Skočiť na obsah

Gastrolístky


Tomáš

Odporúčané príspevky

Je to príspevok zamestnávateľa na stravu kde vlastne istú časť platí zamestnávateľ a druhú strhnú z výplaty. Niekomu to vyhovuje (hlavne živiteľom rodín a pod. čo kupujú stravu atď.) ale veľa mladých čo je u rodičov nemá na starosť nákup stravy a radšej by to minuli na benzín, elektroniku, prázdne dvd a cd atď. Tieto veci však na ne nepredávajú a tak isto sa s tým aj ťažšie manévruje lebo ak vojdem do potravín a potrebujem kúpiť niečo čo stojí menej ako cena gastrolístku tak potom len chodíme medzi regálmi a pokúpime kadejaké hovadiny lebo z neho nevydávajú. Oveľa ľahšie by sa robilo s peniazmi a vraj už aj svitá na lepšie časy. Totižto som počul takú klebetu že ich majú zrušiť. Ale je to len klebeta, nevidel som to na vlastné oči v správach ani nečítal v novinách. Tak čo na to hovoríte? Počuli ste o tom niečo?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je povinnostou zamestnavatela ti prispievat na gastrolistky, aby si mu po firme nebehal hladny a nervozny, ale aby si sa kazdy den naobedoval. gastrace su robene doslova pre takych ako ty, prototyp cloveka co by nakupil elektroniku a potom nerobil poriadne mysliac na plnu chladnicku doma. totiz, u dospeleho a pracujuceho cloveka sa predpoklada, ze sa o stravu stara viacmenej sam. kolko to mas rokov, ze ti mamka furt nakupuje rozky s treskou?

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

totiz, u dospeleho a pracujuceho cloveka sa predpoklada, ze sa o stravu stara viacmenej sam. kolko to mas rokov, ze ti mamka furt nakupuje rozky s treskou?

 

Chcel som sa spýtať v podobnom zmysle, či Tomáš nepotrebuje jesť. Práve na to sú lístky určené.

 

 

Ak nevieš čo s lístkami, tak ich daj rodičom na nákup stravy. Predpokladám, že bývaš u rodičov a určite neparazituješ na nich.

 

O zrušení lístkov sa uvažovalo, ale len uvažovalo, ako to bude s nimi to sa nevie. Pravdepodobne sa nič nebude meniť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ľuďom, ktorí si nosia lacnejšie jedlo z domu sú nanič. Aj tak ich niekomu posunú.

Ale niekomu to vyhovuje, najma ak prepláca zamestnávateľ viac ako 55%.

Forma príplatku je to ale dobrá, hlavne z tých dvovodov aby ľudia nekupovali doma v rodine hlúposti ale jedlo. Aj keď myslím, že značná časť s tým aj tak vybabre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ľuďom, ktorí si nosia lacnejšie jedlo z domu sú nanič. Aj tak ich niekomu posunú.

 

Ak si z domu nosí navarané tak hej. Ináč dlhodobo sa nedá fungovať na rožkoch a šalátoch.

 

značná časť s tým aj tak vybabre.

Možno hej, ale dnes sú možnosti oveľa menšie. Pamätám, to mohlo byť asi 10 rokov dozadu, keď si jeden robotník za 50 korunový lístok kúpil cigarety v trafike.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď som brigádoval v pokladni,

dostal som sa do nemilosti kolegýň (stálych zamestnankýň),

pretože som im na to nechcel predať nič iné ako potraviny

 

kupovanie kozmetiky, drogérie, alkoholu, . . . na gastráče,

bolo medzi zamestnancami viacmenej bežnou praxou

ono sa to totižto stratilo a vyzeralo

ako by sa na ne kupovali iba potraviny

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna je to hlupost. Myslim gastrolistky. do 5% zarobia na predaji a na kupe tiez do 5%

to je asi maximum. Celkovo je to mozno pod 5%. Viem ze gastrolistky ma vyse 800 000 ludi denne v cene 3 eura je to rocne 600 000 000 eur. Takze zisk je priblizne 30 000 000 eur.

To maju rocne. Je to dlhodoby byznis na uplatky poslancov vedia kludne hodit 10 milionov eur. Ci milion uradnikovi co sa do toho sprtal. Nezrusia to.

 

Matus , vymen to s mamkou za peniaze.

 

Mne ako podnikatelovi - zamestnancovi sa to nevyplatilo a kaslem na to. Poplatky. V tomto pripade radsej zaplatim dan.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja by som bol teda úplne spokojný kebyže máme gastráče ... ale kedže máme závodnú jedáleň tak nám ich nedávajú ... ja by som ich radšej bral je to peniaz na vyše ... lebo aj tak v tej jedálni moc nejem ... / teda v poslednej dobe už skoro vôbec nejem /

 

tomas

 

Niekomu to vyhovuje (hlavne živiteľom rodín a pod. čo kupujú stravu atď.) ale veľa mladých čo je u rodičov nemá na starosť nákup stravy a radšej by to minuli na benzín, elektroniku, prázdne dvd a cd atď

 

sorry ale toto je čo za hlúposť ? ja som tiež u rodičov a mám to na starosť ale nie pretože musím ale preto lebo chcem ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alebo dať mamke ako vklad do domácnosti namiesto peňazí

v známom obchode nám predali aj drogériu, pri väčšom nákupe, ale len svojim známym klientom, neznámym a cezpoľným nie

 

tomáš

Niekomu to vyhovuje (hlavne živiteľom rodín a pod. čo kupujú stravu atď.) ale veľa mladých čo je u rodičov nemá na starosť nákup stravy a radšej by to minuli na benzín, elektroniku, prázdne dvd a cd atď.

 

preto je lepšie dať ich mame, alebo do spoločnej kasy, keď sa stravuješ doma ... naisto bude vedieť, čo za gastrolístky nakúpiť

buď s nimi ísť na obed, alebo urobiť väčší nákup raz začas, minúť to na sprostosti len aby sa doplnila suma je dosť odveci

a na dvdčka by bolo fajn zarobiť si, gastráče sú riešenie obedov a stravy, a zamestnávateľ zo zákona prispieva na gastráče, už to je šetrenie. myslím, že keby ich zrušili, nepáčilo by sa to kope ľudí, zvykli si na ne. preto je hriech len tak ich minúť na dva rohlíky plus niečo, len aby sa minuli

 

robila som na takom mieste, kde nebolo ako sa stravovať, tie gastráče sa zišli na väčšie nákupy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zamestnávateľ zo zákona prispieva na gastráče, už to je šetrenie. myslím, že keby ich zrušili, nepáčilo by sa to kope ľudí, zvykli si na ne

Gastrac sluzi nato,ked zamestnavatel nevie zabezpecit teplu stravu vo vlastnej rezii(nema kuchynu),tak poskytne listok aby sa zamestnanec najedol v inom zariadeni. Ale ked v okoli zamestnania nemate ziadnu restauraciu,ci stravovacie zariadenie(kuchynu niekoho ineho)tak straca zmysel. Preto zamestnavatelia to normalne cenu listka vyplatia vo vyplate(presne sa vypocita co zamestnavatel ma doplatit do ceny listka).

 

Keby ich zrusili,znamenalo byto lento iste co v mojej predoslej vete. Stale by mali povinnost prispievat ci zabezpecit teple jedlo(oni by ho nezabezpecovali ajked maju kuchynu,keby to pre nich nebolo ekonomicky ci inak vyhodne).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, zrejme som to napísala nie celkom korektne, len skratkovito, ale je to vlastne o tom istom, je to môj názor pre Tomáša, že už len v rámci toho "šetrenia", že zamestnávateľ platí určitú časť gastrolístka, je škoda ho míňať len tak, ako to opisuje : chodiť po obchode a kupovať blbosti, len preto, aby sa suma gastráča naplnila

s gastráčom alebo ísť na obed, keď to ide, a keď nie, radšej urobiť slušný nákup ... a trebárs z neho navariť

 

na tom mieste, kde som istý čas robila, nebola iná možnosť, skutočne denne žiť na rohlíkoch a čaji či káve nie je dlhodobo ktoviečo, tak sme si nosili obedy, ktoré sme deň predtým večer navarili ... keď nie, prišli rohlíky, ktoré sa dopĺňali čokoládkami a kdečím, lebo rohlíky si akosi vyžadovali celý deň dačo chrúmať.

 

pre mňa gastráče vyhovujú, či už odísť na obed, keď je kam, alebo z nich urobiť veľký potravinový nákup ... v žiadnom prípade nie na kúpenie rohlíkov so syrom, keď už.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Este takto. V zakone mas ze zamestnavatel ti je povinny zabezpecit teple jedlo nad 4 hodiny prace tusim. Normalne ked som robil vo fabrike,zamestnavatel to bol povinny,tak sme mali pauzu o 10:30 (o6.00 nastup) vedel ze uz ludia su hladni ci chcu si pofajcit(oddychnut si) dal polhodinovu pauzu(musi ju dat lebo ranna smena ma robit pri nepretrz.prevadzke 7:30), mal vlastnu kuchynu kde relativne slusne varili a v pohode si stihol sa najest a pofajcit,mozno si nastupil za pas(do roboty) neskor. Aj tak niekto chcel usetrit rano si nekupil listok za 20sk a jedol rohlik a pasteku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, pokiaľ viem, tak je to ... po štyroch hodinách : )

 

predtým som robila na mieste, kde sa varilo, mali vlastnú kuchyňu, a potom na mieste, kam sa nosili obedy vo várniciach z veľkej závodnej kuchyne ... a tie obedy stáli za to

 

to sú práve tie prípady ... ja neviem, ako to zvládajú tí, ktorí ľutovali tých trebárs 20 korún za teplý obed, / alebo za gastráč / ale ja som zvyčajne aj s kolegyňou po takom rohlíkovo syrovom či paštékovom dni doma vyžierala chladničku - hlavne, keď sa to ťahalo nejaký čas, trebárs sme neskoro chodili domov z práce, a nebol veľmi čas variť, a nebolo čo zobrať na obed na druhý deň

na druhý deň sme potom ráno naklusali do obchodu a zásobili sa rohlíkmi a paštétami , akoby mal vypuknúť hladomor

/ síce sme dostávali gastráče, práve ich zavádzali, ale nebolo kde ten obed za ne kúpiť /

niet nad teplé jedlo, si myslím ja

 

tak radšej si zaplatiť ten obed, teplý obed robí s človekom zázraky, alebo za tie gastráče rozumne nakúpiť, doplniť špajzu a chladničku, nech je čo vyberať

skutočne tie rohlíky a čokoládky a paštétky sú škoda za gastráč / či za cenu obeda /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ked v okoli zamestnania nemate ziadnu restauraciu,ci stravovacie zariadenie(kuchynu niekoho ineho)tak straca zmysel.

Zmysel nestrácajú, pretože za lístky si môžeš kúpiť len jedlo. Ak by zamestnávateľ dával peniaze namiesto lítskov, tak je to vyššia pravdepodobnosť, že zamestnanci si namiesto jedla kúpia niečo iné, napr. cigarety ako ten robotník v trafike.

 

Aj tak niekto chcel usetrit rano si nekupil listok za 20sk a jedol rohlik a pasteku.

To nie je dobre. Je dokázané, že vývoj človeka výrazne ovlyvnilo to, že si človek začal stravu variť a piecť. Náš organizmus je zvyknutý na teplú a varnú stravu, preto na suchej strave sa nedá dlhodobo fungovať. Kedysi som robil u jedného tiežpodnikateľa (chvalabohu už skrachoval), kde teplá strava nebola možná a po dvoch mesiacoch už som mal toho akurát tak dosť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Síce sme len menšina ale ja aj kamarát sme na tom tak že nám povedali rodičia že nie sme na tom tak zle, a tak nemusíme dávať domov nič. Aj bratranec má podnikateľov rodičov a hneď sme 3-4 čo sme tak že nevieme čo s lístkami, lebo doma máme navarené stále a radšej by sme to minuli na benzín, elektroniku atď. Takže preto to bola pre nás nová nádej že to zrušia. Tak som našiel zopár článkov a bohužiaľ všade bolo že možno ich zrušia ale nieje to isté. Na druhej strane to zase odporuje tomu zákonu že zamestnávateľ je povinný riešiť stravu a keby zrušili gastrolístky tak by mohla firma prerobiť na čipové karty čo by sa dali minúť iba v areáli firmy a už by sme ich nemohli ani predávať. Našťastie som to vyriešil tak že ich predávam. Predsa je lepšie že dostanem netto 350€ a z lístkov spravím ďalších 50€ navyše. To už mám 400€. Neni to oveľa lepšie ako míňať na stravu ktorú nepotrebujem? Mesačne 50€ spraví dosť hlavne keď si teraz šetrím na školu. To že kupovanie sladkostí aby sa minuli je už minulosťou. Teraz šetrím a cena tých lístkov mi spraví veľa. Keby som ich nevedel predať tak by som to musel minúť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž keď ich predávaš, už je to riešenie

síce aj tak neviem, prečo ich tak isto nemôžeš predať doma, chápem, že je doma navarené a nie je núdza, ale veď dobre aj tak. keď ich vieš predať, kúpiš benzín. preto netreba rušiť gastráče, ktoré požíva nejakých 800000 ľudí, v celej európe tuším 30 miliónov

práve som čítala kdesi o rozhodovaní o gastrolístkoch, v dnešných časoch z nich mnohé reštaurácie prežívajú, a najradšej by boli, keby sa dali minúť len v reštauráciách na jedlo ... vyčítajú obchodníkom, že na nich zarábajú viac než reštaurácie

čiže želanie, aby sa zrušili, nie je jednoznačné, ani zďaleka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prvou a najradikálnejšou zmenou je úplné zrušenie stravných lístkov. Zamestnávateľ by tak svojim pracovníkom nedával každý mesiac gastrolístky, ale prispel by im na stravu priamo vo výplate. Poslanci by však museli upraviť zákon tak, aby sa z týchto peňazí neplatili odvody ani daň. V opačnom prípade by boli na tom zamestnanci stratoví.

 

Zdroj: Cas.sk

Toto by bola pecka. Napríklad keby mi tých 50€ za čo predám lístky by dali rovno do výplaty že by mi na bankomat prišlo miesto 350 400 bol by som úplne spokojný. Tak časť z nich predám doma lenže lístky dostáva aj mamka aj otec takže mi vždy povie že preboha načo mi bude toľko lístkov však dokopy by ich bolo aj 60 kusov. Tak 10 odkúpia doma, 10 teta, 10 švagriná... Vždy sa dá lebo im je jedno či pri pokladni dajú lístok alebo peniaze. Takže je to riešenie len by bolo pohodlnejšie keby tie peniaze čo zarobím ich odpredajom by mi prišli rovno s výplatou na bankomat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž neviem. je jasné, že peniaze vyhovujú niekomu viac, samozrejme

ale aj šesťdesiat lístkov sa dá minúť na mesačných nákupoch, keď sa vedie domácnosť pre troch štyroch ľudí a denne sa varí a jesť určite je každý

práve preto, lebo je jedno, či človek platí lístkami či peniazmi, len nakúpiť mäso a syry stojí kopu peňazí, ale v pohode, predaj lístkov máš vyriešený

len to, čo píše čas, je o niečom inom, než o čo ide zákonu, ktorý tam platí momentálne ... to už nebude o strave, hm ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No co axel aky vyznam maju tie gastrace? len robia problem ludom ako tomas a gastracove firmy na tom zarabaju. Ze zarabaju tak zarabaju na Tomasovi na nikom inom. Nik iny to neplati a ma stym problemy. Teple jedol ci jedlo(potraviny) nehrozi. ved clovek co si chce dat sosovicovu polievku a ma moznost si ju kupit(obstarat) si ju zaobstara aj za poumyvanie riadu,nepotrebuje na to gastrac.

 

Inak v diskusii som narazil na nazor, ze tie gastrace su dobra vec - preste ceny obedneho menu su na najnizsej hranici hodnoty teda 2,7 eura. Inak by neboli. mozno ano a mozno nie. u nas ak si kupis v jednej "restauracii" - 15 listkov(obedov) za mesiac mas to za dva eura. Varia vselijako, ale nie zle.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja by som naopak bol veľmi spokojný keby mi namiesto stravy dávali gastráče :( ... už len preto lebo málokedy sa tam idem najesť ... ne preto žeby varili zle ale ja nemám rád jedenie na rýchlo a kde je veľa ludí, hluku, a zhonu ... ja na to potrebujem klud a tak tie peniaze vlastne ako keby prepadli ...

 

čo sa týka toho či ponechať ich alebo to dávať do výplaty ... no ono je na gastráčoch dobre to že sa za ne dá kupovať "len" potraviny a iné veci nie ... i ked som už videl aj iné prípady. Taktiež si viem predstaviť že rozumný dospelý ktorý má rodinu by mu vlastne bolo jedno či to dostane tak alebo onak hlavne aby mal za čo sebe a deťom kúpiť jesť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A taký Maroš predrbe výplatu na benzín a potom predá gastráče jeho nič iné nezaujíma len auto a voziť sa. Ďalší týpek čo doma dostane všetko zadarmo a prácu má len tak aby niekam chodil. Je dosť ľudí ktorým to proste nesedí a predávajú to. Ináč to som ale nevedel že to je príspevok od štátu na stravu. Ja som si myslel že to je časť mojej výplaty ktorá je v lístkoch. Takže vlastne tie lístky niesu mojim zárobkom ale príspevok na stravu (či už od zamestnávateľa alebo štátu) takže to som nevedel. Oné a je tam aj možnosť že zrušia lístky a spravia čipové karty čo sa dajú minúť len v areáli firmy takže to by som ani ja nechcel. Tak radšej gastráče ale najradšej by som bol keby dali ich cenu k výplate. Lenže to by asi nešlo keďže je to príspevok na stravu kde platí aj nejaká daňová výnimka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž veď o tom tu píšeme už peknú chvíľu, že je to o zákone a príspevku na stravu : )

plat v gastráčoch ? ajaj : )

to, že maroš výplatu predrbe a niekto iný prevozí a ktosi chodí do roboty driemať, je len ich vec, zamestnávateľ si povinnosť plní, dokonca im prispieva na to, aby nehladovali, teplé jedlo v žalúdku robí zázraky, preto tu píšeme stále o možnosti nákupu potravín, reštauráciách a varení ... preto tie gastráče sú o jedení, a preto niekto tak rád gastráče odkúpi ... lacnejšie nakúpi v potravinách, je to celkom výhodné

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lenže to že Ferko Mrkvička alebo Joachim Exitus majú doma slúžky alebo nejedia len jazdia na aute neznamená že zvyšok slovenska jesť nepotrebuje ... teplá strava je dôležitá

 

 

 

Oné a je tam aj možnosť že zrušia lístky a spravia čipové karty čo sa dajú minúť len v areáli firmy takže to by som ani ja nechcel.

 

takéto dačo mám ja mám kartičku s ktorou si pichám príchody a odchody a s tou chodíme aj do jedálne ... ked si odpichnem obed tak mi odrátajú z výplaty ... tuším 80 centov ma to vychádza :(

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No co axel aky vyznam maju tie gastrace? len robia problem ludom ako tomas

 

Ale to nikoho nezaujíma, že gastráče robia problémy ľuďom ako Matúš či Tomáš, firma si splnila svoje povinnosti podľa zákona a tým je to vybavené. Firmy, ktoré nie sú schopné zabezpečiť stravu sú povinné svojim zamestnancom poskytovať stravné lístky, ktoré sú určené na jedlo, takže zamestnanec lístky skutočne použije len na jedlo a nenastanú prípady, že ľudia na gastráče budú kupovať basy piva, bicykle, tankovať benzín alebo kupovať plazmy.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viac menej som sa vyjadril k teme. Ak mi ludia nerozumeli je to moj problem, som neschopny.

Ale precital som si ci to chcem dat na pravu mieru.

Ináč to som ale nevedel že to je príspevok od štátu na stravu.

Stat nic neplati ani zamestnavatelovi nic nerefunduje. Stat dal len zakonom prikaz zabezpecit zamestnavatelovi poskytnut teple jedlo zamestnancovi. To je vsetko. S tym nemam problem, nech je teple jedlo je to dobra vec, prosim len si uvedomte neplati to ani stat(v rozpocte neda na to ani korunu, myslim pre sukromnikov) a verte tomu neplati to ani zamestnavatel o ten vydavok mozno mate nizsiu hrubu ci cistu mzdu.

Proste je to nieco ako ked robite rukami a si ich znicite a produkujete menej tak vam mozno zabezpeci aj rukavice, ci ine prostriedky,ak im produktivitou na ne zarobite.

 

 

Ja sam som zamestnavatel aj zamestnanec a neoplati sa mi to. Myslim gastrace. Mam zenu co mi navari a pridem domov za tri minuty a mam prestavku hodinu. Takto neoplati sa mi to ani z danoveho hladiska. neusetrim na dani. Alebo velmi malo. Ja sebe radsej vyplatim niekolko krat zdanene peniaze a idem sa najest do tej restauracie za 2,7 euro.

 

Ale ine som chcel. Zamestnavatel ma zaujem na spokojnych a produktivnych zamestnancoch. To je ten co ma teple jedlo v bruchu. S tym nemam ziaden problem. Ale gastrac aj ked ho zapalis a prehltnes ti to nenahradi. Je to len poukazka tak isto ako minca(ta sa neda podpalit).

 

Proste gastrac ma mensiu hodnotu ako minca, lebo platis proviziu gastracovej firme.a je velmi pravdepodobne ze kvoli statu maju realnu hodnotu mensiu zamestnanci. Ak to tak nieje tak na to doplaca zamestnavatel.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov