Skočiť na obsah

Ako bojovať so zamestnávateľmi?


Tomáš

Odporúčané príspevky

preco z hnevu ? nevsimol si si, ze sa ti tu ludia snazia pomoct ? osobne si myslim, ze kontakt s psychologom by ti bol osozny...

 

a ze by si liezol niekomu na nervy ? ale ved na to je jednoduchy recept - necitat tvoje temy :dalbysomsi:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hlavné že na maďarov frflú že hatlaninujeme ale angličtina im nevadí.

 

Pretože angličtina na rozdiel od maďarčiny je svetovým jazykom a je podobná germánskym jazykom, zatiaľ čo na maďarčinu sa nepodobá žiadny iný jazyk, možno fínština je jej vzdialeným dialektom.

 

 

Tuningovať bicykle za dvacku

 

Koľko si zapýtaš, toľko ti dajú. Poznám takých čo si vypýtajú aj o dosť viac.

 

 

A mám na celý život vyriešeny problém so zamestnaním, ale teraz úprimne povedzte: stáčí toto na diagnózu a priznanie invalidných dávok?

 

Kľudne choď keď si myslíš že budeš dostávať 400-500€ za nič.

 

Poznám sa s jedným Cigánom, čo má tiež invalidné a vravel mi, že keby si nenašiel robotu zametača tak sa neuživí. A ten si na rozdiel od iných riadne platí nájom za svoj malý jednoizbový byt + vodu a elektrinu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Invalidny dochodok.. No este to tak... ja som nestudoval 20 rokov preto, aby sa z mojho platu dotovali take lenive socky ako si ty, co su neschopne na sebe co i len trosku popracovat. Co si myslia, ze ludia v kancli zarabaju peniaze tupym sedenim. Vrie mi zlc pri takychto tvrdeniach... Cely zivot fnukas, nic so sebou nerobis... a nakoniec je nespravodlive, ze ludia co na sebe pracovali zarabaju viac ako ty.

Ty niesi blby, ty si neskutocne lenivy.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Ale to by ako vyzeralo v životopise že aktívne po maďarsky a pasívne po rómsky? Na čo im to bude? Práveže angličtinu každý chce. Ako keby to chceli zaviesť ako nový úradný jazyk. Hlavné že na maďarov frflú že hatlaninujeme ale angličtina im nevadí

 

no tak ja už pol roka prezerám ponuky práce a posielam životopisy kade-tade, školu mám, prax v rôznych odboroch, u mňa je prekážkou vek, a nikto mi nenahovorí, že tomu tak nie je. Ale nie to som chcela. Píšem sem preto, lebo ja sa náhodou v pracovných ponukách stretávam s tým, že je tam požiadavka maďarského jazyka, poprípade "maďarčina výhodou". Tomáš, veď kukni si ponuky práce, môžeš si tam aj zadať, nech ti posiela ten agent, čo si ho vytvoríš, v slovenčine a maďarčine, neviem, či aj romčina tam je. A do požiadaviek jazykových znalostí si pokojne tie jazyky napíš. Mi nehovor, že si v živote nebol na profesia.sk...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

prečítala som ho v originále, v maďarčine, je to veľmi úprimný a otvorený článok, možno ešte zaujímavejšie sú pripomienky, protiblogy a problogy pod článkom.

je ich tam neskutočne, rozsiahle a mraky.

v prvom rade : Andor Jakab mienil svoj blog ako pamflet ...

a v Maďarsku sú zákony o zamestnávaní - a pripravovaný o zamestnávaní žien, ktorý prešiel už neskutočným počtom zmien, a ešte stále je neskutočne diskriminačný, pripomienkovaný a flakovaný, - takže tam sú tie zákony najonakvejšie, ale nie sme od nich ďaleko.

ale rozhodne zaujímavé čítanie.

ale aj toto - jeden z obrovského množstva komentárov : http://eznoimunka.bl...o-igazsaga.html

 

A blogger saját bevallása szerint pamfletnek szánta az írást; ez a műfaji jelleg azonban nem mindenkinek volt egyértelmű, ezt mutatja a reflexiók sokfélesége is. Sokan kezelték úgy, s ezt mutatja a facebookon gombamód szaporodó lájkok sora is, hogy na végre, itt az igazság bajnoka, kimondta azt, amit idáig csak halkan, suttogva lehetett emlegetni: kinek kellenek a problémás munkavállalók, mikor van kevésbé problémás is?

/ preklad : Bloger podľa vlastného priznania mienil svoj blog ako pamflet. charakter tohto žánru ale nebol každému jednoznačný, na toto poukazuje rozmanitosť reflexiií. Mnohí s článkom zaobchádzali tak, a ukazuje to aj na spôsob húb rastúci počet lajkov na facebooku, že no konečne, tu je viťúz pravdy, vyslovil to, čo sa doteraz mohlo spomínať len šeptom - kto potrebuje problémových zamestnancov, keď existujú aj menej problémoví ? /

 

keď človek príde k tomuto koncu, uvedomí si, že neproblémoví zamestnanci ani neexistujú : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

pekne tam je napisane, ked si to ludia nechaju tazko sa cudovat ze si to ku nim nebudu nadriadeni dovolovat..zneuzivaju to ze na tych poziciach su ludia so slabsim vzdelanym a nemaju prehlad co vsetko mozu spravit proti tomu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ked si to ludia nechaju tazko sa cudovat ze si to ku nim nebudu nadriadeni dovolovat..

 

Taká rečnícka otázka: Čo myslíš, keby bol na trhu obrovský nedostatok ľudí vhodných na vykonávanie povolania pokladníčky v Lidli, Tescu či kde ešte, ako by sa k nim majitelia správali? Podstatne lepšie, že? Problém nie je v tých ľuďoch, že si to "nechajú", problém je v tom, že takéto pracovné miesta je veľmi jednoduché naplniť, stačí pár dňové školenie a môže to robiť aj cvičená opica. To nie je ako miesto v IT, kde je majiteľ šťastný, že po pár mesiacoch hľadania konečne našiel vhodného človeka. Ale to aj ty sám dobre vieš.
  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Čo myslíš, keby bol na trhu obrovský nedostatok ľudí vhodných na vykonávanie povolania pokladníčky v Lidli, Tescu či kde ešte, ako by sa k nim majitelia správali? Podstatne lepšie, že? Problém nie je v tých ľuďoch, že si to "nechajú", problém je v tom, že takéto pracovné miesta je veľmi jednoduché naplniť, stačí pár dňové školenie a môže to robiť aj cvičená opica. To nie je ako miesto v IT...

 

A ešte treba doplniť aj faktor vysokej nezamestnanosti, čo znamená asi to, že v regiónoch, kde je problém zohnať pracovne miesto a na jedno miesto je 120-150 uchádzačov sú ľudia vďační aj za miesto v pokladni v niektorom z hypermarketov (nieto žeby ešte demonštrovali za svoje práva - zvýšenie platu a pod.). To len tak na margo spomenutého príkladu a názvu témy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to nie je len o tom ze tie miesta sa lahko zaplnia...slovaci si nevedia sami seba vazit...sice nie vzdy idealny priklad, ale teraz to pouzijem...francuzi...ano, strajkuju aj ked sa rano zle vyspia, ale tam si moc nenechaju skakat po hlavach, maju urcitu hrdost kedy uz dost...

nevravim ze tito nasi maju hned strajkovat, ale ti ludia nemaju hrdost, ked si dovolia po sebe takto skakat...a to ze tie miesta sa lahko zaplnia je presne tym, ze vzdy tu je velke percento ludi co si necha skakat po hlave len kvoli par euram...vychova este z cias socializmu...drz hubu a pocuvaj co ti kazu...neopovaz sa ozvat...to je v ludoch zakorenene

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj keď si napísal, že nie je to ideálny prípad, tak s Francúzskom to naozaj neporovnávaj, tam sú odbory silnejšie ako velenie NATO, čo je presný protiklad Slovenska, u nás sú odbory skôr na srandu.

 

ale ti ludia nemaju hrdost, ked si dovolia po sebe takto skakat...a to ze tie miesta sa lahko zaplnia je presne tym, ze vzdy tu je velke percento ludi co si necha skakat po hlave len kvoli par euram...

 

Tak čo by si im poradil? Na takom východe Slovenska je 20% nezamestnanosť a budú sa pred zamestnávateľmi robiť hustými? Ale no. Ľudia sú radi, že vôbec nejakú prácu majú. Kto stratí prácu, tak vie, že na ďalšie potenciálne miesto sa tlačí viac ako 400 ľudí. To nie je ako v BA, kde sa koncentruje prakticky všetko, východ má len odrobinky a väčšina pracovných pozícií má nízku pridanú hodnotu. Veľa ľudí to potom musí riešiť, že opustia svoje domovy a idú tam kde práca je a potom sa sťažujete koľko máte "výhodňarov". To čo sa deje v Lidli sa tak skoro nezmení, pokým ľudia nebudú mať výber voľby. A pri súčasnom vývoji to potrvá riadne dlho pokým sa pozitívne niečo zmení. Dnes skutočne nie je vhodná doba vyskakovať.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vravim este raz, tu nejde o to ze sa tie miesta lahko zaplnia...to je len dosledok toho ze slovaci nemaju nejaku hrdost...skus sa spravat tak ku podriadenym v nemecku, dansku, norsku a uvidis rozdiel....ano,, francuzi maju silne odbory a su zvyknuti strajkovat, juzania su casto lenivi, ale sever a nemci su dost pracoviti ale nalezite aj hrdi a nenechaju sa tak drbat ako slovaci...zamestnavatel tu akurat zneuziva tu moralku...to ze na to miesto ma hned 400 dalsich ludi nie je dosledok toho ze nie je kde pracovat, ale dosledok celkovej povahy tych ludi, ze su zvyknuti ze im niekto skace po hlave, ze si lahnu na zem a ostatni po nich dupu (obrazne povedane)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som bol zamestnany 4 dni, treti mi povedal ze nevie splnit to na com sme sa tyzden predtym dohodli(plat).4. den bola vypoved a..

Ale tiez by som to neurobil, keby som nemal dalsi prijem. Alternativu.

 

Dnes by som sa u nas tazko zamestnal, ja by som to ani nehladal. Nema to zmysel. Pasol by som 20 oviec, neviem. mna to k polnohospodarstvu vzdy tahalo, mozno by som vybavil nejaky grant , eurofondy. Zivil by som sa svojou pracou. Mozno pestoval mrkvu. Staci hlboko rylovat. mam skusenosti a je to radost. Ak sa dari.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to ze na to miesto ma hned 400 dalsich ludi nie je dosledok toho ze nie je kde pracovat, ale dosledok celkovej povahy tych ludi, ze su zvyknuti ze im niekto skace po hlave, ze si lahnu na zem a ostatni po nich dupu (obrazne povedane)

 

toto nemyslíš hádam vážne ? takže na východe kde je 30% nezamestnanosť si vlastne za to môžu sami lebo držia pusu v robote, keby tam držkovali že chcú cca 600 euro čistého a parádne podmienky, 5 krát do roka nejaký ten firemný výlet ... tak by tam bola 1% nezamestnanosť ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...to je len dosledok toho ze slovaci nemaju nejaku hrdost...skus sa spravat tak ku podriadenym v nemecku, dansku, norsku a uvidis rozdiel...

 

Hrdost? :)

 

Treba si proste uvedomit realne moznosti, nie sa zbytocne buchat do hrude. SK pracovnici nie su zdaleka najhorsi vramci EU, ale nie su ani spicka co sa tyka kvality a seriozneho pristupu k praci. A to plati od ludi pri vyrobnej linke, az po ludi v kancloch. Kym niekto nebude makat ako japonec, alebo nemec, tak tazko k nemu bude zamestnavatel pristupovat ako k japoncovi a nemcovi. Je pravda, ze sa kvalita u nas za poslednych par rokov brutalne zlepsila, ale stale nie sme v najlepsej pozicii, aby sme si mohli dovolit vyskakovat.

 

Vo vyrobach, kde potrebuju trosku kvalifikovanejsich ludi a takych uz maju - si casto uvedomuju, ze nahradit ich je proste problem. Zopar takych pripadov som tiez zazil, ked vozili zamestnancov z vyse 200km a radsej im vybavili slusne firemne ubytovanie plus nemalo vyhod a na pracu pri linke dobre platy - pretoze proste nemali nahradu. A ano, ti ludia nezarabali tolko ako v nemecku - ale ak by to tak bolo, tak sem firma ani nemusi ist.

 

A co sa tyka odborov - ak je to prehnane ako vo francuzsku, tak tym dokazu prave dost skodit. Vyroba sa vo FR casto drzi z politickych dovodov, nie z ekonomickych.

 

Nuz a fabriku nie je lahke rozmontovat a presnut o 200km vedla. A urcite sa to neda urobit za mesiac. Ale existuje hranica, ked prehnana hrdost bez realneho zakladu sposobi pravy opak. Trebars konkretna fabrika zostane, ale 10 inych investorov si dobre rozmysli, ci bude investovat prave tu.

 

Takze pripadny "boj" proti zamestnavatelom OK, ale vazne s rozumom a s predstavou, ze staci urobit bu-bu a budu padat pecene holuby.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto nemyslíš hádam vážne ? takže na východe kde je 30% nezamestnanosť si vlastne za to môžu sami lebo držia pusu v robote, keby tam držkovali že chcú cca 600 euro čistého a parádne podmienky, 5 krát do roka nejaký ten firemný výlet ... tak by tam bola 1% nezamestnanosť ?

 

Lopata ani trosku si ma nepochopil...nikde nehovorim o 600cisteho a tom zvysku blbosti co si napisal...len som povedal, ze by si nedovolili im skakat po hlavach, na zachod ich pustat len po 4och schvaleniach nadriadenym a nesikanovali by ich...ten zvysok ako nizke platy a nezamestnanost by ostala...akurat ze trosku s prijemnejsim prostredim

 

 

Hrdost? :)

 

Treba si proste uvedomit realne moznosti, nie sa zbytocne buchat do hrude. SK pracovnici nie su zdaleka najhorsi vramci EU, ale nie su ani spicka co sa tyka kvality a seriozneho pristupu k praci. A to plati od ludi pri vyrobnej linke, az po ludi v kancloch. Kym niekto nebude makat ako japonec, alebo nemec, tak tazko k nemu bude zamestnavatel pristupovat ako k japoncovi a nemcovi. Je pravda, ze sa kvalita u nas za poslednych par rokov brutalne zlepsila, ale stale nie sme v najlepsej pozicii, aby sme si mohli dovolit vyskakovat.

 

Slovaci vedia makat, ale nevedia si tu pracovitost ocenit ked nie peniazmi, ktore im zamestnavatel neda, tak aspon slusnym pristupom...su zvyknuti na to ze sa cely zivot po nich niekto vozi a ze ich sikanuje...casto ich sikanuje nadriadeny, ktory sa z toho marazmu vypracoval trosku vyssie a presne funguje stylom "zabudol vol ze telatom bol"...komplexy z toho ako bol sikanovany sa prenasaju dalej a on zacne sikanovat svojich podriadenych...

 

Takze pripadny "boj" proti zamestnavatelom OK, ale vazne s rozumom a s predstavou, ze staci urobit bu-bu a budu padat pecene holuby.

 

o ziadnych pecenych holuboch nehovorim...len o slusnom spravani veducich ku podriadenym...ziadne zvysene platy atd som nespominal :) treba sa naucit citat

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

..to ze na to miesto ma hned 400 dalsich ludi nie je dosledok toho ze nie je kde pracovat, ale dosledok celkovej povahy tych ludi, ze su zvyknuti ze im niekto skace po hlave, ze si lahnu na zem a ostatni po nich dupu (obrazne povedane)

 

 

Lopata ani trosku si ma nepochopil...nikde nehovorim o 600cisteho a tom zvysku blbosti co si napisal...len som povedal, ze by si nedovolili im skakat po hlavach, na zachod ich pustat len po 4och schvaleniach nadriadenym a nesikanovali by ich...ten zvysok ako nizke platy a nezamestnanost by ostala...akurat ze trosku s prijemnejsim prostredim

 

na jednej strane napíšeš že to že na jedno miesto čaká cca tých 400 ľudí je preto že si necháme skákať po hlavách a potom napíšeš že by teda ostala ale v príjemnom prostredí... ehm,nie je to protirečenie ? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Slovaci vedia makat, ale nevedia si tu pracovitost ocenit ked nie peniazmi, ktore im zamestnavatel neda, tak aspon slusnym pristupom...su zvyknuti na to ze sa cely zivot po nich niekto vozi a ze ich sikanuje...casto ich sikanuje nadriadeny, ktory sa z toho marazmu vypracoval trosku vyssie a presne funguje stylom "zabudol vol ze telatom bol"...komplexy z toho ako bol sikanovany sa prenasaju dalej a on zacne sikanovat svojich podriadenych...

 

Ale prosim ta....debilny nadriadeny je zivotna forma, ktora sa vyskytuje uplne vsade. A logicky otravuje zivot podriadenym kdekolvek na svete. Takze je vazne nespravne si mysliet, ze ide o slovenske specifikum, resp. ze slovaci su nejak extremne submisivni. Kdeze.

 

o ziadnych pecenych holuboch nehovorim...len o slusnom spravani veducich ku podriadenym...ziadne zvysene platy atd som nespominal :) treba sa naucit citat

 

Nespominal. Takze o platy ti neslo? Vacsinou sa ludia stazuju na platy, alebo na pracovne podmienky. To druhe je vacsinou dost slusne, akurat pri linke to nikdy nie je med lizat - nikde na svete. A ak ti neslo o platy, tak naopak - mne ano. Pretoze to je dost dolezita vec pre vacsinu ludi. Takze ta citam dost dobre, len nevidim dovod, preco umyselne vynechavas otazku penazneho ohodnotenia. (a zase v tom co pises lopatovi, tam sa ohanas prijmom. Takze nefrfli, sam o peniazeoch pises)

 

Nuz a z reality....

 

http://byznys.lidovky.cz/se-statisicovym-padakem-odejde-z-mittalu-630-lidi-f5b-/firmy-trhy.asp?c=A120123_094203_firmy-trhy_nev

 

Nie sice zazrak, ale aspon je vidiet, ze pristupy ludi aj zamestnavatelov su rozlicne. A je mozne dospiet k ako-tak prijatelnej dohode pre obidve strany.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na jednej strane napíšeš že to že na jedno miesto čaká cca tých 400 ľudí je preto že si necháme skákať po hlavách a potom napíšeš že by teda ostala ale v príjemnom prostredí... ehm

 

Ale to ze na to miesto si brusi zuby 400 ludi este nic neznamena. To co uz nieco znamena je, ze z tych 400 ludi su mozno 4 co maju nejaku hrdost, tych zvysnych 396 su pravej slovenskej natury a nechaju na sebe aj polena lamat, len aby mali pracu.

Keby to bolo opacne, tak by aj zamestnavatelia zmenili pristup, pretoze on to miesto potrebuje obsadit a pokial mu 400ludi povie na tie podmienky nie, tak ich musi zmenit.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na jednej strane napíšeš že to že na jedno miesto čaká cca tých 400 ľudí je preto že si necháme skákať po hlavách a potom napíšeš že by teda ostala ale v príjemnom prostredí... ehm,nie je to protirečenie ? :)

 

skusim polopate...

 

mas 400 ludi, ktori sa tlacia na to miesto...ti sa tam ale tlacia aj s vidinou, ze ich budu sikanovat, lamat na nich polena ako pise Dark, len aby zarobili euro...ak by tych 400 ludi povedalo nie, ver mi, lahko sa zamestnavatelovi potlaci na veducich aby zmenili spravanie ku zamestnancom ked ich to nebude nic stat, ako keby tych 400 ludi povedalo ze chce vyssie platy, co uz zamestnavatelovi spravi skrt v rozpocte...

 

 

Ale prosim ta....debilny nadriadeny je zivotna forma, ktora sa vyskytuje uplne vsade. A logicky otravuje zivot podriadenym kdekolvek na svete. Takze je vazne nespravne si mysliet, ze ide o slovenske specifikum, resp. ze slovaci su nejak extremne submisivni. Kdeze.

 

robim velmi vela s cudzincami, ci uz to su americania, francuzi, nemci, anglicania...nadriadeni byvaju vseljak blbi, ale sikanovanie a podobne veci, to proste nie...maju poziadavky casto trosku uletene, byvaju tvrdohlavi, nie vzdy si daju vysvetlit veci na prvy pokus, ale nieco take ako buzeracia, sikana, trestanie za blbosti, to nemaju v nature...

 

Nespominal. Takze o platy ti neslo? Vacsinou sa ludia stazuju na platy, alebo na pracovne podmienky. To druhe je vacsinou dost slusne, akurat pri linke to nikdy nie je med lizat - nikde na svete. A ak ti neslo o platy, tak naopak - mne ano. Pretoze to je dost dolezita vec pre vacsinu ludi. Takze ta citam dost dobre, len nevidim dovod, preco umyselne vynechavas otazku penazneho ohodnotenia. (a zase v tom co pises lopatovi, tam sa ohanas prijmom. Takze nefrfli, sam o peniazeoch pises)

 

Nuz a z reality....

 

http://byznys.lidovk..._firmy-trhy_nev

 

Nie sice zazrak, ale aspon je vidiet, ze pristupy ludi aj zamestnavatelov su rozlicne. A je mozne dospiet k ako-tak prijatelnej dohode pre obidve strany.

 

vela ludi sa stazuje na platy, pretoze si nevedia predstavit ze by mohli mat lepsie pracovne podmienky...pre slovaka je standard sef, co buzeruje sikanuje (vid priklad vas dvoch, kde to beriete ako samozrejmost) a tak jedinu spasu vidi v peniazoch...nastastie je uz dost uvedomelych ludi, co zoberie pracu za menej penazi, ale taku co ho bavi, naplna, ma dobreho sefa a klud, nez aby mal trochu viac ale nervy, blbeho sefa a zbytocne zaludocne vredy...

a aj taka praca za vyrobnou linkou nemusi byt zla...vid VW v Bratislave...tiez vidno rozdiel, ked tomu sefuju nemci a ked korejci v KIA

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skusim polopate...

 

mas 400 ludi, ktori sa tlacia na to miesto...ti sa tam ale tlacia aj s vidinou, ze ich budu sikanovat, lamat na nich polena ako pise Dark, len aby zarobili euro...ak by tych 400 ludi povedalo nie, ver mi, lahko sa zamestnavatelovi potlaci na veducich aby zmenili spravanie ku zamestnancom ked ich to nebude nic stat, ako keby tych 400 ludi povedalo ze chce vyssie platy, co uz zamestnavatelovi spravi skrt v rozpocte...

 

skúsim aj ja po lopate, máš výdavky na domácnosť, ak nezaplatíš odpoja elektriku, plyn, nemáš ako nakŕmiť deti, ale ty budeš hrdina, a budeš čakať kedy si zamestnávateľ povie asťa kuťafája ja musím stým dačo robiť, šak mne tu nemá kto robiť...

 

dark ... ty si nepochopil, dakedy sa mi zdá že žijete v inom svete

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov