Skočiť na obsah

Bipolárna afektívna porucha, maniodepresia


wesna

Odporúčané príspevky

nedavno mi diagnostikovali tuto poruchu.presla som manickou fazou, ktora bola tak silna, ze som mala az bludy.teraz trpim depresiami.brala som citalopram, ktory mi nepomahal, prave dnes som presla na alventu.ake mate skusenosti s liekmi a vobec s touto poruchou?...potrebovala by som sa o tom porozpravat s clovekom, ktory vie co asi prezivam..jednoducho potrebovala by som spriaznenu dusu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

proste ide o striedanie nalad..raz si v uuplnej euforii,mas neskutocne vela energie, velke sebavedimie,velke myslienky a potom nastane zlom a clovek sa nevlazde ani z postele postavit a vsetko sa mu za strasne sedive, nema chut zit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je mi veľmi ľúto, neviem o tom takmer nič, len že je to prakticky neličiteľné, ale utlmiteľné liekmi ...

nie si na zlom mieste, si medzi fajn ľuďmi, ale keď hľadáš spriaznenú dušu ohľadne tvojej choroby, neviem, či tu nejakú nájdeš ...

zabaviť a porozprávať sa tu môžeš o hocičom, budeme radi ...

porozprávaj o svojej chorobe, keď budeš mať chuť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nedavno mi diagnostikovali tuto poruchu.presla som manickou fazou, ktora bola tak silna, ze som mala az bludy.teraz trpim depresiami.brala som citalopram, ktory mi nepomahal, prave dnes som presla na alventu.ake mate skusenosti s liekmi a vobec s touto poruchou?...potrebovala by som sa o tom porozpravat s clovekom, ktory vie co asi prezivam..jednoducho potrebovala by som spriaznenu dusu.

 

zdravím, mne pred šiestimi rokmi "diagnostikovali" ťažký stupeň depresie mala som predpísaný serzone, ten som brala asi dva roky, ale účinky neboli bohviečo, potom mi iná psychiatrička predpísala neurol 0,25 neskôr 1,0 .. bolo to však tak, že som mala prudké výkyvy nálad, niekedy mi bolo tak skvelo, že sa to so mnou nedalo ani vydržať, o pár týždňov som bola zasa dole ... nakoniec tretí psychiater ma dôkladne preveril a zistil, že to nebude náhoda, takže asi rok berem lamictal na maniodepresiu, je to antiepileptikum, účinky má ako tak ... rozdiely medzi manickou a depreívnou fázou mám také, že zarovnať sa to teda nedá, ale zmierni sa to na znesitelnú úroveň

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ozaj, ešte k tej alvente ... nie som si istá, tak ak napíšem blbosť povedz ... s týmto liekom nemám skúsenosti, ale zdá sa mi, že kamarát ho bral kvôli úzkosti a pomerne krátku dobu ... takže neviem, či je to na krátkodobú liečbu alebo sa on sám dal tak rýchlo do poriadku ... ak chceš, napíš mi o tom viac :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ahoj, wesna

u nas doma mame tuto poruchu ako dedicnu... no v podstate ju prvykrat "oficialne" diagnostikovali u mojej sestry - ktora si to aj priznala, mama, babka aj prababka uplne nieco taketo odmietali.

Neviem, ake lieky sestra brala (byva uz 12 rokov v zahranici), ale je to u nej taky bludny kruh.. ked berie lieky, dostane sa postupne z jednej ci druhej fazy... ma pocit, ze je to lepsie, lieky vynecha...a sklzne spat.

No jedna vec je dobra - ked clovek vie, ze ma tuto poruchu. Vzdy to nejaky cas trva, kym si uvedomi, ze je napriklad v depresivnej faze (t. j. prestane pozerat na okolie ako na pricinu svojho zufalstva)... Horsie je to s manickou fazou, u nej sa prejavuje okrem "hyperaktivity" aj anorexiou (u ostatnych zien v mojej rodine sa to prejavuju bulimiou)... to si uvedomi, ze je zle, az ked je zas "padaju gate"... ale aj to jej dojde. No trvalo to dobrych 7 rokov, kym sa naucila toto rozpoznavat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u kazdeho inak. Moja sestra mava obdobia, ked sa vobec nehybe, neumyva sa, neje, dokonca ani na zachod nejde, nekomunikuje, a ked, tak je to cire zufalstvo. Taka ta apatia sa prejavuje aj u mojej mamy, stiahnute rolety, zalezena v posteli...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja počas depresívnej fázy nejem, kašlem na hygienu, vela spím, tmolím sa po dome, nerozprávam, proste totálna strata záujmu o všetko. aj najmenšie rozhodnutie alebo úkon, ktorý mám spraviť, je pre mňa horor. len zatiahnuť závesy a preležať celý den. asi pred trom arokmi som tak vydržala zhruba polroka. cez manickú zasa lietam hore dole, nával eufórie, non stop rozprávanie, záchvaty smiechu, na nič sa neviem sústrediť, každá maličkosť odpúta moju pozornosť, výbušnosť a neviem čo. dva extrémy. keď som brala neurol, tlmilo mi to len tú depresívnu fázu, teraz mám lamictal, ten tlmí aj aj, takže je to zvládnutejšie. má ale dosť nežiadúcich účinkov, ale to asi každý z liekov tejto kategórie, tento je zároveň aj antiepileptikom, možno preto je tam tých "vedlajších účinkov" viac.

 

A ako dlho to môže trvať?

 

mňa liečili 5 rokov na depresiu, ktorá prešla po zle predpísaných liekoch do maniodepresie, na tú ma liečia rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ako toto všetko vlastne zvyká? Je to nejaká psychická porucha, alebo má to genetický pôvod, alebo v čom je problém?

 

Teraz si spomínam že jedno také podobné dievča poznám, liečila sa aj na psychiatrii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tazko povedat, ako to vznika, v mojej rodine je to geneticka danost, so silnejsimi alebo slabsimi prejavmi v generaciach. Zatial to nepreskocilo ziadnu generaciu. Ja osobne si myslim, ze ide o kombinaciu genetickej predispozicie a vplyvu okolia.

Problemom su potom vztahy... moja sestra je kocka jag hrom... ale tazko si hlada priatela. Vacsinou, ked im povie, ze cim trpi, tak chalani su plni pochopenia, odmachnu to prec v style "milujem ta, vydrzime to spolu", ale ked pride na "vec", tak zistia, ze to zas nie je taka sranda. Vlastne, ze to nie je vobec sranda, vzhladom k tomu, ze s chalanmi sa zoznamuje v manickej faze a vtedy srsi elanom a humorom. V celom jej zivote bol len jeden chalan, ktory bol ochotny a schopny pri nej stat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Asi by som sa mal s niecim priznat. Niekedy aj mne slaha tak, ze sa so mnou neda rozpravat, lebo som totalne v krize, skratka nepohne so mnou ani par volov, ani keby ich bol tucet sa nic nezmeni! Potom mam obcas euforiu, ale tychto stavov je coraz menej. Asi by som mal ist za doktorom, ale problem je v tom, ze poznam pricinu tohoto stavu. Tej depresie. Musim si to sam vyriesit, lieky by ma mohli odpalit zasa chemicky a to je to, co nechcem. Skratka ked som napaleny na cely svet, je este dobre.... A to aj kamosi minule zhodnotili, ze bolo omnoho lepsie, ked som nadaval, ako ked som len ticho. Ide po vonku skutocna sexbomba a ja ani brvou nehnem, pricom kamosi slintaju, mam skratka v pazi. Apatia ako svina. Nemam predstavu, ci je to zle, alebo len prechodny stav. V rodine sice mame cloveka trpiaceho psychickou poruchou, ale ma touplne iny charakter - je to schyzofrenik. To o tej rozdvojenej osobnosti su len bludy, co sa vseobecne veria, je to zlozitejsie. Mnohi sa mi snazili recickami pomoct, ale zistil som, ze to nezabera. Skratka mne ked zasibava, niet so mnou reci, niet mi pomoci, vlastne je, ale.... Nikto z okolia mi pomoct nedokaze. Niezeby nechceli, ale nemozu. Nezabera na mna nic. A inak exkolega bral lieky na hlavu, tusim to bolo nieco, co ho malo zbavit panickeho strachu, ked to zobal, tak bol pricetny, niekedy sa s nim vobec nedalo a strasne po tom pribral.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...
  • Pred 5 mesiacmi...

Ach tie depky. Tiez mam obcas stavy totalneho vybodnutia sa na svet a je mi do placu. Ale uz s tym viem bojovat ako tak. Pre mna ked som v depke je najlepsi liek moj najlepsi kamarat :lol: Alebo este prechadzka po prirode opekacka a podobne :)

Ach tie depky preco len musia existovat na svete. Bez nich by bolo ovela viac ludi stastnejsich. A medzi nimi i ja obcas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Ma niekto skusenosti so zivotom s clovekom s touto poruchou? Ako sa k nemu spravat, ako reagovat na jeho zmeny nalady a predovsetkym ako ho dostat k lekarovi.

No ja mam urcitu skusenost. Moj otec ma tuto chorobu, vlastne sa to zistilo az vtedy, ked ho vyhodili z prace kvoli alkoholu a zo zaciatku to bolo povazovane zo strany psychiatra za alkoholizmus. Lenze to bol len sprievodny jav manickej fazy. Az po druhy krat asi po 5 rokoch, ked sa mania opat objavila,psychiater zistil, ze je to maniodepresia.Samozrejme , ze bol problem ho dostat k doktorovi, ale nakoniec sa to vyriesilo tak, ze mama zavolala policiu a ti zachranku a zobrali ho na psychiatriu. Stale sme si mysleli, ze ide o alkoholizmus, aj ked mne sa to nevidelo.Jeden mlady psychiater sa spytoval na priznaky a potom urcil spravnu diagnozu.Otca naladovali likmi, ze sa ledva hybal, aby sa stlmila hyperaktivita, lenze pokial presne urcili davky liekov, chvilu to trvalo, cize mal dost velke problemy aj s chodzou a rozpravanim.Potom o par tyzdnov to ustupilo, kedze sa citil dobre, vysadil lieky, nastala miernejsia depresia,ale po par rokoch sa opat zacala mania prejavovat. Este v pociatocnej faze navstivil psychiatra a ten mu opat nasadil lieky, ktorymi sa to postupne zmiernilo.Takze vlastne vzdy cakame, kedy sa opat u neho objavi manicka faza, nakolko ta ma u neho asi horsi priebeh, teda rodina ju tazsie znasa.Myslim, ze sa treba k takto chorym ludom spravat ako k naozaj chorym, ktory vlastne to svoje konanie nedokazu sami ovplyvnit a treba to vzdy usmernit liekmi a hlavne dohliadnut na ich pravidelne uzivanie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

mám asi tak milión otázok....existuje aj niečo ako slabší stupeň tejto choroby? momentálne som v stave že sedím tretí deň zavretá v jednej izbe so zatiahnutými závesmi a snažím sa vysvetliť mame prečo nedokážem ísť domov. Má táto choroba aj vývoj? stupne?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

ZOMREL cesky spevak PETR MUK

jeho manager potvrdil, ze islo o samovrazdu, trpel maniodepresiou

 

som v soku..hrozne :lol:

 

 

Som v soku,ale viem,co sa deje v ludoch s touto diagnozou. Bola to otazka casu. Depresia,akakolvek, je smrtelna.

 

 

akakolvek depresia je smrtelna? ale ved su aj lahke depresie, ktore su bezne, nie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie je depresia, ked niekto povie, že má depku, je iná depresia a diagnostikovaná depresia, pacient v rukách lekára, striedanie manických a depresívnych stavov a vyváženosť liekov a aj tak sa nedá zaručiť nič.

 

na nete je celá záľaha článkov, okrem toho staté dobré wiki hovorí

 

90% samovrahov sú jedinci s duševním ochorením. U mániodepresívnej psychózy (bipolárnej poruchy) sa zvyšuje ryziko samovraždy oproti obecnej populácii 15.násobne, u depresii 20.násobne a u schizofrénie 8,5.násobne. Až 40% schizofrenikov si siaha na život a približne 10-13% z celkovej populácie psychotikov zomrie na následok samovrážd (2/3 samovrahou je po spáchaní činu obvykle zachránených). Mániodepresívna psychóza (bipolárna porucha) je štatisticky na druhom mieste za depresiou v percente samovrážd ľudí trpiacimi duševnými ochoreniami. Približne 3/4.schizofrenikov v priebehu psychotickej príhody trpia depresiami. Vzhladom k percentuálnemu zastúpeniu jednotlivých ochorení v celej populácii ľudia s ochoreniami spojenými so schizofréniou (spolu) páchajú samovraždy najčastejšie. Vyše 90% ľudí bez ohladu na duševný stav a momentálne emocionálne rozpoloženie, ktorý sa chystajú spáchať samovraždu sa o svojom samovražednom pláne niekomu dopredu zdôverí, ale väčšinov je ich priznanie brané ľahkomyselne a ich samovražedné sklony sú hlboko podceňované a často až zosmiešňované. Psychotici počas prejavov ochorenia a/alebo kvôli predsudkom voči ochoreniu často stratia socialnu sieť(partnerku/a, priateľov, kolegov, často aj prácu), stanú sa známymi svojím ochorením, najčastejšie cieleným objektom sarkazmov a ani po vyliečení kvôli nepochopeniu zo strany okolia a predsudkom pre nich nieje jednoduché sa začleniť do spoločnosti a viesť normálny život. Preto sa k samovraždám často uchyľujú aj liečení a vyliečení postpsychotici.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Leg, napisala som, ze depresia je smrtelna preto,ze clovek s touto diagnozou uz nikdy nebude celkom v poriadku.

Je to ako s alkoholikom,alebo narkomanom. Prestanu,ale su stale abstinujuci...

Aj ludia s depresiou. Vracia sa k nim. A niekedy necakane.

Game ma pravdu. Nie je depka, ako depka. A cisla, ktore ukazuju, kolko ludi to vzda a siahne si na zivot, nepustia.

Mnohi to vzdali.

Depresiou, hlavne tymto typom, trpieli a aj trpia hlavne umelci a ludia pod obrovskym psychickym tlakom. Niekto si moze povedat, ze su slavou rozmaznani....ale nie je to tak. Nielen Robie Wiliams ma troch terapeutov a psychiatra, aj bezni ludia, pod tlakom zivota, hladaju pomoc u odbornikov a niekedy nielen u jedneho, dvoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov