Skočiť na obsah

Ako bojovať so zamestnávateľmi?


Tomáš

Odporúčané príspevky

vela ludi sa stazuje na platy, pretoze si nevedia predstavit ze by mohli mat lepsie pracovne podmienky...pre slovaka je standard sef, co buzeruje sikanuje (vid priklad vas dvoch, kde to beriete ako samozrejmost) a tak jedinu spasu vidi v peniazoch...

 

Ale pozor....nie samozrejmost, to naozaj zle chapes. Len som ta opravil, ze blby sef a utrapeny zamestnanec nie je zdaleka privilegium slovenska a zdaleko to nesuvisi s nedostatocnou hrdostou slovakov. Takze aby si si opravil predstavu, ze na blbeho sefa mozes narazit kdekolvek, aj tam, kde nie su slovaci.

A jasnacka, ze to je neprijemna vec, ale to predsa neriesime. Ja osobne vtedy pisem vypoved a z druhej strany tych dole az tak moc nesekirujem, kym vazne nenaseru.

 

Prakticky to je ale tak, ze bojovat mozes len s tym, co mas. Ak je zamestnavatel lahko nahraditelny, tak aj jeho poziadavky musia byt primerane jeho postaveniu. Odbory to mozu zmenit, ked predstavuju vacsiu silu - ale pokial to tieto prezenu, tak ludom len uskodia.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby to bolo opacne, tak by aj zamestnavatelia zmenili pristup, pretoze on to miesto potrebuje obsadit a pokial mu 400ludi povie na tie podmienky nie, tak ich musi zmenit.

 

Alebo zbalí kufre, a odíde do iného regiónu, prípadne štátu, kde mu za mzdové náklady XY (a často aj nižšie) ľudia robiť budú.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to ze na to miesto ma hned 400 dalsich ludi nie je dosledok toho ze nie je kde pracovat, ale dosledok celkovej povahy tych ludi, ze su zvyknuti ze im niekto skace po hlave, ze si lahnu na zem a ostatni po nich dupu (obrazne povedane)

 

 

To je nezmysel. Ak je na jedno pracovné miesto v regióne 150-200 potenciálnych uchádzačov, je výsledkom nemožnosti sa zamestnať a nie povahy ľudí. A zase netreba prehánať. Nie každý hypermarket sa vyznačuje šikanovaním svojich zamestancov a ďalšou vecou je, čo ten zamestanec považuje za šikanovanie zo strany zamestnávateľa. Ak od neho požaduje, aby makal (plnil si svoje pracovné povinnosti) a nevykecával sa, tak to určite šikanou nie je.

 

A taktisto nie je zamestnávateľ ako zamestnávateľ. Napríklad v KE je jedna firma, ktorá pôsobí v oblasti IT. Na prvý pohľad pôsobí veľmi atraktívne, v skutočnosti je v nej veľká fluktukácia. Pán majiteľ pôsobí totiž ako novodobý vykorisťovateľ. S ľuďmi jedná ako s handrami, nakoniec im nezaplatí a ešte sa im aj vyhráža právnikmi. Svojho času mal prakticky každý rok inzerciu v na profesii, kde hľadal nových zamestnancov.

 

Darkman

Plat a pracovné podmienky sú iste dve rozdielne veci. Ale prvé, na čo sa ľudia pýtajú, je plat. A ak v takej indii budú šiť nejaké oblečenie za oveľa nižší plat, nebudú pritom veľmi pindať, a aj na bezpečnosť pri práci sa dá tiež kašľať (veď populácia v Indii - to je iné číslo ako na SLovensku a ľudia sa dajú rýchlo nahradiť) , tak prečo by tam neprehodil výrobu?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skúsim aj ja po lopate, máš výdavky na domácnosť, ak nezaplatíš odpoja elektriku, plyn, nemáš ako nakŕmiť deti, ale ty budeš hrdina, a budeš čakať kedy si zamestnávateľ povie asťa kuťafája ja musím stým dačo robiť, šak mne tu nemá kto robiť...

 

dark ... ty si nepochopil, dakedy sa mi zdá že žijete v inom svete

 

myslis si ze ak sa vsetci zamestnanci obratia na vedenie firmy s jednoduchou poziadavkou, ze chcu mat moznost ist na wc bez 4och schvaleni nadriadenym, ze ich vyhodia a kvoli tomu prestahuju firmu do indie? nie...ale vedia ze slovaci sa nevedia dohodnut 2ja na niecom a nie 200 zamestnancov :)

 

ano zijeme v inom svete...v tom, kde si zamestnanec vazi to co predava zamestnavatelovi, svoj cas...

 

Prakticky to je ale tak, ze bojovat mozes len s tym, co mas. Ak je zamestnavatel lahko nahraditelny, tak aj jeho poziadavky musia byt primerane jeho postaveniu. Odbory to mozu zmenit, ked predstavuju vacsiu silu - ale pokial to tieto prezenu, tak ludom len uskodia.

 

konecne sa dostavame k niecom v com sa zhodneme...podla nahraditelnosti mozu byt poziadavky na zamestnavatela...ked je clovek, ktoreho pracu vie robit povedzme 1 clovek z miliona, moze si pytat 10tisic plat, firemne auto a ine benefity...ked je clovek lahko nahraditelny, moze od zamestnavatela pozadovat slusne spravanie....

 

Plat a pracovné podmienky sú iste dve rozdielne veci. Ale prvé, na čo sa ľudia pýtajú, je plat. A ak v takej indii budú šiť nejaké oblečenie za oveľa nižší plat, nebudú pritom veľmi pindať, a aj na bezpečnosť pri práci sa dá tiež kašľať (veď populácia v Indii - to je iné číslo ako na SLovensku a ľudia sa dajú rýchlo nahradiť) , tak prečo by tam neprehodil výrobu?

 

firmy sa uz pomalicky poucili ze nie vzdy sa vsetko oplati presunut do lacnych krajin...tu zakladnu vyrobu obcas ano, ale aj pri tom sa obcas popalia, ked v niektorych krajinach zamestnanci proste nevedia makat...do indie popresuvali vela odbornej prace, kedze indovia maju dobre vzdelanie, ale ich pracovna moralka je casto velmi problematicka a niektore firmy uz na to prichadzaju a stahuju cast veci spat do EU, ci ameriky...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Noka

Iste, tu Indiu som uviedol iba ako priklad, kde je vysoka chudoba a lacna pracovna sila. A odevny a textilny priemysel, ktory je (bol) z velkej casti sustredeny na vychodnom Slovensku ma problemy s odbytmi svojich vyrobkov. Ale to je trochu na inu temu.

 

Na vychodnom Slovensku este donedavna posobil jeden zamestnavatel, ktorý tu s veľkými fanfárami došiel počas prvej Dzurindovej vlády - Molex. V čase, keď došli, žil som ešte na internáte a tak sme sa raz večer bavili o nich. A jeden známy spomínal, že pôsobili aj v Čechách, ale po nich ostali len prázdne haly. Skrátka daňové "prázdniny" pominuli, tak sa pobrali ďalej. To isté sa udialo v Kechneci. Konkolyho skoro vystrelo, našťastie to má tak rozbehnuté, že mu tam prišli hneď ďalší strojári, strata nebola až taká bolestivá.

 

Čo sa týka zamestnanosti na východe, dnešné HN uvádzajú, že ThyssenKrupp už podal investičný zámer. Avšak ešte sa rokuje o stimuloch a štát vymýšľa. Thyssen, keďže investuje v lokalite s vysokou mierou nezamestnanosti, má nárok na stimuly v maximálnej možnej miere. Tak snáď sa so štátom dohodnú. Ešte sa nevie, kde by mal pôsobiť. Či v priemyselnom parku v Záborskom, alebo v Haniske. To je ale detail.

 

Pokiaľ viem, mal by tu pôsobiť vo väčšej miere aj ďalší investor, ktorý tu už v malom pôsobí. Takže na východe sa snáď otvoria väčšie možnosti pre strojárov, čo by malo vytvoriť tlak na tých zamestnávateľov, aby si svojich zamestnancov udržali.

 

Ale aby sme to len tak nehanili. V mnohých firmách už existuje aj firemná kultúra. Ľudia síce majú pomerne malé platy, dostávajú však aj nejaké benefity, a hlavne sa s nimi slušne jedná.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

Presne to som mal na mysli co sa pise v poslednych vetach prispevku nadomnou. Vsade daju minimalnu mzdu do zmluvy ale je rozdiel ci poctivo zaplatia nadcasy, nocne, sviatky, vikendy, ci zabezpecia zmluvnu dopravu aby sa tam dalo dostat a u nas na zapade su vacsinou aj zadarmo (co je zase uspora za cestovanie) alebo v zopar pripadoch strhnu nieco za dopravu ale taku sumu ze na vlak by to nestacilo, a vzdy mate istotu ak je zmena tak to ide a dostanete sa aj do prace aj z prace, nie ako u komercnej dopravy ze je statny sviatok a nemate spoj. Takze mat na zmluve 400€ u Samsungu alebo u malej dedinskej firmy je obrovsky rozdiel!

 

No a k boju proti zamestnavatelom: Kam az moze zamestnavatel zajst pri pridelovani prace? Napriklad ze bol som prijaty ako vratnik/straznik ale uz v poslednom case mi chcu pridelit aj rezanie motorovou pilou ci zvaranie... Tam je ten problem ze dedincania to beru tak ze vsetci robia vsetko ale kedze ja som s tym nikdy nerobil nahodou mi to odleti z ruky stane sa uraz tak co? Ved vo fabrike tieto veci brali vazne ze straznik sa paletoveho vozika alebo vyrobnej linky nesmel ani dotknut! On bol na to aby otvaral branu a dozeral na poriadok... Takisto ani upratovacka ci kucharka nemohli len tak prist do vyrobnej haly. Aj my sme mali zakaz chodit na ine pracoviska a nemohli sme kafrat do masin a veci na ktore sme neboli prideleni. Ale tu v malej dedinskej firme mi davaju roboty ktore uz presahuju poziciu straznika. Co s tym? Mozem sa ohradit tym ze to nemam v zmluve a odmietnut? Alebo pytat vyssi plat kedze nerobim straznika ale aj pilcika a zvaraca? Lebo ak sa stane uraz uz bude neskoro behat po inspektorate prace, zamestnavatel by sa ohradil s tym ze som len straznik a nemal som teda bastrngovat s tymi pristrojmi...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokiaľ viem, tak ak nemáš osvedčenie na zváranie, tak ti to môžu dať len na tvoju zodpovednosť, zvárať nemôže ktokoľvek. Ak by sa ti stal úraz nebodaj, bol by problém, lebo šéf by určite poprel, že ti to nariadil. Môžeš hádať, komu by uverili. Tiež by si mal absolvovať bezpečnostné školenie na taký druh práce, a dostať ochranné pracovné pomôcky na toto, bez nich by si nemal zariadenie ani do ruky chytiť. Skratka, to nie je len tak poslať dakoho že na, tu máš, zváraj. Aj Flinstone si musel urobiť zváračský kurz (zamestnavateľ mu ho zaplatil), absolvovať príslušné školenie, vyfasovať špeciálne okuliare, rukavice a ja neviem aké ochranné prostriedky ešte, aby mohol v práci AJ zvárať . Chceli po ňom aj manipuláciu s vysokozdvižným vozíkom, ale prv ako ho k takému dačomu poslali, vyslali ho na školenie a kurz. Tak by mal k veci pristupovaž zamestnávateľ, ak chce nejaké špeciálne práce od svojich ľudí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  Co s tym? Mozem sa ohradit tym ze to nemam v zmluve a odmietnut? 

môžeš to odmietnuť, pretože nemáš zváračský kurz a osvedčenie, na motorovú pílu treba tuším tiež školenie... na tom nič nemení ani to že sa jedná o dedinskú firmu, zákony platia rovnako aj tam. ostatne, vartáš má sedieť na riti na vrátnici, a zapisovať autá...

 

odpovedal si si vlastne sám:

 

Lebo ak sa stane uraz uz bude neskoro behat po inspektorate prace, zamestnavatel by sa ohradil s tym ze som len straznik a nemal som teda bastrngovat s tymi pristrojmi...

pretože ak budeš zvárať, a niečo sa chytí horieť, tak to ide na tvoju zodpovednosť a nedoplatíš sa do konca života. tak isto keď sa dokaličíš motorovou pílou, tak to bude len tvoj problém, a firma sa z toho veľmi rýchlo vyzuje.

 

obvykle v takýchto prípadoch zaberá vyžiadanie si písomného príkazu na danú prácu od nadriadeného, tak aby v ňom bolo uvedené že si je vedomý toho že na príslušné náradie/stroje nemáš potrebné oprávnenie/školenie. poznám príklady z praxe kedy vyžiadanie písomného príkazu spôsobilo že

a.) prácu už odrazu nebolo treba robiť

b.) práca bola pridelená človeku s patričným oprávnením

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ani vsak hlavne o tom hovorim ze vartas ma byt pri brane a o to sa starat. Ine by bolo keby ze som zamestnany ako mechanik v autoservise a poziadaju ma aj na ine prace ako nieco semtam doniest s vysokozdviznym vozikom, alebo pilit, zvarat, poopravovat ale nie vartasovi to zvykli davat o to ide. Ine je ked je vodic nakladiaku a piziadaju ho o vymenu oleja a take ale nevolaju to robit vartasa... To ze daju vartasovi poupratovat, plot natierat, kose vyniest to je v poriadku to v mensich firmach aj tak robia ale len maximalne to. To neni o tom ze si lenivy a nechces pracovat ale o tom ze to je taka praca! Je to taka pozicia ze tam len byt treba. Od policajtov alebo od sestriciek na nocnej co sedia tiez nechcu aby sli platat diery asfaltom len kvoli tomu nech nieco robia nielen sedia. Vsak to je taka pozicia. Tak som velice zvedavy co z toho bude lebo dost je to metuce ze ked som robil v Palme straznika som reflexivne chytil paletak ze pomozem tomu vodicovi a kolega hned ze ,,ty sa toho nedotykaj, ty si tu neni na to" a v mensich firmach zas naopak ze len chcu aby si XY robotu spravil ale nic nevyfasujes, nic nevysvetlia len sprav ako vies, najdi si tu niekde veci na to... Uplne ine na co som bol zvyknuty vo fabrike.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vsak ano to je odpoved aj na temu ako si najst lepsiu pracu. Ze do slovinska hladaju zvaracov za 1000€ a najlepsie cez firmu si porobit tie kurzy. DHL-ka zase robi vozickarske. Mat este to hned je iny plat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

V "boji" proti zamestnávateľom sa dosiahol pokrok a pribudol asi tucet sviatkov, kedy sa nebude musieť pracovať. Ako hodnotíš túto vyhranú bitku? To, že všetko bolo pozatvárané a nikde si nemal, okrem Shellky, možnosť si nakŕmiť ten svoj vyžratý bachor, ti určite nevadí, že? :flowers:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ani by tak nevadilo keby som bol pri peniazoch. Aj v Šali ked sa flakam s kamosmi autickarmi tak je tam OMV nonstop. Pumpa je vzdy taka oaza ked je vsetko zatvorene. Nocny zivot sa toci okolo nonstop pump ci uz v Galante alebo Sali. Mladi chodia sa tam najest, robotnici z fabrik konciaci v noci si daju plechovku piva, ci kavicku, mladi fagani si chodia na sendvice atd. Uplne normalka. Kedysi bolo v Nitre nonstop Tesco chodieval som tam v noci ked som mal chut robit nakupy. Uz zrusili nonstop otvaracky to bolo prve. Teraz tie sviatky je druhy tah, a predpokladam ze treti tah budu nedele.

 

A tu sa uz dostavame k téme: Na slovensku boli odborari uplne bezvyznamni ludia. Ale v poslednej dobe dost je vidiet ze sa pracovnici buria. Tu strajk, tam strajk, a to uz spusta lavinu. Kedysi strajkovavali vzdy len sestricky a ucitelia aj z toho sa polovica bala a vzdy to bolo len par sto ludi na namesti co si nik nevsimal. Ale uz sa stavalo aj to ze jedna skupina organizovala strajk ci demonstraciu pod zastitou odborov a zacali sa pripajat aj ini. A uz sa prebudzaju aj robotnici z fabrik. Boli pokusy zalozit odbory aj v tom nenavidenom samsungu a korejci to zo zaciatku marili, ale ludia sa nedali a nakoniec sa museli dohodnut na lightovejsej verzii odborov a zalozili zamestnaneku radu. Neviem ako to je teraz uz som tam dlho nebol na brigade ale to co pocujem ze uz odbory maju a v Galante uz ma pobocku OZ KOVO. Vraj su slabi ale na slovensku jedini vacsi a niekde zacat treba. Boj proti zamestnavatelom pojde len cez odbory a co najviac zucastnenych.

 

A co sa viatkov tyka je to dobre lebo ukazali pokrok ze aj na slovensku si vedia nieco vybojovat. V zahranici je to tak uz davno. Tam este aj nedele su take. Uz davno aj viac rokov je tomu co sa aj slovensky politik snazil presadit tie volne nedele ale vtedy mu to nepreslo. Tieto statne sviatky mozu byt impulzom aj na tie nedele a potom uz ozaj budem musiet mat rezervu usetrenu na nedelny obed v pizzerii ci na pumpe.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je perspektíva, našetriť si rezervu, aby mal na nedeľný obed na pumpe :lach:

 

Lenže o tom nie je boj so zamestnávateľmi, ty tĺk. Ty by si z toho boja nič nemal, pretože ak by zamestnávatelia boli nútení robiť ústupky, čo ako prvé by spravili? Začali by znižovať náklady a tlačiť na zvýšenie produktivity. Takže normy by išli nenápadne hore a prepustili by tých, ktorí najmenej vyrobia. No skús si tipnúť ako by si dopadol :) Ty si pracovník, ktorý má v prípade zvýšenia produktivity riadne na kahánku, tak buď rád ako to je. Nebyť situácie, že chýbajú ľudia, ty si prakticky nezamestnateľný človek. A na úrade práce žiadne odbory ti nepomôžu ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale veď v zahraničí sú oveľa silnejšie odbory, zamestnávatelia robia väčšie ústupky a nezamestnanosť tam nieje vyššia ako na Slovensku.

 

Dám príklad ako Smer nenápadne pomáha ľuďom ako ja: Boli vášnivé diskusie o tom že pracovníkom zo zahraničia treba dať tie isté podmienky ako domácim. Oficiálne je to o tom aby neboli diskriminivaní ale trik je v tom, že v tom prípade sa ich už nebude oplatiť sem voziť a tak ľudia ako ja neprídu o prácu. Lebo ak ten Rumun či Juhoslovan bude šikovnejší za menší plat tak fabrike sa viac oplatí mať ho tam ale ak budú predražení, nebude dôvod ich sem nosiť. Takže vďaka regiónu niesom ešte za vodou lebo budú pracovať šikovní ukrajinci, rumuni, srbi atď... Pre trulov typu Tomáš nebude miesto lebo ešte aj smeti zbierať dajú radšej obratného rumuna ako toho trula.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Smer v prvom rade pomáha svojim preferenciám. Smeráci robia všetko pre to, aby si naháňali body. Tak samozrejme, že budú tvrdiť, že pracovné miesta musia byť v prvom rade pre Slovákov (voličov) ako Rumunov či Srbov (tí tu voliť nemôžu). Tou poslednou vetou máš pravdu, konečne sa ti v makovici rozsvietilo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To len tak mimochodom smer ako jedini chceli oslovit prave zamestnancov, odborarov, robit socialneji zakonnik prace kym ho Dzurinda chcel mat pruznejsi. Pravica si mysli ze ak zamestnavatel nebude mat tolko povinnosti voci zamestnancovi tak skor zamestna ale ak mu bude musiet davat rozne vyhody tak pre efektivitu radsej nezamestna a zariadi sa inac.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

Zase sa blbne so zakazom nedelneho predaja. Objavili sa viacere reakcie, tato sa mi pacila faktickym zdvovodnenym preco nie:

https://blog.sme.sk/viskupic/politika/zakaz-nedelneho-predaja-po-x-te-alebo-ako-chcu-konzervativci-pomahat-zakazmi

  1. zvysi sa nezamestatnost
  2. znizi sa mzda predavacom
  3. ostatnych 84% bude aj nadalej pracovat v nedelu

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov