Skočiť na obsah

Ako bojovať so zamestnávateľmi?


Tomáš

Odporúčané príspevky

Ved o tom to je, nepotrebujes ziadnu skolu, staci vediet robit. Kolega uctovnik je asi nejaky zamocnik, neviem ci ma aj maturitu. Len je lepsi - schopnejsi ako ja, preto aj zaraba viacej.

 

Ja keby som si mohol vybrat povolanie(odporucam mladym,prikl.z rodiny) - tiez ho nepoznam, robil by som opravara tej lahkej elektorniky, na pracky ci chladnicky uz potrebujes aj svaly.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas

 

A tam kde žiadne odmeny nedávajú len čisto mzdu tak nemajú čo stratiť. Lebo ako hovoríte, všetko je na zamestnávateľovi lebo ak zamestnávateľ dá štátom určenú minimálnu mzdu, tak vlastne on si svoju povinnosť splnil a ľudia budú mať na výber buď pracovať za to čo je, alebo nemať nič. To že sú bonusy a odmeny je čisto len na zamestnávateľovi aby si udržal ľudí

je pravda že je to o zamestnávateľovi ... u nás to je viac menej o tom ... ak sú spokojný tak dajú ak nie nedajú ... záleži koľko toho vo výrobe ovládame a tak ...

 

Áno a bolo tu aj napísané že o všetkom rozhoduje zamestnávateľ on má právo na všetko a zamestnanec na nič.

nečítal som predošlé príspevky :(

 

Jasné že vyhovuje však som videl ako oni pracujú... Oni nedrú pri páse jak my. Vždy keď som bol dačo vybavovať v Office tak na jednom monitore skype, na druhom monitore chat, na treťom monitore športové správy, kávičky na stoloch. Občas niečo odfaxujú, vytlačia, sadnú do firemného auta a zanesú dačo na daňový úrad... Tak by som aj ja pracoval s radosťou.

áno je pravda a poznám aj takých v robote čo sú na oddelení kvality čo počas nočných smien pozerajú film a keď tam dojdem stým že dačo potrebujem odpísať ako chybný výrobok tak sa ešte rozčulújú že ich vyrušujem :( ... ale na druhej strane oni majú vetčššiu zodpovednosť za to čo pošlú zákazníkovi a čo nie čiže ak sa dačo poserie tak ako prvý sú navine oni ... dovolil by som si povedať že áno fyzicky sa narobíme my viacej ale oni to tiež nemajú ružové ...

 

 

Veď to som sa pýtal. A dá sa spraviť. Veď ja som spravil externe maturitu na gymnázii. AJ obchodná to robí. Dá sa všetko dneská len maj lóve to je základ. Áno najťažšie je ten začiatok že si všetko vybaviť. Ale keď už máš to všetko. Tak máš zlatý život kámo. Však ja na vlastné oči vidím čo tí robia. Kamoš opravuje na živnosť elektroniku, telefóny, autorádia, notebooky, navigácie a o robotu nemá núdzu. Povie si že ááá teraz sa mi nechce a serie na to celý deň. Keď mu zavolajú či majú tú vec opravenú povie že nezohnal súčiastku, bude až zajtra, položí telefón, lahne na druhý bok a spí ďalej. Toto si ja v robote nemôžem dovoliť.

lenže on si to môže dovoliť preto lebo pracuje na živnosť ... čiže ak ti to neopraví načas tak peniaze nedostane hned a to je už jeho problém ... dokonca ty sa môžeš nasrať a zobrať si to preč a povedať henten je neochotný a lenivý ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dá sa všetko dneská len maj lóve to je základ. Áno najťažšie je ten začiatok že si všetko vybaviť.

Nie, peniaze su ciel, pre ktory sa clovek rozhodne podnikat. Zakladom je napad a znalosti. Mozes mat vsetky 'love' na svete, ale pokial nevies ani zaklady uctovnictva tak z teba v zivote uctovnik nebude. Ak nevies zaklady elektroniky tak to s opravovanim dotiahnes tak maximalne na sud o nahradu skody. Na to aby si sa naucil uctovnictvo nepotrebujes ani love, ani skolu, ani tuto nejaky rychlokurz od slimaka (v podstate ziadne take neexistuje).

Problematiku si mozes nastudovat na nete, vsetky zakony ohladom uctovnictva su verejne pristupne. Problem je v tom, ze tie zakony treba prestudovat a vediet ich aj aplikovat. A to je nieco, na co ti nikto nijaky 15minutovy rychlokurz nespravi. To musis pekne sam, po veceroch. Samozrejme, s nejasnym vysledkom. Pretoze, ruku na srdcne, ziskat si doveru zakaznikov, ked tvoje predchadzajuce zamestnania boli robotnicke, nebude zrovna najlahsia uloha. A ak sa do toho das, tak to pojde pomaly a tazko, a dovolim si tvrdit ze v zaciatkoch sa hlavne psychicky nadries daleko viac ako pri pase.

 

Ja tomu inac dost dobre nerozumiem. Na jednej strane tu a v inych temach nariekas, ako si pre zamestnavatela len taky novodoby otrok, a na druhej strane do tej prace kazdy den chodis, aj ked je tolko roznych 'zamestnani', kde len clovek chatuje na skype, vala sa na gauci, posiela zakaznikov do P, a ma pritom tazke 'love'. Keby som ja vedel o nejakej jednoduchej moznosti, ako zarobit takze peniaze len valanim na gauci, tak nevaham ani 5minut a hned davam zamestnavatelovi vypoved.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

velmi velmi dlho som sem na fsp neprispel, ale Tomas musim uznat, donutil si ma to moje rozhodnutie chvilkovo zmenit :cem:

 

lopata ako vidim aspon premysla celkom nad tym co napise, nerozculuje sa nad tymi z oddelenia kvality ci co, lebo si je vedomy ze za to co robia maju aj zodpovednost..ty tu len pises ako je vsade lahke nic nerobit a dostavat za to peniaze a ty chudacik musis makat za pasom...opisujes ako kadernik je zlata bana...mam kamosku kadernicku, robila to dlhe roky, nakoniec to zabalila lebo ju to moc neuzivilo aj ked vzdy mala dost zakaznikov kedze bol problem zohnat schopne priestory stabilne atd...tak isto uctovnici...spoluziacka z vysky ma uctovnicku firmu...uz si ju dobre rozbehla, zaraba super, ale tiez mala problemy to rozbehnut, cakala kym vysudi od zakaznika peniaze a poziciavala si aby zaplatila ucty a hypoteku...nie je vsetko ruzove ako si myslis...

...

zaklad je nevidiet ze vsetko je lahke len ty to mas na hovno, ale zacat od seba...vzdelavat sa vzdelavat sa vzdelavat sa...a byt schopny...mozes byt namemorovany milion pouciek, zakonov, fraz, cohokolvek ale ked to nevies pouzit v praxi tak si nepouzitelny...na 1 uspesneho zivnostnika je na slovensku aspon 10 neuspesnych...to ze ty vidis len tych uspesnych je len na tvoju skodu, mas uplne pokriveny pohlad na realitu

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

velmi velmi dlho som sem na fsp neprispel, ale Tomas musim uznat, donutil si ma to moje rozhodnutie chvilkovo zmenit

He he majitelia fóra budú na mňa hrdí že im sem ťahám návštevnosť mucheche. :cem:

 

Ja uz len , ze rob to na co mas. Priklad kolega podla mna nato co vystudoval nema, ale nasiel sa v niecom absolutne inom a vtom je dobry, v okrese by som povedal najlepsi.

Práve to je problém že neviem čo by som mal začať preto sa pýtam vás ľudia. Nemám žiadne vysnené povolanie iba sledujem že komu sa darí a dať sa na také volačo podobné.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nedávno sme kdesi čítali prípad o nabíjaní elektrického vozíka v práci

nie je to síce prípad od nás, ale možno poteší trochu Tomáša ... alebo nepoteší

 

mali sme jedného šéfa, ktorý si zásadne nabíjal mobil v práci, a jedného, ktorý sám využíval zásadne služobný, ale nerád videl nabíjanie súkromných mobilov u pracovníkov. pri celodennom svietení v hale, pri x počítačoch, elektrických prístrojoch, tlačiarňach, počítačkách a desiatkach prístrojov zapnutých na elektriku občas zapojený mobil bol kvapka v mori, zamestnávateľ sám to nikomu nezakazoval.

 

toto je iné:

 

Německý řetězec vyhodil pokladní, která si vzala chléb patřící do koše

 

hm ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"Zvlášť když se přihlédne k faktu, že žena pracovala pro podnik 27 let a chleba už neměl pro řetězec žádnou finanční hodnotu," zdůvodnil soud.

Však niekedy im ozaj drbe. Ten súd mal pravdu. Keď je to poškodené na vyhodenie tak prečo to niekomu vadí. Aj u nás vyhadzujú staré počítače niekedy aj funknčé do kontajnerov čo si odnášajú zbery. Cigáni by sa tomu jak potešili.

 

Je nabíjení soukromého telefonu, hudebního přehrávače či vlastního elektromobilu na účet zaměstnavatele krádež, nebo ne? Podle právníků ano, avšak není důvodem k výpovědi, shodli se na příběhu zaměstnance, který byl za nabití elektrovozítka Segway vyhozen z práce. Připravil tím firmu o dva centy.

Tu majú pravdu aj právo ale aj ľudia. Podľa právnej normy je všetko krádež aj zobratie jedného papierika z tlačiarne je krádež. Ale zase pripraviť firmu o dva centy a kvôli tomu? To je smiešne.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Oživujem túto tému, keďže je v tomto štáte stále aktuálna.

Je smutné, že si stále necháme srať na hlavu, že sa nebránime ani len v hraniciach možností stanovených zákonom. Je smutné, že sa necháme zdierať a že je v oblasti zamestnanosti u nás zavedený takmerfeudálny systém. Ja si myslím, že pokiaľ si ľudia nezačnú aktívne hájiť svoje práva, tak sa ani nič nezmení. Ak budeme len čakať, že nás ochráni zákon, čakáme zbytočne. Akoby nás mohol chrániť? Tak, že padne zákonník práce zamestnávateľovi na hlavu? Jedine. Pokiaľ sa stále naše protesty budú riešiť pri pive a na anonymných fórach, nič lepšie v tomto štáte zamestnancov nečaká. A to hovorím aj v intenciách prebiehajúceho schvaľovania nového zákonníka práce, hoci jeho záverečná podoba je vo hviezdach.

Čo vy na to, viete sa skutočne brániť zamestnávateľovi a reálne to aj robíte?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuž tak toto je veselá téma.

Podľa môjho názoru sa ozývať treba. Len sa treba riadiť niekoľkými bodmi:

 

1. musíš si byť istý, že na na danú vec máš ako zamestnanec právo a v prípade problému vieš presne kde je táto skutočnosť napísaná a vieš to prípadne aj doložiť

 

2. si ochotný to urobiť aj v prípade, že je tu vždy možnosť, že budeš mať kvôli tomuto neskôr sťažené podmienky, prípadne že budeš stredobodom divných pohľadov.

 

3. zmieriš sa s tým, že budeš bojovať za seba a kolegovci sa za teba nepostavia

 

4. podľa mňa najdôležitejší bod: vieš poslať ľudí do riti slušne.

 

Ja osobne som sa naučila otvárať si vrámci svojich medzí hubu, lebo kým som mlčala, išlo to vždy z kopca. Čo sa týka vecí ako termíny lekárov / dovoleniek / rôznych odchodov, tieto riešim tak, že ich vedúcemu podávam oznamovacím tónom.

Vždy síce predtým zabezpečím, aby počas mojej neprítomnosti bol aspoň niekto schopný ma čiastočne zastúpiť, ale to považujem za niečo ako samozrejmosť.

 

Tieto vzťahy zamestanec - zamestnávateľ sú totiž vždy obojstranné. Zamestnávateľ musí vidieť, že má v tebe kvalitného pracovníka a potom je prístupný ku kompromisom.

Takže ak je niekto v zamestnaní len do počtu, nech sa nečuduje, že mu zamestnávateľ serie na hlavu.

 

Takže suma sumárum: treba si byť vedomý svojej ceny a náležite sa k tomu správať. Len si treba vedieť tú cenu stanoviť reálne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:detektiv:

K bodu 1.

Tu žiaľ je prvý kameň úrazu. Aké úžasné fámy sa ohľadom pracovnoprávnych predpisov medzi ľuďmi vytvorili. Len tak príkladmo - Ak odmietneš prevziať výpoveď, neplatí. :blink:

Tých perál by sa tu našlo na pol strany. Ide o to, že o ďalších bodoch možno debatovať až vtedy, ak zamestnanci ovládajú bod 1. :niee:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No však preto som to dala ako bod 1. lebo keď som videla, čo si ľudia myslia, že je v zákonníku práce, neverila som vlastným očiam / ušiam /zmyslom

 

A ide ma rozdrapiť ako sú ľudia schopní sedieť nad robotou a nadávať na nespravodlivosť celého sveta, ale aby si otvorili tlamu tam kde treba, to nie!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Oživujem túto tému, keďže je v tomto štáte stále aktuálna.

Je smutné, že si stále necháme srať na hlavu, že sa nebránime ani len v hraniciach možností stanovených zákonom. Je smutné, že sa necháme zdierať a že je v oblasti zamestnanosti u nás zavedený takmerfeudálny systém. Ja si myslím, že pokiaľ si ľudia nezačnú aktívne hájiť svoje práva, tak sa ani nič nezmení. Ak budeme len čakať, že nás ochráni zákon, čakáme zbytočne. Akoby nás mohol chrániť? Tak, že padne zákonník práce zamestnávateľovi na hlavu? Jedine. Pokiaľ sa stále naše protesty budú riešiť pri pive a na anonymných fórach, nič lepšie v tomto štáte zamestnancov nečaká. A to hovorím aj v intenciách prebiehajúceho schvaľovania nového zákonníka práce, hoci jeho záverečná podoba je vo hviezdach.

Čo vy na to, viete sa skutočne brániť zamestnávateľovi a reálne to aj robíte?

 

A čo sa deje že tu nevznikajú silné odbory a podobne? V zahraničí to ako robia? Lebo u nás je také že si ani nemusia pustiť odbory do firmy. Keď aj idú ľudia na námestie ondiť väčšinou z toho nič nieje. Základ je mať moju pozíciu že žijem u rodičov a nemám žiadne dlhy. To ale má asi každý 600-stý človek a preto sa boja. Ja som v tlačiarni povedal vedúcej keď ma volala v sobotu do roboty a ja som chodil na externú maturitu že pre mňa je vzdelanie prvoradejšie a v pondelok ma už vyhodila. V Samsungu frflali že musím prísť v sobotu a ja že len zomrieť musím (samozrejme vedeli že chodím do školy a vedúci bol taký mladý) tak sa aj on zasmial nad tou poznámkou a stiahol mi všetky prémie, bonusy čo sa len dalo osekali z výplaty aj preto som tak málo zarábal. Peniaze si zaslúžili iba slušní otroci. Ale mne to vtedy stačilo veď odvody mi išli a na školné to stačilo. Potom ich to prešlo a keď prišlo prepúšťanie bol som prvý na zozname. Potom som sa tam ešte 3x vrátil cez agentúru, vždy cez inú takže sa to dalo takto naťahovať u každého zamestnávateľa som vydržal dve tri mesiace a tak som ten gympel ukončil. Na bakalára bude treba 3 roky takže ešte musím do firiem kde ma ešte nepoznajú. Lebo práca v sobotu je taká vec že zákonník práce káže na víkend odpočinok, ale na druhej strane firma Don Jin spravila taký ťah že dala ľuďom podpísať dodatok k zmluve kde bol text že súhlasím s tým že som ochotný pracovať nadčasy aj nad rámec zákonníka práce atď. Oni sú tým krytí a ľuďom povedali že kto nepodpíše, zajtra nemusí prísť do práce. Ale môžu to spraviť alebo len strašia? Však čo napíšu ako dôvod výpovede? Že porušil pracovnú disciplínu tým že nepodpísal ľuďom nepriateľný dodatok? Škoda že som tam nebol, vyskúšal by som. Mi to ukazovala kamošova žena a hovorila čo tam snima robá. Druhého kamoša žena robí na personálnom a pýtal som sa jej že ako je to s tým vyhodením z práce za neprítomnosť v sobotu alebo za PN-ku a ona že paragraf má veľa strán. Vždy si vedia niečo nájsť. Ona keď chce človeka vyhodiť tak ho vyhodí aj keď nič nevyviedol.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No a sme doma, presne o tomto hovorím. Skúsim to rozobrať po jednotlivých bodoch, teda aspoň niečo:

- ad odbory - zamestnávateľ naopak musí pustiť odbory do firmy. Problém je úplne inde. A to, že na jednej strane zamestnanci o odbory záujem nemajú ("však aj tak nič nerobia") a na druhej strane, ak už odbory sú, tak sú slabými zástupcami, pretože neovládajú pracovnoprávne predpisy. Sú to len odbory pre odbory. A takéto sú na nič. Ale čo bráni zamestnancom, aby si založili odbory a vybrali do nich ľudí, ktorí sa vo veci vyznajú a budú ich reálne zastupovať? Podľa mňa len nevedomosť.

- ad vyhodenie - zamestnanci absolútne netušia o rozdieloch medzi výpoveďou, dohodou, okamžitým skončením a inými formami skončenia pracovného pomeru. A tak sa zrazu z výpovede vykľuje dohoda, ktorú keby zamestnanec nepodpísal, tak pracovný pomer nekončí... Ale ľudia podpíšu a potom sa sťažujú, že ich zamestnávateľ vyhodil. Každé "vyhodenie" je možné napadnúť na súde. Ale úprimne si povedzme, komu sa do toho chce? Radšej si pošomreme nad pivom...

- ad práca cez víkend - zákonník práce v žiadnom prípade neprikazuje odpočinok výhradne na víkend. Je veľa možností a podmienok dohodnutia a uplatnenia pracovného času a zasa sme pri tom, ľudia podpíšu čokoľvek a potom sa čudujú.

- ad strach - Veľmi dobre rozumiem tomu, že sa niekto bojí zostať bez príjmu. Len už nerozumiem tomu, že si ľudia neuvedomujú a teraz hovorím o správaní stáda, že pokiaľ budú zamestnávateľom vo všetkom ustupovať, pokiaľ budú tolerovať všetky prešľapy mimo zákon, tak sa to nikdy nezlepší. Aj zahraničné firmy, ktoré by si nikdy nedovolili porušiť zákon vo vlastnej krajine, si tu veselo bačujú, však ľudia sa nesťažujú, nevláčia ich po súdoch, zamestnanci, hoci vedia, že sa u nich zákon porušuje, sa k nim hrnú v zástupoch, tak čo by sa namáhali... Toto je celé o zamestnancoch, lebo zamestnávateľ si dovolí len to, čo mu dovolí zamestnanec.

 

A najhoršie je to, že nás to vlastne ani nezaujíma. :detektiv:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľmi dobre rozumiem tomu, že sa niekto bojí zostať bez príjmu. Len už nerozumiem tomu, že si ľudia neuvedomujú a teraz hovorím o správaní stáda, že pokiaľ budú zamestnávateľom vo všetkom ustupovať, pokiaľ budú tolerovať všetky prešľapy mimo zákon, tak sa to nikdy nezlepší.

 

Akurát včera som sa bavil s jedným mojim známym, čo sa bol popýtať o prácu v tom našom slávnom trenčianskom Optronicsu. Celá zmena pri páse na nohách, 3-zmenová prevádzka a plat 330€ (zrejme v čistom, lebo keby povedal v hrubom, tak mu neverím a poviem si, že si zo mňa prdel robí). Takto vyzerá novodobé otrokárstvo na Slovensku. Tu sa dá ustúpiť iba formou výpovede. Iný známy robí v podobnej firme, ale v Čechách a tiež má podobné pracovné úkony. Neviem či robí na 3 zmeny. Plat má v prepočte na naše asi 560€ v čistom. Slovenský otrok je výhodnejší, prevádzkové náklady na slovenského otroka nedosahujú ani 60% českého otroka. V prepočte 330€ (necelých 10 000 Sk) som zarábal aj ja, v mojom prvom zamestnaní. Ale to bol rok 1997. Smutné.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

plat 330€ (zrejme v čistom, lebo keby povedal v hrubom, tak mu neverím a poviem si, že si zo mňa prdel robí).

 

Tak ver že by prdel nerobil... Môj hrubý je 369€ takže moc sa to nelíši. Na bankomat mi chodí akolo 300 až 290 v čistom + gastráče, tie keď predám mám dokpy tých 350 zhruba v čistom. Ale 100 dávam rodičom, takže mi už veríš že som na tom ledva ledva. Si predstav že by si mal hospodáriť s 250€ rozpočtom, všetko čo robíš. Stačilo by ti to? Ja mám výhodu že nefajčím, nemám dlhy ale aj tak. Keď si zoberieš že len prevádzka fóra na profihostingu mala byť okolo tých 250 čo je moja celý mesačný rozpočet...

 

 

 

V prepočte 330€ (necelých 10 000 Sk) som zarábal aj ja, v mojom prvom zamestnaní. Ale to bol rok 1997. Smutné.

 

V tom roku to bola pecka. Ja som ešte chodil na učňovku vtedy ale brat robil a mal 6000 korún. Takže ty si na tú dobu bol kápo.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

plat 330€ (zrejme v čistom, lebo keby povedal v hrubom, tak mu neverím a poviem si, že si zo mňa prdel robí)

 

Obávam sa, že si prdel nerobil... je to niečo málo nad minimálnu mzdu a teda vlastne ok, až na to, že je to nehorázne málo.

A je mi ľúto, že to poviem, ale slováci sú v tomto proste blbí... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie, to bolo tuším v čistom.

 

S týmto sa nič nespraví. Vlády sem naťahali investície s nízkou pridanou hodnotou, však tam za pásom môže robiť už aj cvičená opica. Žiadny výskum a vývoj, čo to v Blave v rohu republiky a zvyšok si môže akurát tak gule škrábať. Všade kam sa pozrieš, len samé montážne závody, tam sa nedá veľa zaplatiť. A pri súčasnej nezamestnanosti keď sa niekomu niečo nepáči, tak mu odseknú "však choď na tvoje miesto čakajú ďalší dvadsiati". Slováci sú blbí v tom, že idú za také peniaze robiť, ale inú možnosť nemajú.

Ide človek na pohovor a personalista sa ho spýta, aký plat si predstavuje a keď náhodou si zapýta nehoráznych 500-600€, tak mu personalista s priblblým úsmevom povie, že toľko nedostane. Preto tvrdím, že zamestnanec v tomto štáte je novodobý otrok a ľudia by sa mali snažiť pre seba robiť viac, zvyšovať si vzdelanie, klasifikáciu, kurzy, školenia, a keď budú mať čo ponúknuť, tak sotva nejaký zamestnávateľ sa odváži ponúknuť taký plat, ktorý ti stačí akurát tak na nájomné. Ale aj tak... to čo som písal na začiatku, stále platí. S takýmti investiciami, ktoré k nám chodia veľa vody nenamútime. Rozdiel platov medzi regiónmi je ďalšia kapitola. Bývalý spolužiak robí v Baumaxe na nejakej vedúcej pozícii, zarobí relatívne slušne, ale stále je to asi 3x menej ako zamestnanec v Baumaxe v Rakúsku, ktorý je presne na tej istej pozícii a robí presne tú istú robotu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to niečo málo nad minimálnu mzdu a teda vlastne ok

 

Presne o to ide. Keď dá aj presne minimálnu mzdu čo je ešte menej ako tých 330€ tak, by tým absolútne žiadny zákon neporušil. A uvažovalo sa už aj o zrušení minimálnej mzdy a zase len zamestnávatelia s tým ochotne súhlasili. Čo znamená že aj menej by dali ak by mohli. Ich nezaujíma to či človek má na nájomné ale vyrobiť a predať výrobky.

 

 

Bývalý spolužiak robí v Baumaxe na nejakej vedúcej pozícii, zarobí relatívne slušne, ale stále je to asi 3x menej ako zamestnanec v Baumaxe v Rakúsku, ktorý je presne na tej istej pozícii a robí presne tú istú robotu.

 

V Rakúsku sa vždy viac zarábalo aj bude. Som myslel že tým regionálnym rozdielom myslíš Kysuce či Gemer proti juhozápade slovenska...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Áno slovensko je slabé v tomto. Ako je ten vtip: Narazí rogalo do budovy národnej banky a slečna sediaca v kancelárii si zašomre, aký štát takí teroristi... Odborníci odchádzajú do zahraničia za možnosťami lebo tu im niesu dopriate a minule bolo v správach že peniaze určené na výskum minú na diaľnice. Som rád že sa stavajú i keď ja uprednostňujem železničnú dopravu kvôli nízkej cene ale ak bude diaľnica príde ešte viac montážnych hál a potom už aj východniari môžu ísť skladať lego za 300 eur. A kto zostane na slovensku? Nevzdelanci s lopatou a krompáčom čo neovládajú cudzí jazyk ako som ja napríklad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ved ty, Tomas, predsa mozes dosiahnut ovela ovela viac

 

chces studovat, jazyk ovladat, chodit na nejaky kurz

tak naco sa stazovat na tyranov zamestnavatelov...aha, ja som zabudla, ako za tvoje vztahy moze niekto iny, rovnako je to aj s tym platom

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A kto zostane na slovensku? Nevzdelanci s lopatou a krompáčom čo neovládajú cudzí jazyk ako som ja napríklad.

 

Vieš maďarsky a cigánsky. Čo by si ešte nechcel? Každý jazyk sa počíta a nemusí to byť len angličtina či nemčina.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nevzdelanci s lopatou a krompáčom čo neovládajú cudzí jazyk ako som ja napríklad.

 

Alebo nevzdelanec bez lopaty :dalbysomsi: , čo je spokojný stým tak ako to je lebo môže byť aj horšie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale to by ako vyzeralo v životopise že aktívne po maďarsky a pasívne po rómsky? Na čo im to bude? Práveže angličtinu každý chce. Ako keby to chceli zaviesť ako nový úradný jazyk. Hlavné že na maďarov frflú že hatlaninujeme ale angličtina im nevadí. A na druhej strane máte aj pravdu. Chudobní Európania majú sklon pozerať na to že ako žijú tí čo zarábajú 1000€ sedením v kancli. Ale oproti chudobe v Afrike môžem byť rád že mi z kohútiku tečie voda, že mám elektrinu, mám TV signál a takéto vymoženosti pre človeka z keňskej dediny nepredstaviteľné. Prispôsobiť sa tomu čo je. Tuningovať bicykle za dvacku, tešiť sa z vecí čo si môžem ja zo svojho platu dovoliť. Alebo tú svoju blbosť zúžitkovať :dalbysomsi: veď rómovia si bežne vybavujú invalidy a nemusia robiť. Viacerí tu spomínali že som prípad pre odborníka tak treba trocha cigániť teda zájsť za odborníkom, spraviť si diagnózu a ísť na invalida. A mám na celý život vyriešeny problém so zamestnaním, ale teraz úprimne povedzte: stáčí toto na diagnózu a priznanie invalidných dávok? Alebo vám len tak leziem na nervy s tými blbosťami čo píšem že ma už z hnevu posielate za odborníkom?

  • Odobrať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov