Skočiť na obsah

Ako bojovať so zamestnávateľmi?


Tomáš

Odporúčané príspevky

Určite ste si všimli v médiách keď vypukla tá kauza s tou kórejskou firmou Yura v Hnúšti. Bohužiaľ takýchto vecí sa deje viac ale ľudia sa boja a štát to ignoruje. Ako teda proti nim bojovať? Pri tej Yure organizovali štrajk aj odbory ale nikto zo zamestnancov sa nepridal. Proste bola príležitosť sa ukázať pred médiami a ľudia nič. Toto ešte viac odradilo ľudí bojovať keď videli že sa nikto na nič proti nim nezmôže. Je to logické. Firma má vždy pravdu keďže má veľa peňazí a keby sa s ňou obyčajný človek súdil tak to zaručene prehrá. Veď čo malý slovák zmôže proti nadnárodnej spoločnosti? Je tu tá chyba že na slovensku nieje taká demokracia ako v západnej Európe. Tam sa mi zdá že majú pracujúci väčšie práva. A o čo ide mne? To že treba ťahať nadčasy, víkendy, sviatky tak ako si vážený pán šéf želá je už normálka. Ale čo vadí mne? Napríklad chcem ísť na preventívnu prehliadku k zubárovi ale ten dáva len na termín. Keď mi na ten termín padne šichta tak ma jednoducho z práce nepustia. Aj keď pripomeniem vedúcemu že na to mám právo odpovie mi že koho tam zatiaľ dá? Takýto je prístup k zamestnancom. Keď sa pôjdem sťažovať na HR oddelenie tak mi povedia že si to mám vybaviť s vedúcim. Uvažoval som o tom že dám echo médiám ale firma má svojho vlastného právnika a je tu možnosť že to obrátia proti mne, keďže firma má dostatok financií, nemám proti nim žiadnu šancu. Predošlého zamestnávateľa som chcel bonznúť úradom ale na tých úradoch mali taký prístup že samá neochota, proste ako keby chceli nahrávať firme. Tieto firmy ťahajú slovenskú ekonomiku a preto sa za mňa nikto nepostaví. Rodičia ešte odrástli za socialistickej éry, kde človek povedal vedúcemu že má termín u lekára tak ho bez slova pustili. A teraz mne nadávajú do blbcov že si nič nedokážem vybaviť. Ja im darmo hovorím že ma nepustia, stále som ja ten sprostý. Tak čo mám robiť? Keď jednoducho k lekárovi musím, tak musím. Mám na to zo zákona právo ale zamestnávateľ o tom nechce ani počuť. Uvažoval som prejsť k nejakému menšiemu podnikateľovi ale ani tam to nieje ružové lebo brat robí kamiónistu u jedného a tiež keď musí k zubárovi alebo na niečo si vybaviť tak mu šéf povie že v žiadnom prípade, náklad musí ísť do viedne a okamžite. Takže buď mi poraďte ako sa to dá vybaviť aby som nebol ja ten zlý v očiach šéfov alebo kde sa zamestnať kde by ma púšťali k zubárovi?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Napríklad chcem ísť na preventívnu prehliadku k zubárovi ale ten dáva len na termín. Keď mi na ten termín padne šichta tak ma jednoducho z práce nepustia. Aj keď pripomeniem vedúcemu že na to mám právo odpovie mi že koho tam zatiaľ dá? Takýto je prístup k zamestnancom.

To nie je taky pristup k zamestnancom, ale taky je zakon. Bola o tom relacia na Dvojke. Zamestnavateľ ťa pustiť nemusi, ak ťa potrebuje. Taktiež ťa môže kedykoľvek stiahnuť z dovolenky (hoci aj keď si niekde pri mori) alebo voľna. Samozrejme musi ti poskytnuť nahradu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zamestnavateľ ťa pustiť nemusi, ak ťa potrebuje.

A keď im donesiem potvrdenku s návštevou lekára? Napr. paragraf alebo niečo také? Vtedy ma musia pustiť? Lebo zase ak človek musí k tomu lekárovi tak čo? Ľudia majú aj také problémy že musia chodiť pravdieľne na kontroly a vyšetrenia a žiaden zákon neni čo donúti zamestnávateľa uviľniť ho aj keď ho potrebuje?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslim si, že ak ma niekto nejaku chorobu a potrebuje navštevovať lekara pravidelne, je to ine ako keď ideš k zubarovi na prehliadku. Nie je to take akutne, že sa to nemôže odložiť na iny termin. Ale ako to rieši zakon, to neviem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemusia pustiť, a je to čiste na zamestnávateľovi .. v praxi to tak funguje. zákon, nezákon.

často je to na dobrej vôli, na veľkosti ega, tvrdosti plánu, smennosti, ľudskosti, a kdečom, ešte mimo zákona.

a zákon padajúceho h ... a.

tvojho vedúceho poháňajú, jeho vedúceho poháňajú, jeho manažéra poháňajú. a všetko to dopadne na teba. je to bežná prax.

a naše odbory sú v detských topánočkách.

 

prípad zo života: zamestnávateľ odmietol a robil obštrukcie pri dopredu ohlásenom voľne - pustiť zamestnanca, ktorý bol na ten jeden deň celkom nahraditeľný, na promócie syna zamestnanca

také niečo, že k zubárovi, lekárovi ? pche. a to nebolo pri páse, kde jeden vypadne a je katastrofa. a firma, ktorá dostala ocenenie ako firma vychádzajúca v ústrety zamestnancom : )

Tomáš, v skutočnosti je veľa vecí medzi nebom a zemou, a keď niekto niekomu chce urobiť peklo, urobí ho, z pozície moci určite, a šikovne, že sa niet na čo nakoniec ani sťažovať : )

nakoniec pustí, povolí, ale patrične osladí. je to dosť na človeku v pozícii moci.

 

ani to nie je zázrak, prečo na zhromaždenie neprišli zamestnanci kórejskej fabriky

v oblasti, kde iná práca nie, si ľudia nechajú na sebe orať

 

a to nie je len u nás, pred pár rokmi som hovorila s jedným starým pánom, ktorý dlhé roky žije v usa

k nám sa to vtedy nedostalo, ale u nich rozbúril vody prípad, keď v továrni zamestnávateľ nútil nosiť zamestnancov papierové plienky, aby ani odbehnutímna záchod nestrácali jeho drahé many. je to asi šesť sedem rokov dozadu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a to mas az tak velky problem navrhnut lekarovi ci ho mozes navstivit v takom a takom obdobi? (napr ked budes mat poobednu smenu)

 

neviem ako to funguje u nas...ale viem z pocutia, ze su reci typu "musim tu byt, nemozem, musel by som niekoho zohnat..." - jednoducho ak je moznost poobednych, tak si samozrejme doobeda dotycny vyriesi svoje zalezitosti, nerozumiem preco mas just problem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Však to je úplne mortus táto demokracia tak neviem prečo na ten socializmus tak kydajú. Tu človek aby bol 100% zdravý. A keď má nejakú vážnejšiu chorobu. Teraz zubár je len konkrétny príklad lebo je to aktuálne ale dajme tomu že mám alergiu musím chodiť pravidelne na testy, na začiatku každého roka na očkovania kadejaké a čo teraz? Napríklad keď som robil v správe športu tak som musel kosiť trávnik na futbalovom ihrisku. Keďže mám sennú nádchu, alergiu, stále mi to robilo problémy. Dostal som papier na to že to nemôžem robiť a zamestnávateľ ma vyhodil ako handru. Takže čo mám byť bezdomovec? A potom že mladí nechcú robiť... Ale keď ma vyhodia za to že sa starám o svoj zdravotný stav? Toto je normálne podľa vás? To je o tom istom že štát narieka že tu chýbajú vzdelaní ľudia ale keď chcem ísť externe študovať nikto mi neumožní aby som mal voľné soboty na školu. To je to isté ak ma zamestnávateľ potrebuje a nariadi sobotnú smenu, buď tam pôjdem alebo letím. Tak potom čo vlastne tento štát chce? Tak pôjdem na úrad práce, budem fuškovať na čierno aby som mohol študovať a starať sa o sovj zdravotný stav?!?!?

 

a to mas az tak velky problem navrhnut lekarovi ci ho mozes navstivit v takom a takom obdobi? (napr ked budes mat poobednu smenu)

Mám len ranné od 6:00 do aleluje (podľa zakázky) ale nikdy to neni menej ako 15:30 po tejto hodine už žiadny lekár nerobí. To je velký problém lebo nieje každý 100% zdravý. Ja mám aj iné choroby s ktorými by som mal chodiť na očkovania atď. To je môj problém že sa chcem starať o svoj zdravotný stav a zamestnávateľ mi to neumožní, chcem študovať a zamestnávateľ mi to neumožní.

 

Všetko čo je napísané od Game

Ja som si myslel že éra feudalizmu skončila. Sa divím že také veci sa dejú po svete. Lepšie už asi nebude čo?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mno prave som sa bavila sama na sebe, aky som ja "demokraticky zamestnanec"...do prace chodim furt, aj ked mam bolesti, skatulka s tabletkami to isti predsa, ak je horucka, tak sa to nejak prechodi. To je beznou praxou uz v kazdej praci, a to som ich par presla.

Musela som sa porezat skalpelom do kosti, aby som konecne prestala chodit do prace. A myslite, ze som si vzala PN? Figu!

Dovolenku par dni a male "pecko" (tz. pol dna), ked mi vytahovali stehy a bezala som pokracovat v praci...clovek je akosi uz neviem, ci nedbaly, alebo co voci svojmu zdraviu. Nechce prist o pracu, potrebuje si ju udrzat, hoci aj na ukor vlastneho zdravia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako vidím iné východisko nieje ako just tvrdohlavo ísť ak potrebujem dačo, omluvenku donesiem a keď ma budú chcieť vyhodiť nepodpíšem výpoveď. Ak to nezaberie a vyhodia ma predsa tak úrad práce, tí ma potom pošlú k ďalšiemu zamestnávateľovi, budem robiť a keď niečo budem potrebovať idem zase ak ma vyhodí, znovu idem na úrad práce... A potom môžu média ondiť že mladým sa nechce robiť. Ale tak keď nemajú na výber? Ja si zdravie nechcem zanedbávať lebo mám len jedno a na očkovanie k alergológovi pôjdem. A na vysokú tiež. Veď odignorujem jednu sobotu to ma len upozornia, odignorujem druhú, povedia že ešte raz a letíš, odignorujem tretiu tak ma vyhodia. Pôjdem na úrad a tí ma potom zase niekam pichnú. Proste sa prispôsobím slovenskému feudalizmu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ohľadom návštevy lekára:

§ 141

 

(2)

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

 

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

 

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

.

.

.

§ 144

Spoločné ustanovenie o prekážkach v práci

 

(1) Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu.

 

(2) Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Ak má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy, zamestnávateľ je povinný mu umožniť nadpracovanie zameškaného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

(Zákonník práce)

 

a keď ma budú chcieť vyhodiť nepodpíšem výpoveď.

Tým si jednako nepomôžeš, hlavne pokiaľ pôjde o jednostranný akt ukončenia pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa. Okrem toho, zamestnávateľ ti ukončenie pracovného pomeru oficiálne neodôvodní napríklad častými návštevami lekára v pracovnej dobe...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Napríklad keď som robil v správe športu tak som musel kosiť trávnik na futbalovom ihrisku. Keďže mám sennú nádchu, alergiu, stále mi to robilo problémy. Dostal som papier na to že to nemôžem robiť a zamestnávateľ ma vyhodil ako handru.

Akoze sorry, ale na tomto sa bavim :) Si predstav, ze si na strane toho cloveka, co ma platit zamestanca za konesie travy, a zrazu ti ten clovek prijde s tym, ze ma sennu nadchu a nemoze kosit, ked kvitnu travy. No nevyhodil by si ho? Ved naco ti je taky zamestnanec, ktory nemoze kosit vtedy, ked to najviac potrebuje? Co cakas, ze zamestna k tebe dalsieho cloveka, co bude kosit na jar a v lete? A ty budes kosit kedy? V zime? :)

 

Ono je to tak trosku zacarovany kruh. Zamestnavatelia to budu vyuzivat, pokial si zamestnanci nechaju skakat po hlavach a pokial u nas nebude normalna a dostupna vymozitelnost prava. Zamestnanci si ale nechaju skakat po hlavach, kedze v pripade, ze sa postavia za svoje prava, tak uz za nimi stoji rad nezamestnanych, mydliacich si ruky, dufajuc, ze chytraka coskoro vyhodia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vďaka za ten zákonník práce. Aspoň budem mať čím argumentovať lebo môj pracovný čas neumožní viacmenej nič keďže sa zhoduje z časom office tak nevybavím nikdy nič. Teraz sú síce nejaké voľná kvôli kríze, ale je mi to naprd platné keď to že sa nerobí oznámia zo dňa na deň s tým že zamestnávateľ môže zamestnanca z voľna aj kedykoľvek odvolať, tak to je skôr ako policajt v pohotovosti. Väčšina zdravotníctva dáva termíny a to nie na zajtra či pozajtra ale niekedy aj za mesiac keďže vieme všetci aký je tam stav a jeden špecialista ťahá celý okres. To je mimochodom tiež jeden z dôvodov prečo si mladí nezakladajú rodiny atď. Veď systém mu to neumožní. Teraz je taký stav že človek musí byť flexibilný, vždy pripravený, 100% zdravý, a nemať žiadne vybavovačky na úradoch. Keby sme sa bavili iba o tej časti zákonníka práce kde je návšteva zdravotníckych zariadení tak by táto téma mohla byť aj v medicíne ale ja teraz hovorím všeobecne aj za ostatných ľudí. V takejto spoločnosti aby človek nič neriešil lebo by nebol schopný zaniesť ani jedno tlačivo na nejaký úrad keďže zamestnávatelia môžu žiadať ešte aj to aby človek so sebou nosil plienky do výroby ako to Game napísala a to v štáte ktorý je vlajkovou loďou demokracie. Teraz sa určite budete smiať na tomto čo napíšem ale ak si pozrieme tú situáciu (prečítajte si aj príspevky od ostatných ako sa k zamestnávateľom vyjadrujú) tak si môžem rovno kúpiť karavan, kočovať a žiť sám, aby som sa vedel prispôsobiť pracovnému trhu. Keď stratím zdravie, stratia o mňa záujem zamestnávatelia a niekdy raz pod mostom zamrznem a hotovo. O jedného bezvýznamného bezdomovca bude menej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja zdieľam názor, že zamestnanec v tomto štáte je novodobý otrok, ktorý si o chvíľu bude musieť vypísať žiadosť aj na to aby sa mohol ísť vysr... Preto riešenie je buď živnosť alebo s.r.o., keď si je každý sám sebe pánom. Samozrejme, nie je to riešenie pre všetkých, človek musí chcieť a v neposlednom rade musí spolupracovať so správnymi ľuďmi.

 

Zamestnavatelia to budu vyuzivat, pokial si zamestnanci nechaju skakat po hlavach a pokial u nas nebude normalna a dostupna vymozitelnost prava. Zamestnanci si ale nechaju skakat po hlavach, kedze v pripade, ze sa postavia za svoje prava, tak uz za nimi stoji rad nezamestnanych, mydliacich si ruky, dufajuc, ze chytraka coskoro vyhodia.

 

Toto je problém nášho pracovného trhu. Nízke platy, ktoré nedovolia širším vrstvám obyvateľstva si zarobiť tak, aby v prípade straty zamestnania boli finančne nezávislí aspoň po dobu jedného roka a okrem toho obľúbená hláška zamestnávateľov "Nepáči sa vám? Môžte ísť, na vaše miesto čakajú iní" uzemní každého čo si dovolí pri súčasnej vysokej nezamestnanosti vyskakovať.

 

Som zvedavý čo spraví budúcoročné otvorenie nemeckého a rakúskeho pracovného trhu so zamestnanosťou na Slovensku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V prvom rade si treba uvedomit , ze ziadny podnikatel nepodnika preto, aby zamestnaval ludi. On zamestnava ludi preto, aby mohol podnikat a vytvarat zisk a vsetko ostatne je prenho druhorade. Na druhej strane aj zamestnavatel ma ako fyzicka a pravnicka osoba svoje prava. Ano je to svinstvo, ale je to tak :) V tomto pripade je vo vztahu zamestnanec - zamestnavatel smerodatny § 141. Ze zamestnavatelia pri zdovodnovani vypovede toto obchadzaju je vec nevymozitelnosti zakona. Z vlastnych skusenosti viem, ze pokial to zamestnavatelovi sype, dokaze si zamestnanec vykecat co mu patri, terajsi neblahy stav sa da zdovodnit, ako je uz zvykom - krizou :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Preto riešenie je buď živnosť alebo s.r.o.

AJ o tom som uvažoval a to je najlepšie ak to už má nejaký dobrý kamarát alebo niekto v rodine rozbehnuté. Napríklad brat robí kamionistu na živnosť. Ja akurát plánujem že si našetrím a pôjdem buď na vysokú alebo si spravím nejaký rekvalifikačný kurz. e tu možnosť že si rozšíriť vodičák na kupinu C+E a ísť s bratom spolu robiť šoféra na živnosť aj tak väčšinou kamionisti chodia dvaja a striedaj sa za volantom. Alebo teta robí účtovníctvo doma, sama sa z toho uživí a ľudia sú takí v dedine že nosia k nej aj bežné tlačivá a formuláre čo sú si leniví vyplniť pri vybavovačkách na úradoch a radšej dajú trebárs 10€ za vyplnenie bežného formuláru na sociálne veci a pod. Poprípade sa pridať k nej a vypomáhať, zaučiť sa... Vždy sa niečo dá a ja špekulujem aj na 3-4 smery ale ako sa už uviedlo že sú také nízke platy že ak chcem dať dokopy dákych 2000 eur, tak musím šetriť na všetkom možnom.

 

Som zvedavý čo spraví budúcoročné otvorenie nemeckého a rakúskeho pracovného trhu so zamestnanosťou na Slovensku.

Nič horibilné sa nestane keďže sa nestalo ani po vstupu slovenska do EU či Schengenu. To je o tom že kto bol šikovný už je dávno vonku a kto je lenivý tu zostane aj keby ho prehovárali aby šiel.

 

V prvom rade si treba uvedomit , ze ziadny podnikatel nepodnika preto, aby zamestnaval ludi. On zamestnava ludi preto, aby mohol podnikat a vytvarat zisk a vsetko ostatne je prenho druhorade. Na druhej strane aj zamestnavatel ma ako fyzicka a pravnicka osoba svoje prava.

Jasné to je také že keby si bol v koži podnikateľa tiež by si nepúšťal často ľudí, a nedával im voľno keď máš veľa zakázok. Len keby sa spravil nejaký kompromis že by sa to zosúladilo so životom ľudí lebo už len slobodný chlap musí občas k lekárovi, na svatbu, na promóciu, na pohreb... Žena čo má aj dieťa má toho ešte viac. Viac behačiek po lekároch, úradoch atď. A toto by sa malo nejako zosynchronizovať.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako?Vykaslat sa na nich a samozamestnat sa. To je to sro, ci zivnost, ale tak aby si mal 10,20,30"zamestnavatelov" a nebol na nikom zavisly. Nie je to jednoduche ale zas niekedy mozno ani zlozite. K tej praci ma najblizsie teta uctovnicka(to robim ja). Ako sofer-zivnostnik budes vzdy zavisiet na dodavatelovi. Tomu jednemu podkym robis. Ine to je ked mas vlastne auto a viac odberatelov, ale co vidim(peniaze - zas vidim len tie legalne) tiez to nieje bohvieco.

 

Inak otvorenie nemeckych a rakuskych hranic je super. Nic lepsie pre ludi na Slovensku nebolo ako to ako v maji 2004 mohli ist legalne pracovat do anglicka a pod. To pre zivotnu uroven na Slovensku aspon z mojho pohladu urobilo najviac. Mozno si to nepamatas, ale predtym sa tu viac menej nedalo existovat.ci beries roky 96,98,-2004. Aspon u nas poznam rodiny za muzom odisla aj zena s detmi(ja osobne poznam aspon dvoch). U nas by ... ako pred tym. To su dvaja a dalsi traja ziju tu ale zarabaju za hranicami a dlhodobo. Teda okrem mojej rodiny, vsetci nosia peniaze zo zahranicia, vlastne cast prijmu mam aj ja z podobnych ludi, robim im danove priznania.

Len tak statisktika 2 rodiny odisli,2 rodiny(aspon jeden clen robi v zahranici(myslim zapadnu europu), som ja co zijem v regione a sestra co zije na zapadnom Slovensku, momentalne(myslim po 2004 a automobilky) sa maju dobre kvoli narastu prace, ale v 96-98 chceli zmiznut do kanady.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

K tej praci ma najblizsie teta uctovnicka(to robim ja). Ako sofer-zivnostnik budes vzdy zavisiet na dodavatelovi.

A to je ťažké sa naučiť? Akú školu alebo aký kurz na to treba aby som to mohol robiť? Tak budem robiť to. Poraď ako to rozbehnúť čo sa tam robí presne atď. To by bola pecka že lóvatí ľudia prídu za mnou, vyplním im nejaké formuláre a zarobím. Každý deň spať do desiatej, klientov príjmem ak sa mi chce. To je pecka robota. Chcem aj ja to robiť!
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To by bola pecka že lóvatí ľudia prídu za mnou, vyplním im nejaké formuláre a zarobím. Každý deň spať do desiatej, klientov príjmem ak sa mi chce.

Nuz, pokial mas taketo predstavy, tak asi bude najistejsie pre teba ostat na tom, na com si teraz :(

Alebo to skus cez "Slovensko ma talent"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomáš

 

Napríklad chcem ísť na preventívnu prehliadku k zubárovi ale ten dáva len na termín. Keď mi na ten termín padne šichta tak ma jednoducho z práce nepustia

u nás to riešia tak že ťa síce pustia ale je tam jeden malý detail a to je ten že na konci roka dostávame odmeny a ten kto bude mať priepustky bude mať za každú jednu priepustku 10% dole z odmeny :( takže našťastie som ešte vždy mal 100% pretože buď som si smenu vymenil, zobral dovolenku ....

 

Jednoducho sa človek musí dajako prispôsobiť ... tak isto keď tam máme teplo lebo je klíma pokazená ... či naopak zase je moc silno zapatá ...

 

Ja im darmo hovorím že ma nepustia, stále som ja ten sprostý. Tak čo mám robiť? Keď jednoducho k lekárovi musím, tak musím.

pracuješ iba na jednu smenu ?

 

 

Ono vieš je rozdiel ak ťa v noci náhle rozbolí zub tak je to dačo iné ako keď si nahlasuješ preventívku / nehovorím že zrovna ty ale poznám takých kolegov čo schválne si ju dali na ten čas aby nemuseli ísť do roboty /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A to je ťažké sa naučiť? Akú školu alebo aký kurz na to treba aby som to mohol robiť? Tak budem robiť to. Poraď ako to rozbehnúť čo sa tam robí presne atď.

Uff, neviem kolko vlakien bolo predtym prispevkom. Ale snad som myslel na pracu ked budes mat viac zakaznikov(nebudes na jednom zavisly), pravidelnych(potrebuju pracu) a solvetnych(to je len uhol pohladu kazda koruna je dobra), miesto prace(tiez dovelezite alekazdemu vyhovuje nieco ine, ale moja ma chce mat vacsinou vecer doma). podla mna je dobra praca aj kadernik - u nas to ide pribudaju ako huby po dazdi, inak v krize sa na trhvyroja najviac podnikavcov,ale co maju robit ze?

 

Takze kadernik, musis mat zaujem o estetiku, ja som sa dvakrat pokusal seba ostrihat, raz aj syna. Dopadlo to dobre usetril som 5-6 eur. Treba si kupit strojcek, ja som mal pozicany, ale na zaciatok to staci. Ja som aj skoncil zacina zima a na ten kratky strih uz nieje pocasie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nás to riešia tak že ťa síce pustia ale je tam jeden malý detail a to je ten že na konci roka dostávame odmeny a ten kto bude mať priepustky bude mať za každú jednu priepustku 10% dole z odmeny

A tam kde žiadne odmeny nedávajú len čisto mzdu tak nemajú čo stratiť. Lebo ako hovoríte, všetko je na zamestnávateľovi lebo ak zamestnávateľ dá štátom určenú minimálnu mzdu, tak vlastne on si svoju povinnosť splnil a ľudia budú mať na výber buď pracovať za to čo je, alebo nemať nič. To že sú bonusy a odmeny je čisto len na zamestnávateľovi aby si udržal ľudí. Jakmile prišla tá doba že sa ľudia začali vracať zo zahraničia lebo ich povyhadzovali že neni robota, vkuse sa aj prepúšťa takže, zrušili tie bonusy lebo každému povedia že na tvoje miesto čaká 500 ďaľších. Ale bola tu doba keď akurát postavili fabriky PSA, Sony, Samsung, Hansol, KIA + dodávatelia, plno roboty bolo. V Galante bola 2% nezamestnanosť, veď aj nášmu Trnavskému kraju sme zvýšili krivky... Vtedy dávali také odmeny že až! Trnoveckí cigáni nosili domov 20 tisícové výplaty pred vianocami. Prišiel som do agentúry a ešte som si mohol vyberať že čo chcem robiť. Takže vlastne tak sa veci majú.

 

Nuz, pokial mas taketo predstavy, tak asi bude najistejsie pre teba ostat na tom, na com si teraz

Však pred chvílkou tu volakto machroval že tety účtovníčky sa jak dobre majú. Počas pracovnej doby si chatujú na internete, hocikedy si zoberú dovolenku, klienti sa musia prispôsobovať im. Koľkorát chcem niečo vybaviť a na dveriach cedulka že hneď prídem... Zamestnanec si také nemôže dovoliť. Však tí účtovníci skoro nič nerobia.

 

pracuješ iba na jednu smenu ?

Áno a bolo tu aj napísané že o všetkom rozhoduje zamestnávateľ on má právo na všetko a zamestnanec na nič.

 

poznám takých kolegov čo schválne si ju dali na ten čas aby nemuseli ísť do roboty

Však to tí simulanti pokazili veď snimi bol vždy problém aj v škole aj robote stále sa dajú vypísať, neprídu a povedia že ich bolel žalúdok a také. Falošné omluvenky nosia. A potom my na to doplatíme že na nadčasy chodíme a všetko a nepustia ani k na preventívku. Keď my máme volačo spraviť pre zamestnávateľa tak musíme a keď oni môže spraviť pre nás tak kašlú na to.

 

Uff, neviem kolko vlakien bolo predtym prispevkom. Ale snad som myslel na pracu ked budes mat viac zakaznikov(nebudes na jednom zavisly), pravidelnych(potrebuju pracu) a solvetnych(to je len uhol pohladu kazda koruna je dobra), miesto prace(tiez dovelezite alekazdemu vyhovuje nieco ine

Jasné že vyhovuje však som videl ako oni pracujú... Oni nedrú pri páse jak my. Vždy keď som bol dačo vybavovať v Office tak na jednom monitore skype, na druhom monitore chat, na treťom monitore športové správy, kávičky na stoloch. Občas niečo odfaxujú, vytlačia, sadnú do firemného auta a zanesú dačo na daňový úrad... Tak by som aj ja pracoval s radosťou.

 

podla mna je dobra praca aj kadernik

To je pecka! U nás jeden mladý chalan začal podnikať a má najviac kunčaftov. Robia v tej miestnosti dve baby a knim príde každých 10 minút klient a jemu čakaj do radu. Teraz si kúpil Škodu SuperB. To je zlatá baňa lebo služby vždy budú ľudia potrebovať. LCD televízor keď nekúpiš nič sa nestane ale k zubárovi a kaderníkovi musíš ísť. A aj tie baby určite slušne zarábajú. Tiež majú telku pustenú pozerajú, kecajú, smejú sa a keď dakto príde strojčekom za 10 minút ostrihá a 3 eurá má v kapse.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty si to predstavujes az neskutocne naivne jednoducho. Ved to skus, najst peniaze na vybavenie, miestnosti a potom prilakat a hlavne udrzat si zakaznikov. A ked ti nahodou zakaznici neprijdu tak budes o chlebe a o vode, pretoze ziadna minimalna mzda u zivnostnikov nehrozi. Vela stastia.

 

Tak by som aj ja pracoval s radosťou.

Tak si si mal aspon poondenu obchodnu akademiu spravit.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak si si mal aspon poondenu obchodnu akademiu spravit.

Veď to som sa pýtal. A dá sa spraviť. Veď ja som spravil externe maturitu na gymnázii. AJ obchodná to robí. Dá sa všetko dneská len maj lóve to je základ. Áno najťažšie je ten začiatok že si všetko vybaviť. Ale keď už máš to všetko. Tak máš zlatý život kámo. Však ja na vlastné oči vidím čo tí robia. Kamoš opravuje na živnosť elektroniku, telefóny, autorádia, notebooky, navigácie a o robotu nemá núdzu. Povie si že ááá teraz sa mi nechce a serie na to celý deň. Keď mu zavolajú či majú tú vec opravenú povie že nezohnal súčiastku, bude až zajtra, položí telefón, lahne na druhý bok a spí ďalej. Toto si ja v robote nemôžem dovoliť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov