Skočiť na obsah

Sčítanie obyvateľstva


tomassi

Odporúčané príspevky

  • Pred 2 mesiacmi...

zopár štatistík

o štatistickom SODB 2011

od Štatistického úradu SR

 

Priebeh sčítania v číslach

 

 

 

■V rámci Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011 získal Štatistický úrad SR spolu 8 372 264 sčítacích formulárov za obyvateľov (5 322 274), domy (1 069 629) a byty (1 980 361). Z tohto počtu všetkých vyplnených sčítacích formulárov bolo 7 808 570 odovzdaných v listinnej podobe a 563 694 v elektronickej forme. Podiel elektronicky vyplnených sčítacích formulárov zo všetkých odovzdaných vyplnených sčítacích formulárov tvorí 6, 73 %.

 

■Do historicky prvého elektronického sčítania v Slovenskej republike sa zapojilo viac žien ako mužov. Typicky elektronicky sčítaným obyvateľom Slovenskej republiky je slobodná pracujúca žena vo veku 31 až 40 rokov s úplným stredným odborným vzdelaním s maturitou.

 

■V rámci miest najviac elektronických sčítacích formulárov A. Údaje o obyvateľovi v absolútnych číslach vyplnili obyvatelia Bratislavy, konkrétne mestskej časti Petržalka. V rámci obcí má najviac vyplnených sčítacích formulárov A. Údaje o obyvateľovi opäť v absolútnych číslach Ivanka pri Dunaji v okrese Senec.

 

■V čase sčítania - od 13. mája 2011 do 6. júna 2011 vybavil Štatistický úrad SR v rámci komunikácie s obyvateľmi spolu 12 654 hovorov, z toho 6 830 hovorov v rámci call centra, kde sa celkovo pretelefonovalo 267 hodín 59 minút 27 sekúnd. Jeden telefonát trval priemerne 2 minúty 20 sekúnd. Medzi telefonujúcimi mali približne rovnaké zastúpenie muži i ženy. Najvyšší počet telefonátov (597) bol zaznamenaný v call centre v pondelok 23. mája 2011, druhý najvyšší počet hovorov (502) vybavilo call centrum v posledný deň sčítania - v pondelok 6. júna 2011.

 

■V čase sčítania - od 13.05.2011 do 06.06.2011 - bolo do centrály Štatistického úradu SR v Bratislave emailom doručených a operatívne vybavených 2 979 otázok o sčítaní. Ďalších 2 059 emailov vybavili pracoviská Štatistického úradu SR v krajských mestách, čo predstavuje spolu 5 038 emailov.

 

 

 

■Čo zaujímalo obyvateľov v súvislosti so sčítaním najviac:

5 najčastejšie kladených otázok v telefonickej a emailovej komunikácii

 

■V rámci telefonickej komunikácie odpovedal Štatistický úrad SR počas celého času sčítania najčastejšie na otázky typu: kedy bude chodiť sčítací komisár, ako ho môžem kontaktovať, prípadne kedy príde, aby som bol doma. Druhú najpočetnejšiu skupinu telefonujúcich zaujímali odpovede na otázky, ako sa sčítam elektronicky, kde získam prihlasovacie meno, ako to bude fungovať. Len o niečo menej telefonujúcich sa pýtalo, komu a ako môžu odovzdať vyplnené sčítacie formuláre (sčítací komisár sľúbil, že ich príde prevziať, ale neprišiel, nebol som doma v čase, keď ich zbieral a pod.). Nasleduje skupina telefonujúcich na tému žijem na Slovensku, ale nie v mieste trvalého pobytu, ako získam identifikátory a tlačivá, ako sa môžem sčítať, resp. môžem sa sčítať v mieste, kde reálne žijem. Prvú päťku najčastejšie položených otázok v rámci telefonickej komunikácie uzatvárajú otázky obyvateľov, ktorých zaujímalo, ako správne vyplniť niektoré otázky v sčítacom formulári A. Údaje o obyvateľovi.

 

■V rámci emailovej komunikácie dostal Štatistický úrad SR počas celého času sčítania najviac otázok k elektronickému sčítaniu. Druhou najpočetnejšou skupinou boli otázky súvisiace s výkonom činnosti sčítacieho komisára. Nasledujú otázky k usmerneniam pri vypĺňaní sčítacích formulárov, ďalej otázky, ktorými obyvatelia žiadali o radu, ako sa skontaktovať so sčítacím komisárom. Prvú päťku najčastejšie položených otázok v rámci emailovej komunikácie uzatvárajú otázky obyvateľov s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorí sa dlhodobo alebo v čase sčítania zdržiavali v zahraničí.

 

http://www.scitanie2011.sk/archiv/priebeh-scitania-v-cislach-2/1924

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Nejake ciastosne udaje ziskane so scitania sme mali mat na jesen. Ale opat kvoli bratislavcanom

http://www.sme.sk/c/...a-scitanie.html

nam zrejme zrusia aj tento velmi dolezity urad. Chybaju im vraj financie. Aspon za posledny po rok som zachytil aj tuto informaciu(okrem bratislavcanov).

 

Inak keby nas bolo rovnako uvedomelych ako tych bratislavcanov po celom Slovensku, nemuselo by to stat nic.

"Keby tá časť populácie, ktorá neparticipovala, alebo sa nesčítala, bola rozptýlená po celom území, tak by úrad nemal v súvislosti so spracovaním potrebu dodatočne nasadiť štatisticko-matematické metódy na získanie týchto informácií," skonštatovala pre TASR.

 

Mozno keby sa do scitania nezapojil nik, bolo by to lacnejsie ako tie miliony a bolo by aj presnejsie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prečo by sa nemal zapojiť nik? Sčitanie je dane zakonom, ten kto to nepodstupi, zakon poruši. Neviem prečo im nenaparia pokutu, bolo by po probleme. Resp. ak to zanedbala samosprava ako sa tam piše, nech to nahradi ona. Vec vyriešena. To je ale tak, ken naši zakonodarcovia, resp. vlada (alebo kto to ma na starosti) su nekompetentni. Takym spôsobom tu v štate nebude fungovať nikdy nič.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nás nevyplnenie-neodovzdanie dotazníku nebolo nijak sankciované,

čo sa automaticky zneužilo

- pokutovať sa však malo, marenie sčítania - nelepenie, zamieňanie, . . . ID

jasné, takéto počínanie si by bolo viacmenej nedokázateľné, avšak toto vyhlásenie by plnilo akýsi účel sociálnej kontroly

a identifikátory by sa lepili, tak ako sa mali

 

výsledky by mali byť niekedy vo februári

ŠÚ SR nechcel uvádzať žiadne čiastkové údaje, kt. by neskôr aj tak upravoval

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Naco by im boli data zo socialnej poistovne? Celkovo im neodovzdalo harky(akoze) 114 000 ludi. Co su 2%. Kolko nas je vedia presne, inak by nevedeli rozposlat ani komisarov. Z toho v Bratislave sa im vratilo dajme tomu 75% z poctu obyvatelov je to 105 000? Teda skoro vsetky co im chybaju. A vieme ze kazdy bratislavcan ma zachod, teda maju uplne udaje.

 

Prečo by sa nemal zapojiť nik?

 

 

No keby sa nemusel zapojit nik, nestalo by to ani 29 milionov ani tych navyse 400 000. A bolo by to aj presnejsie.

 

400 000 nemusi byt tak vela. Ja ked vyplnujem nejake udaje a nepoznam presne cislo(odpoved na otazku) ma spekulacia co tam mam uviest a prepocet stoji ovela viac casu a namahy ako samotne vyplnanie ostatnych casti.

 

Takze ten pomer zhruba este vyjde celkom lacne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pretoze Soc. Poistovna je jedno z mala miest, z ktorych mozu vytiahnut relevantne data, na ostatne musia pouzit nejake statisticke modely, ktore su presne zname a zdokumentovane a ich pouzitie nemoze stat 400 000....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja si uz otazky velmi nepamatam. Bolo tam nieco o prijme? O dochodku? Status? zamestnanec, SZCO, zamestnanec a pod ok(neeviduju deti,studentov). Moze byt,ale ci to bude presne?

Pravdu povediac v tych formularoch ani tato otazka nebola isto presnejsie zodpovedana. Kludne mozem byt SZCO, podnikatel(majitel PO) a v nej zamestnanec. nebodaj este dochodca(starobny invalidny).

A vyber si co zaskrtnes.

 

SP ma svoje "statisticke problemy". Este aby na nu uvalili dalsi.

 

Uz len dovetok. Ja tych bratislavcanov neosudzujem. Lebo v tomto pripade som bol bratislavcan aj ja. Chcel som usetrit tych 400 000.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No keby sa nemusel zapojit nik, nestalo by to ani 29 milionov ani tych navyse 400 000. A bolo by to aj presnejsie.

 

Je milion nezmyslov za ktore vyhadzuje štat zbytočne peniaze, prečo šetriť prave na sčitani? Neviem o inom spôsobe ako toto urobiť. A už vôbec nie presnejšie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Si statistik? A co ta zaujima? Ci si laik a nevies.

 

Preco setrit na scitani? Mna zaujima naco vyhodit 30 milionov na scitanie? Co si od neho slubujes? V tejto teme si aktivny , mam dojem ako by tvoja mama robila na statistickom urade. tvoja mama,lebo som necital nejak zaujimavy tvoj prispevok. Len ze je to potrebne, nutne a pokutovat.

 

Pritom databazy nase urady maju v celku podrobne, priklad DU a statistika sa priklad o rozdelenie prijmov do teraz za 20 rokov vobec nezaujimala. Resp. to nezverejni, co v kazdej slusnej krajine je, aby som to vedel ja a ty a verejnost. Nie priemerna mzda, priemerny a cela statistika prijmu.

 

Rayn nic v zlom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už som pisal prečo to je dôležite a načo sa to použiva. Prečitaj si spätne temu. Neviem prečo tu pletieš moju matku.

 

Už vidim ako sčitaš obyvateľov cez DU. Hlavne deti.

 

Že politici ktorych voliš okradaju štat ťa netrapi, ale že sa nejake peniaze použivaju na vec, ktora je bežna v každej krajine na svete už par storoči ti v žaludku leži. Sa nečudujem že sme tam kde sme...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Matku som spomenul ako priklad. presiel som si tvoje prispevky tri stranky dozadu a je to to iste. Tomassy som napisal, ze mam dojem. Klud hormon ty.

 

Na raynovi je zaujimave, ze do nijakej politickej, spolocenskej temy sa nezapaja ale tu je aktivny. Vid ze ma netrapi ze politici kradnu. proste to ani necita.

 

Rayn naco budes scitavat obavatelov cez DU. Na DU maju ine presne udaje pre statistiku. V registri osob(obecne urady) maju presne udaje ,ktory presne odpovie asi na tvoje otazky. Kolko je obyvatelov Slovenska, kde a kedy. V2001,2002,2003,2004,...2009.2010. Presne sa to vie. Aj vyvoj.

 

Mamu som strelil,lebo je pre syna ta najolezitejsia, kludne to moze byt brat, otec, frajerka, ci krstna mama. Som si isty ze rayn v oblasti nerobi.

 

Strelim cislo, na slovenskom stat.urade a ich sukromnych firmach - traxima ci podobne meno mozno robi 1000 ludi. A ma otravuje ich cinnost.

Vsetky udaje ,resp. dost vela udajov si vedia zistit na Du ci nech si to zistuju na krajskych okresnych sudoch kde su vykazy, tie su aj na danovom urade.

 

Som s nimi v kontakte,ludia su v pohode, ako keby vedeli ze su otravni element.Aj zbytocny.

Pr. dva roky nam volaju kazdy mesiac. To je to najlepsie co moze byt. Nie posielanie emeilov ci nebodaj niekedy som to posielal postou.

Dva roky sa pytaju na firmu - galanteriu co ma 10 rokov 1 zamestnankinu a dalsich desat bud bude mat 1 alebo nula skonci aj zivnostnicka.

Uz len zazvoni ,predstavi sa , jedna zamestnankina? Ano dakujeme vzajomne a koniec.

 

A podobne je to aj pri inych. lezie mi to na nervy, nie ten telefonat.Otravuju tych co sa na nich nevykaslu. ten spolupracuje tak mu pridam dalsiu statistiku. otravuje to. Maju divne terminy a casto udaje nemam kedy chcu a preto maju aj take presne udaje, a otravne je to vtedy ked ten udaj nemam a musim spekulovat, co tam strelim. zas ma to netrapi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rayn naco budes scitavat obavatelov cez DU. Na DU maju ine presne udaje pre statistiku. V registri osob(obecne urady) maju presne udaje ,ktory presne odpovie asi na tvoje otazky. Kolko je obyvatelov Slovenska, kde a kedy. V2001,2002,2003,2004,...2009.2010. Presne sa to vie. Aj vyvoj.

O DU si hovoril ty, nie ja.

 

A ty si mysliš, že odkiaľ tie urady maju udaje??? Prave zo sčitania obyvateľstva. Tie udaje potom už len upravuju podľa narodenia/umrtia a prispôsobuju si ich podľa ďalšich skutočnosti. Alebo si mysliš, že keby to brali z nejakej databazy, bolo by to lacnejšie? To su miliony udajov, v ktorych sa treba hrabať, triediť, zoraďovať atď. Trvalo by to niekoľkonasobne dlhšie, a bolo by to rovnako drahe ak nie drahšie.

 

Som si isty ze rayn v oblasti nerobi.

Ani nikto z jeho rodny. Netušim akou dedukciou si k takemu zaveru došiel. Tvoje myšlienkove pochody by som raz chcel pochopiť.

 

 

Napišem to tak, aby si to pochopil aj ty. Na zaklade info o počte obyvateľov a ich rozmestnenia funguje VŠETKO v krajine. Nie len SR, ale všade na svete. Podľa toho sa vie, ako maju byť v krajine rozmiestnene nemocnice, počet lôžok, školy, zachranne zbory, urady, prerozdeľuju sa financie v ramci samosprav, zisťuje sa životna uroveň atd., atd. Proste fungovanie celeho štatu je postavene prave na tom, že sa vie koľko kde žije ľudi.

 

Zober si že tu žije 5 milionov ľudi a koľko take sčitanie stoji. A teraz si predstav Činu, Indiu, USA, Rusko, atd. koľko žije ľudi tam a koľko to musi stať tam. Taketo sčitanie funguje v každom vyspelom štate, keby bol nejaky efektivnejši, lacnejši a lepši spôsob, a keby to bolo take zbytočne ako vraviš, nemysliš si, že tie krajiny by už prešli na ten iny spôsob a nevyhadzovali toľko peňazi? Ty asi ale vieš lepšie ako ľudi sčitať...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ty si mysliš, že odkiaľ tie urady maju udaje??? Prave zo sčitania obyvateľstva. Tie udaje potom už len upravuju podľa narodenia/umrtia a prispôsobuju si ich podľa ďalšich skutočnosti

 

Obecny urad to ma z toho ak chces mat trvaly, ci prechodny pobyt(vybavovalo sa to kvoli elektricke ci autobudu) sa prihlasis na miestny obecny ci mestsky urad, ked som bol student prechodny pobyt som si vybaboval na racianskom policajnom zbore,tej velikanskej budove. Samozrejme narodenia sa nahlasuju na matrike, druha dcera sa narodila v Roznave a som ju prihlasil v Revucej,kde byvam. ked ti niekto umrie tiez to oznamujes, alebo to niekto nahlasi, s tym nemam skusenost.Pr. dceru som nahlasil,mozno som ani nemusel,lebo im to posunuly,resp. mali ju v databaze. Ale som zrejme potreboval potvrdenie z mestskeho uradu aby som dostal pridavky na dieta. Mozno mi stacil rodny list uz si nepamatam.

 

Proste najprv sa zaregistrujes na obci a odtial ti daju potvrdenie a ides na policiu kde ti na zaklade trvaleho pobytu daju obciansky preukaz. A ten register ma ministerstvo vnutra, odtial boli adresy. Ministerstvo databazu dalo SU a ten obciam, aby vedelo svoje ovecky spocitat. Takto je.

Pr. my sme dostali 4 obalky na celu moju domacnost(dve malolete deti, odkial to vedeli ze ich mame). A presne. Presne vedeli kto tam zije, lebo tych databaz je viacero, vedia to aj na bytovom druzstve,tam vedia aj kolko plati za studenu vodu. Ci vodne a stocne ci dazdovu vodu.

 

Ok v dedukcii som sa zmylil, len tato tema ta zaujima a vidno ze sa nevyznas. A ospravedlnujem sa ak sa ta to co som pisal vysie ohladne.. dotklo. Nebol to umysel. Nechapem ale na co tu pises tak zanietene.

 

Si popisal posledne dva riadky. Co ja viem nemocnice. To nemocnice nevedia kolko maju pacientov? O chvilku nebudes mat ani statne nemocnice. Ani obecne. Ved sa to privatizuje,kde ty zijes v ktorom desatroci?

 

Ja netvrdim, ze nevies kde je sever, ale vtejto oblasti isto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Studoval som geografiu, s tymi udajmi som zil 5 rokov. To len tolko k tomu severu...

To co pises je sice pravda, ale je to len zrnko v piesku.

 

Nemocnice vedia kolko maju pacientov, ale nie kazdy clovek je pacientom nemocnice. Tie musia mat ale kapacity aj na viac ako svojich pacientov.

 

To ze sa privatizuje je sice pekne, ale investori nie su idioti. Nebud naivny. Asi tazko investuje niekde na slepo alebo niekde len preto ze sa mu tam paci. Musi predsa vediet ci sa mu to oplati. Najprv si necha vypracovat alebo vypracuje sam rozsiahle studie na zaklade prave demografickych faktov. A skus hadat odkial ich ziska... Aj to je jedna z oblasti, kde su tie udaje potrebne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v jednom ma slimak pravdu - keby tu fungoval system, nepotrebujeme ani scitanie obyvatelstva, ani statisticky urad

pretoze stat vsetky potrebne udaje o nas davno ma, len si ich nevie poskladat dohromady; howgh!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na to nech ti odpovie nejaky zdravotnik. mam nazor. odpoved na statistickom urade by som necakal. To moze byt tak zdroj pre urad nad zdravotnou starostlivostou, ci ministerstvo. Ale aj oni maju udaje z poistovien.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v jednom ma slimak pravdu - keby tu fungoval system, nepotrebujeme ani scitanie obyvatelstva, ani statisticky urad

pretoze stat vsetky potrebne udaje o nas davno ma, len si ich nevie poskladat dohromady; howgh!

 

Zcasto to mozne je - ale naozaj je pravda, ze takyto system vybudovat je peklo. Nehovoriac o tom, ze akonahle by vznikol, informacie zo stovky zdrojov by boli centralizovane - takze by sa zacali ozyvat aktivisti na ochranu osobnych udajov (v tomto pripade by boli tototiz dokonale priraditelne ku konkretnej osobe).

 

Ale co je dolezitejsie, pri scitani sa zistovali aj informacie, ktore sa inde nezistuju a neeviduju - ako napr. nabozenstvo a pod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

každý by chcel nejaký ten systém - populačný register

lenže si neuvedomuje, že tam by bolo značené všetko od zamestania, cez manželstvá-rozvody, až po úmrtia

proste všetko

tam by ľuďom už nevadilo, že úradník jedným klikom má na dlani všetky údaje o nich o ich rodine,

keď mali problém s číslom, kt. nahradzovalo ich meno, priezvisko, rodné číslo?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale veď štatisticky urad robi takyto centralizovany zber udajov mesačne. Udaje ziskava prave z uradov a matrik. Rozvody, natalita, mortalita, sobaše, migracia atd. To oni robia (okrem ineho) každy mesiac, aktualizuju tak stav, sleduju vyvoj. Veď čo asi robia 10 rokov medzi sčitaniami...

Sčitanie je len akysi "kontrolny" zber udajov, ktory je presnejši a hlavne v dany moment aktualny. Robi sa totiž celoplošne a hlavne v rovnaky čas. Na uradoch tie udaje nie su vždy aktualne. Veď aj preto sa robi len raz za 10 rokov. Plus sa tam ale zisťuju aj ine dôležite veci, ktore sa inak zistiť nedaju. Ako religiozna štruktura, životna uroveň, infraštruktura, zamestnanosť, dochadzka za pracou atd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rayn prave ze nie je presnejsi ani aktualnejsi. Vid scitanie obyvatelstva v Bratislave.

Este priklad co som daval, ze mi telefonuju kolko ma ta podnikatelka zamestnancov. Toto mna neotravuje. Ale mam ine ak sa na statistov vybodnem a kludne im tam mozem hadzat cisla rozne od reality. Pritom chcu len jednocislo - pocet zamestnancov.

Keby sa obratili na socialnu poistovnu maju to presne a nemusia obvolavat x dotazovanych. V socialnej poistovni ten udaj maju presny, prihlasit zamestnanca musis pred nastupom do zamestnania a odhlasit myslim, ze tam mas tri dni.

Normalne by sa mali obratit na SP a jednym clovekom za nejaku hodinu zistit realny stav.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rayn prave ze nie je presnejsi ani aktualnejsi. Vid scitanie obyvatelstva v Bratislave.

 

To je ale skôr extremny stav. Presnejšie je to za predpokladu, že ľudia sa nespravaju ako idioti.

Už som to pisal, to sčitanie nie je primarne o tom koľko ľudi tu žije, to sa da zistiť z tej matriky. Tam ide skôr o tie ostatne veci, ktore inak nemaš ako zistiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov