú misiu s ľudskou posádkou, streti by sa sním v L2 zem-mesiac, a aj náklady na vývoj lode pre lety do "hlbokého vesmíru" požierala" prevádzka raketoplánu..

Tak WST uz mame vypusteny do L2.  :smile1:

Neviem, ci servis ludskou posadkou prichadza do uvahy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov